Tot grote wanhoop van cosmeticabedrijven bestaat er nog steeds geen wondermiddel tegen wallen. Haal dus geen dure smeersels in huis, maar ga even na wat de oorzaak is. Dan kan je die donkere zakjes onder je ogen wél gemakkelijk bestrijden.
1. Slaaptekort
Laten we meteen met de deur in huis vallen: na een korte nacht zit de kans er in dat je er wat verkreukeld uitziet. De gouden regel voor wie z’n schoonheidsslaapje af en toe overslaat? Vergeet nooit of te nimmer je make-uplaag te verwijderen voor je onder de wol kruipt. Het kan ook dat je ’s nachts vocht ophoopt. Een dikker kussen kan dan wonderen verrichten.
2. Allergieën
Nu de pollen opnieuw in de lucht hangen, hebben meer mensen last van opgezwollen ogen. Tot overmaat van ramp krijg je ook last van jeuk, kriebels en een vervelende loopneus. Even bij de dokter langsgaan voor de juiste medicatie is dan de beste remedie.
3. Dehydratatie
Een avondje stappen met cocktails à volonté is nog zo leuk, helaas ben je de volgende ochtend wel volledig gedehydrateerd. Dit zorgt er voor dat de bloedvaten onder je ogen opzwellen, met die donkere, dikke kringen tot gevolg. Gelukkig is er een simpele oplossing. Door genoeg water te drinken, slinken die ondingen in een mum van tijd. Komkommerschijfjes, koele theelepels of zakjes kamillethee helpen ook én zijn een welgekomen verfrissing tegen die barstende hoofdpijn.
4. Hormonen
Buikkrampen, rugklachten en een kloppende hoofdpijn: ongesteld zijn is geen pretje. Op de koop toe kan de hormonenwisseling tijdens het maandelijkse onheil je ook opzadelen met wallen. Let er dan op dat je voldoende slaapt en gezond eet. Veel meer kan je er jammer genoeg niet tegen doen.
5. Erfelijk bepaald
Tot slot zijn er nog de pechvogels bij wie de vetophoping en donkere kringen erfelijk bepaald zijn. In dat geval valt er weinig aan te doen, buiten de zogezegde ‘kussentjes’ verstoppen onder een laagje concealer. En wie de wanhoop nabij is, kan ook nog altijd plastische chirurgie overwegen. (br.hln)
Bart De Pauw leek voorgoed van het toneel verdwenen, maar niets is minder waar. Volgens Het Nieuwsblad werkt hij momenteel in alle stilte aan een nieuw sketchprogramma.
Koeken Troef!, het productiehuis van De Pauw, bleef in zijn afwezigheid steeds programma’s maken voor SBS, waaronder zenders Vier en Vijf vallen. Nu werkt De Pauw echter weer mee achter de schermen.
“Dat programma wordt nu getest”, zo zegt woordvoerder Kristof Demasure. “Bij groen licht zal het op Vier te zien zijn.”
Bart De Pauw zal zelf niet in beeld komen, maar hij is wel betrokken bij de productie. Wat zijn taak precies is binnen de ontwikkeling van het programma, is nog niet duidelijk. (br.hln)
John haalde zijn universitair diploma en stond 17 jaar voor de klas, maar hij had een buitengewoon geheim
John haalde zijn universitair diploma en stond 17 jaar voor de klas, maar hij had een buitengewoon geheim
John Corcoran groeide op in de Amerikaanse staat New Mexico. Hij studeerde af aan de middelbare school, ging naar de universiteit en werd leraar in de jaren zestig. Die job oefende hij 17 jaar lang uit, maar hij droeg een buitengewoon geheim met zich mee.
“Volgens mijn ouders was ik een winnaar en tijdens de eerste jaren van mijn leven geloofde ik hen”, vertelt de Amerikaan aan de BBC. “Ik duurde lang vooraleer ik kon praten, maar desalniettemin ging ik met hoge verwachtingen naar school. Ik wilde leren lezen zoals mijn zussen”, zegt John.
“Dat eerste jaar ging het nog goed omdat we nog niet zo veel moesten kunnen. In het tweede leerjaar kwam het erop aan te leren lezen. Voor mij was het precies allemaal Chinees. Ik begreep er niets van en ik wist als kind ook niet hoe ik mijn probleem moest verwoorden”, herinnert John zich nog levendig.
“Ik weet nog hoe ik ’s nachts zat te bidden, ‘Alsjeblieft Heer, laat me morgen weten als ik opsta hoe ik moet lezen’ en soms deed ik het licht aan en pakte ik een boek vast om te zien of het wonder geschiedde. Maar het mirakel bleef uit.”
Dom
“In de klas kwam ik op de rij te zitten met andere kinderen die niet mee konden. Ik wist niet hoe ik daar weg kon geraken of welke vragen ik moest stellen. Ik begon te denken dat ik gewoon dom was. Tijdens de ouderavond vertelde de leerkracht aan mijn ouders echter dat ik wel degelijk slim was en er wel zou komen. En ze lieten me overgaan naar het derde leerjaar.
‘Hij is een slimme jongen en zal het uiteindelijk wel snappen’. En ze lieten me naar het vierde leerjaar gaan.
‘Hij is een slimme jongen en komt er wel’. En zodoende mocht ik ook naar het vijfde leerjaar.
Oorlog
Maar ik snapte er helemaal niets van. Tegen dat ik in het vijfde jaar zat, had ik het opgegeven om te leren lezen. Ik stond elke dag op en ging naar school, maar het was net of ik naar de oorlog ging. Het was voor mij een vijandige omgeving waarin ik moest proberen te overleven.”
Twee jaar later zat John bijna iedere dag bij de directeur. Zijn gedrag was veranderd. “Ik gedroeg me vijandig, ik was de clown die de lessen verstoorde en ik werd zelfs van school gestuurd. “Maar dat was niet wie ik echt was. Ik wilde een goede student zijn, ik wilde slagen in het leven. Maar ik kon het gewoon niet.”
“In het tweede middelbaar besloot ik me te herpakken. Voortaan zou ik er alles voor doen wat nodig was om mijn diploma te halen. Als je je tijdens de middelbare school gedraagt, en het systeem doorgrondt, dan kan je slagen.
Spieken
Ik was heel sociaal en vond enkele slimme meisjes bereid om mijn huiswerk te maken. Ik kon mijn naam schrijven maar geen volzinnen. Ik zat op de middelbare school terwijl ik las zoals een zevenjarig kind. En ik heb dat nooit aan iemand verteld. Tijdens een toets probeerde ik te spieken of ik liet de test invullen door iemand anders. Eigenlijk was het op die manier een koud kunstje.”
Aan de universiteit was het echter een ander paar mouwen. Het werd steeds moeilijker om zijn geheim te verbergen. “Ik sloot me aan bij een studentenvereniging die kopieën had van oude examens.Sommige professoren gaven elk jaar hetzelfde examen, dus dat was een goede manier om voldoende punten te halen. Ik probeerde ook lessen te volgen met een ‘partner in crime’, iemand die me kon helpen. Maar ik moest ook steeds creatiever uit de hoek komen en was soms zelfs zo wanhopig dat ik een aantal keer heb ingebroken op school om het examen te stelen.”
Maar waarom vroeg John nooit hulp? “Omdat ik niet geloofde dat er ook maar iemand was die me kon leren lezen. Het was mijn geheim en ik bewaakte het goed. Ik was erg gemotiveerd omdat stukje papier in handen te krijgen: mijn diploma.”
Leeuwenkooi
John studeerde af en kreeg een baan aangeboden als leerkracht. Gezien zijn voorgeschiedenis leek het de meest onlogische keuze maar de jongeman besloot om er toch voor te gaan. “Ik was net uit de leeuwenkooi ontsnapt en ging er nu uit eigen beweging weer naartoe. Maar ik had mijn schooljaren overleefd en dus leek het me een goede manier om mijn geheim net daar te bewaren. Niemand verwacht namelijk van een leraar dat hij niet kan lezen noch schrijven.”
“Ik ben sportleraar geweest, ik gaf les in sociologie ... maar op het bord heb ik nooit een woord geschreven. Tijdens mijn lessen liet ik de leerlingen vaak naar films kijken en hielden we interessante debatten. Anderzijds besefte ik maar al te goed dat ik hier eigenlijk niet thuishoorde.”
Toen hij aan de slag was als leerkracht, vond hij ook de vrouw van zijn leven. Het bleek een zegen voor John. Zijn echtgenote Cathy besefte dat hij niet kon lezen toen hij eens probeerde voor te lezen aan de kinderen maar in werkelijkheid gewoon een verhaaltje verzon. Maar ze zei er niets over en probeerde haar man te helpen zo goed ze kon. Uiteindelijk heeft John lesgegeven van 1961 tot 1978.
Het keerpunt
Acht jaar nadat hij met lesgeven was gestopt, veranderde er iets. Hij was toen bijna 48 jaar en zag Barbara Bush op tv. De voormalige first lady sprak over ongeletterdheid bij volwassenen. John realiseerde zich plots dat hij niet alleen was. Hij was er eindelijk klaar voor om hulp te aanvaarden.
John ging naar de bibliotheek en sprak iemand aan over zijn probleem. Daar leerde een vrijwilliger hem lezen. Stap voor stap kreeg hij onder de knie wat hij nooit had gekund. Het voelde als een bevrijding. Hij zou zeven jaar duren vooraleer hij deftig kon lezen. De vrijwilliger moedigde hem aan om in het openbaar over zijn ongeletterdheid te praten. Eerst durfde John dat niet omdat hij zich schaamde. Maar nu heeft hij zijn verhaal al bij Oprah Winfrey gedaan en Larry King.
Sommige mensen beweerden dat hij het verhaal had verzonnen omdat het nu eenmaal te gek lijkt voor woorden dat een leraar niet kan lezen. “Maar ik wilde vooral hoop geven en laten zien dat we niet dom zijn. We kunnen allemaal leren lezen”, zegt John.
“48 jaar lang tastte ik in het duister. Tot ik eindelijk de moed vond om het spook uit mijn verleden te begraven.” (br.hln)
Het berustingssyndroom: de mysterieuze ziekte die enkel Zweden treft
Het berustingssyndroom: de mysterieuze ziekte die enkel Zweden treft
Eerder deze week werd de winnaar van de World Press Photo 2018 bekendgemaakt. Die ging natuurlijk met de meeste media-aandacht lopen, maar op de lijst met laureaten staat nog een ander erg opmerkelijk beeld. Fotograaf Magnus Wennman stuurde een foto in van twee meisjes die aan het ‘Resignation Syndrome’ lijden, een mysterieuze aandoening die enkel Zweden lijkt te treffen.
Twee meisjes liggen in een bed, beiden lijkbleek en onbeweeglijk. Het zijn twee zussen, die enkel in leven gehouden worden door sondevoeding. Ze reageren op niets of niemand: ze praten niet, spreken niet en openen zelfs hun ogen niet. Je zou denken dat ze aan een zware ziekte lijden of een ongeval hebben meegemaakt, maar eigenlijk is er fysiek gezien niets mis met hen. Djeneta en Ibadeta hebben allebei het ′uppgivenhetssyndrom’ - vrij vertaald: het berustingssyndroom.
Hoewel de foto van Wennman nu de aandacht vestigt op het mysterieuze verschijnsel, is de aandoening op zich niet nieuw. Al sinds het begin van de jaren 2000 duiken er patiënten met het syndroom op. Tegen 2005 werden er meer dan 400 gevallen geregistreerd, en vorig jaar alleen al kwamen er 60 nieuwe zieken bij. Vreemd genoeg zijn het enkel kinderen, meestal tussen de acht en de vijftien jaar oud. Maar nog opmerkelijker is dat het berustingssyndroom enkel in Zweden opduikt. Tot dusver werd nog in geen enkel ander land dezelfde diagnose gesteld.
Vluchtelingen
Djeneta (14) is al tweeënhalf jaar aan haar bed gekluisterd. Haar zus Ibadeta (15) zo’n zes maanden. Ze leven in een opvangcentrum voor vluchtelingen, en dat is nog iets dat de zieke kinderen met elkaar gemeen hebben. Ze hebben allemaal een immigratie-achtergrond: de meesten zijn afkomstig uit de voormalige Sovjet-Unie of uit Balkanlanden, en zijn met hun familie naar Zweden gevlucht in de hoop op een beter leven. Er zijn ook enkele Roma-kinderen die aan het syndroom lijden, en de laatste jaren ook Jezidi’s uit Syrië of Irak.
De kinderen in kwestie trekken zich volledig terug uit de wereld rondom hen. De eerste symptomen zijn een verminderde interesse in sociale activiteiten, en vaak gaan ze ook minder spreken. Uiteindelijk sluiten ze zich helemaal af en verzinken ze in een soort coma. Hun ouders en dokters zijn dan genoodzaakt om ze in leven te houden met sondevoeding en moeten hen luiers aantrekken.
Volgens dr. Elizabeth Hultcrantz, die verschillende patiënten behandeld heeft, is het een verdedigingsmechanisme. “Ze zijn zoals Sneeuwwitje, ze vallen weg uit de wereld.” Ze meent dat de kinderen zich terugtrekken als reactie op hun onzekere toekomst. Meestal gaat het immers om gezinnen met een moeilijke status in Zweden - de familie van de twee zusjes op de foto ziet hun voorlopige verblijfsvergunning bijvoorbeeld binnenkort aflopen. “Ze wachten vaak al maanden of jaren vol spanning op nieuws. Als het dan eindelijk komt en een slechte boodschap is, sluiten ze zich helemaal af.” Zo kreeg Ibadeta de ziekte op het moment dat hun asielaanvraag werd geweigerd.
‘In de oceaan’
Hoewel het berustingssyndroom er levensgevaarlijk uitziet, is er tot dusver nog niemand gestorven aan de ziekte. Veel kinderen herstellen na enkele maanden - gevallen zoals Djeneta die jaren apathisch blijven, zijn eerder zeldzaam. Vaak wordt hun herstel bespoedigd door een positieve verandering voor het gezin, zoals een permanente verblijfsvergunning. Zo is Georgi weer bijna helemaal de oude. De 13-jarige Russische vluchteling verkeerde vijf maanden in de bizarre coma, tot zijn familie op aandringen van zijn dokters toch in Zweden mocht blijven. Daarna raakte hij langzaam aan de beterhand. Volgens hem bracht hij die apathische maanden door ‘in een fragiele glazen kooi, diep in de oceaan’. Hij had het gevoel dat de kooi zou breken als hij zou spreken of bewegen, dus hield hij zich stil.
Na heel wat verontwaardigde reacties in Zweden over het lot van de zieke kinderen, heeft het land nu enkele regels aangepast. Daardoor is het onmogelijk om de families in kwestie uit te wijzen. Hun toekomst wordt daardoor een stuk zekerder, al komt er vanuit medische hoek nog steeds veel protest. Zo menen psychiaters dat het onmenselijk is dat de kinderen geen echte behandeling krijgen in een ziekenhuis zolang ze geen verblijfspapieren hebben. Honderden kinderen blijven thuis aan hun bed gekluisterd, gevangen door een aandoening die niemand echt begrijpt.
Waarom Zweden?
Zo is het nog steeds erg onduidelijk waarom enkel Zweden met het syndroom te maken krijgt, al is er wel een theorie. Een officieel rapport van de overheid vermoedt dat veel te maken heeft met de herkomst van de kinderen, die vaak uit een omgeving komen waarbij de noden van een individu ondergeschikt zijn aan die van de familie of de maatschappij in het algemeen. Er wordt gesuggereerd dat de specifieke socioculturele eigenschappen van Zweden zo anders zijn, dat de kinderen voor het eerst de kans krijgen om hun trauma op een persoonlijke manier te uiten.
Eigenlijk is de ziekte ook besmettelijk: na het allereerste geval in het noorden van Zweden in 1998 doken er nieuwe patiënten op, allemaal in de omgeving van het eerste kind. Dr. Karl Sallin, een pediater, heeft zijn doctoraat gewijd aan het berustingssyndroom. “We weten dat het besmettelijk is, maar op welke manier het zich verspreidt, is niet duidelijk. Het grootste probleem rond het syndroom is het gebrek aan onderzoek. Eigenlijk weten we nog steeds weinig tot niets over de ziekte, laat staan hoe we ze moeten aanpakken.” (br.hln)
Waarom ik mijn job met een maandloon van 26.000 euro opgaf
Waarom ik mijn job met een maandloon van 26.000 euro opgaf
Susie Moore verdiende een slordige 310.000 euro per jaar, oftewel 26.000 euro per maand. Toch nam ze de beslissing om haar glorieuze topjob op te geven en haar leven een compleet nieuwe wending te geven. In een column legt de Australische vrouw uit waarom ze die moedige stap gezet heeft.
Moore kwam vier jaar geleden nog aan de bak als sales manager van een van de vijfhonderd grootste bedrijven ter wereld. “Maar toen ik dertig jaar werd, begon ik een depressief gevoel te krijgen. Ik was gelukkig getrouwd en de job viel wel mee, maar ik kon er mijn ziel niet in kwijt. Ik wist dat ik niet op de wereld gezet was om reclamesoftware te verkopen.”
“Herken je dat gevoel niet? Proficiat, in dat geval heb je je roeping gevonden. Maar dat gebeurt niet vaak.”
“Ik merkte dat mensen in mijn omgeving me vaak raad kwamen vragen. Vrienden die zich afvroegen of ze wel genoeg verdienden. Collega’s die hulp zochten voor huwelijksproblemen. Families die een ruzie aan het uitvechten waren. Ik was de vertrouwenspersoon tot wie ze zich richtten.”
“Ik had al zeker vijfhonderd zelfhulpboeken gelezen, maar ik ging in het weekend nog extra lessen rond coaching volgen aan de universiteit van New York. En toen trad ik naar buiten als consulente. Ik hield het heel simpel: ik wilde het leven van mijn klanten op een positieve manier veranderen.”
“Het bijbaantje verschafte me intens genot. En ook financieel mocht ik niet klagen, ik verdiende snel 2.500 euro extra bovenop mijn loon. Hier zat dus muziek in.”
“Ja, ik verdiende vroeger 310.000 euro per jaar. Voor een stuk voelde ik me schuldig omdat ik enkel maar meer wilde. Waarom kon ik niet gewoon mijn kop houden en gelukkig zijn?”
“Het antwoord is simpel: mijn inkomen was niet gegarandeerd, ik zat als verkoopster in een bonussysteem. Zou ik het jaar nadien evenveel verdienen? Zou ik mijn job mogen houden? Als werknemer heb je die zekerheid tegenwoordig niet meer.”
“Ik moest almaar gekkere bokkensprongen uithalen om zoveel te verdienen (waarvoor dank, baas). Hetzelfde doen volstond niet, er werd altijd meer van je verwacht.”
“Maar die kopzorgen heb je dus niet meer als je voor jezelf werkt. Geen glazen plafond! Geen salarisplafond! Geen saaie vergaderingen waar je de schijn hoog moet houden! Geen angst voor een C4!”
“Ik vond het niet leuk dat anderen zeiden wat ik moest doen. Ik kwam daar zelfs tegen in opstand. Als jij hetzelfde voelt, ben je waarschijnlijk een geboren ondernemer.”
Een creatieve bijverdienste naast je vaste job is altijd mooi meegenomen. In het Engels bestaat er zelfs een woord voor: de ‘side hustle’, een soort ondernemerschap in je vrije tijd. Voor Susie viel de sprong zodanig goed mee dat ze haar oude werk opgaf en zich helemaal in het nieuwe avontuur stortte.
“Ik zeg niet dat iedereen nu zomaar zijn job moet opgeven, dat zou ik nooit doen. Maar ben je goed in iets en krijg je daar appreciatie van anderen voor? Help je vrienden bijvoorbeeld tijdens het fitnessen? Kan je goed juwelen maken? Ben je een kei in feestjes plannen of blink je uit met je prachtige Instagram-foto’s? Dan is dit concept misschien iets voor jou. Probeer het uit in je vrije tijd en met een beetje geluk kan je er je hoofdberoep van maken.”
“In mijn geval is het alleen maar meegevallen. Ik verdien nu minstens evenveel als in mijn vorige job. En dit is nog maar het begin.” (br.hln)
Als je de doodsreutel hoort, betekent dat meestal dat de persoon in kwestie nog maximum 23 uur te leven heeft. Dat legt dokter Daniel Murrell van de University of Alabama in de VS uit.
Het is een akelig geluid en dito onderwerp. Maar één ding staat voor ons allemaal meteen van bij de geboorte vast: we zúllen sterven. Of zoals ze in het Engels met een boutade zeggen: “Er zijn maar twee zekerheden in het leven: de dood en de belastingen.
De doodsreutel is het fenomeen waarbij je niet meer kan slikken, hoesten of speeksel en slijm achteraan de keel afvoeren. Het maakt deel uit van de gewijzigde ademhaling van iemand die op sterven ligt. Het beangstigende geluid ervan verschilt van individu tot individu. Van een krakend gerochel over luid gesnurk tot zacht gekreun. Maar pijn doet het niet, verzekeren artsen ons. “Het is wel een teken dat de dood erg nabij is”, zegt Daniel Murrell. “Gemiddeld leeft iemand nog zo’n 23 uur nadat het reutelen begonnen is”.
Niet tegen te houden
Er zijn nog andere signalen die de dood kunnen aankondigen, zoals verwardheid, frequent geeuwen, slaperigheid, incontinentie, een veranderde geur, agitatie, donkere blauwe plekken, huidvlekken en het bewustzijn verliezen om daarna weer bij te komen.
Verplegers leggen de reutelende stervende vaak op de zij, meer voor de geliefden rond het sterfbed dan voor de persoon zelf. Net als andere zorgen zal dit de reutel niet wegnemen of tegenhouden. Het verplegend personeel zal daarom in de eerste plaats aan iedereen het onaangename geluid medisch verklaren, om de laatste natuurlijke stervensfase voor de aanwezigen in de mate van het mogelijke comfortabeler te laten verlopen. (br.hln)
Elisa Waut is een Brugse popgroep uit de jaren 80.
De band was opgebouwd rond broer en zus Hans en Elsje Helewaut, samen met bassist Chery Derycke.
Elisa Waut won in 1984 Humo's Rock Rally. Na vier albums stopte de groep in 1990, maar in 1995 en 1998 kwam er toch nog een album uit. Dit was meer spiritueel en transcendent dan hun eerdere albums.
Elsje Helewaut bouwde daarna samen met haar partner Chery een oude boerderij in Zarren om tot de bed & breakfast "Ark van Zarren" die in 2003 opende. Ze hebben in Brugge ook een gelijknamige winkel.
Elsje en Chery vormden samen met Ivan Smeulders en Marie-Anne Coppens ook de groep "Ark", die in 2002 de cd "Arkangel" met spirituele songs uitbracht. In mei 2006 kwam hun tweede cd "Victory of Light" uit. De voorlopig laatste cd van "Ark" kwam uit in 2009: "Universal Love".
Samen met Bart Plouvier, Wigbert van Lierde en Dirk Van Esbroeck nam Elsje Helewaut deel aan het project "Van Alle Landen Thuis". Hieraan kwam een eind door de ongeneeslijke ziekte van Dirk Van Esbroeck. Hij overleed op 23 mei 2007.
Hans Helewaut ging na Elisa Waut verder in de muziek. Hij bracht onder eigen naam o.a.de cd's "De Dood Van Titiaan" (1994) en "Meanwhile, up in the Snowy Mountains" (1998) uit. Hij componeerde ook filmmuziek, onder andere voor De Zusjes Kriegel uit 2004, naar een boek van Marc De Bel.
Tijdens werkzaamheden langs het spoor in de Halewijnstationstraat in Drongen hebben arbeiders van het Geraardsbergse bedrijf CN Construct woensdag een babyvosje gered. Op het moment dat de arbeiders kabels wilden leggen, botsten ze op drie vosjes onder een betonnen deksel. “We hoorden hen, alsof ze om hulp piepten”, zegt werfleider Dieter. “We weten nog altijd niet hoe ze onder het deksel zijn geraakt. We kapten enkele gaten langs de sleuven zodat we ze eruit konden halen.” Een van de beestjes was zwaar onderkoeld en werd voor verzorging naar het dierenopvangcentrum in Geraardsbergen gebracht. Het kreeg er eten via een papfles. De twee andere vosjes bleven achter omdat mama vos ze misschien zou ophalen. Gisteren waren ze weg. (JEW) (br.hln)
Cafébaas weigert 76-jarige longpatiënt te bedienen op terras: “Mindervalide? Mensen moeten stoppen met zich achter hun handicap te verstoppen”
Cafébaas weigert 76-jarige longpatiënt te bedienen op terras: “Mindervalide? Mensen moeten stoppen met zich achter hun handicap te verstoppen”
“Mindervalide? Sorry, voor mij is dat geen excuus. Mensen moeten zich niet achter hun handicap verstoppen. Ook zij moeten hun drankje binnen bestellen. Dat is hier de regel.” Bij taverne Maritimes op de Zeedijk van Zeebrugge weigeren ze mindervalide klanten te bestellen op het buitenterras. Ook niet als die mensen heel slecht te been zijn. Een 76-jarige klant, die dag en nacht met een zware zuurstoffles rondloopt, werd de deur gewezen en is er het hart van in. “Zo’n uitspraken zijn enorm pijnlijk. Ik kón gewoon niet naar binnen.”
De uitspraken van de uitbater doen meer dan de wenkbrauwen fronsen. Een bejaard koppel dat slecht te been is én moeite heeft om zich te oriënteren, deed deze moeite week alle moeite van de wereld om nog eens te genieten van de zon. Robert (76), die al jaren COPD-patiënt is en met een zuurstoffles van zes kilogram rondloopt, wou zijn echtgenote Jenny verrassen met een uitstapje naar zee, maar kreeg daar een koude douche te verwerken.
Een beetje respect
Na lang wachten op het drukke terras, kwam de zaakvoerder van taverne Maritimes hun richting uitgestapt. Niet om hun bestelling op te nemen, wel om te zeggen dat ze niet besteld gingen worden. “Als je drank wil, moet je er binnen achter. Lukt dat niet? Dan spijt het me, dan krijgen jullie niks”, sneerde de man het verbouwereerde koppel toe.
“Ik kan met moeite 100 meter wandelen zonder in zware ademnood te komen. Ook mijn vrouw is zeer slecht te been. Wij verwachten niet dat iedereen springt voor ons, zeker niet. Maar een beetje respect mag wel.” Uiteindelijk dropen Robert en Jenny zonder drankje af.
Geen excuus
Zaakvoerder Eddy Deschrevel reageert gepikeerd en gaat nog een stapje verder. “Mindervalide? Dat is geen excuus. Mensen moeten eens stoppen met zich te verstoppen achter een handicap. Bij mij is iedereen gelijk voor de wet. Ze zaten ook niet in een rolstoel of zo. Ze konden wel van de parking tot hier wandelen. Dus ja, ook in de toekomst zal ik zo blijven handelen.” (br.hln)
Gezond snacken onmogelijk? Niets van, zo maak je de juiste keuze
Gezond snacken onmogelijk? Niets van, zo maak je de juiste keuze
Iedereen die stiekem een hele dag door eet steekt nu zijn hand op! Schuldig? Wij ook. Snacken, het is zo’n puur genot. Maar niet altijd even gezond, tenminste wanneer je voor ongezonde snacks kiest. In een ideale wereld grijp je alleen nog maar naar fruit en groenten en laat je die paaseitjes aan de kant liggen. Onmogelijk? Fout. Wij helpen je graag op weg.
Drie maaltijden per dag: dat wordt ons voorgeschreven. Maar tussendoor wat snacken is onvermijdelijk, en dat kan helemaal geen kwaad wanneer je voor de juiste snacks kiest. Goede keuze: groenten en fruit, minder goede keuze: chocolade en koekjes. Wanneer je voor de goede keuze gaat, mag je ook veel meer tussendoor snacken. Ze zijn gezonder, lager in calorieën en gaan je meer vullen: win-win-win.
Maar hoe zorg je er nu voor dat je naar de juiste snacks grijpt en de foute keuzes aan de kant laat liggen?
Voeg ze toe aan je routine
Een gemakkelijke manier om de inname van gezonde voeding te verdubbelen is door ze toe te voegen aan je dagelijkse routine. Maar hou het simpel: een potje gesneden worteltjes per dag, een handje bosbessen bij de yoghurt in de morgen. Het moet niet altijd ingewikkeld zijn. Dit zijn goede tips voor overdag, maar wat ’s avonds? Je kan bijvoorbeeld wat bloemkool door je rijst mengen bij je avondeten, of een extra avocado snijden, om gezonde voeding te maken hoef je heus geen keukenprinses te zijn.
Hou gezonde snacks binnen handbereik
Leg fruit en groentjes klaar waar je ze kan zien en dit liefst de hele dag. Op de bureau op het werk, in een mooie mand in de keuken, een leuke vaas met appelen in de living? Er zijn genoeg opties!
Hou hierbij ook rekening met je snackgewoonten, ben jij iemand die standaard opnieuw honger krijgt om 15 uur in de namiddag? Voorzie dan wat hummus en selder in de frigo op je werk. Kan jij het niet laten om te knabbelen voor televisie? Dan is een verse fruitsla geen slecht idee.
Bespaar tijd
Geen tijd om veel te koken en ook geen zin om in de weekends uren in de keuken te staan voorbereiden voor de komende week? Niemand die het je kwalijk neemt. Maar je hoeft het jezelf niet altijd moeilijk te maken. We stellen je voor: diepvries. Groenten en fruit uit de diepvries zijn vaak even gezond (of nog gezonder) dan verse groenten en in een mum van tijd klaar.
Vermijd de dagelijkse sleur
Deze week al 8 groene appels naar binnengespeeld? Dat begint saai te worden, mee eens. Daarom is het belangrijk dat je moeite doet om af te wisselen. Probeer eens een nieuwe snack uit die je nog niet kende, of eet eens wat yoghurt bij die zoveelste banaan. Variatie zorgt dat er geen dagelijkse sleur komt kijken bij die goede gewoontes, waardoor je ze ook veel langer gaat volhouden. (br.hln)
Op St Michael’s Mount, een piepklein eilandje voor de kust van het Britse Cornwall, zoeken ze een manager. Die moet fulltime op het eiland komen wonen om de dertig medewerkers aan te sturen.
St Michael’s Mount is amper 0,2 vierkante kilometer groot en is in handen van een rijke Britse familie, de St Aubyns. Het is zowat het Engelse tweelingzusje van de Franse Mont Saint Michel, behalve dat er tot voor kort niet veel toeristen kwamen. De laatste tijd kwam daar verandering in en dus is er nu dringend iemand nodig die alles in goede banen leidt.
Zeemeerminnen
De nieuwe manager moet onder meer de gidsen aansturen en opleiden. Hij moet ook vlot omgaan met klachten van bezoekers, kalm blijven in noodsituaties en liefst ook een cursus EHBO gevolgd hebben.
In ruil verdien je 2.750 euro per maand. Je mag ook gratis op het eiland wonen, maar voor de rust moet je dat niet doen. Afgelopen jaar kwamen hier 350.000 toeristen en volgens oude legendes zouden hier ook nog zeemeerminnen en reuzen aan land komen. (br.hln)
Waarom een allergie ’s nachts erger is en wat je eraan kan doen
Waarom een allergie ’s nachts erger is en wat je eraan kan doen
Je kan er bijna een klok opzetten. Rond deze periode van het jaar zijn de allergieën plotseling weer daar. Alsof een lopende neus, niezen en jeukende ogen nog niet erg genoeg zijn, kunnen die vervelende allergieën er ook nog eens voor zorgen dat je amper slaap kunt vatten.
Het ligt niet aan jou, en je beeld het je ook niet in: allergieën zijn echt erger in de nacht. Dit is wat je moet weten over slapeloze nachten door die verschrikkelijke pollen.
Neerliggen verergert de verstopping
Slecht nieuws, wanneer je neerligt in bed wordt het moeilijker om te slapen met die vervelende allergieën. Als je al een verstopte neus hebt, gaat hij hierdoor nog meer verstoppen. Door de anatomie van je neus en keel, gaat eigenlijk alles van uit je neus doorlopen naar jouw keel. Daardoor ga je meer hoesten en het moeilijker krijgen met ademen dan wanneer je rechtstaat.
Oplossing: extra kussens onder je hoofd zullen ervoor zorgen dat je rechter ligt en beter kunt ademen.
Er is te veel stof in je slaapkamer
Neen, er zijn niet meer pollen in de nacht. Ook al kan het erger voelen ’s nachts, dat komt vaak omdat je met meer factoren van binnen in huis in aanraking komt. Zo zijn veel mensen allergisch aan elementen uit hun slaapkamer, zoals bijvoorbeeld stof, vocht of zelfs schimmel.
Oplossing: je slaapkamer zo vaak mogelijk verluchten. Probeer tapijten in slaapkamers te vermijden, of stofzuig ze zo vaak mogelijk. Gebruik een matrasbeschermer en overweeg een luchtververser.
Je huisdier slaapt bij jou
We mogen dan nog zo veel van Minoes en Blacky houden, eigenlijk hebben ze geen plaats in de slaapkamer. De vacht die onze trouwe viervoeters achterlaten zijn ware allergie aanval uitlokkers. Oké, het is heel gezellig om met onze zachte vriendjes te knuffelen maar als je al last hebt van allergie is het écht geen goed idee om ze mee in bed te nemen.
Oplossing: sorry, maar je moet even van je hart een steen maken en ze niet langer in de slaapkamer laten slapen.
Er zitten pollen in jouw huis
Als het niet de pollen van buiten zijn die je doen niezen, dan kunnen het wel degene zijn die je stiekem mee naar binnen bracht. Pollen kunnen in je haar zitten, op je huid en kleren.
Oplossing: neem altijd een douche voor je in bed gaat en doe een propere pyjama aan. (br.hln)
Harry Potterfans opgelet: feestelijke heruitgave van alle boeken ter gelegenheid van de twintigste verjaardag in de VS
Harry Potterfans opgelet: feestelijke heruitgave van alle boeken ter gelegenheid van de twintigste verjaardag in de VS
Harry Potter-fans, begin maar vast met sparen want binnenkort komt ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van de fantasy-serie een speciale heruitgave uit. De Amerikaanse uitgever Scholastic brengt de zeven boeken opnieuw uit met nieuwe zwart-wit covers die getekend werden door Brian Selznick. Samen vormen de boeken een grote Harry Potter-poster die de hoogtepunten uit het verhaal toont.
Artiest Brian Selznick, zelf “trotse Huffelpuf” en groot fan van Harry Potter kreeg de eer om de covers voor de 20ste verjaardagseditie te ontwerpen. “Ik vind het geweldig dat ik deel uitmaak van deze 20ste verjaardagsviering en kijk ernaar uit om Harry Potterfans en lezers in het hele land te ontmoeten”, zegt hij. “Dit project kwam met een grote verantwoordelijkheid naar zowel het verhaal als naar de lezers toe. Ik ben opnieuw in de boeken gedoken en werd vooral geraakt door de relaties tussen de karakters in de magische wereld van J.K. Rowling en ik wilde dat laten zien op de covers.”
Een groot beeld
“Een van de meest uitdagende aspecten in het proces was om zeven covers te tekenen, die ook op zichzelf zouden kunnen staan terwijl ze samen ook een mooi groot beeld zouden moeten vormen”, vertelt Selznick. “Het heeft me tientallen schetsen gekost om het goed te krijgen, maar nu ben ik blij dat ik eindelijk mijn grote liefde voor deze boeken via deze nieuwe illustraties mag delen met jullie.”
De boeken komen in juli uit in de Verenigde Staten. In september volgt een speciale verzamelaarsbox die ook door Selznick is ontworpen en waarin alle boeken in een keer te vinden zijn. (br.hln)
Vrouw (90) draait op voor enorm sluikstort van 12 ton waar ze zelf niet verantwoordelijk voor is
Vrouw (90) draait op voor enorm sluikstort van 12 ton waar ze zelf niet verantwoordelijk voor is
Drie dagen gaan werklui van Interza nodig hebben om een sluikstort van - u leest het goed - 12 ton weg te halen uit een berm van een privéterrein op de Bevrijdingslaan in Zaventem. Naast een hele hoop vuilniszakken liggen er ook ramen, deuren, banden én een koelkast. De privé-eigenaar, een 90-jarige dame uit Luxemburg, is de dupe en zal mogen opdraaien voor de kosten.
Langs de Bevrijdingslaan ligt zonder overdrijven een kleine vuilnisbelt. Doordat het in een berm 3 à 4 meter lager dan de weg ligt, valt het zelfs niet op over hoeveel afval het gaat. “De ploegbaas van Interza schat het op een twaalftal ton”, zegt milieuschepen Erik Rennen (N-VA). “Volgens een buurtbewoner is het begonnen met een zakje, dan nog één, en vervolgens een zetel en dan een deur... Tot er een hele berg lag. Twee à drie weken geleden werd er zelfs gestort vanuit een vrachtwagen, waardoor een deel zelfs op het voetpad terechtkwam. Dan heeft de politie ook de vaststelling gedaan.”
Met de hand opruimen
Gisteren zijn werklui van intercomunale Interza alvast met de opruiming begonnen. “Voornamelijk manueel, omdat het door die berm moeilijk werken is. Ze hebben alles bij elkaar gebracht. Donderdag komt er een kraan, maar er zal toch nog veel handenarbeid aan te pas komen. Er wordt drie dagen voor de totale opkuis voorzien. Dit is het resultaat van maanden sluikstorten.”
Privé-eigenaar betaalt
Het puin werd gestort op privégrond van een 90-jarige vrouw uit Luxemburg. Zij draait op voor de kosten van de opruimingswerken. “Dit gaat over ettelijke duizenden euro’s. Maar het was niet meer verantwoord. Sommige zakken waren ook al opengescheurd en lokken ongedierte. We moeten aan de volksgezondheid denken. We hebben dit met de dochter van de bejaarde vrouw besproken. Zij was ook erg geschrokken en dacht de opkuis eerst zelf te doen, maar ik heb meteen gezegd dat dat haast onmogelijk is door die diepe gracht. We hebben hen nu aangemaand om een afspanning te plaatsen en zij gaan daarmee akkoord.”
Volgens Rennen gaat het om doelbewuste, herhaalde stortingen. “Het zijn personen die de afgelegen plek goed kennen en weten dat er nauwelijks bewoning is. Bovendien is het er slecht verlicht. Ze trekken hun koffer open en gooien gewoon alles naar beneden.”
Gegevens daders
Toch is er een kans dat de daders alsnog tegen de lamp lopen. “De gemeenschapswachten hebben bruikbare identiteitsgegevens teruggevonden. Als de daders traceerbaar zijn, mogen ze zich aan flinke boetes verwachten.”
Rennen sluit ook niet uit dat de nieuwe mobiele camera’s die de gemeente gaat aankopen op die plek zullen worden ingezet. “Al zal een afspanning al veel oplossen...” (br.hln)
Zara introduceert augmented reality in 120 winkels en ook in België
Zara introduceert augmented reality in 120 winkels en ook in België
Vanaf 12 april kan je in 120 geselecteerde Zara-winkels gebruik maken van een augmented reality-app. De Zara-winkel op de Meir in Antwerpen is daar een van.
Wat doet de app nu juist?
De augmented reality-app van Zara gaat informatie over de werkelijkheid op je smartphone heen leggen. Anders dan bij virtual reality dus. Wanneer je de app gebruikt in de winkel, zie je nog alle mensen en voorwerpen om je heen maar er wordt extra informatie weergegeven. De Zara-app zal gedurende twee weken in april de kans geven om modellen op je scherm te tonen die de looks van Zara dragen.
Dit werkt ook voor de online shoppers onder ons. Leuker nog: wanneer je een pakketje van Zara gekocht hebt en het zelfs nog niet geopend hebt, kun je met de app al bekijken welke spullen er in de doos zitten en deze dan delen via sociale media.
Met dit project zet Zara stappen richting een gigantisch nieuwe digitale strategie, waarbij ook robots als winkelhulp zouden komen kijken. Je kan de app downloaden via ITunes en Google Play. (br.hln)
Babyboom in Planckendael: al derde olifantenbaby in amper vier maanden
Babyboom in Planckendael: al derde olifantenbaby in amper vier maanden
In dierenpark Planckendael is opnieuw een olifantje geboren. Het is er al de derde olifantenbaby in vier maanden tijd.
“De Aziatische olifant Phyo Phyo, mama van Kai-Mook, is in de nacht van dinsdag op woensdag om 3.23 uur opnieuw mama geworden”, laat het dierenpark weten. “Dit derde baby’tje van de familie werd net als nichtjes Suki en Tun Kai in de zandstal van Planckendael geboren te midden van de olifantenfamilie. Ook dit kleintje is ongelofelijk vertederend om te zien. De olifantenfamilie telt nu tien olifanten waarvan vier kleintjes. Schattigheid troef dus in Planckendael.” (br.hln)
Ze was 42 jaar lang met miljonair getrouwd, maar hij liet haar geen cent na: rechter grijpt in
Ze was 42 jaar lang met miljonair getrouwd, maar hij liet haar geen cent na: rechter grijpt in
Bij zijn dood vorig jaar bezat Wynford Hodge een vermogen van meer dan 1,7 miljoen euro. De 94-jarige landeigenaar was toen al 42 jaar lang getrouwd met de 79-jarige Joan Thompson, die voor haar zieke partner had gezorgd. Toch schrapte Hodge haar doodleuk uit zijn laatste van tien testamenten. Een rechter besloot daarop zelf in te grijpen.
Hodge had besloten zijn gehele fortuin over te laten aan twee van zijn huurders, Karla Evans en Agon Berisha, die hem tijdens zijn laatste levensjaren hadden geholpen met boodschappen doen en met het vorderen van achterstallige huur. Weduwe Joan en haar vier kinderen liet hij bewust met lege handen achter. Hodge noemde de situatie van zijn vrouw “financieel comfortabel”, ook al had ze op de bank het bescheiden spaarbedrag van minder dan 2.900 euro staan.
Joan moest dan maar naar een rusthuis, waar ze afhankelijk was van een overheidsuitkering. Ze verlangde erg naar het Parsonage Farm and Caravan Park in het Britse Amroth in Pembrokeshire, waar ze jaren had gewoond en waarvan Hodge de eigenaar was.
Verantwoordelijkheden
Een rechter vond dat Joan Thompson onrecht was aangedaan en besloot in te grijpen. Hij oordeelde dat het een “vergissing” was te denken dat Thompson na de dood van Hodge geen financiële steun meer nodig had en dat de miljonair verzaakt had aan zijn verantwoordelijkheden als partner ten opzichte van Joan. De rechter wees haar daarom een cottage ter waarde van 258.000 euro toe op het bewuste landgoed, waar haar zoon en diens vrouw voor haar zouden kunnen zorgen. De weduwe krijgt ook nog 218.000 euro cash geld mee uit het fortuin van haar aan prostaatkanker overleden man.
Joan was met haar zoon Dean in de jaren 70 verhuisd naar een caravan op Parsonage Farm. Al snel begon ze een relatie met Hodge en trok ze met Dean bij hem in de boerderij in. Ze werkte gratis mee in het park en zorgde voor de moeder van Hodge. Later deed ze hetzelfde voor haar partner, toen zijn gezondheid taande. Net voor zijn dood had Hodge in het ziekenhuis zijn vrouw nog “gerustgesteld dat er goed voor haar gezorgd zou worden”. (br.hln)
Baby van Heidi werd doodverklaard. Maar 36 jaar later neemt haar dood gewaande dochter plots contact op
Baby van Heidi werd doodverklaard. Maar 36 jaar later neemt haar dood gewaande dochter plots contact op
De Oost-Duitse Heidi kreeg kort na de bevalling te horen dat haar baby ziek was. De boreling werd weggenomen. Enkele weken later meldde het ziekenhuis dat haar kindje dood was. Maar 36 jaar later blijkt haar dochter springlevend. Moeder en dochter waren het slachtoffer van de georganiseerde kinderroof van de voormalige DDR.
Ook dertig jaar na de val van de Muur is nog niet alles herenigd in Duitsland. Denken we maar aan de vele families die nog steeds uit elkaar gerukt zijn. Sommigen weten zelfs niet eens dat er nog ergens een kind van hen rondloopt. Het zijn de “gestolen kinderen van de DDR”.
In 1981 beviel Heidi in een ziekenhuis in Leipzig. Ze was toen minderjarig. Kort na de geboorte nam men de baby weg. Reden: het meisje was ziek. Heidi wordt naar huis gestuurd. Enkele weken later deelde haar moeder mee dat het kindje was gestorven. “Ik moest het niet meer in mijn hoofd steken, ‘zij’ zouden zich om alles bekommeren”, verklaart Heidi aan de Duitse radiozender MDR.
Maar in november 2017 blijkt dat Heidi’s dochter Maria toch nog leeft en al drie jaar naar haar moeder op zoek is. De vrouw kreeg na 36 jaar plots de vraag van het jeugdwelzijnsbureau in Leipzig of ze haar kind wilde zien. Het meisje bleek vlak na haar geboorte als zogenaamd weeskind door een ander gezin te zijn geadopteerd.
“Ik heb het eerst moeten laten bezinken. Ze was toch dood. Is dat dan niet zo? Natuurlijk wil ik haar zien,” vertelt Heidi . Om alle twijfels weg te nemen, vroeg Heidi naar de vingernagels van Maria. “In onze familie hebben alle meisjes kromme vingernagels”, zegt Heidi. Dat bleek ook bij Maria het geval te zijn. Na bijna vier decennia hebben moeder en dochter elkaar eindelijk weergezien.
Het verhaal van Heidi is geen alleenstaand geval. De belangengroep “Gestolen kinderen van de DDR” zet zich ervoor in om dergelijke zaken uit te klaren. Honderden Duitsers twijfelen aan de vermeende dood van hun kind en vrezen dat er een onwettige adoptie heeft plaatsgevonden. (br.hln)
Voel jij je een beetje mottig? Blijf niet in dat gevoel hangen, maar verzet je ertegen. Wij hebben een paar tips om jezelf weer blijer te maken.
1. Stuur iemand een lief berichtje.
Door goede vibes te versturen, krijg jij er waarschijnlijk ook terug.
2. Maak een Pinterest-bord aan met plaatsen die je wilt bezoeken.
Door te dromen over op reis gaan en je te verdiepen in de plaatsen waar je naartoe wilt, verzet jij je gedachten. Meer nog: je krijgt zin in de toekomst en om dingen te doen en dat is precies wat jij nu nodig hebt.
3. Vertel jezelf dat het morgen allemaal weer beter wordt.
Neem een ontspannen badje, kruip lekker vroeg in bed en bekijk een van je favoriete films of series. Geniet van wat extra uurtjes slaap en morgenochtend ben je helemaal klaar om er weer tegenaan te gaan.
4. Scroll door je filmrol.
Door te kijken naar alle leuke dingen die je al gedaan hebt, voel jij je al snel weer wat vrolijker. Vind je een leuke foto terug van die uitstap met je vrienden? Stuur hem door en haal samen met hen herinneringen op. Voor je het weet ben je jouw dip alweer helemaal vergeten!
5. Neem een andere weg naar huis.
Door een nieuwe route naar huis te nemen, doorbreek jij jouw dagelijkse routine. Daardoor voel jij je alsof je een nieuwe omgeving ontdekt en daar word je nieuwsgierig door. Misschien ontdek je wel iets nieuws?
6. Lees je oude dagboek opnieuw.
Door oude gedachten te lezen, besef je hoe ver je gekomen bent. Bedenk hoe veel je al bereikt heb in je leven en hoe trots je mag zijn op jezelf.
7. Licht uit, muziek aan.
Zet je muziek lekker luid en dans alle slechte gevoelens weg! Luidkeels meezingen is ook helemaal toegestaan. Laat je leiden door de muziek en verlies jezelf erin. (Opgelet: als je het licht uitdoet, let er dan wel op dat je niets kan omgooien of jezelf geen pijn kan doen.)
8. Herbekijk je favoriete musical...
En natuurlijk moet je ook alle tekst meezeggen en alle liedjes - in verschillende stemmen - meezingen. High School Musical, anyone?
9. Leg je smartphone even weg...
En ja, ook jouw computer moet even uit. Al is het maar 15 minuutjes, je hersenen zullen je dankbaar zijn.
10.Verwen jezelf!
Trakteer jezelf op iets, het hoeft niet groot te zijn. Een nieuwe nagellak, een nieuwe douchegel die heerlijk ruikt, een lekkere reep chocolade. Het gevoel dat je jezelf trakteert, doet echt al veel!
11. Stuur belachelijke Snapchats naar je vrienden.
Zo veel mogelijk dubbele kinnen, het lelijkste gezicht dat je kan trekken of gewoon een grappige filter. Wedden dat je minstens even belachelijke foto’s terugkrijgt? Dat brengt je ongetwijfeld aan het lachen.
12. Organiseer
Al is het maar een lade of je nagellakcollectie. Zoek iets uit dat je kunt herorganiseren. Achteraf krijg je het gevoel dat je iets gedaan hebt en verdien je een schouderklopje (van jezelf).
13. BFF
Heel gemakkelijk: haal je BFF erbij! Bel haar, sms haar, snap haar...elke manier mag. Jouw BFF kent je beter dan wie dan ook en zij weet sowieso een manier om jou blij te maken. (br.hln)
Getrouwd met een sloddervos? Overleven in harmonie doe je zo
Getrouwd met een sloddervos? Overleven in harmonie doe je zo
Laten we beginnen met het goede nieuws: je hebt de liefde van je leven gevonden. Het minder goede nieuws: orde en netheid zijn niet de allersterkste kanten van jouw liefste. Maar zoals altijd, waar een wil is, is een weg. Zo ga je om met een rommelig persoon en dat op een liefdevolle manier.
Maak ‘dump zones’
En dan hebben we het niet over een strategische plaats om het met elkaar uit te maken. Neen, een plaats waar de hele familie hun spullen kan achterlaten zonder zich zorgen te maken over orde en netheid. Denk: een grote mand of kist in de badkamer, een mand in de gang waar sleutels en portefeuilles in kunnen, een schuif in de keuken waar van alles en nog wat in terechtkomt. De eerste stap naar een opgeruimd huis!
Wees eerlijk en direct over jouw verwachtingen
Passieve agressie heeft geen plaats in dit scenario. Heb je frustraties tegenover hem of haar, probeer ze dan op een normale manier uit te spreken. Daarnaast is het ook een goed idee om misschien zelf al met een oplossing voor het probleem te komen. Stel: jij stoort je aan het feit dat je partner oude magazines laat rondslingeren, hij of zij ziet het als een soort van artistieke expressie. In plaats van de magazines gewoon weg te smijten en het zaakje zo af te handelen, kan je hem of haar ook vragen of die artistieke expressie zich niet op een ordelijke manier op het boekenrek mag uiten.
Maak een routine van familie opruimbeurten
Oké, je liefste gaat niet van dag op dag ‘een nieuwe man of vrouw’ worden en ervan houden om de ruiten te kuisen, zo veel is duidelijk. Maar je kan je partner wel leren hoe die een handje kan helpen bij het huishouden. Hoe doe je dat? Een tip uit de kleuterklas: plan het in in jullie dagelijkse routine. Een halfuurtje op zondagnamiddag bijvoorbeeld? Wanneer poetsen bij de dagelijkse routine hoort, gaat het steeds minder vervelend lijken.
Leer dingen los te laten
“Ruim die schoenen nu toch eens op”, “een vuile tas hoort IN de vaatwasmachine”, “smijt die vuile sokken nu toch eens in de wasmand”, “Ik heb het gevoel dat ik hier de meid ben”. Komen deze uitspraken bekend voor? Dan moet je misschien af en toe proberen dingen los te laten. Bij een goede relatie horen nu eenmaal frustraties. Af en toe een oogje dichtknijpen voor de mensen die we graag zien, is nu eenmaal een van de grootste geheimen in een goed huwelijk. (br.hln)