Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




23-03-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wetenschappelijk bewezen: zo word je gelukkiger

Wetenschappelijk bewezen: zo word je gelukkiger

http://static0.hln.be/static/photo/2015/5/13/11/20150323111733/media_xll_7580891.jpg

In ons dagelijkse leven concentreren we ons maar al te vaak op het negatieve. Dat is vooral het geval bij mensen die beroepsmatig naar fouten moeten zoeken, zoals advocaten en accountants, maar ook in andere beroepstakken is dit een weerkerende trend. Het gevolg daarvan: ook in ons privéleven zien we vaak eerder het negatieve dan het positieve.

Dit gegeven staat in wetenschappelijke kringen bekend onder de naam 'Het Tetris Effect'. Als je dat spelletje te lang speelt, begin je ook het echte leven in te delen in rechte lijnen. Zo ook voor advocaten en accountants, die voor hun job constant op zoek moeten gaan naar fouten. Wanneer zij 's avonds thuiskomen zien ze ook in hun privéleven alle kleine dingen die er mis lopen.

Toch is er een wetenschappelijk bewezen manier waarop je jezelf kan trainen om gelukkig te zijn. En dat doe je volgens Time-auteur Eric Barker door deze dingen te doen:

Maak elke dag een lijstje - in je hoofd of op papier - met drie dingen waarvoor je dankbaar bent. Zo train je je brein om te focussen op het positieve. De belangrijkste reden waarom dit werkt is omdat je op deze manier focust op het onthouden van het goede en het vergeten van het slechte.

Gelukkige mensen gebruiken onbewust een techniek bekend als retrospectief oordeel. Zij geven een positieve draai aan negatieve gebeurtenissen uit het verleden, zodat ze worden herinnerd als minder erg dan ze waren. Een bijzonder effectieve techniek.

Verwacht je eraan dat het op een dieptepunt alleen maar beter kan worden. Optimisme kan je gelukkiger maken. Zelfs in het leger worden soldaten aangeleerd om positief te zijn, omdat het hen harder en vindingrijker maakt. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deep Purple - Smoke On The Water

Deep Purple - Smoke On The Water

Klik op de foto om ze te beluisteren




Deep Purple is een Britse hardrockband. De groepsnaam is afgeleid van de jazzklassieker Deep Purple, het favoriete nummer van de moeder (of de grootmoeder, naargelang de bron) van gitarist Ritchie Blackmore.


» Reageer (0)
22-03-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Daken moeten voortaan bedekt worden met zonnepanelen of planten in Frankrijk

Daken moeten voortaan bedekt worden met zonnepanelen of planten in Frankrijk

http://static2.hln.be/static/photo/2015/1/15/6/20150321144304/media_xll_7577391.jpg

Daken van nieuwe gebouwen in commerciële zones in Frankrijk moeten voortaan deels bedekt worden met planten of met zonnepanelen. Dat staat in een nieuwe wet die afgelopen week is goedgekeurd.

Een groen dak heeft bovenal een isolerend effect. Het zorgt ervoor dat in de winter minder energie nodig is om huizen op te warmen en in de zomer om een gebouw af te koelen. 

De groene daken behouden ook regenwater, waardoor het problemen met afvoer helpt te verminderen. Bovendien geeft het zo meer plaats aan vogels om in de 'stedelijke jungle' te overleven, stellen ecologen aan The Guardian.

De uiteindelijke wet van het parlement was beperkter van omvang dan initiële gesprekken met Franse milieu-activisten lieten uitschijnen. Zij wilden groene daken die de hele oppervlakte bedekten op alle nieuwe gebouwen.

Uiteindelijk is de wet alleen van toepassing voor commerciële gebouwen. Bovendien moet slechts een deel van het dak worden bedekt met planten of krijgen ze de keuze om zonnepanelen te installeren om elektriciteit op te wekken.

Groene daken zijn populair in Duitsland, Australië. In het Canadese Toronto is een wet aangenomen in 2009 die groene daken verplicht maakt in alle industriële en residentiële gebouwen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tienduizenden toeristen aanschouwen 'vloed van de eeuw'

Tienduizenden toeristen aanschouwen 'vloed van de eeuw'

http://static0.hln.be/static/photo/2015/15/15/1/20150322043920/media_xll_7578241.jpg

Bij de tweede vloed gisteren hebben toeristen aan het wereldberoemde kloostereiland Mont-Saint-Michel in Frankrijk het verwachte 'getij van de eeuw' aanschouwd. Tienduizenden toeristen genoten van het bijzondere spektakel, waarbij het verlichte monument boven de watermassa uittorende.

Het water bereikte een getijdecoëfficiënt van 119 op 120, het hoogste peil dat ooit werd gemeten, zo bericht nieuwsagentschap AFP. Tussen eb en vloed was er een verschil van 14,5 meter. De oorzaak was de bijzondere constellatie van aarde en maan, die ook al leidde tot de gedeeltelijke zonsverduistering. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Afwasmiddel uit klimop

Afwasmiddel uit klimop

http://hlnregiophotoprovider0.hln-cdn.be/photo/heidelien-bultynck-met-haar-wasmiddel-van-klimop-nbsp-nbsp-foto-rutger-lievens/p1/img-NjNlNzY2NjQvYXQvNzU3Njc4OS82NDB4NjQwL0ZU/7576789.jpeg?v=p7x8jJC

Heidelien Bultynck (33) uit Meldert moet niet meer naar de winkel om Dreft of Ecover te kopen, haar afwasmiddel groeit gewoon in haar tuin. Na wat onderzoek ontdekte ze dat klimop een goede basis was om afwasmiddel mee te produceren. Voor haar eindwerk als herborist ontwikkelde ze een afwasmiddel, shampoo en wasproduct dat 100 procent bestaat uit natuurlijke producten.

Zelfvoorzienend leven, daar draait het bij vzw Mier in Meldert allemaal om. De voorbije jaren experimenteerden ze met het eigenhandig isoleren van hun woning en het terugdringen van de energiefactuur, en met succes. "Onlangs kwam er iemand van de elektriciteitsmaatschappij de meters nakijken, want ze vonden dat het energieverbruik verdacht laag lag", zegt Heidelien Bultynck. Niks verdacht aan, allemaal goed over nagedacht. "Op vlak van medicijnen doen we zoals het Britse tuinicoon James Wong, heel wat van onze medicijn groeien in onze tuin. Ook op vlak van voedsel trekken we onze plan met onze tuin en dus was de volgende stap de traditionele shampoos, wasproducten en afwasmiddels vervangen", klinkt het bij Heidelien Bultynck en Steven Plas van Mier.

Heidelien volgde een opleiding herborist en vond dat haar eindwerk ook nut moest hebben in plaats van ergens in een kast stof te verzamelen. "Ik wilde iets waar ik iets aan heb. Al die traditionele shampoo-, afwas- en wasproducten worden gemaakt op basis van aardolie, ze zijn vrij duur en bovendien niet goed voor de natuur. Vervuilende stoffen raken in het water. Om maar te zwijgen van de schadelijke stoffen die op je lichaam terechtkomen. Sommige zijn kankerverwekkend wijst onderzoek uit", zegt Heidelien.

Kruidenleer

Dat kan dus beter en dus ging ze op zoek in de kruidenleer. "Onze voorouders gebruikten planten uit de natuur om hun wasmiddel mee te maken en zichzelf proper te houden. Verschillende inheemse planten bevatten saponinen, de stof die je nodig hebt om zeep te maken. Je vindt die krachtige ontvetters in onder meer klimop, paardenkastanje, zeepkruid en koekoeksbloem", zegt Heidelien.

Voor haar eindwerk scoorde ze mooie punten doordat ze met die planten een shampoo, een wasproduct en een afwasmiddel maakte.

Klimop in de blender

Als we Heidelien zo bezig horen, is het eigenlijk vrij eenvoudig om je eigen afwasmiddel uit de tuin te maken. "Je plukt een tak klimop en stript de blaadjes eraf. Die gaan in de blender. Water erbij en alles fijnmixen. Dat laat je tien minuten koken tot je een soort van soep hebt. Vervolgens gooi je alles door een zeef en wat overblijft is afwasmiddel dat het evengoed doet als de traditionele tegenhanger", zegt ze. "Al zal je natuurlijk wel wat meer moeten gebruiken dan wanneer je je afwas doet met Ecover of Dreft. Ik gebruik alleen nog mijn eigen gemaakte afwasmiddel en dat werkt perfect." Het is niet de bedoeling om het recept op de markt te brengen.

Mier heeft wel een handleiding op haar website gezet, surfen naar de link www.mier.be/Natuurlijke%20waskracht%20-%20Heidelien%20Bultynck.pdf. (br.hln)


» Reageer (0)
21-03-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leerkracht moet vanaf 2019 tot 6 jaar langer werken

Leerkracht moet vanaf 2019 tot 6 jaar langer werken

http://static0.hln.be/static/photo/2015/17/15/12/20150321061858/media_xll_7576932.jpg

Leraren die nu op een zucht van hun pensioen staan, moeten niet meteen vrezen voor langer werken. Maar voor wie op dit moment 56 jaar of jonger is, is er minder goed nieuws. Dat bericht Het Nieuwsblad vandaag.

De leraren moesten al minstens tot 60 jaar werken door de volledige afschaffing van het zogenaamde 'brugpensioen voor leraren' (TBS) in 2016. Daar komt de pensioenhervorming van de ­regering-Michel nu nog eens bovenop. Volgens recente simulaties van het ministerie van Onderwijs zou iets meer dan de helft van het onderwijspersoneel ­tegen 2019 nog eens twee tot vier jaar langer moeten ­werken. Daardoor zullen sommige leraren tot 6 jaar langer aan de slag moeten blijven.

Het ministerie denkt zelf aan een soort 'mentorschap' om oudere leraren wat meer afwisseling te bezorgen aan het einde van hun loopbaan. "Een van de mogelijke pistes is om de oudere leraren minder te laten lesgeven en hen meer tijd te geven om jonge leraren te ondersteunen", klinkt het. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Klusjesman Picasso veroordeeld voor 271 Picasso-schilderijen in garage

Klusjesman Picasso veroordeeld voor 271 Picasso-schilderijen in garage

http://static0.hln.be/static/photo/2015/1/4/14/20150320135056/media_xll_7574864.jpg

De voormalige klusjesman van de Spaanse kunstschilder Pablo Picasso (1881-1973), de elektricien Pierre Le Guennec en diens vrouw Danielle Le Guennec zijn vandaag tot voorwaardelijke celstraffen van twee jaar veroordeeld wegens het bezit van gestolen goederen. Het echtpaar had 271 werken van Picasso in de garage staan.

De erfgenamen van de schilder hebben aangevoerd dat het stel de werken uit de laatste woning van Picasso in het Zuid-Franse Mougins heeft gestolen. Het gaat om 180 schilderijen en schetsen en een zakboekje met 91 tekeningen.

De Le Guennecs hebben volgehouden dat Jacqueline, de in 1986 overleden weduwe van Picasso, de werken aan hen heeft geschonken. "Uit dankbaarheid voor hun toewijding en door de banden van genegenheid die er waren ontstaan.''

Het echtpaar was eerst niet geïnteresseerd in de doos met paperassen, maar in 2010 gingen ze met de kunstwerken uit de jaren 1900-1932 op pad en vroegen de Picasso Administratie, de erfgenamen, de echtheid en waarde te bepalen. Dat leidde tot ontsteltenis bij de erfgenamen. Zij zeggen dat Picasso nooit ineens een heleboel werken de deur uit zou hebben gedaan. De werken worden overgedragen aan de Picasso Administratie. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rouen brengt Jeanne d'Arc weer tot leven

Rouen brengt Jeanne d'Arc weer tot leven

http://static0.hln.be/static/photo/2015/0/6/8/20150320141242/media_xll_7575053.jpg

In Rouen opent vandaag een museum dat volledig gewijd is aan Jeanne d'Arc. Het is de grootste gedenkplaats die in het teken staat van de Franse heldin uit de 15de eeuw. Het museum verwacht jaarlijks 100.000 tot 150.000 bezoekers te ontvangen.

Het museum van 1.000 vierkante meter is ingericht in het aartsbisschoppelijk paleis van Rouen, in het noorden van Frankrijk. Een symbolische plaats, want in mei 1431 werd Jeanne d'Arc er veroordeeld tot de brandstapel voor ketterij en 25 jaar later werd ze op diezelfde plek gerehabiliteerd. Jeanne d'Arc vocht mee ten tijde van de Honderdjarige Oorlog tussen Engeland en Frankrijk.

3D-beelden en een twintigtal acteurs die getuigenissen naspelen, nemen de bezoeker mee door het verhaal van de Franse heldin. "We hebben niets verzonnen, onze bronnen zijn de minuten van haar rehabilitatieproces", zegt décorontwerpen Clémence Farrell. Na dat multimediale parkoers komen bezoekers in de "mytotheek" terecht. Daar kunnen ze meer te weten komen over alle historiografische werken die al over Jeanne d'Arc verschenen zijn.

"Door iedereen te doen nadenken over onze geschiedenis en de manier waarop ze geschreven wordt, willen we Jeanne met deze tentoonstelling laten ontsnappen aan politieke toe-eigening", zegt Laurent Fabius, Frans minister van Toerisme en initiatiefnemer van het project. Hij verwijst daarmee naar het extreemrechtse Front National, dat Jeanne d'Arc als symbool voor zijn nationalistisch discours gebruikt. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Manier waarop hond haar 9 puppy's redde uit vuurzee, grenst aan onwaarschijnlijke

Manier waarop hond haar 9 puppy's redde uit vuurzee, grenst aan onwaarschijnlijke



De liefde van een moeder voor haar kinderen kent geen grenzen en dat geldt ook voor de dierenwereld. Tijdens een bosbrand in Chili wist een hond op een onwaarschijnlijke manier haar kroost te redden.
Op 13 maart brak er nabij de stad Valparaiso een verwoestende bosbrand uit. Duizenden mensen sloegen op de vlucht voor de vlammen.

Container
Toen de vuurzee steeds dichterbij kwam, begon een zwarte labrador met alle kracht die ze in zich had putten te graven onder een metalen container. Daarin liet ze haar negen puppy's al die tijd schuilen terwijl de brand in alle hevigheid voortraasde.

Inwoners van het gebied hadden gezien hoe het dier haar pups had begraven en meldden dit aan de brandweerlieden. Zij besloten op zoek te gaan naar de labrador en haar puppy's. En met succes: de dieren werden levend en wel aangetroffen.

Vreugdetranen
Het ontroerende tafereel zorgde voor vreugdetranen bij de reddingswerkers. Voor de zwaar getroffen plaatselijke inwoners was de redding een mirakel en dat zorgde weer voor een sprankeltje hoop. De zwarte labrador werd liefkozend 'Negrita' ('Blacky') genoemd. Ondertussen hebben al veel mensen zich kandidaat gesteld om de moederhond en haar puppy's te adopteren. Het zal dus ongetwijfeld allemaal goed komen.

Het Chileense televisiestation zond de reddingsactie live uit. Die beelden kan u hierboven bekijken door op de foto te drukken . (br.hln)

» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Monstervloed aan Franse westkust dit weekend

Monstervloed aan Franse westkust dit weekend

http://static2.hln.be/static/photo/2015/5/10/2/20150321022312/media_xll_7576502.jpg

Het verschil tussen eb en vloed is altijd al groot aan de Franse noordwestkust, maar dit weekend wordt een uitzonderlijke springvloed verwacht, die zorgt voor het 'getij van de eeuw'.

Het natuurspektakel trekt een hoop bekijks. Vooral bij het schiereiland Mont-Saint-Michel, met daarop het beroemde klooster, worden veel toeristen verwacht. Deze ochtend zal de zeespiegel daar flink stijgen, waardoor het schiereiland verandert in een volledig eiland.

Het verschil tussen eb en vloed bedraagt 14,5 meter. Dat is hoger dan een gebouw van vier verdiepingen. Deze uitzonderlijk hoge springtij komt door de stand van de maan en de zon ten opzichte van de aarde. Dit zorgt niet alleen voor een zonsverduistering, zoals we die gisteren zagen, maar ook voor springtij.

Het natuurfenomeen komt eens in ongeveer 18 jaar voor. Vrijdag waren er reeds zowat 10.000 geïnteresseerden aan de Mont-Saint-Michel. Dit weekend zal het bijzondere schouwspel vier keer te zien zijn, met springtij om 7.45 en 20.07 uur. De volgende gelijkaardige vloeden worden pas in maart 2033 en maart 2051 verwacht. De vorige was van 10 maart 1997.

Ook elders in de wereld zal er zaterdag een vloed van de eeuw zijn. De hoogste vloed maakt met 16 meter zijn opwachting in de baai van Fundy in Canada. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Topondernemers lanceren slimme armband voor senioren

Topondernemers lanceren slimme armband voor senioren

http://static3.hln.be/static/photo/2015/1/1/0/20150321063500/media_xll_7576935.jpg

Twintig Vlaamse topondernemers, bedrijfsleiders en een partijvoorzitter lanceren in juni Embracelet. Dat is een combinatie van een slimme armband voor senioren en een smartphoneapp voor hun familieleden of vrienden. De bedoeling is dat ze via de armband en de app met elkaar verbonden zijn en snel kunnen reageren als iets fout gaat. Dat bericht De Tijd vandaag.

Als de drager van de armband valt, kan hij met een druk op het display alarm slaan. Dat moet senioren helpen langer zelfstandig te blijven.

De initiatiefnemers zijn onder meer Chris Van Doorslaer (Cartamundi), Christophe Degrez (Eneco België), Marc Fauconnier (Famous), Bart Claes (JBC), Luc Van Mol (ZEB), Katrien Devos (HR Builders) en de internetdenkers Peter Hinssen en Steven Van Belleghem. Andere opmerkelijke founding father: CD&V-voorzitter Wouter Beke.

De twintig leerden elkaar in september 2013 kennen tijdens een reis naar Silicon Valley. Bij het afscheidsdiner ontstond het idee om samen 'iets' te doen in de geest van Silicon Valley. (br.hln)


» Reageer (0)
20-03-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ieuw! Is je hond kussen goed voor je gezondheid?

Ieuw! Is je hond kussen goed voor je gezondheid?

http://static2.hln.be/static/photo/2015/8/5/2/20150320144720/media_xll_7575137.jpg

Dat het gezelschap van een hond goed is voor je mentale gezondheid, lijkt nogal logisch. Wetenschappers van de universiteit van Arizona gaan nu echter een stapje verder en beweren dat je hond kussen goed is voor je fysieke gezondheid. Eikes.

Niet alle bacterieën zijn nefast voor de gezondheid en zorgen voor infecties. Er bestaan ook 'goede' bacterieën, ook wel probiotica genoemd. Je kan ze bijvoorbeeld vinden in producten als yoghurt, en artsen schrijven ze ook wel voor als supplement om je immuunsysteem een boost te geven. En drie maal raden waar ze nog zitten? Jawel, in het lichaam van je hond.

Onderzoekers van de Universiteit van Arizona en San Diego konden vaststellen dat de probiotica van de hond ook het immuunsysteem van hun baasjes een boost geeft. "Ook bleek dat het de kans op astma en allergieën bij kinderen vermindert", klinkt het.

Verder onderzoek is echter nodig, en de wetenschappers zoeken nu vrijwilligers om deel te nemen aan een reeks testen. "We zouden ze gedurende maanden volgen, om te zien wanneer en hoe de baasjes de bacterieën van de hond in hun eigen lichaam krijgen." Eventuele kusmomenten worden daarbij alleen maar aangemoedigd. Wij zijn alvast niet van plan ons kandidaat te stellen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dodelijkste winter in drie jaar

Dodelijkste winter in drie jaar

http://static1.hln.be/static/photo/2015/15/5/12/20150320085736/media_xll_7573947.jpg

De afgelopen winter was de dodelijkste winter in drie jaar. In januari en februari stierven in België 15 procent meer mensen dan in dezelfde periode vorig jaar, zo blijkt uit cijfers van de crematoria. De zware griepepidemie is voor een groot deel verantwoordelijk, schrijft de krant Het Belang van Limburg vandaag.

Vooral in de maand februari waren er uitzonderlijk veel sterfgevallen. "Vorige maand zijn 6.181 mensen gecremeerd. Dat zijn er 1.273 meer dan in dezelfde maand vorig jaar", zegt Kris Coenegrachts van de Belgische crematoria.

De oversterfte is voor een groot deel te verklaren door de zware griepepidemie. "Het is niet ongewoon dat bijvoorbeeld hoogbejaarden aan de griep sterven", zegt Viviane Van Casteren van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid. "Maar ook het foute griepvaccin heeft jammer genoeg extra sterfgevallen met zich meegebracht". Toch verklaart de griep niet alles, er stierven ook heel wat ouderen aan de gevolgen van longontsteking of bronchitis. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Droomjob? Deze dame eet 130 chocoladerepen per week

Droomjob? Deze dame eet 130 chocoladerepen per week

http://static0.hln.be/static/photo/2015/15/11/9/20150320094904/media_xll_7574004.jpg

Niet alle mensen vertrekken iedere ochtend naar kantoor voor een bureaujob. Sommige mensen doen iets helemaal anders, zoals paaseieren testen bijvoorbeeld. De 27-jarige Alex eet daarvoor iedere week het equivalent van zo'n 130 chocoladerepen.

Iedere dag aan één stuk door chocolade eten? Het lijkt wel de droomjob van iedere vrouw, maar Alex Emerson-White doet het in het echte leven. De dame is de officiële paaseierentester van warenhuis Marks & Spencer en reist de wereld rond op zoek naar de beste ingrediënten voor de komende paasseizoenen.

"Elke week is anders, maar ik kan zo'n 50 à 60 paaseieren per week eten, gaande van de kleine eitjes tot de grote sierstukken. Het komt allemaal neer op zo'n vijf kilo per week", vertelt Alex zonder verpinken.

Toch ziet de twintiger er niet uit alsof ze zo veel calorieën verorbert. "Ik ga minstens vier keer per week naar de fitness om fit en gezond te blijven", geeft ze toe. "Maar ik kan niet klagen, ik heb een geweldige job waarbij ik de hele dag door chocola kan eten. Mijn vrienden zijn stikjaloers." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dikke mensen stinken (maken we onszelf wijs)

Dikke mensen stinken (maken we onszelf wijs)

http://static2.hln.be/static/photo/2015/8/8/10/20150320101627/media_xll_7574035.jpg

Je hebt totaal geen problemen met dikke mensen, denk je? Daar beslist je onderbewustzijn dan toch anders over. Wie kijkt naar mensen met overgewicht, ervaart de geur in zijn omgeving plots als onaangenaam. Dat blijkt uit een onderzoek aan de universiteit van Californië.

Vooringenomenheid zit soms beschamend veel dieper ingeworteld dan we zelf beseffen. Onbewust veroordelen we dikke mensen, waardoor we zonder reden plots denken dat het stinkt in onze omgeving bij de aanblik van zwaarlijvigen. Opvallend daarbij is dat dikke mensen nog het strengst zijn voor zichzelf.

Een ingebeelde geur
Bij het onderzoek werd aan enkele tientallen proefpersonen gevraagd om een reeks foto's te bekijken. Na een foto werd telkens gevraagd om aan een potje te ruiken met een "geurige vloeistof" in. Proefpersonen vonden de geur erg onaangenaam na het bekijken van dikke mensen, terwijl ze het lekker vonden ruiken na het bekijken van slanke of normale mensen. Wat de proefpersonen niet wisten was dat alle zogenaamde geurige vloeistoffen identiek waren, meer bepaald geurloos. Ze beeldden zich de (on)aangenaame geurtjes met andere woorden in.
Frappant hierbij is dat vooral de dikke mensen de geur als zeer onaangenaam ervaarden bij foto's van zwaarlijvige mensen.

De conclusie die de wetenschappers hieruit trekken, is dat we een negatieve vooringesteldheid hebben rond dikke mensen, en hen daardoor met slechte geuren in verband brengen. Ook de door ons veronderstelde problemen die dikkere mensen hebben met lijfgeur zou kunnen meespelen. "Je zou zelf niet verwachten dat de vooringenomenheid rond zwaarlijvige mensen zo groot is," zegt een assistent-professor psychologie van de universiteit. "Het doet ons stilstaan bij hoe groot het stigma tegenover dikke mensen wel is. Nu ontdekten we het verband met geur, maar wie weet in hoeveel andere aspecten in ons leven veroordelen we onbewust dikke mensen."
Volgens een collega-onderzoeker komt dit de motivatie van zwaarlijvigen om te gaan bewegen en gezonder te eten niet ten goede. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Albert, de kat die kwaad kijkt én lijkt op een schaap

Albert, de kat die kwaad kijkt én lijkt op een schaap

http://static1.hln.be/static/photo/2015/2/15/1/20150319192503/media_xll_7572376.jpg

Een kat hebben die boos kijkt is een garantie op Instagram-succes, denk maar aan Grumpy Cat en Sauerkraut. De eigenaars van de kat in dit artikel hebben dubbel geluk: Albert heeft niet alleen een bitchy resting face, maar ziet er ook uit als een schaap.

Albert is een Selkirk Rex, een kattenras dat ontstond in de Amerikaanse staat Montana. De Selkirk Rex is een stevige kat met een gekrulde vacht en de combinatie met een kwade blik zorgt ervoor dat Albert ondertussen al meer dan 14.500 volgers heeft op Instagram. Een greep uit zijn foto's: (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouwen overdrijven niet, we zijn te vaak slachtoffer van seksime

Vrouwen overdrijven niet, we zijn te vaak slachtoffer van seksime

http://static2.hln.be/static/photo/2015/4/1/1/20150319231704/media_xll_7572226.jpg

Vrouwen overdrijven niet als het op seksisme en seksuele intimidatie aankomt, vindt blogster Yasmine Schillebeeckx (24). Haar blogposts waarin ze ongevraagde commentaren of handtastelijkheden op straat aankaart werden massaal gelezen. Via de hashtag #wijoverdrijvenniet delen vrouwen nu op Yasmine's aansturen massaal ervaringen op Twitter.

Begin maart schreef Yasmine Schillebeeckx (24) een opiniestuk op demorgen.be naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag, waarin ze aanklaagt dat vrouwen nog steeds op een seksistische manier worden nageroepen op straat. Onder de veelzeggende titel "Mijn naam is niet Hey Sexy", schreef ze onder meer: "Ze schreeuwden voor mij onverstaanbare opmerkingen naar elkaar, maar uit hun intonatie kon ik maar al te goed opmaken dat ze ongepaste, vieze opmerkingen over mijn lichaam maakten. [...] Het zijn mannen als deze die je als vrouw het gevoel geven dat je lichaam aan hen toebehoort. Dat jij als vrouw alleen op de aarde gezet bent om er mooi uit te zien. Dat je bloedeigen lichaam altijd onderworpen zal zijn aan de mening en de blikken van mannen."


In de weekenbijlage van De Morgen gaf columnist Marc Didden in zijn column een duidelijke sneer naar de mening van deze jongedame. Hij schreef: "Ik las ook hier en daar wat brieven van Juffrouwen Truttenbol die zich erover beklaagden dat ze wel eens nagefloten worden door bronstige bouwvakkers die ook nog iets als "Ciao bella!" roepen. Hoe erg is dat, zeg?," schreef hij.

Een reden voor Schillebeeckx om opnieuw in de pen te kruipen en Marc Didden van antwoord te voorzien: "Jouw woorden doen me beseffen dat één artikel duidelijk niet genoeg was", schrijft Yasmine. "Dat één anekdote over hoe ik als vrouw in het openbaar werd lastig gevallen niet genoeg was om mannen als jou te doen beseffen dat vrouwen. Niet. Gelijk. Behandeld. Worden. [...] Als ik zeg dat ik mij als vrouw niet altijd veilig voel op straat, dan overdrijf ik niet. Als ik zeg dat het als vrouw een traumatiserende gebeurtenis is om verbaal geterroriseerd te worden door een man die groter, sterker en ouder is dan ik, dan overdrijf ik niet."


Yasmine roept vrouwen nu op op via de hashtag #wijoverdrijven niet massaal seksistische ervaringen te delen, om de aandacht nog eens op het fenomeen te vestigen. De mediastorm woedt verder, want Twitter wordt overspoeld met tweets rond het onderwerp. Naast vrouwen die hun negatieve ervaringen met seksisme delen, uiten ook mannen hun steunbetuiging en respect voor de aandacht rond dit onderwerp. (br.hln)


» Reageer (0)
19-03-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Agressief? Neen hoor, wij knuffelen hier onze oehoe!

"Agressief? Neen hoor, wij knuffelen hier onze oehoe!"

Klik op de foto om het filmpje te bekijken
Oehoes zijn niet altijd agressief. Dat bewijst de knuffeloehoe, die zich in het Gelderse plaatsje Noordeinde ophoudt. Het dier gaat op de hoofden zitten van de vele bewonderaars die naar hem komen kijken. "Als we hem roepen met 'oehoe, oehoe' dan komt hij."

Honderden mensen trekken naar het kleine dorpje aan de grens met Overijssel om de goedgemutste oehoe van dichtbij te bekijken. "Het is zo'n mooie belevenis, we gaan elke avond kijken als mijn man uit zijn werk komt", vertelt dierenliefhebster Marianne Wolda uit Kampen.

De oehoe lijkt de dierenliefhebster inmiddels te herkennen. "Elke keer komt hij op mijn hoofd zitten, nog aardig lang ook." Bang is ze niet. "Ik kan me voorstellen dat je schrikt als dat grote gevaarte op je af komt vliegen en dat je wegduikt. Maar je kunt beter rustig blijven. Hij probeert toch te gaan zitten. Als je hem kwaad maakt voel je zijn nagels, maar als je niets doet gebruikt hij alleen zijn kussentjes."

Capuchon
Volgens Wolda is dat precies wat er mis ging met de oehoe die Purmerend lange tijd terroriseerde. De uil vloog meerdere malen mensen aan. "Normaal zijn deze beesten niet gemeen." De Overijsselse doet voor de zekerheid wel haar capuchon op als haar grote vriend op haar af komt vliegen. "Ik wil niet dat hij verstrikt raakt in mijn krullen." De oehoe blijkt niet eenkennig, en gaat ook op hoofden van andere nieuwsgierigen zitten.

Scipio van Lierop, voorzitter van Vogelwerkgroep Nederland, weet voor 99 procent zeker dat het hier om een tamme uil gaat, die ontsnapt is uit een volière. "Wilde oehoe's zijn hartstikke schuw, die komen zeker niet op je hoofd zitten en zijn niet makkelijk benaderbaar."

Terror
De oehoe zit al enkele weken in Noordeinde. "Eerder zat er ook een oehoe in Dronten, vlakbij de huidige stek van de uil. Het zou heel goed kunnen dat het dezelfde is."

Jaarlijks ontsnappen 20 tot 35 oehoes uit gevangenschap in Nederland. "Sinds de Harry Potter-films, waarin uilen als huisdier gebruikt worden, is dat aantal flink toegenomen", stelt Van Lierop. Hij staat daar echter niet achter. "Een uil met een vleugelspanwijdte van 1,80 meter hoort niet in een volière, dat is van de zotte." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Einde discussie: zo hang je rol wc-papier op

Einde discussie: zo hang je rol wc-papier op

http://static3.hln.be/static/photo/2015/13/1/1/20150319074433/media_xll_7570696.jpg

Boven- of onderlangs? De eeuwige discussie over hoe een rol wc-papier best opgehangen wordt, is ontraadseld, dankzij een patent van de New Yorkse zakenman Seth Wheeler uit 1891.

Schrijver Owen Williams ontdekte het octrooi op internet en deelde het woensdag met zijn 8.000 volgers.

Volgens Wheeler, die Albany Perforated Wrapping Paper Company uit de grond stampte, dient de rol weggehangen te worden zoals op de tekening. Bovenlangs dus, en mysterie opgelost. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Todd, de vos die denkt dat hij een hond is

Todd, de vos die denkt dat hij een hond is

https://pbs.twimg.com/media/CAXu51KU0AAtTt4.jpg

Vosje Todd werd als welpje gered door de 25-jarige Emma D'Sylva nadat zijn vorige eigenaars niet meer voor hem konden zorgen. Het schattige dier leeft sindsdien samen met twee honden en is zich ook zo gaan gedragen: hij slaapt in een hondenhok in de tuin, wandelt aan de leiband en kwispelt zelfs met zijn staart wanneer het etenstijd is.

Emma adopteerde Todd toen hij vier maanden oud was. "Todd werd in gevangenschap gefokt en is dus nooit in het wild geweest", vertelde de jonge vrouw uit het Britse Stanfield gisteren aan de Daily Mail. "In het begin was hij heel gek, maar hij raakt steeds meer gewoon aan het gezelschap van andere mensen."

Een halve hond
De intussen 11-maanden oude vos brengt zoveel tijd door met Emma's labradors Sky en Oackly dat hij nu ook overtuigd lijkt zelf een hond te zijn. "Hij loopt recht op me af met een kwispelende staart wanneer ik hem eten ga geven en rolt dan om zodat ik over zijn buik kan wrijven."

Wanneer de vrouw met haar honden (en vos) in het park gaat wandelen, levert haar dat dan ook heel wat verraste blikken op. "Mensen komen vaak op me af en vragen dan of hij een vos is en of ze hem mogen aaien", vertelt ze. "Hij probeert te doen wat de honden doen, maar ik kan hem niet loslaten omdat hij doof is en me dus niet hoort roepen."

Schoolbezoek
Naast Todd heeft Emma nog een aantal aparte huisgenoten, waaronder een stinkdier, een wasbeer, hagedissen en slangen. Met in totaal 40 huisdieren, gaat ze regelmatig naar scholen en rusthuizen zodat kinderen en bejaarden kennis kunnen maken met de dieren. "Todd heeft vorige week zijn eerste bezoek aan een school gedaan en de kinderen vond het geweldig om hem te strelen terwijl hij in mijn armen lag", aldus Emma.

Volgens de Britse RSPCA (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals) is het niet verboden om een vos als huisdier te houden, maar de organisatie waarschuwt er wel voor dat het wilde dieren blijven met dezelfde noden en instincten als soortgenoten in het wild. (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!