Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




25-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hond te huur om kamers van tieners op drugs te testen

Hond te huur om kamers van tieners op drugs te testen


http://static3.hln.be/static/photo/2013/7/13/1/20130725111916/media_xll_6010771.jpg


De Duitser Reitner Reuther stampte een handig concept uit de grond. Samen met zijn in Texas getrainde hond Thor speurt hij naar geheime opslagplaatsen van drugs in kamers van tieners. Wanneer ouders hun kind verdenken van druggebruik kunnen ze het duo voor 95 euro inschakelen zonder politiedrama. Achteraf kunnen ze in alle discretie beslissen hoe ze het probleem aanpakken.

Uit statistieken blijkt dat drugsgebruik bij jongeren wereldwijd blijft toenemen. Ouders in Duitsland kunnen nu rekenen op "privédetective" Thor wanneer ze hun tiener(s) verdenken van druggebuik. De hond werd in Texas opgeleid om cannabis, heroïne, speed en ecstasy op te sporen. Reuther voert een huiszoeking uit op een moment dat de kinderen niet thuis zijn.

Wanneer Thor iets vindt, kunnen ouders rekenen op volledige discretie. Achteraf kunnen ze zelf beslissen of ze de politie inschakelen of het probleem liever in alle stilte oplossen. In Groot-Brittannië bestaat een gelijkaardige werking al sinds 2010. Daar biedt Chillport Limited deze dienst aan.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Molecule ontdekt die depressie veroorzaakt

Molecule ontdekt die depressie veroorzaakt


http://static0.hln.be/static/photo/2013/3/16/7/20130725104614/media_xll_6010672.jpg


Een eiwitreceptor die specifieke hormonen vrijlaat in het lichaam zou verantwoordelijk zijn voor angstige en depressieve gevoelens. Aan de hand van 's werelds krachtigste röntgenmachine kon de molecule geïdentificeerd worden.

De hypofyse (glandula pituitaria) staat binnen de medische wereld bekend als de hoofdrolspeler bij stress en angst, aangezien stresshormonen via deze klier in het bloed belanden. Toch ontdekten wetenschappers nu een eiwitreceptor (CRF1) die eveneens een sleutelrol speelt in het creëren van angstige, depressieve gevoelens. Deze molecule is namelijk verantwoordelijk voor het vrijmaken van hormonen. Vanuit het brein controleert CRF1 hoe we reageren op stress. Wanneer de hypothalamus stressmoleculen loslaat, reageert de eiwitreceptor door zelf stresshormonen door het lichaam te pompen.

Door gebruik te maken van de deeltjesversneller Diamond Light Source konden ze de structuur van CRF1 ontleden. De krachtige stralen van deze röntgenmachine vonden zelfs een spleetje in de structuur, een zwak punt waar ontwikkelaars van medicatie zichtnu op kunnen richten. Het doel is een behandeling op maat van de piepkleine molecule te creëren om depressies aan te pakken.

"Nu we de structuur kennen, kunnen we een molecule ontwerpen die in de spleetjes past en CRF1 inactief kan maken om zo het biochemische proces te saboteren dat doorgaans eindigt in stress", verklaart dokter Fiona Marshall (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eén op vijf Grieken leeft onder armoedegrens

Eén op vijf Grieken leeft onder armoedegrens


http://static1.hln.be/static/photo/2013/12/15/9/20130724203458/media_xll_6009294.jpg
Voedselbedeling in Athene


Meer dan een vijfde van de Griekse werknemers en gepensioneerden leefde in 2012 onder de armoedegrens, zo blijkt uit een nieuw rapport van het ministerie van Financiën.

De krant Ethnos meldt dat 1,1 miljoen van de 4,8 miljoen tewerkgestelden en gepensioneerden een jaarlijks inkomen aangaven van minder dan 6.000 euro. De armoedegrens ligt op 7.178 euro voor een alleenstaande.

Het gemiddelde jaarinkomen van de 4,8 miljoen werknemers en gepensioneerden bedroeg 14.640 euro in 2012, bijna 18 procent lager dan het jaar voordien. De gemiddelde belasting steeg in dat jaar met 52 procent, van 1.091 euro naar 1.654 euro.

De situatie voor tijdelijke tewerkgestelden, die een groot deel van de arbeidsmarkt uitmaken, is niet veel beter. Die verklaarden ruim 38 procent minder te hebben dan het jaar voordien, gemiddeld 19.880 euro in het jaar 2012. Zij werden, in tegenstelling tot werknemers en gepensioneerden, minder belast.

In het zesde jaar van de recessie zag Griekenland zich gedwongen tal van banen te schrappen en lonen en pensioenen te besnoeien om de 250 miljard euro noodhulp van de Europese Unie en het IMF veilig te stellen.

Vandaag maakte het ministerie van Onderwijs nog bekend dat 118 kleuter- en lagere scholen in Griekenland de deuren moeten sluiten. Negenentwintig andere zullen moeten fuseren. Dat moet de overheid 228.000 euro per jaar besparen. (br.hln - foto reuters)



» Reageer (0)
24-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dido - No Freedom

Dido - No Freedom

Klik op de foto om haar te beluisteren






Dido Florian Cloud De Bounevialle O'Malley Armstrong (Londen, 25 december 1971) is een Britse zangeres. Ze staat bekend onder haar artiestennaam Dido (door haarzelf uitgesproken als Daaide).

Dido begon haar muziekcarrière toen ze 5 jaar was met het bespelen van blokfluit van school. Een jaar later werd ze toegelaten tot de Guildhall School of Music in Londen. Toen ze 10 was, speelde ze naast blokfluit ook al piano en viool. Haar tienerjaren waren een mix van het spelen van haar broers platen en het toeren door de UK met haar klassieke muziek-gezelschap.

Toen ze 16 was was ze helemaal gek van Ella Fitzgerald. Ze begon in verschillende bands in en rondom Londen te zingen, ondanks dat haar broer Rollo (DJ en producer bij de succesvolle groep Faithless) haar zei niet haar dagelijkse baan op te geven, en was te horen op het debuutalbum van Faithless in 1995. De volgende 2 jaar toerde Dido met Faithless, en elke keer als ze terug in Londen was, nam ze ook demo's van haar eigen liedjes op.

Zo begon de opname van haar debuutalbum No angel. De combinatie van Dido's liefde voor warme akoestische klanken en haar broers fascinatie voor beats en alles wat elektronisch is maakt het album zowel nieuw als klassiek tegelijk. De grote doorbraak bereikte ze toen Eminem een gedeelte van haar nummer Thank you gebruikte voor zijn hit Stan. Hierna bereikten ook enkele singles van No angel de hitparades. Haar nummer Here with me werd gebruikt als themamuziek voor de televisieserie Roswell.

In 2003 kwam Dido terug met haar album Life for Rent. Dit album werd nog succesvoller dan het vorige en ging wereldwijd miljoenen malen over de toonbank. De eerste singles White Flag en Life for Rent werden grote hits. Ook de singles Don't leave home en Sand in my shoes kwamen van dit album, maar werden minder grote hits.

In 2004 maakte Dido bekend dat ze in 2005 een jaar rust zou nemen, maar ze was toch weer te zien op het Live 8-festival. Ondertussen was Dido al een tijd in Los Angeles bezig met de opnames en het schrijven van nummers voor haar derde album. Safe Trip Home verscheen op 17 november 2008. De eerste single daaruit heet Don't Believe In Love.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Last van zweetvoeten? Deze tips houden ze fris

Last van zweetvoeten? Deze tips houden ze fris


http://static3.hln.be/static/photo/2013/11/16/11/20130724154750/media_xll_6008666.jpg


Met dit weer zijn zweetvoeten onvermijdelijk, helaas gaat dit vaak gepaard met een onaangename geur. Dit komt doordat zweet de perfecte broeihaard voor bacteriën is, wat kan leiden tot een ondraaglijke stank.

Dermatoloog Stephen Mandy zegt dat bacteriën welig tieren in hete, vochtige omstandigheden en ze voeden zich met de dode huicellen van je voeten. Vandaar dat zweetvoeten haast onvermijdelijk zijn op hete zomerdagen.

- Laat je voeten ademen, dit doe je door zo vaak mogelijk sandalen te dragen waarbij het vocht van je voeten kan verdampen. Sneakers en ballerina's zorgen namelijk dat er geen frisse lucht aan kan.

- Koop ademende sokken, vaak zijn deze uit synthetisch materiaal gemaakt. Katoenen sokken absorberen het vocht wat betekent dat je natte sokken kunnen leiden tot stinkvoeten en blaren. Bewaar een extra paar in je tas en verander ze in de loop van de dag.

- Witte azijn bestrijdt bacteriën, ook je voeten wassen met zeep en water helpt. Maak wel dat je je voeten onmiddellijk droogt. Als je geen water bij de hand hebt, kan antibacteriële gel helpen. Een badje van een kopje witte azijn met lauwwarm water waarin je je voeten een kwartiertje laat weken om de dag kan ook helpen.

- Breng een dunne laag talkpoeder aan voor je je sokken en schoenen aantrekt om het vocht te absorberen. Je kunt ook een antitranspirant aan de zool van je voeten en tussen je tenen aanbrengen voor je gaat slapen en na je ochtendlijke douche.

- Wissel regelmatig van schoenen, zo geef je ze de kans uit te drogen nadat je ze hebt gedragen. Als ze echt ruiken, laat ze dan buiten luchten en draag wasbaar schoeisel.

- Als je voetproblemen echt de spuigaten uitlopen is het mogelijk dat je met de aandoening overmatig zweten kampen. Als je voeten, oksels of voorhoofd altijd erg nat zijn, dan kan je arts hier medicatie voor geven of kun je botox laten inspuiten om het zweten tot een minimum te beperken. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Eindelijk Zeeuwse mosselen

Eindelijk Zeeuwse mosselen


http://static3.hln.be/static/photo/2013/14/6/7/20130724155423/media_xll_6008707.jpg


Het nieuwe seizoen van de Zeeuwse mosselen is vandaag van start gegaan in Yerseke, een gemeente in de Nederlandse provincie Zeeland. De start van het seizoen vindt daarmee zowat drie weken later plaats dan vorig jaar. De prijzen die de mosselen halen op de veiling, zijn wel vergelijkbaar met die van 2012, meldt het mosselkantoor in Yerseke.

Dat de nieuwe oogst mosselen van Zeeuwse bodem er later is dan andere jaren, heeft te maken met de aanhoudende koude van dit voorjaar. "Die koude had gevolgen voor de groei van de mosselen. Daarom hebben de mosselkwekers en handelsbedrijven beslist om de mosselen iets meer tijd te geven", zegt Christine Fijnhaut van het mosselkantoor.

Volgens haar hebben de mosselen, mede dankzij de hogere temperaturen van de voorbije weken, ondertussen wel de gewenste kwaliteit. "Ze hebben een gevulde schelp en smaken lekker", zegt ze.

Over de prijs die de consument zal moeten betalen, kan Fijnhaut nog niets zeggen. "Daar hebben we geen zicht en invloed op, daar beslissen de restauranthouders en supermarkten zelf over." Op de veiling zijn de prijzen alvast "vergelijkbaar met vorig jaar bij de start van het seizoen", aldus Fijnhaut.

Tijdens het seizoen van de Zeeuwse mossel, dat loopt van juli tot april, wordt jaarlijks gemiddeld vijftig miljoen kilogram mosselen geproduceerd. Ongeveer zestig procent daarvan wordt uitgevoerd naar België.

Mosselen worden al meer dan 150 jaar gevist in de Nederlandse wateren. De twee kweekgebieden zijn de Oosterschelde en de Waddenzee, samen goed voor ongeveer 7.000 hectare. (br.hln)




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevangengenomen dolfijn weet te ontsnappen

Gevangengenomen dolfijn weet te ontsnappen


http://static2.hln.be/static/photo/2013/5/16/1/20130724120404/media_xll_6008071.jpg


Een gevangengenomen dolfijn in Zuid-Korea die werd klaargestoomd om opnieuw vrijgelaten te worden, heeft maanden voor haar bevrijding zelf het hazenpad gekozen. Dat schrijft de milieuwebsite Treehugger.

Het vrouwelijke dier belandde in 2009 per ongeluk in een vissersnet voor de kust van het eiland Jeju (Zuid-Korea). In plaats van de dolfijn los te snijden en weer vrij te laten -zoals de wet voorschrijft- verkochten de vissers haar aan een lokaal dolfinarium, waar ze de naam Sampal kreeg en gedurende vier jaar in een klein zwembad werd ondergebracht.

De gevangenschap in armzalige omstandigheden kwam ter ore van steeds meer Zuid-Koreanen, en de roep om het dier vrij te laten werd steeds luider. De zaak werd aanhangig gemaakt en de rechter volgde het oordeel van de activisten: Sampal kreeg haar vrijheid terug.

Na de uitspraak werd ze voorbereid op een nieuw leven in de natuur. Dat gebeurde in een deel van de zee dat met netten was afgespannen. Dolfijnen zijn slimme beesten, dat wisten we al, en ook dit exemplaar bleek erg bij de pinken. Maanden voor haar effectieve vrijlating wist het dier immers te onsnappen via een smalle scheur in het maaswerk van een van de netten.

Angst bij de verzorgers dat Sampal haar ontsnapping niet zou overleven, bleek onterecht. Het dier leeft nog, meldden Zuid-Koreaanse media. Onderzoekers van het Cetacean Research Center zouden Sampal hebben teruggevonden, ruim 96 kilometer van de plaats waar ze werd vastgehouden.

En daar stopt het 'feel good'-verhaal niet: het dier werd al zwemmend gespot tussen circa 50 andere dolfijnen, waarvan wordt vermoed dat het dezelfde dieren zijn als waarbij Sampal leefde voor ze vier jaar geleden van haar vrijheid werd beroofd. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het gevaar van teken wordt onderschat in België

Het gevaar van teken wordt onderschat in België


http://static1.hln.be/static/photo/2013/10/0/5/20130724093004/media_xll_6007715.jpg


Teken zijn volgens beschikbare cijfers elk jaar verantwoordelijk voor een duizendtal gevallen van de ziekte van Lyme in België, maar deze cijfers zouden een onderschatting zijn. Dat zegt Valérie Obsomer, onderzoekster aan de UCL, in de krant L'Avenir.

Obsomer pleit voor beter onderzoek naar het fenomeen en meer sensibilisering bij de bevolking.

"Door de gegevens waarover we beschikken te verzamelen, hebben we gezien dat teken die ziektes dragen zich zowat overal bevinden, zelfs aan de kust", aldus de onderzoekster. "Bovendien blijkt dat er zones zijn waar heel veel teken leven en hebben we in de teken in België verschillende ziektekiemen ontdekt, niet enkel de ziekte van Lyme."

Met het huidige observatiesysteem hebben we geen goed beeld van het aantal gevallen van de ziekte van Lyme in België, stelt Obsomer, die schat dat elk jaar 15.000 gevallen van de ziekte voorkomen.

In afwachting van een nieuw observatiesysteem vraagt Obsomer aan de bevolking om op de website www.tekentiques.net aan te geven waar ze door een teek zijn gebeten. (br.hln)




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom 99-jarige man niet met pensioen wil en zijn baas hem niet wil ontslaan

Waarom 99-jarige man niet met pensioen wil en zijn baas hem niet wil ontslaan


http://static1.hln.be/static/photo/2013/3/5/5/20130723141138/media_xll_6006530.jpg


Nadat Newton Murray veertig jaar lang voor Texaco in Trinidad gewerkt had, emigreerde hij in 1970 naar Florida. Hoewel de man daar makkelijk van zijn pensioen kon leven, ondertekende hij een nieuw arbeidscontract als bewaker van een parking. Die job oefent hij nog steeds uit op zijn 99ste en daarmee is Newton wellicht de oudste werknemer ter wereld. Voor het salaris moet hij het alvast niet doen. Hij is drie uur per dag onderweg voor een minimumloon. Maar de man, een weduwnaar, houdt van de routine en het gevoel ergens bij te horen. "Ik kan echt niet gewoon thuis in de zetel blijven zitten", aldus het kranige oudje. "Wat moet ik anders doen, de hele dag televisie kijken?" Ook zijn werkgever krijgt het niet over zijn hart om de ouderdomsdeken op straat te zetten, meldt de Tampa Bay Times. Hier leest u waarom.

Elke morgen om 3u30 loopt zijn wekker af. Hij draait zich om en prevelt: "God, geef me de kracht om op te staan." Het duurt een half uur, soms langer maar uiteindelijk waggelt hij naar de keuken voor zijn kopje thee. Drie dagen per week, ongeacht hoe de oude man zich voelt, trekt hij zijn werkpak aan met daarop 'Bama Sea Products' in grote letters genaaid.

Dan wikkelt hij een stukje gefrituurde kip in krantenpapier en trekt de deur van zijn huis achter zich dicht. Het is ondertussen 5u45. De wandeltocht naar de bushalte een paar straten verder kost hem twintig minuten. Voetje voor voetje schuifelt hij verder.

Vier uur nadat hij is opgestaan, komt hij aan op het werk, 'Bama Sea Products', een opslagplaats voor al het lekkers uit de zee. "Goeiemorgen, mijnheer Newton", roept een man met snor. "Dag kapitein", antwoordt hij en steekt zijn hand op. "Wat een mooie dag."

Voor hem, is namelijk elke dag mooi. In het woordenboek van Newton Murrray - iedereen noemt hem gemakkelijkheidshalve Meneer Newton - komt het woord pensioen namelijk niet voor. Nadat hij zijn proviand heeft weggeborgen, begint hij aan zijn dagtaak: het bewaken en onderhouden van de parking.

Een minimumloon om wat vuil bijeen te vegen. Het lijkt zo weinig maar voor meneer Newton is net dat heel veel waard. Hij heeft een doel, iets om handen. De man betekent iets. De bejaarde koestert zijn werk, zijn onafhankelijkheid, zijn vrijheid.  Ondertussen spaart hij voor een vliegticket naar Trinidad, zijn roots. "Het is erg mooi daar", vertelt Newton. "Voor mijn honderdste verjaardag wil ik er weer naartoe. Maar niet voorgoed want mijn job is hier."

Meneer Newton raakt mensen, hij inspireert ze met zijn levensvisie, attitude. Wanneer de man niet op het werk verschijnt omwille van een medsich onderzoek, zijn de collega's bezorgd. Als hij er niet is, dan gaapt de leegte.

"We kunnen makkelijk een jonge man met een bladblazer inhuren om de job te doen", verklaart zijn werkgever. "Die zou de klus in een uurtje kunnen klaren, terwijl Meneer Newton er een hele dag over doet. Maar wie krijgt het over zijn hart om een werknemer te ontslaan die nooit te laat komt of te vroeg vertrekt?" Bovendien veruitwendigt Meneer Newton nog iets anders in de ogen van zijn collega's. Hij is het baken van werkzekerheid. "Indien ze hem niet de laan uitsturen, dan heb ik niks om me zorgen over de maken", verduidelijkt inkoper Karl Holycross.

"Eigenlijk geeft zijn aanwezigheid een morele boost aan de arbeiders", stelt Michael Stephens, de advocaat van de firma en tevens de zoon van de eigenaar. "Hij voedt onze geestkracht, eerder dan de productiviteit. Deze werkplaats zou niet meer hetzelfde zijn zonder hem."

Tot slot, wat is volgens meneer Newton dan de betekenis van het leven? "Dat weet alleen God", besluit de man. Maar met de bezem in de hand lijkt hij alvast het geheim gevonden te hebben om niet te sterven.

"Het is 15u30, tijd om naar huis te gaan Meneer Newton", roept de man met de snor. De 99-jarige schuifelt de parking af, de einder en een nieuwe werkdag tegemoet. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vruchtwaterpunctie overbodig door nieuwe test

Vruchtwaterpunctie overbodig door nieuwe test


http://static0.hln.be/static/photo/2013/6/7/4/20130724082054/media_xll_6007654.jpg


De genetische labo's van onze ziekenhuizen zijn klaar om van start te gaan met een baanbrekende bloedtest. Die test kan een vruchtwaterpunctie vermijden voor zwangere vrouwen met een verhoogd risico op een baby met het syndroom van Down. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws.

Momenteel ondergaan vrouwen met een verhoogd risico op een baby met het downsyndroom een vruchtwaterpunctie. Zo'n punctie is echter niet zonder gevaar: bij een op de driehonderd vrouwen lokt de ingreep een miskraam uit. De nieuwe NIPT-test (Niet Invasieve Prenatale Test), die enkel een buisje bloed van de moeder vereist, is daarom veiliger.

"In ons land ondergaan elk jaar ruim 8.000 vrouwen een punctie", zegt Eric Legius, diensthoofd menselijke erfelijkheid aan het UZ Leuven. "Driekwart van hen doet dat omwille van een verhoogd risico op Down. Zij zouden dus perfect eerst voor de bloedtest kunnen kiezen. Pas als die een afwijking vaststelt, is er ook een punctie nodig."

"De techniek was lange tijd onvoldoende betrouwbaar", aldus gynaecologe Marleen Temmerman. "Maar nu de obstakels van de baan zijn, is dit een grote vooruitgang. Blijft enkel nog de vraag: is dit voor alle zwangere vrouwen weggelegd of reserveren we dit enkel voor de risicogroepen?"

Sinds begin dit jaar kunnen vrouwen voor een bloedprik al terecht in privélabo's in Antwerpen en Brussel en tellen daar 600 tot 750 euro voor neer. "Het succes van de bloedtest zal afhangen van de prijs en de terugbetaling", aldus Legius. "Welke vrouwen krijgen een vergoeding van de ziekteverzekering welke niet? Over die vraag moeten we overleggen met de ziekteverzekering", klinkt het. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hij was een zij, zij was een hij: het transgender koppel dat elkaar heeft gevonden

Hij was een zij, zij was een hij: het transgender koppel dat elkaar heeft gevonden


http://static1.hln.be/static/photo/2013/15/15/13/20130723140753/media_xll_6006523.jpg


Arin Andrews en Katie Hill zien eruit als een doodgewoon, jong koppel. Schijn bedriegt, want Arin (17) is geboren als meisje, terwijl zijn vriendin Katie (19) ter wereld kwam als jongen. Dit transgender koppel heeft elkaar dus echt gevonden, zo meldt de Daily Mail.

Arin en Katie leerden elkaar twee jaar geleden kennen in een supportgroep voor transgendertieners. De gemeenschappelijke ervaring bracht de twee bij elkaar. Sinds ze elkaar hebben leren kennen, is er al veel veranderd, maar ze hebben altijd steun gehad aan elkaar.

Een jaar geleden kon Katie (geboren als Luke) de operaties ondergaan die van haar een meisje maakten, met dank aan een anonieme donatie van 35.000 dollar nadat ze haar verhaal had gedaan in de plaatselijke krant in het Amerikaanse Tulsa (Oklahoma).

Onverwacht veel steun
Onlangs liet ook Arin (geboren als Emerald) zich ombouwen: ook hij heeft nu het lichaam was hij altijd al van droomde. "Meemaken hoe Katie reageerde op de operatie en wat ze doormaakte, was echt een grote hulp voor Arin", bekent zijn moeder Denise. Arins ouders hebben hem altijd gesteund.

"Ik was verrast door de steun die mijn familie me heeft geboden. Ik heb geluk dat ik op hen en Katie kan steunen", aldus Arin. Ook Katie krijgt steun van haar familie, en de relatie tussen de twee wordt aangemoedigd. Dat lijkt vanzelfsprekend maar dat is het niet echt: Arin en Katie leven in een zuidelijke staat, die deel uitmaakt van de Bible Belt. Een conservatieve, gelovige streek dus, met weinig tolerantie voor alles wat afwijkt van de norm.



Op school hadden de tieners het dan ook niet gemakkelijk. Katie werd gepest, Arin moest van school veranderen  nadat hij bekend maakte dat hij transgender was. Daarbij verloor hij vele vrienden.

"Mijn beste vriendin heeft me een tijdlang laten vallen. Nochtans deden we alles samen, we waren als zussen. Maar ik heb de kans gekregen om haar te tonen dat ik nog altijd dezelfde persoon ben, alleen in een mannenlichaam. Het heeft een tijdje geduurd, maar nu is ze terug. Ik heb geleerd dat als mensen echt van je houden, ze altijd terugkomen, ook al duurt het soms even."

Geen echte vrienden
Een nieuwe vriend die leerde dat Arin vroeger een meisje was, was minder vergevingsgezind. Idem voor de vriendinnen van Katie aan de universiteit: "Ze praatten gewoon niet meer tegen mij. Wellicht hebben ze viavia gehoord dat ik transgender ben."

De twee jongelingen laten het niet aan hun hart komen. Ze hebben elkaar en hun nieuwe lichamen. Ze poseren fier in zwemkledij: Arin voor het eerst met de platte borstkas die hij altijd al wilde, Katie in de bikini waar ze altijd van droomde.

"Ik haatte mijn borsten"
Arin is dolgelukkig. "Nu kan ik een tank top dragen. Dat kon ik voor de operatie niet, omdat ik mijn borsten afbond en dat was echt geen zicht. Ik kan gaan zwemmen zonder T-shirt, ik kan gaan wandelen... ik ben net als elke andere man nu."

De borsten waren lang een doorn in het oog van Arin. "Ik heb ze altijd al gehaat, het voelde alsof ze niet bij mij hoorden. Nu ze weg zijn, voel ik me eindelijk op mijn gemak in mijn  eigen lichaam."


Door zijn nieuwe lichaam, zien ook de anderen hem zoals hij altijd al gezien wou worden. "Ga ik naar een publiek zwembad of een fitness, dan kijkt er niemand raar. Voor hen ben ik gewoon een jongen, een magere jongen die probeert wat spieren bij te kweken."

De transformatie van Arin is niet compleet: hij heeft nog geen genitaliënoperatie ondergaan, en het is niet duidelijk of hij dat ooit zal doen. De operatie kan flink lastig zijn, en voorlopig is de fysieke transformatie voor hem voldoende.


"Voor mij is Arin gewoon Arin. Hij zag er altijd mannelijk uit voor mij, maar nu hij geopereerd is, heeft hij meer zelfvertrouwen en voelt hij zich goed in zijn vel."

"Doordat ik zelf transgender ben, begrijp ik Arin veel beter dan iemand anders. Ik weet hoe hij zich voelt, hoe goed hij zich nu voelt en hij compleet hij is als mens."

Denise, de moeder van Arin beaamt: "Het enige wat een transgender wil, is een fysieke transformatie, zodanig dat ze volledig worden als persoon.  Niet iedereen begrijpt dat. Vele ouders maken zich zorgen als hun kind van geslacht verandert. Maar alle kinderen worden iemand anders dan ze waren op babyfoto's. Of ze nu veranderen van geslacht of niet, ze worden onafhankelijk ."

Nu hun uiterlijke transformatie compleet is hopen de tieners dat mensen hen zullen accepteren in hun 'nieuw' geslacht en dat de moeilijkheden van het verleden voorgoed in het verleden blijven. (br.hln)




» Reageer (0)
23-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bonnie Raitt - Pride And Joy

Bonnie Raitt - Pride And Joy 

Om haar te beluisteren druk op de foto







Bonnie Raitt (Burbank (Californië), 8 november 1949) is een Amerikaanse zangeres, liedjesschrijfster en gitaarspeelster.

Ze is de dochter van Broadway musicalster John Raitt. Ze begon gitaar te spelen toen ze twaalf jaar oud was. Na de middelbare school begon ze in Rhythm and Bluesclubs te spelen. In 1983 werd ze geloosd door haar platenlabel, Warner Bros. Records, onder andere vanwege alcohol- en drugsgebruik, maar verdween allerminst uit de muziekscene.

Na meer dan 20 jaar opnames en optredens, bereikte Bonnie Raitt succes met haar tiende album. "Nick of Time" kwam in de top te staan in de Verenigde Staten en won drie Grammy Awards. Tegelijk kreeg ze een vierde Grammy voor haar duet "In the Mood" met John Lee Hooker op zijn album "The Healer".

Hierna kreeg ze nog drie Grammy Awards voor haar album uit 1991, "Luck of the Draw", waarna ze in 1994 nog twee Grammy's kreeg met haar album "Longing in Their Hearts".


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dolfijnen roepen elkaar bij naam

Dolfijnen roepen elkaar bij naam

Klik op de foto om het filmpje te bekijken





Wilde dolfijnen gebruiken unieke fluitsignalen om elkaar te identificeren. Tot die conclusie komen wetenschappers van de Universiteit van St. Andrews in Schotland. Bij het nabootsen van de geluiden reageerden de dolfijnen afzonderlijk op hun eigen fluitsignaal. De resultaten verschenen deze week in het Amerikaanse tijdschrift PNAS.

De wetenschappers omschrijven de unieke fluitsignalen als 'signature whistles'. De dolfijnen reageren op hun eigen fluitsignaal door het geluid terug te maken. De dieren reageerden niet op de signalen van anderen. De onderzoekers concluderen: "Dolfijnen lijken de enige (niet-menselijke) zoogdieren die aangeleerde signalen gebruiken om elkaar te onderscheiden in hun natuurlijke communicatie".

Basiskenmerk menselijke taal
Het 'labelen' met aangeleerde signalen is een basiskenmerk van menselijke taal, maar komt in het dierenrijk nauwelijks voor. Dieren gebruiken wel specifieke geluiden om situaties of objecten te onderscheiden, maar die signalen, zoals alarm slaan of roepen om voedsel, zijn aangeboren en niet aangeleerd. De dolfijn blijkt daarop een uitzondering te zijn.

"Dolfijnen leven in een driedimensionale omgeving zonder duidelijke herkenningspunten, daarin moeten ze bij elkaar blijven als een groep", zegt Dr. Vincent Janik tegen de BBC. "Ze kunnen elkaar meestal niet zien, onde rwater kunnen ze elkaar niet ruiken en ze blijven niet constant bij elkaar in de buurt. In die grootse omgeving hebben dolfijnen een efficiënt systeem nodig om contact met elkaar te houden".

Voor het onderzoek namen de wetenschappers de geluiden van wilde tuimelaars op en speelden de unieke fluitsignalen af op onder water geplaatste speakers. Daarnaast lieten ze de dieren geluiden van andere dolfijnenpopulaties horen. De dieren reageerden alleen op hun eigen fluitsignalen, door zelf het signaal terug te maken. De onderzoekers denken dat de dolfijnen communiceren als mensen: ze reageren als ze hun naam noemen.  (br.hln)




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Is het een boot, is het een jurk... nee, het is beide!

Is het een boot, is het een jurk... nee, het is beide!


http://static2.hln.be/static/photo/2013/18/2/7/20130723154833/media_xll_6006697.jpg


Stel: je bent een vrouw en draagt een vrolijke zomerjurk. Het is een warme dag en je bedenkt dat bootje varen wel tof zou zijn. Enig probleem... je hebt geen boot. Wel, de Australische kunstenares Jacqueline Bradley helpt daar een handje bij.

Met de 'boat dress' zorgt ze ervoor dat je zowel modieus voor de dag komt in een gebloemde zomerjurk, als ongestoord kan bootje varen telkens je daar zin in hebt. Enig probleem is natuurlijk wel dat alles onder de middel sowieso nat wordt....

De jurk is geen mode, maar een kunstwerk dat gemaakt werd in 2011 naar aanleiding van de tentoonstelling The Outdoors Type, in het Australische Canberra. Het is nog op verschillende plaatsen in Europa te zien tot 2014, als onderdeel van de rondreizende tentoonstelling Futuro Textiles.


http://static3.hln.be/static/photo/2013/16/15/1/20130723154925/media_l_6006676.jpg


Jacqueline Bradley is niet bepaald aan haar proefstuk toe. Ze maakte ook al een duopicknickjurk, ook onderdeel van The Outdoors Type; desintegrerende wanten, een bril van waterglazen of een jas in de vorm van een vlieger.

Bradley legt uit: "Mijn ontwerpen zijn een manier om te interageren met de omgeving, een thuis en het gevoel van ruimte." (br.hln - foto's
Jacqueline Bradley)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stijgend waterverbruik in Vlaanderen door hitte

Stijgend waterverbruik in Vlaanderen door hitte


http://static3.hln.be/static/photo/2013/1/13/12/20130722170708/media_xll_6004362.jpg


Vlaanderens grootste drinkwatermaatschappij, De Watergroep, produceert de afgelopen dagen meer water dan de gemiddelde dagproductie van vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van De Watergroep, die water levert in 170 steden en gemeenten in West- en Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Limburg.

In Limburg piekte de productie vrijdag 19 pct boven het gemiddelde, zaterdag en zondag telkens tien pct. Ook in West-Vlaanderen (+ 13 pct) en Oost-Vlaanderen (+ 8 pct) was er vrijdag een piek (+13 pct). In Vlaams-Brabant werd zaterdag 17 pct meer geproduceerd. Zondag werd overal tussen 4 en 10 pct meer geproduceerd dan gemiddeld.

"Tijdens langdurige hitteperiodes zien we makkelijk een meerverbruik van 25 pct of nog meer zelfs, maar daar zitten we dus nog niet aan", verduidelijkt woordvoerster Kathleen De Schepper. Mogelijke verklaringen zijn ook dat ondertussen veel mensen op vakantie zijn vertrokken en dat bedrijven gesloten zijn. Daarnaast beschikken ook heel wat gezinnen allicht nog over een (kleine) voorraad regenwater. (br.hln)




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Seksueel genot vier keer groter voor niet-besneden mannen

Seksueel genot vier keer groter voor niet-besneden mannen


http://static0.hln.be/static/photo/2013/0/5/1/20130722172838/media_xll_6004456.jpg


Een nieuwe studie in de British Journal of Urology International toont aan dat mannen met een intacte voorhuid meer van seks genieten. Niet besneden mannen zouden zelfs tot vier keer meer seksuele gevoeligheid hebben dan hun besneden seksegenoten. De auteurs van de weliswaar beknopte studie vergelijken het verlies aan gevoel door besnijdenis met het wegsnijden van de huid van onze tien vingertoppen.

Bij de uitgevoerde tests bleken niet-besneden mannen evenveel of meer huidgevoeligheid op hun penis en voorhuid te hebben dan besneden mannen. Bij de besnijdenis worden de meest gevoelige delen van de penis verwijderd.

De studie die aantoont dat besnijdenis resulteert in een afname van het seksueel plezier van de man wordt al meteen gecontesteerd. Een andere, ruimere studie, houdt het er op dat "vooraleer volwassen mannen of ouders de besnijdenis van hun zoon zonder medische noodzaak overwegen, zij moeten geïnformeerd worden over het belang van de voorhuid bij de mannelijke seksualiteitsbeleving". Het British Journal of Urology International meldt dat eerstvernoemde studie niet tot overhaaste conclusies mag leiden en dat verder onderzoek noodzakelijk is.

Hoe dan ook gaan in de VS, waar besnijdenis onder alle geloofsgroepen gangbaar is, stemmen op die besnijdenis bestempelen als een aanslag op de fysieke integriteit van de man.

Tegenstanders voeren aan dat mannelijke besnijdenis grotendeels hetzelfde doet als vrouwenbesnijdenis. Toch worden vrouwen in de VS en in tal van andere landen bij wet beschermd tegen elke vorm van genitaal snijden. Tegenstanders van besnijdenis oordelen dat ouders niet het recht hebben hun zoon of dochter te onderwerpen aan een ingreep die hun gevoeligheid aantast, net zoals een oogoperatie die ons zicht tot zwart-wit zou herleiden wettelijk niet kan.

Decennialang werd aangenomen dat besnijdenis proper en gezond is en de man beschermt tegen soa's. Nu wordt aangevoerd dat besneden mannen vaak weigerachtig staan tegenover het dragen van een condoom, dat de gevoeligheid nog verder verlaagt. Daarenboven wanen besneden mannen zich vaak 'veilig', wat hen nog meer aanspoort tot onbeschermde seks. (br.hln)



» Reageer (0)
22-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prinses Kate bevallen van zoon

Prinses Kate bevallen van zoon


http://static0.hln.be/static/photo/2013/1/15/13/20130722084724/media_xll_6002443.jpg


Zopas werd bekendgemaakt dat prinses Kate bevallen is van een jongen. De vooralsnog naamloze baby werd geboren om 16.24 uur Britse tijd (17.24 uur bij ons) en weegt 3,799  kilo. Moeder en kind stellen het goed, zo laat het paleis weten. Het kind wordt de derde in rij voor de troonsopvolging, na zijn opa prins Charles en zijn vader William.

De hertogin van Cambridge was vanochtend rond zes uur samen met haar echtgenoot prins William naar het St. Mary's Hospital in Londen gegaan om er te bevallen. In dezelfde privévleugel van de kliniek beviel prinses Diana 31 jaar geleden van prinses William, twee jaar later van zijn broer Harry.

Prins William was aanwezig tijdens de bevalling. Hij belde koningin Elizabeth, zijn vader prins William en zijn broer Harry om hen het nieuws te melden. Naar koninklijke traditie werd de koninklijke geboorte bekendgemaakt vanop een ezel op de voorkoer van Buckingham Palace. De hele koninklijke familie is naar verluidt opgetogen met de komst van het derde achterkleinkind van de koningin.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zoo van Antwerpen vierde 170ste verjaardag in stijl

Zoo van Antwerpen vierde 170ste verjaardag in stijl


http://oi44.tinypic.com/5jy782.jpg


De Zoo van Antwerpen is gisteren exact 170 jaar oud geworden en dat is een heel weekend lang letterlijk in stijl gevierd met een 'Belle Epoque picknick'. Onder de - mede dankzij het prachtige weer - vele duizenden bezoekers waren er heel wat piekfijn uitgedost in de zwierige negentiende-eeuwse stijl.

De Zoo werd in 1843 opgericht door toenmalig Antwerps schepen en latere burgemeester Jan Frans Loos en op 21 juli van dat jaar officieel geopend. In de loop der jaren is de dierentuin uitgegroeid tot een grote toeristische trekpleister, pal naast het station Antwerpen-Centraal.

Sinds enkele jaren probeert de KMDA (Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen) de Zoo opnieuw in de oude architecturale glorie te herstellen, door verschillende van de dierenverblijven om te bouwen en te renoveren volgens de originele plannen. Onder meer het zeehondenverblijf werd al op die manier onder handen genomen. De voorlopig laatste in de rij is het aquarium, een ruim honderd jaar oud beschermd gebouw waarvan de bekleding in hetzelfde Franse marmer als destijds in ere is hersteld.

Het verjaardagsfeest van dit weekend gaf de bezoekers niet enkel de kans om zich in lange hoepeljurken of kostuumvesten te hijsen, er waren bijvoorbeeld ook historische danslessen. Kinderen konden zich dan weer volledig laten gaan bij een reeks nostalgische spelletjes zoals zaklopen, sjoelen en croquet. (br.hln)




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meisjes minder besneden (maar niet overal)

Meisjes minder besneden (maar niet overal)


http://static2.hln.be/static/photo/2013/9/2/1/20130722170415/media_xll_6004351.jpg
Khady Koita, voorzitter van het Europees netwerk preventie meisjesbesnijdenis


Het aantal besnijdingen bij meisjes on Noord- en Oost-Afrika neemt over het algemeen af, maar de praktijk blijft wel ingeburgerd. In sommige landen is de daling indrukwekkend, in andere onbestaand. Dat meldt Unicef in een rapport. De meeste inwoners én wetten van de landen zouden nochtans tegen de praktijk zijn, maar door sociale druk blijven ouders de besnijdenissen regelen. Er is ondanks de dalende cijfers geen reden tot juichen: in de komende tien jaar zullen nog zo'n 30 miljoen meisjes besneden worden.

Eerst het goede nieuws: in de 29 onderzochte, Afrikaanse en Arabische landen neemt het draagvlak voor meisjesbesnijdenis af. Dat gebeurt zelfs in landen waarin nog altijd bijna elke vrouw wordt besneden, zoals Egypte en Soedan.

Ook zijn er minder meisjes besneden dan in de voorgaande generatie, maar de praktijk blijft ingeburgerd. 125 miljoen vrouwen zijn besneden, in de komende tien jaar zullen 30 miljoen meisjes hetzelfde lot ondergaan.

Het besnijden van de geslachtsorganen van jonge meisjes kan extreem pijnlijk zijn en tot gevaarlijke infecties zorgen. Maar ook wanneer ouders er geen voorstander van zijn, voelen ze zich toch sociaal verplicht om hun dochter te laten besnijden. Dat komt deels door een gebrek aan open communicatie over het gevoelige en private onderwerp.

"Dit rapport maakt duidelijk dat wetgeving alleen niet genoeg is. De uitdaging is om meisjes en vrouwen, jongens en mannen hardop te laten uitspreken dat ze deze schadelijke praktijk willen stoppen", zegt Geeta Rao Gupta, adjunct-directeur van UNICEF Internationaal. "Nu blijft de gewoonte bestaan omdat 'iedereen' het zou goedkeuren."

Niet elk meisje in Noord- of Oost-Afrika loopt evenveel kans om besneden te worden.

De kans dat een Keniaans of Tanzaniaans tienermeisje (15-19 jaar) is besneden, is drie keer kleiner dan bij een vrouw tussen de 45 en 49 daar. In Benin, de Centraal Afrikaanse Republiek, Irak, Liberië en Nigeria is die kans half zo groot.

In Somalië, Guinee, Djibouti en Egypte is er werk aan de winkel: daar neemt meisjesbesnijdenis nauwelijks af: nog altijd is 90 procent van de meisjes en vrouwen tussen de 15 en 49 jaar genitaal verminkt.

In landen als Tsjaad, Gambia, Mali, Senegal, Soedan of Jemen is zelfs helemaal geen daling. (br.hln - foto ANP)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kwart miljoen bezoekers op eerste weekend Gentse Feesten

Kwart miljoen bezoekers op eerste weekend Gentse Feesten


http://static1.hln.be/static/photo/2013/10/12/8/20130722150730/media_xll_6003953.jpg


Het bezoekersaantal op de Gentse Feesten klokte dit weekend af op een kwart miljoen miljoen bezoekers. Wegens de hitte wordt een tweede waterbar geplaatst, waar bezoekers gratis drinkwater kunnen krijgen.

Behalve de waterbar aan het Belfort komt in het Zuidpark een tweede waterbar, waar de 'Gentse Feesten for kids' plaatsvinden. "We hebben organisatoren van kinderspektakels gevraagd om voldoende water te voorzien", aldus feestenburgemeester Peeters. "We roepen ouders ook op daar extra aandacht aan te besteden."

Door de hitte noteerden de hulpdiensten ook iets meer verzorgingen. Het Rode Kruis verzorgde gisteren 143 mensen, en de spoeddiensten verzorgden er 27. Er werden 12 personen met een ziekenwagen afgevoerd.

De Gentse Feesten lokten gisteren 100.000 bezoekers. Het vuurwerk trok 's avonds 27.000 kijklustigen, een kwart meer dan vorig jaar. De pendeltram tussen Flanders Expo en de Korenmarkt vervoerde ruim 25.000 bezoekers, en de feestbussen 's nachts 2.100. In beide gevallen is dat 35 procent meer dan vorig jaar.

Ernstige incidenten deden zich nog niet voor, er waren wel enkele markante voorvallen. Zo bedankte de politie een feestvierder die tegen het commissariaat in de Ridderstraat aan het plassen was met een GAS-boete. In de Ottogracht werd een vrouw opgepakt die zich op straat uitkleedde. Omdat ze op het commissariaat niet van ophouden wist, werd ze tijdelijk opgesloten.  (br.hln)



» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!