Eeuwenoud Chinees bier nagemaakt
Studenten van de Wits Universiteit in Zuid-Afrika zijn eraan geslaagd om een circa 9.000 jaar oud Chinees bier na te bootsen. Dat meldt de Zuid-Afrikaanse nieuwssite Times Live.
Archeoloog Patrick McGovern ontdekte het recept. De Amerikaan onderwierp aardewerken potten die hij in 2004 in het Chinese Jiahu had opgegraven, aan een diepgaande chemische analyse. Op die manier kwam hij de ingrediënten van het bier te weten.
Aan de moderne versie van het brouwsel is evenwel extra mout toegevoegd en fruit en bessen uit de eigen streek. Omdat McGovern en zijn studenten geen licentie hebben, mag het bier niet worden verkocht. Het goedje zal naar aanleiding van de wetenschapsweek van de universiteit gratis worden verdeeld onder de studenten.
Oude beschavingen zagen bier als een geschenk van god. Het maakte niet alleen euforisch, maar beschermde ook tegen bacterieën. Eeuwen geleden werd per persoon dagelijks twee tot drie liter bier, met een alchoholpercentege van minder dan twee procent, verzet. Veel gezonder en veiliger dan het nuttigen van water.
Van het oorspronkelijk Chinese goedje werd circa 20 liter gebrouwd. Het alcoholpercentage van de drank bedraagt 8 procent. (br.hln)
|