Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




10-04-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Zet de vondst van één klein vingerkootje de theorie over de moderne mens op zijn kop?

Zet de vondst van één klein vingerkootje de theorie over de moderne mens op zijn kop?

https://images2.persgroep.net/rcs/bDKWHAVINPGUj3tFRSKVRkg3e7w/diocontent/121636331/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Wetenschappers hebben in de woestijn van Saoedi-Arabië een vingerkootje gevonden dat volgens hen toebehoorde aan een homo sapiens, de moderne mens. Het kootje van 85.000 jaar oud zou het eerste en oudste fossiel ooit zijn van een moderne mens op het Arabische schiereiland, en aantonen dat de mens veel vroeger uit Afrika is getrokken dan tot nu toe werd aangenomen.

Het kootje van niet meer dan 3 centimeter lang werd gevonden in de archeologische site van Al-Wusta in wat vandaag de Nefud-woestijn is. Maar 85.000 jaar geleden was de plaats waarschijnlijk een groen gebied vol meren, rivieren en vooral een plaats vol leven, met dank aan aanhoudende moessonregens. Op de plek vonden wetenschappers naast het vingerkootje ook fossielen van meer dan 800 dieren, waaronder gazelles en nijlpaarden. De theorie luidt dat die dieren Afrika op een gegeven moment hebben verlaten, waarna de homo sapiens - toen nog een jager-verzamelaar - hen gevolgd is.

De moderne mens ontstond zo’n 300.000 jaar geleden in Afrika. Lang werd onder veel wetenschappers aangenomen dat die homo sapiens pas zo’n 60.000 jaar geleden in een enkele golf uit het continent is vertrokken. Volgens die ‘Out of Africa’-theorie zou hij zich daarna geleidelijk aan over de rest van de wereld hebben verspreid en andere vroege mensensoorten, zoals de Neanderthaler, hebben verdrongen. 

Maar de vondst van het vingerkootje, het oudste dat ooit is gevonden buiten Afrika en de oostelijke kust van de Middellandse Zee, versterkt de aanzwellende kritiek op dat model. De ontdekking, gepubliceerd in het vakblad Nature Ecology and Evolution, toont volgens hoofdauteur Huw Groucutt van de universiteit van Oxford aan dat “de vroege uittocht van de homo sapiens ruimtelijk veel verspreider is gebeurd dan tot nu toe gedacht”.

Geleidelijke verspreiding

In plaats van één snelle migratiegolf, zou de moderne mens zich dus veel geleidelijker hebben verspreid, en bovendien veel vroeger dan gedacht. Op de Al-Wusta site vonden de wetenschappers ook 380 stenen werktuigen. Ze vermoeden dat er 20 tot 40 vroege mensen geleefd hebben. Wat er uiteindelijk met hen is gebeurd, is niet duidelijk. Zijn ze gestorven, of verder weggetrokken richting Azië?

Maar hoewel de wetenschappers claimen dat het vingerkootje afkomstig is van een homo sapiens, komt er meteen kritiek op het model. Volgens professor Rolf Quam van het Binghamton University Department of Anthropology in New York valt niet uit te sluiten dat het fossiel toebehoorde aan een andere soort, die misschien gelijkaardige vingers had. 

Quam meldde eerder dit jaar al de ontdekking van het oudste fossiel van de moderne mens buiten Afrika. In de Misliya-grot in Israël vond hij een kaakbeen van 177.000 tot 194.000 jaar oud. Ook Quam zei toen bewijs te hebben dat “de moderne mens veel vroeger uit Afrika emigreerde dan tot nu toe aangenomen”, al gaan andere wetenschappers er van uit dat die migratie richting het bosrijke gebied net naast Afrika mogelijk slechts van korte duur was. (br.hln)


» Reageer (0)
09-04-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steenrijke Antwerpse familie heeft 18 miljoen euro over voor paradijselijk eiland in Spanje

Steenrijke Antwerpse familie heeft 18 miljoen euro over voor paradijselijk eiland in Spanje

https://images1.persgroep.net/rcs/ATshrU5yijslaauZXHjDNyZ7BZc/diocontent/121596016/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De steenrijke broers Christian, Jean-Philippe, Pierre en Michel van de Antwerpse rederijfamilie Cigrang kunnen vanaf nu uitrusten op hun eigen paradijselijke eilandje. De broers hebben het Spaanse eiland Espalmador, een toeristische trekpleister, gekocht voor 18 miljoen euro. Opvallend: de familie mag niets veranderen aan hun nieuwe eigendom, aangezien het deel uitmaakt van een beschermd natuurpark.

Het eiland Espalmador maakt deel uit van de Balearen en ligt in een kleine zeestraat tussen Ibiza en Formentera. Tot vorige maand was het in handen van de Catalaanse architect Cinnamond, wiens grootvader het in 1932 kocht voor 42.500 pesetas (omgerekend zo’n 252 euro). In 2015 zette de man het eiland op de markt voor 24 miljoen euro, in de hoop dat de plaatselijke overheden het zouden opsnorren, maar die konden de heftige aankoopprijs niet betalen. Uiteindelijk verlaagde Cinnamond de prijs en richtte hij zijn pijlen op een private verkoop. Met succes: want half maart vond hij een koper in de Belgische familie Cigrang, die 18 miljoen euro veil had voor Espalmador.

De familie Cigrang staat op de lijst met rijkste Belgen -  hun vermogen wordt op zo’n 1.000 miljoen euro geschat. Ze hebben echter altijd een moeilijke relatie gehad met ons land en verlegden hun hoofdzetel uiteindelijk naar Luxemburg. Ze zijn vooral actief in de scheepvaart met hun groep Cobelfret, maar zijn ook de tweede grootste aandeelhouder van Bank Degroof. Daarnaast is Cigrang ook een bekende naam in de kunst- en modewereld. Hun collectie moderne kunst is indrukwekkend, en ze hebben belangen in het modehuis A.F. Vandervorst.

Modderbaden

De Cigrangs hebben de media en pers altijd geschuwd, maar staan momenteel toch in alle Spaanse kranten. Niet moeilijk, want Espalmador is niet zomaar een doorsnee eilandje - het is een toeristische trekpleister waar Spanje trots op is, en werd al bezocht door beroemdheden als Paris Hilton en prins William. De stranden waren ook te zien in de film ‘Lucía y el sexo’. Vooral de natuurlijke modderbaden zijn erg gegeerd bij bezoekers, al is het sinds 2006 eigenlijk verboden om jezelf in te smeren met het goedje. Het populairste strand, S’Alga, is ook een populaire aanmeerplaats voor miljonairs met een privéjacht. 

Het eiland maakt deel uit van het Ses Salines-natuurpark, wat wil zeggen dat het aan strenge regels onderworpen is. 57 van de in totaal 137 hectaren zijn openbaar bezit, dus eigenlijk zijn de Cigrangs maar eigenaar van een deel van het eiland. En daar mogen ze dan ook nog eens niet aankomen, want het is verboden om op Espalmador te bouwen. De broers zullen het dus moeten doen met de twee huizen die in het verleden door de familie Cinnamond gebouwd werden. Een daarvan, aan strand Majoral, is eerder klein met vier slaapkamers en één badkamer. De villa aan S’Alga is dan weer luxueuzer, met twaalf slaapkamers, acht badkamers, drie terrassen en een kapel. En wie weet wordt voor de nieuwe eigenaars wel een uitzondering gemaakt en mogen zij wél een modderbad nemen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Belg Michael Goolaerts (23) overleden na hartstilstand tijdens Parijs-Roubaix

Belg Michael Goolaerts (23) overleden na hartstilstand tijdens Parijs-Roubaix

https://images3.persgroep.net/rcs/io99LN9W9if1rTOkZj5XYx8ty7Y/diocontent/121585711/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Drama in Parijs-Roubaix: de 23-jarige Michael Goolaerts is overleden na zijn hartstilstand in Parijs-Roubaix. Dat heeft zijn team Veranda’s Willems-Crelan laten weten via Twitter.

“Met onvoorstelbare droefheid melden wij het heengaan van onze renner en vriend Michael Goolaerts. Hij overleed zondagavond om 22u40 in het ziekenhuis van Lille in de aanwezigheid van zijn familie en geliefden – die we in onze gedachten dragen. Hij stierf aan een hartstilstand, alle medische hulp mocht niet baten. Er wordt niet verder gecommuniceerd omdat we de korte familie en vrienden de tijd willen geven om met dit verschrikkelijk verlies om te gaan. We bedanken jullie om de privacy van de nabestaanden te respecteren”, luidt het.

De tweedejaarsprof uit Lier kwam voor het eerst aan de start in Parijs-Roubaix. Begin deze maand werd hij nog negende in Dwars door Vlaanderen. Afgelopen zondag maakte hij deel uit van de ontsnapping die 100 kilometer lang de eerste wedstrijduren van de Ronde van Vlaanderen kleurde.

Goolaerts kwam gisteren rond 14u stevig ten val op de tweede kasseistrook, die van Viesly, en bleef vervolgens op akelige wijze liggen. Onze jonge landgenoot en ploegmakker van Wout van Aert werd gereanimeerd door de medische ploeg van de koers en de hulpdiensten, waarna hij per helikopter “in ernstige toestand” werd overgebracht naar het ziekenhuis.

Wat er honderd kilometer na de start precies is gebeurd, was niet duidelijk. Goolaerts kwam ten val, verloor het bewustzijn en kort nadien stelden de dokters in koers een hartfalen vast. Of dat zich voor de val heeft voorgedaan, of net door de klap van die val werd veroorzaakt, is niet geweten. Goolaerts had voordien nog nooit problemen met zijn hart gehad, zegt zijn manager Jef Van den Bosch.

Teammanager Nick Nuyens gaf na de door Sagan gewonnen wedstrijd al aan dat hij “niet precies wist wat er eigenlijk gebeurd was tijdens de koers.” “Iedereen is aangeslagen en ik wil er zelf ook niet veel meer over zeggen”, zei Nuyens toen al.

Niets gezegd tegen ploegmaats 

Michiel Elijzen, de Nederlandse ploegleider van Veranda’s Willems-Crelan, reageerde emotioneel bij de collega’s van het Algemeen Dagblad. “Ik was heel snel bij Michael na zijn val”, aldus Elijzen. “De dokters gelukkig ook. Het zag er heel ernstig uit, maar de dokters hebben goed werk geleverd. Ze waren hem aan het reanimeren toen ik erbij kwam. Hij is overgebracht naar een ziekenhuis in Rijsel.”

Intussen ging de wedstrijd voort, met kopman Wout van Aert mee voorin. “De renners wisten dat Michael hard gevallen was, maar niet dat het zo ernstig was. We hebben er niets over gezegd. Dat maakt deze hele dag zo bizar. Omdat je vanaf dat moment helemaal niet meer met de koers bezig bent, maar je hebt toch iemand die voorin meedoet voor de prijzen.” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit zijn de 10 ergste dingen die je je haar kan aandoen

Dit zijn de 10 ergste dingen die je je haar kan aandoen

http://static0.hln.be/static/photo/2015/7/9/7/20150531091822/media_xll_7754287.jpg

Net naar de kapper geweest en begint je haar alweer te splijten? Voelt je haardos de laatste dagen als stro aan? Het zou goed kunnen dat het helemaal je eigen schuld is, want zonder het te weten doen we onze coupe heel wat schade aan. Deze 10 dingen zouden we al zeker nooit meer mogen doen!

1. Je haar kammen met een oude borstel
Zorg ervoor dat je je borstel of kam regelmatig schoomaakt. Vuile borstels (vol restjes product en losse haren) zijn de perfecte broeihaard voor bacteriën. Verwijder de haren na iedere kambeurt en doe je borstel één keer per maand in een sopje. Laat een paar minuten weken totdat alle oliën en restanten verwijderd zijn.

2. Strakke elastiekjes gebruiken
Het mag dan wel 1995 niet meer zijn, gooi die scrunchies toch nog maar niet in de vuilnisbak. De beste elastiekjes voor je haar zijn immers die met wat stof rondom. Dunne, strakke elastiekjes zorgen er voor dat je haar sneller breekt.

3. Te veel chemische stoffen gebruiken
Te veel kleuringen of keratinebehandelingen zijn erg schadelijk voor je lokken, en beperk ze dan ook tot een minimum. Kan je de kappersbehandelingen maar niet missen? Verwen je haren dan zeker enkele dagen op voorhand met een verzorgend masker, zo zijn ze beter voorbereid én beschermd.

4. Te hoge warmtestand
Extreme warmte droogt je haren uit, waardoor je haarpunten er al snel droog en broos gaan uitzien. Draai de warmtestand dus nooit tot het maximum! Een trucje om te weten wat de juiste warmte is? Blaas eerst even met de haardroger op je hand. Voelt je huid nog goed aan? Dan heb je de juiste warmtestand gevonden.

5. Warmtebeschermer overslaan
Een spray die je haren tegen de warmte beschermt, is een must voor iedereen! Het zorgt ervoor dat je haar vocht vasthoudt en dus minder snel breekt. Breng aan op vochtig haar vooraleer je met de haardroger of stijltang aan de slag gaat.

6. Te lang wachten om naar de kapper te gaan
Het mag dan misschien leuk zijn om met gespleten haarpunten te prutsen, het is vooral een signaal dat je dringend nog eens langs de kapper moet. Te veel gespleten haarpunten zorgen er immers voor dat haar dunner en zwakker wordt. Om je haar zo gezond mogelijk te houden, ga je best om de maand of om de twee maanden naar de kapper om de puntjes te laten bijknippen.

7. Van boven naar beneden kammen
Begin nooit aan de haarwortel met de borstel, dat zorgt ervoor dat je haar sneller breekt. B ehandel je haar zo zacht mogelijk, en begin onderaan met kammen, waarna je stukje per stukje naar boven toe werkt.

8. Nat haar stylen
Nat haar is veel breekbaarder dan droog haar. Gebruik dus altijd een kam of borstel met tanden die ver uit elkaar staan, anders trek je je haren kapot.

9.Te veel producten gebruiken
Probeer het aantal producten tot een minimum te beperken. Te veel product zorgt er immers voor dat je haar verstopt raakt, iets waar de natuurlijke oliën van je haar onder te lijden hebben. Bovendien zal het je haren verzwaren en uitdrogen. Begin dus steeds met minder product dan je denkt nodig te hebben. Het is altijd makkelijker om op te bouwen.

10. Steeds dezelfde shampoo gebruiken
Hou rekening met je haar bij het kiezen van een shampoo. Is het recent gekleurd? Gebruik daar da een speciale shampoo voor. Ben je zwanger en krijg je plots te maken met haaruitval? Ga dan op zoek naar een shampoo en conditioner voor dunner wordend haar. (br.hln)


» Reageer (0)
08-04-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dolce & Gabbana willen niet dat modemerk na hun dood wordt overgenomen

Dolce & Gabbana willen niet dat modemerk na hun dood wordt overgenomen

https://images4.persgroep.net/rcs/UP6RaH8anocUWgTHkqRaYV5p7y4/diocontent/112261468/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Modeontwerpers Domenico Dolce en Stefano Gabbana, die het merk Dolce & Gabbana hebben opgericht, willen hun modehuis niet verkopen en na hun dood zal ook niemand hen opvolgen. Dat hebben ze gezegd in een interview met de Italiaanse krant Il Corriere della Sera.

“Wanneer we dood zijn, zijn we dood. Ik wil niet dat een Japanse designer Dolce &Gabbana begint te ontwerpen”, aldus Gabbana aan de krant. “Wanneer we als koppel uit elkaar zijn gegaan, hebben we gezegd dat het het beste was om alles te verdelen. Want als ik zou sterven, zou hij de dag erna achterblijven met, bijvoorbeeld, mijn nicht die er niets van kent, en het bedrijf ruïneert. We hebben een trust opgericht waar geen van ons beide aan mag komen.”

Dolce voegt nog toe dat de twee “elk overnamevoorstel weigeren”. “Je kunt nog zoveel geld hebben, maar als je niet meer vrij bent, wat doen je dan? Je gaat niet naar het kerkhof met een kist vol geld.”

Dolce & Gabbana is een van de modegroepen in Italië met de hoogste omzet. Het bedrijf tekende volgens Reuters in het boekjaar dat eindigde in maart 2017, verkoopcijfers op van 1,3 miljard euro.

Het merk, dat populair is bij beroemdheden vanwege zijn gedurfde en weelderige ontwerpen, stelt deze week voor het eerst een haute-couturecollectie voor op de catwalk in New York. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Even goed als koffie: van deze 8 voedingsmiddelen word je ook wakker

Even goed als koffie: van deze 8 voedingsmiddelen word je ook wakker

https://images0.persgroep.net/rcs/PeYyQ1fAP6WEaixMOicbQVOBfEY/diocontent/117954606/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Over cafeïne doen heel wat verhalen de ronde. Volgens de één zit het boordevol antioxidanten en is het écht het zwarte goud, volgens de ander is het slecht voor de bloeddruk en het hart. Wat er ook van klopt, feit is wél dat het je ochtenden een stuk makkelijker doet verlopen. Maar als je dat bakje troost toch liever laat staan, kunnen deze voedingsmiddelen je óók een oppepper geven.

Zalm

Een stukje zalm zit boordevol omega 3-vetzuren, een stof die ons lichaam uitstekend kan omzetten naar energie. ’s Middags een salade met zalm is dan ook een uitstekende remedie tegen de gevreesde namiddagdip.

Belegen kaas

Een halve kaasbol naar binnen werken is misschien niet het beste idee, maar een stukje belegen kaas voorziet je van het aminozuur tyramine. Dit eiwit staat erom bekend een goed effect te hebben op onze hersenen, en ervoor te zorgen dat we alerter zijn.

Zwarte chocolade

Hoe donkerder de chocolade, hoe beter. Al helemaal wanneer het om je energiepeil gaat. Een hoge cacaopercentage heeft namelijk een gunstig effect op onze concentratie.

Chiazaad

Wie voldoende drinkt en dus ook goed gehydrateerd is, voelt zich over het algemeen ook alerter. Precies daarom zijn chiazaadjes bij het ontbijt of de lunch een goede aanvulling. De kleine zwarte zaadjes kunnen tot 12 keer hun eigen gewicht in water vasthouden, en helpen je tijdens de dag dan ook om het water dat je drinkt beter vast te houden. En dat ze ook nog eens boordevol eiwitten en vezels zitten, kan natuurlijk ook geen kwaad.

Bananen

Volgens een studie uit 2012 zouden bananen onze prestaties én energie verbeteren. Meer nog: ze overklassen zelfs de typische energiedrankjes. Eet dus beter een banaan in plaats van een blikje sportdrank achterover te slaan. Lust je geen bananen? Dan hebben peren een gelijkaardig effect.

Amandelen

Een handvol amandelnoten wordt vaak aangeraden als gezonde snack, maar daarnaast zijn ze ook een handig hulpmiddel om een energiedip te vermijden. Ze zitten namelijk boordevol gezonde vetten die ervoor zorgen dat ons energieniveau op peil blijft.

Kool

Bladgroenten, waaronder groene kool maar ook waterkers en snijbiet, zijn een goede bron aan vitamine C en K, net als calcium en bètacaroteen, die allemaal verkwikkend werken. Een frisse salade met gezonde bladgroenten is dus prima voor je eet- én je werklust.

Edamame

De Japanse lekkernij is niet voor niets de nieuwe hype. De onrijpe sojabonen zijn de perfecte namiddagsnack aangezien ze Tryptofaan bevatten, wat onze slaap zou verbeteren, maar ook omega 3-vetzuren en ijzer, die een natuurlijke energieboost geven, en Molybdeen, waarvan bewezen is dat het onze concentratie verhoogt. (br.hln)


» Reageer (0)
07-04-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vulkaan Etna schuift langzaam maar zeker naar Middellandse Zee

Vulkaan Etna schuift langzaam maar zeker naar Middellandse Zee

https://images2.persgroep.net/rcs/ihacXRLYEDpQyC-nC2MI423cKMc/diocontent/19079928/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De Etna, de grootste actieve vulkaan van Europa, verplaatst zich heel langzaam naar de Middellandse Zee. De berg die op Sicilië ligt verschuift aan een constant ritme van 14 millimeter per jaar. Dit blijkt uit een studie die in het blad Bulletin of Volcanology verscheen.

De vorsers van Open University in Groot-Brittannië en van het laboratorium LMV (Laboratoire Magmas et Volcans) in de Franse stad Clermont-Ferrand deden verscheidene series van metingen met talrijke gps-toestellen die van 2001 tot 2012 rond de vulkaan waren geplaatst. “We hebben kunnen aantonen dat de hele vulkaan zich verplaatst met een snelheid van 14 millimeter per jaar. We denken dat talrijke vulkanen die beweging maken, maar het is de eerste keer dat we ze rechtstreeks konden zien”, vertelt vulkanoloog Benjamin Van Wyk de Bries, een van de auteurs van de studie.

Op een sokkel van sedimenten die vooral uit klei en kalk bestaan, met een helling van 1 à 3 graden, is de beweging van de Etna volgens de onderzoekers “onontkoombaar”. “Veertien millimeter kan onbeduidend lijken, maar eerdere studies naar vulkanen die sinds lang uitgedoofd zijn, hebben aangetoond dat zij die op dezelfde manier afgleden, later rampzalige aardverschuivingen veroorzaakten”, legt medeauteur John B. Murray van de studie in een mededeling uit.

Hoewel er geen onmiddellijk gevaar voor de bewoners van het eiland is, “zal de Etna waarschijnlijk op een dag in de Middellandse Zee vallen, over honderden of duizenden jaren. Dat wordt dan de gebeurtenis van de eeuw met vernietigende tsunami’s voor de omliggende kusten”, voorspelt Van Wyk de Bries. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oorlelfillers komen overwaaien uit New York en worden ook hier steeds populairder

Oorlelfillers komen overwaaien uit New York en worden ook hier steeds populairder

https://images1.persgroep.net/rcs/-4u0ufXiGhyoF7egpN5CSP64-iQ/diocontent/121449345/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Grote en vaak zware statement oorbellen zijn in nu, maar angst voor gezakte oorlellen moeten we niet hebben want dat is makkelijk op te lossen met fillers in je oren. Vooral in Amerika is het aantal ingrepen gestegen.

In New York noemen ze het de ‘lunchbreak fix’ omdat het zo’n snelle ingreep is. Een vijftal minuutjes en je kan terug verder met je dag, de behandeling moet wel - zoals bij elke cosmetische ingreep - herhaald worden, zo’n 2 keer per jaar.

Tijdens de ingreep spuiten ze hyaluronzuur rondom je oorlel om deze een soort ‘lift’ te geven. De behandeling is vooral bedoeld voor mensen die al op jonge leeftijd zijn begonnen met het dragen van oorbellen. Bij hen kan de oorlel wat gezakt zijn of de gaatjes wat doorgescheurd. Door de lift wordt de oorlel ook een beetje dikker waardoor de kans op het doorscheuren van je gaatjes kleiner wordt.

Veel voordelen dus, maar deze komen natuurlijk met een prijskaartje. De behandeling kost vaak zo’n 300 à 400 euro. Ook bij ons in België kan je deze snelle ingreep laten doen. Zorg wel dat je de behandeling laat uitvoeren bij een arts of goed opgeleide schoonheidsspecialist. Een slecht uitgevoerde ingreep kan zorgen voor neveneffecten zoals harde knobbeltjes en zwellingen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Primeur: België krijgt rijschool enkel voor vrouwen en zonder mannelijke rij-instructeurs

Primeur: België krijgt rijschool enkel voor vrouwen en zonder mannelijke rij-instructeurs

https://images2.persgroep.net/rcs/f5TsegiYGaaARXVLj4hW7vaVQcE/diocontent/121446147/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Nederland kent het al enkele jaren, maar ook in ons land opent binnenkort een rijschool voor en door vrouwen en dat in Merksem. Volgens de Rotterdamse oprichtster Samira Masrour was er - net als bij onze noorderburen - ook in België veel vraag naar. “We merken dat vrouwen zich vaak ongemakkelijk voelen in de auto wanneer ze les krijgen van een mannelijke instructeur. Dat bleek uit een enquête”, vertelde ze deze ochtend in het Radio 2-programma ‘Start je dag’. “Met een andere vrouw naast zich presteren ze ook beter.” Masrour wijst er nog op dat de oprichting van een vrouwelijke rijschool niets te maken heeft met cultuur of religie en ontkent ook dat ze mannen discrimineert. Wanneer de rijschool precies de deuren opent, is nog niet bekend. (br.hln)


» Reageer (0)
06-04-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Loverboys ronselen minderjarige meisjes in jeugdinstellingen

Loverboys ronselen minderjarige meisjes in jeugdinstellingen

https://images1.persgroep.net/rcs/W0gMWq3-5hIZgRMv74Vqe1V71xs/diocontent/121444222/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Pooiers ronselen minderjarige meisjes in West-Vlaamse jeugdinstellingen om hen aan het werk te zetten in de Antwerpse prostitutiebuurt. Dat meldt de Krant van West-Vlaanderen.

Volgens Yasmin Van Damme van Child Focus liepen er in de zomer van 2014 een vijftal meisjes weg uit een Ieperse jongerenhome om in de rosse buurt te belanden. In twee jaar tijd werden minstens 60 Vlaamse meisjes tussen 12 en 18 jaar seksueel uitgebuit, zo bracht onderzoek van Child Focus in 2015 aan het licht. Vorig jaar kwamen daar nog eens 39 dossiers bij, zegt Van Damme.

Ook Klaus Vanhoutte, directeur van Payoke, de vereniging voor slachtofferhulp bij mensenhandel, wijst op het probleem. Volgens Vanhoutte klopten vorig jaar twintig vrouwen aan bij Payoke die als minderjarigen in de prostitutie zijn beland. In alle verhalen liep steeds dezelfde rode draad: ze werden door jonge pooiers in jeugdinstellingen geronseld. Dat gebeurt vaak via sociale media. Of de loverboys hangen rond in de buurt van de home’s en gaan op zoek naar de makkelijkste prooi, namelijk de zwakste meisjes.

Het parket van West-Vlaanderen is zich bewust van de ernst van het probleem en plant binnenkort in samenwerking met Child Focus en Payoke een overleg met de instellingen en andere betrokkenen.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom asperges niet alleen lekker, maar ook gezond zijn (tip: ze verhelpen je kater)

Waarom asperges niet alleen lekker, maar ook gezond zijn (tip: ze verhelpen je kater)

https://images1.persgroep.net/rcs/rZ3QfMUmYjWZqnasFbwPTnRuWKM/diocontent/121439893/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Wie lente zegt, zegt asperges. Buiten mogelijke toiletbezoeken met een geurtje is er geen enkele reden om ze niet op het menu te zetten. Asperges zijn namelijk echte superfoods.

1. Je bereikt er mogelijk je ‘weight goals’ mee

Niet alleen zijn asperges vet- en caloriearm, ze bevatten ook veel vezels. Na een portie asperges à la Flamande zal je dus niet snel opnieuw met een hongertje kampen. Die combinatie is trouwens een echte winnaar volgens diëtisten: de vezelrijke groente en de eiwitbron houden je lang verzadigd.

2. Het houdt je urinewegen gelukkig

Asperges bevatten veel asparagine, een aminozuur dat zowat een natuurlijk diurecticum - of in de volksmond plaspil - is. Dat helpt om een te veel aan zout en vocht uit je lichaam te krijgen, wat je urinewegen op zijn beurt gezond houdt. Wie niet genoeg plast, loopt immers kans op een blaasontsteking.

3. Je zult minder snel ziek worden

Asperges zijn bovendien een bron van vitamine E, een antioxidant die je immuunsysteem versterkt.

4. ...en sneller zin krijgen

Of afrodisiaca écht bestaan, laten we in het midden. Vast staat dat wat niet baat, sowieso niet schaadt, en dat dat placebo-effect ook wel mooi meegenomen kan zijn. Asperges staan in ieder geval op de lijst. Bovendien zou vitamine E de sekshormonen oestrogeen en testosteron stimuleren. Opnieuw: het proberen waard.

5. Ze kunnen je kater verzachten

Hoe vettiger het ontbijt, hoe prettiger bij een katertje? Dan zit je fout, aldus The Journal of Food Science. Je kiest beter voor een bordje asperges (eitje optioneel): de groente bevat aminozuren en mineralen die je kater zouden verlichten. Bovendien zouden dezelfde stoffen je levercellen beschermen tegen de effecten van alcohol. (br;hln)


» Reageer (0)
05-04-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeldzame kom uit Qing-dynastie geveild voor bijna 25 miljoen euro

Zeldzame kom uit Qing-dynastie geveild voor bijna 25 miljoen euro

https://images3.persgroep.net/rcs/w4d1nH8oVYJ_IgFsLdmBTXQiuC8/diocontent/121296679/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Als je ’m laat vallen, breekt hij net zo goed als een Ikea-kommetje van 3,99 euro, maar een Chinese verzamelaar had bijna 25 miljoen euro veil voor een buitengewoon zeldzame kom uit de Qing-dynastie. Het gaat om één van slechts drie dergelijke kommen met een roze achtergrond.

Slechts vijf minuten duurde de veiling van de kom bij Sotheby’s in Hongkong. De kom werd gemaakt voor én gebruikt door keizer Kangxi, die van 1661 tot 1722 over China regeerde. 

De kom met een diameter van 14,7 centimeter is versierd met falangcai (geschilderd glazuurwerk in een combinatie van oosterse en westerse technieken) en bloemen, waaronder narcissen, die atypisch zijn voor Chinees porselein. Een anonieme koper had er 24,69 miljoen euro voor over.

“Dit is het mooiste stuk dat nog bestaat en er zijn slechts drie kommen met dit prachtige roze”, stelt Nicolas Chow, de man verantwoordelijk voor Aziatische kunst bij Sotheby’s. Die wist nog dat de kom werd vervaardigd in een keizerlijk atelier in de Verboden Stad in Peking. De ambachtslui daar gebruikten nieuwe technieken en materialen, die ze van Europese Jezuïeten hadden geleerd.

Vorig jaar werd een duizend jaar oude kom uit de Chinese Song-dynastie voor 30,5 miljoen euro verkocht, een absoluut record voor Chinees keramiek. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lynn Wesenbeek schrijft boek voor vijftigers ‘50 Tinten Wijs’

Lynn Wesenbeek schrijft boek voor vijftigers ‘50 Tinten Wijs’

https://images1.persgroep.net/rcs/g275ZsHf22vJWiCHSu8ZxsJm3Bw/diocontent/66722126/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

50 Tinten Wijs. Zo heet het boek dat Lynn Wesenbeek (55) in juni uitbrengt. Het voormalige VTM-nieuwsanker ging samen met levenscoach Kris Colpaert praten met BV’s die al een stevig parcours aflegden. 

Daaruit distilleerden ze levenslessen en tips waarmee vijftigers zelf aan de slag kunnen. Wesenbeek sprak onder anderen met Luc Appermont en Bart Kaëll, Maggie De Block, Hans Bourlon, Herman Brusselmans, Piet Huysentruyt, Goedele Liekens, Erik Van Looy, Dirk De Wachter en Greet Rouffaer. Voor hen allen geldt: hoe steiler de klim, hoe zwaarder de rugzak. Uit die gesprekken haalden ze dertien waardevolle levenslessen, aangevuld met tips waarmee je zelf aan de slag kunt.

Dirk De Wachter hing zijn bucketlist aan de haak, Luc Appermont en Bart Kaëll leerden lessen in de liefde, Greet Rouffaer ontdekte hoe belangrijk het is om niet in de coulissen te verdwijnen en Piet Huysentruyt leerde zijn trots opzij te zetten. Ook Lynn Wesenbeek zelf vertelt over hoe ze opstond na een professionele knock-out. 

‘50 Tinten Wijs’ zal ver­schijnen bij uitgeverij Van Halewyck. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgisch meisje (4) zit vast bij Al-Qaida en overheid staat machteloos

Belgisch meisje (4) zit vast bij Al-Qaida en overheid staat machteloos

https://images0.persgroep.net/rcs/cOGwGA1ZbVN08tzf7sOIBqkwZv8/diocontent/121358879/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Een Belgische kleuter zit helemaal alleen vast in een jihadistenkamp in Syrië. De geradicaliseerde vader van de 4-jarige Yasmine, die het kind ontvoerd had, zou intussen gesneuveld zijn. De moeder probeert het meisje al tien maanden terug te halen naar België, maar de terreurgroep geeft haar niet terug. De overheid staat machteloos.

Mehdi Atid ontvoerde de kleine Yasmine 11 maanden geleden nadat hij voorwaardelijk was vrijgelaten uit de gevangenis. Hij haalde haar in het laatste weekend van mei op bij zijn ex-vrouw en beloofde haar die zondag terug te brengen. Dat deed hij niet: hij maakte zijn enkelband los en slaagde erin om Syrië te bereiken, mét zijn dochtertje. Daar sloot hij zich aan bij een terreurgroep die gelinkt is aan Al-Qaida. “We hebben reden om aan te nemen dat Mehdi Atid intussen is overleden”, zegt een gerechtelijke bron. “Hij zou bezweken zijn aan verwondingen die hij opliep in de strijd.”

De kleuter blijft alleen achter. “De terreurgroep heeft een voogd aangesteld om voor het meisje te zorgen”, zegt onze bron. “Het is duidelijk dat ze niet van plan zijn het meisje terug naar haar moeder in België te laten gaan. Ze willen haar zelf opvoeden.”

De overheid is op de hoogte en de Belgische veiligheidsdiensten houden de situatie zo goed mogelijk in de gaten. Omdat er in Syrië geen overheid is, kan de regering met niemand praten om een terugkeer te faciliteren. De terreurgroep staat volgens onze informatie niet open voor overleg. Een bevrijdingsmissie organiseren is daarom risicovol en zou Yasmine wellicht nog meer in gevaar brengen. (br.hln)


» Reageer (0)
04-04-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schoenen Torfs stopt met het gebruik van bont

Schoenen Torfs stopt met het gebruik van bont

https://images0.persgroep.net/rcs/RQ4WKwxIx_9lSU48rUMqc0X3o6c/diocontent/121352189/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De Belgische schoenenwinkelketen Torfs stopt vanaf de wintercollectie 2018 met bont verkopen. Dat kondigen Wouter Torfs, CEO van Schoenen Torfs, en Ann De Greef, directeur van GAIA, aan in een gemeenschappelijk persbericht. “Het ethische engagement van Torfs zorgt ervoor dat duizenden dieren gespaard worden van een wrede dood enkel en alleen voor hun pels.”

Als lid van de internationale coalitie ‘Fur Free Alliance’, onderhandelt dierenrechtenorganisatie GAIA met grote kledingmerken om niet langer dierenbont te verkopen en het Fur Free Retailer (Handelaars zonder bont) programma te ondertekenen. En met succes zo blijkt want na onder meer JBC en Bershka onderschrijft nu ook Torfs het handelaars zonder bont programma. 

Nooit diervriendelijk

Directeur van GAIA Ann De Greef reageert verheugd: “Opnieuw wordt duidelijk dat het perfect mogelijk is mode en ethiek te combineren”, adus De Greef. “Bont teert op het leed van pelsdieren en is dus nooit diervriendelijk. Het doden van wilde dieren zoals nertsen enkel voor hun vacht is niet meer van deze tijd: niet voor de consument en ook niet meer voor de modewereld.”

CEO Wouter Torfs: “Toen ik meer dan 30 jaar geleden in de schoenenretail begon te werken, waren laarsjes met konijnenbont heel populair. Dat lijkt vandaag ondenkbaar te zijn. Dat stemt mij hoopvol over de evolutie van ons collectief geweten.”

Torfs volgt in de voetsporen van verschillende andere merken en winkelketens die bont al afzwoeren. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Paralympisch atlete mag niet naar toilet tijdens urenlange vlucht omdat ze andere reizigers “zou choqueren”

Paralympisch atlete mag niet naar toilet tijdens urenlange vlucht omdat ze andere reizigers “zou choqueren”

https://images2.persgroep.net/rcs/QLJgopdyFB3fe6n_9GGPGgBjHLE/diocontent/121343819/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De Britse rolstoelatlete Nikki Emerson is niet te spreken over de manier waarop ze behandeld werd tijdens haar recentste vliegtuigreis. Emerson vloog naar Australië om er deel te nemen aan de Commonwealth Games en tijdens de lange vlucht wilde de 29-jarige Britse even naar het toilet gaan, maar daar stak het vliegtuigpersoneel een stokje voor.

Emerson komt in actie op de 1.500m en de marathon op de Commonwealth Games, een vierjaarlijks multisportevenement voor mensen die afkomstig zijn uit een land dat deel uitmaakt van de Gemenebest van Naties. Maar de aanloop naar het toernooi is niet volgens plan verlopen. Tijdens haar vlucht naar de Australische Gold Coast mocht Emerson niet naar het toilet gaan wanneer ze dat wilde. Ze deed haar verhaal op BBC Radio 5 live.

Tijdens de Emirates-vlucht naar Australië moest Emerson nodig naar het toilet. Ze vroeg de vliegtuigpersoneel om hulp, maar kreeg een zeer pijnlijk antwoord. “Ik moest eerst wachten tot alle passagiers hun eten en drank gekregen hadden. Pas daarna wilde de stewardess een aangepaste stoel brengen waarmee ik naar het toilet zou kunnen gaan.”

“Gedrag onacceptabel”

Emerson, die verlamd is tot haar middel nadat ze in 2008 betrokken raakte bij een zwaar auto-ongeluk, probeerde dan maar op eigen houtje naar het toilet te kruipen. Maar dat was zonder het vliegtuigpersoneel gerekend. “Een stewardess wachtte me op en zei me dat mijn gedrag onacceptabel was”, aldus Emerson. 

“Ze vond dat ik niet zomaar over de grond kon kruipen, omdat ik de andere mensen in het vliegtuig zou choqueren. Dat hakte er diep in. Ik vind niet dat iemand het recht heeft om te kiezen wanneer ik naar het toilet ga. En volgens mij zouden de andere passagiers alleen maar gechoqueerd zijn als ze merkten dat ze volgen met een maatschappij die mensen met een beperking onvoldoende kan helpen. Ik reis vaak en ik kan mezelf verplaatsen zonder mijn rolstoel, door over de vloer te kruipen. Ik begrijp dat sommige mensen dat vreemd zullen vinden, maar als het de enige manier is om naar het toilet te kunnen gaan, dan moet het maar.” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een echte ‘overwinnaar’: na Machu Picchu op protheses, doet Hannelore nu gooi naar wereldrecord

Een echte ‘overwinnaar’: na Machu Picchu op protheses, doet Hannelore nu gooi naar wereldrecord

https://images1.persgroep.net/rcs/NVrqLjHRz3M3sqLUDeEuhTfwHjE/diocontent/114420106/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

In september vorig jaar zagen we haar nog samen met Koen Wauters naar Machu Picchu trekken in ‘Over Winnaars’, maar nu gaat Hannelore Vens (28) een nieuwe uitdaging aan. Het meisje, dat haar beide benen verloor toen ze onder een trein terechtkwam, zal op 22 april meedoen aan de marathon van Antwerpen. Yves Dedapper (45) uit het Oost-Vlaamse Hansbeke, een ultraloper, zal haar 42 kilometer duwen in haar rolstoel. De twee zullen proberen het wereldrecord - momenteel op 3u36 - te verbreken. “Yves contacteerde me in januari. Hij wil me binnen een tijd van 3u30 over de eindstreep krijgen”, zegt Hannelore.

De ultraloper is niet aan zijn proefstuk toe: hij duwde voor De Warmste Week van Studio Brussel al een rolstoel van Oostende naar Wachtebeke - een afstand van 150 kilometer. “Zwaar, maar er waren geen tijdslimieten. Yves’ snelste marathontijd is 2u48. Nu oefent hij nog zonder rolstoel, vanaf volgende week gaan we samen rondjes lopen zodat hij perfect weet welke houding hij moet aannemen.” De rolstoel kreeg intussen ook een extra steunstuk zodat de handvatten hoger liggen. 

Hannelore zelf maakt nog altijd actief gebruik van de ‘slimme protheses’ die ze kreeg dankzij een inzameling van deze krant en Qmusic: onlangs trok ze twee weken door Nicaragua. “Een zware reis, maar niet zo zwaar als de Machu Picchu beklimmen”, lacht ze aan de telefoon. Op straat krijgt ze nog altijd positieve reacties. “Onlangs kwam een vrouw naar me: ‘Jij hebt het aangedurfd een korte broek of rok te dragen met beenprotheses, nu durf ik dat ook.’ Voor velen ben ik blijkbaar een rolmodel geworden.” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mediteren en lopen combineren: vind rust door ‘mindful running’

Mediteren en lopen combineren: vind rust door ‘mindful running’

https://images3.persgroep.net/rcs/RLyGDr_QHhiliR8w997AWZgHTtY/diocontent/121313870/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Hoewel meditatie een goede manier kan zijn om je gedachtengang even stop te zetten is 20 min stilzitten niet voor iedereen weggelegd – zeker niet met de gaan-en-blijven-gaan-mentaliteit van nu. ‘Mindful running’ kan hier een oplossing bieden door sport en meditatie te combineren.

‘Mindful running’ vermindert stress, verbetert je nachtrust, creativiteit en ook nog de conditie, geen reden om het niet te doen dus. Door rust te vinden tijdens het joggen kan je achteraf met een frisse blik terug je dag verder zetten. Tijdens het lopen houd je best rekening met drie zaken: ademhaling, looppas en de tien-tellen-regel.

Ademhaling

Focus tijdens het lopen volledig op je ademhaling, zo hard dat er geen ruimte over blijft om je druk te maken over andere zaken. Je start best met wandelen voor je direct over gaat op joggen, zo kan je makkelijker een controleerbaar patroon vinden. Bijvoorbeeld: adem in, 3 stappen, adem uit, 3 stappen. Kies een tempo dat goed aanvoelt.

Je kan ook best ademen door je neus, dit zou een rustgevend effect hebben op je lichaam. Wie door zijn mond ademt verliest sneller controle.

Looppas

Probeer je houding en looppas te controleren. Niet onnodig te veel op en neer springen tijdens het lopen dus, hiermee verspil je energie en belast je je gewrichten. Om dezelfde reden kan je je armen best in een lichte hoek van 90° houden en niet ongecontroleerd laten slingeren langs je lichaam. Een rechte is houding ook erg belangrijk. Met een rechte rug en opgeheven hoofd lopen zou voordelig zijn voor je schouders, rug en knieën.

Tien tellen

Om zeker te zijn dat je niet terug begint te piekeren kan je de tien-tellen-regel toepassen. Dit is het tellen van je ademhaling. Na tien keer in en uit ademen begin je opnieuw. Wanneer je het tellen beu bent kan je altijd focussen op je omgeving. Het geluid van je voeten die de grond raken of de omgeving waarin je loopt bewonderen.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ketamine kent steile opmars in Gentse uitgaansleven, politie trekt aan alarmbel

Ketamine kent steile opmars in Gentse uitgaansleven, politie trekt aan alarmbel

https://images2.persgroep.net/rcs/0AAasc9Z5txCqRkagYrUiLoYxe0/diocontent/121337539/_crop/0/0/1620/1080/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De Gentse politie is bezorgd over het toenemende gebruik van ketamine. In 2016 trof de politie de drug 27 keer aan, in 2017 was dat 82 keer. “Doe het niet”, waarschuwt een Gentse die experimenteerde met de drug. “Elke milligram te veel kan fataal zijn.”

De opkomst van ketamine in Vlaanderen is een relatief nieuw verschijnsel. Oorspronkelijk was het een verdovingsmiddel voor paarden. Aan het einde van de vorige eeuw drong het als recreatiedrug Europa binnen. Aanvankelijk zonder veel succes: in 2003 had amper één procent van de uitgaande jongeren in Vlaanderen ketamine gebruikt in het laatste jaar. Vandaag is dat volgens cijfers van het Vlaams expertisecentrum voor alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie, gokken en gamen (VAD) al zeker vijf procent. Volgens VAD is gebruik in belangrijke mate verborgen, waardoor de werkelijke cijfers hoger liggen.
Ook in het Gentse uitgaansmilieu maakt ketamine zijn opwachting. Het aantal vaststellingen van de politie steeg in één jaar van 27 naar 82. Advocaat Jeroen Van Kerrebroeck waarschuwde onlangs nog voor de gevaren van ketamine. “O zo gevaarlijk, en veel te gemakkelijk te verkrijgen”, wist hij. Zijn cliënt was een dealer die zélf verslaafd geraakt was. Vorig jaar viel zeker één dode door ketamine in Gent.

Een Gentse van 24 jaar oud experimenteerde met de drug en doet haar verhaal. “Ik kende ‘ket’ al, maar kwam er vorige zomer mee in contact. Intussen heb ik het zo’n viertal keer gebruikt. Het is redelijk courant geworden in mijn sociale kring. We snuiven het of nemen het in via een neusspray.”

De effecten van ketamine zijn intenser dan van pakweg alcohol. “De waarneming wordt vervormd, en de gebruiker kan hallucinaties ondergaan”, vertelt Tom Evenepoel van de Druglijn. “Het probleem is dat trippen snel flippen wordt.” Gebruikers kunnen in de zogenaamde ‘k-hole’ belanden, een ervaring waarbij het lichaam los lijkt te komen van de waarneming. Er is ook bewijs van chronische schade aan de urineleiders en de blaas. “En ketamine is enorm verslavend”, voegt de anonieme gebruikster toe. “Enkele van mijn vrienden kunnen niet meer zonder. Eén goede raad: doe het niet. Het is moeilijk te doseren. Elke milligram te veel kan fataal zijn. Ik ben zelf ook eens ‘KO’ gegaan. En ik heb al een vriendin uit de club moeten sleuren omdat ze weg was van de wereld.”

De politie merkt dat een stijgend aantal bestuurders onder invloed van drugs achter het stuur kruipt. In 2016 waren dat er 84, vorig jaar 155. Of ze al ketaminegebruikers betrapte in de wagen, is niet bekend. Het aantal vastgestelde drugsdelicten in Gent blijft stabiel en ligt beduidend lager dan in 2014. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Zakenclub krijgt lening van 800.000 euro van Vlaamse regering, en betaalt die terug met lidkaart voor ministers

Zakenclub krijgt lening van 800.000 euro van Vlaamse regering, en betaalt die terug met lidkaart voor ministers

https://images3.persgroep.net/rcs/2rfzMlEGUexGYEYnpylQeh1-HSw/diocontent/121345424/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De Vlaamse regering kent de Vlaamse zakenclub De Warande opnieuw een renteloze lening van 800.000 euro toe. De Warande betaalt die af door de Vlaamse ministers en enkele tientallen kabinetschefs en topambtenaren een lidmaatschapskaart te geven, schrijft De Tijd.

De vzw De Warande is een Vlaamse zakenclub die evenementen organiseert om de Vlaamse aanwezigheid in Brussel te versterken.

Het is niet voor het eerst dat Vlaanderen De Warande geld toestopt. Bij de oprichting in 1987 kreeg de zakenclub een renteloze lening van 30 miljoen frank (omgerekend 750.000 euro) om haar gebouw in Brussel, het statige Hotel Empain aan het Warandepark, te renoveren. Die som moest normaal na vijf jaar worden terugbetaald, maar de regering heeft de lening keer op keer verlengd.

‘Rijkemansclubje’

Op die gulle regeling kwam enkele jaren geleden scherpe kritiek in het Vlaams Parlement. Verschillende parlementsleden hekelden dat de regering in tijden van besparingen een ‘schaamteloze’ lening gaf aan een ‘rijkemansclubje’, en die dan feitelijk zelf terugbetaalde door lidmaatschappen aan te kopen.
De renteloze lening wordt namelijk vereffend door jaar na jaar het Warande-lidmaatschap van 50 à 60 Vlaamse ministers, kabinetschefs en topambtenaren aan te rekenen. Eind vorig jaar werd zo de laatste schijf van 20.000 euro afgeboekt en was de lening na 30 jaar afbetaald.

De Vlaamse regering kent de vzw nu een nieuwe renteloze lening toe voor een periode van twintig jaar. Gedelegeerd bestuurder Katja Borgerhoff zegt in De Tijd dat het niet om een renteloze lening gaat. “Dit is een voorafbetaling op het lidmaatschap dat hoge Vlaamse ambtenaren wordt toegekend. Wij zijn voor hen het verlengde van hun kantoren en ontmoetingsplaatsen geworden”. (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!