Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




04-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Uitwerpselen in een pil: hoe deze doorbraak je leven kan redden

Uitwerpselen in een pil: hoe deze doorbraak je leven kan redden

http://static2.hln.be/static/photo/2013/18/9/2/20131004122535/media_xll_6176177.jpg


Artsen hebben een iets aangenamer alternatief gevonden voor fecale transplantaties. Door de darmbacteriën uit de uitwerpselen van gezonde mensen te transplanteren kunnen patiënten met ernstige darminfecties hun ziekte overwinnen. Eerst werd dit via een pijnlijke colonscopie gedaan, maar nu slaagden vorsers er in een pil met hetzelfde effect te ontwikkelen.

Canadese onderzoekers hebben deze nieuwe pil getest bij 27 patiënten met een infectie door de bacterie Clostridium difficile en die geen baat hadden bij een antibioticakuur. Deze aandoening kan een fatale afloop hebben. Achteraf werden alle patiënten allemaal genezen verklaard. De symptomen zijn misselijkheid, krampen en diarree en die kunnen zo erg worden dat ze een normaal leven onmogelijk maken. De antibioticakuur die bij deze ziekte momenteel gegeven wordt, is niet alleen duur, maar vernietigt ook de goede bacteriën, waardoor patiënten erg kwetsbaar zijn voor toekomstige infecties.

Recente studies hebben aangetoond dat fecale transplantaties, waarbij mensen de uitwerpselen van gezonde donor getransplanteerd krijgen, het evenwicht in de darmen kunnen herstellen. Deze transplantatie gebeurt vaak via een colonoscopie. Professor Thomas Louie ontwikkelde een betere manier om deze ziekte te behandelen. De donoruitwerpselen komen vaak van een familielid en worden verwerkt in een laboratorium om er de nodige bacteriën uit te halen. Die worden dan verwerkt in capsules.

Proffesor Louie verklaart: "Je slikt dus geen stoelgang, enkel de bacteriën. Geen van de patiënten werd opnieuw ziek na het nemen van de pillen. Louie meent dat de medicatie van uitwerpselen ook andere mensen met darmproblemen kan helpen. Deze doorbraak kan leiden tot een hele reeks nieuwe medicatie en zal dus veel meer ziektes dan enkel clostridium difficile genezen." (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zestig nieuwe dieren en planten ontdekt in Suriname

Zestig nieuwe dieren en planten ontdekt in Suriname


http://static2.hln.be/static/photo/2013/10/9/2/20131004111538/media_xll_6175922.jpg


Een team van wetenschappers heeft tijdens een expeditie in het onbewoonde regenwoud van het Zuid-Amerikaanse land Suriname zestig nieuwe dier- en plantensoorten ontdekt. Daaronder zes nieuwe kikkersoorten, één nieuwe slangensoort, 25 waterkevers en elf vissoorten.

Conservation International, de milieu-ngo die de expeditie sponsorde, stelt dat de overvloed aan zoetwater een belangrijke rol speelt in de bescherming van de enorme biodiversiteit en de ongerepte ecosystemene in het bergachtig gebied.

De wetenschappers ontdekten onder meer een chocoladekleurige kikker die in bomen leeft, en noemden hem cacaokikker. Een robijnrood kevertje van amper 2,3 millimeter lang noemden ze lilliputkever. Voorts ontdekten ze een nieuw sprinkhaanachtig insect met scherpe stekels op de poten om zijn natuurlijke vijanden af te schrikken en een bruin-witte pijlgifkikker. Naar een nooit eerder geziene boomkikker hoefden de wetenschappers niet te zoeken: die sprong op een avond tijdens het diner zomaar op de kamptafel.

Het team vond niet minder dan 25 nieuwe soorten waterkevers, waarvan sommige in het water leven dat uit de granieten bergtoppen stroomt.

"Suriname is één van de laatste plekken op de wereld waar de biodiversiteit volop bloeit in ongerepte wouden en rivieren", verklaart dokter Trond Larsen, tropisch ecoloog en één van de leden van de expeditie.


http://static1.hln.be/static/photo/2013/15/3/4/20131004112524/media_l_6175984.jpg
Een sprinkhaansoort die met wasachtige uitsteeksels zijn vijanden misleidt


Die werd geleid door Conservation International, die zich tot doel stelt de rol van water in Suriname te bestuderen. Suriname ligt in het zogenaamde Guinees Schild, een gebied in Zuid-Amerika dat meer dan een kwart van het resterende regenwoud ter wereld herbergt.

Larsen: "Het behoud van deze ecosystemen, die nog niet door de mens zijn aangetast, is niet alleen van levensbelang voor het Surinaamse volk maar kan ons ook helpen voorzien in de toenemende wereldwijde vraag naar voedsel en water. Die ecosystemen helpen ook de impact van de klimaatverandering in te dijken". (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe meer een vrouw sport, hoe lager haar risico op borstkanker

Hoe meer een vrouw sport, hoe lager haar risico op borstkanker


http://static2.hln.be/static/photo/2013/14/0/14/20131004113608/media_xll_6175964.jpg


Bewegen helpt het risico op borstkanker na de menopauze verlagen. Zelfs wandelen heeft al een positief effect, zo blijkt uit onderzoek van de American Cancer Society.

De onderzoekers volgden 17 jaar lang meer dan 73.000 vrouwen van 50 tot 74 jaar. Tussen 1997 en 2009 vulden ze elke 2 jaar dezelfde vragenlijst in. Van de deelnemers kregen er 4.760 de diagnose borstkanker.

Ongeveer één op de tien vrouwen bewoog helemaal niet. De actieve dames hielden zich voornamelijk bezig met matig intensieve vormen van beweging zoals wandelen, fietsen, aerobics en dansen. Zwemmen, hardlopen en tennis waren minder populair bij hen. De deelneemsters die regelmatig bewogen, waren over het algemeen slanker, dronken vaker alcohol, maar rookten minder vaak. Ook gebruikten ze vaker hormoonbehandelingen voor vrouwen na de menopauze en hadden ze vaker in het afgelopen jaar een mammografie laten maken. 

47 procent van de deelnemers gaven enkel wandelen op als lichaamsbeweging. Wie dat minstens 7 uur in de week deed, had 14 procent minder risico op borstkanker dan wie wekelijks 3 uur of minder wandelden. De actiefste vrouwen liepen 25 procent minder risico op borstkanker dan de minst actieve deelnemers.

"Onze resultaten ondersteunen duidelijk een verband tussen bewegen en borstkanker na de menopauze, waarbij intensief bewegen een sterker effect heeft. Als je geen andere fysieke activiteiten doet, verlaagt elke dag een uur wandelen het risico op borstkanker. Meer inspanning en langer bewegen, verlaagt het risico nog meer", zegt onderzoeker Alpa Patel.

De resultaten van het onderzoek verschenen in Cancer Epidemiology, Biomarkers, and Prevention. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Werelddierendag

Vandaag is het Werelddierendag

http://oi41.tinypic.com/zu1qb6.jpg


Vandaag is het Werelddierendag, het is een dag die wereldwijd op de agenda staat als een moment waarop extra aandacht wordt besteed aan de dieren. Dierendag valt jaarlijks op 4 oktober. Met het vieren van deze dag wil men mensen laten weten dat dieren rechten hebben en dat zij beschermd moeten worden.

De datum van dierendag gaat terug naar de feestdag van Franciscus van Assisi (4 oktober). Hij bekommerde zich om het lot van melaatsen, zwervers en andere armen, maar ook van planten en dieren. Volgens de legende hield hij ooit een preek voor de dieren.

Eerste werelddierendag

Ilse Winter uit Brno in Tsjechië schreef in mei 1927 een brief aan Margaret Ford in Londen, waarin ze voorstelde om één dag per jaar speciaal aan de dieren te denken. Ford was voorzitster van de wereldvereniging van de dierenbescherming. Zij vond het een prachtig idee en de beide dames kwamen overeen dat de feestdag, waarop de Katholieke Kerk Franciscus steeds herdenkt, een goede datum voor zo'n dierendag zou zijn[bron?]. Tijdens een internationaal congres van verenigingen voor de bescherming van dieren in 1929 in Wenen werd 4 oktober uitgeroepen tot Werelddierendag. De eerste dierendag was op 4 oktober 1930. In Nederland werden er op die dag beschouwende artikelen geplaatst in kranten over de verhoudingen tussen mens en dier.

Sinds de jaren zestig grijpt men deze datum steeds meer aan voor het dierenrechtenactivisme. Ook werden meer activiteiten ontwikkeld om met name bij kinderen bij dit onderwerp te betrekken.

Ook de commercie rondom dierendag is aanzienlijk gegroeid. Zo vestigde de CPNB in 2000 de aandacht op de Kinderboekenweek (met als thema "dier") door allerlei acties met dieren (zoals huisdierkeuringen en een gratis dierenartsspreekuur) in bibliotheken te organiseren.

Op basisscholen wordt op 4 oktober ook aandacht besteed aan dierendag. Op sommige scholen nemen kinderen een huisdier of knuffel mee naar school.



» Reageer (0)
03-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Iedereen kan schilderen als Van Gogh met nieuwe app

Iedereen kan schilderen als Van Gogh met nieuwe app


http://static0.hln.be/static/photo/2013/10/11/4/20131003181205/media_xll_6174649.jpg


Vanaf vandaag  kan iedereen virtueel aan de slag met de schilderijen van de beroemde Nederlandse schilder Vincent van Gogh. Het Van Gogh Museum in Amsterdam lanceert de app 'Touch Van Gogh'.

De oude vernislaag verwijderen van het schilderij 'De slaapkamer' of de verf wegpoetsen van het doek 'Gezicht vanuit Theo's appartement', het kan allemaal. De app laat toe te zien hoe een schilderij er voor een restauratie uitzag, waar er exact geschilderd is, welke verf verkleurd is en hoe de compositie is opgebouwd.

Het Van Gogh museum wil gebruikers vooral laten ontdekken wat er in en onder de verf schuilgaat. Met de app kunnen bezoekers tot in detail Van Goghs werkwijze ontrafelen  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. 16 oktober staat in teken van borstreconstructie na kanker

16 oktober staat in teken van borstreconstructie na kanker

http://static2.hln.be/static/photo/2013/16/5/11/20131002143353/media_xll_6171311.jpg


Meer dan 30 ziekenhuizen en borstklinieken houden op woensdag 16 oktober informatiesessies over borstreconstructie na borstkanker. Officieel gaat het om de tweede Belgische editie van Breast Reconstruction Awareness Day, kortweg BRA Day.

In het kader van de sensibiliseringscampagne organiseert de Koninklijke Belgische Vereniging voor Plastische, Reconstructieve en Esthetische Chirurgie (RBSPS) informatiesessies voor vrouwen die een borstreconstructie overwegen na de gedeeltelijke of volledige verwijdering van een borst. Dat gebeurt in 33 zorginstellingen verspreid over het hele land. Het initiatief wordt gesteund door de Stichting tegen Kanker.

Tijdens de sessies worden onder meer de verschillende reconstructieve plastische chirurgietechnieken toegelicht. België behoort tot de voorlopers op het vlak van borstreconstructie. Dankzij de technologische evolutie worden de behandelingen steeds gerichter en performanter.

De fysieke reconstructie gaat gepaard met de psychische reconstructie. Gedurende haar herstel wordt de patiënte steeds omringd door een multidisciplinair team van specialisten zoals radiologen, gynaecologen, radiotherapeuten, oncologen, psychologen en coördinerende verpleegsters. In dialoog met hen kan de patiënte een beslissing nemen over de techniek en opvolging die in haar situatie het meest aangewezen is. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. jonge koppeltjes verloven zich weer massaal

Jonge koppeltjes verloven zich weer massaal

http://static0.hln.be/static/photo/2013/16/7/11/20131003110037/media_xll_6173591.jpg


85 procent van de jongeren wil ooit trouwen en tegenwoordig verloven jonge koppeltjes zich weer massaal, het liefst met alles erop en eraan. "Een meerderheid van de twintigers verlangt weer naar een huwelijk, een huis en kinderen, als een soort houvast", zeggen experts in Het Laatste Nieuws. "Maar het is vooral de romantiek die telt."

Nooit eerder stapten zo weinig koppels in het huwelijksbootje als dit jaar, zo blijkt uit officiële cijfers. Toch lijkt een kentering in zicht, nu bijna alle jongeren aangeeft ooi te willen trouwen. Volgens relatietherapeute Rika Ponnet willen twintigers het nu beter doen dan hun ouders, hun relatie vaak uitdraaide op een echtscheiding. In tijden van crisis zijn jongeren ook vaker op zoek naar een stabiele relatie.

"Er zijn inderdaad opnieuw meer koppeltjes die zich officieel verloven met het oog op een huwelijk", stelt Marleen Hoefkens van bruidsmagazine 'For Lovers' vast.  "Komend weekend vindt in Antwerpen onze trouwbeurs plaats en elk jaar wordt de aandacht voor alles wat met de aanloop tot het trouwfeest te maken heeft groter. De romantiek viert weer helemaal hoogtij. Al zijn er ook verschillen met vroeger. Toen was het hele verlovingsproces iets voor prille twintigers, nu zie je ook koppels van 35 of 40 jaar die zich nog verloven. En dat mag best met alles erop en eraan."

Ook de juweliers bevestigen de trend. Zij zien de verkoop van verlovingsringen duidelijk heropleven. "We spreken van een stijging van 10 tot 20 procent", zegt Greta De Cauwer van de gelijknamige zaak uit Sint-Niklaas. " De prijs is ook belangrijk. Koppeltjes schrikken vaak als zij horen dat je al voor 50 euro een mooie ring kan kopen. Je hoeft dus geen fortuin meer te spenderen aan een verlovingsring. En wie wat meer besteedt, komt niet zelden een jaar later terug om het juweel te laten oppoetsen en hem te recycleren als bruidsring, waarin wij dan de nieuwe trouwdata graveren."  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dievenbendes komen stelen met citytrip-ticket

Dievenbendes komen stelen met citytrip-ticket

http://static2.hln.be/static/photo/2013/5/8/0/20131003070436/media_xll_6172725.jpg


Oost-Europese dievenbendes die ­opzien tegen een lange autorit om in ons land burgers te beroven, komen de jongste tijd gewoon met het vliegtuig. Europol en de Belgische federale politie stelden vast dat de bendes ­gebruikmaken van goedkope vluchten bij lowcostmaatschappijen om vanuit steden als Boekarest en Tallinn naar ons land te reizen en te stelen.

"De dieven boeken een heen- en terugvlucht, komen hier hun slag slaan en keren terug naar huis", vertelt hoofdcommissaris Eddy De Raedt van de federale politie. "De daders maken deel uit van een georganiseerde bende, waarvan andere leden hier ­zorgen voor logistieke ondersteuning of het bewaren van de buit."

­Europol bracht recent liefst 240 dievenbendes in kaart die vanuit Roemenië opereren. Nog ­volgens Europol hebben de dievenbendes hun territo­rium afgebakend en zijn in het zuidoosten van Europa hoofdzakelijk Bulgaarse ­dieven actief, terwijl in het noordwesten veelal Roemeense dievenbendes opereren.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Unizo dient klacht in tegen oneerlijke outletwinkels

Unizo dient klacht in tegen oneerlijke outletwinkels


http://static2.hln.be/static/photo/2013/3/8/10/20131003064556/media_xll_6173065.jpg


De unie van de zelfstandige ondernemers Unizo legt klacht neer naar aanleiding van de VRT-reportage in het programma 'Volt' tegen outletwinkels bij FOD Economie. De unie vraagt om meer controles nadat aan het licht kwam dat dit soort winkels identieke kledingstukken als andere winkels aan een fikse korting verkopen.

In de bewuste reportage blijkt dat goedkopere outletwinkels zich niet aan de regels houden. Normaal mogen dit type winkels enkel gedateerde stukken van vorige seizoenen of kledingstukken met fabricagefouten verkopen. Nu blijkt echter dat het aanbod vaak identiek is aan wat je in de andere winkels vindt, ondanks labels als 'slightly imperfect'. Die bevestigen de outlets er enkel aan om de stukken te mogen verkopen. Labotests hebben aangetoond dat er doorgaans geen verschil bestaat tussen outletproducten en stukken uit normale winkels. Ook gaat het vaak om kledij van dit seizoen en is het aanbod dus helemaal niet gedateerd.

Een verkoopster zegt zelfs in de reportage dat de winkels de labels die duiden op fouten aan perfecte kledingstukken bevestigen enkel om de prijs te drukken. De praktijken zouden zelfs zo ver gaan dat merken extra kledij speciaal voor outlets produceren. De makers van de reportage spreken daarom van bedrog, omdat je in normale winkels de volle pot moet betalen voor iets dat je voor veel minder geld ook in outlets kan vinden. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verkoop appartementen aan kust stuikt ineen

Verkoop appartementen aan kust stuikt ineen


http://static1.hln.be/static/photo/2013/1/0/11/20131003051258/media_xll_6173006.jpg


De markt van appartementen aan zee zit in een serieuze dip. Er werden dit jaar 12 procent minder flats verkocht dan vorig jaar. Dat staat in De Standaard en Het Nieuwsblad.

Er is aan de kust een overaanbod aan flats en de vraag is fors gezakt. Gevolg: er worden veel minder appartementen aan zee verkocht dan vroeger. Ter vergelijking: het totale aantal verkochte appartementen in heel Vlaanderen ligt de eerste zes maanden van dit jaar 2,12 procent hóger dan het gemiddelde van de afgelopen tien jaar.

"Veel kustgemeenten heffen een tweedeverblijfstaks of hebben die onlangs nog verhoogd", zegt Mathieu Verwilghen van Century 21, dat 25 vastgoedkantoren heeft aan onze kust. "Dat doet de mensen twijfelen: moet ik daar nog wel mijn geld in steken? En vooral: ze helpen nu liever hun kinderen aan een eerste huis, want die kinderen hebben het vaak heel moeilijk om een lening te krijgen bij de bank. Dat merken we duidelijk uit de verslagen van onze verkoopsafspraken in de kantoren."

Door de ineengestuikte vraag staat er heel wat te koop langs de Vlaamse kust. "Het scheelt van gemeente tot gemeente", zegt Verwilghen. "Bij ons staan gemiddeld vier tot acht procent appartementen meer te koop dan vorig jaar."

Maar, opvallend, ondanks de slabakkende verkoop zakken de prijzen van de appartementen voorlopig niet. "Gemiddeld betaal je 256.000 euro voor een appartement aan de kust, dat is 0,2 procent meer dan vorig jaar", zegt John Romain van Immotheker. Dat komt omdat de immosector het aanbod zo klein mogelijk probeert te houden in deze crisistijden. (br.hln)



» Reageer (0)
02-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom lesbische koppels beter handen vasthouden

Waarom lesbische koppels beter handen vasthouden


http://static0.hln.be/static/photo/2013/4/7/12/20131002150455/media_xll_6171432.jpg


Uit een studie in de Journal of Homosexuality blijkt dat lesbiennes beter zijn in elkaars hand vasthouden omdat er geen machtsspelletjes verbonden zijn aan de greep, iets wat bij heteroseksuele koppels vaak wel het geval zou zijn.

Iemands hand vasthouden (én schudden) is één van de meest primitieve vormen van machtsvertoon bij mensen. Er is altijd iemand die de handgreep domineert én iemand die zijn hand vervormt om te passen in de andere.

Tussen mannen en vrouwen is het doorgaans de man die de dominante positie aanneemt. Daarbij speelt niet alleen het feit dat mannen vaak groter zijn, ze houden gewoon van de machtspositie. Zo bepalen ze zelf wanneer ze lossen, terwijl vrouwen zich in deze situatie moeten loswringen of er gewoon aan toegeven.

Anders dan bij hetero's, is handjes vasthouden bij lesbische koppels volledig bevrijd van deze machtsstuctuur. 340 lesbiennes moesten voor het onderzoek uittesten wat de meest natuurlijke en comfortabele manier is om elkaars hand vast te houden. Ze moesten daarbij ook aangeven hoe oud en hoe groot ze zijn in verhouding tot hun partner, hoe lang ze al samen zijn / samenleven, of ze eerder ook relaties hadden gehad met mannen en wie er doorgaans meer gewicht heeft in het maken van beslissingen.

De factoren die een bepalende rol blijken te spelen bij de manier waarop twee vrouwen elkaars handen vasthouden, zijn grootte en een geschiedenis van relaties met mannen. Wie namelijk voordien ook in een heteroseksuele relatie zat, was meer geneigd om een onderdanige handpositie aan te nemen. De grootste dames bleken dan weer het meeste comfort te halen uit de dominante positie.

"Ons onderzoek suggereert dat de positie van de handen geen dominantie of machtsverschil reflecteert tussen partners, althans niet bij lesbische koppels", klinkt het besluit. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Wist je dit al over linkshandig zijn?

Wist je dit al over linkshandig zijn?


http://static2.hln.be/static/photo/2013/5/6/0/20131002104043/media_xll_6170445.jpg


Ooit werd gedacht dat linkshandigen één voor één een pact gesloten hadden met de duivel. Hieruit ontstond zelfs het woord sinister, afgeleid van het Latijnse 'sinistra', wat 'aan/van de linkerkant' betekent. Kwaadaardig of niet, speciaal is linkshandigheid in ieder geval. Waarom niet iedereen een dominante rechterhand heeft, ontdek je hier.

Sinds het ontstaan van de mensheid maakt ruim 10 procent van ons dominant gebruik van zijn linkerhand, mannen iets vaker dan vrouwen. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat sommige neanderthalers linkshandig waren.

Lange tijd werd geloofd dat linkshandigen hersenen hadden die anders geprogrammeerd waren. Hoewel we nu al heel wat wijzer zijn, is het wel effectief zo dat een kleine minderheid afwijkt. De meeste mensen (naar schatting 75 tot 90 procent) maken gebruik van hun linker hersenhelft om te spreken en taal te begrijpen. Omdat het gebruiken van je dominante hand evenveel hersenkracht vraagt, werd lang gedacht dat je rechter hersenhelft dus wel moest instaan voor die fijne motoriek, waardoor de meeste mensen rechtshandig zijn.

Hoewel de theorie aanlokkelijk klinkt, zit er een kink in de kabel. Slechts 30 procent van linkshandigen heeft een omgekeerde hersenlateralisatie of helemaal geen dominante kant. Ruim 70 procent gebruikt dus net zo goed de linker hersenhelft voor taal.

Een tweede belangrijke factor is zonder twijfel de genen. Net als grootte, lichaamstype en roodharig zijn, kan ook linkshandigheid doorgegeven worden van generatie op generatie. Wanneer alletwee je ouders linkshandig zijn, is er 26 procent kans dat ook jij dominant gebruik zal maken van je linkerhand, wat meer dan dubbel zoveel is als de normale kans.

Wetenschappers vermoeden bovendien dat de voorkeur voor één van beide handen al ontstaat in de baarmoeder. Prematuurtjes zouden vaker linkshandig zijn en ook ultrasone scans zouden de kansen verhogen. Wat al deze hypothesen eigenlijk bewijzen, is dat voorlopig nog niemand perfect kan verklaren waarom linkshandigheid bestaat.

Helaas zijn er enkele nadelen verbonden aan linkshandig zijn. Zo loop je een groter risico op schizofrenie, dyslexie én ADHD. Bovendien staan 'lefties' berucht om hun agressiever karakter. Aan de andere kant zouden ze minder vatbaar zijn voor maagzweren en artrose.

Verder zijn er ook bewijzen genoeg om te stellen dat linkshandigen gezegend zijn met een grotere creativiteit. Een onevenredig aantal grote schilders was linkshandig. Je zou ook bijna moeten geloven dat een dominante linkerhand de weg naar het Witte Huis een stuk gemakkelijker maakt. Wist je bijvoorbeeld dat 4 van de laatste 7 Amerikaanse presidenten linkshandig was/is? Zowel Obama, Clinton, Bush senior als Gerold Ford staan bekend als 'lefties'.

Ook op sportief vlak doen linkshandigen het zeker niet slecht, vooral bij gevechtssporten als boksen. Wie goed is met zijn linkerhand heeft namelijk een groot voordeel ten opzichte van rechtshandige tegenstanders die zich in veel gevallen alleen nog maar hebben moeten verdedigen tegen andere rechtshandigen. Hierdoor zijn ze ontzettend gevoelig voor een linkse knaller.

Hoewel we al lang weten dat linkshandigen geen satanskinderen zijn, is de wereld toch nog steeds opvallend onaangepast. Ontelbaar veel alledaagse gebruiksvoorwerpen worden nog steeds uitsluitend voor rechtshandigen ontworpen. Gelukkig hebben ze hun eigen feestdag om te vieren dat ze lichtjes anders zijn en kunnen ze (online) terecht in gespecialiseerde winkels. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belg sluit steeds meer leningen af

Belg sluit steeds meer leningen af


http://static1.hln.be/static/photo/2013/4/7/9/20131002071259/media_xll_6169494.jpg


De Belg sluit steeds vaker een lening op afbetaling af. Niet alleen om een nieuwe auto te kopen of zijn huis te verbouwen, maar ook om op reis te gaan of pakweg nieuwe borsten te betalen. In 2010 werd nog maar 6 procent van de leningen op afbetalingen voor dergelijke persoonlijke doeleinden gebruikt, nu is dat al 15 procent, zo blijkt uit onderzoek van TNS, in opdracht van Axa.

Eind juni vorig jaar hadden de Belgen zo'n 2 miljoen leningen op afbetaling lopen, of bijna 12 prodent meer dan 10 jaar geleden, zo blijkt uit cijfers van de Beroepsvereniging voor Krediet (BVK). Al die leningen samen zijn goed voor een bedrag van 16,63 miljard euro, of 57 procent meer dan 10 jaar geleden. We sluiten dus niet alleen meer kredieten af, we gaan ook steeds grotere leningen aan. TNS ondervroeg in totaal ruim 1.200 Belgen.

46 procent van hen heeft momenteel een lening op afbetaling lopen, tegenover 38 procent drie jaar geleden. Dat we ons dieper in de schulden steken, hoeft niet te verwonderen. "We leven nu eenmaal in een consumptiemaatschappij, die ons aanzet om te kopen. Desnoods op krediet", aldus het Vlaams Centrum Schuldbemiddeling. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe kankermedicatie wordt onbetaalbaar

Nieuwe kankermedicatie wordt onbetaalbaar


http://static1.hln.be/static/photo/2013/2/1/0/20131002074648/media_xll_6170100.jpg


Dankzij nieuwe medicatie kunnen kankerpatiënten steeds langer leven. Door de hoge kostprijs van deze pillen, worden deze revolutionaire behandelingen haast onbetaalbaar. Dat schrijft de krant De Standaard.

Nieuw kankermedicijn Yervoy helpt bijvoorbeeld agressieve huidkankers gedurende 10 jaar onder controle te houden. Dit medicijn geneest dus niet volledig, maar kan het leven van sommige huidkankerpatiënten dus wel aanzienlijk verlengen. Dit betekent een heuse doorbraak in de behandeling van deze mogelijk fatale ziekte, want agressieve melanomen zijn uiterst gevaarlijk. 

Andere medicatie heeft hetzelfde effect bij borstkanker, waardoor deze ziekte niet langer als dodelijk wordt beschouwd maar als een chronische aandoening. Maar deze revolutionaire pillen zijn uiteraard niet goedkoop. Zo is een huidkankerpatiënt op een jaar tijd 85.000 euro kwijt aan Yervoy. De borstkankermedicatie is voorlopig nog niet verkrijgbaar in Europa, maar het prijskaartje zou ongeveer even hoog zijn.

Dit brengt artsen in een lastig parket: ze weten hoe ze de levenskwaliteit van de patiënten kunnen verbeteren en hoe hun leven te verlengen, maar ze beseffen ook dat de ziekteverzekering dreigt ten onder te gaan aan deze dure medicatie.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moeder van Nathan spreekt: "Zijn dood doet me niks"

Moeder van Nathan spreekt: "Zijn dood doet me niks"


http://static1.hln.be/static/photo/2013/6/15/8/20131001213234/media_xll_6169553.jpg


Een dag nadat Het Laatste Nieuws het verhaal bracht van Nathan Verhelst (44), die geboren werd als Nancy en maandag euthanasie kreeg na een mislukte geslachtsoperatie, reageert zijn moeder op het overlijden. Wanneer Nathan sprak over het gebrek aan ­liefde dat hij thuis kreeg, sloeg hij de nagel op de kop.

"Toen ik 'Nancy' voor het eerst zag, viel mijn droom in duigen. Ze was zó lelijk", vertelt de moeder aan onze krant. "Ik had een spook ­gebaard. Haar dood doet me niets."

De brief die Nathan vlak voor z'n dood opstuurde naar zijn moeder, was gisteren nog niet aangekomen. "Ik zal hem zeker lezen", zegt de moeder, "maar hij zal wel vol leugens staan. Voor mij is dit hoofdstuk afgesloten. Haar dood doet me niks. Ik voel geen verdriet, geen twijfel of berouw. We hebben nooit een band gehad, die kon dus ook niet verbroken worden."  (br.hln)

Lees het volledige aangrijpend verhaal vandaag in Het Laatste Nieuws


» Reageer (0)
01-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lulu - Shout

Lulu - Shout

Klik op de foto om haar te beluisteren





Lulu


Lulu Kennedy-Cairns, OBE (geboren als Marie McDonald McLaughlin Lawrie op 3 november 1948 in Lennoxtown, Stirlingshire), vooral bekend door haar artiestennaam Lulu, zij is een Schotse singer-songwriter, actrice, en tv-persoonlijkheid die succesvol is geweest in de entertainment business in de jaren 1960 tot en met de dag van vandaag.  Ze is het meest bekend vanwege haar hit "To Sir, with Love" en in het Verenigd Koninkrijk met "Shout".



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ouder worden doe je best in Zweden

Ouder worden doe je best in Zweden


http://static0.hln.be/static/photo/2013/10/1/12/20131001150320/media_xll_6168417.jpg


Zweden is het land waar men het best ouder kan worden, zo blijkt uit een nieuwe index die voor een studie van de Verenigde Naties in het leven is geroepen. België staat op de 24ste plaats.

De wereldbevolking is zoals geweten aan het verouderen, maar landen zijn slecht voorbereid op deze demografische verandering, aldus de studie. In 2050 zal 22 procent van de wereldbevolking ouder dan zestig jaar zijn. Noorwegen en Duitsland komen na Zweden in de 'Global Age Watch Index 2013', gebaseerd op dertien economische en sociale indicatoren op het vlak van inkomen, gezondheid, werk en opleiding, en gunstige omgeving.

Nog in de top-tien staan Nederland, Canada, Zwitserland, Nieuw-Zeeland, de VS, IJsland en Japan. België staat 24ste op 91, met 67 procent van de ideale waarde. De 2,6 miljoen 60-plussers maken 23,9 procent van de bevolking uit, aldus het rapport. Het zegt dat ondanks het hoge inkomen van het land, België 'relatief laag' scoort wat betreft inkomenszekerheid want 12,8 procent van de 60-plussers heeft een inkomen dan minder is dan de helft van het gemiddelde inkomen. België staat op dit domein op de 41ste plaats.

Het is wel 23ste op het vlak van gezondheid, met een levensverwachting van nog 24 jaar als men zestig is. Wat de omgeving betreft staat België met een 29ste plaats ook hoog. Want negentig procent van de 50-plussers zegt familieleden of vrienden te hebben op wie men kan rekenen als er problemen zijn.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grootste zonnecentrale ter wereld opgestart

Grootste zonnecentrale ter wereld opgestart


http://static3.hln.be/static/photo/2013/11/0/2/20131001163417/media_xll_6168722.jpg


In de Mojave-woestijn in Californië is de grootste zonnecentrale ter wereld opgestart. Op volle capaciteit zal ze 140.000 gezinnen van stroom kunnen voorzien.

De langverwachte Ivanpah-centrale van het Amerikaanse energiebedrijf Brightsource Energy is met 140 hectare de grootste in haar soort. De centrale bestaat uit 300.000 spiegels die met de zon meedraaien en het zonlicht concentreren op drie torens van elk 140 meter hoog. Daar wordt stoom gecreëerd om via turbines elektriciteit op te wekken.

De eerste van die drie torens levert stroom aan het net, en binnen enkele maanden moet ook de tweede toren operationeel worden. Als ze alle drie werken, zal de centrale een capaciteit halen van 392 megawatt, genoeg om 140.000 gezinnen van stroom te voorzien en zo 400.000 ton CO2 per jaar uit te sparen.

Het project krijgt ook kritiek omdat voor de enorme centrale onder meer honderd bedreigde woestijnschildpadden verhuisd moeten worden. Anderen vragen zich af waarom voor de stoommethode gekozen werd in het midden van de woestijn, eerder dan voor fotovoltaïsche panelen.

Maar de meeste milieuverenigingen zijn het erover eens dat het project een belangrijke stap vormt in de ontwikkeling van hernieuwbare energie over de hele wereld.

Een van de drijvende krachten achter het project is zoekgigant Google, die 168 miljoen dollar (124 miljoen euro) investeerde in het project. "Bij Google investeren we in projecten die het potentieel hebben om het energielandschap te veranderen", zegt Rick Needham, directeur Energie en Duurzaamheid bij de zoekgigant. "Ivanpah is een van die projecten. We zijn dan ook opgetogen met de aansluiting op het net." (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Labrador ontfermt zich over kleuter met syndroom van Down

Labrador ontfermt zich over kleuter met syndroom van Down

Klik op de foto om het vertederend filmpje te bekijken





Het is ontzettend schattig om te zien. Een Labrador die zich ontfermt over een kleuter met het syndroom van Down. De kleine Hernan uit Buenos Aires weigert om te spelen met Himalaya, maar de trouwe viervoeter geeft niet op.

Hernan schuwt volgens mama Ana fysiek contact door zijn aandoening, maar Himalaya blijft aandringen en is ontzettend lief voor de jongen. Uiteindelijk gaat Hernan toch door de knieën en geeft de kleuter de schattige Labrador iets wat op een dikke knuffel lijkt (3'16").



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meeste souvernirs gaan meteen de prullenbak in

Meeste souvernirs gaan meteen de prullenbak in


http://static1.hln.be/static/photo/2013/9/3/12/20131001110253/media_xll_6167637.jpg


Het is vaak geen makkelijke opdracht om op vakantie een geschikt souvernir te vinden voor vrienden en familie. Reizigers zullen dan ook niet graag vernemen dat het merendeel van de meegebrachte spullen onmiddellijk richting prullenbak gaat.

Een souvenir kopen voor het thuisfront lijkt misschien een leuk idee op vakantie, maar het geld kan beter aan andere dingen worden besteed, constateert vliegticketzoekmachine Skyscanner na een bevraging van 2.000 mensen.

Meer dan twee derde (69 procent) van de deelnemers aan de enquête geeft aan souvenirs niet te waarderen en 15 procent gooit de spullen dan ook meteen weg.

Vooral beeldjes, grappige T-shirts en goedkope sieraden scoren slecht, maar ook magneten en sleutelhangers worden steeds minder vaak met plezier ontvangen.

Nochtans zijn deze ongewenste geschenken allesbehalve goedkoop. Gemiddeld wordt 39 euro uitgegeven aan een souvernir. 14 procent zegt meer dan 45 euro te besteden aan cadeautjes voor het thuisfront en 9 procent zelfs meer dan 60 euro.

Slechts 4 procent van de respondenten vindt de ontvangen gift nuttig, de overigen smijten het in de prullenbak, stoppen het geschenk meteen diep weg in een kast, doneren het aan een goed doel, gebruiken het als cadeau voor iemand anders of verkopen het online.

Top 10 meest ongewenste souvenirs:
1.Beeldje
2.Grappig T-shirt
3.Goedkope sieraden
4.Sleutelhanger
5.Magneet
6.Voedingsmiddel
7.Sneeuwbol
8.Nep dvd
9.Lokale drank
10.Souvenir uit vliegtuig



» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!