Baby's leren moedertaal al in baarmoeder
Slechts enkele uren na de geboorte kan een baby al het onderscheid maken tussen de moedertaal en een vreemde taal. Dat zou er op wijzen dat het aanleren van taal al begint in de baarmoeder.
De hoorzin en de hersengebieden die gehoor kunnen verwerken zijn ontwikkeld op 30 weken zwangerschap. Vanaf dat moment luisteren baby's (willen of niet) mee naar wat hun moeder zegt.
"De moeder is de eerste echte invloed op het brein van de baby. Vooral de klinkers laten een indruk na: die zijn dan ook het luidst", zegt co-auteur van de studie Patricia Kuhl van de universiteit van Washington.
Om te meten of de baby's de taal konden herkennen werd een 40-tal baby's, evenveel jongens als meisjes, van zo'n 30 uur oud onderzocht in Tacoma en in Stockholm. De baby's kregen geluiden te horen in hun moedertaal en in vreemde talen.
Omdat baby's natuurlijk niet kunnen zeggen of ze iets herkennen, wordt dit op een andere manier gemeten: via een fopspeen die was aangesloten op een computer. Zo kon hun reactie worden gemeten. Langer of korter zuigen bij vertrouwde of vreemde geluiden wordt aanzien als bewijs voor een leerproces, omdat het aantoont dat de pasgeborenen het verschil tussen beiden kunnen maken.
De resultaten waren duidelijk en gelijkaardig in beide landen: baby's zuigen langer als ze naar een vreemde taal luisteren, dan wanneer ze de moedertaal horen.
Eerder was al bekend dat baby's al in de eerste maanden het verschil kunnen horen tussen talen, maar er was geen aanwijzing dat dit leerproces al begon in de baarmoeder. Tot nu dus.
Volgens de onderzoekers zijn baby's de beste leerlingen: weten hoe zij informatie opzuigen, kan inzicht geven in de manier waarop zij hun hele leven lang leren. "We willen weten welke magie zij gebruiken in hun vroege levens, die voor volwassenen niet meer bestaat. We kunnen die vroege nieuwsgierigheid niet verloren laten gaan."
Het resultaat van de studie wordt gepubliceerd in het tijdschrift Acta Paediatrica. (br.hln)
|