Stewardess die 359 levens redde vereeuwigd in Bollywoodfilm
Wie een film naar zich vernoemd krijgt, betekent iets in deze wereld. In het geval van Neerja kan je zelfs gerust spreken van een heldin pur sang. Want de echte Neerja Bhanot heeft dertig jaar geleden 359 levens gered. De jonge Indiase stewardess bekocht haar onwaarschijnlijke heldendaad in 1986 met haar leven. Ze was net geen 23. 5 september 1986, twee dagen vóór de 23ste verjaardag van Neerja Bhanot. Pan Am-vlucht 73 is de eerste van Neerja als purser. Die dag bestormen vier gewapende Palestijnen net dat vliegtuig op de luchthaven van Karachi in Pakistan om het te kapen. Neerja reageert bliksemsnel en verwittigt de piloten die zo kunnen ontsnappen. Zoals het protocol voorschrijft om te verhinderen dat de terroristen zouden kunnen opstijgen. Ze staat zelf bij een uitgang en kan ook de benen nemen, maar dat doet ze niet.
Amerikaanse paspoorten verstoppen Neerja neemt haar verantwoordelijk als hoofdstewardess, en hoe! Haar volgende reddingsactie is het verstoppen van 41 paspoorten van Amerikaanse staatsburgers. De kapers schoten na hun bestorming meteen een Amerikaan dood en gooiden zijn lijk op het tarmac. Ze zijn van plan nog meer Amerikanen te doden en eisen de paspoorten van de passagiers. Neerja zorgt ervoor dat de terroristen de Amerikanen niet kunnen identificeren door de paspoorten onder de zetels en in de vuilbak te laten verdwijnen. "Ik kan nog altijd niet geloven dat ze dat deed", zei een overlevende passagier, Sekhar Mitra, aan de Cincinnati Enquirer na de kaping. "Als ze daarachter waren gekomen, hadden ze haar meteen doodgeschoten. Daar ben ik zeker van."
De vreselijke beproeving duurt zeventien uur. De kapers richten hun wapens vaak op Neerja, maar ze vertrekt geen spier, is ijzig kalm. "Ze bleef ook de hele tijd glimlachen", zei Mitra.
Gered jongetje nu zelf kapitein
Neerja slaagt erin om in een magazine instructies door te geven aan een passagier die bij een nooduitgang zit. Wanneer de terroristen uiteindelijk lukraak het vuur openen op alle passagiers, helpt ze de deur te openen om zoveel mogelijk mensen te laten ontsnappen. Ze kan zelf als eerste naar buitenglippen maar ze verkiest eerst de anderen te helpen ontkomen. Als ze drie kinderen tegen de kogelregen wil beschermen, wordt ze zelf dodelijk geraakt.
Er vielen in totaal 21 doden, 359 mensen werden gered. Dankzij Neerja was de tol niet veel zwaarder. Eén van de passagiers die Neerja heeft gered, is een zevenjarige jongen die nu zelf kapitein is bij een grote luchtvaartmaatschappij. Hij dankt elke dag van zijn leven aan Neerja, die zijn inspiratie is.
Bhanot is internationaal geroemd als heldin. Ze kreeg postuum verscheidene onderscheidingen voor haar moed. In de biografische film van Ram Madhvani wordt ze op fenomenale wijze vertolkt door de Indiase Bollywoodactrice Sonam Kapoor, dochter van Anil Kapoor (Slumdog Millionaire). Om alles zo echt mogelijk te doen lijken, werd er zestien uur aan een stuk gefilmd in het vliegtuig. 'Cut' roepen was verboden. Wereldwijd bracht de thriller op twee weken tijd al 10 miljoen dollar op. Voorlopig speelt hij niet in onze zalen. (br.hln)
|