Viool concertmeester Titanic voor 900.000 pond geveild
De viool waarop de concertmeester van de Titanic speelde in de nacht van het fatale ongeluk is zaterdag voor 900.000 pond (1.063 miljoen euro) geveild, zo heeft veilinghuis Henry Aldridge & Son in het zuidwesten van Engeland meegedeeld.
Vooraf was geschat dat de viool van Wallace Hartley 200.000 à 300.000 pond (236.000 tot 354.400 euro) zou opbrengen. Hartley speelde erop toen de Titanic op 15 april 1912 verging.
De rozenhouten viool die toebehoorde aan de orkestleider van de Titanic, is 101 jaar nadat het onzinkbare schip was gezonken, teruggevonden
Het vaststellen van de oorsprong van het jammerhout nam zeven jaar in beslag. De viool was eigendom van Wallace Hartley, de leider van het kleine, acht man sterke instrumentale orkest dat, in de nacht van 14 op 15 april 1912, duchtig bleef spelen terwijl de Titanic de diepte in ging. Het lijk van Wallace Hartley dreef tien dagen in het water, zijn viool werd gevonden in een 'lederen valies' die aan zijn lichaam was vastgebonden.
Na het drama had de moeder van Hartley de pers toevertrouwd: "Ik wist dat hij ging sterven in een omhelzing met zijn viool. Hij was passioneel gehecht aan zijn instrument". De viool, een cadeau van zijn verloofde Maria Robinson, bevatte op een zilveren plaatje de tekst 'Voor Wallys, ter gelegenheid van onze verloving'.
Na het instrument te hebben opgevist stuurde de Canadese overheid het naar Robinson. Bij haar dood in 1939 liet zij het strijkinstrument na aan het Leger des Heils. In het begin van de jaren veertig schreef een muzieklerares van de christelijke organisatie: "De viool is nagenoeg onmogelijk te bespelen gezien zijn bewogen leven". Het instrument belandde uiteindelijk bij een gezin dat voor het historische stuk enkel een plaatsje op zolder vrij had. (br.hln)
|