Schilderij Borremans wordt gerestaureerd na té grondige poetsbeurt
Schilderij Borremans wordt gerestaureerd na té grondige poetsbeurt
Het schilderij 'De Maagd' van Michaël Borremans aan de stadshal in Gent moet gerestaureerd worden, omdat een stadsarbeider behalve vogelpoep ook door de kunstenaar aangebrachte verfstrepen weghaalde. "Het stadsbestuur wist nochtans dat de verf ernaast deel uitmaakte van het werk", zegt Borremans.
Borremans maakte het werk van 60 bij 70 centimeter in 2014 op de betonnen wand van de klokkenstoel naast de Gentse stadshal. De voorbije weken hing er een prop onderaan het schilderij en het bleek om vogelpoep te gaan. Die werd onlangs weggehaald, maar de stadsarbeider die het reinigde veegde ook de verfstrepen naast het schilderij af, meldden Het Nieuwsblad en De Standaard zaterdag.
De strepen maken echter deel uit van het kunstwerk. "Als je schildert, wrijf je je penselen ook uit naast het doek. Die streepjes heb ik er bewust op gelaten, dan zie je dat het werk echt op die betonnen wand is geschilderd. Dat is wat free jazz", zei Borremans vorig jaar in De Gentenaar.
De stad zal het werk nu laten restaureren, zegt Borremans. "Het zou hilarisch zijn moest het niet zo ernstig zijn. Vandalisme kan altijd gebeuren, maar ik denk niet dat dit de bedoeling was. Ik vind het wel raar dat mijn werk gereinigd wordt door een stadswerker en niet door de restauratiedienst. Het stadsbestuur wist nochtans dat de verf ernaast deel uitmaakte van het werk. Op basis van foto's zullen ze het proberen restaureren. Ik ga daar zelf niet aan meewerken, dat zou belachelijk zijn." (br.hln)
58% van Vlamingen doet er 1 uur over om in slaap te vallen
58% van Vlamingen doet er 1 uur over om in slaap te vallen
En nog meer feiten over slaap lees je vandaag in de weekendeditie van Het Laatste Nieuws. In februari hielden we ons Groot Slaaponderzoek, een online enquête waar 15.528 lezers en surfers van Het Laatste Nieuws en Nina.be aan deelnamen. Op het eerste zicht slapen onze lezers goed: ze geven hun slaapkwaliteit een 6 op 10.
We slapen goed en lang
Onze slaapkwaliteit krijgt gemiddeld een 6 op 10. De meerderheid van de bevraagden slaapt 6 tot 8 uur per nacht, en dan vooral vrouwen. Mannen slapen vaker minder dan 6u. 1 op 3 valt al na tien minuten in slaap. De resultaten tonen ook aan dat de slaapkwaliteit afneemt met de leeftijd. Hoe jonger, hoe beter de slaap. Hier is geen opvallend verschil tussen mannen en vrouwen.
Mensen met kinderen zijn niet zo uitgerust als ze 's ochtends opstaan (hoewel het verschil met mensen zonder kinderen niet zo groot is), al geven ze wél aan voldoende uren te slapen. De meerderheid van de mannen en vrouwen kruipt op een gemiddelde weekdag tussen 22u en 24u onder de wol. Het liefste slapen jullie in een donkere kamer met verse lakens. Om de twee weken verversen jullie het beddengoed gemiddeld (46%).
Geen hulpmiddelen nodig, wel opletten met 'blauw licht'
Ook opvallend, zelfs als jullie slechter slapen, grijpen jullie niet massaal naar hulpmiddelen om beter te slapen. Geen kruidenthee, geen pillen. Voor het slapengaan tokkelen jullie nog vaak op je smartphone of tablet, vooral jongeren tussen 18 en 24 jaar kijken nog heel regelmatig op hun tablet of smartphone voor het slapen, vrouwen ook. Andere populaire activiteiten voor het slapengaan zijn TV-kijken, vrijen en lezen. Wat jullie ook uit je slaap zou kunnen houden is het feit dat 7 op 10 nog iets eet binnen de drie uur voor het slapengaan. Met het koffieverbruik valt het dan weer erg mee, gemiddeld zitten we aan 3 koppen per dag.
Rugproblemen
Meer dan de helft (53%) van de bevraagden heeft last van nek-of rugpijn bij het opstaan. Nochtans wisselen jullie op regelmatige basis van matras. 1 op 2 heeft een matras jonger dan 5 jaar.
Liever in pyjama dan naakt Opvallend was dat meer dan de helft van de deelnemers aangaven een pyjama te dragen tijdens het slapen (54%). Hoewel de resultaten tonen dat een pyjama dragen geen invloed heeft op goed of slecht slapen, valt het wel op dat vrouwen eerder voor een pyjama of nachtkleed kiezen (64%), terwijl mannen liever in hun ondergoed slapen (of er voor opteren helemaal niets dragen: 21%). Slechts 11% van de vrouwen slaapt naakt (br.hln)
Thomas Alan (Tom) Waits (Pomona (Californië), 7 december 1949) is een Amerikaans zanger, componist, schrijver en acteur. Zijn stem kan omschreven worden als een lage, rauwe, bijna grommende stem, en soms hees fluisterend.
Waits' carrière begon in 1971 toen hij naar Los Angeles verhuisde en een contract kreeg aangeboden door Herb Cohen, de manager van onder andere Frank Zappa. Na veel afgebroken opnamesessies bracht hij in 1973 zijn eerste album uit, het melancholieke Closing Time. Het album kreeg goede kritieken, maar kreeg pas echt aandacht toen The Eagles het nummer Ol' '55 opnamen in 1974.
Waits is een zanger die uit het nachtclubcircuit komt en op zijn volgende albums is dit ook te merken. Het album The Heart of Saturday Night is half gezongen, half gesproken met een zachte jazzbegeleiding op de achtergrond. Zijn album Nighthawks at the Diner is opgenomen in de studio, maar met een klein publiek om de sfeer van een liveshow na te bootsen. Op het album staan ook lange gesproken stukken, zoals hij ook tijdens live-optredens met het publiek praatte.
In 1980 begon een lange werkrelatie met Francis Ford Coppola, die hem vroeg de muziek voor de film One from the Heart te schrijven. Waits speelt ook in sommige van Coppola's films, onder andere The Outsiders, The Cotton Club en Dracula. Hij werkte daarnaast ook met andere regisseurs, zoals Robert Altman en Jim Jarmusch. Samen met zijn vrouw Kathleen Brennan schreef Tom Waits de surrealistische concertfilm Big Time. Hij trad er ook in op.
Nadat hij het Asylum Records-label verliet, werd zijn muziek minder mainstream. Zijn drie albums uit het midden van de jaren tachtig, Swordfishtrombones, Rain Dogs en Frank's Wild Years, hebben alle tot op zekere hoogte een eclectische instrumentatie waarin hij vaak de hoornpartijen uit de soulmuziek samenvoegde met stukken avant-gardepercussie of de distorted gitaarklanken van Marc Ribot. De laatste van deze drie en zijn latere samenwerking met schrijver William S. Burroughs aan The Black Rider demonstreren zijn interesse in het theater, wat tot een enigszins succesvolle acteercarrière en soundtrackwerk heeft geleid.
In de algemene opinie blijft zijn werk toch gekarakteriseerd door zijn rockstem, zijn sterke persoonlijkheid en theatrale aanwezigheid op het podium, en de late night smoky bars-humor van zijn teksten ("I'd rather have a full bottle in front of me than a full frontal lobotomy"). Tijdens zijn optredens gebruikt hij vele verschillende vormen. Soms zingt hij door een megafoon, of hij zet op onnavolgbare wijze zijn hoed scheef en gooit wat zaagsel in de lucht.
Hoewel zijn liederen door veel beroemde artiesten zoals Bruce Springsteen, Meat Loaf en Rod Stewart zijn uitgevoerd, blijft Tom Waits een cultartiest, altijd buiten de mainstream. Waits trad voor het laatst op in Spanje, in Barcelona op 7 juli 2008.[bron?]
Een nieuw album verscheen 24 oktober 2011. Het draagt de titel Bad As Me, de teksten schreef Waits samen met zijn vrouw. De eerste twee tracks van dit album werden al uitgebracht; de titeltrack en Back in the Crowd, een gevoelige ballade. Op zijn website gaf Tom Waits middels clipjes al een voorproefje.
Hoera! Wandelen verbrandt meer calorieën dan je denkt
Hoera! Wandelen verbrandt meer calorieën dan je denkt
Goed nieuws, dames (en heren)! Een recent onderzoek heeft uitgewezen dat wandelen meer calorieën verbrandt dan oorspronkelijk gedacht werd.
Tot nu toe rekende de wetenschap dat wandelaars ongeveer 45 kcal per kilometer verbranden als ze een tempo van vijf kilometer per uur aanhouden. Volgens een onderzoek in de Journal of Applied Physiology blijkt dat getal echter sterk onderschat.
Onderzoekers aan de Southern Methodist University namen het onderzoek rond wandelen onder de loep en konden twee grote problemen ontdekken. Ten eerste: de formules die opgesteld werden om te berekenen hoeveel kcal mensen verbranden, bleken gebaseerd op een veel te kleine focusgroep. Amper zes mensen werden daar als voorbeeld genomen. En daarnaast hield niemand ook rekening met het feit dat verschillende lichaamstypes meer of minder kcal verbranden. Resultaat: in 97 procent van de methodes bleek er veel meer verbrand te worden dan de formules aangaven.
Goed nieuws dus, maar hoeveel calorieën verbranden we dan echt? "Voor een vrouw van gemiddelde grootte die ongeveer 60 kilogram weegt, mag je rekenen op ongeveer 60 kilocalorieën per kilometer (opnieuw aan vijf kilometer per uur). Als je het tempo optrekt naar 6,5 kilometer per uur, gaat dat aantal naar meer dan 70 kilocalorieën per kilometer." Iets minder nieuws: hoe meer je weegt, hoe minder effectief je calorieën verbrandt.
Kortom: wandelen blijkt meer effect te hebben op je gewicht dan iedereen oorspronkelijk dacht. Trek die wandelschoenen dus maar aan dit weekend. "Wandelen heeft enorm veel voordelen voor je gezondheid, zowel cardiovasculair als voor je spieren en gewrichten. En het beste is: bijna iedereen kan het doen." (br.hln)
In het Rijksarchief Gent is onlangs het testament van de moeder van barokschilder Pieter Paul Rubens opgedoken. Het was een amateuronderzoeker die bij toeval op het onbekend document uit 1583 stootte, meldt de regionale televisiezender AVS Oost-Vlaamse Televisie.
De vinder, Willy Stevens uit Knesselare, zoekt al meer dan veertig jaar in de documenten van het Gentse Rijksarchief. Onlangs werd hij gevraagd om mee te werken aan een boek over de feodale geschiedenis van Vinderhoute, nu een deelgemeente van Lovendegem, maar destijds behorende tot Dendermonde. Tijdens dat onderzoek stootte hij op een bundel van een Antwerpse notaris die per toeval in Dendermondse archiefstukken verzeild raakte. In die bundel vond hij het testament van Maria Pijpelinckx, de moeder van Pieter Paul Rubens.
Bij het Rijksarchief Gent spreken ze over een belanghebbende ontdekking. "We hebben het document laten onderzoeken door experts van het Rubenianum (een gespecialiseerd studiecentrum, red.) en zij komen tot de conclusie dat dit document grotendeels hun hypothese bevestigt over de band van de familie Rubens met Antwerpen", zegt diensthoofd Thijs Lambrecht.
Het document brengt ook een aantal nieuwe elementen aan het licht. "Een aantal passages uit het testament bevatten informatie die tot nu toe nog niet bekend was. Ik denk bijvoorbeeld aan het feit dat de oudste zoon sterk wordt aangemaand om de commerciële activiteiten van zijn moeder, met name de wolhandel, over te nemen en zich daarin verder te specialiseren. En het toont ook aan dat er bij de moeder van Rubens een duidelijke bezorgdheid leefde om zowel haar roerende als onroerende goederen veilig te stellen voor haar kinderen."
Maria Pijpelinckx liet het testament in 1583 opmaken omdat ze ernstig ziek was, ze overleed in 1608. Het testament wordt in Brussel gerestaureerd en zal later in het Rijksarchief Beveren bewaard worden. (br.hln)
20 maanden oud is die kleine spruit ondertussen. Ze weet hoe ze met een lepel kan eten, kan met een bal (en helaas ook andere dingen) gooien en kribbelt hele vellen papier -en af en toe de muren- vol. Ze kan ondertussen al zo veel, dat je jezelf soms afvraagt wat er nu precies in haar hoofd omgaat. Wat begrijpt ze al over de wereld? Wel, veel meer dan je zou denken.
Een onderzoek van de Franse Ecole Normal Supérieure in Parijs, legt bloot dat kinderen meer weten dan we denken. De wetenschappers onderzochten baby's van 20 maanden oud, en ontdekten dat deze kleintjes al in staat zijn om op een meta-niveau na te denken. Dr. Sid Kouider beschrijft het als volgt: "een soort van intuïtief gevoel over je eigen kennis, of het gebrek daaraan". Het is iets waar we als mens vaak mee geconfronteerd worden, bijvoorbeeld als we op een probleem stuiten waar we zelf het antwoord niet op weten.
Veel meer inzicht in zichzelf en de wereld Er zijn dingen die we weten, en dingen die we niet weten. En dan zijn er dingen waarvan we weten dat we ze niet weten, en dat noemen we metacognitie. Het gevoel dat je op de een of andere manier weer dat je een fout hebt gemaakt of verkeerd bent. Tot voor kort werd aangenomen dat kinderen die vaardigheid pas op latere leeftijd aanleren, maar Kouider en zijn collega's ontdekten dat zelfs op de jonge leeftijd van 20 maanden kinderen al weten wanneer ze iets niet weten. "Ze zijn zelfs in staat om dat aan te geven aan hun ouders of verzorgers, om zo toch een antwoord te krijgen," aldus Kouider. Ze hebben dus veel meer inzicht in zichzelf en hun omgeving dan we altijd al dachten.
Nonverbale test Eerdere studies focusten steeds op wat kinderen verbaal konden rapporteren, vertelt Kouider. Maar baby's kunnen uiteraard niet onder woorden brengen of ze iets wel of niet begrijpen, en dus gingen de wetenschappers er vanuit dat ze de vaardigheid niet hadden om die onzekerheid uit te drukken. Kouider en zijn team waren daar echter niet zo zeker van, en ontwikkelden een nonverbale geheugentest om na te gaan of ze om hulp zouden vragen om zo geen fouten te maken. Tijdens de test moesten de kinderen de locatie van een speeltje onthouden dat verstopt werd onder twee dozen en deze aanwijzen. In eerste instatie lukte dat prima, maar zodra de test te complex werd, begonnen de kinderen oogcontact met hun ouders te zoeken om zo hulp te krijgen.
Kinderen begrijpen meer dan we dachten Waarom is deze informatie relevant? Wel, door middel van metacognitie kunnen we steeds nieuwe informatie ontdekken, en nieuwe leerstrategieën ontwikkelen om ons zo aan specifieke situaties aan te passen. Als kinderen snappen dat ze niet alles weten en beseffen waar ze terecht kunnen voor de antwoorden, kunnen ze sneller meer kennis vergaren, zonder steeds dezelfde fouten te moeten maken. Het is dan ook belangrijk dat ouders weten dat hun kind al op erg jonge leeftijd veel meer begrijpt dan ze dachten en het belangrijk is om daarop in te spelen. "Er zijn twee manieren om een kind nieuwe dingen te leren," aldus Kouider. "Je kan hen de informatie gewoon geven, maar beter nog is om hen te leren hoe ze zelf de antwoorden kunnen ontdekken." (br.hln)
Maand in Vlaams rusthuis kost gemiddeld 1.600 euro
Maand in Vlaams rusthuis kost gemiddeld 1.600 euro
Een verblijf in een Vlaams rusthuis kost gemiddeld ongeveer 1.600 euro per maand, of 53 euro per dag. Dat concluderen de Socialistische Mutualiteiten (SocMut) na een analyse van de facturen van haar leden uit 2014, meldt de VRT-nieuwsredactie. De gemiddelde dagprijs omvat het verblijf, maaltijden, kosten voor verzorging en vaste supplementen zoals medicatie en kappersbezoek.
Het type rusthuis en de ligging zijn van grote invloed op de prijs. Uit het onderzoek blijkt dat OCMW-rusthuizen goedkoper zijn dan vzw's en commerciële rusthuizen. In de provincie Antwerpen ligt de rusthuisfactuur gemiddeld 200 euro hoger dan in Limburg of West-Vlaanderen.
De Vlaamse rusthuisbewoner is gemiddeld 84 jaar oud. De meerderheid is zwaar zorgbehoevend. Volgens SocMut kan naar schatting driekwart van de ouderen hun rusthuisfactuur niet betalen. "Er zijn wel enkele sociale correcties, zoals een aanvulling voor de lage inkomens en de zorgverzekering, maar voor veel ouderen blijft het een zware dobber", verklaarde Paul Callewaert, secretaris-generaal van SocMut in 'De ochtend'. (br.hln)
De snelste oplossing tegen slechte adem (als je muntjes bent vergeten)
De snelste oplossing tegen slechte adem (als je muntjes bent vergeten)
Dat slaatje met (véél) look en ui heeft gesmaakt. Maar het voldane gevoel maakt plaats voor paniek als je merkt dat je geen kauwgom of muntjes bijhebt. Wat nu? Professor orthodontie Sunil Wadhwa to the rescue, met 5 haalbare tips.
De beste oplossing tegen een slechte adem is je tanden poetsen, zegt professor orthodontie Sunil Wadhwa, waarmee hij natuurlijk een open deur intrapt. Het is vooral belangrijk om je tandvlees en tong daarbij niet over te slaan, 2 plekken waar mondbacteriën zich graag nestelen en die mensen het vaakst vergeten. Met onaangename geurtjes tot gevolg. Maar we hebben al geen muntjes of kauwgum op zak, laat staan een tandenborstel en tandpasta. Gelukkig kan je deze 5 dingen misschien wel ergens vinden.
Water
First things first: begin met een groot glas water te drinken. De bacteriën in je mond geven gassen vrij, die voor een geurtje zorgen. "Speeksel in je mond houdt die gassen een beetje tegen," legt Wadhwa uit. "Dus elke keer je een droge mond hebt, wordt er meer gas vrijgegeven." Blijf gehydrateerd door genoeg water te drinken en hou zo je speekselklieren (en je naaste omgeving) tevreden.
Wortels of selder
Ga op een feestje op zoek naar hapjes zoals rauwe selder en wortels. Deze knapperige groenten werken als een soort substituut voor een tandenborstel, door voedselresten in je mond op te ruimen voor ze beginnen stinken. Al zit de echte kracht van selder en wortel in het stimuleren van speekselproductie. "Van veel dingen waarvan we denken dat ze een slechte adem aanpakken, zit het geheim in het produceren van speeksel, wat helpt tegen geurtjes, verklaart Wadhwa.
Thee
Naast de hulp bij het hydrateren en het produceren van speeksel, heeft thee nog andere voordelen die ons mondgeurtje ten goede komen. Wetenschappers ontdekten dat polyfenolen - chemische bestanddelen die je in zwarte en groene thee vindt - de groei van de bacteriën kunnen inperken die voor een slechte adem zorgen. Beter een theepauze dan een dehydraterende koffiepauze dan maar.
Appels
Ook in een gezonde appel vind je polyfenolen terug, die helpen om de geur van de bacteriën in je mond te neutraliseren. Extra bonuspunten voor dit stuk fruit, want bij het bijten in een stevige appel 'schrob' je ook in één beweging wat bacteriën weg van je tanden.
Peterselie
Toch iets te veel look(saus) bij je maaltijd gedaan en is het kwaad al geschied? Zoek je toevlucht in een bosje peterselie, dat hopelijk ook ergens op je bord te vinden is. Door er een tijdje op te kauwen, zouden bepaalde enzymen in de peterselie je lookadem neutraliseren. (br.hln)
Fotografe Tiziana Vergari postte deze foto vorige week op Instagram, en die ging algauw over alle tongen. Hoeveel meisjes zie jij op het beeld?
Vier, vijf, acht? Het internet raakte het er maar niet over eens.
Het is echter geen van bovenstaande. Tiziana bevestigde intussen dat er maar twee meisjes op de foto staan. Meer bepaald: twee zussen en wat spiegels. Een sterk staaltje gezichtsbedrog dus. (br.hln)
Een nieuwe editie van Pukkelpop, een nieuwe prijsstijging. Pintjes op de wei kosten dit jaar 3 euro, terwijl u vorig jaar nog 2,5 euro betaalde. Wie zijn drank- en eetbonnen op voorhand koopt, blijft wel 2,5 euro neertellen.
"De prijzen zijn al zes jaar ongewijzigd. Intussen zijn de brouwerijprijzen en taksen op alcohol wel blijven stijgen. Wij kiezen ervoor om die stijging in één keer door te voeren. Dan valt het natuurlijk op. We verhogen de prijs niet met plezier, maar het moet leefbaar blijven", zegt Chokri Mahassine, de organisator van Pukkelpop. Ook de prijzen van de dagtickets gaan met 4 euro omhoog dit jaar, van 95 naar 99 euro. "Een normale indexering", zegt Chokri.
Pukkelpop volgt de trend van andere festivals. TW Classic voerde de prijzen van zijn pintjes vorig jaar al op naar 3 euro per stuk. Onlangs paste ook Rock Werchter zijn prijzen aan. Nieuw dit jaar is dat de bonnen er op de wei duurder zijn. Wie voorzienig is, betaalt 2,5 euro. Op het terrein zelf wordt dat 2,75 euro met bancontact en 3 euro cash. (br.hln)
Nee, u bent niet dronken: dit is een echte roze olifant
Nee, u bent niet dronken: dit is een echte roze olifant
Tijdens een bezoek aan het Krugerpark in Zuid-Afrika werd een groep toeristen getrakteerd op een heel uitzonderlijk beeld: een roze babyolifant huppelde er dartel mee met een kudde.
De 58-jarige Nicki Coertze was samen met een groep toeristen op safari in het park, toen ze het roze wezentje ontdekten. "Ik probeerde superstil te blijven, ondanks de opwinding van de anderen in de auto," vertelde hij.
Het kalfje, vermoedelijk een albino, werd gezien terwijl het samen met zijn moeder water dronk aan een rivier.
Coertze (58), die het park al sinds zijn kindertijd elk jaar bezoekt, zegt dat hij dit nog nooit eerder heeft gezien. "Ik heb het gevoel dat dit iets is wat ik maar een keer in mijn leven zal zien," zegt hij.
Op geen enkele foto die Coertze wist te maken, heeft het olifantje zijn ogen open. Albino's hebben roze ogen die erg gevoelig zijn voor licht: hun zicht is bijgevolg niet al te bijster. Het kalfje, dat de hele tijd dicht bij zijn moeder bleef, leek niet vreemd behandeld of verstoten te worden door de rest van de kudde omwille van zijn afwijkende uiterlijk.
Zeldzaam Albino-olifanten zijn bijzonder zeldzaam. In 2009 slaagde een cameraman van de BBC erin om foto's te maken van een rooskleurig kalfje in Botswana. Volgens ecoloog Mike Chase was het de eerste keer dat in dat land een albino-olifant werd gesignaleerd. Voor zover hij wist waren er voordien nog maar drie roze olifantjes gezien en dat was telkens in het Krugerpark.
Volgens Chase kan het leven in de verschroeiende Afrikaanse zon bijzonder zwaar zijn voor de albino's: dat zou kunnen leiden tot blindheid of huidproblemen.
Volgens dr. Ian Whyte, een specialist van het Krugerpark in grote herbivoren, is het mogelijk dat albino-olifanten vaker voorkomen dan we denken, maar overleven veel dieren niet lang. (br.hln)
5 dingen die je haar mooier maken terwijl je slaapt
5 dingen die je haar mooier maken terwijl je slaapt
Het heet niet voor niets een schoonheidsslaapje. Niet alleen je huid heeft baat bij een goede nachtrust, je kan 's nachts ook je haar een opknapbeurt geven. Makkelijker kan het niet. Lekker slapen en opstaan met je droomhaar. Het kan!
1. Vlechten
Als je lang haar hebt, dan raakt dat tijdens je slaap soms behoorlijk in de knoop. Zeker als je met nat haar gaat slapen. Door je haar in een losse vlecht bij elkaar te binden heb je daar een stuk minder last van. Bovendien heb je de volgende dag een mooie natuurlijke slag in je haar. Let er wel op dat de vlecht niet te strak zit en dat je een zacht haarelastiekje gebruikt dat je haar niet kan beschadigen.
2. Verzorg je hoofdhuid
Bij het wisselen van de seizoenen heb je typisch meer last van schilfertjes. Je hoofdhuid is wat in de war en voelt droog en geïrriteerd aan. Een stevige oliemassage doet dan deugd. Verwarm een natuurlijke olie in je handpalmen en over je vingers. Masseer daar grondig je hoofdhuid mee. Laat de olie een nachtje inwerken en spoel 's morgens alles uit. De massage geeft je bloeddoorstroming een boost, wat goed is voor de haargroei. Let op! Je hoofdkussen kan vettig worden, neem voor de zekerheid een oude kussensloop.
3. Slaap op een zijden kussen
Deze tip gaven we je ook al om met minder rimpels en kreuken in je gezicht op te staan. Ook je haar is er blij om. De zijdezachte textuur van het kussen zorgt ervoor dat de haarschacht mooi glad blijft, waardoor je minder last zal hebben van kroeshaar.
4. Gebruik droogshampoo
Ja, dat klinkt gek. Normaal doe je droogshampoo op je haar als je je klaarmaakt om te gaan werken. Maar door het 's avonds al te doen win je eigenlijk tijd. Je sprayt gewoon wat poeder op je haarwortels. Na een nachtje woelen is het product mooi over heel je haar verdeeld en heb je 's morgens meteen meer textuur om mee aan de slag te gaan. Bijkomend voordeel: je hebt zeker geen ontsierende witte of grijze plekken in je haar waar de droogshampoo niet goed verdeeld raakte.
5. Een maskertje
Als je haar extra beschadigd is door styling of kleuring, dan is een nachtje extra verzorging aangewezen. Verdeel een maskertje, een conditioner, wat kokos- of arganolie door je haarpunten en -lengtes voor het slapengaan. Doe dit het liefste op vers gewassen haar, zodat het product goed kan inwerken. Haal je haar dan uit je gezicht weg (om puistjes te voorkomen) en bind het samen in een lage knot. 's Morgens was je en style je je haar zoals gewoonlijk. Het zal zijdezacht aanvoelen! (br.hln)
Kan deze truc je meer zelfvertrouwen geven in 30 dagen?
Kan deze truc je meer zelfvertrouwen geven in 30 dagen?
Pen en papier, meer is er volgens therapeuten niet nodig om in 30 dagen van een laag zelfbeeld verlost te raken. Volgens een methode uit de cognitieve therapie kan je jouw brein makkelijk trainen om het positieve in jezelf te zien. Het simpele trucje kost maar een paar minuten per dag, en je krijgt er een positief zelfbeeld voor in de plaats. Proberen maar.
Jennice Vilhauer, een therapeute uit Atlanta, zegt dat al haar patiënten van de afgelopen 15 jaar één ding gemeenschappelijk hebben: ze worstelen met een laag zelfbeeld. Ongeacht het achterliggende probleem waarmee ze naar haar komen. Het probleem is vooral dat ze zich fixeren op hun slechte eigenschappen en de positieve negeren, waardoor er een vooringenomen negatief beeld van zichzelf ontstaat.
Een positief pad in je hersenen
Maar dat beeld kan je zelf bijstellen, aldus Vilhauer. "Je kan jezelf zodanig trainen dat het een automatisch proces wordt. Als je je voortdurend fixeert op wat je níet leuk vindt aan jezelf, wordt dat het meest actieve pad in je brein en daardoor het meest toegankelijke." Het komt er dus op aan om van dat actiefste pad in je hersenen een positieve kronkel te maken. Vilhauer geeft haar patiënten wat huiswerk mee om dit doel te bereiken, en we kunnen het allemaal makkelijk van thuis uit proberen. Want een beetje meer zelfvertrouwen zo nu en dan, wie wil dat niet?
In 30 dagen naar meer zelfvertrouwen
1. Leg een blad papier of schriftje met een pen op je nachtkastje. Schrijf daar elke dag voor je gaat slapen 3 dingen op die je de afgelopen dag leuk vond aan jezelf.
2. Lees 's ochtends het lijstje voor je opstaat.
3. Blijf dit elke dag doen, zodat de lijst steeds groter wordt.
4. Doe dit dagelijks, 30 dagen na elkaar.
Op zoek naar het goede
De wetenschap achter dit trucje is dat je op den duur op zoek gaat naar goede eigenschappen van jezelf doorheen de dag. Na de eerste dagen zal je merken dat de voorraad voor de hand liggende superlatieven zoals "ik was vriendelijk" uitgeput raken, waardoor je op zoek moet naar meer specifieke goede dingen zoals "Ik heb lekker gekookt voor mijn familie". Na een tijdje zal je brein zich niet meer automatisch vastklampen aan negatieve gedachten. Je zal je positiever over jezelf voelen, meer geloof hechten aan complimentjes die je krijgt en uiteindelijk zal je brein zich "herinstalleren" waardoor je meer eigenwaarde krijgt. (br.hln)
Neen, je hebt geen boomgaard nodig om je eigen fruit te kweken, zelfs geen grote tuin of groene vingers. Begin met aardbeien, frambozen, vijgen, rabarber en een Elstar-appel, het zijn de allerbeste fruitplanten voor beginners. Maak plaats!
Aardbeien
Ook zonder tuin kun je aardbeien kweken, gewoon in een bak of pot op je terras. Reken op drie planten per lopende meter of, in volle grond, op maximaal 10 planten per m². Zon is een must, voor lekkere vruchten. Meng bij het planten een handjevol organische mest in het plantgat, en een flinke schep compost of bodemverbeteraar. Elsanta is productief (600 g tot 1 kilo per plant), Mara des Bois de lekkerste. Plant in maart of augustus.
Werk? Haal in de zomer de jonge uitlopers weg, die putten je planten uit; na drie jaar gebruik je die als nieuwe aardbeiplanten. Geef elk jaar een handje mest voor fruit.
Frambozen & bramen
Frambozen groeien net als bramen in het wild, waarom zouden ze dan niet quasi vanzelf in jouw tuin groeien? Het grootste werk is bessen plukken - dat doe je in het geval van frambozen het best elke twee dagen. Heb je niet de hele dag zon in je tuin? Geen probleem, bramen en frambozen doen het prima in halfschaduw, al smaken ze natuurlijk zoeter met meer zon. Reken op drie frambozenstruiken per lopende meter, en één braam per m²; je oogst er zo'n kilo bramen van. Leid bramen langs een draad, dat plukt zoveel gemakkelijker. Heritage is een topframboos, die van juni tot in oktober besjes geeft. Plant tussen september en eind maart.
Werk? Snoei één keer per jaar, anders wordt het een te wilde boel. Haal elke winter de dode takken weg die bessen hebben gedragen, om de jonge twijgen (waar straks frambozen en bramen aan komen), ruimte te geven. Geef elke lente mest. (br.hln)
Rubenshuis krijgt nooit vertoond zelfportret van Anthony van Dyck in bruikleen
Rubenshuis krijgt nooit vertoond zelfportret van Anthony van Dyck in bruikleen
Het Rubenshuis in Antwerpen heeft zes nieuwe schilderijen in bruikleen gekregen, waaronder een tot nu toe onbekend zelfportret van Anthony van Dyck. Mogelijk gaat het om het laatste zelfportret van de bekendste leerling van Rubens, die vooral in Engeland beroemd werd als hofschilder. Het momenteel voor renovatie gesloten KMSKA heeft dan weer een nog nooit aan het grote publiek gepresenteerd werk van Maerten de Vos - een van de voorlopers van Rubens - in bruikleen gekregen en stalt dat eveneens voorlopig in het Rubenshuis.
Het zelfportret van Anthony Van Dyck is een meer formele versie van een werk dat in de National Portrait Gallery in Londen hangt. "Je kan het zien als een soort visitekaartje: van Dyck toonde er zijn talent mee en koos zelf op welke manier hij gezien werd", zegt Antwerps cultuurschepen Philip Heylen (CD&V). "Door dit in bruikleen te krijgen van privéverzamelaars toont het Rubenshuis dat het een 'huis van vertrouwen' is: steeds meer kunsteigenaars zien in dat meesterwerken hier op een unieke manier aan het grote publiek getoond kunnen worden."
Met "Jupiterkop", een fragment uit het bekende "Jupiter en Antiope" waarvan ook een versie in het MSK Gent hangt, komt nog een tweede van Dyck uit een privécollectie in het Rubenshuis te hangen. Daarnaast presenteert het museum een Jacob Jordaens, twee portretten van Frans Pourbus de Jonge en een van Jan Cossiers.
"De laster van Apelles", een allegorisch werk van Maerten de Vos dat eeuwenlang in privécollecties vertoefde, zal vanaf 2019 te zien zijn in het KMSKA maar krijgt nu al zijn première in het Rubenshuis. De Vos was zowat de voornaamste Vlaamse schilder in de periode tussen Bruegel en Rubens en is vooral bekend om zijn altaarstukken voor Antwerpse kerken. (br.hln)
Een verloren gewaand schilderij is met zekerheid toe te schrijven aan Rembrandt van Rijn. Het gaat om een vroege Rembrandt, die vorig jaar op een veiling in de Verenigde Staten opdook, zo meldt Nieuwsuur. Het televisieprogramma van de Nederlandse publieke omroep laat in de uitzending van vanavond beelden van het schilderij 'De flauwgevallen patiënt' (De reuk) zien.
"Er is geen twijfel mogelijk. Het schilderij kan met 100 procent zekerheid worden toegeschreven aan Rembrandt", zegt Rembrandtkenner Ernst van de Wetering tegen Nieuwsuur.
De Parijse kunsthandel Talabardon & Gautier presenteert het werk op de jaarlijkse kunst- en antiekveiling TEFAF in Maastricht. Het gaat volgens Nieuwsuur om een paneel van 21,6 bij 17,8 centimeter, dat de schilder op achttien- of negentienjarige leeftijd maakte.
Rembrandt van Rijn leefde van 1606 tot 1669. 'De reuk' hoort bij een serie van vijf schilderijen die de zintuigen verbeelden. Het schilderij toont hoe iemand een chirurgijn (een "dokter") helpt om zijn patiënt bij kennis te laten komen na een aderlating. Dat gebeurt door de flauwgevallen man aan een doek met ammonia te laten ruiken.
Het schilderij was lange tijd in bezit van een particulier in het Amerikaanse New Jersey. Hij bood het nietsvermoedend aan een veilinghuis aan, dat het schilderij in de catalogus de neutrale titel 'Europese School, negentiende eeuw' meegaf. Toen de biedingen flink opliepen, werd duidelijk dat het om een bijzonder werk moest gaan. Kunsthandel Talabardon & Gautier kreeg het werk in handen en kon het na reiniging en grondig onderzoek door experts toeschrijven aan Rembrandt van Rijn, aldus Nieuwsuur.
'De reuk' is nu aangekocht door de eigenaar van 'The Leiden Collection', een Newyorkse privécollectie van ruim tweehonderd schilderijen van meesters uit de zeventiende eeuw, vooral Leidse fijnschilders. (br.hln)
Lentekriebels zijn als de griep (zeer besmettelijk maar snel weer voorbij)
Hoe zo'n straaltje zonneschijn het leven in één klap luchtiger kan maken. Een terrasje, een fietstocht, even tuinieren of zonder jas gaan shoppen: het zijn welgekomen lentekriebels. Een fijn gevoel, maar veel heeft het niet te betekenen. Voor duurzaam geluk is het veel te vluchtig. Eén terrasje maakt de lente niet.
Gedaan met nattigheid. De weerkaarten van Frank Deboosere leken gisteren wel een fruitautomaat: tot midden volgende week een rijtje met alleen maar zonnetjes. En plots is het begin van de lente daar. Een tijd waarin iedereen - op wat cynische geesten na - zich opeens wat opgewekter voelt. Want lentekriebels verspreiden zich als de bliksem. Kinderen dartelen zonder winterjas over de speelplaats. Hun mama's en papa's blijven opeens langer kwetteren aan de schoolpoorten. De crèmekar rijdt weer langs de terrasjes, waar - ondanks het kwik op hoogstens 9 graden - toch al aardig wat volk samentroept. Het zou ons zelfs niet verbazen, mochten hier en daar al wat kantoorklerken op vinkenslag liggen om het seizoen van de bermuda's op de werkvloer plechtig te openen.
"Dat lentegevoel is iets wat we graag vastgrijpen", zegt geluksexpert Leo Bormans. "Ineens hebben we van alles te doen. Terrassen, shoppen, de tuin op orde stellen, fietsen. Het is allemaal: 'Nu! Nu! Nu!' Dat vloeit voort uit een soort van optimisme, een gevoel van hernieuwde hoop dat heel aanstekelijk werkt en even besmettelijk is als de griep. We steken elkaar letterlijk aan. Een vrouw die een vriendin ziet met een jurkje en blote benen, krijgt zelf ook zin om in de kleerkast te duiken." (br.hln)
Ze trekken stekker eruit bij vrouw in coma. Man fluistert in haar oor en dan
Ze trekken stekker eruit bij vrouw in coma. Man fluistert in haar oor en dan volgt een onwaarschijnlijke wending
Het is iets waarvan we hopen dat we het nooit hoeven te doen: de stekker eruit trekken bij een geliefde in coma. De familie Pellettiere-Swap moest die hartverscheurende beslissing nemen maar hun verhaal kende een miraculeuze wending.
Het was de zoon des huizes, Steven, die vorige maand zijn moeder Lyndee bewusteloos aantrof in Phoenix in de staat Arizona. Hij belde de hulpdiensten maar de 45-jarige vrouw zou twaalf dagen lang wegzinken in een diepe coma.
De artsen vertelden aan haar echtgenoot, zoon Steven en dochter Amanda dat ze niets meer voor Lyndee konden doen. Wetende dat de vrouw vroeger had aangegeven orgaandonor te willen zijn, besloten ze gezamelijk om de stekker eruit te trekken.
Afscheid Eén voor één namen de familieleden afscheid van Lyndee. Maar ze konden niet vermoeden dat hun geliefde elk woord zou horen. "Ik herinner me hoe mensen tegen me praatten en dat een nichtje iets voorlas", legde ze uit aan de Amerikaanse nieuwszender CBS 5.
"De artsen vertelden aan mijn gezin dat ik zou beginnen geluiden maken eens de stekker eruit getrokken was. Ik was geïrriteerd. Ik kon niet bewegen. Ik kon niet spreken. Ik hoorde gesprekken over me en kon niet reageren", vervolgde Lyndee. "Ik herinner me hoe een dokter mijn ogen opende en aan mijn familie vertelde dat ik op niets reageerde. "
Vechter Lyndee probeerde nochtans wanhopig net dat te doen. Ze wilde iets zeggen maar het lukte niet. "In mijn hoofd was het klaar en duidelijk wat ik aan het zeggen was, maar niet tegen hen." Dan was het de beurt aan haar echtgenoot om afscheid te nemen. Hij fluisterde in haar oor: "Ik wil dat je vecht." En dat deed ze. De mama vocht. Met alle kracht die ze nog in zich had, slaagde ze erin te zeggen: "Ik ben een vechter."
Tegen de onheilspellende medische prognose in was Lyndee helemaal terug. Ze reageerde en hoe. Amanda die de volgende dag weerkeerde naar het hospitaal en zich nog niet helemaal realiseerde wat er gebeurde, stortte in. "Ik keek naar haar en ze zei 'hallo' en ik viel op mijn knieën", vertelde de dochter met tranen in haar ogen. "Ik dacht dat ik ze voorgoed kwijt was."
Boodschap Lyndee overleefde en herstelde. Ze heeft een boodschap voor mensen die misschien ooit geconfronteerd worden met een geliefde die er erg aan toe is en niet meer lijkt te reageren in het ziekenhuis. " Het is niet omdat je bewusteloos bent, dat je niet zou kunnen horen", verklaarde ze. "In dergelijke situatie moet je met je dierbaren blijven praten. Geef ze niet op. Ze horen je." (br.hln)
Meer groen en gezonde lucht verbeteren gezondheid van pasgeborenen
Meer groen en gezonde lucht verbeteren gezondheid van pasgeborenen
Zwangere vrouwen die blootgesteld worden aan luchtvervuiling, hebben meer kans dat hun baby's een lager geboortegewicht zullen hebben. Uit een doctoraatsonderzoek aan de UHasselt en Universiteit Maastricht blijkt dat een goede luchtkwaliteit, stadsplanning en groenvoorzieningen een gunstig effect hebben op de gezondheid van pasgeborenen.
In het kader van haar doctoraatsverhandeling heeft Esmée Bijnens (Universiteit Hasselt/Universiteit Maastricht) gezocht naar het verband tussen de omgevingsfactoren waarin zwangere vrouwen leven en de gezondheid van hun pasgeborenen. Het onderzoek is gebaseerd op gegevens uit het Oost-Vlaamse meerlingenregister. "Tweelingenonderzoek maakt het mogelijk om het relatieve belang van genen en omgeving te onderscheiden, " aldus dr. Esmée Bijnens.
Uit het onderzoek bij 4.760 tweelingen blijkt dat luchtvervuiling wel degelijk een risicofactor vormt. "Hoe meer blootstelling aan luchtvervuiling tijdens de zwangerschap, hoe groter de kans bij tweelingen om, in verhouding tot de zwangerschapsduur, te licht geboren te worden, " zegt de onderzoekster. "Zo stellen we vast dat bij een stijging in luchtvervuiling van 10 microgram per kubieke meter, er 34 pct méér kinderen zijn die te licht geboren worden."
Indien de luchtvervuiling in de toekomst zou dalen tot onder de limiet van de Wereldgezondheidsorganisatie (20 microgram per kubieke meter), dan zou het risico om te licht geboren te worden met 40 pct kunnen dalen (bij tweelingen geboren tussen week 32 en 36 van de zwangerschap)."
De onderzoekers gingen ook het effect na van blootstelling aan verkeersvervuiling. "Daaruit blijkt dat er een samenhang is tussen nabijheid van verkeer rondom de woning en kortere telomeren in de placenta, wat wijst op een sneller verouderingsproces", stelt Esmée Bijnens.
De conclusie is duidelijk. "De resultaten van het onderzoek tonen aan dat een goede luchtkwaliteit én urbane planning - met aandacht voor groen - een gunstig effect hebben op de gezondheid van pasgeborenen", besluit prof. dr. Tim Nawrot (UHasselt), promotor van het doctoraatsonderzoek. (br.hln)