NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea
05-07-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alcoholicus? Je haar verraadt je

Alcoholicus? Je haar verraadt je

https://images0.persgroep.net/rcs/TXA1Wc2iD4Ri2g17EbVkKipzLCM/diocontent/127444705/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Mensen die te veel alcohol drinken kunnen worden verraden door hun haar. Ze hebben namelijk twee stofjes in hun haar die mensen die niet drinken niet hebben. Dit blijkt uit onderzoek van wetenschappers van de Universiteit van Antwerpen.

In hun onderzoek vonden de wetenschappers twee stoffen die worden geproduceerd door het lichaam als alcohol wordt afgebroken. Deze worden opgeslagen in het haar. Volgens de wetenschappers is de diagnose van alcoholisme gemakkelijker te stellen omdat er geen bloed of urine nodig is. Het haar is makkelijker te verkrijgen, te transporteren en op te slaan dan lichaamsvocht. 

Veertig lokken haar zijn in het laboratorium onder de loep genomen. Het haar was afkomstig van mensen die werden behandeld voor alcoholmisbruik. Ze bleken hoge waarden van de stoffen ethylglucuronide and ethylsulfaat te bevatten. ETG wordt ook gebruikt om te meten hoeveel mensen hebben gedronken. Ethylsulfaat is een olieachtige, kleurloze vloeistof die reageert in contact met water. 

Indicator

De hoofdonderzoeker en auteur van het wetenschappelijke artikel in het vakblad Drug Testing & Analysis Delphine Cappelle stelt dat haar een potentiële indictator is voor alcoholgebruik. Er is volgens haar meer onderzoek nodig. Vorig jaar werd bekend dat een glas wijn per dag het risico op bepaalde vormen van huidkanker mogelijk vergroot.  (br.hln)


» Reageer (0)
04-07-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geen gezoem meer: deze 9 tips verjagen vliegen

Geen gezoem meer: deze 9 tips verjagen vliegen

https://images1.persgroep.net/rcs/hzOZiUAJZdjIcX5hKTpXqABxLgQ/diocontent/127391155/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Ze zijn minder gevaarlijk dan wespen, vallen je niet massaal aan zoals muggen, maar we zijn het er allemaal over eens dat ze minstens even irritant zijn: vliegen. Durf met dit weer maar eens een raam of deur openzetten en het is van dat, er zit er een of meerdere binnen. Dankzij deze tips raak je ervan af. 

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik vind niets vervelender dan achter mijn computer zitten en welgeteld elke 10 seconden een vlieg van mijn scherm te moeten wegslaan. Om nog maar te zwijgen van wanneer ze op je bord sluipen tijdens een leuke barbecue op het terras. 

Vaak zijn de vervelende zoemende beestjes veel sneller dan wij en daarnaast ziet het er ook niet uit wanneer je als een gek de achtervolging inzet met een vliegenmepper op het werk. Dankzij deze tips verjaag je ze. 

1. Hygiëne

First things first: hygiëne. Het is een beetje een open deur intrappen, maar vliegen komen vooral af op etensrestjes en vuil. Probeer dus te allen tijden netjes te leven, vooral in de keuken dan. Laat geen etensresten rondslingeren, doe meteen de afwas, kuis de tafel af en leeg de vuilbakken regelmatig. 

2. Zakje water

Oké, eerlijk toegegeven, het ziet er niet uit. Maar het helpt écht. Vul een paar boterhamzakjes met water en hang ze op doorheen je huis. De schittering in het water zorgt ervoor dat vliegen wegblijven. 

3. Look 

Legendes beweren dat knoflook vooral vampieren zou verjagen, maar ook vliegen houden helemaal niet van het spul. Enkele teentjes of lookbolletjes door het huis verspreiden gaat er dan ook voor zorgen dat ze naar andere oorden trekken. Enorm veel vliegen in huis? Kook de look dan op tot een bouillon.  

4. Kruidnagel

Twee vliegen in een klap met deze! De geur van kruidnagel laat vliegen én muggen rechtsomkeer maken. Vul een kom met wat water en kruidnagel of steek het in een citroen en leg dat op een strategische plaats: aan een raam of deur. 

5. Lavendel

Als er een geur is die ons met een vingerknip aan het zuiden van Frankrijk doet denken, is het wel lavendel. En vliegen háten lavendel. In welke vorm dan ook, olie, kaarsen, boeketjes. 

6. Maïsmeel met honing

Een eigen val maken kan ook, met twee simpele ingrediënten. Doe wat honing bij maïsmeel en meng het in een potje. Vliegen komen af op de zoete geur, maar blijven plakken in het goedje. 

7. Basilicum

Opnieuw een lekker geurtje waar de irritante beestjes niet tegen kunnen. Zet een volledige plant in de keuken en laat hier en daar wat blaadjes liggen. 

8. Azijn

Witte azijn en vliegen is een combinatie die niet samengaat. Er zijn twee manieren om deze aanpak toe te passen. Je kookt de azijn en zet enkele kommetjes aan de ramen en deuren of je pakt het groter aan en wast je ramen met azijn. Wedden dat er geen vlieg meer te bespeuren zal zijn? 

9. Plakband

Niet zo vriendelijk, maar wel heel effectief. Een anti-vlieglint ophangen helpt heel goed om vliegen te vangen. Eens de vlieg vastplakt, zal ze er nooit meer afkomen. Daarnaast trekken vliegen elkaar aan dus zal een dode vlieg op het lint in een mum van tijd verschillende anderen aantrekken.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brussels bloementapijt nu al te bezichtigen, maar dan 25 keer zo klein

Brussels bloementapijt nu al te bezichtigen, maar dan 25 keer zo klein

https://images1.persgroep.net/rcs/v4PKo0BQp3mhFYQBUd789stuKwE/diocontent/127378612/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Wie wil, kan nu al een kijkje gaan nemen naar het fameuze bloementapijt dat elke twee jaar wordt uitgerold op de Grote Markt in Brussel. Het gaat dan wel om een kleine versie in Mini-Europa. Op het echte bloementapijt is het nog wachten tot 16 augustus.

Van 16 tot 19 augustus wordt de Grote Markt naar tweejaarlijkse gewoonte bedekt met een laag bloemen, grassen en boomschors. Het bloementapijt meet zo’n 1.800 vierkante meter en staat dit jaar in het teken van Guanajuato, een Mexicaanse regio met een rijke bloementraditie.

In Mini-Europa is het bloementapijt echter al een maand te vroeg neergestreken. Het Brusselse miniatuurpark geeft nieuwsgierigen vanaf vandaag de kans een miniversie van het bloementapijt te bezichtigen op de ‘Grote’ Markt. De replica is nagemaakt op een schaal van 1/25, inclusief kleine bezoekertjes.

Het minibloementapijt zal nog twee jaar blijven liggen, tot het volgende ontwerp wordt bekendgemaakt. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koning Filip laat peperdure werken uitvoeren

Koning Filip laat peperdure werken uitvoeren

https://images3.persgroep.net/rcs/H-z8OFmtG3pDEHt_zL81bz4p9rU/diocontent/127320031/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Uit een lijst die royaltywatcher Thierry Debels kon inkijken, blijkt dat koning Filip (58) van de zomervakantie zal profiteren om zijn woonst - het kasteel van Laken  dus -grondig te laten restaureren. En ook het koninklijk paleis in Brussel, waar Filip zijn bureau heeft, wordt flink onder handen worden genomen. Vooral het interieur is daar blijkbaar aan renovatie toe. 

Goedkope brol

Volgens de royaltywatcher van Tv Familie is het niet zo vreemd dat er (nog eens) verbouwingswerken worden uitgevoerd in het kasteel en het paleis. ”Logisch eigenlijk”, zegt hij in het weekblad. “Dat zijn oude gebouwen. Die moeten bijna voortdurend opgeknapt worden. Je kan die prachtige panden bezwaarlijk laten verloederen, hé. Dat zou zonde zijn. Deze zomer zal het vooral om opfrissingswerken gaan. Maar wat mij opvalt zijn de peperdure materialen die gebruikt worden. Al kan je daar uiteraard over discussiëren. Want voor een koninklijk paleis, waar hoogwaardigheidsbekleders van over de hele wereld worden ontvangen, kan je moeilijk met goedkope brol werken.”

Sanitair in marmer

“Maar kijk, voor het koninklijk paleis laat Filip nu zelfs z’n meubelen op maat maken”, aldus Thierry Debels. “Terwijl het hele land besparingsregels krijgt opgelegd, wordt dáár duidelijk níet bespaard. Ook wordt in het paleis een nieuw bad geïnstalleerd. Niet in budgetvriendelijk en duurzaam acryl. Nee, het wordt een extra lange badkuip in geëmailleerd gietijzer. Een héél dure grap. Om de muren op te frissen werd een speciaal gemengde verf besteld. En wat dacht je van het carraramarmer, afkomstig uit de Apuaanse Alpen, dat voor het sanitair wordt gebruikt? Opnieuw van de allerbeste kwaliteit. Dat wordt dus een schitterende marmeren badkamer.”

Wie betaalt de factuur?

“De kosten worden trouwens niet geregeld via de Civiele Lijst. Dat zijn alle middelen ter beschikking worden gesteld van de koning om hem in staat te stellen zijn functie uit te oefenen”, aldus nog Debels. “Kijk, in theorie worden die kosten wél betaald door de Civiele Lijst, maar het gaat er niet helemaal koosjer aan toe... Voor de renovaties in het kasteel van Laken wordt nu ook een beroep gedaan op de kas van de Regie der Gebouwen, wat een overheidsinstelling is. En zo is het eveneens de belastingbetaler die mee opdraait voor al die kosten.”

Dat is straf

De vraag is ook: wie voert al die werken uit? ”Wel, da’s nooit één vaste firma”, weet royaltywatcher Debels. “Ze vragen altijd eerst verschillende voorstellen op en bekijken dan wie de opdrachten mag uitvoeren. Maar de kostprijs is niet van belang. Het enige dat telt is de kwaliteit. Het is dus zeker niet noodzakelijk de goedkoopste aannemer die in het paleis of kasteel aan de slag mag, hoor.”

“Het is trouwens straf dat de burger geen inzage krijgt in die uitgaven”, vindt de royaltywatcher. “Heel vreemd dat daar geen controle wordt op uitgevoerd... Enkel werken in het paleis en het officieel gedeelte van het kasteel van laken worden openbaar gemaakt. Als Filip en Mathilde hun slaapkamer een nieuw kleurtje willen geven, moeten ze dat niet aangeven, ook al hoeven ze dat niet zelf te betalen.”

Drie zwembaden

“Koningin Mathilde liet eens een privévertrek herschilderen voor meer dan 30.000 euro”, weet Thierry. “Ja, dat zijn altijd bedragen waar de gewone Belg steil achterover van valt. Filip en Mathilde zijn trouwens niet de enigen van de familie die kwistig omspringen met geld. Paola liet een privéparking aanleggen aan het kasteel Belvédère, waar zij en Albert wonen. Op kosten van de belastingbetaler, inderdaad. En het schoonst van al: die parking is daarna nog twee keer opnieuw aangelegd. Want de eerste keren was het niet goed genoeg voor Paola. Om nog maar te zwijgen van de drie zwembaden op het domein van het kasteel van Laken. Ook daar kan je je vragen bij stellen. Da’s bijna een zwembad voor ieder kind. En ’t kan nog straffer: Paola heeft ooit de vorm van één van die zwembaden laten aanpassen. Een ovaal zwembad vond ze niet oké. Het moest rechthoekig zijn.”"

Prins Laurent

Het is volgens Thierry Debels vooral koningin Mathilde die nieuwe werken aan het kasteel, de woonst van het koninklijke gezin dus, broodnodig vindt. Zij is opgegroeid in een kasteel in Losange waar, vreemd genoeg, geen fatsoenlijke vloer lag. “Die bestond uit houten paletten. Waarschijnlijk wil Mathilde dat nu compenseren met al die werken aan ‘haar’ kasteel. Prins Laurent daarentegen: als die zijn Villa Clementine wil opsmukken, moet hij dat uit eigen zak betalen. Je kan je wel inbeelden dat Laurent zich enorm ergert aan het feit dat zijn broer en schoonzus naar hartelust onderhoudsklussen kunnen laten uitvoeren zonder dat het hen een cent kost...” (br.hln)


» Reageer (0)
03-07-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Strijken zonder strijkijzer: zo begin je eraan

Strijken zonder strijkijzer: zo begin je eraan

https://images3.persgroep.net/rcs/Xdgz3ssSwQ5j1wVv1VT6_OaAVeE/diocontent/127294591/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Als jij tot een van de vele gelukkigen behoort die een van de komende dagen op vakantie vertrekt, komt het volgende dilemma misschien bekend voor. Je boekte een vliegtuigticket naar de zon en voor je strijkijzer is geen plaats meer. Dan maar twee weken met gekreukte jurkjes rondlopen? Dat hoeft niet per se. Applausje voor deze manieren om te strijken, zonder strijkijzer. 

Rol je kleding op

Mogen er veel topjes en T-shirts mee op reis? Dan kan je in dit geval beter voorkomen dan genezen. De beste manier om kreuken te voorkomen is door je kleding op te rollen. Daarnaast bespaar je met deze aanpak ook nog eens super veel plaats in je koffer, win-win! 

Stijl je halskraag

Niet alleen je haren kunnen er beter uitzien als je er even met de stijltang doorgaat, je kan het toestel ook gebruiken om snel vouwen en kreukels uit je halskraag te halen. Opgepast: zorg wel dat je eerst alle restanten van haarproduct op de keramische platen hebt verwijderd - anders kan het weer linea recta richting wasmand - en hou rekening met de temperatuurstand (katoen: hoge temperatuur, zijde: lage stand).

Druk met een handdoek 

Je kan een warme en vochtige handdoek gebruiken om diepe en hardnekkige kreuken uit kleding te krijgen. Leg het kledingstuk op een vlakke ondergrond en duw met de handdoek de kreuken weg. Laat daarna het kledingstuk nog even drogen op een kapstok. 

Blaas je jurk droog

Wist je dat je plaatselijke kreukjes en vouwtjes in een mum van tijd kan wegwerken met hete lucht? Het enige dat je nodig hebt is je haardroger. Hou de haardroger wel op een paar centimeter afstand zodat je kledingstuk niet verbrandt.

Stoom kleren in de douche

Sluit alle ramen en deuren in de badkamer en hang je kleren aan de douchestang of net buiten de cabine. Doorloop vervolgens je gebruikelijke routine. Neem een douche, scheer je benen, scrub de zonnecrème van je huid.. En vijftien minuten later zien je kleren er weer als nieuw uit. 

Drogen met ijsblokjes

Het klinkt misschien gek, maar het werkt wel degelijk. Gooi een gekreukt T-shirt samen met wat ijsblokjes in de drooggkast en laat het een paar minuten drogen op een hoge warmtestand. Het ijs zal smelten en stoom worden waardoor je kleren weer naar buiten komen.

Stomen met een theepot

Deze methode werkt het beste voor kleine kreukjes. Laat water koken, en hou vervolgens de vouw boven de tuit van de theepot. De geconcentreerde stoom maakt je T-shirt in geen tijd weer kreukvrij. (br.hln)


» Reageer (0)
02-07-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met deze tips blijft je huisdier koel in de hitte

Met deze tips blijft je huisdier koel in de hitte

https://images2.persgroep.net/rcs/wt-O8f0Lt8W_dXhZoaEKkPwP_eU/diocontent/127091735/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Niet enkel mensen puffen in deze hitte, ook onze huisdieren zien af door de warmte. Anders dan hun baasjes, kunnen zij veel minder goed tegen de hoge temperaturen. Oververhitting kan gevaarlijk en soms zelfs dodelijk zijn. Maar met enkele eenvoudige tips loods je je huisdierzonder problemen door deze warme dagen.

Allereerst is het belangrijk om oververhitting te herkennen bij je huisdier. Als je dier heet aanvoelt, snel ademt, niet wil eten, rode slijmvliezen heeft en lusteloos lijkt, dan grijp je best in.

Water, water en water

De oplossing ligt voor de hand: koelte en water. Breng je dier naar een koele plek en zorg voor voldoende vers water om te drinken. Wanneer je je dieren wil verfrissen door hen nat te maken, doe dat dan niet met ijskoud water. Dit heeft net het tegenovergestelde effect: hun bloedvaten trekken samen om de lichaamswarmte te behouden.

Honden

Op hun voetzooltjes na hebben honden geen zweetklieren. Een hond kan dus enkel hijgen om zijn warmte kwijt te raken. Gelukkig zwemmen veel honden graag, dus is dat een perfecte manier om af te koelen. Zorg daarnaast ook voor voldoende schaduw en vers drinkwater.

Het lijkt evident, maar veel baasjes blijven de fout maken: laat je hond niet achter in je wagen! De temperatuur loopt er enorm snel op en zelfs een open raam of een schaduwplekje kunnen uitdroging niet voorkomen. Vermijd ook lange wandelingen in de volle hitte. Laat je hond liever ’s morgens of ’s avonds uit.

Insmeren?

Minder evident: let op dat je hond niet verbrandt. Honden met een dunne vacht kunnen namelijk ook verbranden, dus smeer dun behaarde plekken eventueel in met zonnecrème.

Katten

Katten zijn zelfstandiger dan honden en zoeken zelf de koelste plekjes op in of rond je huis. Zorg er toch voor dat ook zij zeker een koel plekje ter beschikking hebben en er voldoende drinkwater in de buurt is. Geef je kat ook de mogelijkheid om je koele huis binnen te kunnen.

Konijnen

Omdat konijnen normaal in een hol onder de grond leven, kunnen zij erg slecht tegen de warmte. Zorg er dan ook voor dat hun hok zeker niet in de volle zon staat. Je kan ook zelf koelelementen maken door plastic flessen voor driekwart te vullen met water en in de diepvries te leggen. Leg de fles daarna in het hok met een handdoek errond (zodat het konijn zich niet kan kwetsen). Een buitenhok kan je ook makkelijk koelen door er een nat wit laken over te leggen. Zorg zeker ook voor voldoende drinkwater.

Vogels

Zet een vogelkooi nooit in de volle zon, zeker als het zo warm is als vandaag. Als je vogel zich graag verfrist in het water, geef hem hier dan zeker de mogelijkheid voor door vers water te voorzien. Hou er ook rekening mee dat warmte opstijgt. Als je kooi dus in de lucht hangt, kan je overwegen om deze op de grond te zetten. (br.hln)


» Reageer (0)
01-07-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grote brokken kaarsvet spoelen aan op Vlaamse stranden

Grote brokken kaarsvet spoelen aan op Vlaamse stranden

https://images0.persgroep.net/rcs/nZ8zcyNMZDmxsPsKxJlflCToJrI/diocontent/127085316/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Op verschillende stranden aan onze kust spoelden sinds vrijdagavond grote klonters paraffine, beter gekend als kaarsvet, aan. Voor wandelaars was het een zeer vreemd zicht. Vooral de stranden van Koksijde, Oostduinkerke en Nieuwpoort lagen bezaaid met grote brokken.

Door de hitte was het kaarsvet ook boterzacht. Wellicht viel de paraffine uit een container van een schip op zee en spoelde het met de golven aan. Eenmaal op het strand werd het door de warmte erg zacht. Omdat er niet meteen gevaar was voor mens en dier en omwille van de enorme drukte op het strand wachtte de brandweer van Koksijde tot gisterenavond om het goedje te beginnen ruimen.

In een mum van tijd verzamelden ze al 200 kilogram die ze in zakken deden. Ook de brandweer van Nieuwpoort kon snel 150 kilogram kaarsvet bij elkaar scheppen. Nog op tal van andere plaatsen spoelden kleinere brokken aan. Dat was onder meer het geval op de stranden van De Panne, Oostende tot Blankenberge. Zelfs de komende dagen kunnen her en der nog klonters aanspoelen. 

Wie klonters opmerkt wordt gevraagd contact op te nemen met de brandweer. Er zijn intussen stalen afgenomen van het kaarsvet om de herkomst te achterhalen. De Scheepvaartpolitie is een onderzoek gestart. (br.hln)


» Reageer (0)
30-06-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo geraak je af van die vervelende fruitvliegjes

Zo geraak je af van die vervelende fruitvliegjes

https://images1.persgroep.net/rcs/Vo-pGpfnsVCaV6tXu-gKwKX-XUs/diocontent/126940606/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De zomer is in het land en daar zijn ook die vervelende fruitvliegen weer. Ze leven meestal maar veertien dagen maar eens je ze in huis hebt, verspreiden ze zich razendsnel. Je kan er dus maar beter voor zorgen dat ze van bij de bron worden aangepakt. Maar hoe doe je dat?

Fruitvliegjes voorkomen is gemakkelijker dan fruitvliegen bestrijden. Een vrouwelijke fruitvlieg legt vierhonderd tot negenhonderd eitjes per keer, en dertig uur later zit je met een heuse plaag. Daarom hierbij een aantal tips om de fruitvlieg te bestrijden door ze simpelweg buiten je huis te houden…

Verpakking

Verpak fruit en groenten altijd in folie en bewaar ze bij voorkeur in de koelkast. Bedek fruit dat niet in de koelkast ligt met een netje of zet er een omgedraaid vergiet over

Afval

Gooi overrijp fruit niet binnen in de vuilnisbak weg, maar buiten in de vuilcontainer of op een composthoop. Maak je vuilnisbak in de keuken elke dag leeg want hij trekt beestjes aan

Hygiëne

Hou je aanrecht en eettafel proper en laat geen voedsel rondslingeren. Breng lege flessen onmiddellijk naar de glasbol. Een bodempje frisdrank is al genoeg om een hele kolonie fruitvliegen te voeden.

Laat een boeket bloemen niet te hard verwelken, ook dat trekt fruitvliegen aan

Ververs regelmatig de filter van je dampkap. Poets regelmatig de oven, microgolfoven, je fornuis en ook de vaatwasser. Achtergebleven etensresten zijn een feest voor fruitvliegen

Was je handdoeken zeer regelmatig: een vochtige theedoek is een broedplaats voor fruitvliegen

Wijnruit

Zet wijnruit naast je open raam of in de buurt van de fruitschaal. Wijnruit is een kruid dat een natuurlijk afweermiddel voor fruitvliegjes is.

Zelfgemaakte val

Heb je toch prijs, dan kan je proberen de diertjes te vangen. Hiervoor kan je een zelfgemaakte val maken. Zet iets zoets in een schaaltje, bijvoorbeeld de onderkant van een kapotgesneden plastic fles. Zet de hals er ondersteboven op. De vliegjes vinden wel de weg naar binnen maar niet meer hoe ze terug buiten geraken.

Ook een schaaltje waarover plastic folie is gespannen waarin je een gaatje prikt met een tandenstoker, werkt heel goed. In geen tijd vinden de vliegjes de weg naar binnen, maar terug weggeraken is bijna onmogelijk voor de diertjes.

Klinkt een zelfgemaakte val te moeilijk? Dan kan je ook op een schaaltje azijn met afwasmiddel mengen. De vliegjes zullen meteen verdrinken. (br.hln)


» Reageer (0)
29-06-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5 tips om handdoeken zacht te maken en houden

5 tips om handdoeken zacht te maken en houden

https://images1.persgroep.net/rcs/qC8N3xR0amRNjWpc-Ph_e6Tn89k/diocontent/126784155/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Geen vervelender huishoudelijk kwaal dan handdoeken die zo ruw en hard zijn dat ze je hele lijf open schuren (bij wijze van spreken, hopelijk). Met deze vijf tips blijven ze wél zacht, en neen: extra wasverzachter gebruiken staat er niét bij. Integendeel zelfs.

Te beginnen bij het begin, waarom worden handdoeken eigenlijk hard? Water bevat bepaalde mineralen die aan de vezels blijven kleven, waardoor handdoeken op den duur zo ruw als schuurpapier worden. Dat kun je gelukkig enigszins tegengaan, of tenminste toch wat langer uitstellen. De gemiddelde houdbaarheidsdatum van handdoeken is zo’n twee à drie jaar. Als je een uitgebreid assortiment hebt en vaak afwisselt, kun je dit wat langer rekken. En met deze tips blijven ze wat langer zacht.

1. Koop handdoeken van goede kwaliteit

Misschien wat voor de hand liggend, maar handdoeken van goede kwaliteit gaan daadwerkelijk langer mee en blijven ook voor langere tijd zacht. Sowieso is het belangrijk dat ze volledig van katoen gemaakt zijn en dik genoeg zijn qua stof. Het ‘hotel-assortiment’ van Hema is een persoonlijke aanrader.

2. Gebruik niet te veel wasverzachter

Veel mensen hebben de neiging om massa’s wasverzachter te gebruiken om handdoeken zacht te houden, helaas werkt dat net averechts. De bestanddelen in wasverzachter zorgen ervoor dat er een laagje over de vezels van de stof komt te liggen, waardoor ze veel minder water kunnen opnemen. Op lange termijn zorgt dat er net voor dat je handdoeken sneller ruw worden. Wil je toch dat je handdoeken lekker geuren, dan opteer je beter voor een natuurlijke wasverzachter. Die koop je onder andere bij biosupermarkten.

3. Strijk niet

Ook strijken mag er in eerste instantie dan wel voor zorgen dat je handdoeken soepeler en zachter aanvoelen, de hete temperatuur beschadigt de vezels waardoor ze sneller verslijten.

4. Was ze in een sopje van citroensap, appelazijn en water

Handdoeken in een sopje van citroensap, appelazijn en water wassen voor je ze in de wasmachine stopt, zal ze super zacht maken. Je hoeft je trouwens geen zorgen te maken over de geur, die wast de wasmachine er helemaal uit.

5. Drogen!

Zoals geldt voor alle stoffen, droog je handdoeken beter niet te vaak in de droogkast. Ook dit beschadigt de vezels, waardoor je sneller nieuwe exemplaren zult moeten kopen. Toch moeten we eerlijk zijn, met een droger krijg je pas écht zachte handdoeken. Het is nu eenmaal niet anders. Droog ze daarom op een lage temperatuur en laat ze af en toe ook eens aan de lucht opdrogen. Idealiter in de buitenlucht, omdat de wind ervoor zorgt dat ze kunnen wapperen, waardoor ze zachter zullen aanvoelen.  (br.hln)


» Reageer (0)
27-06-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vader Michael Jackson verliest op 89-jarige leeftijd strijd tegen kanker

Vader Michael Jackson verliest op 89-jarige leeftijd strijd tegen kanker

https://images0.persgroep.net/rcs/qNA_B0tdDrFdoiCHfHQCvCMVSQY/diocontent/126682513/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De vader van wijlen Michael Jackson, Joe Jackson, is op 89-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Los Angeles. Hij was al geruime tijd ernstig ziek. Volgens de entertainmentsite TMZ was hij omringd door zijn vrouw Katherine (88), enkele kinderen en kleinkinderen.

De patriarch van de familie Jackson kampte al enkele jaren met gezondheidsproblemen. In 2015 kreeg hij tot drie keer toe aan hartaanval en een beroerte. Hij kreeg toen een pacemaker. Een jaar later belandde hij in een ziekenhuis met hoge koorts, maar krabbelde toch weer op. In juni werd Joe opnieuw opgenomen en werd de diagnose kanker gesteld. Het bleek om een agressieve vorm te gaan en snel werd duidelijk dat genezing niet meer mogelijk was. 

Joseph ‘Joe’ Jackson werd de afgelopen twee weken met de dag zwakker en zijn familie hield er rekening mee dat hij niet lang meer zou leven. “Het is nu wachten, het eind kan elk moment daar zijn”, liet een bron vandaag nog weten. Het was de bedoeling hij de laatste dagen van zijn leven thuis in Las Vegas zou doorbrengen. 

Joe zou zijn familie in zijn laatste dagen hebben verboden hem te bezoeken in het ziekenhuis, omdat hij niet wilde dat zij hem in zo’n fragiele staat zagen. Gelukkig voor zijn familie kwam daar via een gerechtelijke procedure toch verandering in.

The Jackson Five

Joe Jackson werd op 26 juli 1928 geboren in Fountain Hill (Arkansas). Hij was bokser en later kraanmachinist bij een staalfabriek voordat hij een muzikale richting insloeg. Vijf van de tien kinderen die hij en zijn vrouw Katherine Scruse kregen werden wereldberoemd als The Jackson Five. Vader Joe was hun manager. De groep bestond uit Jackie (67), Tito (64), Jermaine (63), Marlon (61) en Michael (1958-2009). De andere kinderen van Joseph en Katherine zijn Rebbie (68), La Toya (62), Brandon (overleed na zijn geboorte in 1957 na een dag), Randy (56) en Janet (52).

Het kwintet begon in 1963 als trio met de broers Jackie, Tito en Jermaine. In 1966 werd de band uitgebreid met Marlon en Michael. Het was de start van glanzende carrière die de familie Jackson wereldfaam opleverde. Eind jaren zeventig ontstonden er echter barstjes in het succesverhaal. Michael ontsloeg in 1979 zijn vader als manager omdat hij meer zeggenschap wilde over zijn eigen carrière. Zijn broers volgden enkele jaren later zijn voorbeeld.

IJzeren vuist

Op persoonlijk vlak zat het Joe Jackson ook steeds meer tegen. Hij ging vreemd en verwekte een buitenechtelijke dochter. Zijn vrouw Katherine vroeg twee keer de echtscheiding aan, maar omdat Joe hun huis niet wilde verlaten, zag ze er toch maar van af.

Joe was een strenge vader die regeerde met ijzeren vuist. Zijn kinderen La Toya en Michael vertelden in het openbaar over het lichamelijk geweld dat hun vader gebruikte. Ook zou hij zijn dochter Rebbie seksueel hebben misbruikt. Een grote tegenslag kreeg de familie in 2009 te verwerken toen the King of Pop, Michael Jackson, overleed. In zijn testament wees hij zijn moeder Katherine aan als voogd over zijn drie kinderen. Joe bleef met lege handen achter. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Morgen is het volle maan: hebben we dan écht meer seks en slapen we slechter?

Morgen is het volle maan: hebben we dan écht meer seks en slapen we slechter?

https://images1.persgroep.net/rcs/qcDj_vprsKrxHXAsFVTbB44WQ8s/diocontent/126676325/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Slecht geslapen vannacht of had je net plots meer zin in seks? Dat zou wel eens te maken kunnen hebben met de volle maan die morgen aan de hemel staat. Althans, dat wordt toch beweerd. Maar klopt het ook echt?

Al jaren vormt de maan een mysterieus verschijnsel en heeft de stand van het hemellichaam volgens sommigen een invloed op ons gedrag. Zo zouden we meer zin hebben in seks, slechter slapen en ons haar zou er zelfs sneller van groeien. Lang niet al deze theorieën zijn ook daadwerkelijk wetenschappelijk bewezen, we zochten uit welke volksmythes berusten op waarheid en welke klinkklare onzin zijn. 

Rare dromen en slechter slapen

Uit Brits onderzoek uit 2014 blijkt dat we in de week of de dagen van een volle maan meer kans hebben op rare of fantastische dromen. De vaststelling kwam er bij toeval, tijdens een studie naar hoe geluiden onze dromen beïnvloeden. 

De resultaten van dat onderzoek bouwen verder op een Zwitserse studie van het jaar daarvoor. Daarbij werd vastgesteld dat mensen minder snel in slaap vallen, ongeveer 20 minuten minder lang slapen en over het algemeen minder vast slapen bij volle maan.

Bij volle maan wordt de productie van het hormoon melatonine, dat ons slaperig maakt en gevoelig is aan licht, verstoord en professor Wiseman gelooft dat dit een invloed heeft op onze dromen. 

Meer seks

Dat mensen meer zin hebben in seks blijkt alvast niet te kloppen. Uit een onderzoek van verzekeraar Reaal blijkt dat mensen zelfs minder seks hebben. In een gewone nacht zei 7,51 procent van de ondervraagden seks gehad te hebben, met volle maan was dat 7,35 procent. Wel zijn mensen een stuk opener over hun seksleven, de dag na volle maan. Normaal gezien wil 8 procent niets zeggen over wat ze ’s nachts tussen de lakens beleefd hebben, de dag na volle maan was dat maar 4 procent.
Vrouwen bevallen sneller

Bevallen vrouwen sneller bij volle maan? Niet dus. Op dagen van volle maan worden er in Nederland gemiddeld 558 kinderen geboren, eentje meer dan het normale gemiddelde. Ook het aantal hondenbeten bleef hetzelfde. Mensen drinken ook niet meer alcohol tijdens volle maan en plotseling willen bellen is ook al zo’n volksmythe die niet klopt.
Onze haren groeien sneller en zijn sterker

Deze kapseltheorie is op zijn zachtst gezegd bijzonder te noemen en toch zijn er heel wat mensen die heilig geloven dat de verschillende maanstanden invloed hebben op de groei van onze haren. De theorie is niet bewezen, maar de verklaring wordt gezocht in de wél wetenschappelijke uitleg dat de maan invloed heeft op zeeën en oceanen, en volgens biodynamische landbouwers ook op de groei van planten. Planten en zeeën bestaan grotendeels uit water, en aanhangers van deze haar-theorie trekken de parallel naar haarfollikels, die ook voornamelijk zijn samengesteld uit zuurstof en waterstof.
Aanhangers gaan ervan uit dat de krachten die haargroei bevorderen het sterkst aanwezig zijn in aanloop naar en tijdens volle maan.

Tijdens deze fase waarin de maan groter wordt, zal een bezoek aan de kapper ervoor zorgen dat je lokken daarna beter, sneller en steviger groeien. Ook het gebruik van maskers en conditioners is dan aan te raden, want jouw haren zouden tijdens die periode de werkzame stoffen uit de verzorgingsproducten beter opnemen. Met de sterke nadruk op “zouden” dus wel. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tascha en Ian uit Belgium’s Got Talent uit elkaar

Tascha en Ian uit Belgium’s Got Talent uit elkaar

https://images1.persgroep.net/rcs/ZQGGA17a3roU0yh3MozjtMmzBVE/diocontent/124183041/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Ian (20) en Tascha (19) verbluften heel Vlaanderen met hun acrobatische dans en wonnen zo eind mei de vijfde editie van ‘Belgium’s Got Talent’. Het bleek echter nefast voor de relatie van het koppeltje: Natascha Van Es, zoals ze voluit heet, veranderde op Facebook haar relatiestatus in ‘single’. De twee zijn dus uit elkaar.

De overwinning in ‘Belgium’s Got Talent’ leverde hen 50.000 euro op, maar zette de relatie van de twee ook onder druk. Dat meldde Natascha eerder al in een interview met Story. “We wilden allebei de acts perfect uitvoeren en ik heb gemerkt dat ik in stresssituaties bijzonder snel geïrriteerd raak. Ik begin dan meer te praten terwijl Ian steeds zwijgzamer wordt. We hebben meer dan eens discussies gehad.”

De loodzware examenperiode en de afstand tussen hun woonplaatsen - ze wonen op 100 km van elkaar - maakte het nog moeilijker. ”Tijdens het schooljaar zien we elkaar vooral in de weekends. Als we vrij zijn soms ook in de week, maar in de examenperiode is dat onmogelijk. We zien elkaar nu net iets te weinig, maar elkaar elke dag zien hoeft voor ons ook niet”, liet Ian optekenen. “Voor Belgium’s Got Talent ging het beter tussen ons, we waren toen meer op ons gemak. Maar ik ben er zeker van dat we elkaar zullen terugvinden eens de examens achter de rug zijn.” Dat blijkt dus echter niet het geval te zijn. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verplicht ouderschapsplan na scheiding

Verplicht ouderschapsplan na scheiding

https://images3.persgroep.net/rcs/XODcbQkchsFxMIehg7JG6UDLWpw/diocontent/111667791/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

“Verplicht scheidende koppels met kinderen om een ouderschapsplan op te stellen.” Dat vragen de Gezinsbond, de kinderrechtencommissaris en tal van experts. “Zonder afspraken over de verzorging en opvoeding is het risico op blijvende schade bij de kinderen te groot.”

Na de zomer wordt scheiden gemakkelijker. Als je onderling een akkoord bereikt over de boedelscheiding, een verblijfsregeling voor de kinderen en het onderhoudsgeld, hoef je zelfs niet meer langs de rechtbank te passeren. Dat baart de Gezinsbond zorgen. “Nu al spreekt een kwart van de gescheiden ouders nooit meer over de kinderen.” Een verplicht ouderschapsplan moet daar verandering in brengen. In zo’n plan worden allerlei belangrijke afspraken vastgelegd, onder meer over de opvoeding, de schoolkeuze, de hobby’s van de kinderen, de rol van een nieuwe partner en praktische zaken zoals verjaardagsfeestjes of kappersbezoeken.

Evaluaties

In de eerste jaren na de breuk zou het ouderschapsplan om de zes maanden geëvalueerd moeten worden. Daarna kan het worden bijgestuurd op belangrijke momenten (zoals de overgang van het lager naar het secundair onderwijs) of bij onverwachte gebeurtenissen (zoals een ongeluk). Ook samenwonende ouders die uit elkaar gaan, zouden zo’n plan moeten opstellen, klinkt het nog.

Onderzoekers van de UAntwerpen en de hogescholen PXL en Odisee scharen zich achter het pleidooi, net als kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen. “Want nu horen we bijna dagelijks hoe pijnlijk fout het kan lopen wanneer een conflict op de spits wordt gedreven en ouders niet meer aan hetzelfde zeel trekken in de opvoeding van hun kind.” (FVG) (br.hln)


» Reageer (0)
26-06-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Willem-Alexander en Máxima hebben schattig nestje puppy’s gefokt: “Hopelijk wil niet iedereen nu zo’n hond”

Willem-Alexander en Máxima hebben schattig nestje puppy’s gefokt: “Hopelijk wil niet iedereen nu zo’n hond”

https://images3.persgroep.net/rcs/jAsI2t0A3L7-7UQpy20Yxc_NemQ/diocontent/126405115/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima krijgen er heel wat kleintjes bij. Hun labrador Nala is afgelopen weekend bevallen van zeven kerngezonde puppy’s, vier mannetjes en drie vrouwtjes. 

Iedereen zal toegeven dat het aandoenlijk is: de zeven – twee blonde en vijf zwarte- kleine hondjes die nog met de oogjes gesloten bij elkaar de warmte opzoeken in Villa Eikenhorst. De foto van het nestje, die dit weekend door koning Willem-Alexander op Instagram werd geplaatst, kreeg binnen een dag al meer dan 27.000 likes.

Een van de pups zal bij het koninklijke gezin blijven; de andere zes krijgen een ‘ander warm thuis’ als ze groot genoeg zijn, laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten op Instagram. Het is niet duidelijk waar de hondjes precies naartoe gaan, al zien heel wat mensen het wel zitten om een van de pups te adopteren.

Maar dat is precies waar secretaris Ger van der Teems van de Nederlandse Labrador Vereniging ook een beetje bang voor is. “Toen de film 101 dalmatiërs uitkwam, wilde iedereen opeens een dalmatiër”, vreest hij in het AD. “Nu kunnen mensen denken ‘oh de Oranjes hebben een heel nestje labradors, dan nemen wij ook een labrador’. Mensen zijn er gek genoeg voor. Maar ik hoop het niet, want voor zo’n hond moet je zorgen. Dan moet je bewuste keuzes maken.”

Strenge fokregels

“Ik ga er ook van uit dat ook de koning zich aan het verenigingsfokreglement heeft gehouden, aangezien hij lid is van de Nederlandse Labrador Vereniging”, vervolgt van der Teems. “Dat reglement heel streng, je hond moet worden gekeurd op een aantal mogelijke erfelijke afwijkingen voor je mag fokken. Dat heeft puur te maken met de gezondheid van de dieren.”

Hij denkt ook te weten waar de pups naartoe gaan. “Ik denk dat de honden naar zakelijke relaties of kennissen gaan en niet zomaar naar iedereen. Ik denk ook niet dat iedereen even Villa Eikenhorst binnen mag om bij hun toekomstige pup te komen kijken, wat bij veel fokkers wel mag.”

Nala en Skipper

Willem-Alexander ging vorig jaar ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag nog uitgebreid op de foto met de twee Engelse labradors van het gezin, Skipper en Nala. Dat gebeurde in de tuin van villa De Eikenhorst in Wassenaar, waar de koning woont met zijn echtgenote koningin Máxima (47) en hun dochters Amalia (14), Alexia (12) en Ariane (11).

Nala verscheen in 2015 voor het eerst op officiële foto’s van de Oranjes. Skipper was toen al jaren onderdeel van het gezin. In 2012 kwam de viervoeter nog in het nieuws nadat hij gewond raakte tijdens de eendenjacht. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hondeneigenaars opgelet: slakken kunnen dodelijke ziekte overbrengen op je huisdier

Hondeneigenaars opgelet: slakken kunnen dodelijke ziekte overbrengen op je huisdier

https://images4.persgroep.net/rcs/Ci1uqNJSc0DrdaVjh6z5WUld7yE/diocontent/126575676/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Wie een hond heeft, moet opletten voor longworm. De longworm mag dan nog vrij onbekend zijn bij hondenbaasjes, de parasiet rukt op in België. De honden krijgen de ziekte door in contact te komen met slakken en kikkers of door water te drinken waarin die diertjes leven. Uit onderzoek uitgevoerd aan de universiteit van Luik blijkt dat 1 op de 20 besmet is.

De longwormziekte is vrij onbekend in België, maar het risico op infectie is reëel. Dat komt omdat de parasiet oprukt in onze contreien, onder meer door de opwarming van het klimaat, het groot aantal slakken en de opmars van de rode vos in stedelijke gebieden, als belangrijkste infectiebron voor slakken.

‘Dag van de gevaarlijke slak’

Om mensen bewust te maken van de risico’s, roept de Animal Health-afdeling van Bayer vandaag, 26 juni, uit tot ‘Dag van de gevaarlijke slak’. Want naast kikkers zijn het vooral naakt- en huisjesslakken die de longworm overdragen. En met een warme en vochtige meimaand achter de rug, zijn slakken momenteel talrijk aanwezig.

Dierenarts Dominique Gevaert: “Honden krijgen de ziekte door slakken te eten die besmet zijn met de larven van de longworm. Die slakken kunnen per ongeluk in het lichaam van je dier terechtkomen, bijvoorbeeld wanneer je hond gras eet of water uit een buitenkom drinkt. Zelfs likken aan het slijmspoor van een slak kan al gevaarlijk zijn. De infectie komt vooral voor bij jonge honden, omdat ze nieuwsgierig zijn. Maar in principe kunnen honden van elk ras op elke leeftijd worden getroffen door deze levensbedreigende parasiet.”

Symptomen

Bij een recente prevalentiestudie in ons land testte bijna 5% positief op longwormziekte, waarvan 3,6% zelfs geen symptomen vertoonde. Dat maakt de longworm een onderschat gevaar voor je hond. De symptomen – hoest, vermoeidheid, bloedingen – zijn niet altijd even duidelijk en blijven soms uit, waardoor een laattijdige diagnose fataal kan aflopen.

Raadpleeg je dierenarts

Heb je een vermoeden van longwormbesmetting? Komt je hond in contact met naakt- of huisjesslakken of zijn er vossen in je buurt? Raadpleeg dan een dierenarts voor controle, want een vroege diagnose is van groot belang. Op de site www.slakkendodelijk.be vind je ook meer info over de longwormcampagne van Bayer.

De longworm is niet gevaarlijk voor de mens. Er bestaat wel een variant die ook katten ziek maakt. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geen bouwvergunning meer nodig voor veranda. Dit zijn de nieuwe spelregels!

Geen bouwvergunning meer nodig voor veranda. Dit zijn de nieuwe spelregels!

https://images3.persgroep.net/rcs/jdjh8o_HYxPUBGw6_jWsADQTfRA/diocontent/126565410/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Voortaan moet je geen architect meer inschakelen voor een veranda van maximaal 40 m² die voor minstens 75% uit glas of een ander doorzichtig materiaal bestaat. Dat heeft Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) beslist. “Wel opletten met platte daken, want dan kom je waarschijnlijk niet aan die 75%”, waarschuwt verandabouwer Jurgen Oben op de bouwsite Livios.

Als een veranda uit minstens 75% glas bestaat, hoef je geen vergunning meer aan te vragen. Jurgen Oben, zaakvoerder van schrijnwerkbedrijf Oben in Zonhoven, is blij met de maatregel. “De meeste veranda’s bestaan voornamelijk uit glas, dus in de praktijk komt dit neer op een versoepeling van de regels. Ideaal voor wie een klein muurtje wil metselen als basis voor de ramen. Of als je aan de kant van de buren een zijmuur wil voor meer privacy. Zolang je veranda voor minstens 75% uit glas bestaat, kan dit allemaal.”

Oppassen met plat dak

Traditioneel werd een veranda volledig uit glas opgetrokken, maar steeds vaker bestaan bepaalde delen uit een ander materiaal. “Vooral in moderne woningen kiezen bewoners vaak voor een plat dak”, zegt Jurgen Oben. “Maar let wel: in dat geval kom je waarschijnlijk niet aan de 75% beglazing en moet je wel een architect inschakelen. Tenzij je natuurlijk een lichtstraat of glazen koepel voorziet.” (br.hln)


» Reageer (0)
25-06-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lelijke vondst in schoenendoos blijkt recordbedrag van 16 miljoen euro waard

“Lelijke” vondst in schoenendoos blijkt recordbedrag van 16 miljoen euro waard

https://images1.persgroep.net/rcs/swNXgIIJ-QtHyPHTgs8oAjyqqyk/diocontent/123971967/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Ze vonden de antieke vaas in een schoenendoos op zolder. De Franse eigenaren die de vondst eigenlijk niet echt mooi vonden, gingen er toch mee naar Sotheby’s Parijs om het kleinood te laten schatten. Het bleek een meesterzet want daar kwamen ze tot het besef dat ze goud in handen hadden.

Volgens experts is de porseleinen vaas gemaakt voor de achttiende-eeuwse keizer Qianlong van de Qing-dynastie, die heerste van 1736 tot 1795 tijdens de laatste dynastie die China heeft gekend. Het veilinghuis kleefde er een waarde van 500.000 tot 700.000 euro op. Maar de uiteindelijke verkoop werd afgeklopt op een veelvoud: 16,2 miljoen euro. Het is meteen goed voor een absoluut record voor Sotheby’s Parijs.

Volgens het veilinghuis hadden de grootouders van de huidige eigenaren - die anoniem wensten te blijven - de vaas gekregen van een oom via een erfenis. De nalatenschap bevatte nog meer Chinees porselein en enkele Japanse kunstwerken, waaronder een bijzondere bronzen spiegel die ook werd geveild.

Olivier Valmier, expert van Sotheby’s, werd bij het openen van de schoenendoos “onmiddellijk getroffen” door de kwaliteit van de vaas. “Het kunstwerk is gewoon heel erg uitzonderlijk: het enige bekende exemplaar in zijn soort.”

Op de porseleinen vaas staat een idyllisch landschap met herten en kraanvogels afgebeeld. “Deze vaas is de enige ter wereld met zo’n hoge mate van detail”, verklaarde hij eerder al. “Dit is een groots kunstwerk.”

Ondanks haar zeldzaamheid en potentiële waarde waren de huidige eigenaren oorspronkelijk niet erg enthousiast. “We vonden het helemaal geen mooie vaas en mijn grootouders ook niet”, vertelde een van hen aan het Franse persbureau AFP.

“Gezien de enorme vraag naar Chinese kunst bij de verzamelaars van vandaag, is het moment gekomen om jullie huizen en zolderkamers te doorzoeken en naar ons te komen met alles wat jullie maar kunnen vinden”, luidde het advies van Henry Howard-Sneyd van Sotheby’s naar aanleiding van deze wonderlijke veiling.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tips van een crazy catlady: dit moet je weten als je een kitten in huis haalt

Tips van een crazy catlady: dit moet je weten als je een kitten in huis haalt

https://images0.persgroep.net/rcs/Fz03w_NnFuiFqko-bg_vSsiRKhw/diocontent/126463869/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Vrienden, collega’s en familieleden weten het: ik ben dol op katten. Honden zijn me te wild, paarden te groot, en konijnen en cavia’s te tam. Maar katten, die vind ik echt ge-wel-dig. Sinds een week trippelt er hier dan ook een klein, eigenwijs exemplaartje rond. Voor iedereen die ook een kitten in huis wil halen, deel ik alvast deze uit het leven gegrepen handige tips.

Bezint eer ge begint

Met het risico om te klinken als je overbezorgde moeder: denk eerst even na of je wel écht een kitten in huis wil halen. Zeggen dat het beestje veel aandacht vraagt, is een understatement van jewelste. Als het een schootpoes is, bestaat het risico dat hij zich overdag nogal eenzaam voelt en ’s avonds extra veel aandacht opeist. Ongestoord een avondje Netflix en chill zit er dan niet meer in. En gegarandeerd dat het beestje geregeld de speelvogel uithangt. Weet dat je hier dus (veel) tijd voor moet maken.

Denk ook goed na over wat voor kat je wil. Zie je het zitten om diep in je buidel te tasten voor een raspoes? Of vind je dit toch wat te duur? Dan kan je evengoed voor een kat uit een asiel gaan. Deze pluizenbollen zijn vaak al opgevoed én toch ietwat goedkoper: win-win dus. Wie toch voor een raskat kiest, kan best op bezoek gaan bij verschillende fokkers. Kies een cattery waar je een goed gevoel bij hebt, waar de kittens goed gesocialiseerd worden en waar de diertjes écht in de watten gelegd worden.

Het is zo ver!

Na dagen of zelfs weken aftellen, is de dag eindelijk daar: je mag je kitten gaan halen. Voor je in al je enthousiasme in de auto stapt, controleer je best eerst of je kamers kittenproof zijn. Mijn checklist: zie dat je planten op een plaats staan waar het nieuwsgierige beestje niet meteen bij kan. Verstop indien mogelijk ook alle kabels, hangende koorden en poetsproducten. Zet ook alle kostbare of breekbare dingen, die je nieuwe huisgenoot wel eens kan omstoten, op een veilige plek.

Tip: plan le moment suprême op een vrijdagavond of zondagochtend. Dan heb je nog een heel weekend om je over de kitten te ontfermen.

Katten zijn ook niet bepaald gelukkige reizigers. Om het tochtje in de auto aangenamer te maken, kan je zachte kussentjes of handdoeken in de reismand leggen. Onderweg zachtjes babbelen – of in ons geval zingen, eerlijk waar – helpt om je nieuwe vriend te kalmeren. Wanneer je thuis bent, moet je het deurtje van de reismand gewoon openzetten. Temper je enthousiasme en sleur de kitten niet uit de bench, maar laat het op z’n eigen tempo de kamer verkennen. Als die z’n eerste stapjes heeft gezet, laat je wél best zien waar hij het eten, drinken, de nieuwe slaapplaats en de kattenbak kan vinden.

Denk goed na over je investeringen

Om onaangename plasprobleempjes te vermijden, hebben we dezelfde kattenbak gekocht als bij de fokker. Een aanrader, want tot nu toe hebben we daar nog geen problemen mee gehad. Hetzelfde geldt voor de voeding en de kattenbakvulling. Katten zijn kieskeurige en ietwat autistische beestjes. Dus ons leek het een goed idee om te starten met dezelfde brokjes en kattenbakvulling als de eerste eigenaars. Wie wil, kan dit na verloop van tijd mengen met een goedkopere variant, om de overgang te vergemakkelijken.

Wij hebben ook geïnvesteerd in een prachtige mand, en zijn er nog steeds ontzettend tevreden van. Onze mini-viervoeter deelt die mening jammer genoeg niet. Hij slaapt liever op onze schoot, op een stoel of (lekker cliché) in een kartonnen doos. De doos waar de designmand in zat, ja. Het is sowieso een goed idee om een slaapplaats te voorzien, maar denk er dus twee keer over na of die dure designmand z’n geld wel waard is.

Over slapen gesproken: een kitten vertoeft zo’n 11 uur per dag in dromenland. Maar als ie wakker is, dan is hij ook écht op z’n qui-vive. In eerste instantie zal het beestje zijn broers en zusjes dan ook missen, en de kans bestaat dat hij jouw bewegende hand of voet als speelkameraadje gaat bekijken. Nu is dat nog schattig, maar binnen enkele maanden zal het gegarandeerd heel wat minder deugd doen als hij z’n tandjes op een speelse manier in je hand zet. Voorzie daarom voldoende spelletjes waar hij zich ook mee kan bezighouden als hij overdag enkele uren alleen thuis zit.

Last but not least: wie niet wil dat z’n zetel, stoelen, gordijnen en tapijten na enkele maanden naar de vaantjes zijn, koopt ook best een krabpaal. Echt stijlvol zijn die dingen niet, maar wij hebben toch liever dat de rest van onze meubels de nieuwe huisgenoot overleefd. (br.hln)


» Reageer (0)
24-06-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom je het onderste puntje van je ijshoorntje beter niet opeet

Waarom je het onderste puntje van je ijshoorntje beter niet opeet

https://images2.persgroep.net/rcs/Rhh-YhXnNyQ81ag5if_zF1vOOM0/diocontent/126294966/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De zomer is officieel begonnen, haal de cornetto’s maar uit de vriezer! Eerst komt het roomijs, dan het ijs in combinatie met het hoorntje en uiteindelijk het allerlekkerste: het onderste puntje vol met chocolade. Maar volgens chemicus Bert Weckhuysen (Universiteit Utrecht) kun je dat deel van je ijsje maar beter niet opeten.

De chocolade in dat puntje zit bomvol vetten, en niet van het goede soort. Er bestaan twee verschillende soorten vetten: verzadigde en onverzadigde vetten. Laten we beginnen bij de verzadigde vetten. Op moleculair niveau zien die vetten eruit als drie lange, rechte slierten van vetzuurmoleculen. Omdat deze slierten mooi langs elkaar liggen, zijn deze vetten bij kamertemperatuur in vaste toestand. Ze hebben dus een hoog smeltpunt.

Boter bestaat bijvoorbeeld uit verzadigde vetten en dat is best aangenaam, anders zou je pakje boter op tafel bij warm weer in een plasje veranderen. In grote hoeveelheden zijn die verzadigde vetten niet heel goed voor de gezondheid. Ze verhogen het slechte cholesterol in het bloed en veroorzaken daardoor hart- en vaatziekten.

Slierten

Dan de onverzadigde vetten. Hierbij vormen de vetzuurmoleculen geen rechte ketens, maar kronkelende slierten. Daardoor hebben deze vetten een laag smeltpunt en zijn ze bij kamertemperatuur vloeibaar. Olijfolie bestaat bijvoorbeeld uit onverzadigde vetten. Dit zijn ook de wat gezondere vetten: ze verlagen het ongezonde cholesterol in het bloed en voorkomen daardoor juist hart- en vaatziekten.

Onverzadigde vetten kunnen door een scheikundig trucje worden omgezet in verzadigde, vaste vetten. Dit heet een katalyse-reactie. Bij zo’n reactie wordt een katalysator, een stof die de reactie op gang helpt, toegevoegd om van de gekronkelde vetzuurketens rechte vetzuurketens te maken. Maar dit gaat niet altijd goed. Soms ontstaan er bij deze katalyse ook ‘transvetten’. Net als verzadigde vetten, zijn dit vetten die hart- en bloedvatproblemen kunnen opleveren.

Smelten

Terug naar het ijshoorntje. Want de katalyse-reactie wordt namelijk vaak toegepast bij het maken van chocolade. Door de vloeibare, goedkopere vetten om te zetten in vaste vetten, kan het smeltpunt van de chocolade beïnvloed worden. Hoe meer verzadigde vetten, hoe moeilijker de chocolade smelt.

Dit smeltpunt beïnvloeden is belangrijk voor je ijshoorntje: je wilt niet dat de chocolade te langzaam smelt, want dit geeft een zanderige smaak. Maar je wilt ook niet dat de chocolade te snel smelt. Dit geldt zeker voor het onderste puntje van je hoorntje dat ook nog eens extra wordt verwarmd door je hand.
De oplossing van ijsmakers? Extra verzadigde vetten toevoegen! Uiteindelijk zitten er onderin dat punt meer verzadigde vetten dan in het roomijs aan de bovenkant. Denk daar maar eens over na als je de laatste hap neemt… (br.hln)


» Reageer (0)
23-06-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitgetest en goedgekeurd: een poepsimpel trucje om je nagels te laten drogen

Uitgetest en goedgekeurd: een poepsimpel trucje om je nagels te laten drogen

https://images0.persgroep.net/rcs/VzxfWjJuHTV1ikx9xoiBPp9P-hk/diocontent/126204846/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Het leven van een vrouw is niet gemakkelijk. Neem nu nagels lakken. Als dit karwei achter de rug is, wacht je meestal nog 10 minuten. Maar als je dan je smartphone pakt of per ongeluk ergens tegen tikt, is het kleurrijk laagje op je nagels alweer verpest. Wij testten een trucje uit dat écht een einde maakt aan dit ongemak.

Ondergetekende maakte het deze week nog mee: netjes op tijd voor een gezellige bijeenkomst besloot ik mijn nagels nog te voorzien van een kleurtje. Na een kwartier als een onnozele te liggen blazen en wuiven met mijn hand, dacht ik dat het klusje wel geklaard zou zijn. Niet dus. Het maakte dat ik prompt op zoek ging naar een handige manier om voor eens en altijd komaf te maken met deze last. Met succes! Voor iedereen die af en toe in hetzelfde schuitje zit, maakten we een stappenplan.

Stap 1: lak je nagels. 

Stap 2: vul een kommetje met water en enkele ijsblokjes. Zorg dat het water lekker fris is, maar niet té koud.

Stap 3: stop je hand in het koude water voor zo’n 2 à 3 minuten. 

Stap 4: haal je hand uit het kommetje en voel voorzichtig of de nagellak droog is. Et voila, missie geslaagd!  (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
 • 04-2019
 • 03-2019
 • 02-2019
 • 01-2019
 • 12-2018
 • 11-2018
 • 10-2018
 • 09-2018
 • 08-2018
 • 07-2018
 • 06-2018
 • 05-2018
 • 04-2018
 • 03-2018
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 01-2008

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!