Tips om het feestseizoen te overleven zonder 'eetkater'
Met de vele feestmaaltijden in het verschiet is het dringend tijd om wat eettips op een rijtje te zetten die jou, maar vooral je lichaam, zullen beschermen tegen overdaad.
1. Ondanks de overvloed aan uitgebreide maaltijden is het belangrijk tijd te maken voor het ontbijt. Hiermee verzeker je jezelf van een zwoegend metabolisme dat klaar staat om het feestmaal in spe te verteren. Een lekkere omelet of een stevige havermoutpap zijn goede opties om je voldoende energie en een langdurig voldaan gevoel te geven.
2. Wie na het werk vrijwel onmiddellijk in de richting van het familiefeest moet vliegen, zorgt best voor een voedzame lunch. Zo kom je niet in de verleiding om onderweg snel naar fastfood te grijpen. Mik op een vezel- en proteïnerijk middagmaal en schrap zeker geen (volkoren) koolhydraten van het menu.
3. Blijf zeker en vast ook goed gehydrateerd. Met alle heisa rond de feesten, vergeet je al snel de basics, zoals het drinken van voldoende water. Hydratatie is de sleutel tot een goed werkend lichaam. Drink daarom voldoende water voor, tijdens en na het consumeren van alcohol.
4. Probeer te vermijden dat je eet om te eten. Dit klinkt misschien vanzelfsprekend, maar voor je het weet grijp je nog naar die extra knabbel, gewoon omdat het voor je neus staat. Wees dus 'voedselbewust' en vraag jezelf even af of je die zoveelste grabbel in de kom chips echt nog wel nodig hebt. Mik bovendien altijd eerst strategisch op rauwkost of andere gezonde opties.
5. Zadel jezelf niet op met een 'eetkater', want niet alleen een overdosis alcohol kan je rotslecht doen voelen. Probeer daarom zeker vette voeding en koolhydraatbommen als wit brood en witte pasta aan banden te leggen. Ga indien mogelijk voor volkoren varianten en granenrijke voeding en wees alert voor moeilijk verteerbare gerechten. (br.hln)
|