Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




05-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wist je dit al over sinaasappelhuid?

Wist je dit al over sinaasappelhuid?


http://static0.hln.be/static/photo/2013/3/0/1/20130705124103/media_xll_5964331.jpg


Ruim 85 tot 92 procent van alle vrouwen wordt tot op zekere hoogte geplaagd door de bobbelige structuur die we kennen als cellulite of sinaasappelhuid. Wie bladert in magazines of rondloopt in winkels vol schoonheidsproducten weet dat er een overdosis aan "wondermiddeltjes" op de markt is om die perfecte, gladde billen te bereiken. Allemaal zever in pakjes. Lees hier enkele harde feiten over cellulite.

Het woord 'cellulite' werd enkele decennia geleden in het leven geroepen in één of ander Europees kuuroord om het bobbelige uitzicht op de huid in vrouwelijke probleemzones (kont, heupen, dijen, benen) te omschrijven. Uiteraard werd vrijwel meteen geld geroken en zo ontstonden allerhande behandelingen, zalfjes en andere zogezegde wondermiddeltjes om de "plaag" aan te pakken.

Wie de strijd met de sinsaasappelhuid al meermaals heeft verloren, weet dat deze oppervlakkige, passieve behandelingen niets uithalen, integendeel. Hoewel (dure) cellulitebestrijdende crèmes uit de grond blijven schieten als paddenstoelen moet je beseffen dat geen enkel van deze producten effectief helpt. Cellulite is namelijk geen huidprobleem, maar wel een onderliggende, structurele storing aan de spiervezels. Op wat artificiële gladheid na doen al deze crèmes en lotions dus niets aan het echte probleem.

Daarbij aansluitend zijn ook al die peperdure wonderbehandelingen nutteloos. Van lipomassages tot ingepakt worden in allerhande warme folies, het blijven stuk voor stuk sluwe reclamestunts voor wanhopige, met complexen overladen vrouwen. Ook hier kan je misschien tijdelijk in de wolken zijn door het resultaat, maar wie haar bankrekening niet blijft plunderen voor herhalingen, zal binnen de kortste keren weer geplaagd worden door die gevreesde bobbeltjes.

Veel vrouwen (en artsen!) geloven nog steeds in twee verstrengelde, hardnekkige mythes rond cellulite: 1. Sinaasappelhuid is niet genetisch bepaald en 2. Het is geen permanent probleem. Hoewel je het vaak bij zowel moeder als dochter zal zien, wil dat niet zeggen dat het genetisch is. Het is gewoon vooral een vrouwenprobleem (lees: gemiddeld bij 90 procent).

Aangezien sinaasappelhuid een structureel probleem is, kan je het op eender welke leeftijd en met eender welk conditieniveau aanpakken met eenvoudige, maar specifieke bewegingen die gericht zijn op de probleemzones. Het maakt ook niet uit of je cellulite krijgt in je pubertijd, na de zwangerschap of pas in je menopauze, het blijft het gevolg van verschraalde spiervezels onder de uitgezakte, ingedeukte huid. De enige bewezen manier om sinaasappelhuid weg te werken (en weg te houden) is specifieke spierversteviging.

Door de spiervezels te versterken, worden de onderhuidse lagen zachtjes naar buiten gedrukt, met als gevolg een zachte, stevige huid. Meer spierweefsel betekent ook een betere vetverbranding, wat vrouwen met complexen over heupen, billen en dijen alleen maar ten goede kan komen.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blind koppel verloofd dankzij verliefde geleidehonden

Blind koppel verloofd dankzij verliefde geleidehonden


http://static0.hln.be/static/photo/2013/7/1/6/20130704141136/media_xll_5961561.jpg


Claire Johnson (50) en Mark Gaffrey (52) hebben ware liefde in elkaar gevonden. Zien kunnen ze elkaar niet, want ze zijn beiden blind. Het waren hun geleidehonden Venice en Rodd die de twee bij elkaar brachten tijdens een cursus voor blindengeleidehonden.

De twee honden, beide drie jaar oud, werden maatjes en onafscheidelijk tijdens de trainingen. Ze mochten elkaar zo dat hun baasjes volgden. Na een relatie van elf maanden besloten Claire en Mark uit het Engelse Stoke-on-Trent te gaan trouwen.

Mark, die al sinds zijn geboorte blind is ontmoette Claire voor het eerst tijdens een twee weken durende cursus voor zijn hond Rodd. "Tijdens de trainingen leken onze honden iets te weten wat wij niet wisten. Ze speelden altijd samen en knuffelden. Volgens de trainer waren de twee 'het koppel van de cursus' en ze brachten ons ook samen. Ook al wonen we vlak bij elkaar, we hadden elkaar nog nooit ontmoet. Ik geloof niet in het lot, maar dit lijkt wel voorbestemd."

Claire, die op latere leeftijd blind werd door suikerziekte, zette de eerste stap door Mark mee te vragen een kop koffie te gaan drinken. "We hadden gelijk een klik. Mark sms'te me op een gegeven moment: 'Als je wilt kan ik je leven een stuk gelukkiger maken.' Uiteindelijk vroeg hij me op Valentijnsdag ten huwelijk."

Ook de twee honden hebben elkaar helemaal gevonden. "Ze slapen in hetzelfde bed en zijn net zo verliefd als Mark en ik. Ze zullen ons op onze trouwdag begeleiden naar het altaar en dragen de ringen", vertelt Claire. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jazzmuziek zet zeehond Casey aan het dansen

Jazzmuziek zet zeehond Casey aan het 'dansen'

Klik op de foto om het filmpje te bekijken





Het zeeluipaard Casey in de Taronga Zoo in het Australische Sydney is in haar nopjes als ze de jazztonen uit de saxofoon van een van haar verzorgers hoort. Dat leert althans de video die de Britse krant The Guardian op haar website plaatste.

Voor Casey, het enige zeeluipaard ter wereld dat in gevangenschap leeft, is het pure ontspanning, voor de verzorgers een experiment. Met de muziek willen ze het leven van het dier in de watertank verrijken. Ze zijn ook benieuwd naar hoe Casey reageert op de verschillende tonen.

Ze glijdt niet alleen gezwind door het water als ze de muziek hoort, "soms 'zingt' Casey ook terug", stelt Ryan Tate, die de interactie tussen het dier en saxofonist Steve bestudeert. Van zeeluipaarden was al geweten dat ze kunnen 'zingen', vooral in de paartijd en mogelijk ook om hun territorium af te bakenen.

Steve treedt niet alleen op voor de watertank, maar speelt ook muziek voor de olifanten van de zoo, weet ABC News. Beelden van dansende of zingende olifanten zijn er echter (nog) niet...



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recordbedrag van 10,75 miljoen euro voor werk van El Greco

Recordbedrag van 10,75 miljoen euro voor werk van El Greco

http://static1.hln.be/static/photo/2013/7/10/9/20130705111611/media_xll_5964069.jpg


Het schilderij 'Sint-Dominicus in gebed' van de Grieks-Spaanse barokschilder El Greco is gisteravond bij Sotheby's in Londen voor een recordbedrag van 9,154 miljoen pond (10,75 miljoen euro) onder de veilinghamer gegaan. Het schilderij kwam uit de verzameling van de in 2002 overleden Duitse arts Gustav Rau, die zijn collectie bij testament aan de VN-kinderorganisatie Unicef had nagelaten. Een deel van die 533 werken tellende verzameling wordt momenteel verkocht.

Op de veiling werden twee werken van El Greco (1541-1614) aangeboden. 'Christus aan het Kruis' werd op 3,4 miljoen pond afgehamerd. 'Sint-Dominicus' toont de 13de eeuwse geestelijke Dominicus Guzman, de stichter van de Dominicanenorde, die geknield zit te bidden naast een kruisbeeld. De achtergrond toont een donkere, kolkende lucht. (br.hln)




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geen stinkend gips meer dankzij dit exoskelet

Geen stinkend gips meer dankzij dit exoskelet


http://static0.hln.be/static/photo/2013/4/2/7/20130705095718/media_xll_5963857.jpg


Na eeuwen vol spalken en omslachtige gipsverbanden komt er anno 2013 eindelijk een einde aan het jeukende, stinkende en lompe antwoord op breuken bij miljoenen kinderen en volwassenen wereldwijd. Met dank aan de 3D-printtechniek werd namelijk een exoskelet ontwikkeld dat ventileert en bovendien waterbestendig, recycleerbaar en vederlicht is.

Het splinternieuwe gips kreeg de naam Cortex mee en werd ontwikkeld door Jake Evill. De technologie gaat aan de slag met de röntgenfoto's en een 3D-scan van de patiënt. Nadat een dokter de precieze locatie van de breuk aangeeft, berekent de software een patroon voor maximale ondersteuning en draagcomfort. Op basis van een algoritme ontstaat zo de 3D-print van het exoskelet, dat tot slot rond de gekwetste ledematen wordt aangebracht.

Anders dan het traditionele gips of de variant uit glasvezel is Cortex niet zwaar, noch lomp, waterbestendig, hygiënisch, recycleerbaar, licht, esthetisch en ijzersterk. Enige nadeel is het prijskaartje dat aan de opstart van deze higtech toepassing hangt (scanner, printer, software).

Wist u dat elke 5 seconden iemand een bot breekt? In Amerika alleen al zijn er jaarlijks 6,3 miljoen breuken. De meest voorkomende is de polsbreuk. In westerse landen krijgen inwoners gemiddeld te maken met 2 breuken op hun hele leven. Als we naar de Verenigde Staten kijken, dragen de resten van het traditionele gips bij tot 6.600 ton medisch afval per dag, een cijfer dat sinds 1992 jaarlijks met maar liefst 15 procent is gestegen. De recycleerbare Cortex is met andere woorden een broodnodig groen alternatief.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EBay neemt 2dehands.be over

EBay neemt 2dehands.be over


http://static3.hln.be/static/photo/2013/6/5/4/20130704150650/media_xll_5961769.jpg


De Belgische zoekertjeswebsite 2dehands.be wordt overgenomen door het Amerikaanse eBay, de grootste speler wereldwijd. Dat meldt 2dehands.be in een persbericht, dat geen overnamebedrag vermeldt.

"Door de krachten te bundelen met eBay zal 2dehands.be profiteren van hun expertise en innovatieve technologieën. Die zijn nodig om de site nog verder te verbeteren en de kwaliteit en snelheid te garanderen, ook met het steeds verder stijgende aantal bezoekers en zoekertjes", klinkt het bij 2dehands.be. Ook de Franstalige tegenhanger van de zoekertjessite, 2memain.be, zou overgenomen worden.

Naar eigen zeggen is 2dehands.be de grootste zoekertjessite van België. De website blijft gratis, luidt het tot slot. (br.hln)



» Reageer (0)
04-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bellewaerde doopt babygiraf Albert

Bellewaerde doopt babygiraf Albert


http://static0.hln.be/static/photo/2013/15/12/0/20130704105851/media_xll_5960790.jpg


Naar aanleiding van de troonsafstand van koning Albert II heeft Bellewaerde Park beslist de babygiraf die gisteren geboren werd in het dierenpark in Ieper de naam Albert te geven. Volgens het park gaat het ondertussen "zeer goed" met het girafje en krijgt het om de twee uur een fles melk toegediend door de verzorgers.

Het giraffenjong werd geboren om 13.28 uur, op dezelfde dag dat koning Albert II bekendmaakte dat hij afstand doet van de troon. "Het leek Bellewaerde Park dan ook zeer gepast" om het dier de naam Albert te geven. "Momenteel is een brief onderweg naar het koninklijk paleis met de vraag of koning Albert II dooppeter van de kleine giraf wenst te worden", meldt Bellewaerde Park.

De kleine Albert loopt naar verluidt al zeer vlot rond en is nieuwsgierig naar alles wat er rondom hem gebeurt. Hij krijgt ook 's nachts de fles. De dierenverzorgers werken de komende weken met een beurtsysteem zodat de babygiraf op tijd melk krijgt.

De babygiraf werd gisterenmiddag om precies 13.28 uur geboren. Het is al de derde bevalling van de achtjarige mamagiraf Simone sinds haar verblijf in Bellewaerde Park. Het jong stelt het goed, maar moest wel gevoed worden door de dierenverzorgers, omdat Simone weigerde het jong melk te geven.

Binnen een aantal dagen zou het jong al naar buiten kunnen, en kan het grote publiek de giraf bewonderen. Voor Bellewaerde Park is de geboorte een opsteker. Het park werkt namelijk mee aan een Europees kweekprogramma voor Rotschildgiraffen, waarvan er nog amper 650 exemplaren zijn in de hele wereld. Binnenkort zal ook Ghonda, de tweede vrouwelijke giraf in het park, bevallen.

Foto's, filmpjes en getuigenissen van de verzorgers zijn te vinden op www.babybellewaerde.com.  (br.hln)





» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom katten ons negeren

Waarom katten ons negeren


http://static2.hln.be/static/photo/2013/6/4/0/20130703120527/media_xll_5958045.jpg


Hoewel het vaak lijkt alsof katten er ongeïnteresseerd en afstandelijk bijliggen, stellen Japanse onderzoekers dat ze wel degelijk beseffen dat hun baasjes om aandacht vragen. Alleen houden ze zich soms van den domme door een ingebakken overlevingsstrategie.

Hoewel katten in tegenstelling tot honden vaak als afstandelijk gezien worden, luisteren ze wel degelijk naar de stemmen van hun baasjes. Zo ontdekten onderzoekers aan de universiteit van Tokyo dat ze perfect in staat zijn die te onderscheiden van vreemde stemgeluiden. Dit impliceert dat ze opletten, ook wanneer ze er apathisch lijken bij te liggen.

Tijdens de studie werden katten bestudeerd in hun vertrouwde huiselijke omgeving. De dieren kregen een mix van stemgeluiden te horen, waarin de stemmen van hun baasjes verwerkt zaten. Ze konden echter niet zien wie hen precies aansprak.

Door hun hoofden of oren in de richting van de spreker te bewegen, maakten de beestjes duidelijk dat ze de boodschap begrepen hadden, zeker bij stemmen die ze al vaker gehoord hadden. Bij het herkennen van hun eigen baasjes hadden de katten ook verwijde pupillen, een emotioneel signaal dat kan wijzen op opwinding.

Terwijl honden geëvolueerd en gekweekt zijn om de bevelen van hun baasjes gehoorzaam te volgen, is dat bij katten niet het geval. Toch bouwen ook zij een speciale band op met hun verzorgers, al tonen ze die emoties veel minder vanuit een evolutionaire overlevingsstrategie.

"Een goed voorbeeld hiervan is ziekte, iets wat katten vaak lang zullen verbergen omdat in het wild niemand hen kan redden en roofdieren extra veel aandacht hechten aan zwakke enkelingen", klinkt het. Na 10.000 jaar leven met mensen kunnen huiskatten al bijzonder goed communiceren met hun baasjes en doorgaans weten we ook maar al te goed wat onze pluizige vrienden van ons willen. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jonge lesbiennes liggen beter in de jobmarkt dan heterovrouwen

Jonge lesbiennes liggen beter in de jobmarkt dan heterovrouwen


http://static2.hln.be/static/photo/2013/5/10/10/20130703150028/media_xll_5958595.jpg


Eerst het goede nieuws: lesbische vrouwen worden niet gediscrimineerd op de jobmarkt. Zij hebben over het algemeen evenveel kans om uitgenodigd te worden voor gesprek als hetereovrouwen. Als we kijken naar leeftijd, ziet de situatie er anders uit. Indien werkgevers de kans hebben, nodigen ze vaker een jonge (25-jarige) lesbienne uit dan een jonge heterovrouw. Bij oudere dames (37+) was er geen verschil.

Jonge lesbiennes hebben een kwart meer kans op een jobinterview na een schriftelijke sollicitatie dan heteroseksuele leeftijdgenoten. Als ze een kind hebben stijgt dat zelfs tot 33 procent.

Heterovrouwen hebben dus niet alleen concurrentie van mannen, maar ook van lesbische vrouwen. Werkgevers linken (onbewust) heteroseksualiteit aan het krijgen van kinderen.

Lesbische vrouwen zouden minder geneigd zijn om kinderen te hebben, zwangerschapsverlof op te nemen of parttime te gaan werken omdat de zorg voor het huishouden evenwichtiger is verdeeld.

Ook hebben lesbiennes meer kans om uitgenodigd te worden als een man de kandidaten selecteert dan als een vrouw de kandidaten selecteert.

Een laatste verklaring is dat er een voorkeur bestaat om samen te werken met mensen die tot een seksuele minderheidsgroep behoren. België scoort op dat vlak zeer goed, beter zelfs dan landen als Oostenrijk, Griekenland, Cyprus en Zweden. Daar hebben lesbiennes minder kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek.

Dat bleek uit een doctoraatsonderzoek van Stijn Baert aan de universiteit van Gent. Hij reageerde op 576 bestaande vacatures met een dubbele fictieve sollicitatie. Beide keren waren de sollicitanten vrouw en getrouwd, maar één van de twee vermeldde nadrukkelijk de naam van een een vrouwelijke echtgenote. Door de gemiddelde kans op een reactie vanuit de werkgeverszijde te bestuderen, kon discriminatie geïdentificeerd worden.

Er werd vier soorten 'paren' uitgestuurd: vrouwen van 25 jaar met één kind, vrouwen van 25 jaar zonder kinderen, vrouwen van 37 jaar met één kind, vrouwen van 37 jaar zonder kinderen. (br.hln)



» Reageer (0)
03-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.dromerig bekijk ik de sterrenhemel


De afbeelding “http://www.hln.be/static/FOTO/pe/13/0/5/large_275570.jpg” kan niet worden weergegeven, omdat hij fouten bevat.


dromerig bekijk ik de sterrenhemel
zacht rozig schijnsel siert wolken
de zon doet nog een laatste poging
om de opkomende maan te versieren
doch vruchteloos verdwijnt ze in de nacht
terwijl de maan knipoogend lacht
zwoel en rustig is de nacht
en ik geniet van de rust om me heen
even geen gepraat... gelach of gejammer
alleen ik en de nacht



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koning Albert II geeft op 21 juli fakkel door aan prins Filip

Koning Albert II geeft op 21 juli fakkel door aan prins Filip


http://static2.hln.be/static/photo/2013/8/7/2/20130703181549/media_xll_5959187.jpg


"Ik stel vast dat mijn leeftijd en mijn gezondheid mij niet meer toelaten mijn ambt uit te oefenen zoals ik dat zou willen doen." Met die woorden heeft koning Albert II vanavond aangekondigd dat hij op 21 juli afstand doet van de troon ten gunste van prins Filip.

"Ik ben mijn tachtigste jaar ingegaan, een leeftijd die geen enkele van mijn voorgangers in de uitoefening van zijn ambt heeft bereikt", stak de koning van wal. "Ik stel vast dat mijn leeftijd en mijn gezondheid mij niet meer toelaten mijn ambt uit te oefenen zoals ik dat zou willen doen. Ik zou mijn plichten niet nakomen en mijn opvatting van de koninklijke functie niet huldigen mocht ik in die omstandigheden te allen prijze mijn ambt blijven bekleden."

"Na een regeerperiode van twintig jaar ben ik van mening dat het ogenblik is aangebroken om de fakkel naar de volgende generatie over te dragen. Ik stel ook vast dat prins Filip goed is voorbereid om mij op te volgen. Hij geniet samen met prinses Mathilde mijn volle vertrouwen."

"In de loop der jaren heb ik geleerd dat ons land op een buitengewone troef kan rekenen, en dat is u, waarde landgenoten. Met een bevolking die zo rijk is aan talenten, aan verscheidenheid, aan edelmoedigheid en energie is de toekomst van ons land in de beste handen. Het is dus met sereniteit en met vol vertrouwen dat ik u mijn voornemen meedeel om op 21 juli 2013, de dag van onze nationale feestdag, af te treden ten gunste van de troonopvolger: mijn zoon prins Filip."

"Dames en heren, tijdens mijn ganse regeerperiode heeft een vaste overtuiging ten betrekke mijn functie me geleid. De rol van de koning der Belgen bestaat erin ten dienste te staan van de democratie en zijn burgers. Het koningschap moet met zijn tijd meegaan. Op 20 juli zal ik jullie zoals gewoonlijk toespreken en daarna zal ik samen met de koningin en de nieuwe vorst de plechtigheden van 21 juli bijwonen."

Albert II volgde zijn broer Boudewijn op die plotseling op 31 juli 1993 in Spanje overleed. Albert besteeg de troon officieel op 9 augustus dat jaar en werd daarmee de zesde koning der Belgen. De eerste koning der Belgen, Leopold van Saksen-Coburg, legde op 21 juli 1831 de eed af. Albert II zal op deze nationale feestdag zijn ambt neerleggen en plaatsmaken voor Filip. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom nieuwe schoenen onweerstaanbaar zijn

Waarom nieuwe schoenen onweerstaanbaar zijn


http://static0.hln.be/static/photo/2013/15/7/11/20130703103713/media_xll_5957351.jpg


Het verlangen om iets nieuws te kopen is volgens Amerikaanse onderzoekers soms onweerstaanbaar omdat emoties en waardeoordelen door hetzelfde deel van het brein behandeld worden. Dit zorgt voor verwarring, waardoor we veel moeilijker onpartijdig kunnen oordelen over de economische waarde die vasthangt aan onze gegeerd aankoop.

Beslissen om een duur paar schoenen of een sportwagen te kopen voelt misschien aan als een strijd tussen je hart en je hoofd, maar eigenlijk zit het gewoon allemaal in je brein. Onderzoekers aan de Duke University ontdekten waarom de drang om iets nieuws te kopen zo onweerstaanbaar kan zijn.

Daarvoor gingen ze aan de hand van hersenscans kijken naar de manier waarop ons brein waardeoordelen velt, ook wel neuro-economie genoemd. Uit de studie blijkt dat dezelfde regio in de hersenen ook verantwoordelijk is voor een emotioneel oordeel. Alles speelt zich namelijk af in de ventromediale prefrontale cortex die zich tussen onze ogen bevindt.

Impulsieve aankopen zijn dan ook een rechtstreeks gevolg van deze overlappende processen omdat we hierdoor veel minder sterk zijn in het onpartijdig oordelen over de economische waarde van onze gegeerde aankoop. Het zou verder ook verklaren waarom emotionele liefdadigheidsacties doorgaans zo succesvol zijn. Ook de reclamewereld speelt al jaar en dag in op emoties om de waarde van bepaalde producten op te krikken, al wisten ze volgens deze Amerikaanse onderzoekers eigenlijk niet waarom het precies werkt.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boterhammen op school eten kost halve euro 'stoelgeld'

Boterhammen op school eten kost halve euro 'stoelgeld'


http://static2.hln.be/static/photo/2013/14/6/9/20130703063734/media_xll_5956704.jpg


Kinderen die 's middags hun boterhammen op school willen opeten, moeten daarvoor in Mechelen vanaf september een halve euro per dag betalen. Oorzaak is de halvering van het budget voor opvang, zo schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen.

De regeling geldt voor alle basisscholen in Mechelen en is gemaakt door het Onderwijs Overleg Mechelen (OOM), een overleg- en adviesplatform waarin, naast de schepen van Onderwijs, ook alle onderwijsnetten vertegenwoordigd zijn.

Voor de buitenschoolse opvang is voor 2013 nog maar 200.000 euro vrijgemaakt, in plaats van 420.000 euro. Het gemeenschapsonderwijs en het vrij gesubsidieerd onderwijs zijn samengekomen om te kijken hoe ze dat gat kunnen dichten. Schepen Marc Hendrickx (N-VA) sluit zich aan bij de beslissing van het MOO. Hij wijst erop dat ouders de opvang fiscaal kunnen inbrengen.

Ouders reageren verontwaardigd. Ook het tijdstip waarop de school over de tarieven communiceert zit sommigen dwars. (br.hln)



» Reageer (0)
02-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe Chinese wet verplicht kinderen om ouders te bezoeken

Nieuwe Chinese wet verplicht kinderen om ouders te bezoeken


http://static1.hln.be/static/photo/2013/6/5/1/20130702150808/media_xll_5954986.jpg


Volwassenen in China worden door een nieuwe wet die gisteren in werking is getreden verplicht om hun ouders te bezoeken. Mensen die de 'Rechten voor Ouderen'- wet niet respecteren kunnen een boete of zelfs een gevangenisstraf krijgen.

De nieuwe Chinese wet die volwassen kinderen verplicht om hun ouders te bezoeken is gecreëerd om het steeds groter wordend probleem van eenzame senioren op te lossen. De wet stelt dat volwassenen zich bezig moeten houden met de "geestelijke noden" van hun ouders en "senioren nooit mogen afsnauwen of negeren".

Veel mensen in China vragen zich echter af hoe de wet afgedwongen kan worden aangezien er niet gespecificeerd wordt hoe vaak de kinderen bij hun ouders op bezoek moeten gaan. De wet vermeldt enkel dat "zij die dicht bij hun ouders wonen regelmatig moeten langsgaan". De nieuwe regel wordt door tienduizenden Chinese internetgebruikers bespot.

Volgens Zhang Yan Feng, een advocaat uit Peking, is de wet eerder een boodschap om te sensibiliseren en een startpunt voor rechtszaken. "Het is moeilijk om deze wet in de praktijk toe te passen, maar niet onmogelijk" legt hij uit. "Als een zaak op basis van deze wet in de rechtszaal terecht zou komen zou die waarschijnlijk in een onderlinge regeling eindigen. Als dit niet lukt, zou het hof technisch gezien een persoon kunnen verplichten om zijn ouders vaker te bezoeken" zegt Zhang Yan Feng nog.

Het stijgend aantal ouderen is een groeiend probleem in China. Volgens statistieken van de Chinese overheid waren in 2010 178 miljoen mensen 60 jaar of ouder, tegen 2030 wordt verwacht dat dit cijfer zal verdubbelen. Nu de Chinese bevolking vergrijst zijn er in de Chinese media steeds meer verhalen te vinden van ouderen die door hun kinderen verwaarloosd worden. Zo kwamen er veel geschokte reacties nadat bekend werd dat een 91-jarige grootmoeder geslagen en uit haar huis gezet werd in de zuidelijke Jiangsu provincie in China nadat ze haar schoondochter om een kommetje rijst had gevraagd. Twee dagen later werd er een gelijkaardig verhaal gepubliceerd van een 100-jaar-oude vrouw die verplicht werd om in een varkensstal te slapen. Deze verhalen hebben blijkbaar toch geen draagvlak kunnen creëren voor de wet bij de Chinese bevolking.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Wereldwijd 21.000 planten en dieren bedreigd

Wereldwijd 21.000 planten en dieren bedreigd


http://static2.hln.be/static/photo/2013/5/3/7/20130702022338/media_xll_5953522.jpg


Wereldwijd worden bijna 21.000 soorten planten en dieren met uitsterving bedreigt. Dat constateert de internationale natuurorganisatie IUCN in een vandaag verschenen lijst.

De Rode Lijst van bedreigde soorten wordt jaarlijks door de organisatie uitgebracht. Sinds de vorige lijst zijn er ruim 1000 bedreigde soorten bij gekomen en drie soorten uitgestorven, namelijk een tandkarper, een soort hagedis en een zoetwatergarnaal.

De IUCN onderzocht in totaal ruim 70.000 plant- en diersoorten. Daarvan zijn er 799 uitgestorven en komen er 61 niet meer in het wild voor. De voornaamste bedreiging is verlies van leefgebied. Ook illegale jacht, vervuiling en klimaatverandering bedreigen de planten en dieren.

Verder ontdekten onderzoekers van de organisatie dat 34 procent van alle coniferen in de wereld wordt bedreigd. Geen enkele plantensoort kan zo hoog en oud worden als een conifeer. Ze leveren een bijdrage aan het terugdringen van klimaatverandering. Volgens een medewerker van de IUCN zijn coniferen ook belangrijk voor de economie. "We gebruiken de bomen bijvoorbeeld voor hout- en papierproductie, maar ze bevatten ook een grondstof voor kankermedicijnen", stelt hij.

De onderzoekers maken zich ook zorgen om de Indische bruinvis. Deze walvisachtige soort komt uitsluitend voor in de Chinese rivier de Yangtze en wordt bedreigd door illegale vispraktijken, watervervuiling, zandwinning en een toename van de scheepvaart in de rivier.

In mei hebben 21 internationale natuurorganisaties verklaard samen te gaan werken om het uitsterven van bedreigde dier- en plantensoorten tegen te gaan. Ze willen de overlevingskansen verbeteren en ervoor zorgen dat er geen bedreigde soorten meer uitsterven.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mosselen zijn veel te laat

Mosselen zijn veel te laat


http://oi43.tinypic.com/avpgky.jpg


De mosselkwekers zitten met de handen in het haar: door het slechte weer willen de Zeeuwse bodemcultuurmosselen maar niet groeien. Daardoor start het seizoen met minstens twee weken vertraging. Dat schrijft Het Nieuwsblad vandaag. Volgende week komt er duidelijkheid of het nog erger wordt.

Voorlopig is de seizoensstart voor de grondmosselen gepland op 17 juli, maar de kans bestaat dat die datum niet gehaald wordt. "De mossel is en blijft een natuurproduct. Wij hebben dat niet in de hand", zegt Hans Van Geesbergen, secretaris van de Producentenorganisatie Mosselcultuur.

In normale jaren gaan de mosselkwekers al in juni in de Oosterschelde en de Waddenzee kijken hoe het met de kwaliteit gesteld is. "We hebben dat al tweemaal afgelast. Volgende week proberen we opnieuw, in de hoop dat we op 17 juli kunnen starten."

Ondertussen liggen in de warenhuizen en de restaurants al wel hangcultuurmosselen. Die zijn van goede kwaliteit, zegt directeur Jan-Kees Marcus van Prins & Dingemanse. Hij verwacht dat de bodemcultuurmosselen dit jaar weer een stukje duurder zullen zijn, maar zeker is dat nog niet. (br.hln)




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eén op drie Belgen lijdt ooit aan psychische stoornis

Eén op drie Belgen lijdt ooit aan psychische stoornis


http://static1.hln.be/static/photo/2013/13/0/12/20130702055437/media_xll_5953587.jpg


Liefst één op de drie Belgen heeft ooit in zijn leven een psychische stoornis. Dat blijkt uit een rapport van denktank Itinera over onze geestelijke gezondheid. "Het aantal gedwongen opnames in ons land is in tien jaar tijd met 42 procent gestegen", aldus expert Pieter Van Herck vandaag in Het Laatste Nieuws.

Meer dan een kwart van de Belgen voelt zich 'psychologisch onwel' volgens het rapport, dat zich baseert op studies over het thema en interviews met meer dan 40 experts uit de sector. En één op de drie krijgt ooit in zijn leven psychische problemen, waaronder ook dementie. "Psychische stoornissen - met depressie en dementie op kop - zijn nu zelfs de grootste oorzaak van invaliditeit", aldus Van Herck.

Die mentale problemen zijn de belangrijkste oorzaak van invaliditeit (34 procent) en zorgen voor ruim een kwart van alle ziekteverzuim van meer dan 15 dagen. "Jaarlijks kost ons dit 14,8 miljard euro door ziekteverzuim, werkloosheid en mindere productiviteit."

Amper 1 op de 8 patiënten krijgt aangepaste zorg, aldus dit rapport. Een van de pijnpunten is dat we, tegen de internationale trend in, nog steeds te weinig inzetten op residentiële hulp, waarbij mensen worden opgenomen. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eindelijk hoop voor ernstig bedreigde Tasmaanse duivel

Eindelijk hoop voor ernstig bedreigde Tasmaanse duivel


http://static0.hln.be/static/photo/2010/1/11/5/20100921101723/media_xl_3880295.jpg


Een nieuw geneesmiddel biedt hoop voor de met uitsterven bedreigde Tasmaanse duivel, een klein vleesetend buideldier dat enkel voorkomt op het Australische eiland Tasmanië.

De dieren worden geplaagd door een besmettelijke kanker, die zich verspreidt doordat de duivels elkaar bijten. Door de gezwellen stoppen de dieren snel met eten en sterven ze veelal binnen de drie maanden. De ziekte heeft de populatie al met 70 procent uitgedund.

Een proefproject met een nieuw geneesmiddel heeft geleid tot opmerkelijke resultaten bij een handvol dieren. Het middel heet EBC-46, en een van de hoofdbestanddelen komt uit een regenwoud in de Australische deelstaat Queensland.

In de zoektocht naar potentieel heilzame producten observeerden wetenschappers van het bedrijf QBiotics daar wilde dieren om te zien wat ze zoal aten. De plant die de Tasmaanse duivel mogelijk kan redden produceert zaden die gretig werden gegeten door de ratkangoeroe. De onderzoekers namen de zaden vervolgens mee om de bestanddelen te onderzoeken en die te verwerken in geneesmiddelen tegen kanker.

Het medicijn bleek succesvol bij huisdieren, waarna het bedrijf het aan de 'Save the Tasmanian Devil'-organisatie aanbood om te zien of het een effect zou hebben bij de duivels. EBC-46 brak de tumoren bij gevangen dieren af en genas de kanker bij kleine en vroege wonden. Dokter Stephen Pyecroft van 'Save the Tasmanian Devil' zegt dat de toediening van het geneesmiddel aan een besmette moeder haar leven kan verlengen, en haar zo de kans kan geven gezonde pups groot te brengen en hen overlevingsvaardigheden aan te leren.

Niets is al zo succesvol gebleken bij de bestrijding van de ziekte, maar toch is EBC-46 geen wondermiddel, zegt Paul Reddell van QBiotics. De genezen dieren kunnen namelijk opnieuw besmet raken. (br.hln)



» Reageer (0)
01-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mackinac een wereld waar auto's sinds 1898 verboden zijn

 Mackinac een wereld waar auto's sinds 1898 verboden zijn


http://oi42.tinypic.com/333crig.jpg


Een wereld zonder auto's is anno 2013 praktisch ondenkbaar. Om boodschappen te doen, kinderen naar school te brengen of naar het werk te rijden stappen we zonder veel nadenken in de wagen. Toch is dat niet overal zo. Op het Amerikaanse eiland Mackinac, in de staat Michigan, zijn voertuigen al sinds 1898 verboden.

Geen vervuilende uitlaatgassen of ronkende motoren op Mackinac, in het Huronmeer, een van de vijf Grote Meren in het noorden van de VS. De circa vijfhonderd bewoners en bezoekers verplaatsen er zich te voet, per fiets of met paard en kar, en dat al meer dan honderd jaar, schrijft de Amerikaanse milieuwebsite Treehugger.

Op een paar ambulances na is er op het eiland geen enkele auto te bespeuren. "De lucht is er veel schoner en er vallen minder gewonden", schrijft Jeff Potter, die zich verdiepte in het autoloze leven op de plek. "Inwoners van Mackinac zijn bovendien gezonder, want ze bewegen meer." Alle kosten gerelateerd aan auto's hebben de bewoners ook niet.

Voor de circa 15.000 toeristen die het plaatsje jaarlijks trekt, is het eiland een verademing. Ze beschrijven een bezoek aan Mackinac als teruggaan in de tijd, op een positieve manier, naar een periode zonder het constante geraas van verkeer waarmee we tegenwoordig dagelijks te maken krijgen. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het trendy 8 uur dieet

Het trendy '8 uur dieet'


http://static0.hln.be/static/photo/2013/3/8/13/20130701175249/media_xll_5952133.jpg


Vasten is de nieuwste populairste methode om af te vallen. Eerder was al het dieet 5:2 erg hip bij mensen die nog snel voor de zomer kilo's willen kwijtspelen Hierbij vast je vijf dagen in de week, om in het weekend volop te eten wat je wil. Nu is er het '8 uur dieet', waar zowel heel wat mannen als vrouwen fan van zijn.

Het '8 uur dieet' werd ontwikkeld door David Zinczenko en Peter Moore. Deze auteurs beweren dat door drie dagen per week slechts gedurende een periode van acht uur te eten, je zult afvallen. De theorie is dat alleen eten in die periode je je lichaam de kans geeft om zich te herstarten. Hierdoor krijgt het de kans om voedingstoffen te verwerken en toxines te verwijderen.

Dankzij onze moderne levensstijl eten we de klok rond, waardoor we ons lichaam niet de tijd geven alle calorieën te verbranden die we nodig hebben, aldus de bedenkers. "Het 8 uur dieet is een manier om de periode tussen je laatste snack en het ontbijt te verlengen, het geeft je lichaam de kans om de voorraad vet te verbranden als energiebron. Wat je in die periode eet, mag je zelf kiezen. Tijdens de vastenperiode mag je wel nog thee, koffie en water drinken", aldus Zinczenko en Moore.

Studies hebben in het verleden al aangetoond dat vasten het risico op hartziekten, diabetes en dementie kan verlagen. Het is wel aan te raden dat je een dokter raadpleegt voor je met dit dieet start. Zorg wel dat je niet te veel eet in de acht uur om de rest te compenseren. De verleiding om dan zoveel mogelijk calorieën te eten kan groot zjin, maar probeer hier aan te weerstaan.  (br.hln)



» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!