Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




28-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Succesvolle ingreep hazenlip ontdekt

Succesvolle ingreep hazenlip ontdekt


http://oi46.tinypic.com/2ldk6t5.jpg


Kinderen met schisis kunnen met kunstbot succesvol behandeld worden. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek. De meest bekende vorm van schisis is een hazenlip.

Schisis is een aangeboren afwijking waarbij iemand een spleet in zijn bovenlip, kaak of gehemelte heeft. Normaal gesproken groeien bij een embryo de linker- en rechterhelft van die lichaamsdelen aan elkaar vast. Door een foute communicatie van de genen gebeurt dat niet bij schisispatiënten.

Dit kan nu verholpen worden door korrels van keramisch materiaal aan te brengen in de spleet, een soort kunstbot. Daarin zit een kalkachtige stof waar echt bot deels uit opgebouwd is. De korrels trekken botvormende stamcellen aan, die zich daaraan vasthechten. Vervolgens groeit de spleet grotendeels dicht en kunnen er zelfs gewone tanden uit gaan groeien.

Tot nu toe werden kinderen met schisis behandeld door een stukje bot uit hun bekken of uit de kin te halen en in de de kaak te zetten. Dat kon dan wel bijwerkingen in de vorm van beschadigingen of zenuwpijn opleveren.

Inmiddels zijn zes kinderen succesvol behandeld met het kunstbot. Komende tijd zullen nog twintig andere kinderen van rond de tien jaar ermee geholpen worden. Gemiddeld heeft 1 op de 800 pasgeborenen een lip-schisis of lip-kaak-gehemelteschisis. Een schisis bij alleen het gehemelte komt voor bij 1 op de 2000 baby's. (br.hln)




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Energie wordt in januari 10 à 15 procent duurder

Energie wordt in januari 10 à 15 procent duurder

http://oi48.tinypic.com/2le2w53.jpg


De tarieven voor elektriciteit en voor gas zullen vanaf januari fors stijgen. Experts gaan ervan uit dat de elektriciteitsprijzen zo'n 10 à 15 procent zullen toenemen. Voor de gasprijzen zou de verhoging tussen 9 à 13 procent schommelen. Dat staat in de kranten L'Echo en De Tijd.

Sinds april mogen energieleveranciers hun tarieven niet meer optrekken, maar dat verbod vervalt op 1 januari. De regering had tegen dan een nieuw akkoord moeten vinden over maximumprijzen voor energie, maar dat lukt niet meer. Johan Vande Lanotte (sp.a), minister van Consumentenzaken, en Melchior Wathelet (cdH), staatssecretaris voor Energie, raken het niet eens. En zelfs mocht de kern nog snel een akkoord vinden, kan dat niet meer voor april 2013 in een KB gegoten worden.

Daarom kan vanaf januari de markt opnieuw spelen. En dat tot 1 april, de zogenaamde transitieperiode. De prijzen voor gas en elektriciteit zijn in de winter sowieso duurder dan in de zomer, maar toch wordt ervan uitgegaan dat de marktcontext is gewijzigd. Veel Belgen zijn van leverancier veranderd om goedkopere tarieven te bekomen.

Door het bevriezen van de prijzen zijn de energieleveranciers de afgelopen maanden 200 miljoen euro misgelopen, schat consultant Sia Partners. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Restjes voor de kat: ja of nee?

Restjes voor de kat: ja of nee?


http://static2.hln.be/static/photo/2012/11/7/11/20121127152734/media_xll_5358866.jpg


Je voedert de restjes van het avondeten wel eens aan de hond... maar kan dat ook voor de kat? Soms wel, soms niet.

Mag wel:

-    Gekookt, gebakken en gebraden vlees is gezonder voor je kat dan het verwerkte kattenvoer. Kijk wel uit met te veel kruiden: overweeg om de kruiding bij serveren te doen (of aan de eter zelf over te laten).

-    Gestoomde, gekookte of gepureerde groenten kunnen perfect. Vermengd met een beetje vlees of kattenvoer, gaan verrassend veel katten het opeten.

Liever niet:

-    Vetrestjes, te zure voeding of korsten, zoals van pizza. Alleen gezonde voeding houdt het verteringssysteem van je kat in orde.

-    Zuivel: dat is een ramp voor zijn vertering

-    Te grote hoeveelheden tonijn: katten zijn er dol op, maar door de aanwezige kwik kan een te grote portie je kat vergiftigen. Restjes (blik)tonijn kunnen geen kwaad, maar serveer het met mate.

-    Druiven of rozijnen: dit kan nierfalen veroorzaken bij je kat. Let dus op voor rozijnenbrood met kaas, of zoete vleesbereidingen  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Verstoten girafje vecht voor leven in Amsterdam

Verstoten girafje vecht voor leven in Amsterdam


http://static3.hln.be/static/photo/2012/16/14/6/20121127184055/media_xll_5359536.jpg


In de Amsterdamse zoo Artis vecht een babygirafje dat gisterennacht geboren is voor zijn leven. De dierenarts vermoedt dat het kalfje te vroeg geboren is, omdat het beestje nog niet kan staan. Het is nog niet duidelijk of het dier het gaat overleven.

De verzorgers zijn de hele dag bij het dier gebleven, en proberen de lichaamstemperatuur op peil te houden met warmtelampen, dekens en zakken warm water. Vannacht zullen de verzorgers in de giraffenstal slapen om het jonge mannetje af en toe te helpen met opstaan, melk te geven en warm te houden.

Niemand kan op dit moment zeggen of het dier zal overleven, maar Artis hoopt dat het girafje na enkele dagen sterk genoeg is om zelf te staan. Als dit zo is, zijn de kansen dat het dier het redt groot. Het is de bedoeling dat hij onderdeel van de kudde blijft, en daarom wordt hij niet bij moeder Kadja weggehaald. Dit is belangrijk voor de verdere ontwikkeling van de giraf.(br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steeds meer mensen kampen met nieuwe slaapstoornis

Steeds meer mensen kampen met nieuwe slaapstoornis


http://static3.hln.be/static/photo/2012/13/0/8/20121126085817/media_xll_5355068.jpg


In plaats van dat je zoals bij insomnia kampt met volledig slapeloze nachten, kampen steeds meer mensen met zogenaamd semi-somnia. Dit zijn korte momenten van een verstoorde slaap. Volgens experts is dit even schadelijk voor je gezondheid als echte slapeloosheid.

Patiënten die kampen met semi-somnia worden elke nacht gedurende een half uur wakker, ze liggen soms ook een te piekeren in bed omdat hun gedachten op volle toeren blijven draaien. Professor Nerina Ramlakhan: "Patiënten met semi-somnia slapen wel lang genoeg, maar ze worden niet uitgerust wakker. Ze verwerken 's nachts nog veel informatie, waardoor het brein van patiënten nog steeds erg actief is."

Onderzoeker Jean Gomes: "Ik heb vijf jaar 30.000 Britse patiënten bestudeerd en waarschijnlijk is technologie de voornaamste oorzaak van dit probleem. Mensen kampen al eeuwenlang met stress, dit verstoorde de slaap, maar vroeger was er een duidelijkere scheiding tussen werk en thuis: als je het kantoor verliet, kon je je ook helemaal ontspannen. Ook al had je een stresserende dag op het werk, je hersenen konden 's nachts deze problemen verwerken waardoor je 's ochtends fris wakker werd. Nu controleren we Facebook na als we naar televisie kijken, ons brein is in een constante staat van opwinding. Wanneer het bedtijd is, kan dit grote problemen veroorzaken."

Als je slaapt, gebeuren er drie dingen in de hersenen: doordat het donker wordt, neemt de productie van het hormoon melatonine af, onze lichaamstemperatuur daalt en je lichaam en geest ontspannen zich, waardoor je zenuwsysteem zich uitschakelt. Nieuwe technologieën storen elk van deze stappen. Een fel scherm kan het niveau van melatonine met bijna een kwart beperken. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die blootgesteld worden aan stralingen van gsm's voor ze gaan slapen meer tijd nodig hebben om in de diepste slaapfase te geraken en deze duurt ook minder lang.

Tijdens de slaap verwerkt het brein informatie die we overdag opgenomen hebben. Doordat op het internet nu zoveel informatie beschikbaar is, kan dit te veel worden. Hierdoor zitten we 's nachts langer in de fase waarin we informatie verwerken en minder in de diepe slaapfase die we nodig hebben om onszelf te verfrissen. Hierdoor word je moe wakker. (br.hln)



» Reageer (0)
26-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duitsland wil seks met dieren opnieuw verbieden

Duitsland wil seks met dieren opnieuw verbieden


http://static1.hln.be/static/photo/2012/10/7/8/20121125184939/media_xll_5353868.jpg


De Duitse regering wil seks met dieren weer verbieden. Het verbod werd bij de hervorming van het Duitse strafrecht in 1969 opgeheven, maar woensdag spreekt de landbouwcommissie van de Bondsdag, de Duitse Tweede Kamer, over een wetsvoorstel om seksuele contacten tussen mens en dier weer strafbaar te maken. Wie het verbod overtreedt, kan rekenen op een boete tot 25.000 euro.

Experts hebben op het verbod aangedrongen, omdat volgens hen veel dieren in Duitsland seksueel worden misbruikt. Er zijn boerderijen die de dieren speciaal voor zulke praktijken verhuren. Naar verwachting spreekt de Bondsdag zich midden december over het verbod uit. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tips om het feestseizoen te overleven zonder 'eetkater'

Tips om het feestseizoen te overleven zonder 'eetkater'


http://static2.hln.be/static/photo/2012/4/8/8/20121126135113/media_xll_5356028.jpg


Met de vele feestmaaltijden in het verschiet is het dringend tijd om wat eettips op een rijtje te zetten die jou, maar vooral je lichaam, zullen beschermen tegen overdaad.

1. Ondanks de overvloed aan uitgebreide maaltijden is het belangrijk tijd te maken voor het ontbijt. Hiermee verzeker je jezelf van een zwoegend metabolisme dat klaar staat om het feestmaal in spe te verteren. Een lekkere omelet of een stevige havermoutpap zijn goede opties om je voldoende energie  en een langdurig voldaan gevoel te geven.

2. Wie na het werk vrijwel onmiddellijk in de richting van het familiefeest moet vliegen, zorgt best voor een voedzame lunch. Zo kom je niet in de verleiding om onderweg snel naar fastfood te grijpen. Mik op een vezel- en proteïnerijk middagmaal en schrap zeker geen (volkoren) koolhydraten van het menu.

3. Blijf zeker en vast ook goed gehydrateerd. Met alle heisa rond de feesten, vergeet je al snel de basics, zoals het drinken van voldoende water. Hydratatie is de sleutel tot een goed werkend lichaam. Drink daarom voldoende water voor, tijdens en na het consumeren van alcohol.

4. Probeer te vermijden dat je eet om te eten. Dit klinkt misschien vanzelfsprekend, maar voor je het weet grijp je nog naar die extra knabbel, gewoon omdat het voor je neus staat. Wees dus 'voedselbewust' en vraag jezelf even af of je die zoveelste grabbel in de kom chips echt nog wel nodig hebt. Mik bovendien altijd eerst strategisch op rauwkost of andere gezonde opties.

5. Zadel jezelf niet op met een 'eetkater', want niet alleen een overdosis alcohol kan je rotslecht doen voelen. Probeer daarom zeker vette voeding en koolhydraatbommen als wit brood en witte pasta aan banden te leggen. Ga indien mogelijk voor volkoren varianten en granenrijke voeding en wees alert voor moeilijk verteerbare gerechten. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fototoestel Leica geveild voor 1.680.000 euro

Fototoestel Leica geveild voor 1.680.000 euro

http://static1.hln.be/static/photo/2012/14/6/3/20121124161005/media_xll_5352048.jpg


Een uitzonderlijk fototoestel van het merk Leica, type MD3, uit 1955, is vandaag op een veiling in Wenen onder de hamer gegaan voor maar liefst 1.680.000 euro. Dit is een recordbedrag voor een dergelijk toestel.

Het was de gerenommeerde fotogalerij Westlicht die het toestel (serienummer M3D-2), dat ooit toebehoorde aan de Amerikaanse fotograaf Davis Douglas Duncan toen die voor het magazine Life werkte, te koop aanbood.

Vrijdag verwisselde een uitzonderlijk lot van 2.456 foto's en 2.144 dia's van de NASA al voor 200.000 euro van eigenaar. Een ander lot van foto's gewijd aan de Russische ruimtevaart werd geschat op 60.000 euro. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe antibiotica kunnen ook resistente infecties bestrijden


Nieuwe antibiotica kunnen ook resistente infecties bestrijden

http://static1.hln.be/static/photo/2012/11/12/4/20121126100132/media_xll_5355199.jpg


Het biotechbedrijf Galapagos heeft een nieuwe klasse antibiotica ontdekt die ook effectief zijn tegen antibiotica-resistente infecties, zoals de ziekenhuisbacterie (MRSA). Een eerste antibioticum is in klinische ontwikkeling, meldt Galapagos. Het duurt nog meer dan vijf jaar voor er sprake kan zijn van commercialisering.

De nieuwe klasse antibiotica kan een oplossing bieden in de strijd tegen antibiotica-resistente infecties. Dat zijn bacterie-infecties die ongevoelig zijn geworden voor de bestaande antibiotica.

De antibiotica remmen het enzym 'DNA pol III alpha'. Dat is een enzym dat in alle bacteriën aanwezig is en essentieel is voor hun groei. Het enzym komt bij de mens niet voor.

Het bedrijf heeft een eerste kandidaat-antibioticum geselecteerd voor medicijnontwikkeling: CAM-1. "Het is onderzocht in meer dan 250 verschillende bacterie-varianten; 100 procent van alle stafylokokken die ongevoelig zijn voor antibiotica, inclusief MRSA, werden daarbij gedood", luidt het.

In het eerste kwartaal van 2014 zou een klinische proef starten. "Dan duurt het nog minstens vijf jaar voor er sprake kan zijn van commercialisering", luidt het bij Galapagos.

"We volgen een nieuwe aanpak, waarmee we alle geteste MRSA-bacteriën een volledig halt toeroepen. In combinatie met een diagnostische test kunnen deze antibiotica een echte oplossing tegen MRSA-infecties brengen", zegt Piet Wigerinck, chief scientific officer van Galapagos.(br.hln)




» Reageer (0)
25-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chocolade tijdens dieet smaakt echt beter

Chocolade tijdens dieet smaakt echt beter


http://static3.hln.be/static/photo/2012/14/10/1/20121123163602/media_xll_5350471.jpg


Schuldgevoel door het eten van chips en chocolade tijdens een dieet doet deze lekkernijen echt beter smaken. Onderzoek aan de universiteit van Illinois toonde aan dat dit ervoor zorgt dat je meer van de dingen geniet.

Onderzoekster Kelly Goldsmith bedacht zes verschillende experimenten. Zo deelde ze bijvoorbeeld de deelnemers op in twee groepen en vroeg ze hen zes covers van magazines te bekijken. De helft keek naar gezonde beelden, de andere helft naar covers die niets met eten te maken hadden.

Vervolgens kregen ze een chocoladereep voor een zogenaamde smaaktest. Degenen die aan gezonde voeding dachten, vonden dat de chocolade beter smaakte dan de anderen. Een tweede experiment vroeg de deelnemers drie ervaringen in enkele zinnen te beschrijven. De ene groep moest vertellen over een ervaring waarbij ze zich schuldig voelden, de andere getuigde over een ervaring waar ze van walgden en derde groep mocht kiezen waar ze het over hadden.  Vervolgens kregen ze een praline. De studenten die het over hun schuldgevoel hadden gehad, vonden dat het snoepje beter smaakte.

Het verband tussen schuldgevoel en genot stopt niet alleen bij eten. Bij een ander experiment kregen dames die met een schuldgevoel kampten online profielen te zien van aantrekkelijke mannen op een datingsite. Zij haalden veel meer plezier hieruit dan andere geslachtsgenoten.

Goldsmith verklaart: "Schuldgevoel wordt in het brein in verband gebracht met plezier omdat de twee vaak met elkaar samenhangen.  Wanneer ene geactiveerd wordt, gebeurt dit automatisch ook voor het andere. Hierdoor verbinden onze hersenen de twee met elkaar." (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dochter bezorgt moeder bijna hartaanval met deze foto aan klif Grand Canyon

Dochter bezorgt moeder bijna hartaanval met deze foto aan klif Grand Canyon

http://static1.hln.be/static/photo/2012/15/4/11/20121125022943/media_xll_5353151.jpg


Het zal jou maar overkomen als overbezorgde moeder. Je krijgt een schrikwekkend beeld toegezonden van je dochter die zich ternauwernood aan de rotsen vastklampt. Rebecca Busch kreeg bijna een hartaanval toen ze het beeld, dat volledig werd in scène gezet door haar hartedief, onder ogen kreeg.

Rebecca Busch was er niet gerust op toen haar dochter Samantha naar de Grand Canyon trok. "Gedurende de hele week die aan mijn vakantie voorafging, zat moeder me constant te waarschuwen voor alle mogelijke gevaren en de nodige doemscenario's passeerden keer op keer de revue", vertelde de 22-jarige deugniet aan ABC News.

"Ik wilde haar eens in het ootje nemen." En dat lukte aardig. De foto, die Rebecca via haar GSM toegestuurd kreeg, joeg haar de stuipen op het lijf. In realiteit stond Samantha veilig op een richel toen haar vriend de veelbesproken foto nam. Bovedien liet de twintiger een hele week niks van zich horen om het verhaal geloofwaardiger te maken.

"Dit was een goede oefening voor mijn moeder om me wat meer los te laten", grapte Samantha. Gelukkig zag ook mama Rebecca achteraf het plezante er van in. "Ze was zelfs niet boos, enkel opgelucht en dit is zeker niet de laatste poets die ik haar zal bakken." Rebecca Busch is gewaarschuwd. (br.hln)





» Reageer (0)
23-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eenzame George was toch niet de laatste reuzenschildpad

Eenzame George was toch niet de laatste reuzenschildpad


http://static3.hln.be/static/photo/2012/16/10/1/20121122142027/media_xll_5346901.jpg


Er leven nog reuzenschildpadden van de soort Chelonoidis abingdoni op de Galapagoseilanden. Dat blijkt uit een onderzoek dat werd gevoerd door de Amerikaanse universiteit van Yale en het Natuurpark van de Galapagoseilanden (DPNG). Na de dood van 'Eenzame George' in juni, dacht men dat de soort volledig was uitgestorven, maar dat blijkt niet waar te zijn.

Tijdens het onderzoek werden op het eiland Isabela zeventien dieren geïdentificeerd die dezelfde genen hebben als George. Het gaat om negen vrouwtjes, drie mannetjes en vijf jonge dieren.

Volgens experts leven de reuzenschildpadden sinds de achttiende eeuw op het eiland Isabela. De schildpadden werden door piraten meegenomen op zee en dienden als voedsel. Als ze een overschot aan eten hadden, gooiden de piraten soms levende dieren overboord. In totaal zouden zeevaarders zo'n 300.000 schildpadden hebben opgegeten.

"De ontdekking van de zeventien schildpadden is een eerste stap naar de heropleving van de Chelonoidis abingdoni", luidt het bij DPNG. "De dieren zullen in gevangenschap gehouden worden en deel uitmaken van een voortplantingsprogramma."

'Eenzame George' stierf in juni 2012 een natuurlijke dood. Hij werd ruim honderd jaar oud. Hij wordt beschouwd als een symbool van de bescherming van het ecosysteem van de Galapagoseilanden en werd in juli benoemd tot nationaal erfgoed. (br.hln)




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vande Lanotte: Sperperiode blijft bestaan

Vande Lanotte: Sperperiode blijft bestaan


http://static1.hln.be/static/photo/2012/6/2/8/20121123163843/media_xll_5350463.jpg


Ook na het arrest van het Hof van Cassatie blijft de sperperiode behouden. Dat melden minister Johan Vande Lanotte en de FOD Economie na overleg met de betrokken beroepsorganisaties. "Overtredingen zullen dan ook worden geverbaliseerd."

Ondernemersorganisaties Unizo en NSZ en de handelsfederatie Comeos overlegden met Vande Lanotte en zijn administratie naar aanleiding van de uitspraak van drie weken geleden. Dat vonnis luidt volgens sommigen het einde van de sperperiode in.

Op het overleg werd tot de conclusie gekomen dat Cassatie een vonnis geveld heeft op basis van de wet op de handelspraktijken van 1991. "Die wet is in 2010 gewijzigd, maar over deze nieuwe wet heeft Cassatie zich nog niet uitgesproken", klinkt het.

Ook de bepalingen over de prijsaanduidingen moeten van kracht blijven. Wie bijvoorbeeld een vermindering met 30 procent aankondigt, moet effectief ook de prijs 30 procent laten zaken ten opzichte van de laagste prijs van de vorige maand. "Dit zal rigoureus worden gecontroleerd."

Tot slot klinkt het dat de solden niet ter discussie staan. "Alleen tijdens de soldenperiode is verkoop met verlies mogelijk. Ook dit zal strikt opgevolgd worden." NSZ reageerde tevreden omdat "minister Vande Lanotte de sperperiode blijft verdedigen". (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Finale 'Slimste mens' piekt met 1,2 miljoen kijkers

Finale 'Slimste mens' piekt met 1,2 miljoen kijkers


http://static1.hln.be/static/photo/2012/8/16/2/20121123122313/media_xll_5349287.jpg


Gemiddeld 1.094.260 televisiekijkers hebben gisteravond afgestemd op de finale van 'De slimste mens ter wereld'. Daarmee boekte Vier een marktaandeel van 40,8 procent in de commercieel belangrijke doelgroep van 18 tot 54 jaar.

Op het piekmoment waren er 1.217.414 kijkers. Precies 995.198 mensen keken volledig live. Het tiende seizoen, dat voor het eerst op Vier werd uitgezonden, behaalde zo uiteindelijk gemiddeld 836.108 kijkers en 30,3 procent marktaandeel in de bovengenoemde doelgroep.

In totaal bereikte Vier gisteravond 2,4 miljoen kijkers tussen 17 en 24 uur, goed voor een marktaandeel van 18,5 procent. 'Komen eten' bereikte nog gemiddeld 103.852 kijkers, 'De kruitfabriek' 277.728 en 'Man bijt hond' 151.651. Vijf behaalde gisteravond 7,2 procent marktaandeel in de groep vrouwen tussen 20 en 49 jaar. (br;hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgische kinderen slikken meer medicijnen dan ooit

Belgische kinderen slikken meer medicijnen dan ooit


http://static1.hln.be/static/photo/2012/7/6/11/20121122044100/media_xll_5345486.jpg


De Belgische kinderen nemen meer medicatie dan ooit. Het gebruik bij min-18-jarigen is in vijf jaar tijd met 15 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het Riziv, schrijft Het Laatste Nieuws. De stijging doet zich voor bij zowat alle medicijnen voor kinderen. Van liefst 12 van de 15 meest voorgeschreven middelen bij min-18-jarigen is het gebruik gestegen tussen 2007 en 2011.

De grootste stijging doet zich voor bij de refluxremmers, waarvan het gebruik met meer dan de helft toenam. Jaarlijks worden meer dan 3 miljoen van die maagzuurremmers voorgeschreven. Ook middelen tegen psychoses, zoals schizofrenie (+37 pct) en ADHD-medicatie (+35 pct) worden jaar na jaar vaker gebruikt, net als medicijnen tegen diabetes (+24 pct) en astma (+21 pct).

Kinderartsen en -psychiaters schrikken enorm van de "hallucinante" cijfers. Er is volgens hen één grote oorzaak: overmedicatie. "We schrijven kinderen véél te makkelijk en veel te veel medicatie voor", zegt professor kindergeneeskunde Yvan Vandenplas (VUB). "Een alarmerende evolutie die dringend een halt toegeroepen moet worden. De bijwerkingen van deze middelen zijn veel te gevaarlijk om er zo licht mee om te springen."

Ook psychoanalyticus Stijn Vanheule (UGent) is verontrust door de sterke stijging. "Mensen zien geneeskunde te vaak als een consumptieproduct", meent hij. "Net zoals bij een kapotte computer die ze vervangen, moet ook een ziekte liefst in 1-2-3 opgelost zijn. Dus zoeken ze hun heil in geneesmiddelen die voor deze quick fix zorgen. Zeer onrustwekkend." (br;hln)




» Reageer (0)
22-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Straffe Chinezen bouwen 's werelds hoogste toren voor 31.400 bewoners in 90 dagen

Straffe Chinezen bouwen 's werelds hoogste toren voor 31.400 bewoners in 90 dagen


http://static3.hln.be/static/photo/2012/16/5/0/20121122025738/media_xll_5345400.jpg


Een Chinese aannemer wil 's werelds hoogste gebouw in amper negentig dagen optrekken. De cijfers zijn om van te duizelen. Zo zal de wolkenkrabber van 838 meter hoog uit maar liefst 220 verdiepingen en 200.000 ton staal bestaan en een school, ziekenhuis, kantoren, horeca, 17 landingsplatformen voor helikopters en appartementen voor tienduizenden mensen herbergen. 104 liften brengen de bewoners, toeristen en zakenmensen naar de gewenste etage.

De 'Sky City'-toren in de Chinese stad Chansha in de Hunan provincie wordt aan een hels tempo van vijf verdiepingen per dag gebouwd. De prefabcomponenten zullen als legoblokjes in mekaar passen, maakt Broad Construction zich sterk. Deze aannemer is hiermee trouwens niet aan zijn proefstuk toe. Eerder bouwde Broad Construction al eens een hotel van vijftien etages in goed twee dagen en een toren van vijftien verdiepingen in dertig dagen.

Ook al maakt het gebouw op zich misschien geen wow-gevoel los, het is toch een stuk veiliger dan men zou vermoeden. De wolkenkrabber zal tegen een stootje kunnen. Volgens Zhang Yue, de eigenaar van Broad Construction, kan Sky City zonder problemen een aardbeving met magnitude 9.0 op de schaal van Richter weerstaan.

De funderingen worden deze maand nog gegoten. Eind dit jaar start men met het bouwen van de 220 verdiepingen tegen de klok. Eind maart zouden de bouwwerken voltooid moeten zijn. Dan stoot Sky City de Burj Khalifa als hoogste gebouw ter wereld van de troon. Met een hoogte van 838 meter is de toren immers 10 meter hoger dan de wolkenkrabber in Dubai.

Bovendien beweren de bouwheren dat de constructie van Sky City slechts een tiende zal kosten vergeleken met de Burj Khalifa, namelijk 1.100 euro per vierkante meter in plaats van 11.000 euro/m². Indien de bouwheren hun beloftes kunnen waarmaken, wordt deze wolkenkrabber ook 24 maal sneller opgetrokken. Laat het nagelbijten maar beginnen. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De paspop die je begluurt (en binnenkort ook hoort)

De paspop die je begluurt (en binnenkort ook hoort)

Klik op de foto om het filmpje te bekijken





In Italië worden 'EyeSee'-paspoppen gemaakt die shoppers tijdens het winkelen nauwkeurig in de gaten houden. De technologie is vergelijkbaar met de veiligheidssystemen in luchthavens die criminelen moeten identificeren. Ondertussen vonden deze glurende paspoppen hun weg al naar de rest van Europa en de Verenigde Staten. De makers hopen er echter nog een kunstje aan toe te voegen. Ze willen de poppen ook de mogelijkheid geven om conversaties af te luisteren.

Een voorbeeld van een keten die de poppen inzet om het koopgedrag van klanten te registereren, is Benetton. Qua uiterlijk zijn de paspoppen niet te onderscheiden van hun technologieloze varianten. De camera's zitten verborgen achter de dode ogen. De beelden worden door software voor gezichtsherkenning gejaagd en zowel je leeftijd, geslacht als ras worden nauwkeurig opgeslagen.

De data wordt vervolgens gevoed aan een computer die analyses maakt voor gerichte marketingstrategieën. "Van nu af aan kan je perfect weten hoeveel mensen in jouw winkel shoppen, wat de piekuren zijn, wat voor type klanten je over de vloer krijgt en welke zones in de winkel vaak overbevolkt zijn", verklaart een woordvoerder van het Italiaans bedrijf Almax.

Privacy-activisten noemen het systeem griezelig en stellen dat dergelijke bewaking winst plaatst boven het recht op privacy. (br.hln)



» Reageer (0)
21-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dikkerdjes zijn écht (een beetje) gelukkiger

Dikkerdjes zijn écht (een beetje) gelukkiger


http://static2.hln.be/static/photo/2012/16/10/11/20121121154219/media_xll_5343671.jpg


Mollige mensen worden vaak voorgesteld als joviale, vriendelijke lachebekjes. Een cliché waar (een klein stukje) waarheid inzit: het gen dat zorgt voor overgewicht is tegelijk een gen dat tegen depressie beschermt. Dat stelden Canadese wetenschappers vast.

De onderzoekers waren op zoek naar een link tussen overgewicht en depressie. Bij de analyse van 17.200 dna-stalen en psychologische verslagen van deelnemers uit 21 landen bleek tot hun verrassing het tegendeel van wat ze verwachtten: mensen met overgewicht zijn minder vaak depressief.

Het gen dat voor overgewicht zorgt (FTO), maakt tegelijk dat de kans op depressie met zo'n acht procent vermindert. Geen enorm groot verschil, wel significant en bevestigd door de analyse van genetisch materiaal uit drie bijkomende, internationale studies. "Acht procent is een bescheiden verschil en zal geen groot verschil maken", nuanceert onderzoeker David Meyre of McMaster University.

Meer nog, het FTO-gen beschermt tegen zware depressies onafhankelijk van zijn invloed op BMI. Met andere woorden: ook wie er ondanks ongunstige genen in slaagt om niet (te veel) extra kilo's mee te dragen, is minder vaak depressief.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat relatie schaadt: vieze toiletgewoonten

Wat relatie schaadt: vieze toiletgewoonten


http://oi50.tinypic.com/21mwveq.jpg


De helft van de Britten zou een partner dumpen als deze irritante toiletgewoonten heeft als de wc-borstel niet gebruiken of luidruchtig zijn, dat blijkt uit recente cijfers.

De helft van de ondervraagde Britten vindt het geen probleem om zijn of haar behoefte te doen in het bijzijn van hun partner. Een derde geeft toe ruzie te maken hierover. Een van de vaakst voorkomende ergernissen is het omhoog laten staan van de toiletbril, als het bevuilen van de pot zonder deze te poetsen en het maken van geluiden.

Zeven op de tien mensen zou een potentiële partner afwijzen als deze slechte gewoonten had, maar het is nogal moeilijk om hier meteen achter te komen. Zestig procent van de kersverse koppels wacht namelijk twee en een halve maand voor ze naar toilet gaan in het huis van hun partner. De helft gebruikt dit als rustkamertje, hij of zij ontsnapt hier aan zijn geliefde of familieleden.

Ook blijkt dat wij geen kranten meer lezen op toilet, maar 31 procent gebruikt iPads en smartphones als entertainment. Vier op de tien Britten stuurt mails of werkt aan belangrijke documenten in het kleinste kamertje, een kwart controleert dan snel zijn Facebookpagina. En dat blijkt niet volledig nutteloos te zijn, driekwart van de ondervraagden kwam hier al op zijn beste ideeën.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bye bye muisarm: we lijden nu aan de 'kantoorknie


Bye bye muisarm: we lijden nu aan de 'kantoorknie


http://static1.hln.be/static/photo/2012/11/14/3/20121121094722/media_xll_5342298.jpg


Naast de muisarm of tenniselleboog, lijden werknemers nu ook aan de 'kantoorknie', met dank aan zittende beroepen én overgewicht Er wordt gewaarschuwd dat deze kniepijn de levenskwaliteit enorm kan beïnvloeden.

Zittende jobs kunnen je heel wat fysieke kwaaltjes bezorgen. Nek- en schouderpijn door je (foute) zithouding, last van de pols door met de muis te werken ('muisarm') en nu dus ook de kantoorknie.

Eén op vier Britse werkenden tussen 16 en 65 jaar zegt al meer dan twee jaar pijn te hebben. Bij de 55-plussers zegt tien procent continu pijn te lijden.

Daar zijn twee grote schuldigen voor: overgewicht en zittende beroepen.

De knie is een gevoelig gewricht: hoe meer gewicht het moet torsen, hoe zwaarder het (letterlijk) onder druk komt te staan. De kans op artrose in de knieën stijgt, net als de kans op een operatie om de knieën te vervangen.

Tegelijk moet het soepel gehouden worden: hoe meer je zit, dus hoe minder je beweegt, hoe meer kans op kniepijn.

"Kniepijn is geen fatale aandoening, je gaat er niet van dood. Maar het heeft wel een enorme impact op je levenskwaliteit. Wie de knieën niet kan gebruiken, is letterlijk niet mobiel en onafhankelijk: je kan niet wandelen, zelf boodschappen doen of een trap oplopen", argumenteert orthopedisch chirurg Ronan Banim.

Gewichtscontrole en voldoende bewegen zijn belangrijk, al wordt ook afgeraden om te snel te veel te doen. "Mensen beginnen meteen te trainen voor marathons en triatlons. Op zich is dit goed voor een gezonde levensstijl, maar niet voor wie al wat ouder is: het lichaam takelt langzaam maar zeker af, de gewrichten worden zwakker en wie dan te rap te veel doet, plaats nog meer druk op de knieën met nog meer kniepijn tot gevolg."

Voor wie wil beginnen met sporten en/of veel gewicht meesleurt, zijn wandelen en zwemmen perfect.



» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!