Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




28-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo zit je metabolisme echt in elkaar

Zo zit je metabolisme echt in elkaar


http://static0.hln.be/static/photo/2013/14/16/5/20130726114613/media_xll_6013970.jpg


Wie overtollige kilo's wil aanpakken, weet dat zijn metabolisme een cruciale rol speelt. Door de overdosis aan feitjes en fabels over onze stofwisseling is het soms moeilijk om het bos door de bomen te blijven zien. Ontdek hier de belangrijkste weetjes over je metabolisme.

We starten met een definitie van metabolisme: De term wijst op het systeem waarmee je lichaam energie omzet en verbruikt. Het proces heeft betrekking op de ademhaling en vertering, de opbouw van spieren, de opslag van vetten en de circulatie van je bloed. Kortom: alles wat bijdraagt tot het omzetten van energie naar de activiteit die je nodig hebt om te overleven.

Bij de stofwisseling horen twee verschillende processen: anabolische reacties die verantwoordelijk zijn voor het opbouwen van celstructuren en de opslag van energie, en katabolische reacties, waarbij molecules afgebroken worden tot energie.

* Je stofwisseling wordt hevig beïnvloed door de samenstelling van je lichaam. Wie meer spieren en een laag vetpercentage heeft, zal een veel sneller metabolisme hebben in tegenstelling tot mensen met verslapt spierweefsel en overgewicht.

* 65 tot 75 procent van de verbrande calorieën gaan naar het onderhouden van je vitale lichaamsprocessen. Sport en beweging dragen bij tot 30 procent van je dagelijkse vetverbranding en zijn dus nog steeds één van de meest efficiënte manieren om de stofwisseling op te drijven.

* Een eetpatroon rijk aan proteïnes is de ideale manier om je lichaam harder te doen werken. Er is namelijk meer energie nodig om eiwitten te verwerken, waardoor je stofwisseling zal versnellen.

* Het sterkste geslacht in het kader van het metabolisme is de man. Vrouwen hebben van nature een tragere stofwisseling omdat ze van nature ook meer vetweefsel in hun lichaam hebben.

* Je metabolisme en de snelheid van je stofwisseling worden bepaald door een aantal factoren. Om te beginnen spelen de genen een ontzettend belangrijke rol. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat sommige mensen altijd slank blijven, hoeveel ze ook eten, terwijl anderen bij wijze van spreken maar moeten kijken naar chocolade om te verdikken. Ook je levensstijl is van fundamenteel belang, in het bijzonder wat je eet en hoe vaak je beweegt. Tot slot speelt ook je leeftijd een grote rol. Het maakt niet uit met wat voor metabolisme je geboren wordt en hoe goed je alles onderhoudt, naarmate we ouder worden, vertraagt de stofwisseling omdat we van nature spierweefsel verliezen.

* De schildklier speelt baas over het metabolisme door hormonen te produceren die vrijwel elk aspect van je lichaamswerking beïnvloeden: hoe snel of hoe traag je calorieën verbrandt, wanneer je proteïnes opbouwt of energie net als vetten zal opslaan, en de manier waarop je lijf reageert op andere hormonen. Het is dan ook niet verrassend dat problemen met de schildklier je hele stofwisseling ernstig kunnen verstoren. Wanneer deze klier te traag werkt en je een tekort aan hormonen hebt (hypothyreoïdie), vertraagt je metabolisme ernstig, iets wat heel vaak tot gewichtstoename leidt. Het tegenovergestelde (hyperthyreoïdie) zorgt dan weer voor een te snelle stofwisseling en onnatuurlijk gewichtsverlies.

* Door aan krachttraining te doen kan je het tempo van je stofwisseling op een gezonde manier opvoeren en zo gewicht verliezen. Toch is er onenigheid over hoe dit precies in elkaar zit. Eén mogelijke verklaring is dat je door spieren op te bouwen en vet te verbannen meer calorieën zal verbranden in rust. Daarentegen stelt de American College of Sports Medicine dat gewichtsverlies net gebeurt tijdens de krachttraining zelf, wanneer je lichaam calorieën verbrandt en spieren opbouwt.

* Wie minder dan 1.200 kcal per dag consumeert, saboteert zijn eigen lichaam. Onderzoek heeft aangetoond dat dit je metabolisme alleen maar vertraagt, wat er ironisch genoeg voor zorgt dat je moeilijker calorieën kan verbranden en gewicht verliezen. Daarom raden zoveel experten aan om elke 2 à 3 uur een gezonde maaltijd of vet- en suikerarm tussendoortje te consumeren, aangezien eten de calorieverbranding bevordert omdat de vertering energie vereist.

* Je kan je stofwisseling stimuleren met cafeïne, een extract dat heel vaak terug te vinden is in dieetsupplementen (die over het algemeen onbetrouwbaar zijn). Eén tas koffie zou het metabolisme 3 tot 4 procent versnellen voor een korte periode. Ook bepaalde pikante voedingsmiddelen hebben een gelijkaardig effect. Denk maar aan chilipepers. De hitte die je lichaam hierdoor produceert, stimuleert de vetverbranding. Alleen is het absoluut niet zo efficiënt als een stevige cardiotraining.

* Je woonplaats is eveneens bepalend voor je metabolisme. Wie in een koud klimaat leeft, moet harder werken om een ideale lichaamstemperatuur te behouden. Bij heel warm weer moet je metabolisme dan weer knokken om je lichaam koel te houden. Leven in een tropisch klimaat zou leiden tot een stofwisseling die 5 tot 20 procent sneller is dan mensen die in een gematigde omgeving wonen. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Archeologen stuiten op vampierenkerkhof

Archeologen stuiten op 'vampierenkerkhof'


http://oi39.tinypic.com/2qiz3g0.jpg


Archeologen hebben vlakbij de Poolse stad Gliwice zeven zogenaamde 'vampiergraven' ontdekt. De skeletten werden op een bouwplaats gevonden, de hoofden waren verwijderd en tussen de benen geplaatst.

Onthoofding was in de middeleeuwen gebruikelijk wanneer vermoed werd dat iemand vampier was. Zo zou worden voorkomen dat een bloedzuiger het hoofd van de dode vampier zou kunnen vinden en deze weer tot leven zou kunnen wekken.

De archeologen moeten het exacte lot van de skeletten nog bepalen. De afwezigheid van persoonlijke bezittingen als sieraden in de graven, maakt het moeilijker om het jaar van de dood te ontdekken. Eerste schattingen suggereren dat de botten dateren uit de 16de eeuw.

In Europa zijn er in de loop der tijd verschillende vampiergraven gevonden, schrijft Archeologieonline.nl. "De oudste ooit gevonden was een skelet van een vrouw in Venetië. De mond van het geraamte was wijd open met daarin een steen geplaatst. Dit ritueel moest ervoor zorgen dat de vampier zich niet meer zou kunnen voeden met menselijk bloed". (br.hln - foto epa)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zestien procent zelfstandigen in hoofdberoep verdient minder dan armoededrempel

"Zestien procent zelfstandigen in hoofdberoep verdient minder dan armoededrempel"


http://static1.hln.be/static/photo/2013/2/12/9/20130728094535/media_xll_6018879.jpg


Zestien procent van alle zelfstandigen in hoofdberoep verdient minder dan 833 euro per maand, terwijl de armoededrempel op 973 euro ligt. Dat meldt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen op basis van eigen onderzoek, waarover ook de krant De Zondag bericht. De ondernemersorganisatie pleit voor een permanente uitbreiding van de faillissementsverzekering, een stopzettingsvergoeding en een betere ondersteuning van startende zelfstandigen.

Het NSZ analyseerde gegevens van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen van de Zelfstandigen (RSVZ). Daaruit blijkt dat bij de 683.519 zelfstandigen in hoofdberoep, 109.917 (zestien procent) minder dan 833 euro per maand verdienen, terwijl de armoededrempel op 973 euro per maand ligt.

Voor het NSZ moeten er dringend een aantal maatregelen getroffen worden. Zo moet de faillissementsregeling voor zelfstandigen permanent uitgebreid worden voor zelfstandigen in moeilijkheden, "meer bepaald zelfstandigen die een gerechtelijke reorganisatie hebben aangevraagd, ondernemers die hun schulden niet meer kunnen afbetalen of zelfstandigen die een faillissement riskeren".

Het NSZ wil ook onder bepaalde voorwaarden een vergoeding voor een ondernemer die zijn zaak stopzet omdat de activiteit niet meer levensvatbaar is. Om te voorkomen dat die vergoeding vaak uitgekeerd wordt, wil de ondernemersorganisatie ook een betere voorbereiding en ondersteuning van startende ondernemers. De ondernemersorganisatie stelt wel dat de hervorming van de betalingswijze van de sociale bijdragen, die ten laatste tegen 2015 ingevoerd zal zijn, de zelfstandigen voor een deel zal helpen. (br.hln)



» Reageer (0)
27-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een handkus werp ik je toe


http://img227.imageshack.us/img227/538/wolkenp.jpg


hemelster dank voor je fonkeling
een handkus werp ik je toe
straal maar in schittering
van mystieke dromen

in de wind mijn ziel
in de wind mijn vreugde
in de wind mijn gedachte
in de wind mijn hart

neem het mee
en stroom de wereld rond
laat het achter
waar het gevonden wil worden

ster aan de hemel
warm is mijn gevoel
even nog de nacht
dan de ochtend vol kracht

Black Lord



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Film over Jimi Hendrix in Toronto in première

Film over Jimi Hendrix in Toronto in première


http://static0.hln.be/static/photo/2013/12/4/11/20130727160902/media_xll_6017426.jpg


'All Is By My Side', een biografische film over het leven van rockgitarist Jimi Hendrix, gaat in première tijdens het Toronto International Film Festival dat van 5 tot 15 september in de Canadese stad plaatsvindt.

De rol van Hendrix wordt gespeeld door André Benjamin, alias André 3000 van het hiphopduo OutKast. Opmerkelijk is dat de gefilmde biografie helemaal geen muziek van de legendarische gitarist zal bevatten.

De film, waarvan de titel is ontleend aan Hendrix' song 'Angel', is de eerste grote documentaire van de Amerikaanse schrijver en filmmaker John Ridley en focust op de doorbraakjaren van de rockpionier in Engeland.

Naast André Benjamin zijn er belangrijke rollen voor de Britse actrices Imogen Poots en Hayley Atwell, die Hendrix' vriendinnen Linda Keith en Kathy Etchingham spelen (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.We hebben zelfs geen tijd meer voor Monopoly

We hebben zelfs geen tijd meer voor Monopoly


http://static1.hln.be/static/photo/2013/6/1/5/20130727031830/media_xll_6015995.jpg


Om niet helemaal in de vergeethoek te belanden, brengen steeds meer spelfabrikanten 'snelle versies' van oude gezelschapsspelen uit. 'Monopoly Empire', dat in het najaar op de Belgische markt komt, is in 30 minuten uitgespeeld, 'Scrabble Flash' zelfs na 150 seconden.

"Die spellen zijn een antwoord op de veranderde tijdsgeest", zegt Kris De Keyser van fabrikant Hasbro. "Ouders en hun kinderen willen nog wel spelen, maar het mag zo lang niet meer duren." Dat het oude Monopoly een tijdrovende bezigheid was, blijkt wel uit het langst geregistreerde spel ooit: pas na 70 dagen was het pleit beslecht. De nieuwe versie, die tegen Sinterklaas in de rekken moet liggen, duurt 69 dagen en 23,5 uur korter.

"Bij deze nieuwe uitvoering worden geen hotels of huizen meer gebouwd, maar ­verzamelen de deelnemers 'billboards' die ze dan opstapelen in wolkenkrabbers. Wie als eerste een bepaald aantal merken of billboards verzamelt, wint. En hoe meer billboards je flatgebouw telt, hoe hoger de huur." (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Migrant valt 30 kilo af maar is te dik voor Nieuw-Zeeland

Migrant valt 30 kilo af maar is te dik voor Nieuw-Zeeland


http://static1.hln.be/static/photo/2013/0/5/4/20130727053245/media_xll_6016084.jpg


De zwaarlijvige Zuid-Afrikaan Albert Buitenhuis viel op zes jaar tijd 30 kilo af maar weegt met zijn 130 kg nog altijd te veel om in Nieuw-Zeeland te mogen leven. Samen met zijn vrouw Marthie riskeert hij het land te worden uitgezet.

Buitenhuis woont al zes jaar in Nieuw-Zeeland en moest zijn werkvisum laten hernieuwen. Maar de overheid weigerde dat op basis van zijn zwaarlijvigheid. De immigratiedienst vreest dat 's mansobesitas te zwaar op de gezondheidszorg van Nieuw-Zeeland zou kunnen wegen. Hun medische inspecteurs vonden dat Albert niet langer "een aanvaardbare gezondheidstoestand had".

"Jaar na jaar hernieuwen we onze visa en er was nog nooit een probleem", klaagt Marthie. "Toen hij 160 kg woog, was er nooit sprake van zijn gewicht of gezondheid. Het is ironisch dat hij bij zijn eerste medische test wél slaagde en dat hij nu minder weegt."

Een woordvoerder van de immigratiedienst bevestigde dat Buitenhuis' aanvraag geweigerd werd omdat zijn zwaarlijvigheid "een groot risico" vormt voor complicaties zoals diabetes, hoge bloeddruk, hartfalen en slaapapneu. "Het is belangrijk dat alle migranten een aanvaardbare gezondheidsnorm handhaven om de kosten van de gezondheidsdiensten te milderen."

Uit een recent verslag van de OECD blijkt dat Nieuw-Zeeland als derde gerangschikt staat tussen de landen met het meeste overgewicht. Na de VS en Mexico. (br.hln)




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opgepast: veel teken door warm weer

Opgepast: veel teken door warm weer


http://oi43.tinypic.com/15hxyy1.jpg
teek voor en na beet


De volgende dagen blijft het behoorlijk warm, en krijgen we nu en dan af te rekenen met onweer. Die combinatie van hitte en vocht is ideaal voor teken. Ze komen nu massaal voor in struiken en hoog gras.

Na een wandeling in de natuur moet je altijd goed controleren of je niet gebeten bent, want zo'n beet van een teek kan gevaarlijk zijn. De dieren kunnen ziektes overdragen, zoals de ziekte van Lyme.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zorgkundigen mogen instaan voor verpleegkundige zorgen aan huis

Zorgkundigen mogen instaan voor verpleegkundige zorgen aan huis


http://static3.hln.be/static/photo/2013/7/4/4/20130727105833/media_xll_6016984.jpg


De verpleegkundigen zullen vanaf 1 januari 2014 bepaalde zorgen aan huis die het Riziv terugbetaalt, aan zorgkundigen kunnen toevertrouwen. Dat bericht de krant La Libre Belgique.

Het Verzekeringscomité van het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (Riziv) zette het licht op groen voor het koninklijk besluit dat zorgkundigen integreert in de verpleegkundige zorgen aan huis. Het dossier is nu in handen van de minister van Volksgezondheid. Normaal moet het besluit op 1 januari 2014 in werking treden.

De ingreep moet de nodige zorgen toewijzen aan meer prestatieplichtigen, gezien het tekort aan verpleegkundig personeel. Ook moet meer tijd en aandacht kunnen gaan naar de verzorging van de individuele patiënt.

De activiteiten van zorgkundigen in de verpleegkundige zorg aan huis kunnen momenteel niet terugbetaald worden door het Riziv, behalve in het kader van een proefproject dat eind 2013 afloopt. Door de goede resultaten van dat project, besloot het Riziv alle structuren van de verpleegkundige zorg aan huis te laten genieten van het systeem van delegatie. Na een jaar moet een evaluatie volgen. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Achtste rijkste mens ter wereld verliest bijna volledige fortuin

Achtste rijkste mens ter wereld verliest bijna volledige fortuin


http://static0.hln.be/static/photo/2013/12/5/14/20130726220912/media_xll_6015659.jpg
Eike Batista en president Dilma Rousseff.


De Braziliaanse miljardair Eike Batista, die vorig jaar nog op de achtste plaats van rijkste mensen ter wereld stond, is vrijwel zijn gehele vermogen kwijtgeraakt door grote schulden en tegenvallers bij zijn bedrijven. Dat meldt financieel persbureau Bloomberg.

Vorig jaar werd het persoonlijke vermogen van Batista nog geschat op meer dan 34,5 miljard dollar, na investeringen in zijn bedrijven van onder meer de investeerder Mubadala uit Abu Dhabi. Maar EBX, het investeringsbedrijf van de 56-jarige Braziliaan, en zijn oliemaatschappij OGX zijn in grote problemen gekomen. Nu zit Batista met grote schulden opgezadeld en wordt zijn nettovermogen geschat op nog maar 200 miljoen dollar, aldus de miljardairslijst van Bloomberg.

Batista zou nog wel minstens 950 miljoen dollar aan contanten hebben en bezit nog belangen in beursgenoteerde bedrijven die hij heeft opgericht en andere activiteiten. Hij beloofde deze week in de Braziliaanse media al zijn schulden te zullen aflossen. Vorig jaar zwoer Batista tegenover Bloomberg nog dat hij de rijkste man ter wereld zou worden. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sleutel van gevangenis Dendermonde gestolen

Sleutel van gevangenis Dendermonde gestolen


http://static2.hln.be/static/photo/2013/4/3/5/20130727103532/media_xll_6017000.jpg


In de gevangenis van Dendermonde is een sleutel van een belangrijke veiligheidszone van de sleutelbos gehaald en vermoedelijk aan een gedetineerde verkocht.  Het incident speelde zich af in de nacht van 13 op 14 juli maar raakte nu pas bekend. Dat meldt Gazet Van Antwerpen. Er loopt een gerechtelijk onderzoek en de sloten zijn ondertussen vervangen, zegt het gevangeniswezen.

Laurent Sempot, de woordvoerder van het gevangeniswezen, bevestigt aan Gazet van Antwerpen dat er een sleutel verdwenen is. "We weten nog altijd niet hoe dat is gebeurd", aldus Sempot, die er aan toevoegt dat de deuren in de veiligheidszone ondertussen vervangen zijn. "Er is dus geen veiligheidsrisico", maakt hij zich sterk.

Bij de cipiers zit de schrik er echter goed in. "Veel collega's vertrouwen elkaar niet meer", getuigt een van hen anoniem. "Iedereen viseert iedereen nu. Het vertrouwen is helemaal weg." De cipiers gaan er immers vanuit dat één van hun collega's de sleutel heeft doen verdwijnen. Volgens de anonieme getuige circuleren er bedragen van 2.000 tot zelfs 50.000 euro. (br.hln)



» Reageer (0)
26-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rampjaar voor kerkuilen

Rampjaar voor kerkuilen


http://static1.hln.be/static/photo/2013/13/14/14/20130726134129/media_xll_6014444.jpg


Door lage aantal muizen deze winter en het voorjaar, zijn er veel kerkuilen niet aan het broeden gegaan. Na controles in nestkasten worden door de Kerkuilwerkgroep Vlaanderen amper vijftig tot zeventig broedgevallen verwacht.

De kerkuilbeschermers hopen dat de populatie nu niet te fel geslonken is en dat de soort niet opnieuw terechtkomt op de Vlaamse 'Rode lijst' van bedreigde broedvogels, zoals eind jaren zeventig het geval was. Vorig jaar werden er 902 broedsels vastgesteld, een topjaar, maar 2007 was met 964 broedgevallen een recordjaar.

De forse terugval van dit jaar gaat terug naar de herfst van 2012, toen eiken en beuken weinig vruchten droegen. "Daarom konden de muizen geen wintervoorraad aanleggen", aldus de Kerkuilwerkgroep. "In combinatie met de strenge en bijzonder lange winter was er een gigantische sterfte onder de muizen."

Een kerkuil eet echter dagelijks een vijftal muizen om in conditie te blijven, en ook elk jong lust er zoveel, wat betekent dat een ouderpaar met vier jongen elke nacht zo'n dertig muizen moet kunnen vangen. Bovendien doen die dat op amper zes uur duisternis.

De Kerkuilwerkgroep Vlaanderen, een afdeling van Vogelbescherming Vlaanderen, is al 35 jaar bezig met beschermingswerk voor de kerkuil. De werkgroep kan rekenen op een netwerk van 350 vrijwilligers. Ongeveer 80 pct van de Vlaamse kerkuilenpopulatie broedt in één van de 2.500 speciale nestkasten in kerken en op boerderijen.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Verfrissende snacks met minder dan 100 kcal

Verfrissende snacks met minder dan 100 kcal


http://static1.hln.be/static/photo/2013/3/9/10/20130726130038/media_xll_6014320.jpg


Wie met dit warme weer niet weet wat te smullen, kan hier terecht voor enkele verfrissende, lekkere en vooral gezonde snacksideetjes. Je hebt er geen waslijst aan ingrediënten voor nodig én ze bevatten allemaal maximaal 100 kilocalorieën.

Fruitkebab
Hak je favoriete vruchten in hapklare brokjes en prik ze op een satéstokje. Ananas, bessen, aardbeien, meloen, druiven, ... deze gemakkelijke en kleurrijke fruitkebab bevat gemiddeld slechts 39 kcal. Eet er dus gerust twee!

Sapblokjes
Vries je favoriete versgeperst of huisgemaakte vruchtenpuree in als ijsblokjes en gooi ze later in een glas spuitwater voor een natuurlijke, dorstlessende 'spritzer'. Drie blokjes met bijvoorbeeld granaatappelsap bevatten 45 kcal.

Bevroren druiven
Leg een handje vol druiven in diepvries voor een suoerverfrissende snack. Eén mooie portie bevat amper 62 kcal. Ook met kersen kan je dit makkelijk doen. De ijskoude vruchtjes zijn ideaal op een broeierige dag. Eén kommetje bevat om en bij de 71 kcal.

Zelfgemaakte waterijsjes
Wanneer de temperaturen stijgen, verlangen we allemaal naar een ijsje. Helaas zijn het meeste calorierijke suikerbommen. Maak daarom je waterijsjes gewoon zelf.

Benodigheden:
Fruit naar keuze (bijvoorbeeld kiwi, aardbei, mango of rode & zwarte bessen), 60 ml water, snijplank en mes, blender, staafmixer of keukenmachine, ijsvormpjes met deksel of losse stokjes.

Recept voor mango-ijsjes:
Voor het maken van mango ijs kan je vers fruit gebruiken of mangoblokjes uit de vriezer. Kies je voor een verse mango, snijd deze dan eerst in stukjes. Doe het fruit in de blender en mix het totdat het gietbaar is. Verdun het gepureerde fruit met water. Omdat mango van nature al een zoete vrucht is, hoeft er geen suiker bij. Mocht je dit wel willen, dan kun je het ijs zoeter maken door siroop, honing of een klein beetje suiker toe te voegen. Giet de mix in de ijsvormpjes. Heb je vormpjes zonder deksel en blijven losse stokjes niet rechtop staan? Vries de gevulde vormpjes dan alvast 30 minuten tot een uur in en steek daarna de stokjes erin. Haal ze na 4 tot 12 uur uit de vriezer (even checken of ze hard bevroren zijn), houd ze onder warm water om het ijs uit de vormpjes te krijgen et voilá: je kan genieten vaneenzelfgemaakt waterijsje.

Caprese-spiesjes
Tomaatjes barsten van de vitamines en antioxidanten. Wanneer je ze combineert met een beetje vet uit bijvoorbeeld mozarellabolletjes, kan je de voedingsstoffen nog vlotter opnemen. Je hoeft bovendien geen held in de keuken te zijn om deze spiesjes te maken. Tandenstokers, knapperige kerstomaatjes en mozarealla is alles wat je nodig hebt. Voeg verse basilicum toe als kers op de taart en je krijgt een snackje van gemiddeld 58 kcal.

Koude komkommersoep
Een kommetje koude komkommersoep barst van de smaak en bevat amper 57 kcal per portie. Deze groene, knapperige groente is rijk aan vezels en vitamine C en K.

Benodigdheden (voor 4 personen)
3 dl volle yoghurt, 2 dl water, 1 kleine komkommer, 1 kleine avocado, 1 heel klein teentje knoflook, 2 el citroensap, 1 tl zout, zwarte peper, paar drupjes tabasco, optioneel: dille.

Recept
Doe de yoghurt, het water, de komkommer, de avocado, het miniteentje knoflook en het citroensap in de blender (met een staafmixer kan het ook, maar dan moet je de komkommer wel alvast in kleine stukken snijden). Breng de soep op smaak met zout, peper en tabasco en laat enkele uren koud worden in de koelkast.

Kiwi
Deze vrucht krijgt over het algemeen veel te weinig appreciatie. Kiwi's zijn nochtans rijk aan vezels en vitamine C en bevatten amper 42 kcal. De antioxidanten in dit stuk fruit zouden bovendien gezond zijn voor de ogen en op een natuurlijke manier de bloeddruk verlagen.

Watermeloen
Deze sappige fruitsoort heeft zijn naam niet gestolen. Als rijke bron van water is een stevige schijf watermeloen perfect om gehydrateerd te blijven op hete dagen. Eén mooie portie bevat om en bij de 86 kcal. 

Smakelijk  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemartelde moederpoes blijft voor kittens zorgen

Gemartelde moederpoes blijft voor kittens zorgen


http://static0.hln.be/static/photo/2013/9/11/0/20130726114304/media_xll_6013965.jpg


De straatpoes Patch zou een medaille moeten krijgen: ondanks derdegraadsbrandwonden en infecties bleef ze voor haar drie kittens zorgen. Zo goed zelfs dat de kittens geen enkele medische zorgen nodig hadden toen ze uiteindelijk werden gevonden. De mamapoes daarentegen...

De langharige tijgerkat leeft op de straten van het Britse stadje Peterborough. Ze was op sterven na dood toen een inwoner de moederpoes en de piepjonge kittens vond en naar de dierenarts bracht. "Als ze niet was binnengebracht, was ze binnen de dag overleden", verklaart dierenarts Cees Bennett.

Patch had (opzettelijk?) kokend water over zich gekregen, met brandwonden van de derde graad tot gevolg. Omdat die wonden niet onmiddellijk verzorgd werden, zijn ze beginnen infecteren en was de huid aan het afsterven. Eén derde van haar lichaam is getroffen.

"Zeggen dat ze er vreselijk aan toe was, is een understatement. De vacht had op sommige plaatsen losgelaten en haar wonden waren geïnfecteerd. Ondanks de vreselijke pijn die ze moet geleden hebben, zorgde ze nog voor haar kittens. Ze maakte ze schoon en was heel beschermend naar hen toe", vertelt verzorger Pam McNicol.

De poes moet enorm veel pijn hebben geleden. Brandwonden horen bij de meest pijnlijke verwondingen, net als infecties. Toch zorgde ze nog voor haar pasgeboren kittens, zo goed zelfs dat de piepjonge beestjes geen extra verzorging nodig hadden.

Patch werd met spoed behandeld. Haar vacht werd schoongemaakt en zo goed als het kan hersteld, al zal op sommige plekken van haar huid nooit meer haar groeien en zullen altijd littekens zichtbaar zijn.

"Er zijn nog minstens drie operaties nodig om alle dode en beschadigde huid te verwijderen", zegt de dierenarts. Het goede nieuws is dat Patch waarschijnlijk goed zal herstellen van haar vreselijke en wrede verwondingen.  (br.hln)

Patch en de kittens Luca, Lola en Carrie wachten nu  op adoptieouders.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ouderen gaan nog te snel naar rusthuis

Ouderen gaan nog te snel naar rusthuis


http://static2.hln.be/static/photo/2013/10/7/1/20130726053810/media_xll_6013111.jpg


Ouderen gaan nog altijd te snel naar een rusthuis. Dat concludeert de CM uit een ledenonderzoek, zo staat in De Standaard, Het Nieuwsblad en La Libre Belgique. Het christelijk ziekenfonds pleit voor een betere thuiszorg om te voorkomen dat de bejaardenzorg onbetaalbaar wordt.

"Van onze leden die in 2010 in een rusthuis overleden, woonde twintig procent daar al langer dan vijf jaar", zegt CM-voorzitter Marc Justaert. "Dat is zowat een verdubbeling tegenover het jaar 2000. En we verwachten nog een verdere toename door het groeiende aantal tachtigplussers."

Een op de drie langverblijvers had geen zorg nodig op het moment van aankomst in het rusthuis. Volgens Justaert dreigt de factuur voor bejaardenzorg onbetaalbaar te worden als die "gezonde ouderen" blijven toestromen. "Door het aanbod aan thuiszorg uit te breiden en met een maximumfactuur betaalbaar te houden, kun je de instroom indijken", luidt het.

Zorgnet Vlaanderen, de koepelvereniging van rusthuizen, is het niet eens met de CM. "We moeten af van het idee dat het rusthuis een te mijden plek is, waar je alleen maar mag komen als je zwaar ziek en zorgbehoevend bent." Ook het argument dat de gezonde bejaarden de factuur de hoogte injagen, klopt volgens de organisatie niet. "Rusthuisbewoners die niet zorgbehoevend zijn, krijgen maar 2 of 3 euro per dag terugbetaald van het Riziv. Dan is een thuiszorger die bij zulke mensen langskomt, al snel duurder." (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Machinist ramptrein kickt op snelheid


Machinist ramptrein kickt op snelheid


http://static1.hln.be/static/photo/2013/0/11/4/20130726090003/media_xll_6013234.jpg


Dat het treinongeluk in het Spaanse Santiago de Compostela te wijten is aan overdreven snelheid, staat ondertussen onomstotelijk vast. Francisco José Garzón, de machinist naar wie een onderzoek wordt gevoerd en die gisteren aangehouden werd, gaf zelf al aan dat hij te snel kwam aangereden. Hij blijkt  zelfs de reputatie van snelheidsduivel te hebben. Spaanse reporters ontdekten op zijn Facebookpagina teksten en foto's die daarop wijzen.

Op de Facebookpagina van Garzón, die inmiddels al offline is gehaald, dook een foto (geplaatst op 8 maart) van een snelheidsmeter op waarbij Garzón pocht dat het pijltje 200 km/u aangeeft. Hieronder het gesprek dat op die foto volgde:

Facebookvriend 1: Jongen, wat ga je snel. Remmeeeeeeeen!

Machinist: Ik zit op de limiet. Ik kan niet sneller rijden, anders gaan ze me beboeten.

Facebookvriend 1: Je haalt verdorie al 200 per uur!

Machinist: En de snelheidsmeter is niet getrukeerd!

Facebookvriend 2: Als de Guardia Civil je nu pakt, zit je zonder punten (hij bedoelt dat hij dan zijn rijbewijs kwijt is). Haha.

Machinist: Hoe plezant zou het zijn om parallel met de Guardia Civil te rijden en door hen te passeren hun radars te doen springen, haha. Een gigantische boete voor (spoorwegmaatschappij) Renfe, haha!

Garzón werd gisteren op zijn ziekbed al ondervraagd door de politie. Wat hij precies vertelde, is niet geweten. Wél lekten gesprekken uit tussen Garzón en het station, kort na de crash. Hij zat vast in zijn cabine, liet hij weten. "We zijn ontspoord. Wat moet ik doen?", schreeuwde hij in de telefoon. "We zijn alleen maar mensen. We zijn alleen maar mensen! Ik hoop dat er geen doden zijn, want dan heb ik die op mijn geweten."

Later werd hij aangehouden. De man riskeert een celstraf, boetes en schadevergoedingen. Bij de ramp kwamen zeker 80 reizigers om en raakten 87 inzittenden gewond. Van hen verkeren er 33 nog in kritieke toestand. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eeuwenoud Chinees bier nagemaakt

Eeuwenoud Chinees bier nagemaakt


http://static2.hln.be/static/photo/2013/17/0/3/20130726094942/media_xll_6013308.jpg


Studenten van de Wits Universiteit in Zuid-Afrika zijn eraan geslaagd om een circa 9.000 jaar oud Chinees bier na te bootsen. Dat meldt de Zuid-Afrikaanse nieuwssite Times Live.

Archeoloog Patrick McGovern ontdekte het recept. De Amerikaan onderwierp aardewerken potten die hij in 2004 in het Chinese Jiahu had opgegraven, aan een diepgaande chemische analyse. Op die manier kwam hij de ingrediënten van het bier te weten.

Aan de moderne versie van het brouwsel is evenwel extra mout toegevoegd en fruit en bessen uit de eigen streek. Omdat McGovern en zijn studenten geen licentie hebben, mag het bier niet worden verkocht. Het goedje zal naar aanleiding van de wetenschapsweek van de universiteit gratis worden verdeeld onder de studenten.

Oude beschavingen zagen bier als een geschenk van god. Het maakte niet alleen euforisch, maar beschermde ook tegen bacterieën. Eeuwen geleden werd per persoon dagelijks twee tot drie liter bier, met een alchoholpercentege van minder dan twee procent, verzet. Veel gezonder en veiliger dan het nuttigen van water.

Van het oorspronkelijk Chinese goedje werd circa 20 liter gebrouwd. Het alcoholpercentage van de drank bedraagt 8 procent. (br.hln)




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.We slapen slechter bij volle maan

We slapen slechter bij volle maan


http://static2.hln.be/static/photo/2013/7/16/7/20130726084403/media_xll_6013222.jpg


Als je de volgende keer rond ligt te draaien in bed omdat je niet kan slapen, moet je eens door het raam kijken. Als je een volle maan ziet, is het wellicht niet je partner die je wakker houdt, maar wel je innerlijke holbewoner. Wetenschappers beweren dat we een innerlijke biologische klok hebben die geprogrammeerd is om minder te slapen bij volle maan.

Dat wil niet alleen zeggen dat het langer duurt voor we in slaap vallen, maar ook dat onze slaap uiteindelijk lichter zal zijn. Tot die conclusie kwam een onderzoeksteam van de Universiteit van Bazel na een analyse van het slaappatroon van 33 vrijwilligers.

Uit scans die genomen werden bij volle maan bleek er 30 procent minder activiteit te zijn in het stuk van het brein dat gelinkt wordt met diepe slaap. Het duurde gemiddeld ook vijf minuten langer dan normaal voor de deelnemers in slaap vielen.

Gemiddeld sliepen ze ook 20 minuten minder in vergelijking met de andere nachten van de maand. Hun slaap was ook van slechtere kwaliteit. Dat komt misschien omdat de vrijwilligers bij volle maan een lager melatoninegehalte hadden, het hormoon dat je slaapcyclus regelt.

Een verklaring voor het fenomeen moet je volgens de onderzoekers niet zoeken bij de lichtgevende gloed of bij de zwaartekracht van de maan. Zij geloven dat de oorzaak onze 'circalunaire klok' is, die tikt volgens de cyclus van de maan. Dit zou onze voorouders geholpen hebben om zich beter te beschermen tegen roofdieren die bij het licht van de volle maan gingen jagen.

"Onze bevindingen zijn de eerste die in de richting van een circalunaire klok bij mensen wijzen", aldus dr. Silvia Frey. "We weten nog niet waar die zich bevindt in het lichaam, maar we vermoeden dat het in ons brein werkt op moleculair niveau, mogelijk in de hypothalamus. Dat deel van het brein regelt ook ons biologisch ritme", weet zij.

De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in 'Current Biology'. (br.hln)



» Reageer (0)
25-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mont-Saint-Michel voor het eerst in 134 jaar weer eiland

Mont-Saint-Michel voor het eerst in 134 jaar weer eiland


http://static3.hln.be/static/photo/2013/14/11/10/20130725145523/media_xll_6011500.jpg


Voor het eerst sinds 1879 is de wereldberoemde Mont-Saint-Michel weer even door de natuur omgetoverd tot een eiland.

Het rotsachtige schiereiland met daarop een abdij ligt ongeveer een kilometer voor de Normandische kust. Eeuwenlang was het een getijdeneiland en enkel bereikbaar bij laagwater tot er een dam werd gebouwd met daarop een smalle weg. Hierdoor werd het Unesco-werelderfgoed met het vasteland verbonden.

Gisteravond om 21u37 liep er voor het eerst in 134 jaar weer water over de weg waardoor de Mont-Saint-Michel opnieuw een eiland werd. Dit fenomeen duurde twintig minuten en lokte heel wat kijklustigen.

Wellicht krijgen toeristen in september een nieuwe kans om deze historische gebeurtenis mee te maken. Daar wijzen de berekeningen van de getijden alvast op. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Vervalste biljetten van 50 euro op de Gentse Feesten

Vervalste biljetten van 50 euro op de Gentse Feesten


http://static3.hln.be/static/photo/2013/18/10/0/20130725141439/media_xll_6011295.jpg


De politie van Gent waarschuwt dat er op de Gentse Feesten vervalste biljetten van 50 euro in omloop zijn. Op haar site geeft de politie enkele tips om de vervalste biljetten te herkennen.

Vooreerst moet je de reliëfdruk kunnen voelen. Door het drukproces voelen de briefjes van 50 bijzonder aan. Vervolgens kan je het biljet tegen het licht houden. Dan moeten het watermerk (1), de veiligheidsdraad (2) en het doorzichtcijfer net onder het hologram zichtbaar worden. Deze drie kenmerken zijn aan de voor- én achterzijde van een echt bankbiljet te zien.

Wanneer je het bankbiljet kantelt, moet je aan de voorzijde de verspringende afbeelding in het hologram zien (3-5). Aan de achterzijde zie je de glanzende band (op de biljetten van € 5, € 10 en € 20) (4) of het van kleur veranderende waardecijfer (op de biljetten van € 50, € 100, € 200 en € 500) (6).

Om zeker te zijn of een bankbiljet echt is of niet, kan je het laten controleren bij de dichtstbijzijnde bank. Alle banken hebben speciale geldverwerkingsapparatuur waarmee de echtheid van een eurobankbiljet kan worden gecontroleerd.

De politie wijst er ook op dat het een misdrijf is een bankbiljet waarvan je vermoedt of weet dat het een vervalsing is, door te geven. Aangezien vervalste bankbiljetten van nul en generlei waarde zijn, is waakzaamheid geboden. Je ontvangt voor een vervalsing geen vergoeding.

Als je een vervalst biljet in handen denkt te hebben, dien je onmiddellijk de politie in te lichten. Probeer te onthouden waar, wanneer en van wie je het biljet hebt gekregen. Deze informatie kan van grote waarde zijn bij het opsporen van valsemunters. (br.hln)



» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!