Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




25-04-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom dure designerschoenen niet altijd beter van kwaliteit zijn

Waarom dure designerschoenen niet altijd beter van kwaliteit zijn

https://images3.persgroep.net/rcs/Z3ivy8gqSst-DTj6g0RCLr8hzBU/diocontent/122321436/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Een paar hakken van Manolo Blahnik of loafers van Gucci, menig vrouw (en man) hoopt ooit een paar designerschoenen in de kast te hebben staan. En eens het geld bij elkaar gesprokkeld is, kun je dat torenhoge prijskaartje makkelijk verantwoorden omdat de schoenen een leven lang meegaan. Al klopt dat jammer genoeg niet altijd.

Aan één paar designerschoenen zijn vakmannen vaak uren met de hand bezig. Dat je er dus een half maandloon of meer voor moet neertellen, is helemaal niet zo gek. Ze gebruiken de beste materialen, zorgen ervoor dat elk detail klopt en dat kost nu eenmaal geld. Ze zijn kortom uitmuntend van kwaliteit, maar de zool strooit (soms) roet in het eten en dat is belangrijk om te weten.

Op sneakers na hebben de meeste dure schoenen een lederen zool. Veel goedkope(re) schoenen hebben tegenwoordig trouwens ook een zool die gemaakt is van leder, dus dit geldt lang niet alleen voor designerparen. Het voordeel aan leder is dat het zich in alle richtingen naar je voet vormt. Eens de schoenen zijn ingelopen, zitten ze erg comfortabel en bieden ze ook de steun die nodig is. Schoenen met een rubberen zool zitten in het begin vaak wat beter omdat inlopen niet nodig is, maar ze gaan op termijn meer pijn doen omdat rubber zich niet aanpast aan je voeten. Een lederen zool staat ook gewoon chiquer.

Lagen leder

Het grote nadeel aan leder is echter dat het zeer fragiel is. Het absorbeert water en verslijt snel, waardoor het soms maar een paar maanden duurt voor je de zolen van je schoenen al moet laten vervangen. Sommige merken lossen dat op door verschillende lagen leder te gebruiken, maar dat gebeurt helaas lang niet altijd. Een driedubbele lederen zool is op alle mogelijke manieren steviger en duurzamer dan een rubberen zool, maar een zool met amper één laag leder erop absoluut niet. 

Wie van plan is om te investeren in een paar duurdere schoenen, vraagt dus best altijd op voorhand na uit hoeveel lagen leder de zolen gemaakt zijn. Voor minder dan twee ga je best niet, tenzij je bovenop het dure prijskaartje ook nog de kosten van een schoenmaker wil betalen om de paar maanden.  (br.hln)


» Reageer (0)
24-04-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onderneem nu actie als je wil dat je buxussen overleven

Onderneem nu actie als je wil dat je buxussen overleven

https://images4.persgroep.net/rcs/rz9D6QrD9dzTOIS-DG3JyCct_qs/diocontent/11056436/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Als je wil dat je buxussen overleven, moet je nu in actie schieten. Die raad geeft de Landelijke Gilden. “Nu zijn de meeste rupsen uitgekomen. Als je ze nu niet aanpakt, eten ze alle blaadjes op”, zegt Marleen Van Der Velden van de Landelijke Gilden aan VTM NIEUWS. Sproeien is dan nog steeds de meest efficiënte manier om ze aan te pakken.

“Het probleem wordt elk jaar groter, we krijgen steeds meer meldingen”, zegt ook Hendrik Moeremans, de woordvoerder van Natuurpunt. “Dat komt omdat er voldoende buxussen zijn en dus voldoende voedsel voor de rupsen. Waar buxus is, zijn rupsen.”

De meeste rupsen zijn nu uitgekomen. “Je wacht best niet meer te lang om de rupsen weg te halen, want anders ontpoppen die zich tot vlinders, die dan opnieuw eitjes leggen”, legt Van Der Velden van de Landelijke Gilden uit. “Op die manier wordt het probleem steeds groter en wordt de kans dat je buxussen het overleven ook steeds kleiner.”

Hoe herken je de schade?

De prille schade is haast onzichtbaar. De kleine rupsjes die net uit het ei komen, zitten aan de onderzijde van de buxusbladeren. Ze schrapen er het bladmoes weg. Van bovenaf lijkt het of de blaadjes versierd zijn met grillige lijnpatronen. Doordat de rupsjes klein zijn, is de schade eerder beperkt en niet zo opvallend.

De schade wordt steeds duidelijker waar te nemen naargelang de rupsen groeien. Ze vreten steeds grotere happen uit de bladrand zodat enkel nog een skelet van het blaadje overblijft. Na enkele dagen is de hele twijg van de buxus kaal en zie je bundeltjes van dode blaadjes die aan elkaar gesponnen zijn. Op de plant vind je ook de grauwgroene uitwerpselen van de rupsen terug, net als de resten van de vervelde rupsen en de poppen.

Grote aantallen rupsen kunnen de volledige plant kaal vreten. De buxus verliest tijdelijk zijn sierwaarde maar gaat er niet dood van.

Wat kan je doen?

“Je kan de rupsen natuurlijk van de buxussen plukken”, zegt Van Der Velden. “Dat is zeer effectief, maar als je een hele tuin vol buxussen hebt staan, is dat behoorlijk ontmoedigend. Bovendien moet je het héél voorzichtig aanpakken, want het zijn behendige beestjes. Ze voelen trillingen op de plant en verstoppen zich dan.” 

Een andere optie is spuiten met vergif. “Dat is niet de meest populaire optie, maar wel de meest efficiënte”, klinkt het. “Zeker bij kleine rupsen is dat heel effectief.”

Gezamenlijke actie

“Omdat het probleem zo groot is geworden, hebben we een gezamenlijke actie opgesteld met onderzoeksinstellingen Proefcentrum voor Sierteelt (PCS), het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO), de sierteelt- en groenfederatie AVBS en het Vlaams Fonds voor Landbouw en Visserij.” Meer informatie daarover vind je op de website van SOS Buxusmot.

Daar kan je je inschrijven op een nieuwsbrief, die je op de hoogte houdt van wat je kan doen, hoe groot het probleem wordt, … en ga zo maar door. “Hét bewijs dat het leeft: al meer dan negenhonderd mensen hebben zich ingeschreven en dat in amper één week tijd.” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In zo’n enorme hitte lopen we niet meer

Hitteslachtoffers marathon en 10 Miles na ontslag uit ziekenhuis: “In zo’n enorme hitte lopen we niet meer”

https://images4.persgroep.net/rcs/rLgchaHtRYnnDMO00P7Tp22AeGY/diocontent/122248165/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Hij was klaar voor een sterke marathon, de Brasschaatse ingenieur Bert Schrauwen (34). Tot in de laatste paar kilometer het licht uitging. “Van mijn finish herinner ik me niets meer.” Gisteravond lag nog een tiental lopers in de diverse ziekenhuizen.

Bert Schrauwen is een van de 57 hitteslachtoffers die zondag tijdens de marathon en de 10 Miles in één van de zeven Antwerpse ziekenhuizen is opgenomen. Maandagmiddag bekwam hij thuis van de onverwachte afloop van zijn 42,195 kilometer. “Ik heb kunnen bijslapen. De stijve spieren neem ik erbij.” Bert kan wel wat hebben: hij was jarenlang speerwerper, hij wéét wat hard trainen is. De jongste paar jaar legde hij zich echter toe op lopen. “Mijn doel voor deze Antwerpse marathon was 3 uur en 30 minuten. Ik had alle schema’s gevolgd, recent had ik nog 32 kilometer gelopen.”

Halfweg was er weinig aan de hand: Bert kwam door in 1 uur 46 minuten. Maar de zon begon stilaan in te hakken op de deelnemers. “De laatste 2 kilometer waren moordend. Je wil niet opgeven. De finish maakte ik niet meer bewust mee. In de EHBO-tent bij de aankomst was ik even helemaal van de wereld. Ik denk dat ze daar nog een infuus hebben gestoken. In Stuivenberg ben ik goed opgevangen. De piek van de 10 Miles moest toen - uren later - nog volgen.” Bert wil nog marathons lopen. “Maar ik ga meer op het najaar mikken. Dan kun je in de zomer trainen op momenten die je uitkomen. Ik ga wel rekening houden met de warmte.”

Nog 4 op intensieve

Ook de 17-jarige Nathan, die na de 10 Miles werd opgenomen in het ziekenhuis, had de temperatuur onderschat. “Halfweg begon ik het erg moeilijk te krijgen”, vertelt hij. “Ik probeerde mijn tempo aan te houden, en kon wel nog finishen, maar de warmte heeft me verrast. Ik ben student lichamelijke opvoeding, maar hierop was ik helemaal niet voorbereid”, zegt hij. “Ik ga nog wel lopen, maar niet meer in deze hitte.”

Spoedarts Kurt Anseeuw van het Stuivenbergziekenhuis ving met zijn ploeg 19 lopers op. Zij kregen een baxter met vocht en elektrolyten, om de bloedwaarden terug op peil te brengen. Drie patiënten lagen gisteren nog op intensieve. Hun toestand was onder controle. Ook in het Sint-Vincentiusziekenhuis lagen gisteren nog enkele lopers, van wie één op intensieve zorgen.

Kurt Anseeuw: “De meeste lopers hebben getraind bij temperaturen van 10 tot 15 graden en hebben de laatste week rust ingebouwd. Dan komen zij ineens in 25 graden terecht waar hun lichaam helemaal niet op getraind is. Met uitdroging en oververhitting tot gevolg. Mannen hebben daar meer last van dan vrouwen omdat vrouwen een groter lichaam hebben in verhouding tot hun gewicht en meer warmte verliezen.”  (br.hln)


» Reageer (0)
23-04-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kate Middleton bevalt van zoon: “Moeder en zoon verkeren in goede gezondheid”

Kate Middleton bevalt van zoon: “Moeder en zoon verkeren in goede gezondheid”

https://images3.persgroep.net/rcs/9G1nChQf2TCjl8XEKzIP66TyWhg/diocontent/121236510/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Kate Middleton (36), de vrouw van de Britse prins William (35), is bevallen van een zoon. Dat meldt Kensington Palace. Het is het derde kindje voor Kate en William, na George (4) en Charlotte (2). De wereldpers wacht vol ongeduld op de eerste beelden van de ouders en het prinsje. Volg hier de livestream.

Middleton beviel in de Lindo-vleugel van het St. Mary’s Hospital in Paddington (Londen), waar al de hele week honderden journalisten en fans kamperen. Ook prins George en prinses Charlotte zijn daar geboren.

Het kind werd om 11.01 uur plaatselijke tijd (12.01 uur onze tijd) geboren en weegt 3,826 kilogram. “Moeder en zoon verkeren in goede gezondheid, de hertog van Cambridge (prins William) was aanwezig”, klinkt het op Twitter. Een naam is nog niet bekendgemaakt.

De Britse koninklijke familie reageert verheugd op de geboorte. “Koningin Elizabeth, prins Philip, prins Charles en zijn vrouw Camilla, prins Harry en familieleden van het paar zijn blij met het nieuws”, aldus Kensington Palace. Ook de Middletons, de familie van Kate, zijn blij met de komst van de baby.

Kate werd al voor 6 uur met de eerste weeën opgenomen in het St. Mary’s Hospital in Paddington. Iets na 08.20 uur (lokale tijd) werd bekendgemaakt dat Kate en William naar het ziekenhuis waren voor de geboorte van hun derde kind.

Naar verluidt stond een heel team voor haar klaar in het ziekenhuis, waaronder gynaecoloog Guy Thorpe-Beeston en Alan Farthing, de gynaecoloog van de Queen. De twee dokters hielpen ook al bij Kate’s eerdere bevallingen. 

De Britse pers verwachtte een snelle bevalling. Bij haar eerste keer duurde het iets meer dan tien uur, maar prinses Charlotte werd amper 2,5 uur nadat Kate in het ziekenhuis aankwam geboren. 

De hertogin heeft geen gemakkelijke zwangerschap achter de rug. Net als bij haar zoon en dochter had ze last van hyperemesis gravidarum, een ernstige vorm van ochtendmisselijkheid. Ze zag zich daardoor genoodzaakt om een tijdlang al haar afspraken te annuleren.

De baby is het zesde achterkleinkind van de Queen, en vijfde in lijn voor de Britse troon.  (br.hln)


» Reageer (2)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Google wil met ‘Chat’ de klassieke sms begraven

Google wil met ‘Chat’ de klassieke sms begraven

https://images1.persgroep.net/rcs/jF6TqgIGU8BBlVMmD8HpbkpNFhQ/diocontent/119788597/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Google wil af van de ouderwetse sms en slaat samen met telecomoperatoren de handen in elkaar om Android-toestellen standaard met een ‘rijkeberichtenapp’ uit te rusten.

Terwijl de ‘gewone’ sms inboet aan populariteit was het vorig jaar nog altijd het populairste berichtenplatform, met 55 procent van de Vlamingen die het dagelijks gebruikt. Het is wel vaker bij gebrek aan beter. Berichtendiensten als Messenger en WhatsApp, die internet gebruiken om een boodschap te verzenden, zijn dan weer steeds geliefder. iPhone-gebruikers laten sms nog vaker links liggen, want zij kunnen rekenen op iMessage. Maar toestellen die op Googles besturingssysteem Android draaien, hebben alleen een standaard berichtenapp.

Daar komt straks verandering in, want na jaren tevergeefse moeite om eigen berichtenapps van de grond te krijgen, trekt Google nu de kaart van RCS: Rich Communication Services. Een technologiestandaard die door operatoren is ontwikkeld en gebruikmaakt van mobiel internet. Net zoals bij WhatsApp kun je multimedia verzenden, leesbevestigingen ontvangen, groepschats starten... De berichtenapp van Android, ‘Chat’, werkt via dat systeem. De techreus sloot al overeenkomsten met tientallen operatoren en voert ook in ons land gesprekken. (br.hln))


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ha-ha-hatsjie! Code rood voor berkenpollen, maar wat helpt er nu écht?

Ha-ha-hatsjie! Code rood voor berkenpollen, maar wat helpt er nu écht?

https://images3.persgroep.net/rcs/YyQARtoHX-JLiUgPFkolBZLwGdk/diocontent/121949507/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Het is code rood in ons land, niet wat betreft extreem weer, wel qua berkenpollen die momenteel massaal in de lucht aanwezig zijn. Dat heeft Air Allergy aan ons bevestigd. Hoewel de situatie voorlopig (nog) niet erger is dan andere jaren, betekent dit wel het startschot van de kritische periode voor wie allergisch is aan berkenpollen. Daarom alles wat je nog niet wist over hooikoorts, en vooral: wat je er nu echt aan kan doen. 

Met maar liefst 20 procent van alle Belgen die last hebben van hooikoorts, is het de meest voorkomende allergie in ons land. Van alle bomen is de berk bij ons veruit de meest allergene boom, die produceert namelijk bijna een derde van al het bomenstuifmeel dat in de lucht aanwezig is. Dat er momenteel vooral berkenpollen in de lucht hangen, is dus slecht nieuws voor heel wat landgenoten.

Wat is het?

In feite is hooikoorts niet meer dan een allergische reactie die wordt veroorzaakt door stuifmeelkorrels of pollen van bomen, grassen, (on)kruiden, of zelfs kamerplanten. Het afweersysteem van ons lichaam gaat vervolgens reageren op die pollen door antistoffen aan te maken. En de symptomen zijn niet min: van niezen en een lopende neus tot tranende, jeukende ogen maar ook een grieperig gevoel en concentratie- of slaapproblemen. Bij sommigen is het zelfs zo erg dat ze astmasymptomen zoals benauwdheid of een piepende ademhaling vertonen, en ook eczeem-opstoten komen vaker voor.

Wanneer krijg je het?

Over het algemeen genomen loopt de hooikoortsperiode van februari tot en met augustus. Meestal heb je maar enkele weken last, maar wie het slecht getroffen heeft, kan de hele periode lopen snotteren. Bovendien kunnen de schimmelsporen tijdens de late zomermaanden ook nog eens voor een extra opstoot zorgen.

Maar niet iedereen krijgt hooikoorts zodra het lenteweer begint. “Uiteraard zijn er mensen die er meer aanleg voor hebben dan anderen,” legt professor en allergoloog Philippe Gevaert van het UZ Gent uit. “Allereerst is er de genetische factor. Kinderen van wie één of beide ouders allergisch zijn, hebben veel meer kans om het zelf ook te krijgen. Maar ook de levensomstandigheden spelen een rol. Hoe beter de omstandigheden, hoe groter de kans dat je allergisch bent.” Hoe dat komt? Zodra je in aanraking komt met allergenen, leert je immuunsysteem hoe het moet reageren. “Zo hebben kinderen van landbouwers bijvoorbeeld minder kans op hooikoorts,” vertelt doctor Gevaert. “Dat komt omdat ze van jongs af aan al zijn blootgesteld aan dieren, de boerderijstof en verse koemelk drinken, waardoor ze micro-organismen binnenkrijgen.”

Niet iedereen die last heeft van hooikoorts, heeft dit trouwens van jongsaf aan. “Een grote groep mensen ontwikkelt het pas op latere leeftijd. Met name de jaren tussen de adolescentie en 35 à 40 is een typische leeftijd om een allergie te ontwikkelen. De precieze verklaring daarvoor moeten we voorlopig nog schuldig blijven, maar dat is dus we heel normaal.”

WAT KAN JE ERAAN DOEN?

Bij de arts:
“Er zijn twee manieren om hooikoorts te behandelen,” legt professor Gevaert uit. “Meestal worden patiënten symptomatisch behandeld, met tabletten van medicijnen en sprays tegen allergieën.” Wie heel ernstige klachten heeft, start de behandeling best een tweetal weken voor de symptomen beginnen, en stopt pas wanneer de pollen niet meer in de lucht aanwezig zijn.

In andere gevallen kan immunotherapie aangewezen zijn. Daarbij krijgt de patiënt elke maand een vaccinatie, al zijn er tegenwoordig ook smelttabletten beschikbaar, en dat drie tot vijf jaar lang. “Deze methode is bijzonder efficiënt, maar wordt nog niet terugbetaald, waardoor ze doorgaans enkel gebruikt wordt bij patiënten die de symptomen anders niet onder controle krijgen. We zijn één van de enige Europse landen waar het niet terugbetaald wordt, ondanks duidelijk bewijs dat immunotherapie werkt.” Een betreurenswaardig probleem, vindt professor Gevaert zelf. “Maar liefst 20 procent van de patiënten krijgt de klachten zelfs met maximale therapie niet onder controle. Dat lijkt een klein percentage , maar op een groep van zo’n 3 miljoen Belgen die allergisch zijn, is dat een érg grote hoop. En dat terwijl bewezen is dat de combinatie van immunotherapie en een symptomatische behandeling net bijzonder efficiënt is.”

Wat kan je zelf doen?
Niet veel, helaas. “Er zijn tal van goedbedoelde tips, maar die halen eigenlijk niet veel uit,” stelt de allergoloog ons teleur. “Pollen zijn nu eenmaal overal, en daar gaat het opzetten van een zonnebril niet veel bij uithalen. Bovendien kan je moeilijk tegen je kind zeggen “van februari tot augustus mag je niet buitenspelen” of gewoon zelf niet meer buitenkomen of naar je werk gaan. En zodra je een voet buiten de deur zet, is het eigenlijk toch om zeep.” Dé beste oplossing? “Op tijd starten met een goede behandeling.” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.“Gooi gewoon je afval in de vuilbak”: zeehondje al spelend met achtergelaten mes gespot

“Gooi gewoon je afval in de vuilbak”: zeehondje al spelend met achtergelaten mes gespot

https://images0.persgroep.net/rcs/YiOMPACAYR9bwVGxgh-5V07mjOU/diocontent/122146746/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Het was een pijnlijk beeld afgelopen zondag aan een Hawaïaans strand: een nieuwsgierige kleine monniksrob was aan het spelen met een mes. 

Een lid van het ‘Department of Land and Natural Resources’ merkte de spelende pup op. Het diertje had het scherpe object op een gegeven moment aan het handvat tussen zijn tanden geklemd. “Ik had schrik dat hij het mes zou inslikken”, zegt de medewerker. Gelukkig liet het jonge dier het mes wat later toch vallen en kon het weggenomen worden. “Dit is echt een belangrijke herinnering voor ons allemaal om ons afval naar behoren weg te gooien en het niet op de stranden of in de zee achter te laten”, klinkt het.

“Monniksrobben van die leeftijd zijn zich niet bewust van de gevaren van de objecten die ze in hun omgeving vinden”, voegt dierenarts Claire Simone van Ke Kai Ola, een Hawaïaanse zorginstelling voor monniksrobben, toe. “We zijn heel dankbaar dat deze jonge pup er veilig en wel vanaf kwam.” De Hawaïaanse monniksrob is een bedreigde diersoort. Hulporganisaties doen er dan ook alles aan om de zeehonden zoveel mogelijk te beschermen. (br.hln)


» Reageer (0)
21-04-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koppels die hetzelfde verdienen, maken minder ruzie over geld

Koppels die hetzelfde verdienen, maken minder ruzie over geld

https://images2.persgroep.net/rcs/B1P9vnf8Kg8AfzjHE7jJsukVdSQ/diocontent/122134138/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

“Money money money, must be funny, in a rich man’s world,” zong de beroemde popgroep ABBA. Geld, het kan een waar pijnpunt zijn in relaties. Beginnende op de eerste date: wie betaalt de drankjes? Vanaf dan durft het wel eens van kwaad naar erger gaan. Want veel ruzies, die gaan nu eenmaal over geld. Onderzoek toont aan dat koppels die ongeveer hetzelfde verdienen het gemakkelijker zullen hebben wanneer het op die ruzies aankomt.

Koppels bij wie het loon rond dezelfde hoogte ligt, zullen het gemakkelijker hebben om langer samen te blijven dan koppels die een grotere ongelijkheid in loon hebben, zo toont een onderzoek aan. 

De studie, onder leiding van Patrick Ishizuka van Cornell University’s Cornell Population Center, bekeek hoe financiën effect hebben op het huwelijk. Wat blijkt? Als partners die hetzelfde verdienden een meningsverschil hadden over geld, gingen ze op gelijke hoogte discussiëren, zonder dat iemand zich minderwaardig zou voelen omdat hij of zij minder verdient. 

Daarnaast bekeek de studie ook hoe geld een impact heeft op of we al dan niet trouwen in het algemeen. De wetenschappers ontdekten dat koppels steeds langer wachten om in het huwelijksbootje te stappen tot ze een echt feest met alles erop en eraan kunnen veroorloven. (br.hln)


» Reageer (0)
20-04-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dierenartsen herstellen gebroken schild van schildpad met lijm, schroeven en trekbandjes

Dierenartsen herstellen gebroken schild van schildpad met lijm, schroeven en trekbandjes

https://images2.persgroep.net/rcs/Mbp1Z1_sLiEgRIKShfQPSdcl4Q8/diocontent/122105968/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Een schildpad uit Fallbrook, Californië beleefde zondag de schrik van zijn leven toen een hond hem de stuipen op het lijf joeg. Alsof dat nog niet genoeg was, denderde hij vervolgens van een tien meter hoge muur naar beneden, waardoor zijn schild op drie plaatsen brak. Een man die het allemaal had zien gebeuren, bracht het dier naar de dierenbescherming.

De 32 kilogram zware sporenschildpad is een mannetje tussen 35 en 40 jaar oud. Sporenschildpadden, de grootste levende landschildpadden, worden gemiddeld 70 jaar oud, dus dit kereltje moet nog een tijdje meegaan.

“Dit is duidelijk iemands huisdier”, zegt Dan DeSousa, directeur van San Diego County Animal Services, de lokale dierenbescherming. “Het beestje is waarschijnlijk 40 jaar oud. Iemand heeft er goed voor gezorgd.”

De schildpad, die de naam Humpty Dumpty kreeg, moest een operatie ondergaan die maar liefst 4000 dollar kostte. Daarvoor werd geld vrijgemaakt uit het Spirit Fund, een fonds dat de organisatie speciaal oprichtte om dergelijke operaties te bekostigen.

“We gaan deze jongen behandelen alsof hij een hond is die bij ons toekwam met een ernstige verwonding”, aldus DeSousa. “We denken dat zijn overlevingskansen goed zijn. Deze schildpad zal de uitgebreide, verregaande zorg en langetermijnobservatie krijgen die hij nodig heeft om weer aan te sterken en hopelijk heel oud te worden.”

De dierenbescherming bracht het diertje, dat de naam Humpty Dumpty kreeg, naar een dierenarts die gespecialiseerd is in reptielen.

Gedurende een drie uur durende operatie werd het schild van Humpty Dumpty hersteld met schroeven, trekbandjes, lijm en plasticfolie. Die schroeven en trekbandjes zullen nu een jaar in het schild blijven zitten, tot het weer volledig aan elkaar gegroeid is.

Humpty Dumpty zal na zijn herstel overgebracht worden naar een organisatie die zich specialiseert in de opvang van schildpadden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.België is nieuwe beautytrend rijker: hennawenkbrauwen

België is nieuwe beautytrend rijker: hennawenkbrauwen

https://images4.persgroep.net/rcs/lroOEMMyFfkzvaE765FBIFImmrU/diocontent/122101246/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Je wenkbrauwen laten kleuren met henna is momenteel de nieuwe trend in beautyland. Naomi De Vries opent vandaag samen met Jeanine Kubaik de Brows&Brush pop-upbar in Knokke. Hier kan je je wenkbrauwen laten tinten en vormen naar keuze. Wij gingen langs om het te testen en waren onder de indruk.

Naomi De Vries heeft zich gespecialieerd in browshaping en browtinting. “Specialisatie is de toekomst” zegt Naomi. “Wie ‘alles’ kan, kan wellicht niets tot in de perfectie”. Voor de perfecte wenkbrauw begint Naomi met een intakegesprek, ze kijkt naar de gelaatsuitdrukking, kleur en vorm van het gezicht, de conditie van de wenkbrauwen enzovoort. Daarna volgt het uitmeten, waxen, eventueel kleuren en het perfectioneren met een pincet. Zonder het intakegesprek duurt de behandeling een klein half uurtje. 

Anno 2018 wil iedereen volumineuze, goed geshapete en natuurlijke wenkbrauwen, aldus Naomi. Als de vorm goed zit, kan je ze ook bijkleuren, en in de pop-upbar doen ze dat dus met henna. De henna blijft tot twee weken op de huid en zelfs vier weken op de haartjes zichtbaar. “Samen met de klant bekijk ik welke kleur het beste past. Het voordeel van henna is dat het zich hecht op de huid tussen de haartjes. Zo krijg je de illusie van meer volumineuze wenkbrauwen.”

Gouden tip

Een gouden tip van Naomi is om je wenkbrauwen nooit meer dan één keer per maand (!) te epileren. “Het is heel verleidelijk om telkens te epileren als je een haartje ziet, maar weet dat die piepkleine plukjes bij andere mensen niet opvallen. Jij gaat dicht bij de spiegel staan, wat het zicht meestal nog vergroot. Als je meer dan eens per maand gaat epileren zorg je ervoor dat je haartjes in rustfase gaan. Zo vraagt het veel tijd om ze terug tot een volle wenkbrauw te laten groeien.”

Inclusief brushbeurt

Om de look compleet te maken, kan je ook je haar laten brushen en stylen. Jeanine is al twintig jaar een vaste waarde in de kapperswereld en heeft zich steeds meer toegelegd op blowouts, updo’s en braids, zo zegt ze zelf. “Brows&Brush is een feelgoodconcept voor elke vrouw die graag tijd voor zichzelf maakt. We zorgen ervoor dat je wenkbrauwen en haren voorzien worden van een mooi volume, de ideale krul of een leuke beach braid,” vult ze aan.

De Brows&Brush bar is open van 20 april tot 9 september van donderdag tot en met zondag tussen 11 en 19 uur. Reserveren kan je online, maar met wat geluk is er een plekje over in de agenda als je er langsgaat.
 (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vermiste tiener (17) duikt na twee jaar plots op: “Zijn verhaal is absoluut verbazingwekkend”

Vermiste tiener (17) duikt na twee jaar plots op: “Zijn verhaal is absoluut verbazingwekkend”

https://images0.persgroep.net/rcs/RCnRbTDmOJWPqnOTUzbCWle13lM/diocontent/122128984/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Twee jaar lang hoorde de moeder van de Amerikaanse Aubrey Jayce Carroll uit Georgia niets van haar zoon die op 15-jarige leeftijd spoorloos verdween. De tienerjongen bezocht na schooltijd een vriend, maar keerde die dag niet terug naar huis. Zijn moeder gaf hem op als vermist en maakte zich doodongerust over haar zoon. Twee jaar later duikt de jongeman op alsof er nooit iets is gebeurd.

De politie probeerde de vermiste Aubrey Jayce Carroll twee jaar lang te vinden, maar tevergeefs. De tiener leek van de aardbol verdwenen. Tot speurders op 10 april een Facebook-account vinden die door Aubrey werd aangemaakt onder een valse naam. Hoewel de jongen al twee jaar vermist was, besliste de politie niet onmiddellijk in te grijpen. “We ontdekten dat Aubrey verschillende keren in aanraking is gekomen met de arm der wet onder zijn valse naam”, klinkt het. De politie wilde wachten tot hij opnieuw in de fout ging, zodat ze hem konden arresteren.

Een familielid van de jongen kon echter niet wachten tot de politie hem zou opsporen, dus stuurde ze Aubrey een bericht via Facebook waarin ze hem smeekte contact op te nemen met zijn moeder. De jongen vreesde dat de politie hem zou arresteren, maar die verzekerde dat ze hem niet zouden oppakken.

Afgelopen maandag was het zover. “Aubrey belde zijn moeder op en vertelde haar dat hij klaar was om naar huis te komen.” Na meer dan twee jaar kon de vrouw haar zoon opnieuw omarmen. “Ik wil jullie allemaal bedanken voor al jullie gebeden en om te zorgen voor mijn mama. Ik apprecieer dat. Ik ben oké. Ik heb altijd gelachen en dat moeten jullie ook doen”, vertelt de intussen 17-jarige Amerikaan aan de pers.

“Hij vertelde ons dat hij op zijn eentje vertrokken is, niet ontvoerd, gekwetst, misbruikt, uitgebuit of in enige andere hoedanigheid geschaad is geweest”, aldus commissaris Dix. De jongeman zou de afgelopen jaren doorgebracht hebben bij een groep die er volgens de politiecommissaris van Griffin uitzag als “mensen uit de tijd van het Woodstock festival”, oftewel hippies.

“Zijn verhaal is absoluut verbazingwekkend. Hij heeft dingen gezien en gedaan die je mond doen openvallen.” Toch houdt commissaris Dix - op vraag van Aubrey - de lippen stijf op elkaar over wat er zich in die twee jaar precies afspeelde. “Het is aan hem om te vertellen wat er is gebeurd. Dat zal hij doen wanneer de tijd rijp is.”   (br.hln)


» Reageer (0)
19-04-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom is vrouwenmode duurder dan mannenmode?

Waarom is vrouwenmode duurder dan mannenmode?

https://images1.persgroep.net/rcs/GBvvJ9l_xMZ7GP_C5oQxQ9cfKJU/diocontent/122084300/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Hoewel vrouwen nog steeds minder verdienen dan mannen, betalen zij doorgaans meer voor heel wat zaken. Denk bijvoorbeeld aan bussen shampoo, scheermesjes, de kapper én ook kleren blijkbaar. Volgens een onderzoek van de gerenommeerde modewebsite Business of Fashion (BoF), loopt het prijsverschil bij luxekleding echt helemaal de spuigaten uit. Hoe kan dat?

Een simpel wit katoenen hemd op de webshop van H&M kost vrouwen € 19,99, mannen betalen voor het goedkoopste exemplaar € 14,99. Bij Zara zijn vrouwen € 12,95 kwijt voor een simpel oversized T-shirt, mannen betalen € 9,95. Bij de luxemerken is het prijsverschil echter groter. Voor exact hetzelfde paar sneakers van Saint Laurent Paris moeten vrouwen € 795 neertellen, mannen € 695. Voor dezelfde rugzak van Versace, die voor vrouwen dan nog een formaatje kleiner is, betalen zij € 920 euro en mannen ‘maar’ € 850.

Gelukkig is lang niet alle dameskleding duurder dan herenkleding. Bij Gucci betalen de twee geslachten bijvoorbeeld dezelfde prijs voor dezelfde stuks, en bij Alexander Wang betalen mannen zelfs iets meer voor een basic T-shirt. Maar op basis van wat wij zelf gecheckt hebben, kunnen we aannemen dat dit meestal inderdaad het geval is. “Degoutant” roepen de vrouwen op onze redactie in koor. “Voor mannen moet toch net meer materiaal gebruikt worden dan voor vrouwen?” Klopt, vanwaar dus toch dat prijsverschil?

Aan BoF legde een woordvoerder van Saint Laurent uit dat het prijsverschil ontstaat omdat er meer werk en dus meer tijd kruipt in vrouwenkleding. En daar sluit ook Patricia Stensrud, directeur van investeerders- en adviesbedrijf Hudson River Parnters, zich bij aan. “Kledingitems voor vrouwen worden vaak ook in meer kleuren en varianten geproduceerd, waardoor er kleinere (en dus duurdere) productie eisen nodig zijn.” Aannemelijk, zij het niet dat er in een paar exact dezelfde sneakers natuurlijk helemaal niet meer werk en tijd kruipt en er ook geen hogere productiekosten zijn.

Andere experts vertellen aan BoF dat de zogenaamde ‘pink tax’ (het fenomeen dat vrouwen meer geld neertellen voor dezelfde producten dan mannen, red.) dan weer vooral herleid kan worden naar het feit dat een hoge(re) prijs een product meer begerenswaardig maakt, en dat vrouwen vaak bereid zijn meer geld uit te geven aan luxe mode dan mannen. Kit Yarrow, een psycholoog op gebied van consumentengedrag aan de Golden Gate University, beschrijft het als “puur opportunisme van merken, dit is totaal niet logisch.” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Exact 10 jaar geleden werd sekskelder ontdekt waarin hij dochter ruim 3.000 keer verkrachtte: Josef Fritzl (83) heeft het zwaar te verduren in cel

Exact 10 jaar geleden werd sekskelder ontdekt waarin hij dochter ruim 3.000 keer verkrachtte: Josef Fritzl (83) heeft het zwaar te verduren in cel

https://images2.persgroep.net/rcs/D2viXwcg1xehDqTz4HNuppBDHsk/diocontent/122085329/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Josef Fritzl (83) – de man die zijn dochter Elisabeth 24 jaar lang als seksslavin vasthield in zijn kelder en zeven kinderen bij haar verwekte – heeft geen aangenaam leven in de gevangenis. Dat blijkt exact 10 jaar nadat zijn gruwelijke daden aan het licht kwamen.

De man uit Amstetten in Oostenrijk zit een levenslange celstraf uit in de psychiatrische gevangenis van Stein in Krems an der Donau. Eerst werkte hij er als bibliothecaris in de gevangenisbibliotheek, maar intussen brengt hij zijn dagen door met het opknappen van vuile klusjes.

Onpopulair

Hij zou bijzonder onpopulair zijn bij zijn medegevangenen en zit in afzondering. Daar wordt hij bewaakt door vier cipiers. Volgens lokale media zou hij sukkelen met zijn gezondheid en vroege tekenen van dementie vertonen. In maart 2016 verloor hij ook al enkele tanden toen hij verwikkeld raakte in een gevecht met een andere gedetineerde. Die had samen met enkele andere gevangenen een vals online datingprofiel voor Fritzl opgezet

Fritzl – die in de cel het nummer HNR 90632 draagt – betaalde in mei vorig jaar 545 euro om zijn achternaam te laten veranderen in Mayrhoff. Volgens anonieme bronnen in de gevangenis zou hij de laatste dagen van zijn leven in de anonimiteit willen doorbrengen.

Geluiddicht

Fritzl hield zijn dochter – intussen 52 – gevangen in een geluiddichte kelder onder het huis waar hij woonde met zijn nietsvermoedende vrouw Rosemarie. Hij verkrachtte haar zeker 3.000 keer en verwerkte 7 kinderen bij haar. 3 van hen werden door hem en zijn vrouw opgevoed onder het mom dat Elisabeth ze als vondeling had achtergelaten, 3 anderen bleven bij hun moeder en kwamen nooit buiten. 1 kind stierf enkele dagen na zijn geboorte en werd door Fritzl verbrand.

Het misbruik begon toen Elisabeth amper 11 jaar was. In augustus 1984, toen ze 18 was, werd ze opgesloten in de kelder. De feiten kwamen aan het licht toen een van de kinderen ernstig ziek werd en naar het ziekenhuis moest. Dat gebeurde dag op dag 10 jaar geleden. Fritzl kon het meisje – dat bewusteloos was – niet alleen dragen en zo kwam Elisabeth voor het eerst in 24 jaar boven.

De dienstdoende arts in het ziekenhuis ontdekte dat Kerstin (19) ondervoed was en omdat ze nergens ingeschreven stond en geen medisch dossier had, besloot de man de politie te verwittigen. Er volgde een oproep in de media naar de moeder van het kind om zich te melden en zo het leven van haar kind te redden. Elisabeth – voor wie het enige venster op de buitenwereld in haar kerker een tv was – kon haar vader overtuigen om haar opnieuw naar buiten te laten. Maar in het ziekenhuis werden ze opgewacht door de autoriteiten.

“Goed bedoeld”

Al snel hoorden die het hele verhaal van Elisabeth en vielen de speurders binnen in het huis van Fritzl. Er volgde een proces en in maart 2009 werd de man – die het naar eigen zeggen “goed bedoeld” had – tot levenslang veroordeeld. Hij zou ten vroegste na 15 jaar een aanvraag in kunnen dienen om vervroegd vrij te komen. Volgens journalist Mark Perry, die de zaak van dichtbij opvolgt, zou hij ervan overtuigd zijn dat hij ooit nog vrijkomt.

De kelder van Fritzl werd in juni 2013 volgestort met beton. Het huis van de Fritzls werd verkocht en omgebouwd tot flats. Elisabeth kreeg net als haar moeder – die van Fritzl scheidde – een nieuwe identiteit en woont op een geheime locatie in Oostenrijk met haar kinderen. Ze heeft de afgelopen 10 jaar geen contact meer gehad met haar vader. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Er zijn dubbel zoveel blonde vrouwen in vergelijking met mannen

Er zijn dubbel zoveel blonde vrouwen in vergelijking met mannen

https://images1.persgroep.net/rcs/BOXX-FHWOwCApyJ9XI3PYbqDcCo/diocontent/122011624/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Europese vrouwen hebben een dubbel zo grote kans op blond haar als mannen. Mannen hebben dan weer drie keer zo vaak zwarte lokken dan het vrouwelijk geslacht. Dat blijkt uit de grootste genetische studie over haarkleur bij 300.000 Europeanen van de Londense universiteit Kings College.

De studie ontdekte 124 nieuwe genen die een grote rol spelen bij het bepalen van haarkleur bij mensen. Niet alleen concludeerden de onderzoekers dat er twee keer zo veel blonde vrouwen zijn dan mannen, ook is de kans dat mannen met zwart haar worden geboren drie keer zo groot als bij vrouwen. De onderzoekers kwamen toevallig tot deze ontdekking bij een grootschalige genetische studie bij 300.000 Europeanen en spreken over een ‘intrigerend mysterie’. Een wetenschappelijke verklaring hebben de onderzoekers niet, maar hoofdonderzoeker Tim Spector van Kings College heeft wel enkele theorieën.

Blond geboren

“Het zou kunnen dat de genen voor blond haar bij mannen en vrouwen in dezelfde mate aanwezig bij de geboorte, maar dat die na verloop van tijd verdwijnen bij mannen en makkelijker aanwezig blijven bij vrouwen.” Vrouwen hebben volgens die theorie even veel kans om een blonde zoon of dochter op de wereld te zetten, maar het jongetje ‘verliest’ sneller de blonde haren bij het opgroeien. Volgens de professor hebben testen op muizen aangetoond dat stress, hormonen en bepaalde chemicaliën de manier waarop pigment in de genen werkt, kunnen beïnvloeden. 

Blonde vrouwen, donkere mannen

Een andere verklaring zit in de aantrekkingskracht van een blonde vrouw en een donkere man. “Evolutionair gezien zou het een voordeel kunnen opleveren om als vrouw blond te zijn, omdat dames met lichte lokken vaak meer succes hebben bij het mannelijk geslacht. Voor mannen geldt dan weer het omgekeerde en liggen donkere types beter in de markt.” Spector benadrukt nog dat de verklaringen speculaties zijn en dat meer onderzoek nodig is om dit ‘intrigerende mysterie’ op te lossen. De studie werd gepubliceerd in Nature Genetics.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gigantische ontdekking onder dit mini-eilandje “zou de hele wereldeconomie kunnen veranderen”

Gigantische ontdekking onder dit mini-eilandje “zou de hele wereldeconomie kunnen veranderen”

https://images0.persgroep.net/rcs/R5KHritMhrOwy-GF4Q9CLX_rimA/diocontent/122052890/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Japanse wetenschappers hebben een ontdekking gedaan die weleens de volledige wereldeconomie kan omgooien. Onder Minamitorishima, een mini-eilandje in de Stille Oceaan, vonden ze 16 miljoen ton zeldzame metalen die van grote waarde zijn voor de techindustrie. De wetenschappers bundelden hun bevindingen in het wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports.

In de modder rond het koraaleiland Minamitorishima, ook Marcuseiland genoemd, zit meer dan 16 miljoen ton aan zeldzame metalen dat gebruikt kan worden in smartphones, elektrische wagens en kernreactoren. De onderzoekers vonden bijvoorbeeld ook yttrium, een erg zeldzaam metaal dat wordt gebruikt voor cameralenzen en smartphoneschermen.

Jack Lifton van Technology Metals Research LLC, dat niet betrokken was bij het onderzoek, noemt de ontdekking een gamechanger voor Japan en de wereldeconomie. “Japan kan waardevolle metalen leveren aan de rest van de wereld op nagenoeg oneindige basis”, vertelt Lifton aan The Wall Street Journal. “De gevonden metalen zijn erg belangrijk in de moderne samenleving.”

Ton Bastein, grondstoffenexpert bij de Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO), zegt tegen de Nederlandse zender NOS dat een groter aanbod van de bijzondere metalen een goede zaak is, maar nuanceert het ook: “Er is absoluut geen tekort aan deze metalen. Er zat al voor duizenden jaren in de grond”.

China

Voorlopig heeft China de macht over de markt van de zeldzame metalen. Volgens CNN bezat het land in 2015 ongeveer 95 procent van de markt, maar die dominantie zou nu kunnen verdwijnen. Dat zegt ook Bastein tegen NOS: ”Als het tot echte mijnbouw komt, dan zou dat de afhankelijkheid van China verminderen”. Volgens Bastein zou het dan ook goed nieuws zijn als er een tweede land is waar de metalen vandaan kunnen komen.

De Japanse wetenschappers zijn alvast overtuigd dat het zal lukken om de metalen te winnen, al moet het materiaal wel van ver komen: het vasteland ligt op een afstand van 2.000 km. De vondst roept meteen ook vragen op over welke metalen nog allemaal te vinden zijn op onze zeebodem.  (br.hln)


» Reageer (0)
18-04-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sjakie’s Chocolade Museum opent en kinderen tot 5 jaar mogen gratis binnen

Sjakie’s Chocolade Museum opent en kinderen tot 5 jaar mogen gratis binnen

https://images0.persgroep.net/rcs/cMboE5t8OyFUgiEt1T_-j2zA1iY/diocontent/122016145/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

In het Nederlandse Middelburg, op een uurtje rijden van Gent, opent komend weekend Sjakie’s Chocolade Museum, een museum over chocolade. Je kan er chocolade zien, ruiken, voelen en uiteraard proeven. Kinderen tot vijf jaar mogen er gratis binnen.

Het museum in Zeeland is een initiatief van Chocolate Lovers, een stichting die chocoladeproducten maakt en verkoopt om geld in te zamelen voor gezinnen met langdurig zieke kinderen. Bezoekers van het museum komen te weten waar cacao vandaan komt en hoe chocolade wordt gemaakt. Sjakie’s Chocolade Museum is vijf dagen per week open, van woensdag tot en met zondag, van 11.00 tot 17.00 uur. Toegang kost vier euro, maar kinderen tot 5 jaar mogen gratis binnen. Het monumentale pand is niet geheel toegankelijk voor rolstoelen. Op afspraak zijn er wel mogelijkheden, aldus Richard Jansen van Chocolate Lovers. Ook groepen van meer dan twaalf mensen of scholen kunnen er op afspraak terecht. Het museum bevindt zich in het huis ’s Hertogenbosch aan de Vlasmarkt in Middelburg. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GERECHT NEEMT CANNABISOLIE VAN SOFIE VONCKEN (9) IN BESLAG

GERECHT NEEMT CANNABISOLIE VAN SOFIE VONCKEN (9) IN BESLAG

Papa, ga ik nu dood?

https://images1.persgroep.net/rcs/3oAtdyPamXnD5MbhQjmD2Cy9jQ0/diocontent/122025604/_crop/0/0/1619/1080/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Jean-Pierre Voncken is woedend. Zijn 9-jarige dochter die aan zware epilepsie lijdt, heeft nog maar net genoeg cannabisolie voor de komende drie weken. Al de rest werd in beslag genomen door het gerecht, vermits het om een illegaal product gaat. “Ons laatste redmiddel wordt nu zelfs afgepakt. Moet mijn dochter legaal sterven?”

Sofie Voncken (9) lijdt al jaren aan de meest extreme vorm van epilepsie. Soms kreeg ze wel vijftig aanvallen per dag, maar haar ziekte wordt nu al drie jaar in bedwang gehouden. Niet met gewone medicatie, maar dankzij cannabisolie, illegaal in ons land. Sinds haar zesde experimenteren de ouders op eigen houtje voorzichtig met CBD-olie in combinatie met de medicatie die ze vanuit het UZ in Leuven krijgt toegediend. Die combinatie werkt. “De illegale olie versterkt de werking van de legale medicatie”, legt Jean-Pierre uit. “Sinds een jaar werken we met olie volledig op haar maat gemaakt. Een vriend uit het Antwerpse heeft zich erin verdiept en het resultaat is verbluffend. Sinds een jaar zet Sofie nog grotere stappen. Ze zingt, danst, praat terwijl ze voorheen geen woord zei.” Het is net die vriend die nu de politie over de vloer kreeg. Zowel het materiaal als de volledige inhoud van de koelkast - tientallen potjes olie - werden in beslag genomen. Voor de ouders van Sofie een ramp.

“Moordpoging”

“We hebben hier thuis nog één potje staan waar ze de komende drie weken nog mee toekomt. En wat dan? Moeten we dan terug naar af? Gaan we toelaten dat ze weer zware aanvallen kan krijgen mét de dood als gevolg? Draai en keer het hoe je wil, maar dit is een moordpoging vanuit de overheid.” Zware woorden van Voncken, maar de man kan het naar eigen zeggen niet anders omschrijven. “Als de gewone medicatie niet helpt, moet je als regering vaststellen dat er bepaalde patiënten zijn die wél geholpen worden door cannabisolie. Het heeft toch geen zin om weg te kijken. We hebben vorig jaar letterlijk duizenden studies afgeleverd aan het adres van federaal minister Maggie De Block (Open Vld). Ze legde ze gewoon naast zich neer.” Intussen blijkt dat er mogelijk wordt gestart met onderzoek. “Maar dat is in Nederland, Polen, de Verenigde Staten allang gebeurd. Waarom moet ons land weer achterblijven? We voelen ons net criminelen en proberen alleen maar onze dochter te genezen. Mijn dochter vraagt zich af of ze nu doodgaat.”

Volgens Voncken is de druk onhoudbaar en kloppen er wekelijks mensen bij hem aan. “Zoveel positieve resultaten, en allemaal patiënten die in de illegaliteit bezig zijn. Indien er nu ook gejaagd zal worden op de olie, vrees ik dat veel mensen voor euthanasie zullen kiezen.” De Block maakte de spray voor MS-patiënten op basis van cannabis wél legaal. Van de CBD-olie is voorlopig geen sprake. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.‘The Voice’-winnares Luka is de nieuwe zangeres van Hooverphonic

‘The Voice’-winnares Luka is de nieuwe zangeres van Hooverphonic

https://images1.persgroep.net/rcs/CFimgScy9vASZOI8aNQ9Z-8IqaM/diocontent/116417799/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Luka Cruysberghs, winnares van The Voice van Vlaanderen 2017, wordt de nieuwe zangeres van Hooverphonic. Ze kondigt ook meteen haar eerste concert aan.

Vlaanderen kent Luka (17) van haar Blind Audition op ‘Sweet Dreams’ van Marilyn Manson in het voorbije seizoen van ‘The Voice van Vlaanderen’. Tijdens het programma durfde ze het ook aan om ‘Mad About You’ van Hooverphonic te zingen, en dat onder het waakzame oog van coach Alex Callier. 

Blijkbaar was hij onder de indruk want Luka komt vandaag met haar eerste Hooverphonic single: ‘Romantic’, zo maakte ze bekend via Q-music. 

Op 28 december presenteert Hooverphonic de nieuwe zangeres met een gloednieuwe live-show in de Antwerpse Lotto Arena. Er zullen dan niet alleen oude nummers, maar ook nieuw werk gebracht worden. 

De voorverkoop start op vrijdag 20 april om 10u via greenhousetalent.be. (br.hln)


» Reageer (0)
17-04-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grote schat Deense koning Blauwtand ontdekt: “De vondst van mijn leven”

Grote schat Deense koning Blauwtand ontdekt: “De vondst van mijn leven”

https://images2.persgroep.net/rcs/NfGO49NxAcudWB8u0PFC2l7burY/diocontent/121949796/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

In een akker op het Baltische eiland Rügen in Noord-Duitsland hebben archeologen een waardevolle zilveren schat ontdekt uit het einde van de tiende eeuw. De schat bestaat uit kettingen, armbanden, kralen, broches, een hamer van Thor, ringsieraden en ongeveer vijf- tot zeshonderd gedeeltelijk doormidden gehakte munten.

Zo’n honderd van deze muntstukken kunnen worden toegewezen aan het bewind van de legendarische Deense koning Harald Blauwtand (910-987). Archeologen noemen het de grootste enkele vondst van Blauwtand-munten in de zuidelijke Baltische regio.

De vondst kwam er na een puur toevallige ontdekking van hobby-archeoloog René Schön en de 13-jarige Luca Malaschnitschenko, die in januari met een metaaldetector aan het wandelen waren op het eiland. Nabij het dorp Schaprode ontdekten ze een stuk metaal, waarvan ze toen nooit gedacht konden hebben dat het tot deze immense schat zou leiden. “Het was de vondst van mijn leven”, aldus Schön, die na drie maanden eindelijk het stilzwijgen mag doorbreken. 

Afgelopen weekend werd een stuk land van 400 vierkante meter afgegraven, waarna de schat zich blootgaf. “De schat is de grootste afzonderlijke vondst van Blauwtand-munten in de regio van de zuidelijke Oostzee en is daarmee van uitzonderlijke betekenis”, zegt archeoloog Michael Schirren van de Dienst Cultuur en Erfgoed van de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vor-Pommeren.

De meest waarschijnlijke hypotheses luidt dat medewerkers van koning Harald I van Denemarken (Harald Blauwtand) de schat hadden begraven na een verloren veldslag in 986. Harald vluchtte daarna naar Pommeren, waar hij een jaar later overleden zou zijn.

Al in 1872 en 1874 werden op enkele kilometers afstand op het eiland Hiddensee de beroemde gouden sieraden van de Hiddensee ontdekt. Blauwtand, geboren als een Viking, wordt beschouwd als de stichter van het Deense Rijk, die het land heeft opgericht, het christendom heeft geïntroduceerd en hervormingen heeft doorgevoerd. Bluetooth is naar deze koning vernoemd. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ja hoor, ook het enkelbandje is opnieuw in

Ja hoor, ook het enkelbandje is opnieuw in

https://images4.persgroep.net/rcs/fjJXJuEUieZ9L-gja3edZwv2dj8/diocontent/121994161/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Begrijpe wie het begrijpen kan: na jaren van gruwelen, is het opnieuw helemaal oké om op straat te verschijnen met Buffalo’s, heuptasje en chokers. De laatste trend uit de jaren negentig die een comeback maakt? Het enkelbandje.

Bij enkelbandjes denk je misschien spontaan aan die foute periode in het middelbaar of aan vreemde types die je onmiddellijk herkent aan hun hippieaans joie de vivre. Maar als we Haily Baldwin, Vanessa Hudgens en menig fashionista mogen geloven, zijn anklets weer helemaal in.

De truc is om een stijlvolle variant te kiezen. Blijf weg van de kleurrijke bandjes met allerlei bedels en kralen, maar kies voor een minimalistisch kettinkje. Kortom, hou het simpel. Combineer het enkelbandje met een opgerolde jeans en witte sneakers voor een gesofisticeerde look. Maar ook met open schoentjes, hakken of zelfs enkellaarsjes is het kleinood gegarandeerd een succes.

Extra tip: als je benen net melkflessen zijn, wacht je best nog even met deze rage. Zorg ervoor dat je benen een bruin kleurtje hebben, want in combinatie met zo’n bandje geeft dat een instant zomergevoel.  (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!