NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea
17-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zoon vindt moeder na 22 jaar dankzij tattoo

Zoon vindt moeder na 22 jaar dankzij tattoo

http://static2.hln.be/static/photo/2013/16/7/7/20131017144059/media_xll_6204922.jpg


Een moeder en zoon uit India hebben elkaar na 22 jaar teruggevonden dankzij een tatoeage. De moeder raakte haar destijds 6-jarige zoontje Ganesh kwijt in de mensenmassa op een druk treinstation en vond hem niet meer terug.

De jongen kwam op straat terecht. Vervolgens woonde hij in een aantal weeshuizen en bij een visser. Dankzij een vooruitziende actie van de moeder hebben de twee elkaar onlangs teruggevonden. De vrouw had haar naam op de arm van al haar kinderen laten tatoeëren. Er bleken echter veel mensen met dezelfde naam in India te leven.

Ganesh, die tegenwoordig bij de politie werkt, begon met hulp van collega's een zoektocht naar zijn moeder. Met resultaat: een kantinemedewerkster van een van de weeshuizen herinnerde zich dat hij haar als kind over een bepaald soefiheiligdom had verteld. In de omgeving van die plaats kwam het team de moeder op het spoor. "Dit zie je normaal alleen in films, maar ditmaal was het echt", zei de politiecommissaris die bij het onderzoek betrokken was. (br.hln)
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kenia voorziet neushoorns van chip

Kenia voorziet neushoorns van chip

http://static0.hln.be/static/photo/2013/2/10/6/20131016215341/media_xll_6203616.jpg


Kenia gaat zo'n 1.000 neushoorns van microchips voorzien om stroperij tegen te gaan. De chips worden in hun hoorns geïmplanteerd, zodat de dieren gevolgd kunnen worden. Dat meldt de BBC.

Door de technologie zullen stropers makkelijker kunnen worden opgespoord, hopen de Keniaanse autoriteiten. In het illegale circuit levert het ivoor uit de hoorns veel geld op, onder meer vanwege het bijgeloof dat het een geneeskrachtige werking zou hebben. Zo stelt het Wereld Natuur Fonds (WNF) dat de hoorns onder een deel van de elite van Vietnam populair zijn als medicijn tegen kanker.

Stropers doden dikwijls neushoorns voor het ivoor. Dat is niet alleen illegaal, maar ook onnodig: een neushoorn kan immers perfect verder leven zonder zijn hoorn. Die groeit vanzelf weer aan, aldus het WNF. De organisatie heeft de chips en vijf scanners voor het project geleverd. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Gevangene vraagt rechter om euthanasie

Gevangene vraagt rechter om euthanasie


http://static3.hln.be/static/photo/2013/1/4/14/20131017015019/media_xll_6203729.jpg


Een geïnterneerde die al jaren geen aangepaste behandeling krijgt, wil dat de rechter hem dichter bij zijn grootste wens brengt: euthanasie. "Want ik word er niet beter van door 23 uur per dag in een cel te zitten. Ik voel me geen mens meer", getuigt Frank Van den Bleeken in 'Panorama'. Professor Wim Distelmans twijfelt: "Moeten we zijn leven afnemen omdat hij niet goed wordt opgevangen door het systeem?"

Frank Van den Bleeken zit al zo'n dertig jaar in de cel. Hij werd geïnterneerd na een reeks zedenfeiten, waarvan één eindigde met de moord op een 19-jarige studente. De gedetineerde noemt zichzelf een gevaar voor de samenleving. Hij vreest dat hij door zijn psychisch probleem zal hervallen en wil daarom nooit meer vrijkomen. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZZ Top - Sharp Dressed Man

ZZ Top - Sharp Dressed Man

Klik op de foto om hun te beluisteren


ZZ Top is een Amerikaanse southern rockband uit Houston (Texas), opgericht in 1970 door Billy Gibbons. Ze behaalde haar grootste successen in de jaren '70 en '80. De bandleden zijn Billy Gibbons (zang en gitaar), Dusty Hill (basgitaar) en Frank Beard (drums). De band valt op door haar speciale look: Gibbons en Hill dragen altijd een zonnebril, een trenchcoat, en een lange baard. Beard (Engels voor baard) heeft in tegenstelling tot wat zijn naam doet vermoeden geen baard.

Gitarist Billy Gibbons staat bekend om zijn onmiskenbare sound, "brown tone". Hij speelt voornamelijk op een classic 1959 Gibson Les Paul-gitaar, die hij Miss Pearly Gates noemt. Hij speelt met een "peso"-muntstuk als plectrum, en maakt veelvuldig gebruik van "flageolets" of "harmonics", zo eigen aan de sound van ZZ Top.» Reageer (0)
16-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duikster vindt 'zeemonster' van 5,5 meter lang

Duikster vindt 'zeemonster' van 5,5 meter lang

http://static0.hln.be/static/photo/2013/18/6/3/20131016113505/media_xll_6202473.jpg


Uitgerekend een marinebioloog stuitte bij toeval afgelopen zondag in de zee bij Californië op een wel heel bijzonder wezen: het zilverkleurige karkas van een 5,5 meter lange slangachtige riemvis.

Marinebioloog Jasmine Santana van het Catalina Island Marine Institute (CIMI) vertelt hoe ze tijdens haar duik negen meter verderop iets zag glinsteren. "Ik moest dit ding wel mee naar boven nemen, anders zou niemand me geloven."

Nadat ze het karkas 23 meter aan de staart had meegetrokken door het water, hielpen vijf anderen haar om het monster aan land te krijgen.

De riemvis, ook wel haringkoning genoemd, leeft bijna een kilometer onder de zeespiegel. De vissen worden zelden levend aangetroffen en er is daardoor weinig over de vissen bekend. Het is de langste beenvis ter wereld. De riemvis wordt gemiddeld 3 meter lang, maar er zouden in het verleden ook exemplaren gezien zijn van wel 17 meter lang. Het karkas is begraven in afwachting van nader onderzoek.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.UZ Gent onderzoekt mogelijkheid oprichting vetbank

UZ Gent onderzoekt mogelijkheid oprichting 'vetbank'


http://static2.hln.be/static/photo/2013/14/14/13/20131015200337/media_xll_6200968.jpg


Het Universitair Ziekenhuis Gent speelt met het idee om in de toekomst een soort van 'vetbank' op te richten. Eigen vet van patiënten zou daarin bewaard kunnen worden om dan later te gebruiken bij bijvoorbeeld borstreconstructies. Dat heeft plastisch chirurg Filip Stallaert van het UZ Gent gezegd.

De techniek om vetcellen weg te nemen en elders in het lichaam opnieuw in te spuiten wordt al toegepast, bijvoorbeeld bij natuurlijke borstreconstructies of bij het behandelen van verwondingen. "Het grote voordeel is dat er geen littekens zijn en dat het eigen weefsel is dat wordt ingebracht", legt Stallaert uit. "Het nadeel is dat bij die procedure een heel aantal vetcellen verloren gaan, waardoor men de procedure moet herhalen en mensen verschillende ingrepen moeten ondergaan."

Om dat probleem op te lossen ziet het UZ twee mogelijke oplossingen: de levensduur van de vetcellen verlengen, of het aanleggen van een soort van 'vetbank'. Dit laatste houdt in dat bij een patiënt vet wordt weggenomen en bewaard, om daarna bij behandeling terug in te spuiten. Vanuit medisch oogpunt is dit heel interessant, aldus de chirurg.

"Er resten wel nog vele vragen", waarschuwt Stallaert. "Onderzoek moet bijvoorbeeld uitwijzen hoe lang we vetcellen kunnen bewaren, en bovendien moet rekening gehouden worden met de grote verscheidenheid aan vetcellen." De plastisch chirurg ziet verder ook nog praktische obstakels betreffende de nodige infrastructuur, opslag en eventuele kosten. "Ook een duidelijk wettelijk kader is noodzakelijk." Volgens Stallaert blijft een eventuele 'vetbank' voorlopig dus toekomstmuziek. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Natuurpunt betreurt 10.000 dode dieren in het verkeer

Natuurpunt betreurt 10.000 dode dieren in het verkeer


http://static0.hln.be/static/photo/2013/18/0/3/20131015154215/media_xll_6200478.jpg


Vorig jaar werden 10.000 dieren het slachtoffer van het verkeer in Vlaanderen. Daarom is natuurorganisatie Natuurpunt gestart met 'Dieren onder wielen 2.0' en roepen ze iedereen op om verkeersslachtoffers onder dieren te melden. Met dit initiatief gaat Natuurpunt, in opdracht van de Vlaamse overheid, op zoek naar de knelpunten voor dieren langs de Vlaamse wegen.

Tijdens de vorige actie 'Dieren onder wielen' werden er 10.000 dode dieren geteld langs de Vlaamse wegen. Vandaag lanceerde Natuurpunt een vervolgactie 'Dieren onder wielen 2.0'. Het opzet blijft hetzelfde. Met behulp van vrijwilligers wil Natuurpunt, in opdracht van de Vlaamse overheid, tellen hoeveel dieren het slachtoffer worden van het verkeer in Vlaanderen. Nieuw is dat er nu gewerkt wordt met trajectcontrole, waardoor knelpunten duidelijker zichtbaar worden. "De resultaten van de vorige actie waren afhankelijk van de ijver van de vrijwilliger. Door de trajectcontrole krijgen we een meer genuanceerd beeld van het aantal dode dieren langs de wegen", zegt Diemer Vercayie van Natuurpunt.

Vooral vogels en amfibieën zijn de grootste slachtoffers tijdens het voorjaar. "Dan zitten deze soorten in de paringstijd waardoor ze veel actiever zijn", zegt Vercayie. "In de herfst worden vooral vossen en eekhoors aangereden." Natuurpunt roept iedereen op om deel te nemen aan de telling. Via de website dierenonderwielen.be kunnen de tellingen worden doorgegeven. Een interactieve kaart geeft de resultaten in 'real time' weer.(br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goedkoopste medicijn kiezen brengt 120 miljoen euro op

Goedkoopste medicijn kiezen brengt 120 miljoen euro op


http://static3.hln.be/static/photo/2013/14/12/11/20131016091705/media_xll_6202241.jpg


Het socialistische ziekenfonds pleit ervoor het systeem uit te breiden dat apothekers verplicht een goedkoper geneesmiddel mee te geven aan de patiënt. Die verplichting bestaat nu al voor bepaalde gevallen, en die maatregel leverde vorig jaar een besparing van 10 miljoen euro op. Volgens het socialistische ziekenfonds kan dat 120 miljoen euro worden, schrijft De Tijd.

Sinds mei 2012 moet de apotheker de patiënt een goedkoop geneesmiddel meegeven bij een voorschrift voor antibiotica, schimmelwerende middelen tegen een acute aandoening of wanneer de arts enkel de stofnaam of het voorschrift vermeldt. Bij andere aandoeningen kan de apotheker nog altijd een duurder geneesmiddel meegeven.

De groep geneesmiddelen waarop de maatregel van toepassing is, wordt steeds groter. Intussen is al voor één op de vier producten een generisch alternatief voorhanden. Dat is drie keer meer dan tien jaar geleden.

Het socialistische ziekenfonds pleit ervoor het voorschrijven op stofnaam ook in te voeren bij het begin van een chronische behandeling en bij alle acute aandoeningen. Voor wie al behandeld wordt voor een chronische ziekte, wil het ziekenfonds niets veranderen. "Op die manier kunnen we geld opzijzetten om dure nieuwe kanker- of weesgeneesmiddelen (tegen zeldzame ziektes) terug te betalen", zegt topman Paul Callewaert.

Pharma.be en Febelgen, die de belangen van de farmasector verdedigen, reageren met gemengde gevoelens. "We steunen het streven naar goedkopere geneesmiddelen. Maar het is de arts en niet de apotheker die moet kunnen beslissen welk middel de patiënt meekrijgt", klinkt het. "We vrezen immers dat de apothekers of de groothandelaars de farmabedrijven tegen elkaar zullen uitspelen om kortingen te bekomen", zegt Joris Van Assche van Febelgen. "Die korting verdwijnt dan in hun zakken en dat is niet de bedoeling". (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwers starten campagne om meer bier te drinken

Brouwers starten campagne om meer bier te drinken


http://static2.hln.be/static/photo/2013/11/0/1/20131016050151/media_xll_6201991.jpg

De Belgische Brouwers starten volgende maand met een grootscheepse campagne om de Belgen weer aan het bier te krijgen. Met een campagne die vergelijkbaar is met die van 'Kazen van bij ons', willen ze de trend een halt toeroepen waarbij het verbruik gedaald is tot een historisch dieptepunt van gemiddeld één pintje per dag. Dat schrijft Het Nieuwsblad vandaag.

De Brouwers plannen tv- en radiospots of advertenties in kranten en magazines die in november starten en een heel eind in 2014 zullen doorlopen. "Veertig jaar geleden dronken de Belgen nog gemiddeld 120 liter per jaar", zegt directeur Sven Gatz. "Vandaag is dat nog 74 liter. Het gaat om een bizarre en dubbele situatie. In het buitenland worden onze bieren geroemd en hier kalft het verbruik af."

Gatz benadrukt dat het niet de bedoeling is Belgen ongezonder te doen leven. "We willen het alcoholverbruik nu heus niet weer aanzwengelen. Ons doel is enkel het dalend verbruik een halt toeroepen, zodat het cijfer stabiel blijft", luidt het. "Wij zijn ook voor matig verbruik. Maar met moeite één pintje per dag, dat vinden wij wel heel matig." (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jeroen Meus nog drie jaar bij VRT

Jeroen Meus nog drie jaar bij VRT


http://static0.hln.be/static/photo/2013/7/5/11/20131016065221/media_xll_6201911.jpg

Jeroen Meus (35) kookt nog zeker drie jaar op Eén. De nodige handtekeningen moeten nog gezet worden, maar deze week verlengt de Leuvenaar zijn exclusiviteitscontract met de VRT, waardoor 'Dagelijkse Kost' nog op het scherm verschijnt tot eind 2016. De tv-kok stelde gisteren ook officieel zijn eerste 'bijna kant-en-klaar-maaltijden' voor. Die 'StarMeals' liggen vanaf vandaag in warenhuizen en tankstations. "Je kan ze niet in de microgolf opwarmen, maar moet nog amper twee potten vuilmaken. Aanstoven, saus erover en klaar." (br.hln)» Reageer (0)
15-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mythe: mens eet jaarlijks acht spinnen in slaap

Mythe: mens eet jaarlijks acht spinnen in slaap


http://static2.hln.be/static/photo/2013/3/5/12/20131015121729/media_xll_6200007.jpg


Nu de herfst volop in het land is, treffen we weer overal in huis spinnen aan. Wat ook weer de urban legend dat we jaarlijks acht spinnen in onze slaap verorberen nieuw leven inblaast, zo kwam het ondwerp gisteren ook in het VRT-programma Café Corsari aan bod. Wetenschappers ontkennen echter deze hardnekkige mythe.

Deze mythe is onder meer ontstaan door columniste voor PC Professional magazine Lisa Holst. Ze wilde bewijzen hoe snel mensen feiten voor waar aannemen die via het internet verspreid worden, zonder de fabels zelf te controleren. Dus stuurde ze een e-mail rond waarin beweerd werd dat de mens jaarlijks acht spinnen in zijn slaap opeet, wat dus al snel voor waar werd aangenomen en werd doorgestuurd zodat het verhaal een eigen leven ging leiden.

Nog geen enkel wetenschappelijke studie is erin geslaagd deze urban legend te bewijzen, vorsers onderzoeken dit fenomeen zelfs niet omdat het simpelweg onmogelijk is. Koen Van Keer van de de Belgische Arachnologische Vereniging (ARABEL) ontkrachte deze ochtend op Radio 1 het verzinsel dat we 's nachts spinnen inslikken.

Een spin is eerst en vooral koudbloedig, dit betekent dat het dier de temperatuur van de omgeving aanneemt. Doorgaans is de temperatuur in de slaapkamer het ongeveer 16 graden, terwijl de mens gemiddeld 36 graden is. Het temperatuursverschil voor de spin is dus te groot. Dus als het beest op een mens kruipt, dan heeft de spin het gevoel op een heet oppervlak te zitten. Via zintuighaartjes op de poten kunnen de dieren ook zo proeven en ruiken dat ze zich op een mens begeven. Doorgaans blijven deze dieren liever uit de buurt van een van hun grootste vijanden.

De mogelijkheid bestaat wel dat je op de fiets net zoals een vliegje een verdwaalde spin in je mond kunt krijgen, maar die kans is eerder klein, besluit Koen van Keer.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ex over Steve Jobs: Hij speelde om te winnen

Ex over Steve Jobs: "Hij speelde om te winnen"


http://oi43.tinypic.com/70xqx2.jpg


Chrisann Brennan woonde jaren samen met de overleden Apple-oprichter Steve Jobs. In een nieuw boek, 'The Bite in the Apple: A Memoir of My Life With Steve Jobs' vertelt ze openlijk over hun heftige relatie. "Met hem samenwonen was niet zoals ik had verwacht. We hadden veel ups en downs, die waren hoopvol en extreem. Ik wist niet hoe ik mezelf moest blijven, want hij speelde het niet eerlijk. Hij speelde om te winnen en dat wilde hij tegen iedere prijs."

De vrouw woonde samen met de Apple-topman en zijn eerste werknemer Daniel Kottke. 'Steve vertelde mij dat hij liever niet alleen met mij wilde wonen, want dat vond hij niet efficiënt.'

Maar dat zou niet de enige reden zijn geweest. Steve zou Daniel ook hebben gevraagd omdat hij dacht dat het beter zou zijn voor hun relatie. 'We gingen op en neer met onze relatie. We waren stapelgek op elkaar, maar aan de andere kant ook erg verveeld. Ik heb eens voorgesteld om uit elkaar te gaan, maar dat idee kon Steve niet verdragen.' Toch deelden de twee samen geen kamer. 'Hij zei dat hij wilde kiezen wanneer we bij elkaar waren.'

Hoewel ze dat liever niet wilde, werkte Chrisann ook voor Apple. 'Het werk was niet bijzonder, maar dankzij mijn collega's bleef het wel leuk.' Ze vertelt dat Jobs collega's wel eens voor gek zette waar de anderen bij waren. 'Het maakte mij niet uit bij wie hij dit deed. Ik vond het niet leuk.'

Toen hij na een paar jaar succesvol werd, ging hij zich volgens Brennan anders gedragen. Zo wilde hij bijvoorbeeld niet meer de afwas doen, omdat hij zich bezig moest houden met belangrijkere dingen.

Ook zou hij haar ineens dingen hebben gezegd die hij niet leuk vond aan haar."Ik begrijp nu dat hij macht probeerde te krijgen door anderen een negatief zelfbeeld aan te praten. Het was gemeen en ik voelde me afgewezen." Brennan beschrijft dat Steve nogal eens onaardig tegen haar deed. Volgens haar deed hij dat ook uit jaloezie.

De ex vertelt ook nog een ander opvallend detail: Steve had volgens haar sterk het idee dat hij in een vorig leven een piloot was die in WOII had meegevochten. Dat vertelde hij haar vaak.

"Vijftien jaar later belde hij me om te bedanken voor onze mooie nachten. Hij was toen al getrouwd." Chrisann zegt dat ze totaal overdonderd was door dit telefoontje. Waar dit ineens vandaan kwam, weet ze niet precies. De twee hebben samen een dochtertje.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fors meer klachten over fouten bij postbedeling

Fors meer klachten over fouten bij postbedeling


http://static1.hln.be/static/photo/2013/0/1/3/20131015112530/media_xll_6199833.jpg


De ombudsdienst voor de postsector heeft vorig jaar 16.742 nieuwe klachtendossiers verwerkt. Dat zijn er 13,6 procent meer dan in 2011. Dat blijkt uit het jaarverslag van de ombudsdienst voor de postsector.

De ombudsdienst voor de postsector is bevoegd voor alle klachten over post- of pakjesbedeling, maar in de overgrote meerderheid van de gevallen (net geen 98 procent) gaat het om klachten over bpost. In 2012 ontving de ombudsdienst 16.742 nieuwe klachten. Het saldo van 2011 bedroeg 2.512 klachten, wat het totaal voor 2012 op 19.254 te behandelen klachten bracht. Daarvan waren er 14.128 Nederlandstalige klachten, 5.081 Franstalige en 45 Duitstalige. Een recordaantal klachten werd verwerkt: 18.420 (96 procent).

De stijging is onder meer toe te schrijven aan de forse toename van het aantal klachten over vergissingen en fouten bij de uitreiking van zendingen (4.223 klachten of 42,5 procent). Verder zijn er klachten over verdwijningen (26,1 procent) en vertragingen (11,8 procent). Voorts zijn er klachten over de organisatie (10,4 procent). "Mensen of bedrijven klagen omdat ze aan het einde van de postronde wonen en pas na de middag hun post in de bus krijgen", legt ombudsvrouw Truus Lostrie uit.

Het aantal klachten over pakjes en pakketten kent een grote stijging. "Dat heeft vooral te maken met de perikelen bij bpost met de inklaring van zendingen van buiten Europa. Toen bpost de inklaringsactiviteiten van DSV Air & Sea overnam, liep de inklaring aanvankelijk niet zo vlot en waren er veel kinderziekten. Dat zorgde voor grote vertragingen, fouten en verliezen. Pas na lange tijd konden de achterstanden worden weggewerkt", luidt het.

Er is ook een algemene toename van het aantal klachten over de klantvriendelijkheid en deze categorie klachten is, na die over verzendingen, de belangrijkste. "De toename heeft ook hier veel te maken met de inklaring van bpost-zendingen van buiten Europa. Er zijn ondertussen inspanningen geleverd om de achterstand, de klachtenbehandeling en informatie aan de klanten te verbeteren. Een betere (elektronische) opvolging en een efficiëntere samenwerking kunnen heel wat leed, en dus klachten, besparen", zegt Lostrie.

De diverse post- en pakjesbedrijven bieden een waaier aan producten en diensten aan, waaruit de klant een keuze kan maken op basis van de geboden service. Daarnaast zijn er ook verplichtingen in verband met de interne klachtenbehandeling en de samenwerking met de ombudsdienst. Bij de naleving van deze verplichtingen ziet de ombudsdienst enkele pijnpunten. "Wat betreft de verplichtingen rond de interne klachtenbehandeling zien we dat de rechten van de bestemmeling niet overal erkend worden en dat er nog heel wat klachten zijn over de gebruiksvriendelijkheid en organisatie van de klachtenbehandeling", aldus Lostrie.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wachtlijsten tot 2015 om te leren zwemmen

Wachtlijsten tot 2015 om te leren zwemmen


http://static1.hln.be/static/photo/2013/10/3/11/20131015051011/media_xll_6199121.jpg


Bijna overal in Vlaanderen hebben zwemclubs ellenlange wachtlijsten, soms zelfs tot in 2015. Belangrijkste oorzaak is dat scholen steeds minder zwemuren boeken, was gisteren te horen in het VTM NIEUWS. Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet wijst er op dat alle leerlingen een jaar gratis kunnen gaan zwemmen, inclusief vervoer. Dat is nodig om de eindtermen te halen. Smet reageert daarmee op het nieuws over de wachtlijsten bij zwemclubs omdat het schoolzwemmen zou worden afgebouwd.

"Wij hebben 2.100 kinderen staan op de wachtlijsten van onze zwembaden", zegt Michael Schouwaerts van Sportoase. Dat zijn er 300 meer dan het aantal kinderen dat momenteel effectief les volgt in één van de ze­ven zwembaden van Sportoa­se. "Sommige ouders schrijven weliswaar hun kinderen op verschillende lijsten in en 40 procent haakt in die lange wachtperiode af. Maar het pro­bleem blijft groeien."

De grote vraag naar zwemles­sen voor kinderen - van water­gewenning bij kleuters tot les­sen voor twaalfjarigen - is een gevolg van het verschrompelen van het schoolzwemmen. Door de in­voering van de maximumfac­tuur kunnen de scholen slechts een beperkt deel van de kosten van buitenschoolse activiteiten doorrekenen aan de ouders. Omdat het busvervoer naar en van het zwembad soms de helft van het beschikbare budget opslokt, kiezen scholen er vaker voor om maar enkele uurtjes per maand meer te gaan zwemmen, of gewoon niet meer.

Volgens Schouwaerts merken de zwemleraren een achteruitgang van de technische bagage bij de kinderen. "Vandaar de gro­te vraag naar zwemlessen. Ou­ders hebben immers de be­hoefte aan een gevoel van vei­ligheid op vakantie."

Smet wijst erop dat de invoering van de maximumfactuur in 2008 gepaard ging met een aanzienlijke verhoging van de werkingsmiddelen voor de scholen. In 2012 werd de maximumfactuur blijvend geïndexeerd, zodat het plafond elk jaar wat omhoog gaat. Voor de lagere school is ze verhoogd van 60 euro in 2008 naar 70 euro nu.

Een wekelijks zwemuurtje voor alle leerlingen van de lagere school is niet nodig om de eindtermen te halen. Wel is voorzien dat alle leerlingen een jaar gratis kunnen gaan zwemmen, inclusief vervoer, om de eindtermen te kunnen halen, stelt de minister. (br.hln)
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Vader begeleidt dochter in ziekenhuisbed naar het altaar

Vader begeleidt dochter in ziekenhuisbed naar het altaar


http://static0.hln.be/static/photo/2013/15/2/10/20131014141447/media_xll_6198100.jpg


Een terminaal zieke man in Ohio kwam met de ambulance toe op het huwelijk van zijn dochter en begeleidde haar in zijn ziekenbed naar het altaar.

De andere gasten pinkten een traantje weg en applaudisseerden toen Scott Nagy ondanks heel wat organisatie toch aanwezig was op het huwelijk van zijn dochter afgelopen zaterdag in de kerk van Strongsville, Ohio. Een team van vrijwilligers hielp Scott de 24-jarige bruid naar het altaar, waar haar bruidegom Angelo Salvatore en eerwaarde Chuck Knerem op hen wachtten, te wandelen.

Vorig jaar stelden artsen bij Nagy kanker aan de urinebuis vast, sindsdien heeft hij chemotherapie ondergaan. Sinds augustus verblijft hij in het ziekenhuis. Artsen waren niet zeker of hij naar het huwelijk kon gaan, dat was aanvankelijk voor volgend jaar gepland. Verpleegster Jacky Uljanic bracht alles in orde voor het huwelijk. Ze hielp met dagelijkse therapie de 56-jarige zieke aan te sterken en regelde de logistiek op voorhand. De trip met de ambulance was een donatie, de arts en ander medisch personeel vergezelden Nagy op vrijwillige basis tijdens de rit.

Sarah verklaarde met tranen in de ogen: "Al van kleins af wilde ik dat mijn vader mij naar het altaar zou begeleiden op mijn huwelijksdag." In de hal van de kerk begon ze te huilen toen ze haar vader zag, ze drukt hem op het hart dat ze van hem hield. "Ik heb mijn dochter in maart beloofd haar naar het altaar te begeleiden. Ze is mijn prinses." Tijdens de dienst zei Scott nog trots: "We hebben het gedaan". Voor ze in het gangpad kwamen, waarschuwde hij zijn dochter nog snel haar make-up niet uit te vegen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sterke stijging HIV-besmettingen bij mannen

Sterke stijging HIV-besmettingen bij mannen


http://static1.hln.be/static/photo/2013/10/1/0/20131015094754/media_xll_6199425.jpg


Het aantal besmettingen met HIV (human immodeficiency virus) bij mannen die seks hebben met mannen is de laatste jaren fel toegenomen: van 23,5 procent in 2002 tot 46 procent bij de in 2011 gediagnosticeerde gevallen. Dat blijkt bij de voorstelling van het nationaal HIV-plan van federaal minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS).

In België leven minstens 20.000 personen met HIV. Elk jaar worden tussen de 1.000 en 1.200 nieuwe gevallen vastgesteld. België is een van de Europese landen waar het aantal gediagnosticeerde gevallen het hoogst is, met 10,7 gevallen per 100.000 inwoners in België tegenover gemiddeld 5,7 gevallen in Euopa in 2011.

Het aandeel van de manen is toegenomen van 51 tot 60 procent in de periode 1994-2005 tot 66 procent in 2010-2011. Het aandeel van personen met de Belgische nationaliteit is gestegen van 29,3 procent tot 42,7 procent in de periode 2002-2011.

Inzake overdrachtswijze wordt vastgesteld dat het aantal besmettingen bij mannen die seks hebben met mannen ('MSM') toenam van 23 tot 46 procent in de periode 2002-2011. Heteroseksuele contacten waren qua overdrachtswijze goed voor 49,6 procent van de gevallen in 2011.

Bij de mensen met HIV van Belgische nationaliteit die in 2011 werden gediagnosticeerd zijn er 8,9 keer meer mannen dan vrouwen. Besmetting door intraverneus druggebruik is in 2010 proportioneel afgenomen. (br.hln)» Reageer (0)
14-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mysterie rond griezelige clown eindelijk opgelost

Mysterie rond griezelige clown eindelijk opgelost

http://static3.hln.be/static/photo/2013/18/5/13/20131014143203/media_xll_6198103.jpg


Het grote mysterie rond de griezelige clown die 's nachts in de straten van het Engelse Northampton de bewoners de stuipen op het lijf joeg, lijkt opgelost. De clown is een 22-jarige student die "gewoon een grapje wilde uithalen", zo liet hij weten aan Sunday People.

Niet iedereen zag de lol in van zijn actie: de jongeman kreeg meer dan duizend doodsbedreigingen via Facebook. "Die Northampton Clown is doodseng" en "Ik kan niet slapen wetende dat die clown een straat verderop staat". Zo klonken de vele reacties die de grappenmaker in september losmaakte.

De clown heeft veel weg van het horrorpersonage Pennywise uit de griezelfilm IT. Hij riep destijds zelf een facebookpagina in het leven. In vier dagen tijd had de griezelige clown een groot aantal fans gekregen. De teller staat inmiddels op zo'n 184.000 'likes.'

Hij legde op Facebook uit dat hij "geen mes op zak heeft of mensen wil bang maken". "Ik wil alleen gezien worden", luidde het toen. Hij werd duidelijk niet door iedereen geloofd, want de clown kreeg meer dan duizend doodsbedreigingen op de pagina.

Die dreigementen was hij na een maand zat. En dus heeft de clown zichzelf ontmaskerd. Het gaat om de 22-jarige student film Alex Powell. "Ik wilde het gewoon zo mysterieus mogelijk houden. Ik wilde discreet zijn zodat de mensen mijn ware identiteit nooit zouden achterhalen", aldus Powell in de krant Sunday People. "Het was gewoon als grap bedoeld. Veel mensen leken ervan te genieten, maar door al die bedreigingen kon ik er niet mee blijven doorgaan."(br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meeste ouders vinden tik aan kind als straf niet verkeerd

Meeste ouders vinden 'tik' aan kind als straf niet verkeerd


http://static3.hln.be/static/photo/2013/1/2/0/20131014044814/media_xll_6197250.jpg


Terwijl amper 20 procent van de Vlaamse ouders vindt dat het niet kan om kinderen een 'pedagogische tik' te geven, vindt 60 procent dat het wel mag. Dat blijkt uit een enquête die Het Nieuwsblad liet uitvoeren door onderzoeksbureau iVox bij 1.050 Vlaamse gezinnen.

De populairste straf blijkt echter niet de tik, maar veeleer een verbod op internet, computer of games. Voor 37 procent van de ouders is dat de meest gehanteerde straf.

Ouders tussen 25 en 39 jaar blijken ook strenger voor hun eigen kinderen dan hun ouders indertijd voor hen waren. In de jongste categorie verkiest 38 procent een strenge opvoeding, tussen 40 en 44 jaar is dat nog 22 procent en bij 45-plussers maar 15 procent. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Peperduur bronzen beeld van Henry Moore geroofd uit park

Peperduur bronzen beeld van Henry Moore geroofd uit park

http://static3.hln.be/static/photo/2013/3/5/7/20131013201023/media_xll_6196777.jpg
'King and Queen', een ander beeld van Moore.


In Schotland hebben dieven een bronzen beeldhouwwerk van Henry Moore geroofd uit een park. Volgens de politie heeft het kunstwerk een grote waarde, maar een bedrag werd niet genoemd. In 2012 bracht een bronzen beeld van Henry Moore bij een veiling in New York nog 5 miljoen dollar (omgerekend ongeveer 3,7 miljoen euro) op.

Het abstracte beeldhouwwerk 'Standing Figure' maakte deel uit van een groep van vier beelden van de gerenommeerde Britse kunstenaar die stonden opgesteld in het Glenkiln park, in het zuidwesten van Schotland. In hetzelfde park staan ook kunstwerken van Auguste Rodin en Jacob Epstein. 'Standing Figure' kwam tot stand in 1950.

De diefstal werd donderdag of vrijdag gepleegd, aldus de politie, die een oproep lanceert aan alle burgers die iets verdachts zouden hebben opgemerkt om zich te melden.

Beelden van Moore (1898-1986), een van de bekendste Britse kunstenaars van de 20ste eeuw, worden wel vaker ontvreemd. Vorig jaar werden twee mannen nog veroordeeld tot een jaar cel voor de diefstal van een beeldhouwwerk in de Stichting Henry Moore in Much Hadham, in het zuidoosten van Engeland. (br.hln)
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dikke man krijgt twee zetels in vliegtuig: op rij 17 en 19

Dikke man krijgt twee zetels in vliegtuig: op rij 17 en 19


http://static2.hln.be/static/photo/2013/8/4/1/20131014075749/media_xll_6197371.jpg


De reis van de Australiër Les Price naar Ierland is niet rimpelloos verlopen. Omwille van zijn gewicht - de man weegt 235 kilo - was hij verplicht om twee zetels in het vliegtuig te kopen. Dat zijn nu eenmaal de regels die de niet nader genoemde luchtvaartmaatschappij hanteert voor mensen die zwaarder zijn dan 125 kilogram. En dat liep goed fout.

Op de heenreis bleek dat de 43-jarige Price een zitje aan het raam en eentje aan de gang kreeg toegewezen op een rij met drie zetels. Dat probleem kon vrij eenvoudig opgelost worden dankzij we welwillende passagier die de middenste stoel graag afstond aan meneer Price.

De terugreis verliep echter minder vlot voor de werkloze weduwnaar. Daar bleken de twee stoelen van Les Price zich op rij 17 en rij 19 te bevinden. Er was nogal wat improvisatie nodig vooraleer de man zich kon neervleien en het vliegtuig kon opstijgen.  (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
 • 06-2019
 • 05-2019
 • 04-2019
 • 03-2019
 • 02-2019
 • 01-2019
 • 12-2018
 • 11-2018
 • 10-2018
 • 09-2018
 • 08-2018
 • 07-2018
 • 06-2018
 • 05-2018
 • 04-2018
 • 03-2018
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 01-2008

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!