Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




19-03-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blinde man en zijn vriend zonder armen planten samen 10.000 bomen

Blinde man en zijn vriend zonder armen planten samen 10.000 bomen

http://static2.hln.be/static/photo/2015/10/11/3/20150318180713/media_xll_7569363.jpg

In tien jaar tijd hebben Haixia en Wenqui naar schatting tienduizend bomen geplant in hun door overstromingen bedreigde dorp Yeli, in het noordoosten van China. Jia Wenqui was drie toen hij beide armen verloor in een ongeval. Jia Haixia is sinds zijn geboorte door cataract verblind in één oog en hij verloor het andere in een werkongeval. Samen vormen ze wel een sterk team boomplanters.

De twee staan om zeven uur 's ochtends op om aan hun werkdag te beginnen. Elke dag. Om jonge boompjes te kopen, hebben ze geen geld, dus nemen ze zelf stekken. Het is Haixia die in de bomen klimt om de beste stekken te zoeken. Hij graaft dan kuilen om de stekken te planten. Het is Wenqui die de jonge bomen verzorgt.

Met hun werk helpen ze hun dorp te beschermen tegen overstromingen. Nadat hun aangrijpende verhaal in China viraal ging, is een fonds opgericht dat geld inzamelt om Haixia een operatie aan zijn aangeboren cataract.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Amy Macdonald - The Road To Home

Amy Macdonald - The Road To Home

Klik op de foto om haar te beluisteren





Amy Macdonald (Bishopbriggs  (nabij Glasgow), 25 augustus 1987) is een Schotse zangeres. Haar debuutalbum This Is the Life  kwam in Groot-Brittannië binnen op de tweede plaats en in Schotland op de eerste plaats. Ook bereikte dit album in vier dagen tijd daar de gouden status. In Nederland was de cd  op de eerste positie van de Album Top 100 te vinden. In totaal verkocht ze wereldwijd meer dan 1 miljoen exemplaren van haar debuutalbum

Macdonald staat al vanaf haar vijftiende op het podium met akoestische  optredens. Haar muziek wordt onder andere beïnvloed door Travis en The Libertines. Ze heeft een platencontract met Vertigo  en is verloofd met voetballer Steve Lovell.

In Nederland gaf zij optredens in het voorprogramma van Paul Weller (2007) en in de bovenzaal van Paradiso (3 maart 2008). Op 31 mei 2008 was zij ook op Pinkpop aanwezig evenals in augustus op Lowlands. In de uitzending van het televisieprogramma Mooi! Weer De Leeuw van 13 september 2008 trad ze op met het nummer Mr. Rock & Roll. Op Pinkpop 2009 stond Amy op maandag 1 juni op het hoofdpodium.

Ze brak in Europa door met de single Mr. Rock & Roll, waarmee ze onder andere een nummer 1-positie in de Schotse hitlijst en een nummer 3-positie in Zwitserland behaalde. Andere succesvolle singles zijn L.A. en This Is the Life, de single die haar doorbraak betekende in Nederland en waarmee ze meteen de grootste solo-hit voor een vrouwelijke artiest ooit scoorde.

This Is the Life werd eind maart 2008 uitgeroepen tot 3FM Megahit, en kwam vervolgens op 5 april 2008 binnen in de Single Top 100. Het nummer steeg door tot nummer één (3 juni 2008). Ook in de Top 40 was deze single op 3 juni 2008 de nummer 1. Ook in België is de single erg populair. Op 12 september 2008 stond de single al 14 weken in de Ultratop 50, waarvan nu al 11 weken op nummer 1.

Haar debuutalbum This is the Life verkoopt erg goed in zowel Nederland als België. In de tweede week van augustus 2008 kreeg ze in België daarom een gouden plaat uitgereikt, en in Nederland een platina plaat.

Halverwege augustus werd haar eerste Nederlandse single, Mr. Rock & Roll opnieuw uitgebracht als single.


» Reageer (0)
18-03-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Tom Waes-effect: Into The Wild op 1 in boeken top-10

Het Tom Waes-effect: 'Into The Wild' op 1 in boeken top-10

http://static3.hln.be/static/photo/2015/10/0/5/20150318085314/media_xll_7567805.jpg

In de Vlaamse boeken top-10 kan je momenteel 'Into The Wild' van Jon Krakauer vinden. Niet meteen speciaal, ware het niet dat het boek al van 1996 dateert. De reden voor deze plotse comeback? Eén zinnetje van Tom Waes, die het boek aanprees in zijn programma 'Reizen Waes'.

Into The Wild, in het Nederlands 'De Wildernis In', werd in 2007 al eens opnieuw in de kijker gezet, toen de gelijknamige film uitkwam. Het boek vertelt het waargebeurde verhaal van Christopher McCandless, die een veelbelovende carrière achterliet om zonder enige bezitting rond te gaan trekken in Alaska. De man overleed er uiteindelijk.

Ook Tom Waes besteedde begin deze maand een aflevering van 'Reizen Waes' aan Alaska. Met het boek in de hand riep hij alle Vlamingen op om het verhaal een kans te geven, omdat ze de aflevering zo veel beter zouden begrijpen. En zo blies hij de verkoop van het boek bijna 20 jaar na verschijning nieuw leven in.

Dat bewijst nog maar eens hoe belangrijk de invloed van bekende mensen is op ons koopgedrag, merkt De Standaard vandaag op. Een aanbeveling in een interview, zoals Tom Barman dat twee jaar geleden voor een boek van de Ierse cultuurfilosoof Michael Foley deed, is voldoende om een nieuwe hype te starten. Of wat dacht je van Adele, die de Canadese singer-songwriter Tobias Jesso in een tweet vermeldde? De man kreeg toen op een paar uur meer kliks op YouTube dan hij daarvoor in zijn hele carrière wist te verzamelen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze modellen maken kans op celstraf wegens te mager

Deze modellen maken kans op celstraf wegens 'te mager'

http://static0.hln.be/static/photo/2015/10/15/2/20150318141804/media_xll_7568432.jpg

Frankrijk wil modellenbureaus bestraffen als ze ongezond magere modellen in dienst nemen. Overtredingen kunnen leiden tot geldboetes en zelfs gevangenisstraffen. Vele topmodellen halen echter lang niet een gezond BMI van 18, de vraag is dus of ze écht allemaal bestraft gaan worden (en of dat een goede zaak zou zijn).

Dat modellen vaak (te) mager zijn weet iedereen, maar dat daarvoor straffen worden uitgedeeld, is een eerder nieuwe evolutie. Israël was de eerste stad om ongezond magere modellen te weren van de catwalk in 2013. Milaan volgde kort daarna, maar dat dé modestad bij uitstek Parijs nu ook op het punt staat om te volgen is een erg belangrijk en krachtig signaal. Als modellenbureaus er toch nog modellen gebruiken met een te laag BMI, dan hangen er geldboetes van maximaal € 75.000 in de lucht en zelfs celstraffen van een halfjaar.

Gunstig metabolisme
Heel wat bekende topmodellen halen echter die gezonde BMI grens van 18 absoluut niet. En dan rijst natuurlijk de vraag of al die modellen écht zo ongezond zijn. Want sommige mensen worden nu eenmaal geboren met een erg gunstig metabolisme, moeten zij daarvoor echt bestraft worden? Deze modellen vallen allemaal onder de categorie 'ongezond mager'. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.6 tips om dit jaar de tuin van je dromen te krijgen

6 tips om dit jaar de tuin van je dromen te krijgen

http://static0.hln.be/static/photo/2015/1/16/9/20150317152829/media_xll_7565934.jpg

De lente staat voor de deur en dat betekent dat het hoog tijd is om plannen te maken voor je tuin. Of je nu de perfecte groententuin of een balkon vol bloemen wil, dankzij deze 6 tips ligt de tuin van je dromen dit jaar ein-de-lijk binnen handbereik. Zélfs als je geen groene vingers hebt. 

1. Geef je tuingerief een onderhoudsbeurt

Hoe scherper je tuingerief, hoe beter. Geef je snoeischaren, schoppen en ander materiaal (tot zelfs je grasmachine toe) dus een onderhoudsbeurt vooraleer je ze gebruikt. Het zal je tijd én geld besparen. Extra tip: als je je tuingerief na élk gebruik reinigt en onderhoudt, zal het jaren meegaan.

2. Maak zélf compost

Compost is hét superfood voor planten en je kan etensresten, bladeren en gras zelf omvormen tot mest. Check bij je tuincentrum welke types compostmaker zij verkopen of leg zelf een composthoop aan. Is je compost klaar voor gebruik? Verwijder dan het onkruid uit de zone waar je wil planten en leg een laag van ongeveer 10 centimeter.

3. Snoei struiken en bomen

Struiken en bomen snoeien doe je best in de winter. Ook wordt aangeraden om fruitbomen te snoeien vooraleer ze beginnen bloeien, omdat je anders een kleinere oogst kan krijgen.

4. Kies je nieuwe planten met zorg

Houd bij het kiezen van je planten rekening met de omgeving waar je woont. Let hierbij in het bijzonder op twee factoren: welk type grond je in je tuin hebt en hoeveel zonlicht hij krijgt.

5. Weet wanneer je moet planten en oogsten

Wat je ook zeker moet weten over je planten is wanneer je ze moet planten, hoe lang ze moeten groeien en - als het groenten zijn - wanneer je ze kan opeten. Deze zaai- en oogstkalender van Intratuin geeft je heel wat info, maar je kan het voor de zekerheid ook gewoon navragen bij je eigen tuincentrum.

6. 'Automatiseer' je tuin

Tuinieren is een leuke hobby, maar het kan ook érg hard werken zijn. Waarom maak je het jezelf niet iets makkelijker met een paar tuinier-hacks? Vraag in het tuincentrum bijvoorbeeld informatie over automatische sproeisystemen, zodat je wat meer van je tuin kan genieten in plaats van elke avond de planten water te moeten geven (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De beste manier om in slaap te vallen? Proberen niét in slaap te vallen

De beste manier om in slaap te vallen? Proberen niét in slaap te vallen

http://static3.hln.be/static/photo/2015/5/6/1/20150318061409/media_xll_7566451.jpg

Proberen wakker te blijven is de makkelijkste manier om in slaap te vallen. Dat toont een onderzoek aan de universiteit van Glasgow aan.

"Wetenschappers aan de universiteit van Glasgow vroegen aan een groep mensen met insomnia om zo lang mogelijk wakker te blijven", legt psycholoog Richard Wiseman uit in de video hieronder. "Ze vergeleken hun resultaten met die van proefpersonen die ze hadden gevraagd om zo snel mogelijk in te slapen."

"De proefpersonen die moesten wakker blijven mochten met hun ogen knipperen, maar niet bewegen, de computer gebruiken of tv kijken. Opvallend: de groep die moest wakker blijven viel sneller in slaap dan de groep die moest inslapen."

Conclusie: als je snel naar dromenland wil, moet je je best doen om zo lang mogelijk wakker te blijven. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Crowded House - (I Just) Died In Your Arms

Crowded House - (I Just) Died In Your Arms

Klik op de foto om hun te beluisteren






Crowded House was de band van het Nieuw-Zeelandse multitalent Neil Finn. Hij richtte de band in 1986 op na het uiteenvallen van Split Enz in 1984, de band waar hij samen met zijn broer Tim voorman van was. In 1987 werd een grote hit gescoord met Don't Dream It's Over. Een andere bekende song was "Weather with you".

Andere bandleden waren Nick Seymour (basgitaar), Paul Hester (drums) en Mark Hart (diverse instrumenten). Broer Tim Finn werkte mee aan het album Woodface en werd korte tijd lid van de band.

In de zomer van 1992/1993 nam de band het album Together Alone op. Hiervoor verbleven ze op een afgelegen strand van Nieuw-Zeeland, Karekare, dat ook het toneel werd voor de film The Piano. Tim Finn had ondertussen de band alweer verlaten en werkte aan een solo-album. Zowel op Tim's solo-album als op Together Alone verschenen restjes van de nummers die ze in aanloop naar Woodface hadden geschreven.

Het album werd in 1993 uitgebracht. Het jaar daarop ontving Crowded House de prijs voor Beste Internationale Act van Q-magazine, waarbij ze grote acts als U2, Nirvana en Pearl Jam versloegen.

Ze brachten in totaal vier albums uit en een 'Best of' genaamd Recurring Dream. Het album Afterglow is een verzameling rariteiten voor de echte fan.

De band werd door Neil opgeheven in 1996 omdat hij naar eigen zeggen 'bang was zichzelf te herhalen' en hij op zoek wilde naar een nieuwe manier van muziek maken. De band gaf een laatste concert op de trappen van het Sydney Opera House. Zeker 120.000 mensen woonden het concert bij.

Na vaak te hebben aangegeven dat de band niet opnieuw leven zou worden ingeblazen kondigt Neil Finn in januari 2007 toch een reünie van de band aan, met Mark Hart en Nick Seymour en een nieuwe drummer, Matt Sherrod. Sherrod vervangt oorspronkelijk bandlid Paul Hester, die overleed in 2005. Hesters overlijden is een rode draad door het reünie-album, en volgens Finn was Pauls dood ook de 'oorzaak' van het opnieuw bijeenkomen van de band. Tegenwoordig maakt ook Neils zoon Liam Finn deel uit van de live band.



» Reageer (0)
17-03-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De gevaren van lopen met versleten sportschoenen

De gevaren van lopen met versleten sportschoenen

http://static1.hln.be/static/photo/2015/13/8/0/20150316151518/media_xll_7563495.jpg

De eerste zonnestralen doen ons vol goede moed naar die lang opgeborgen loopschoenen graaien. Maar voor je enthousiast met de Start To Run-podcast naar het park trekt, check je beter eerst of ze nog in optimale staat zijn. Niets zo slecht voor je gewrichten als joggen met versleten schoenen.

Je hebt niet veel uitrusting nodig om een occasioneel jogger dan wel een fanatiek marathonloper te worden. Een ademend t-shirt en een sportbroek zijn voldoende, naast het allerbelangrijkste item: een deftig paar loopschoenen. Deze schoenen vangen schokken op en bieden voldoende steun, waardoor je geen pijnlijke blessures oploopt.

De gevaren van versleten schoenen
Wie loopschoenen overroepen vindt en zijn geld liever spendeert aan een nieuw paar enkellaarsjes of sandalen: deze gevolgen van lopen met slechte schoenen trekken je wel over de schreef.
In de minst erge maar toch vervelende categorie: blaren en rode schuurwondjes. Slechte schokdemping door een versleten schoen kan daarnaast zorgen voor fasciitis plantaris, een pijnlijke ontsteking van het peesblad onder de voetzool. Ook een ontsteking van de achillespees is vaak terug te brengen op schoenen die de schokken niet meer goed opvangen. Overbelaste en pijnlijke knieën komen er eveneens door te lopen met versleten schoenen. Tot slot is er een risico op een (scheen)beenvliesontsteking door een gebrek aan schokdemping. Misschien toch maar eens controleren of jouw schoenen nog voldoen?

Schokdempend schuim
Een loopschoen is samengesteld uit lichte materialen, waaronder een soort schuim dat de harde schokken van het lopen opvangt. Verschillende onderzoekers adviseren om een loopschoen te vervangen na 400 à 800 kilometer, omdat het schuim dan versleten is. Voor een loper die drie keer per week 5 km loopt, komt dat neer op een nieuw paar om de zes à zeven maanden. Dure grap? Kan zijn, maar blessures laten behandelen is ook niet goedkoop. Wie loopt om gezond te blijven, doet dat effect al snel teniet door met slechte schoenen zijn gewrichten te belasten. Bovendien is het de enige investering die je moet doen voor je sport, dus het loont de moeite.

Schoenanalyse voor beginnelingen
Kilometers kleven op de houdbaarheidsdatum van loopschoenen is moeilijk, omdat iedere loper en iedere loopschoen verschillend is. Zwaardere lopers zullen sneller het schokdempend schuim verslijten, en ook de ondergrond waarop je loopt heeft invloed op de duurzaamheid van je schoenen. Met deze checklist kan je eenvoudig zelf bepalen of het tijd is voor een tripje naar de sportwinkel:

- De duwtest. Hou de schoen vast in één hand, en duw met je andere hand in het midden van de schoen. Voelt de schoen verend aan en geeft hij een beetje terug? Dan zit je nog goed. Als de schoen "futloos" lijkt, is hij aan vervanging toe. Een schoen die van zichzelf al lichtjes inzakt is zonder twijfel versleten.

- Analyse van de zool. Bekijk de zool van de schoen. Kan je kleine rimpels of beschadigingen zien? Dan zijn de gloriemaanden van de schoen voorbij. De demping is verminderd, dus zal je op zoek moeten naar een nieuw paar.

- Pijn en blessures. Krijg je plots last van blessures of pijnlijke benen en knieën, kan dat een teken aan de wand zijn dat er iets mis is. Zeker als je normaal gezien geen last hebt van dit soort kwaaltjes.

- Oud versus nieuw. Als je twijfelt, kan je met je oude paar naar de winkel gaan. Pas een nieuw paar schoenen, en voel welke het beste zitten. Als het nieuwe paar comfortabeler is, bewijst dat ontegensprekelijk dat je oude schoenen hun beste tijd hebben gehad. (br.hln)


» Reageer (0)
16-03-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pakkend! Gestorven baby komt terug tot leven

Pakkend! Gestorven baby komt terug tot leven

http://static0.hln.be/static/photo/2015/11/5/0/20150316162919/media_xll_7563645.jpg

Het moet de grootste nachtmerrie zijn van elke vrouw: je bent hoogzwanger en de dokter kan de hartslag van je kindje plots niet meer vinden. Deze horror overkwam Catherine Urhegyi. Zij kreeg te horen dat haar baby overleden was in de baarmoeder, waarop ze een abortuspil nam. En toen veranderde er plots iets...

Catherine Urhegyi en haar partner waren er het hart van in, maar stemden uiteraard in met een abortus. Catherine nam medicijnen om de abortus op te wekken, maar kreeg plots hevige bloedingen. Toen het koppel in allerijl naar het ziekenhuis terugsnelde, gebeurde er iets onwerkelijk. De dokter hoorde plots wél een hartslag, hun ongeboren dochtertje bleek helemaal niet gestorven te zijn en bleek ook nog eens de abortus medicijnen overleefd te hebben. Catherine is nog steeds zwanger maar weet helaas niet hoe het met de gezondheid van haar dochtertje gesteld is. De kans is reëel dat het kindje er iets aan overhoudt.

"Alles ging goed, er was helemaal niets mis met mijn zwangerschap. Ik had waarschijnlijk beter om een extra scan gevraagd, maar ik vertrouwde de dokters en was ook erg emotioneel toen ze mij vertelde dat mijn kindje overleden was," zei Catherine aan de Daily Mail.  "Ik heb nu een folder gekregen over de mogelijke afwijkingen die mijn baby'tje kan krijgen door de medicatie. Maar veel onderzoek is er niet naar gedaan en de afwijkingen zijn meestal pas te zien als ze ouder worden. Al ben ik elke dag opnieuw dankbaar dat mijn kindje nog steeds levend in mijn buik zit," aldus Catherine. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Miljonair bekent per ongeluk drie moorden

Miljonair bekent per ongeluk drie moorden

http://static3.hln.be/static/photo/2015/11/13/8/20150316141534/media_xll_7563398.jpg

Een miljonair uit de Verenigde Staten is opgepakt op verdenking van drie moorden. In een televisie-documentaire legde hij plots per ongeluk een bekentenis af. Robert Durst (71), de erfgenaam van een miljonairsfamilie uit New York, werd al eerder verdacht van de moorden op zijn vrouw Kathleen McCormack (1982), zijn vriendin Susan Berman (2000) en zijn buurman Morris Black (2001), maar hij werd nooit veroordeeld wegens een gebrek aan bewijzen. Hij reikt het bewijs jaren later plots zelf per ongeluk aan in een HBO-documentaire over de moorden, waar hij vrijwillig aan meewerkte.

Nadat Durst had gepraat over de moordzaken en met nieuw bewijsmateriaal werd geconfronteerd, ging hij tussen de opnames door even naar het toilet. Daar zei hij tegen zichzelf: "Wat heb ik in godsnaam gedaan!? Ik heb ze allemaal vermoord!", terwijl hij vergeten was dat hij nog een microfoontje omhad voor de documentaire. Nog voor de documentaire op televisie werd uitgezonden, werd de miljonair opgepakt.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo verkleuren kameleons écht

Zo verkleuren kameleons écht

http://static2.hln.be/static/photo/2015/13/7/8/20150316094040/media_xll_7562678.jpg

De kameleon, het diertje blijft tot de verbeelding spreken. De reden ligt dan ook voor de hand. Het beestje kan in geen tijd van kleur veranderen en wetenschappers hebben nu ook ontdekt hoe dat precies gebeurt. Onder hun huid hebben ze kleine kristallen en die kunnen van vorm veranderen om de verschillende golflengten van het licht te reflecteren. Dat meldt de Britse openbare omroep BBC.

Een panterkameleon (Furcifer pardalis) in rustige toestand heeft een groene kleur maar dat verandert al snel als hij in de buurt komt van een macho-exemplaar. Dan kan onze brave kameleon boos worden of competitief. Als dat gebeurt, dan verkleurt hij binnen de twee minuten en krijgt hij een rode en lichtgele tint. Vaak vindt dat 'verkleuringsproces' nog sneller plaats. Dat is zeker het geval bij de panterkameleon, weet de BBC.

Heel wat hagedissen hebben verschillende lagen cellen met verschillende pigmenten die hun huid lichter en donkerder van kleur kan maken. Het is nu duidelijk geworden dat het wijzigen van kleur niet altijd volgens precies dezelfde manier verloopt. Het verschil wordt gemaakt door kleine kristallen die net onder hun huidoppervlak zitten. De iridophores vormen de sleutel van het verkleuringsproces. Deze kleine kristallen kunnen samentrekken en uitzetten als de kameleon opgewonden is of onder stress staat. Afhankelijk van de toestand van de kristallen reflecteren ze dan verschillende golflengten licht. Volgens wetenschapper Michel Milinkovitch van de universiteit van Genève in Zwitserland functioneren die kristallen als een soort van selectieve spiegeltjes voor de weerkaatsing van de golflengten van het licht. De verschillende kleuren worden gevormd door de grootte en vorm van de kristallen. Die zijn effeciënt georganiseerd zodat de kleur van de hagedis volgens Milinkovitch "puur en intens" is.

Tweede huidlaag

Een mannelijke kameleon zal vaak van kleur veranderen om een rivaal te verjagen of om indruk te maken. Om het spektakel van de kleurenwijziging in beeld te brengen, filmden de onderzoekers confrontaties tussen mannelijke kameleons. Een product op de huid van de dieren deed de kristallen van grootte veranderen. "We hebben zo duidelijk kunnen vaststellen dat de kleurenwijziging effectief het gevolg is van een verandering van die specifieke kristallen", weet Milinkovitch. De kleurenwijziging wordt dus niet veroorzaakt door een verandering van de pigmenten in de huid.

De wetenschappers ontdekten ook nog een diepere huidlaag die de infrarode warmtestraling van het zonlicht weerkaatst. Dankzij die huidlaag kunnen kameleons hun lichaamstemperatuur regelen. Devi Stuart-Fox van de universiteit van Melbourne in Australië noemt de ontdekking van die tweede laag cellen "opwindend". "Wij, mensen maar ook de kameleons kunnen de infrarode warmtestraling van de zon niet zien. Als ze die warmtestraling helemaal zouden absorberen dan raakten ze verhit. Net omdat ze die straling wel kunnen weerkaatsen kunnen ze op temperatuur blijven", besluit  Stuart-Fox. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eén op vijf buurtbibliotheken gesloten

Eén op vijf buurtbibliotheken gesloten

http://static3.hln.be/static/photo/2015/5/16/7/20150316051144/media_xll_7562347.jpg

Tussen 2008 en 2013 werden er in Vlaanderen 95 bedieningspunten van bibliotheken gesloten. Dat zijn meestal kleine satellietvestigingen van de hoofdbibliotheken, schrijft De Standaard vandaag.

Eén buurtbibliotheek op de vijf sloot zo de deuren. In 2013 gingen er maar liefst 45 dicht, een pak meer dan in de voorgaande jaren. In 2013 was het aantal buurtbibliotheken geslonken tot 330, terwijl het er in 2008 nog 425 waren. "En dat is nog een onderschatting", zegt Bruno Vermeeren van de bibliotheekkoepel VVBAD, dat de cijfers opvroeg bij het Vlaamse Agentschap Sociaal-Cultureel Werk. "De telling gaat maar tot 2013, terwijl die beweging nog volop aan de gang is."

De grootschalige sluiting heeft alles te maken met de besparingsinspanningen waar heel wat gemeenten voor staan. De vraag is of de sluitingen een voorbode zijn van wat komen zal, wanneer de gemeenten vanaf 2016 niet langer verplicht zijn een bibliotheek in te richten. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dina Tersago: Ik ging naar psycholoog voor perfectionisme

Dina Tersago: "Ik ging naar psycholoog voor perfectionisme"

http://static0.hln.be/static/photo/2015/13/3/0/20150316091059/media_xll_7562640.jpg

Presentatrice Dina Tersago (35) had het als kind erg moeilijk. Dat vertelde ze in het Radio 2-programma De Rotonde. "Ik was zo perfectionistisch dat ik blokkeerde", klinkt het.

Als klein meisje moest alles perfect zijn voor Dina. "Te perfect. Als ik tekende, kon ik zo vaak gommen dat mijn blad bijna kapot was. Het moest er precies zo uitzien als in mijn hoofd", vertelt ze. "Mijn mama zei vaak dat zeven op tien ook wel goed was, maar ik was te streng voor mezelf. Ik was bang dat ik niet zou slagen als ik niet alles perfect kende."

Dina vertelt dat de faalangst en het perfectionisme soms zo beklemmend werkte dat ze volledig blokkeerde. "Dan kreeg ik een black-out". Uiteindelijk zocht de inmiddels zes maanden zwangere Dina psychologische begeleiding. "Zo leerde ik relativeren en had ik veel meer rust." Of ze het niet bizar vindt dat ze dan net met faalangst voor de tv ging werken? "Had je me dat op mijn zestiende gezegd, had ik je nooit geloofd. Maar mijn deelname aan Miss België heeft veel veranderd." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kwartiertje wandelen vermindert uw zin in zoetigheid

Kwartiertje wandelen vermindert uw zin in zoetigheid

http://static3.hln.be/static/photo/2015/10/4/5/20150316092535/media_xll_7562675.jpg

Doet stress u hunkeren naar chocolade? Dan hebben Oostenrijkse onderzoekers goed nieuws voor u: een korte, fikse wandeling vermindert de zin in zoete snacks, zelfs voor de grootste chocoladefanaten onder ons.

Eerder onderzoek had al aangetoond dat intens sporten de verleiding van chocolade doet afnemen bij mensen met een normaal gewicht. Een onderzoeksteam onder leiding van Larissa Ledochowski van de universiteit van Innsbruck in Oostenrijk ging nu de effecten na bij mensen met overgewicht.

De 47 proefpersonen gaven aan dat ze dagelijks gesuikerde, calorierijke snacks verorberden, zoals chocolade. Vooral in stresserende situaties is het vaak moeilijk om aan de verleiding te weerstaan. Het experiment vond plaats na drie dagen van chocolade-onthouding.

De vrijwilligers werden in twee groepen verdeeld: de helft van hen maakte een fikse wandeling van 15 minuten op een loopband. De anderen werden gevraagd even lang stil te zitten. Nadien moesten ze de gekende Stroop-taak voltooien, waarbij bijvoorbeeld de woorden 'groen' en 'rood' in een andere kleur worden weergegeven en je de juiste kleur moet benoemen. Van deze test is aangetoond dat ze een hoog stressniveau opwekt.

Daarna kregen alle deelnemers een aantal gesuikerde snacks aangeboden. Ze werden gevraagd hun favoriete snack uit de verpakking te nemen en 30 seconden vast te houden, zonder de snoep op te eten. Gedurende het hele proces werd gemeten in welke mate ze naar de snack hunkerden, op basis van emotionele opwinding, hartslag en bloeddruk.

De onderzoekers stelden vast dat de Stroop-test de stress inderdaad deed toenemen, wat de hunkering naar snacks verhoogde. Maar dit effect was minder uitgesproken bij de personen die net een korte wandeling hadden gemaakt. Het openen en vasthouden van de snacks verhoogde hun zin in snoep, maar die reactie werd afgezwakt door intens te bewegen.

"Een wandeling van amper 15 minuten vermindert de hunkering naar gesuikerde snacks, zelfs bij mensen met overgewicht die onder druk staan en snoep binnen handbereik hebben", besluiten de onderzoekers in het vakblad PLOS One. "Wanneer het eten van calorierijke snacks een gewoonte geworden is, kan het waardevol zijn korte fysieke inspanningen aan te moedigen om de verleiding te doen afnemen op momenten waarop men er het meest gevoelig voor is." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Té schattig: ekster Penguin leeft als huisdier bij Australische familie

Té schattig: ekster Penguin leeft als huisdier bij Australische familie

http://static2.hln.be/static/photo/2015/0/2/7/20150315121234/media_xll_7560157.jpg

De familie Bloom uit het Australische Sydney heeft een wel érg bijzonder huisdier: de tamme ekster Penguin. Zoon Noah vond de vogel in 2013 aan de plaatselijke bibliotheek en sindsdien is Penguin een volwaardig lid van het gezin.

"We besloten Penguin te houden omdat ik erop vertrouwde dat ik de tijd en de kennis had om haar veilig en gezond te laten opgroeien", aldus vader Cameron. "Bovendien is mijn beste vriend een dierenarts en kon hij ons raad geven over zaken als Penguins dieet."

En het resultaat mag er zijn, want ondertussen komt Penguin knuffelen in bed, eet ze mee aan tafel én helpt ze de kinderen als ze zich 's ochtends klaarmaken voor school.

"Onze zonen Noah, Rueben en Olli zijn gek op haar en het voor ons ondertussen de normaalste zaak ter wereld dat Penguin ons huisdier is. Ze vindt het heerlijk om voor ons te zingen en komt ook regelmatig op ons hoofd zitten of aan ons oor knabbelen."

Ondertussen is de ekster met zo'n 12.500 volgers ook razendpopulair geworden op Instagram, waar Cameron - die professioneel fotograaf is - de mooiste kiekjes van Penguin en zijn familie deelt.

"Het plezier dat Penguin ons geeft, is onbetaalbaar", besluit hij.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dolce & Gabbana: We willen niemand veroordelen

Dolce & Gabbana: "We willen niemand veroordelen"

http://static0.hln.be/static/photo/2015/1/10/14/20150316051157/media_xll_7562324.jpg

Modeontwerpers Dolce & Gabbana benadrukken dat hun opvattingen over homogezinnen persoonlijk zijn. Ze willen niemand veroordelen, melden ze volgens The Guardian na de ophef over eerdere controversiële uitspraken van het duo.

"Ik sprak over mijn persoonlijke mening, zonder anderen daarbij te veroordelen. Dat was nooit onze intentie", meldt Domenico Dolce in een statement nadat hij in een interview met het Italiaanse Panorama eerder sprak over dat kinderen horen op te groeien in een traditioneel gezin van man en vrouw. Het onderwerp kwam in het interview naar voren, omdat Dolce & Gabbana hun nieuwe wintercollectie hebben opgedragen aan moeders over de hele wereld. Dolce en Stefano Gabbana waren lange tijd behalve zakenpartners ook een stel.

Het enige goede gezin is zo'n traditioneel gezin, stelde het duo in het interview. "Ik kom uit Sicilië en ben opgegroeid in een traditioneel gezin met een moeder, vader en kinderen. Ik ben me er van bewust dat er andere type gezinnen zijn die net zo legitiem zijn als het gezin dat ik kende." Ze voegden daaraan toe: "Het leven moet zijn natuurlijke loop hebben. Voortplanting moet een daad van liefde zijn, niet iets met buisjes, zaad uit een catalogus of gehuurde baarmoeders."

Beroemdheden waren verontwaardigd over de conservatieve uitspraken van de homoseksuele ontwerpers. Elton John riep op tot een boycot van het modemerk. De zanger heeft twee kinderen met zijn man David Furnish. "Hoe durven jullie mijn prachtige kinderen kunstmatig te noemen?", vroeg de zanger zich af. Ook Ricky Martin sprak zich uit tegen de woorden van het modeduo.

De twee Italiaanse modeontwerpers hopen nu duidelijk gemaakt te hebben dat ze het niet kwaad bedoelden. "We geloven in vrijheid en liefde. We geloven in democratie en de vrijheid van meningsuiting die dat in stand houdt." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Joan Jett & The Blackhearts - I Love Rock 'n Roll

Joan Jett & The Blackhearts - I Love Rock 'n Roll

Klik op de foto om haar te beluisteren





Joan Jett (22 september 1958) is een Amerikaanse rock 'n roll-zangeres en -gitariste.

Joan Jett werd geboren in Philadelphia, maar verhuisde op jonge leeftijd met haar familie naar Hollywood, Californië. Ze begon haar muzikale carrière als gitarist en componist van de vrouwelijke hardrock-groep The Runaways. Een enkele maal zong ze ook in deze groep.

Nadat The Runaways uit elkaar gingen in 1980 produceerde ze een album voor de punk-groep The Germs. Later begon ze een solocarrière. Haar grootste hit scoorde ze, met haar band the Blackhearts in 1982 met het nummer I love rock n' roll, dat in Nederland de nummer 1-positie haalde.

Naast zingen speelde Joan Jett in een film en speelde ze op Broadway.

» Reageer (0)
15-03-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grootste huis ter wereld staat te koop en het is top secret

Grootste huis ter wereld staat te koop en het is 'top secret'

http://static0.hln.be/static/photo/2015/2/0/9/20150315130847/media_xll_7560444.jpg

Een Toscaans kasteel met maar liefst 115 kamers en praktisch evenveel badkamers is op de markt gekomen. Het is het grootste landgoed ter wereld dat momenteel te koop staat maar niemand wil exact zeggen waar. De locatie is een goed bewaard geheim.

Het kasteel dateert naar verluidt uit de twaalfde eeuw en zou zich ergens ten oosten van Siena moeten bevinden, meldt The Telegraph. Het hele landgoed is 630 hectare groot en er staan 1.500 olijfbomen.

De Italiaanse vastgoedmarkt lijkt echter net zo op discretie gesteld als de maffia gesteld is op anonimiteit. Zelfs de naam van het kasteel wordt door de makelaar niet meegedeeld, net zoals de exacte locatie.

"Vanaf het moment dat je naar het kasteel rijdt, beland je in een totaal andere wereld", verklaart John Jonk Van Sotheby's International. "Het kasteel is ongelofelijk prachtig en de ligging absoluut magisch. Op het domein heerst de stilte. Het kasteel werd gebouwd op een moment dat Siena in oorlog was met Firenze."

Alle geheimdoenerij ten spijt: voor een geoefende internaut is het kasteel nochtans niet moeilijk terug te vinden. Kan jij het lokaliseren?

Het prijskaartje geven wij nog mee. Voor 28 miljoen euro is deze parel van u. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Werken van Hergé geveild voor 800.000 euro bij Christie's in Parijs

Werken van Hergé geveild voor 800.000 euro bij Christie's in Parijs

http://static1.hln.be/static/photo/2015/6/9/3/20150314222245/media_xll_7559688.jpg

Op een veiling bij Christie's in Parijs zijn een aantal originele tekenplanken van Hergé verkocht voor in totaal 792.000 euro. Het topstuk, een orginele cover met de personages van het album 'De Blauwe Lotus', werd afgehamerd voor 577.500 euro. De opbrengst bleef onder de verwachtingen van het veilinghuis, dat had gerekend op 1,5 miljoen euro. Een aantal tekenplanken werd ingehouden.

De originele cover van het tijdschrift Kuifje van 16 oktober 1978, met alle personages van het album 'De Blauwe Lotus', was geschat tussen 350 en 400.000 euro maar veranderde voor 577.500 euro van eigenaar.

Het tweede toplot van de verkoop was de originele potloodtekening "'Coke en Stock', die in prepublicatie verscheen in de Belgische editie van Kuifje op 20 november 1957, en 109.500 euro opbracht. Vooraf was het stuk geraamd op tussen 70 en 80.000 euro.

Een originele reclametekening van 'Quick en Flupke' voor chocoladeproducent Jacques verleidde een koper voor 47.100 euro (raming 40 tot 45.000 euro).

Christie's veilde nog andere stripillustraties. Zo werd een tekenplank aangeboden door Uderzo voor de slachtoffers van de aanslag op de lokalen van Charlie Hebdo verkocht voor 181.500 euro. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.8 voedingsmiddelen die niet zo ongezond zijn als je denkt

8 voedingsmiddelen die niet zo ongezond zijn als je denkt

http://static0.hln.be/static/photo/2015/0/11/6/20150315091318/media_xll_7560081.jpg

Eieren, koffie, volle melk ... Het zijn allemaal voedingsmiddelen die de laatste jaren een slechte reputatie opbouwden en niet goed voor ons zouden zijn. De Britse voedingsdeskundige Sarah Flowers zegt echter dat we onze vooroordelen overboord moeten gooien en deze 8 usual suspects toch een kans moeten geven. 

"Jarenlang hebben deskundigen gezegd dat vet slecht voor ons is", steekt Flowers van wal. "Daardoor zochten we onze toevlucht tot verwerkte voedingsmiddelen die inderdaad vaak minder vet, maar wel véél meer suikers bevatten. Het wordt hoog tijd dat we terug leren genieten van écht eten zoals eieren, volle melk en yoghurt. Deze voedingsmiddelen zijn allemaal goed voor je, als je twee simpele regels volgt: eet ze met mate en in hun pure vorm."

1. Koffie

"Te veel koffie is slecht voor de vertering, heeft een laxerend effect en geeft je een slechte adem. Aan de andere kant is ook bewezen dat koffie, als je er niet te veel van drinkt, ervoor zorgt dat je je beter kan concentreren en dat het helpt bij gewichtsverlies. Er zijn zelfs studies die aantonen dat het drinken van koffie je beschermt tegen Alzheimer en dementie.

2. Aardappelen

"Eén aardappel van gemiddelde grootte voorziet je van 50% van je dagelijkse behoefte aan vitamine C, 30% van je dagelijkse behoefte aan vitamine B6 en 25% van je dagelijkse behoefte aan kalium. Daarnaast bevatten aardappelen ook calcium, magnesium, vitamine B, zink en fosfor."

3. Eieren

"Eieren zitten boordevol proteïnen en goede vetten en geven je langer een verzadigd gevoel. Wil je vermageren? Gooi je ontbijtgranen in de vuilnisbak en ontbijt met een ei!"

4. Volle melk

"We krijgen al jaren te horen dat vet slecht voor ons is en vervangen volle producten door light-varianten. En toch worden we steeds dikker! Volle melk bevat veel meer gezonde voedingsstoffen dan halfvolle of magere melk. Bovendien maakt volle melk je niet dik, maar zorgt het ervoor dat je langer verzadigd blijft en dus minder gaat snacken."

5. Yoghurt

"Het probleem zit 'm niet in yoghurt zélf, maar in de extra's die fabrikanten eraan toevoegen. Vervang yoghurt met fruit - die inderdaad vaak minder vet, maar véél meer suiker bevat - dus door gewone volle of Griekse yoghurt."

6. Zout

"We eten met z'n allen veel te veel zout, maar dat komt vooral omdat we zoveel verwerkte voedingsmiddelen eten. Als je vaker zelf kookt en onverwerkte voedingsmiddelen eet, zal je zien dat je ook minder zout binnenkrijgt."

7. Pindakaas

"Pindakaas bevat een uitstekende vetzuursamenstelling en een heleboel gezonde voedingsstoffen zoals magnesium, kalium, vitamine E ... Kijk wel goed naar de ingrediëntenlijst als je pindakaas koopt, want sommige merken voegen suiker toe."

8. Kokosnootolie

"Kokosnootolie is een verzadigd vet en zou daarom slecht voor ons zijn. Niets is echter minder waar. Kokosnootolie is immers geen gewoon verzadigd vet, maar een MCT (middellange keten vetzuur, nvdr.) dat in ons lichaam wordt aangewend voor energievoorziening en dus niét voor vetopslag. Bovendien is bewezen dat kokosnootolie onder andere je immuunsysteem versterkt en helpt bij gewichtsverlies." (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!