Hoog tijd om uw mening over vleermuizen te herzien
Hoog tijd om uw mening over vleermuizen te herzien
Klik op de foto om het schattig filmpje te bekijken
Zelden worden vleermuizen omschreven als 'schattig' of 'lief'. De beestjes kunnen er zelf niets aan doen, maar bezorgen de meesten mensen eerder kippenvel. Onterecht, want verwijten als 'het zijn bloedzuigers' of 'ze raken makkelijk verstrikt in je haar' zijn immers onjuist.
Jagen ze u ook de stuipen op het lijf? Dan kan bovenstaande video daar misschien verandering in brengen. De beelden werden eerder dit jaar gedraaid in een dierenziekenhuis in Australië, dat gespecialiseerd is in het grootbrengen en verzorgen van jonge vleermuizen. De vrouw in de video is verzorgster Trish Wimberley. Ze verzorgt de dieren tot ze sterk genoeg zijn om opnieuw te kunnen worden vrijgelaten. En geef toe: zo schrikwekkend zien de beestjes er toch niet uit, integendeel. (br.hln)
Miljonairs met minder dan 5 miljoen vinden zichzelf niet rijk
Miljonairs met minder dan 5 miljoen vinden zichzelf niet rijk
Hoeveel geld moet er op de bankrekening staan voor je jezelf rijk vindt? Voor miljonairs is vijf miljoen een mooie grens, al is het bedrag minder belangrijk dan het feit dat er geen financiële grenzen zijn op wat ze willen doen. Wie alles kan kopen of doen waar hij zin in heeft zonder op een cent te moeten kijken, voelt zich echt rijk.
Dat gevoel hebben de meeste mensen met 1 tot 5 miljoen dollar op de bank (nog) niet. Ruim 7 op tien van hen beschouwt zichzelf immers niet als rijk.
Wie meer heeft dan 5 miljoen, voelt zich comfortabeler: 60 procent noemt zichzelf rijk. Dat wil nog altijd zeggen dat een ruime minderheid van 40 procent zichzelf niet 'rijk' vindt, ondanks de vele nullen op de bankrekening.
Voor mensen die elke maand weer moeten krabben om rond te komen, lijkt dat arrogant. Maar de miljonairs zeggen dat niet uit noodzakelijk hebzucht of valse bescheidenheid. Aan de basis liggen zeer gewone psychologische effecten.
Ten eerste is er de vergelijking met mensen uit een gelijkaardige sociaal-economische groep. Als miljonair ga je vaker om met andere miljonairs en wordt een zekere levensstijl verwacht. Met één miljoen op de bank ben je 'maar' een kleine vis in de miljonairenzee en is het moeilijker de andere bij te houden. Pas vanaf vijf miljoen kan je je staande houden tussen de andere miljonairs.
Natuurlijk zouden ze de levensstijl kunnen aanpassen, maar de rijkste zijn in een groep middenklassers is ook niet fijn: je voelt je verplicht bepaalde zaken te betalen of je bent beschaamd na een dure aankoop die voor anderen onbereikbaar is.
Ook waar je woont, speelt een rol. "Als je in New York City een eigendom van vijf miljoen bezit, dan voel je je niet rijk omdat er mensen leven die op twee uur voldoende verdienen om het van je te kopen", merkt economisch auteur David Cay Johnston op.
In grote huizen wonen heeft ook als nadeel dat het veel kost om te onderhouden: hebben is niet genoeg, het kost ook om het te houden.
Daarbovenop komt nog dat rijke mensen (een deel van) hun familie onderhouden.(br.hln)
De tweekoppige schildpad die afgelopen maand werd geboren in de dierentuin in San Antonio, is zo populair dat ze een eigen Facebookpagina heeft gekregen.
Volgens medewerkers van de Amerikaanse dierentuin doet de Texaanse schildpad het wonderwel goed. Het dier kreeg de naam Thelma and Louise mee, naar de gelijknamige en Oscar-winnende film uit 1991. Volgens woordvoerster Debbie Rios-Vanskike eet en zwemt de schildpad en kunnen de beide koppen (links Louise en rechts Thelma) het goed met elkaar vinden.
De schildpad is op 18 juni geboren, en te bezichtigen in het Friedrich aquarium in de dierentuin.(br.hln)
Onze Belgische friet stevent af op een ramp: na de mislukte oogst van de vroege aardappelen dreigt nu ook de hoofdoogst in september faliekant af te lopen. "Door de veel te warme en droge julimaand is de groei van de aardappelplanten volledig stilgevallen", zeggen experten vandaag in Het Laatste Nieuws.
"Nu al staat vast dat we de komende maanden met kleine aardappelen én dus ook kleine frieten tevreden moeten zijn." Ook zitten er prijsstijgingen aan te komen voor diepvriesfrieten én een pakje in de frituur.
"Door het natte voorjaar zijn er 50 tot 60% minder aardappelen dan normaal", zegt Yvo Deputter, aankoper voor Remo-Frit, het bedrijf dat verse frietjes levert aan frituren en horecazaken. "Bovendien waren de geoogste aardappelen onvoldoende volgroeid, waardoor de uiteindelijke frietjes in het puntzakje de voorbije weken klein en slap bleken."
En nu dreigt ook het ergste voor de tweede oogst komende september. Meteen de belangrijkste, want met die voorraad bintjes moeten winter en voorjaar overbrugd worden. "Maar door de bijzonder warme julimaand is de groei van die aardappelen volledig stilgevallen, met abnormaal veel kleine knollen tot gevolg", zegt landbouwdeskundige Luc Busschaert. Het onweer van afgelopen weekend zorgt bovendien voor bijkomende problemen, waardoor we komende winter meer zullen moeten betalen voor diepvriesfrietjes. "En als de septemberoogst écht enorm tegenvalt, zullen ook heel wat frituristen hun prijzen ongetwijfeld aanpassen", besluit Busschaert in de krant. (br.hln)
Het volledige artikel is vandaag te lezen in de krant het laatste nieuws
België veroordeeld voor falend gehandicaptenbeleid
België veroordeeld voor falend gehandicaptenbeleid
Een hoge Europese rechtbank heeft het gehandicaptenbeleid van ons land streng veroordeeld. België schiet schromelijk tekort in het voorzien van opvang en begeleiding van volwassenen met een handicap, zo schrijft Het Laatste Nieuws vandaag.
"Te veel personen worden uitgesloten van de nodige dienstverlening", luidt het. Dankzij de veroordeling kunnen ouders die geen opvang voor hun kind vinden, nu makkelijker dwangsommen eisen.
De veroordeling is uitgesproken door het Europees Comité voor Sociale Rechten, de hoogste instantie die controleert of de sociale rechten van EU-burgers worden gerespecteerd. Ze komt er na een klacht van twintig verenigingen die de hele gehandicaptensector in ons land vertegenwoordigen. Zij menen dat de staat en de gewesten te weinig doen om opvang en begeleiding te voorzien. In Vlaanderen alleen al wachten 22.000 personen met een handicap op een plaats in een instelling of een andere oplossing.
Volgens het Europees Comité faalt het gehandicaptenbeleid in België inderdaad. De staat had zich verdedigd door te verwijzen naar de plannen die de gewestelijke regeringen hebben. Maar die argumenten veegt Europa van tafel: "De staat heeft geen enkele rechtvaardiging aangehaald voor haar tekortkoming." Veel gezinnen moeten hun toevlucht nemen tot sociale diensten die minder geschikt of ronduit ontoereikend zijn. "Families komen zo in een toestand van onveiligheid, verarming, sociale uitsluiting.
Met de veroordeling in handen kunnen gezinnen nu via de rechtbank een oplossing afdwingen van de overheid en een dwangsom als die uitblijft. Een eerste rechtszaak door de vzw Opvang Tekort staat al in de steigers. (br.hln)
Wie overtollige kilo's wil aanpakken, weet dat zijn metabolisme een cruciale rol speelt. Door de overdosis aan feitjes en fabels over onze stofwisseling is het soms moeilijk om het bos door de bomen te blijven zien. Ontdek hier de belangrijkste weetjes over je metabolisme.
We starten met een definitie van metabolisme: De term wijst op het systeem waarmee je lichaam energie omzet en verbruikt. Het proces heeft betrekking op de ademhaling en vertering, de opbouw van spieren, de opslag van vetten en de circulatie van je bloed. Kortom: alles wat bijdraagt tot het omzetten van energie naar de activiteit die je nodig hebt om te overleven.
Bij de stofwisseling horen twee verschillende processen: anabolische reacties die verantwoordelijk zijn voor het opbouwen van celstructuren en de opslag van energie, en katabolische reacties, waarbij molecules afgebroken worden tot energie.
* Je stofwisseling wordt hevig beïnvloed door de samenstelling van je lichaam. Wie meer spieren en een laag vetpercentage heeft, zal een veel sneller metabolisme hebben in tegenstelling tot mensen met verslapt spierweefsel en overgewicht.
* 65 tot 75 procent van de verbrande calorieën gaan naar het onderhouden van je vitale lichaamsprocessen. Sport en beweging dragen bij tot 30 procent van je dagelijkse vetverbranding en zijn dus nog steeds één van de meest efficiënte manieren om de stofwisseling op te drijven.
* Een eetpatroon rijk aan proteïnes is de ideale manier om je lichaam harder te doen werken. Er is namelijk meer energie nodig om eiwitten te verwerken, waardoor je stofwisseling zal versnellen.
* Het sterkste geslacht in het kader van het metabolisme is de man. Vrouwen hebben van nature een tragere stofwisseling omdat ze van nature ook meer vetweefsel in hun lichaam hebben.
* Je metabolisme en de snelheid van je stofwisseling worden bepaald door een aantal factoren. Om te beginnen spelen de genen een ontzettend belangrijke rol. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat sommige mensen altijd slank blijven, hoeveel ze ook eten, terwijl anderen bij wijze van spreken maar moeten kijken naar chocolade om te verdikken. Ook je levensstijl is van fundamenteel belang, in het bijzonder wat je eet en hoe vaak je beweegt. Tot slot speelt ook je leeftijd een grote rol. Het maakt niet uit met wat voor metabolisme je geboren wordt en hoe goed je alles onderhoudt, naarmate we ouder worden, vertraagt de stofwisseling omdat we van nature spierweefsel verliezen.
* De schildklier speelt baas over het metabolisme door hormonen te produceren die vrijwel elk aspect van je lichaamswerking beïnvloeden: hoe snel of hoe traag je calorieën verbrandt, wanneer je proteïnes opbouwt of energie net als vetten zal opslaan, en de manier waarop je lijf reageert op andere hormonen. Het is dan ook niet verrassend dat problemen met de schildklier je hele stofwisseling ernstig kunnen verstoren. Wanneer deze klier te traag werkt en je een tekort aan hormonen hebt (hypothyreoïdie), vertraagt je metabolisme ernstig, iets wat heel vaak tot gewichtstoename leidt. Het tegenovergestelde (hyperthyreoïdie) zorgt dan weer voor een te snelle stofwisseling en onnatuurlijk gewichtsverlies.
* Door aan krachttraining te doen kan je het tempo van je stofwisseling op een gezonde manier opvoeren en zo gewicht verliezen. Toch is er onenigheid over hoe dit precies in elkaar zit. Eén mogelijke verklaring is dat je door spieren op te bouwen en vet te verbannen meer calorieën zal verbranden in rust. Daarentegen stelt de American College of Sports Medicine dat gewichtsverlies net gebeurt tijdens de krachttraining zelf, wanneer je lichaam calorieën verbrandt en spieren opbouwt.
* Wie minder dan 1.200 kcal per dag consumeert, saboteert zijn eigen lichaam. Onderzoek heeft aangetoond dat dit je metabolisme alleen maar vertraagt, wat er ironisch genoeg voor zorgt dat je moeilijker calorieën kan verbranden en gewicht verliezen. Daarom raden zoveel experten aan om elke 2 à 3 uur een gezonde maaltijd of vet- en suikerarm tussendoortje te consumeren, aangezien eten de calorieverbranding bevordert omdat de vertering energie vereist.
* Je kan je stofwisseling stimuleren met cafeïne, een extract dat heel vaak terug te vinden is in dieetsupplementen (die over het algemeen onbetrouwbaar zijn). Eén tas koffie zou het metabolisme 3 tot 4 procent versnellen voor een korte periode. Ook bepaalde pikante voedingsmiddelen hebben een gelijkaardig effect. Denk maar aan chilipepers. De hitte die je lichaam hierdoor produceert, stimuleert de vetverbranding. Alleen is het absoluut niet zo efficiënt als een stevige cardiotraining.
* Je woonplaats is eveneens bepalend voor je metabolisme. Wie in een koud klimaat leeft, moet harder werken om een ideale lichaamstemperatuur te behouden. Bij heel warm weer moet je metabolisme dan weer knokken om je lichaam koel te houden. Leven in een tropisch klimaat zou leiden tot een stofwisseling die 5 tot 20 procent sneller is dan mensen die in een gematigde omgeving wonen. (br.hln)
Archeologen hebben vlakbij de Poolse stad Gliwice zeven zogenaamde 'vampiergraven' ontdekt. De skeletten werden op een bouwplaats gevonden, de hoofden waren verwijderd en tussen de benen geplaatst.
Onthoofding was in de middeleeuwen gebruikelijk wanneer vermoed werd dat
iemand vampier was. Zo zou worden voorkomen dat een bloedzuiger het
hoofd van de dode vampier zou kunnen vinden en deze weer tot leven zou
kunnen wekken.
De archeologen moeten het exacte lot van de
skeletten nog bepalen. De afwezigheid van persoonlijke bezittingen als
sieraden in de graven, maakt het moeilijker om het jaar van de dood te
ontdekken. Eerste schattingen suggereren dat de botten dateren uit de
16de eeuw.
In Europa zijn er in de loop der tijd verschillende vampiergraven gevonden, schrijft Archeologieonline.nl.
"De oudste ooit gevonden was een skelet van een vrouw in Venetië. De
mond van het geraamte was wijd open met daarin een steen geplaatst. Dit
ritueel moest ervoor zorgen dat de vampier zich niet meer zou kunnen
voeden met menselijk bloed". (br.hln - foto epa)
Zestien procent zelfstandigen in hoofdberoep verdient minder dan armoededrempel
"Zestien procent zelfstandigen in hoofdberoep verdient minder dan armoededrempel"
Zestien procent van alle zelfstandigen in hoofdberoep verdient minder dan 833 euro per maand, terwijl de armoededrempel op 973 euro ligt. Dat meldt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen op basis van eigen onderzoek, waarover ook de krant De Zondag bericht. De ondernemersorganisatie pleit voor een permanente uitbreiding van de faillissementsverzekering, een stopzettingsvergoeding en een betere ondersteuning van startende zelfstandigen.
Het NSZ analyseerde gegevens van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen van de Zelfstandigen (RSVZ). Daaruit blijkt dat bij de 683.519 zelfstandigen in hoofdberoep, 109.917 (zestien procent) minder dan 833 euro per maand verdienen, terwijl de armoededrempel op 973 euro per maand ligt.
Voor het NSZ moeten er dringend een aantal maatregelen getroffen worden. Zo moet de faillissementsregeling voor zelfstandigen permanent uitgebreid worden voor zelfstandigen in moeilijkheden, "meer bepaald zelfstandigen die een gerechtelijke reorganisatie hebben aangevraagd, ondernemers die hun schulden niet meer kunnen afbetalen of zelfstandigen die een faillissement riskeren".
Het NSZ wil ook onder bepaalde voorwaarden een vergoeding voor een ondernemer die zijn zaak stopzet omdat de activiteit niet meer levensvatbaar is. Om te voorkomen dat die vergoeding vaak uitgekeerd wordt, wil de ondernemersorganisatie ook een betere voorbereiding en ondersteuning van startende ondernemers. De ondernemersorganisatie stelt wel dat de hervorming van de betalingswijze van de sociale bijdragen, die ten laatste tegen 2015 ingevoerd zal zijn, de zelfstandigen voor een deel zal helpen. (br.hln)
'All Is By My Side', een biografische film over het leven van rockgitarist Jimi Hendrix, gaat in première tijdens het Toronto International Film Festival dat van 5 tot 15 september in de Canadese stad plaatsvindt.
De rol van Hendrix wordt gespeeld door André Benjamin, alias André 3000 van het hiphopduo OutKast. Opmerkelijk is dat de gefilmde biografie helemaal geen muziek van de legendarische gitarist zal bevatten.
De film, waarvan de titel is ontleend aan Hendrix' song 'Angel', is de eerste grote documentaire van de Amerikaanse schrijver en filmmaker John Ridley en focust op de doorbraakjaren van de rockpionier in Engeland.
Naast André Benjamin zijn er belangrijke rollen voor de Britse actrices Imogen Poots en Hayley Atwell, die Hendrix' vriendinnen Linda Keith en Kathy Etchingham spelen (br.hln)
Om niet helemaal in de vergeethoek te belanden, brengen steeds meer spelfabrikanten 'snelle versies' van oude gezelschapsspelen uit. 'Monopoly Empire', dat in het najaar op de Belgische markt komt, is in 30 minuten uitgespeeld, 'Scrabble Flash' zelfs na 150 seconden.
"Die spellen zijn een antwoord op de veranderde tijdsgeest", zegt Kris De Keyser van fabrikant Hasbro. "Ouders en hun kinderen willen nog wel spelen, maar het mag zo lang niet meer duren." Dat het oude Monopoly een tijdrovende bezigheid was, blijkt wel uit het langst geregistreerde spel ooit: pas na 70 dagen was het pleit beslecht. De nieuwe versie, die tegen Sinterklaas in de rekken moet liggen, duurt 69 dagen en 23,5 uur korter.
"Bij deze nieuwe uitvoering worden geen hotels of huizen meer gebouwd, maar verzamelen de deelnemers 'billboards' die ze dan opstapelen in wolkenkrabbers. Wie als eerste een bepaald aantal merken of billboards verzamelt, wint. En hoe meer billboards je flatgebouw telt, hoe hoger de huur." (br.hln)
Migrant valt 30 kilo af maar is te dik voor Nieuw-Zeeland
Migrant valt 30 kilo af maar is te dik voor Nieuw-Zeeland
De zwaarlijvige Zuid-Afrikaan Albert Buitenhuis viel op zes jaar tijd 30 kilo af maar weegt met zijn 130 kg nog altijd te veel om in Nieuw-Zeeland te mogen leven. Samen met zijn vrouw Marthie riskeert hij het land te worden uitgezet.
Buitenhuis woont al zes jaar in Nieuw-Zeeland en moest zijn werkvisum laten hernieuwen. Maar de overheid weigerde dat op basis van zijn zwaarlijvigheid. De immigratiedienst vreest dat 's mansobesitas te zwaar op de gezondheidszorg van Nieuw-Zeeland zou kunnen wegen. Hun medische inspecteurs vonden dat Albert niet langer "een aanvaardbare gezondheidstoestand had".
"Jaar na jaar hernieuwen we onze visa en er was nog nooit een probleem", klaagt Marthie. "Toen hij 160 kg woog, was er nooit sprake van zijn gewicht of gezondheid. Het is ironisch dat hij bij zijn eerste medische test wél slaagde en dat hij nu minder weegt."
Een woordvoerder van de immigratiedienst bevestigde dat Buitenhuis' aanvraag geweigerd werd omdat zijn zwaarlijvigheid "een groot risico" vormt voor complicaties zoals diabetes, hoge bloeddruk, hartfalen en slaapapneu. "Het is belangrijk dat alle migranten een aanvaardbare gezondheidsnorm handhaven om de kosten van de gezondheidsdiensten te milderen."
Uit een recent verslag van de OECD blijkt dat Nieuw-Zeeland als derde gerangschikt staat tussen de landen met het meeste overgewicht. Na de VS en Mexico. (br.hln)
De volgende dagen blijft het behoorlijk warm, en krijgen we nu en dan af te rekenen met onweer. Die combinatie van hitte en vocht is ideaal voor teken. Ze komen nu massaal voor in struiken en hoog gras.
Na een wandeling in de natuur moet je altijd goed controleren of je niet gebeten bent, want zo'n beet van een teek kan gevaarlijk zijn. De dieren kunnen ziektes overdragen, zoals de ziekte van Lyme.
Zorgkundigen mogen instaan voor verpleegkundige zorgen aan huis
Zorgkundigen mogen instaan voor verpleegkundige zorgen aan huis
De verpleegkundigen zullen vanaf 1 januari 2014 bepaalde zorgen aan huis die het Riziv terugbetaalt, aan zorgkundigen kunnen toevertrouwen. Dat bericht de krant La Libre Belgique.
Het Verzekeringscomité van het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (Riziv) zette het licht op groen voor het koninklijk besluit dat zorgkundigen integreert in de verpleegkundige zorgen aan huis. Het dossier is nu in handen van de minister van Volksgezondheid. Normaal moet het besluit op 1 januari 2014 in werking treden.
De ingreep moet de nodige zorgen toewijzen aan meer prestatieplichtigen, gezien het tekort aan verpleegkundig personeel. Ook moet meer tijd en aandacht kunnen gaan naar de verzorging van de individuele patiënt.
De activiteiten van zorgkundigen in de verpleegkundige zorg aan huis kunnen momenteel niet terugbetaald worden door het Riziv, behalve in het kader van een proefproject dat eind 2013 afloopt. Door de goede resultaten van dat project, besloot het Riziv alle structuren van de verpleegkundige zorg aan huis te laten genieten van het systeem van delegatie. Na een jaar moet een evaluatie volgen. (br.hln)
Achtste rijkste mens ter wereld verliest bijna volledige fortuin
Achtste rijkste mens ter wereld verliest bijna volledige fortuin
Eike Batista en president Dilma Rousseff.
De Braziliaanse miljardair Eike Batista, die vorig jaar nog op de achtste plaats van rijkste mensen ter wereld stond, is vrijwel zijn gehele vermogen kwijtgeraakt door grote schulden en tegenvallers bij zijn bedrijven. Dat meldt financieel persbureau Bloomberg.
Vorig jaar werd het persoonlijke vermogen van Batista nog geschat op meer dan 34,5 miljard dollar, na investeringen in zijn bedrijven van onder meer de investeerder Mubadala uit Abu Dhabi. Maar EBX, het investeringsbedrijf van de 56-jarige Braziliaan, en zijn oliemaatschappij OGX zijn in grote problemen gekomen. Nu zit Batista met grote schulden opgezadeld en wordt zijn nettovermogen geschat op nog maar 200 miljoen dollar, aldus de miljardairslijst van Bloomberg.
Batista zou nog wel minstens 950 miljoen dollar aan contanten hebben en bezit nog belangen in beursgenoteerde bedrijven die hij heeft opgericht en andere activiteiten. Hij beloofde deze week in de Braziliaanse media al zijn schulden te zullen aflossen. Vorig jaar zwoer Batista tegenover Bloomberg nog dat hij de rijkste man ter wereld zou worden. (br.hln)
In de gevangenis van Dendermonde is een sleutel van een belangrijke veiligheidszone van de sleutelbos gehaald en vermoedelijk aan een gedetineerde verkocht. Het incident speelde zich af in de nacht van 13 op 14 juli maar raakte nu pas bekend. Dat meldt Gazet Van Antwerpen. Er loopt een gerechtelijk onderzoek en de sloten zijn ondertussen vervangen, zegt het gevangeniswezen.
Laurent Sempot, de woordvoerder van het gevangeniswezen, bevestigt aan Gazet van Antwerpen dat er een sleutel verdwenen is. "We weten nog altijd niet hoe dat is gebeurd", aldus Sempot, die er aan toevoegt dat de deuren in de veiligheidszone ondertussen vervangen zijn. "Er is dus geen veiligheidsrisico", maakt hij zich sterk.
Bij de cipiers zit de schrik er echter goed in. "Veel collega's vertrouwen elkaar niet meer", getuigt een van hen anoniem. "Iedereen viseert iedereen nu. Het vertrouwen is helemaal weg." De cipiers gaan er immers vanuit dat één van hun collega's de sleutel heeft doen verdwijnen. Volgens de anonieme getuige circuleren er bedragen van 2.000 tot zelfs 50.000 euro. (br.hln)
Door lage aantal muizen deze winter en het voorjaar, zijn er veel kerkuilen niet aan het broeden gegaan. Na controles in nestkasten worden door de Kerkuilwerkgroep Vlaanderen amper vijftig tot zeventig broedgevallen verwacht.
De kerkuilbeschermers hopen dat de populatie nu niet te fel geslonken is en dat de soort niet opnieuw terechtkomt op de Vlaamse 'Rode lijst' van bedreigde broedvogels, zoals eind jaren zeventig het geval was. Vorig jaar werden er 902 broedsels vastgesteld, een topjaar, maar 2007 was met 964 broedgevallen een recordjaar.
De forse terugval van dit jaar gaat terug naar de herfst van 2012, toen eiken en beuken weinig vruchten droegen. "Daarom konden de muizen geen wintervoorraad aanleggen", aldus de Kerkuilwerkgroep. "In combinatie met de strenge en bijzonder lange winter was er een gigantische sterfte onder de muizen."
Een kerkuil eet echter dagelijks een vijftal muizen om in conditie te blijven, en ook elk jong lust er zoveel, wat betekent dat een ouderpaar met vier jongen elke nacht zo'n dertig muizen moet kunnen vangen. Bovendien doen die dat op amper zes uur duisternis.
De Kerkuilwerkgroep Vlaanderen, een afdeling van Vogelbescherming Vlaanderen, is al 35 jaar bezig met beschermingswerk voor de kerkuil. De werkgroep kan rekenen op een netwerk van 350 vrijwilligers. Ongeveer 80 pct van de Vlaamse kerkuilenpopulatie broedt in één van de 2.500 speciale nestkasten in kerken en op boerderijen. (br.hln)
Wie met dit warme weer niet weet wat te smullen, kan hier terecht voor enkele verfrissende, lekkere en vooral gezonde snacksideetjes. Je hebt er geen waslijst aan ingrediënten voor nodig én ze bevatten allemaal maximaal 100 kilocalorieën.
Fruitkebab Hak je favoriete vruchten in hapklare brokjes en prik ze op een satéstokje. Ananas, bessen, aardbeien, meloen, druiven, ... deze gemakkelijke en kleurrijke fruitkebab bevat gemiddeld slechts 39 kcal. Eet er dus gerust twee!
Sapblokjes Vries je favoriete versgeperst of huisgemaakte vruchtenpuree in als ijsblokjes en gooi ze later in een glas spuitwater voor een natuurlijke, dorstlessende 'spritzer'. Drie blokjes met bijvoorbeeld granaatappelsap bevatten 45 kcal.
Bevroren druiven Leg een handje vol druiven in diepvries voor een suoerverfrissende snack. Eén mooie portie bevat amper 62 kcal. Ook met kersen kan je dit makkelijk doen. De ijskoude vruchtjes zijn ideaal op een broeierige dag. Eén kommetje bevat om en bij de 71 kcal.
Zelfgemaakte waterijsjes Wanneer de temperaturen stijgen, verlangen we allemaal naar een ijsje. Helaas zijn het meeste calorierijke suikerbommen. Maak daarom je waterijsjes gewoon zelf.
Benodigheden: Fruit naar keuze (bijvoorbeeld kiwi, aardbei, mango of rode & zwarte bessen), 60 ml water, snijplank en mes, blender, staafmixer of keukenmachine, ijsvormpjes met deksel of losse stokjes.
Recept voor mango-ijsjes: Voor het maken van mango ijs kan je vers fruit gebruiken of mangoblokjes uit de vriezer. Kies je voor een verse mango, snijd deze dan eerst in stukjes. Doe het fruit in de blender en mix het totdat het gietbaar is. Verdun het gepureerde fruit met water. Omdat mango van nature al een zoete vrucht is, hoeft er geen suiker bij. Mocht je dit wel willen, dan kun je het ijs zoeter maken door siroop, honing of een klein beetje suiker toe te voegen. Giet de mix in de ijsvormpjes. Heb je vormpjes zonder deksel en blijven losse stokjes niet rechtop staan? Vries de gevulde vormpjes dan alvast 30 minuten tot een uur in en steek daarna de stokjes erin. Haal ze na 4 tot 12 uur uit de vriezer (even checken of ze hard bevroren zijn), houd ze onder warm water om het ijs uit de vormpjes te krijgen et voilá: je kan genieten vaneenzelfgemaakt waterijsje.
Caprese-spiesjes Tomaatjes barsten van de vitamines en antioxidanten. Wanneer je ze combineert met een beetje vet uit bijvoorbeeld mozarellabolletjes, kan je de voedingsstoffen nog vlotter opnemen. Je hoeft bovendien geen held in de keuken te zijn om deze spiesjes te maken. Tandenstokers, knapperige kerstomaatjes en mozarealla is alles wat je nodig hebt. Voeg verse basilicum toe als kers op de taart en je krijgt een snackje van gemiddeld 58 kcal.
Koude komkommersoep Een kommetje koude komkommersoep barst van de smaak en bevat amper 57 kcal per portie. Deze groene, knapperige groente is rijk aan vezels en vitamine C en K.
Benodigdheden (voor 4 personen) 3 dl volle yoghurt, 2 dl water, 1 kleine komkommer, 1 kleine avocado, 1 heel klein teentje knoflook, 2 el citroensap, 1 tl zout, zwarte peper, paar drupjes tabasco, optioneel: dille.
Recept Doe de yoghurt, het water, de komkommer, de avocado, het miniteentje knoflook en het citroensap in de blender (met een staafmixer kan het ook, maar dan moet je de komkommer wel alvast in kleine stukken snijden). Breng de soep op smaak met zout, peper en tabasco en laat enkele uren koud worden in de koelkast.
Kiwi Deze vrucht krijgt over het algemeen veel te weinig appreciatie. Kiwi's zijn nochtans rijk aan vezels en vitamine C en bevatten amper 42 kcal. De antioxidanten in dit stuk fruit zouden bovendien gezond zijn voor de ogen en op een natuurlijke manier de bloeddruk verlagen.
Watermeloen Deze sappige fruitsoort heeft zijn naam niet gestolen. Als rijke bron van water is een stevige schijf watermeloen perfect om gehydrateerd te blijven op hete dagen. Eén mooie portie bevat om en bij de 86 kcal.
De straatpoes Patch zou een medaille moeten krijgen: ondanks derdegraadsbrandwonden en infecties bleef ze voor haar drie kittens zorgen. Zo goed zelfs dat de kittens geen enkele medische zorgen nodig hadden toen ze uiteindelijk werden gevonden. De mamapoes daarentegen...
De langharige tijgerkat leeft op de straten van het Britse stadje Peterborough. Ze was op sterven na dood toen een inwoner de moederpoes en de piepjonge kittens vond en naar de dierenarts bracht. "Als ze niet was binnengebracht, was ze binnen de dag overleden", verklaart dierenarts Cees Bennett.
Patch had (opzettelijk?) kokend water over zich gekregen, met brandwonden van de derde graad tot gevolg. Omdat die wonden niet onmiddellijk verzorgd werden, zijn ze beginnen infecteren en was de huid aan het afsterven. Eén derde van haar lichaam is getroffen.
"Zeggen dat ze er vreselijk aan toe was, is een understatement. De vacht had op sommige plaatsen losgelaten en haar wonden waren geïnfecteerd. Ondanks de vreselijke pijn die ze moet geleden hebben, zorgde ze nog voor haar kittens. Ze maakte ze schoon en was heel beschermend naar hen toe", vertelt verzorger Pam McNicol.
De poes moet enorm veel pijn hebben geleden. Brandwonden horen bij de meest pijnlijke verwondingen, net als infecties. Toch zorgde ze nog voor haar pasgeboren kittens, zo goed zelfs dat de piepjonge beestjes geen extra verzorging nodig hadden.
Patch werd met spoed behandeld. Haar vacht werd schoongemaakt en zo goed als het kan hersteld, al zal op sommige plekken van haar huid nooit meer haar groeien en zullen altijd littekens zichtbaar zijn.
"Er zijn nog minstens drie operaties nodig om alle dode en beschadigde huid te verwijderen", zegt de dierenarts. Het goede nieuws is dat Patch waarschijnlijk goed zal herstellen van haar vreselijke en wrede verwondingen. (br.hln)
Ouderen gaan nog altijd te snel naar een rusthuis. Dat concludeert de CM uit een ledenonderzoek, zo staat in De Standaard, Het Nieuwsblad en La Libre Belgique. Het christelijk ziekenfonds pleit voor een betere thuiszorg om te voorkomen dat de bejaardenzorg onbetaalbaar wordt.
"Van onze leden die in 2010 in een rusthuis overleden, woonde twintig procent daar al langer dan vijf jaar", zegt CM-voorzitter Marc Justaert. "Dat is zowat een verdubbeling tegenover het jaar 2000. En we verwachten nog een verdere toename door het groeiende aantal tachtigplussers."
Een op de drie langverblijvers had geen zorg nodig op het moment van aankomst in het rusthuis. Volgens Justaert dreigt de factuur voor bejaardenzorg onbetaalbaar te worden als die "gezonde ouderen" blijven toestromen. "Door het aanbod aan thuiszorg uit te breiden en met een maximumfactuur betaalbaar te houden, kun je de instroom indijken", luidt het.
Zorgnet Vlaanderen, de koepelvereniging van rusthuizen, is het niet eens met de CM. "We moeten af van het idee dat het rusthuis een te mijden plek is, waar je alleen maar mag komen als je zwaar ziek en zorgbehoevend bent." Ook het argument dat de gezonde bejaarden de factuur de hoogte injagen, klopt volgens de organisatie niet. "Rusthuisbewoners die niet zorgbehoevend zijn, krijgen maar 2 of 3 euro per dag terugbetaald van het Riziv. Dan is een thuiszorger die bij zulke mensen langskomt, al snel duurder." (br.hln)