Fervent fietser Frank Deboosere geen fan van al die snelle fietsen:
Fervent fietser Frank Deboosere geen fan van al die snelle fietsen: “Er zullen nog veel zware ongevallen met speed pedelecs gebeuren”
Weerman Frank Deboosere fietst graag en veel, maar met de zogenaamde speed pedelecs die tegenwoordig steeds vaker opduiken, heeft hij het moeilijk. “Een speed pedelec haalt een snelheid tot 45 km per uur. Dat is waanzinnig snel”, schrijft hij op zijn website. ”Ik kan tenminste snel stoppen en verkeerssituaties goed inschatten.”
“Fietsen is zalig”, zo vangt de weerman aan. “Ik kan het iedereen aanraden. Een fietsvakantie kost niet veel. Nooit filestress. Geen parkeerproblemen. Altijd avontuur. Prachtige landschappen. Lekker eten en drinken. Veel contact met andere mensen onderweg. En het regent echt niet zo vaak in België.”
“Met plezier zie ik dat er meer en meer mensen de fiets ontdekken. Ook de elektrische fiets kan een prima vervoermiddel zijn. Met de zogenaamde speed pedelecs heb ik het wat moeilijker”, klinkt het. “Als “gewone” fietser (dus niet elektrisch) haal ik een gemiddelde snelheid van 17 km/u. Velen vinden dat een slakkengangetje. Voor mij is het meer dan snel genoeg - en ik kan tenminste snel stoppen en verkeerssituaties goed inschatten.”
25 tot 45 kilometer per uur
“Met een elektrische fiets haal je al snelheden tot 25 km/u”, zo gaat hij verder. “Dat is echt behoorlijk snel. Voor je het weet, gaat de fiets met jou aan de haal. Je moet al goede stuurmanskunsten bezitten om die snelheid de baas te kunnen. Een speed pedelec haalt een snelheid tot 45 km/h. Dat is waanzinnig snel, zeker voor beginnende fietsers. Eerlijk: ik kan zo’n snelheid niet aan. Ik weet zeker dat er de volgende maanden en jaren nog veel zware ongevallen met speed pedelecs zullen gebeuren. Voor mij is 25 km/u al meer dan snel genoeg.”
Deboosere begrijpt wel dat mensen gehaast zijn en dus voor snelheid kiezen. “Maar voor mij prefereert veiligheid en plezier”, klinkt het.
Oppassen geblazen
De tijd dat alleen oma en opa voor een elektrische fiets kozen, is in ieder geval voorbij: meer dan de helft van de ‘e-bikers’ is jonger dan 55 jaar. Dat aantal is meer dan verdubbeld in drie jaar tijd, zo bleek vorige maand uit de fietsbarometer van mobiliteitsorganisatie VAB. VAB waarschuwde toen ook dat de gebruikers van elektrische fietsen vaker ongevallen hebben.
VIAS riep eigenaars van ‘speed pedelecs’ eerder op om hun gezond verstand te gebruiken als ze de snelle e-bike nemen. Hoeveel ongevallen er gebeuren met speed pedelecs, is nog niet geweten. Pas dit jaar is het een optie bij de ongevallenaangifte. Vorig jaar kwam een 41-jarige spoedarts uit Leuven om nadat ze met haar rappe tweewieler tegen een voetganger botste in Diest.
In Nederland stierven vorig jaar 206 fietsers door verkeersongelukken. Een kwart van alle fietsdoden zat op een e-bike.(br.hln)
Waarom we tijdens de zomer meer stress hebben dan tijdens de winter
Waarom we tijdens de zomer meer stress hebben dan tijdens de winter
Af en toe duikt er een studie op waarvan we moeilijk kunnen geloven dat het écht waar is. Maar enkele wetenschappers van de Poznan University of Medical Sciences zijn toch zeker van hun stuk. Ze beweren dat we tijdens de zomermaanden meer stresshormonen aanmaken dan tijdens de winter.
Tijdens de warme zomermaanden slaan mensen en masse aan het barbecueën, vertrekken ze op vakantie of genieten ze van het zonnetje op een terrasje. Wie zich dan slecht in z’n vel voelt, voelt zich haast alleen op de wereld. Maar volgens Poolse wetenschappers is dat een groot misverstand.
De onderzoekers trommelden een aantal geneeskundestudenten op. Tijdens twee dagen in de winter en twee dagen in de zomer werden er verschillende speekselmonsters genomen en moesten de deelnemers vertellen hoe goed ze sliepen, of ze gezond aten en of ze gesport hadden.
Zo ontdekten de bollebozen dat de cortisollevels tijdens de zomer veel hoger waren dan tijdens de gure winterdagen. Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd, omdat het stofje vrijkomt als je gestresseerd of bang bent. Opvallend genoeg wijzigde het gedrag van de Polen niet, waardoor het niveau van cortisol daadwerkelijk lijkt te veranderen onder invloed van de seizoenen. (br.hln)
Speurders Bende van Nijvel zijn 99 procent zeker: “Chris B. is toch niet de Reus”
Speurders Bende van Nijvel zijn 99 procent zeker: “Chris B. is toch niet de Reus”
Het onderzoeksteam naar de Bende van Nijvel gelooft niet langer dat ex-rijkswachter Chris B. de gevreesde Reus was. “De afgelopen maanden is er hard gewerkt om die beloftevolle these te onderbouwen, maar het is ons niet gelukt om nog concrete elementen boven te halen.”
“Het is weinig waarschijnlijk dat er ooit voldoende bewijzen komen dat Chris B. de Reus van de Bende van Nijvel was”, bevestigt een gerechtelijke bron aan onze redactie. “Eigenlijk zijn we 99% zeker dat hij het niét was, maar aan een dode man kan je uiteraard niets meer vragen”, zegt een tweede bron dicht bij het dossier. Zes maanden geleden had het toenmalige - nog veel kleinere - onderzoeksteam nochtans goede hoop dat het eindelijk één van de leden definitief kon ontmaskeren. Aan de basis lagen de verklaringen van de broer van Chris B. De ex-rijkswachter zou hem vlak voor zijn overlijden in verschillende fases hebben opgebiecht dat hij banden had met de Bende.
Beloftevolle hypothese
Na die onthulling werd het leven van B. grondig uitgeplozen. Onder meer zijn afwezigheden om medische redenen, net op het moment dat de Bende van Nijvel een nieuwe aanslag pleegde, en zijn profiel als uitgerangeerd lid van Groep Diane, de elite-eenheid van de rijkswacht, wezen in één richting: deze man was de Reus. “Ondanks verscheidene onderzoeksdaden om die beloftevolle hypothese verder te onderbouwen, hebben we nog amper concrete elementen gevonden”, klinkt het. Het ziet ernaar uit dat de speurders hun focus nu verleggen naar andere pistes. “Een beperkt aantal van de meer dan 400 tips die we kregen in de nasleep van het verhaal van Chris B. is verder diepgaand onderzoek waard.”
Georganiseerd lek
David Van de Steen, die bij de aanslag van de Bende van Nijvel in Aalst zijn ouders en zusje verloor en zelf zwaargewond raakte, reageerde vanochtend in ‘De Ochtend’ op Radio 1 teleurgesteld op het nieuws. “Ik moet de mensen die me zeggen dat dit nooit gaat uitkomen nog gelijk gaan geven. Er zitten te veel hooggeplaatste mensen tussen.” Zijn advocaat Jef Vermassen ziet er dan weer een georganiseerd lek in. “Dat men dan op zijn minst zegt waaróm hij de Reus niet is. We willen nu wel eens weten wat men nu ondertussen al allemaal heeft gevonden en hoe ver het onderzoek staat.” (br.hln)
Voor veel vrouwen is het een herkenbaar gevoel: ’s avonds thuiskomen en die lastige beha uitzwieren. Héérlijk. Voor sommigen voelt het ondergoed zelfs aan als een soort harnas waarin de buste gekneld zit. Dat doet dan weer een belangrijke vraag rijzen: is een bh niet slecht voor je borsten?
Van Rihanna tot Kendall Jenner, Olivia Palermo en Rosie Hungtington-Whiteley: volgens verschillende sterren is het helemaal oké om zonder bh op straat te verschijnen. Maar moeten we ook om gezondheidsredenen het kleinood op de brandstapel smijten? Dat is niet helemaal duidelijk, want er is bijster weinig onderzoek uitgevoerd naar het effect van het stuk lingerie op je boezem.
Met of zonder?
Een van de weinigen die zich verdiept heeft in dit onderwerp, is de Fransman Jean-Denis Rouillon. Hij hield vijftien jaar lang meer dan 300 vrouwen in de gaten. Achteraf merkte hij op dat de borsten van bh-loze vrouwen jaarlijks zo’n 7 millimeter minder waren gaan hangen in vergelijking met de borsten die elke dag de ondersteuning van een bh kregen.
Omdat er amper 300 dames onderzocht werden, is het moeilijk om grote uitspraken te doen. Rouillon vermoedt dat het ondergoed de aangroei van natuurlijk borstweefsel tegengaat, waardoor onze voorgevel gaat hangen.
Andere wetenschappers zijn het daar niet helemaal mee eens. Volgens Robert Murphy, voorzitter van de American Society of Plastic Surgeons, kan het weefsel in je borsten helemaal niet getraind worden. Enkel en alleen de zwaartekracht kan ervoor zorgen dat je twee beste vriendinnen inzakken, en daar kan een bh net een stokje voor steken.
Onze boodschap? Doe gewoon waar je zelf zin in hebt. Lijkt het je comfortabel om eens free the nipple-gewijs op pad te gaan, laat je bh dan maar in de ladekast liggen. Klinkt het als je grootste nachtmerrie? Trek dan gewoon het stukje stof aan, zodat je de rest van de dag met een gerust geweten kan rondwandelen. (br.hln)
Heb je vaak last van hoofdpijn? Zes stiekeme oorzaken
Heb je vaak last van hoofdpijn? Zes stiekeme oorzaken
Bonzende hoofdpijn kan je dag écht verpesten. Maar voor je naar een pijstiller grijpt, is het misschien goed om eerst na te gaan wat de oorzaak is van het vervelende gevoel. Misschien ligt het wel aan dat ene glas wijn of het ontbijt dat je deze ochtend hebt overgeslagen.
1. Chateau migraine
Dat je na een avondje uit opgezadeld zit met een kater, weten we allemaal. Maar ook als je voor het slapen een glas rode wijn (of twee, drie) drinkt, zit de kans erin dat je de ochtend daarna opstaat met stekende hoofdpijn. Wetenschappers zijn het niet eens hoe dat precies komt, maar er bestaat wel één populaire denkpiste. Volgens sommigen is het bewaarmiddel sulfiet, dat in wijn zit, de grote boosdoener.
2. Bewerkt vlees als ham, spek of salami
Dat schelletje salami tussen je boterham lijkt nog zo onschuldig, maar het kan meer kwaad aanrichten dan je denkt. In het bewerkt vlees zit immers het conserveringsmiddel nitraat, dat door de bacteriën in je mond en darmen omgezet wordt naar de chemische stof nitriet. Dat kan op z’n beurt migraine veroorzaken.
3. Verstoord slaapritme
Als je een korte nacht achter de rug hebt, is het nogal wiedes dat je opstaat met een suf hoofd. Maar ook wanneer je slaappatroon onregelmatig is, kan dat hoofdpijn in de hand werken. Het beste wat je kan doen? In de weekends niet té lang uitslapen en toch de wekker zetten.
4. Ontbijt overslaan
Af en toe geen tijd hebben om te ontbijten of te lunchen, kan niet zo veel kwaad. Maar laat het geen gewoonte worden. Je wordt er niet alleen hangry van, maar ook gedehydrateerd. En néén, zelfs veel water drinken helpt dan niet tegen de hoofdpijn.
5. Slechte houding
We horen het onze grootmoeder nog zeggen: “Loop nu toch eens recht!”. En we geven het niet graag toe, maar ze had wel gelijk. Een hele dag met voorovergebogen schouders naar een computer of smartphonescherm staren, doet ook meer kwaad dan goed.
6. Straf parfum
Krijg je spontaan last van een bonzend gevoel achter je slapen als je de sterke parfum van je tante ruikt? Dat is niet zo raar, want 96% van de geuren zijn vervaardigd uit synthetische componenten, waaronder benzyl alcohol. En laat dat nu net hoofdpijn veroorzaken. (br.hln)
Milow maakt ‘Night of the Proms’-debuut naast Suzanne Vega
Milow maakt ‘Night of the Proms’-debuut naast Suzanne Vega
Suzanne Vega en Milow zijn de eerste namen op de line-up van de Night of the Proms 2018.
Jonathan Vandenbroeck, beter bekend als Milow, zal zijn hits in een symfonisch jasje steken voor zijn eerste verschijning op de Night of the Proms. Zijn meest recente album is ‘Modern Heart’, waarvan ‘Howling at the Moon’ de grootste hit werd. Momenteel werkt Milow volop aan nieuwe muziek.
Ook Suzanne Vega is voor de eerste keer van de partij. Drieëndertig jaar na haar doorbraakhit ‘Marlene on the Wall’ is de zangeres nog steeds enorm geliefd bij het grote publiek. Vorig jaar vierde ze nog de dertigste verjaardag van ‘Solitude Standing’, het album waarmee ze naam en faam maakte dankzij hits als ‘Luka’ en ‘Tom’s Diner’.
De 34e editie van Night of the Proms vindt plaats op 23 en 24 november in het Antwerps Sportpaleis. (br.hln)
Waarom dure designerschoenen niet altijd beter van kwaliteit zijn
Waarom dure designerschoenen niet altijd beter van kwaliteit zijn
Een paar hakken van Manolo Blahnik of loafers van Gucci, menig vrouw (en man) hoopt ooit een paar designerschoenen in de kast te hebben staan. En eens het geld bij elkaar gesprokkeld is, kun je dat torenhoge prijskaartje makkelijk verantwoorden omdat de schoenen een leven lang meegaan. Al klopt dat jammer genoeg niet altijd.
Aan één paar designerschoenen zijn vakmannen vaak uren met de hand bezig. Dat je er dus een half maandloon of meer voor moet neertellen, is helemaal niet zo gek. Ze gebruiken de beste materialen, zorgen ervoor dat elk detail klopt en dat kost nu eenmaal geld. Ze zijn kortom uitmuntend van kwaliteit, maar de zool strooit (soms) roet in het eten en dat is belangrijk om te weten.
Op sneakers na hebben de meeste dure schoenen een lederen zool. Veel goedkope(re) schoenen hebben tegenwoordig trouwens ook een zool die gemaakt is van leder, dus dit geldt lang niet alleen voor designerparen. Het voordeel aan leder is dat het zich in alle richtingen naar je voet vormt. Eens de schoenen zijn ingelopen, zitten ze erg comfortabel en bieden ze ook de steun die nodig is. Schoenen met een rubberen zool zitten in het begin vaak wat beter omdat inlopen niet nodig is, maar ze gaan op termijn meer pijn doen omdat rubber zich niet aanpast aan je voeten. Een lederen zool staat ook gewoon chiquer.
Lagen leder
Het grote nadeel aan leder is echter dat het zeer fragiel is. Het absorbeert water en verslijt snel, waardoor het soms maar een paar maanden duurt voor je de zolen van je schoenen al moet laten vervangen. Sommige merken lossen dat op door verschillende lagen leder te gebruiken, maar dat gebeurt helaas lang niet altijd. Een driedubbele lederen zool is op alle mogelijke manieren steviger en duurzamer dan een rubberen zool, maar een zool met amper één laag leder erop absoluut niet.
Wie van plan is om te investeren in een paar duurdere schoenen, vraagt dus best altijd op voorhand na uit hoeveel lagen leder de zolen gemaakt zijn. Voor minder dan twee ga je best niet, tenzij je bovenop het dure prijskaartje ook nog de kosten van een schoenmaker wil betalen om de paar maanden. (br.hln)
Onderneem nu actie als je wil dat je buxussen overleven
Onderneem nu actie als je wil dat je buxussen overleven
Als je wil dat je buxussen overleven, moet je nu in actie schieten. Die raad geeft de Landelijke Gilden. “Nu zijn de meeste rupsen uitgekomen. Als je ze nu niet aanpakt, eten ze alle blaadjes op”, zegt Marleen Van Der Velden van de Landelijke Gilden aan VTM NIEUWS. Sproeien is dan nog steeds de meest efficiënte manier om ze aan te pakken.
“Het probleem wordt elk jaar groter, we krijgen steeds meer meldingen”, zegt ook Hendrik Moeremans, de woordvoerder van Natuurpunt. “Dat komt omdat er voldoende buxussen zijn en dus voldoende voedsel voor de rupsen. Waar buxus is, zijn rupsen.”
De meeste rupsen zijn nu uitgekomen. “Je wacht best niet meer te lang om de rupsen weg te halen, want anders ontpoppen die zich tot vlinders, die dan opnieuw eitjes leggen”, legt Van Der Velden van de Landelijke Gilden uit. “Op die manier wordt het probleem steeds groter en wordt de kans dat je buxussen het overleven ook steeds kleiner.”
Hoe herken je de schade?
De prille schade is haast onzichtbaar. De kleine rupsjes die net uit het ei komen, zitten aan de onderzijde van de buxusbladeren. Ze schrapen er het bladmoes weg. Van bovenaf lijkt het of de blaadjes versierd zijn met grillige lijnpatronen. Doordat de rupsjes klein zijn, is de schade eerder beperkt en niet zo opvallend.
De schade wordt steeds duidelijker waar te nemen naargelang de rupsen groeien. Ze vreten steeds grotere happen uit de bladrand zodat enkel nog een skelet van het blaadje overblijft. Na enkele dagen is de hele twijg van de buxus kaal en zie je bundeltjes van dode blaadjes die aan elkaar gesponnen zijn. Op de plant vind je ook de grauwgroene uitwerpselen van de rupsen terug, net als de resten van de vervelde rupsen en de poppen.
Grote aantallen rupsen kunnen de volledige plant kaal vreten. De buxus verliest tijdelijk zijn sierwaarde maar gaat er niet dood van.
Wat kan je doen?
“Je kan de rupsen natuurlijk van de buxussen plukken”, zegt Van Der Velden. “Dat is zeer effectief, maar als je een hele tuin vol buxussen hebt staan, is dat behoorlijk ontmoedigend. Bovendien moet je het héél voorzichtig aanpakken, want het zijn behendige beestjes. Ze voelen trillingen op de plant en verstoppen zich dan.”
Een andere optie is spuiten met vergif. “Dat is niet de meest populaire optie, maar wel de meest efficiënte”, klinkt het. “Zeker bij kleine rupsen is dat heel effectief.”
Gezamenlijke actie
“Omdat het probleem zo groot is geworden, hebben we een gezamenlijke actie opgesteld met onderzoeksinstellingen Proefcentrum voor Sierteelt (PCS), het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO), de sierteelt- en groenfederatie AVBS en het Vlaams Fonds voor Landbouw en Visserij.” Meer informatie daarover vind je op de website van SOS Buxusmot.
Daar kan je je inschrijven op een nieuwsbrief, die je op de hoogte houdt van wat je kan doen, hoe groot het probleem wordt, … en ga zo maar door. “Hét bewijs dat het leeft: al meer dan negenhonderd mensen hebben zich ingeschreven en dat in amper één week tijd.” (br.hln)
Hitteslachtoffers marathon en 10 Miles na ontslag uit ziekenhuis: “In zo’n enorme hitte lopen we niet meer”
Hij was klaar voor een sterke marathon, de Brasschaatse ingenieur Bert Schrauwen (34). Tot in de laatste paar kilometer het licht uitging. “Van mijn finish herinner ik me niets meer.” Gisteravond lag nog een tiental lopers in de diverse ziekenhuizen.
Bert Schrauwen is een van de 57 hitteslachtoffers die zondag tijdens de marathon en de 10 Miles in één van de zeven Antwerpse ziekenhuizen is opgenomen. Maandagmiddag bekwam hij thuis van de onverwachte afloop van zijn 42,195 kilometer. “Ik heb kunnen bijslapen. De stijve spieren neem ik erbij.” Bert kan wel wat hebben: hij was jarenlang speerwerper, hij wéét wat hard trainen is. De jongste paar jaar legde hij zich echter toe op lopen. “Mijn doel voor deze Antwerpse marathon was 3 uur en 30 minuten. Ik had alle schema’s gevolgd, recent had ik nog 32 kilometer gelopen.”
Halfweg was er weinig aan de hand: Bert kwam door in 1 uur 46 minuten. Maar de zon begon stilaan in te hakken op de deelnemers. “De laatste 2 kilometer waren moordend. Je wil niet opgeven. De finish maakte ik niet meer bewust mee. In de EHBO-tent bij de aankomst was ik even helemaal van de wereld. Ik denk dat ze daar nog een infuus hebben gestoken. In Stuivenberg ben ik goed opgevangen. De piek van de 10 Miles moest toen - uren later - nog volgen.” Bert wil nog marathons lopen. “Maar ik ga meer op het najaar mikken. Dan kun je in de zomer trainen op momenten die je uitkomen. Ik ga wel rekening houden met de warmte.”
Nog 4 op intensieve
Ook de 17-jarige Nathan, die na de 10 Miles werd opgenomen in het ziekenhuis, had de temperatuur onderschat. “Halfweg begon ik het erg moeilijk te krijgen”, vertelt hij. “Ik probeerde mijn tempo aan te houden, en kon wel nog finishen, maar de warmte heeft me verrast. Ik ben student lichamelijke opvoeding, maar hierop was ik helemaal niet voorbereid”, zegt hij. “Ik ga nog wel lopen, maar niet meer in deze hitte.”
Spoedarts Kurt Anseeuw van het Stuivenbergziekenhuis ving met zijn ploeg 19 lopers op. Zij kregen een baxter met vocht en elektrolyten, om de bloedwaarden terug op peil te brengen. Drie patiënten lagen gisteren nog op intensieve. Hun toestand was onder controle. Ook in het Sint-Vincentiusziekenhuis lagen gisteren nog enkele lopers, van wie één op intensieve zorgen.
Kurt Anseeuw: “De meeste lopers hebben getraind bij temperaturen van 10 tot 15 graden en hebben de laatste week rust ingebouwd. Dan komen zij ineens in 25 graden terecht waar hun lichaam helemaal niet op getraind is. Met uitdroging en oververhitting tot gevolg. Mannen hebben daar meer last van dan vrouwen omdat vrouwen een groter lichaam hebben in verhouding tot hun gewicht en meer warmte verliezen.” (br.hln)
Kate Middleton bevalt van zoon: “Moeder en zoon verkeren in goede gezondheid”
Kate Middleton bevalt van zoon: “Moeder en zoon verkeren in goede gezondheid”
Kate Middleton (36), de vrouw van de Britse prins William (35), is bevallen van een zoon. Dat meldt Kensington Palace. Het is het derde kindje voor Kate en William, na George (4) en Charlotte (2). De wereldpers wacht vol ongeduld op de eerste beelden van de ouders en het prinsje. Volg hier de livestream.
Middleton beviel in de Lindo-vleugel van het St. Mary’s Hospital in Paddington (Londen), waar al de hele week honderden journalisten en fans kamperen. Ook prins George en prinses Charlotte zijn daar geboren.
Het kind werd om 11.01 uur plaatselijke tijd (12.01 uur onze tijd) geboren en weegt 3,826 kilogram. “Moeder en zoon verkeren in goede gezondheid, de hertog van Cambridge (prins William) was aanwezig”, klinkt het op Twitter. Een naam is nog niet bekendgemaakt.
De Britse koninklijke familie reageert verheugd op de geboorte. “Koningin Elizabeth, prins Philip, prins Charles en zijn vrouw Camilla, prins Harry en familieleden van het paar zijn blij met het nieuws”, aldus Kensington Palace. Ook de Middletons, de familie van Kate, zijn blij met de komst van de baby.
Kate werd al voor 6 uur met de eerste weeën opgenomen in het St. Mary’s Hospital in Paddington. Iets na 08.20 uur (lokale tijd) werd bekendgemaakt dat Kate en William naar het ziekenhuis waren voor de geboorte van hun derde kind.
Naar verluidt stond een heel team voor haar klaar in het ziekenhuis, waaronder gynaecoloog Guy Thorpe-Beeston en Alan Farthing, de gynaecoloog van de Queen. De twee dokters hielpen ook al bij Kate’s eerdere bevallingen.
De Britse pers verwachtte een snelle bevalling. Bij haar eerste keer duurde het iets meer dan tien uur, maar prinses Charlotte werd amper 2,5 uur nadat Kate in het ziekenhuis aankwam geboren.
De hertogin heeft geen gemakkelijke zwangerschap achter de rug. Net als bij haar zoon en dochter had ze last van hyperemesis gravidarum, een ernstige vorm van ochtendmisselijkheid. Ze zag zich daardoor genoodzaakt om een tijdlang al haar afspraken te annuleren.
De baby is het zesde achterkleinkind van de Queen, en vijfde in lijn voor de Britse troon. (br.hln)
Google wil af van de ouderwetse sms en slaat samen met telecomoperatoren de handen in elkaar om Android-toestellen standaard met een ‘rijkeberichtenapp’ uit te rusten.
Terwijl de ‘gewone’ sms inboet aan populariteit was het vorig jaar nog altijd het populairste berichtenplatform, met 55 procent van de Vlamingen die het dagelijks gebruikt. Het is wel vaker bij gebrek aan beter. Berichtendiensten als Messenger en WhatsApp, die internet gebruiken om een boodschap te verzenden, zijn dan weer steeds geliefder. iPhone-gebruikers laten sms nog vaker links liggen, want zij kunnen rekenen op iMessage. Maar toestellen die op Googles besturingssysteem Android draaien, hebben alleen een standaard berichtenapp.
Daar komt straks verandering in, want na jaren tevergeefse moeite om eigen berichtenapps van de grond te krijgen, trekt Google nu de kaart van RCS: Rich Communication Services. Een technologiestandaard die door operatoren is ontwikkeld en gebruikmaakt van mobiel internet. Net zoals bij WhatsApp kun je multimedia verzenden, leesbevestigingen ontvangen, groepschats starten... De berichtenapp van Android, ‘Chat’, werkt via dat systeem. De techreus sloot al overeenkomsten met tientallen operatoren en voert ook in ons land gesprekken. (br.hln))
Ha-ha-hatsjie! Code rood voor berkenpollen, maar wat helpt er nu écht?
Ha-ha-hatsjie! Code rood voor berkenpollen, maar wat helpt er nu écht?
Het is code rood in ons land, niet wat betreft extreem weer, wel qua berkenpollen die momenteel massaal in de lucht aanwezig zijn. Dat heeft Air Allergy aan ons bevestigd. Hoewel de situatie voorlopig (nog) niet erger is dan andere jaren, betekent dit wel het startschot van de kritische periode voor wie allergisch is aan berkenpollen. Daarom alles wat je nog niet wist over hooikoorts, en vooral: wat je er nu echt aan kan doen.
Met maar liefst 20 procent van alle Belgen die last hebben van hooikoorts, is het de meest voorkomende allergie in ons land. Van alle bomen is de berk bij ons veruit de meest allergene boom, die produceert namelijk bijna een derde van al het bomenstuifmeel dat in de lucht aanwezig is. Dat er momenteel vooral berkenpollen in de lucht hangen, is dus slecht nieuws voor heel wat landgenoten.
Wat is het?
In feite is hooikoorts niet meer dan een allergische reactie die wordt veroorzaakt door stuifmeelkorrels of pollen van bomen, grassen, (on)kruiden, of zelfs kamerplanten. Het afweersysteem van ons lichaam gaat vervolgens reageren op die pollen door antistoffen aan te maken. En de symptomen zijn niet min: van niezen en een lopende neus tot tranende, jeukende ogen maar ook een grieperig gevoel en concentratie- of slaapproblemen. Bij sommigen is het zelfs zo erg dat ze astmasymptomen zoals benauwdheid of een piepende ademhaling vertonen, en ook eczeem-opstoten komen vaker voor.
Wanneer krijg je het?
Over het algemeen genomen loopt de hooikoortsperiode van februari tot en met augustus. Meestal heb je maar enkele weken last, maar wie het slecht getroffen heeft, kan de hele periode lopen snotteren. Bovendien kunnen de schimmelsporen tijdens de late zomermaanden ook nog eens voor een extra opstoot zorgen.
Maar niet iedereen krijgt hooikoorts zodra het lenteweer begint. “Uiteraard zijn er mensen die er meer aanleg voor hebben dan anderen,” legt professor en allergoloog Philippe Gevaert van het UZ Gent uit. “Allereerst is er de genetische factor. Kinderen van wie één of beide ouders allergisch zijn, hebben veel meer kans om het zelf ook te krijgen. Maar ook de levensomstandigheden spelen een rol. Hoe beter de omstandigheden, hoe groter de kans dat je allergisch bent.” Hoe dat komt? Zodra je in aanraking komt met allergenen, leert je immuunsysteem hoe het moet reageren. “Zo hebben kinderen van landbouwers bijvoorbeeld minder kans op hooikoorts,” vertelt doctor Gevaert. “Dat komt omdat ze van jongs af aan al zijn blootgesteld aan dieren, de boerderijstof en verse koemelk drinken, waardoor ze micro-organismen binnenkrijgen.”
Niet iedereen die last heeft van hooikoorts, heeft dit trouwens van jongsaf aan. “Een grote groep mensen ontwikkelt het pas op latere leeftijd. Met name de jaren tussen de adolescentie en 35 à 40 is een typische leeftijd om een allergie te ontwikkelen. De precieze verklaring daarvoor moeten we voorlopig nog schuldig blijven, maar dat is dus we heel normaal.”
WAT KAN JE ERAAN DOEN?
Bij de arts: “Er zijn twee manieren om hooikoorts te behandelen,” legt professor Gevaert uit. “Meestal worden patiënten symptomatisch behandeld, met tabletten van medicijnen en sprays tegen allergieën.” Wie heel ernstige klachten heeft, start de behandeling best een tweetal weken voor de symptomen beginnen, en stopt pas wanneer de pollen niet meer in de lucht aanwezig zijn.
In andere gevallen kan immunotherapie aangewezen zijn. Daarbij krijgt de patiënt elke maand een vaccinatie, al zijn er tegenwoordig ook smelttabletten beschikbaar, en dat drie tot vijf jaar lang. “Deze methode is bijzonder efficiënt, maar wordt nog niet terugbetaald, waardoor ze doorgaans enkel gebruikt wordt bij patiënten die de symptomen anders niet onder controle krijgen. We zijn één van de enige Europse landen waar het niet terugbetaald wordt, ondanks duidelijk bewijs dat immunotherapie werkt.” Een betreurenswaardig probleem, vindt professor Gevaert zelf. “Maar liefst 20 procent van de patiënten krijgt de klachten zelfs met maximale therapie niet onder controle. Dat lijkt een klein percentage , maar op een groep van zo’n 3 miljoen Belgen die allergisch zijn, is dat een érg grote hoop. En dat terwijl bewezen is dat de combinatie van immunotherapie en een symptomatische behandeling net bijzonder efficiënt is.”
Wat kan je zelf doen? Niet veel, helaas. “Er zijn tal van goedbedoelde tips, maar die halen eigenlijk niet veel uit,” stelt de allergoloog ons teleur. “Pollen zijn nu eenmaal overal, en daar gaat het opzetten van een zonnebril niet veel bij uithalen. Bovendien kan je moeilijk tegen je kind zeggen “van februari tot augustus mag je niet buitenspelen” of gewoon zelf niet meer buitenkomen of naar je werk gaan. En zodra je een voet buiten de deur zet, is het eigenlijk toch om zeep.” Dé beste oplossing? “Op tijd starten met een goede behandeling.” (br.hln)
“Gooi gewoon je afval in de vuilbak”: zeehondje al spelend met achtergelaten mes gespot
“Gooi gewoon je afval in de vuilbak”: zeehondje al spelend met achtergelaten mes gespot
Het was een pijnlijk beeld afgelopen zondag aan een Hawaïaans strand: een nieuwsgierige kleine monniksrob was aan het spelen met een mes.
Een lid van het ‘Department of Land and Natural Resources’ merkte de spelende pup op. Het diertje had het scherpe object op een gegeven moment aan het handvat tussen zijn tanden geklemd. “Ik had schrik dat hij het mes zou inslikken”, zegt de medewerker. Gelukkig liet het jonge dier het mes wat later toch vallen en kon het weggenomen worden. “Dit is echt een belangrijke herinnering voor ons allemaal om ons afval naar behoren weg te gooien en het niet op de stranden of in de zee achter te laten”, klinkt het.
“Monniksrobben van die leeftijd zijn zich niet bewust van de gevaren van de objecten die ze in hun omgeving vinden”, voegt dierenarts Claire Simone van Ke Kai Ola, een Hawaïaanse zorginstelling voor monniksrobben, toe. “We zijn heel dankbaar dat deze jonge pup er veilig en wel vanaf kwam.” De Hawaïaanse monniksrob is een bedreigde diersoort. Hulporganisaties doen er dan ook alles aan om de zeehonden zoveel mogelijk te beschermen. (br.hln)
Koppels die hetzelfde verdienen, maken minder ruzie over geld
Koppels die hetzelfde verdienen, maken minder ruzie over geld
“Money money money, must be funny, in a rich man’s world,” zong de beroemde popgroep ABBA. Geld, het kan een waar pijnpunt zijn in relaties. Beginnende op de eerste date: wie betaalt de drankjes? Vanaf dan durft het wel eens van kwaad naar erger gaan. Want veel ruzies, die gaan nu eenmaal over geld. Onderzoek toont aan dat koppels die ongeveer hetzelfde verdienen het gemakkelijker zullen hebben wanneer het op die ruzies aankomt.
Koppels bij wie het loon rond dezelfde hoogte ligt, zullen het gemakkelijker hebben om langer samen te blijven dan koppels die een grotere ongelijkheid in loon hebben, zo toont een onderzoek aan.
De studie, onder leiding van Patrick Ishizuka van Cornell University’s Cornell Population Center, bekeek hoe financiën effect hebben op het huwelijk. Wat blijkt? Als partners die hetzelfde verdienden een meningsverschil hadden over geld, gingen ze op gelijke hoogte discussiëren, zonder dat iemand zich minderwaardig zou voelen omdat hij of zij minder verdient.
Daarnaast bekeek de studie ook hoe geld een impact heeft op of we al dan niet trouwen in het algemeen. De wetenschappers ontdekten dat koppels steeds langer wachten om in het huwelijksbootje te stappen tot ze een echt feest met alles erop en eraan kunnen veroorloven. (br.hln)
Dierenartsen herstellen gebroken schild van schildpad met lijm, schroeven en trekbandjes
Dierenartsen herstellen gebroken schild van schildpad met lijm, schroeven en trekbandjes
Een schildpad uit Fallbrook, Californië beleefde zondag de schrik van zijn leven toen een hond hem de stuipen op het lijf joeg. Alsof dat nog niet genoeg was, denderde hij vervolgens van een tien meter hoge muur naar beneden, waardoor zijn schild op drie plaatsen brak. Een man die het allemaal had zien gebeuren, bracht het dier naar de dierenbescherming.
De 32 kilogram zware sporenschildpad is een mannetje tussen 35 en 40 jaar oud. Sporenschildpadden, de grootste levende landschildpadden, worden gemiddeld 70 jaar oud, dus dit kereltje moet nog een tijdje meegaan.
“Dit is duidelijk iemands huisdier”, zegt Dan DeSousa, directeur van San Diego County Animal Services, de lokale dierenbescherming. “Het beestje is waarschijnlijk 40 jaar oud. Iemand heeft er goed voor gezorgd.”
De schildpad, die de naam Humpty Dumpty kreeg, moest een operatie ondergaan die maar liefst 4000 dollar kostte. Daarvoor werd geld vrijgemaakt uit het Spirit Fund, een fonds dat de organisatie speciaal oprichtte om dergelijke operaties te bekostigen.
“We gaan deze jongen behandelen alsof hij een hond is die bij ons toekwam met een ernstige verwonding”, aldus DeSousa. “We denken dat zijn overlevingskansen goed zijn. Deze schildpad zal de uitgebreide, verregaande zorg en langetermijnobservatie krijgen die hij nodig heeft om weer aan te sterken en hopelijk heel oud te worden.”
De dierenbescherming bracht het diertje, dat de naam Humpty Dumpty kreeg, naar een dierenarts die gespecialiseerd is in reptielen.
Gedurende een drie uur durende operatie werd het schild van Humpty Dumpty hersteld met schroeven, trekbandjes, lijm en plasticfolie. Die schroeven en trekbandjes zullen nu een jaar in het schild blijven zitten, tot het weer volledig aan elkaar gegroeid is.
Humpty Dumpty zal na zijn herstel overgebracht worden naar een organisatie die zich specialiseert in de opvang van schildpadden. (br.hln)
België is nieuwe beautytrend rijker: hennawenkbrauwen
België is nieuwe beautytrend rijker: hennawenkbrauwen
Je wenkbrauwen laten kleuren met henna is momenteel de nieuwe trend in beautyland. Naomi De Vries opent vandaag samen met Jeanine Kubaik de Brows&Brush pop-upbar in Knokke. Hier kan je je wenkbrauwen laten tinten en vormen naar keuze. Wij gingen langs om het te testen en waren onder de indruk.
Naomi De Vries heeft zich gespecialieerd in browshaping en browtinting. “Specialisatie is de toekomst” zegt Naomi. “Wie ‘alles’ kan, kan wellicht niets tot in de perfectie”. Voor de perfecte wenkbrauw begint Naomi met een intakegesprek, ze kijkt naar de gelaatsuitdrukking, kleur en vorm van het gezicht, de conditie van de wenkbrauwen enzovoort. Daarna volgt het uitmeten, waxen, eventueel kleuren en het perfectioneren met een pincet. Zonder het intakegesprek duurt de behandeling een klein half uurtje.
Anno 2018 wil iedereen volumineuze, goed geshapete en natuurlijke wenkbrauwen, aldus Naomi. Als de vorm goed zit, kan je ze ook bijkleuren, en in de pop-upbar doen ze dat dus met henna. De henna blijft tot twee weken op de huid en zelfs vier weken op de haartjes zichtbaar. “Samen met de klant bekijk ik welke kleur het beste past. Het voordeel van henna is dat het zich hecht op de huid tussen de haartjes. Zo krijg je de illusie van meer volumineuze wenkbrauwen.”
Gouden tip
Een gouden tip van Naomi is om je wenkbrauwen nooit meer dan één keer per maand (!) te epileren. “Het is heel verleidelijk om telkens te epileren als je een haartje ziet, maar weet dat die piepkleine plukjes bij andere mensen niet opvallen. Jij gaat dicht bij de spiegel staan, wat het zicht meestal nog vergroot. Als je meer dan eens per maand gaat epileren zorg je ervoor dat je haartjes in rustfase gaan. Zo vraagt het veel tijd om ze terug tot een volle wenkbrauw te laten groeien.”
Inclusief brushbeurt
Om de look compleet te maken, kan je ook je haar laten brushen en stylen. Jeanine is al twintig jaar een vaste waarde in de kapperswereld en heeft zich steeds meer toegelegd op blowouts, updo’s en braids, zo zegt ze zelf. “Brows&Brush is een feelgoodconcept voor elke vrouw die graag tijd voor zichzelf maakt. We zorgen ervoor dat je wenkbrauwen en haren voorzien worden van een mooi volume, de ideale krul of een leuke beach braid,” vult ze aan.
De Brows&Brush bar is open van 20 april tot 9 september van donderdag tot en met zondag tussen 11 en 19 uur. Reserveren kan je online, maar met wat geluk is er een plekje over in de agenda als je er langsgaat. (br.hln)
Vermiste tiener (17) duikt na twee jaar plots op: “Zijn verhaal is absoluut verbazingwekkend”
Vermiste tiener (17) duikt na twee jaar plots op: “Zijn verhaal is absoluut verbazingwekkend”
Twee jaar lang hoorde de moeder van de Amerikaanse Aubrey Jayce Carroll uit Georgia niets van haar zoon die op 15-jarige leeftijd spoorloos verdween. De tienerjongen bezocht na schooltijd een vriend, maar keerde die dag niet terug naar huis. Zijn moeder gaf hem op als vermist en maakte zich doodongerust over haar zoon. Twee jaar later duikt de jongeman op alsof er nooit iets is gebeurd.
De politie probeerde de vermiste Aubrey Jayce Carroll twee jaar lang te vinden, maar tevergeefs. De tiener leek van de aardbol verdwenen. Tot speurders op 10 april een Facebook-account vinden die door Aubrey werd aangemaakt onder een valse naam. Hoewel de jongen al twee jaar vermist was, besliste de politie niet onmiddellijk in te grijpen. “We ontdekten dat Aubrey verschillende keren in aanraking is gekomen met de arm der wet onder zijn valse naam”, klinkt het. De politie wilde wachten tot hij opnieuw in de fout ging, zodat ze hem konden arresteren.
Een familielid van de jongen kon echter niet wachten tot de politie hem zou opsporen, dus stuurde ze Aubrey een bericht via Facebook waarin ze hem smeekte contact op te nemen met zijn moeder. De jongen vreesde dat de politie hem zou arresteren, maar die verzekerde dat ze hem niet zouden oppakken.
Afgelopen maandag was het zover. “Aubrey belde zijn moeder op en vertelde haar dat hij klaar was om naar huis te komen.” Na meer dan twee jaar kon de vrouw haar zoon opnieuw omarmen. “Ik wil jullie allemaal bedanken voor al jullie gebeden en om te zorgen voor mijn mama. Ik apprecieer dat. Ik ben oké. Ik heb altijd gelachen en dat moeten jullie ook doen”, vertelt de intussen 17-jarige Amerikaan aan de pers.
“Hij vertelde ons dat hij op zijn eentje vertrokken is, niet ontvoerd, gekwetst, misbruikt, uitgebuit of in enige andere hoedanigheid geschaad is geweest”, aldus commissaris Dix. De jongeman zou de afgelopen jaren doorgebracht hebben bij een groep die er volgens de politiecommissaris van Griffin uitzag als “mensen uit de tijd van het Woodstock festival”, oftewel hippies.
“Zijn verhaal is absoluut verbazingwekkend. Hij heeft dingen gezien en gedaan die je mond doen openvallen.” Toch houdt commissaris Dix - op vraag van Aubrey - de lippen stijf op elkaar over wat er zich in die twee jaar precies afspeelde. “Het is aan hem om te vertellen wat er is gebeurd. Dat zal hij doen wanneer de tijd rijp is.” (br.hln)
Hoewel vrouwen nog steeds minder verdienen dan mannen, betalen zij doorgaans meer voor heel wat zaken. Denk bijvoorbeeld aan bussen shampoo, scheermesjes, de kapper én ook kleren blijkbaar. Volgens een onderzoek van de gerenommeerde modewebsite Business of Fashion (BoF), loopt het prijsverschil bij luxekleding echt helemaal de spuigaten uit. Hoe kan dat?
Een simpel wit katoenen hemd op de webshop van H&M kost vrouwen € 19,99, mannen betalen voor het goedkoopste exemplaar € 14,99. Bij Zara zijn vrouwen € 12,95 kwijt voor een simpel oversized T-shirt, mannen betalen € 9,95. Bij de luxemerken is het prijsverschil echter groter. Voor exact hetzelfde paar sneakers van Saint Laurent Paris moeten vrouwen € 795 neertellen, mannen € 695. Voor dezelfde rugzak van Versace, die voor vrouwen dan nog een formaatje kleiner is, betalen zij € 920 euro en mannen ‘maar’ € 850.
Gelukkig is lang niet alle dameskleding duurder dan herenkleding. Bij Gucci betalen de twee geslachten bijvoorbeeld dezelfde prijs voor dezelfde stuks, en bij Alexander Wang betalen mannen zelfs iets meer voor een basic T-shirt. Maar op basis van wat wij zelf gecheckt hebben, kunnen we aannemen dat dit meestal inderdaad het geval is. “Degoutant” roepen de vrouwen op onze redactie in koor. “Voor mannen moet toch net meer materiaal gebruikt worden dan voor vrouwen?” Klopt, vanwaar dus toch dat prijsverschil?
Aan BoF legde een woordvoerder van Saint Laurent uit dat het prijsverschil ontstaat omdat er meer werk en dus meer tijd kruipt in vrouwenkleding. En daar sluit ook Patricia Stensrud, directeur van investeerders- en adviesbedrijf Hudson River Parnters, zich bij aan. “Kledingitems voor vrouwen worden vaak ook in meer kleuren en varianten geproduceerd, waardoor er kleinere (en dus duurdere) productie eisen nodig zijn.” Aannemelijk, zij het niet dat er in een paar exact dezelfde sneakers natuurlijk helemaal niet meer werk en tijd kruipt en er ook geen hogere productiekosten zijn.
Andere experts vertellen aan BoF dat de zogenaamde ‘pink tax’ (het fenomeen dat vrouwen meer geld neertellen voor dezelfde producten dan mannen, red.) dan weer vooral herleid kan worden naar het feit dat een hoge(re) prijs een product meer begerenswaardig maakt, en dat vrouwen vaak bereid zijn meer geld uit te geven aan luxe mode dan mannen. Kit Yarrow, een psycholoog op gebied van consumentengedrag aan de Golden Gate University, beschrijft het als “puur opportunisme van merken, dit is totaal niet logisch.” (br.hln)
Exact 10 jaar geleden werd sekskelder ontdekt waarin hij dochter ruim 3.000 keer verkrachtte: Josef Fritzl (83) heeft het zwaar te verduren in cel
Exact 10 jaar geleden werd sekskelder ontdekt waarin hij dochter ruim 3.000 keer verkrachtte: Josef Fritzl (83) heeft het zwaar te verduren in cel
Josef Fritzl (83) – de man die zijn dochter Elisabeth 24 jaar lang als seksslavin vasthield in zijn kelder en zeven kinderen bij haar verwekte – heeft geen aangenaam leven in de gevangenis. Dat blijkt exact 10 jaar nadat zijn gruwelijke daden aan het licht kwamen.
De man uit Amstetten in Oostenrijk zit een levenslange celstraf uit in de psychiatrische gevangenis van Stein in Krems an der Donau. Eerst werkte hij er als bibliothecaris in de gevangenisbibliotheek, maar intussen brengt hij zijn dagen door met het opknappen van vuile klusjes.
Onpopulair
Hij zou bijzonder onpopulair zijn bij zijn medegevangenen en zit in afzondering. Daar wordt hij bewaakt door vier cipiers. Volgens lokale media zou hij sukkelen met zijn gezondheid en vroege tekenen van dementie vertonen. In maart 2016 verloor hij ook al enkele tanden toen hij verwikkeld raakte in een gevecht met een andere gedetineerde. Die had samen met enkele andere gevangenen een vals online datingprofiel voor Fritzl opgezet
Fritzl – die in de cel het nummer HNR 90632 draagt – betaalde in mei vorig jaar 545 euro om zijn achternaam te laten veranderen in Mayrhoff. Volgens anonieme bronnen in de gevangenis zou hij de laatste dagen van zijn leven in de anonimiteit willen doorbrengen.
Geluiddicht
Fritzl hield zijn dochter – intussen 52 – gevangen in een geluiddichte kelder onder het huis waar hij woonde met zijn nietsvermoedende vrouw Rosemarie. Hij verkrachtte haar zeker 3.000 keer en verwerkte 7 kinderen bij haar. 3 van hen werden door hem en zijn vrouw opgevoed onder het mom dat Elisabeth ze als vondeling had achtergelaten, 3 anderen bleven bij hun moeder en kwamen nooit buiten. 1 kind stierf enkele dagen na zijn geboorte en werd door Fritzl verbrand.
Het misbruik begon toen Elisabeth amper 11 jaar was. In augustus 1984, toen ze 18 was, werd ze opgesloten in de kelder. De feiten kwamen aan het licht toen een van de kinderen ernstig ziek werd en naar het ziekenhuis moest. Dat gebeurde dag op dag 10 jaar geleden. Fritzl kon het meisje – dat bewusteloos was – niet alleen dragen en zo kwam Elisabeth voor het eerst in 24 jaar boven.
De dienstdoende arts in het ziekenhuis ontdekte dat Kerstin (19) ondervoed was en omdat ze nergens ingeschreven stond en geen medisch dossier had, besloot de man de politie te verwittigen. Er volgde een oproep in de media naar de moeder van het kind om zich te melden en zo het leven van haar kind te redden. Elisabeth – voor wie het enige venster op de buitenwereld in haar kerker een tv was – kon haar vader overtuigen om haar opnieuw naar buiten te laten. Maar in het ziekenhuis werden ze opgewacht door de autoriteiten.
“Goed bedoeld”
Al snel hoorden die het hele verhaal van Elisabeth en vielen de speurders binnen in het huis van Fritzl. Er volgde een proces en in maart 2009 werd de man – die het naar eigen zeggen “goed bedoeld” had – tot levenslang veroordeeld. Hij zou ten vroegste na 15 jaar een aanvraag in kunnen dienen om vervroegd vrij te komen. Volgens journalist Mark Perry, die de zaak van dichtbij opvolgt, zou hij ervan overtuigd zijn dat hij ooit nog vrijkomt.
De kelder van Fritzl werd in juni 2013 volgestort met beton. Het huis van de Fritzls werd verkocht en omgebouwd tot flats. Elisabeth kreeg net als haar moeder – die van Fritzl scheidde – een nieuwe identiteit en woont op een geheime locatie in Oostenrijk met haar kinderen. Ze heeft de afgelopen 10 jaar geen contact meer gehad met haar vader. (br.hln)
Er zijn dubbel zoveel blonde vrouwen in vergelijking met mannen
Er zijn dubbel zoveel blonde vrouwen in vergelijking met mannen
Europese vrouwen hebben een dubbel zo grote kans op blond haar als mannen. Mannen hebben dan weer drie keer zo vaak zwarte lokken dan het vrouwelijk geslacht. Dat blijkt uit de grootste genetische studie over haarkleur bij 300.000 Europeanen van de Londense universiteit Kings College.
De studie ontdekte 124 nieuwe genen die een grote rol spelen bij het bepalen van haarkleur bij mensen. Niet alleen concludeerden de onderzoekers dat er twee keer zo veel blonde vrouwen zijn dan mannen, ook is de kans dat mannen met zwart haar worden geboren drie keer zo groot als bij vrouwen. De onderzoekers kwamen toevallig tot deze ontdekking bij een grootschalige genetische studie bij 300.000 Europeanen en spreken over een ‘intrigerend mysterie’. Een wetenschappelijke verklaring hebben de onderzoekers niet, maar hoofdonderzoeker Tim Spector van Kings College heeft wel enkele theorieën.
Blond geboren
“Het zou kunnen dat de genen voor blond haar bij mannen en vrouwen in dezelfde mate aanwezig bij de geboorte, maar dat die na verloop van tijd verdwijnen bij mannen en makkelijker aanwezig blijven bij vrouwen.” Vrouwen hebben volgens die theorie even veel kans om een blonde zoon of dochter op de wereld te zetten, maar het jongetje ‘verliest’ sneller de blonde haren bij het opgroeien. Volgens de professor hebben testen op muizen aangetoond dat stress, hormonen en bepaalde chemicaliën de manier waarop pigment in de genen werkt, kunnen beïnvloeden.
Blonde vrouwen, donkere mannen
Een andere verklaring zit in de aantrekkingskracht van een blonde vrouw en een donkere man. “Evolutionair gezien zou het een voordeel kunnen opleveren om als vrouw blond te zijn, omdat dames met lichte lokken vaak meer succes hebben bij het mannelijk geslacht. Voor mannen geldt dan weer het omgekeerde en liggen donkere types beter in de markt.” Spector benadrukt nog dat de verklaringen speculaties zijn en dat meer onderzoek nodig is om dit ‘intrigerende mysterie’ op te lossen. De studie werd gepubliceerd in Nature Genetics. (br.hln)