Verbrand barbecuevlees kan echt kanker veroorzaken
Verbrand barbecuevlees kan echt kanker veroorzaken
Een verbrande hamburger op de barbecue kan mogelijk kankerverwerkende chemische stoffen bevatten. Aangezien mooi weer op komst is, geven we je tips om veilig te barbecuen, zonder dat je je gezondheid op spel zet.
Wanneer je vlees, of het nu runds-, varkensvlees of gevogelte is, grilt worden er heterocyclic amines (HCA's) en polycyclic aromatic hydrocarbons (PAH's) gevormd. Volgens het Amerikaanse nationale kankerinstituut hebben tests op dieren aangetoond dat deze stoffen kanker kunnen veroorzaken. Het is dus niet duidelijk of dit ook zo bij mensen is, maar het is wel aannemelijk. Daarom raden experts aan geen verbrand vlees te eten, door het verhoogde risico op prostaat-, pancreas- en darmkanker. Dankzij onderstaande tips kun je echter makkelijk je zomerse barbecue gezond houden.
Marineer je vlees Dit geeft niet alleen meer smaak aan je bereiding, het zorgt ook voor meer vitamines. Door look, rozemarijn, fruitpulp en kruiden rijk aan vitamine E als paprika en chili te gebruiken kun je de productie van HCA met 70 procent verlagen.
Niet te warm en niet te lang Een kortere tijd op de gril hoeft niet te betekenen dat je rauw gevogelte moet eten. Zet je vlees in de microgolfoven gedurende 60 tot 90 seconden om de tijd op de barbecue in te korten. Directe blootstelling aan hoge temperaturen, zeker boven 300 graden, zijn een belangrijke factor bij de vorming van HCA en PAH in vlees.
Zwarte stukken Verkoolde stukken zijn plaatsen waar de kankerverwekkende stoffen in schuilen. Probeer daarom voortdurend je vlees te draaien. Als je toch zwarte stukken hebt, verwijder dan deze voor het serveren of eten.
Juiste olie Veel oliën zijn niet geschikt om mee te koken onder hoge temperaturen. Druivenpit- en sojaboonolie kunnen dan bijvoorbeeld muteren. Zo kunnen ze bijdragen tot processen die leiden tot kankerverwekkende stoffen in het vlees. Pindaolie is bijvoorbeeld veilig bij elke temperatuur. (br.hln)
Geen leeuwen en tijgers meer in Belgische circussen
Geen leeuwen en tijgers meer in Belgische circussen
Wilde dieren, zoals leeuwen en tijgers, zijn binnenkort niet meer toegelaten in circussen. Dat heeft de ministerraad beslist, op voorstel van minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx. De dieren zelf verblijven vaak immers niet in geschikte omstandigheden, voerde Onkelinx aan. Ze wees er ook op dat ook buurtbewoners en gemeenten waar de circussen neerstrijken met klachten zaten, bijvoorbeeld over slechte beveiliging of achtergelaten karkassen.
De Raad voor Dierenwelzijn bezocht tussen september en december 2011 de verschillende circussen in ons land. Daarbij kwamen verschillende moeilijkheden aan het licht. Zo stelden ze zowel binnen als buiten plaatsgebrek vast van de wilde dieren, was het voor sommige soorten onmogelijk te baden, hadden sommige soorten die in groepsverband leven geen soortgenoten in de buurt en werden de temperatuursvereisten niet nageleefd. Daarom stelde de raad voor om de lijst met dieren die in een circus toegelaten zijn, in te korten.
Volgens het wetsontwerp zijn enkel nog runderen, buffels, varkens, lama's, hoenderachtigen, dromedarissen, kamelen, fretten, konijnen, katten, honden, duiven, ganzen, papegaaien, parkieten, eenden, paarden, ezels, pony's, schapen en geiten toegelaten, op voorwaarde dat de minimumnormen voor huisvesting worden nageleefd. Leeuwen, tijgers en olifanten zijn dus niet meer toegestaan.
Dierenrechtenorganisatie Gaia is tevreden dat de ministerraad een verbod heeft goedgekeurd op wilde dieren in circussen. "Een belangrijke mijlpaal voor het dierenwelzijn in ons land." Gaia voert al tien jaar lang strijd om de praktijk te verbieden, nadat een onderzoek van de organisatie tussen 1995 en 2002 in achttien circussen uitwees dat "de situatie van wilde dieren in circussen schrijnend was". Ook nadat de wetgever in 2005 de dierentuinnormen oplegde aan circussen bleef Gaia ijveren voor de afschaf.
Al meer dan meer dan 130 steden en gemeenten voerden een beleid om circussen met wilde dieren op hun grondgebied te weigeren. En nu is er dus ook een wettelijk verbod op federaal niveau. Een gelijkaardig verbod bestaat al in Oostenrijk, terwijl Duitsland, Hongarije, Denemarken en Zweden een gedeeltelijk verbod kennen.
"Het is duidelijk dat het welzijn van wilde dieren in circussen onmogelijk kan gegarandeerd worden. Deze dieren horen daar niet thuis. Een verbod is dan ook de enige juiste maatregel. We zijn heel erg tevreden. Dit is een nieuwe mijlpaal in de strijd voor dieren", zegt Ann De Greef, directeur van Gaia. (br.hln)
Sneeuwpantertje van een maand oud verovert harten zoobezoekers
Sneeuwpantertje van een maand oud verovert harten zoobezoekers
Op 2 juni maakte de zoo van het Zwitserse Servion nabij Lausanne het heuglijke nieuws bekend: er was een sneeuwpanter geboren. Maar pas gisteren kon het publiek de babypanter in de armen sluiten, figuurlijk dan.
De geboorte van het dier is een groot succes voor het fokprogramma van de zoo. De soort is immers met uitsterven bedreigd. Het geslacht van het kleintje is nog niet bekend omdat de verzorgers mama Mila en haar baby nog niet konden benaderen. Voor het kiezen van de naam zal een beroep worden gedaan op het publiek. (br.hln)
Het champagnedieet klinkt erg decadent, maar is dat allesbehalve. Het draait er om zoveel mogelijk gezonde, niet-verwerkte voeding te eten om af te vallen. Toch moet je jezelf niet alles ontzeggen, genieten mag elke avond met een glaasje champagne.
Wellnesscoach Cara Alwill Leyba legt uit dat dit glamoureuze dieet vooral draait rond gezonde voeding, denk aan biologische groenten en fruit en zoveel mogelijk onverwerkte producten. Vlees moet je schrappen wanneer het kan en ruilen voor vis en volkorenproducten. Een dagelijks glaasje champagne mag wel, omdat dit maar 90 calorieën per glas bevat. Het draait erom meer zelfvertrouwen te kweken, door te stoppen met op je fouten te concentreren en je te focussen op je pluspunten.
1. Ontzeg jezelf niets. De grootste fouten die mensen op dieet maken is door te zeggen dat ze iets niet mogen. Als je wil snoepen, proef er dan van. Wanneer iets niet langer een verboden vrucht is, wordt het minder een obsessie.
2. Hou van je jezelf, omdat de meeste diëten houden geen rekening met je gevoelens, is dit dieet een verademing. Als je een doel hebt bereikt, mag je dit vieren met een glaasje champagne.
3. Eet geen ingrediënten die je niet kunt uitspreken. Hoe minder je voorverpakte producten en dus bewaarmiddelen je eet, hoe beter.
4. Maak sporten leuk. Sleep jezelf niet naar veel te moeilijke groepslessen in het fitnesscentrum, want die maken je gefrustreerd. Kies activiteiten die je leuk vindt, denk aan danslessen, wandelingen of tenissen.
5. Tut jezelf op. Als je er goed uitziet, voel je je goed. Koop flatterende kledij die je nu kunt aantrekken niet voor wanneer je enkele kilo's slanker bent.
6. Word vegetariërer, onderzoek heeft namelijk aangetoond dat de gezondste mensen vooral plantaardige producten eten. Je hoeft niet helemaal veganistisch te worden, let gewoon op de opname van vlees, zeker wat verwerkt vlees met hormonen en antibiotica betreft.
7. Spreek het woord dik niet meer uit. Negatieve woorden over jezelf hebben een grotere impact dan je beseft. Hierdoor voel je je slecht en gedemotiveerd. Probeer in de plaats daarvan jezelf elke dag minstens een compliment te geven. Positieve bevestiging is goed voor je zelfvertrouwen.
8. Maak je maaltijden wat glamoureuzer door je mooiste bestek boven te halen en met topproducten te werken. Maak zalm klaar en neem daarbij een glaasje champagne, daar ga je meer van genieten dan van een hamburger met bier.
9. Als je alcohol kiest, ga dan steeds voor champagne. Dit is niet enkel arm aan calorieën, maar werd al in verband gebracht met tal van andere gezondheidsvoordelen. Dat geldt natuurlijk wel enkel als je er met mate van geniet. Dit kan bijvoorbeeld geheugenverlies voorkomen, je hart gezonder maken en het brein tegen tal van ziekten beschermen. (br.hln)
19-jarige piloot Ryanair mag vliegen met 180 passagiers
19-jarige piloot Ryanair mag vliegen met 180 passagiers
De Ierse vliegmaatschappij Ryanair laat vanaf september een 19-jarige plaatsnemen achter de stuurknuppel. Ryan Irwin is één van de jongste lijnpiloten ooit. "Veel te jong", vinden heel wat passagiers en luchtvaartexperts. "Want in noodsituaties telt elk greintje ervaring." Bij Brussels Airlines, dat drie jaar geleden ook een 19-jarige in dienst nam, zijn ze het daar niet mee eens. "Wie slaagt in de strengste testen verdient een kans."
Irwin begon op zijn 17de aan de algemene pilotenopleiding, kort nadat hij z'n diploma middelbaar onderwijs behaald had. Anderhalf jaar later zwaaide hij met vlag en wimpel af bij de befaamde Oxford Aviation Academy. "Ryanair bood me meteen een job aan. Ik was zelf een beetje verrast", zegt hij in 'Daily Mail'. Irwin doorloopt nu een extra opleiding om met een Boeing 737 te mogen opstijgen, vliegen en landen. Vanaf september mag hij dan als co-piloot plaatsnemen in de cockpit met 180 passagiers achter zich - mogelijk ook op vluchten van en naar Charleroi. "Ik krijg een bureau met het prachtigste uitzicht ter wereld", lacht hij. "Ongelooflijk spannend." (br.hln)
Slachtoffers van (herhaalde) inbraken kunnen hun verzekering tegen diefstal verliezen. Dat blijkt uit het verhaal van een koppel uit de Kempen dat drie keer op rij dieven op bezoek kreeg. Hun "waarborg diefstal" werd geschrapt, schrijven Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.
AG Insurance stuurde het koppel een aangetekend schrijven dat "bij nazicht van de schadehistoriek" hun verzekeringspolis opgezegd werd. Het echtpaar vindt dat "onbegrijpelijk" omdat ze de beveiliging van hun huis hadden opgevoerd met camera's en bewegingsdetectoren.
AG Insurance bevestigt de mogelijkheid: "Opzegging van het contract is een maatregel die in allerlaatste instantie genomen wordt in een (te verwaarlozen) aantal gevallen van herhaaldelijke schade in een korte tijdsspanne."
Volgens Wauthier Robyns van de beroepsvereniging Assuralia zijn er geen sectorovereenkomsten rond het opzeggen van verzekeringscontracten. Dat is iets wat elke maatschappij individueel beslist. Maar meestal gaat de verzekering niet over een nacht ijs." (br.hln)
Voor de kust van Argentinië worden walvissen aangevallen door... meeuwen. De vogels hebben geleerd zich te voeden met het blubber van de noordkaperwalvissen, en pikken de zoogdieren wanneer die aan de oppervlakte komen ademen. De walvissen lopen zo erg pijnlijke verwondingen op die mogelijk zelfs dodelijk zijn. Het fenomeen is al jaren gekend, maar natuurbeschermers waarschuwen dat de aanvallen toenemen. Ze kijken voor een mogelijke verklaring naar de mens.
Bij het schiereiland Valdes sterven walvissen bij bosjes, en mogelijk zijn de meeuwen daarvoor verantwoordelijk. Vorig jaar kwamen 116 walvissen om, een verdubbeling ten opzichte van 2011. Sinds 2003 werden 605 dieren gedood, waarvan 88 procent kalveren. Het is niet duidelijk of de vogels verantwoordelijk zijn voor de dood van al die dieren, maar wetenschappers merken wel dat de enorme zeedieren hun natuurlijke gedrag aanpassen om de aanvallen te vermijden.
De meeuwen maken met hun scherpe bek wonden tot 10 cm diep. Elke keer de walvis bovenkomt om te ademen, valt de meeuw aan om stukken blubber van de wonde te rukken. De vogels kunnen elke keer meermaals pikken en zo heel wat schade aanrichten. Persagentschap AFP spreekt zelfs van verwondingen tot 1,5 meter lang.
De aanvallen zijn vooral rampzalig voor de kalveren omwille van de wijze waarop de dieren worden gezoogd. De noordkapers hebben immers geen lippen, waardoor de koe haar melk loost in het water. Het vel van de kalveren is dunner en dus kwetsbaarder voor de meeuwenbekken, en daarnaast hebben de kleintjes ook de neiging om dichter bij de kust te zwemmen. Moeders met kalveren worden dan ook vijf keer vaker aangevallen dan jeugdige walvissen die alleen zwemmen, waardoor de dieren worden bedreigd tijdens een cruciaal moment in hun leven.
Tijdens de aanvallen, die uren kunnen duren, verbruiken de dieren bovendien kostbare energie om te ontkomen aan de meeuwen. Dat is een ernstig probleem tijdens een periode van het jaar waarop moeders vasten en op een plaats waar geen voedsel aanwezig is om vetreserves aan te vullen.
De meeuwenaanvallen werden voor het eerst gedocumenteerd in de jaren 70, toen ongeveer een procent van de Argentijnse noordkapers verwondingen van meeuwen had. In 1990 was dat al 38 procent, in 2000 68 procent en in 2008 al 77 procent. Volgens experts is de mens er mogelijk deels voor verantwoordelijk. Recent onderzoek suggereert namelijk dat de plaatselijke meeuwenpopulatie floreert door teruggegooide bijvangst van vissers en door een overvloed van voedsel op stortplaatsen. Bedrijven die verrotte visrestanten zouden moeten begraven, dumpen die vaak gewoon op een stort, waardoor de meeuwen extra voedsel hebben en de populatie aangroeit tot onnatuurlijke proporties.
Wetenschappers kunnen de walvissterfte echter niet onomstotelijk linken aan de meeuwenaanvallen. Ondervoeding is ook een mogelijke verklaring, maar uit honderden weefselmonsters is alleszins geen verband met gif of ziekte aangetoond. De noordkapers zijn geen bedreigde walvissoort, maar wereldwijd leven nog maar ongeveer 7.000 exemplaren. Ooit waren ze met 60.000, maar de populatie werd sterk uitgedund door de walvisjacht.
De walvissen passen hun gedrag trouwens aan: zo krommen de dieren hun rug meer om hun lichaam zo veel mogelijk onder water te houden. Kleintjes doen dat niet, wat erop wijst dat het gaat om aangeleerd gedrag. De aanvallen nemen er echter niet door af. Duo's van moeders en kalveren hernemen hun normale gedrag 30 tot 60 minuten na een aanval, maar bevinden zich 24 procent van de tijd overdag toch in een situatie waarin hun gedrag verstoord wordt door meeuwen.
De dieren zijn de belangrijkste toeristische attractie op het schiereiland Valdes. Jaarlijks komen tot 200.000 toeristen de dieren bewonderen, wat miljoenen opbrengt voor de lokale economie. (br.hln)
Deze voeding en drank beschermt de huid tegen uv-straling
Deze voeding en drank beschermt de huid tegen uv-straling
Hoewel je zonnemelk nooit helemaal mag schrappen, kan je de tolerantie voor zonnestralen een pak verhogen door bepaalde eetbare 'uv-blokkers' op het menu te zetten. De antioxidanten in deze gezonde voeding helpen de schade van vrije radicalen door onbeschermde blootstelling aan uv te minimaliseren.
Zonvriendelijke voeding op een rij:
* Rode en orange vruchten en groenten * Lycopeen en carotenoïde, twee natuurlijke pigmenten in tomaten, paprika's en andere rode, rozige en oranje vruchten en groenten beschermen de huid tegen irritaties veroorzaakt door uv-straling. Zo is aangtoond dat beta-caroteen de impact van zonnebrand actief vermindert. Oranje en rozige citrusvruchten bevorderen dan weer de weerstand van de huid tegen uv.
* Vis rijk aan omega 3 * Deze gezonde vetzuren (vooral te vinden in schaaldieren en vette vis) hebben sterke ontstekingswerende krachten. Ze beschermen cellen tegen de schade die vrije radicalen kunnen veroorzaken en zouden volgens bepaalde studies zelfs in staat zijn om bepaalde types van huidkanker te helpen voorkomen.
* Pure chocolade * Flavanoïden in pure chocolade helpen de huid in de strijd tegen beschadiging, onder meer tegen zonnebrand. Bovendien zorgen de actieve stoffen in dit donkere lekkers voor een betere hydratatie, zuurstofverzadiging en bloedcirculatie.
* Groenten van de kruisbloemfamilie * Broccoli, bloemkool en andere koolsoorten zijn rijk aan essentiële antioxidanten die vrije radicalen met de grond gelijkmaken. Als kers op de taart werden deze groenten ook al gekoppeld aan kankerpreventie in meerdere organen.
* Groene bladgroenten en kruiden* Als het groen en bladachtig is, beschermt het gegarandeerd tegen de zon. Niet alleen bladgroente)n als spinazie en rucola, maar ook verse kruiden als peterselie, basilicum en zelfs rozemarijn baden in de antioxidanten. Onderzoek suggereert dat het eten van deze groene bladgroenten (en kruiden) de terugkeer van huidkanker helpt voorkomen.
* Zwart en groene thee * Groene en zwarte theesoorten zijn overladen met polyfenomen die in staat zijn de bloedtoevoer naar tumoren te saboteren. Andere studies stellen dan weer dat groene thee non-melanome huidkanker tegengaat. (br.hln)
Je hebt er misschien nog nooit bij stilgestaan, maar niet iedereen produceert een "hatsjie" (of variatie) tijdens het niezen. Zo hoor je bij doven niet meer dan een scherpe, snelle stroom van adem.
Woorden toevoegen aan een nies en reageren met "Gezondheid" zijn culturele gewoontes die we oppikken tijdens onze kindertijd. "Hatsjie" is dan ook niet universeel. Bij de Britten klinkt het als "achoo", terwijl de Fransen een "atchoum" produceren. In Japen gaan niesbuiten gepaard met "hakashun" en in de Filippijnen klinkt het als "ha-ching". Door dit culturele aspect is het niet verwondelijk dat doven, zeker gebruikers van gebarentaal, niet nadenken over één van de meest natuurlijke lichamelijke acties.
"Voor doven is een nies gewoon wat het moet zijn: iets dat simpelweg gebeurt", stelt Charlie Swinbourne, de halfdove journalist die dit fascinerende weetje aan het licht bracht in een online magazine voor doven. In zijn poging om een woordloze nies te omschrijven, schreef hij dit: "Je hoort een diepe, zware adem vlak voor het niezen en dan een scherper, sneller geluid wanneer de lucht naar buiten gestuwd wordt".
Irritant Met een knipoog stelde Swinbourne ook een lijstje samen met de top 10 van irritante gedragingen door mensen die wel kunnen horen.
1. Luisteren naar conversaties waar ze geen deel van uitmaken 2. Andermans uitspraak corrigeren 3. Te subtiel zijn (iets wat met gebarentaal moeilijk gaat) 4. Luidop niezen met een "hatsjie" (Sneeze organically. Sneeze fairtrade) 5. Wegkijken tijdens conversaties 6. Kop in het zand steken wanneer het gehoor aftakelt 7. Toonvast zingen en daar arrogant trots op zijn 8. Veel te beknopt zijn bij kennismakingen 9. Een overdosis aan veronderstellingen koesteren over doven 10. Roepen tegen doven
Delphine Boël, de onechte dochter van koning Albert, steekt weer niet mis te verstane boodschappen aan haar vader in haar meest recente kunstwerken. "Je kan de waarheid niet veranderen, maar de waarheid kan jou veranderen", schreeuwt ze het uit op spiegelglas, zo meldt Het Laatste Nieuws vandaag.
De nieuwe werken zijn vanaf zaterdag te zien op een tentoonstelling in het Zuid-Franse Grimaud, maar de kunstenares zelf leeft ondergedoken. "Ze is een opgejaagde prooi", klinkt het.
De nieuwe tentoonstelling van Delphine Boël moet een topgebeuren worden voor Paul en Sandy Janssen, een Vlaams koppel dat in het pittoreske Provençaalse dorp Grimaud een indrukwekkende kunstgalerij runt. Er hangt al langer permanent werk van de koninklijke Belgische kunstenares in de galerij, naast bekende figuren als Karel Appel, Helmut Newton en Andy Warhol. Vanaf zaterdag komt daar een dertigtal andere 'Boëls' bij. (br.hln)
Mama spendeert 1.200 euro aan bal van dochters dromen
Mama spendeert 1.200 euro aan bal van dochters dromen
Een Britse mama gaf haar dochter het eindejaarsbal van haar dromen na een vijfjarige hel pesterijen door klasgenoten. Ze spendeerde 1.200 euro aan onder meer een paardenkoets en een een op maat gemaakte jurk om de pestkoppen een lesje te leren.
De 16-jarige Paige Harker werd vijf jaar lang gepest door haar klasgenoten, waardoor ze niet meer wilde verder studeren. Het begon redelijk onschuldig op haar 11 jaar na een ruzie met een klasgenoot, maar al snel werd ze het slachtoffer van roddels. Dit escaleerde na een tijdje in lichamelijk geweld, waardoor Paige zelfs een maand de lessen moest missen en thuis bijles kreeg.
Mama Hayley stelde alles in het werk om haar dochter het bal van haar dromen te geven. Ze huurde voor deze bijzondere avond dezelfde sprookjesachtige paardenkoest (700 euro) waarin het Britse glamourmodel Katie Price in trouwde en kocht voor haar dochter een op maat gemaakte baljurk uit China van 280 euro. Haar schoenen en juwelen kostten nog eens 120 euro en daarnaast kreeg ze wimperextensies en een spray tan.
Zo wilde de mama haar dochter helpen, om de hel die vijf jaar duurde af te sluiten. Hayley legt uit: "Mijn dochter wilde stoppen met school. Ze wilde haar carrière opgeven door het gepest. Dankzij het perfecte bal kon ze deze deur voorgoed achter zich toetrekken. Ik wilde haar ovetuigen niet te stoppen door haar een schitterend bal te geven. Het was het allemaal waard. Ze straalde in haar blauwe jurk waarin acht hoepels verwerkt zaten."
Paige: "Mijn schooltijd was een constante strijd. Sommige klasgenoten hebben zelfs geprobeerd me van de trap te duwen. De buren kwamen buiten toen de koets, getrokken door twee grijze paarden, voor mijn huis arriveerde. Iedereen nam foto's. Toen we voor het bal door het dorp reden, keek iedereen naar mij. Ik voelde ik me een ster, daarom ben ik erg dankbaar dat mijn moeder zoveel heeft betaald voor mijn bal. Het was een droomavond. Mijn jurk was gigantisch en viel op, ik was er gek op. Nu begin ik vol goede moed aan mijn verdere studies." (br.hln)
Acteur Marijn Devalck (62) stopt met acteren om zich volledig te kunnen toeleggen op de gemeentepolitiek. "Het is hard geweest de jongste maanden. Ik ben moe", zo vertelt Devalck vandaag aan de krant De Standaard.
Devalck is sinds dit jaar voor Open Vld OCMW-voorzitter en schepen van Cultuur en Armoedebestrijding in zijn gemeente Brakel. "Ik heb mijn mandaat gecombineerd met mijn muziekprojecten, een gastrol in 'Piet Piraat' en de opnamen van de 'Kampioenen'-film. Voor die film had ik me nu eenmaal geëngageerd, maar het was te veel."
De acteur wil zich naar eigen zeggen nu volledig toeleggen op zijn politieke opdracht en stopt daarom met zijn acteerwerk. "Het enige wat ik nog doe is 'De tovenaar van Oz', eind augustus', zegt Devalck. Optreden blijft hij wel doen. "Dat is beter beheersbaar dan tijdrovende theaterproducties of tv-series. Bovendien zijn ze financieel interessanter. Als je vier avonden optreedt, sprokkel je ongeveer een maandloon bijeen." (br.hln - foto photo news)
Planckendael verwelkomt een nieuwe bewoner op de savanne. Een giraffenbaby werd zonet geboren na een vrije val van twee meter. Met sierlijke en lange benen, een bijzonder elegante oogopslag en boordevol vlekjes is deze schoonheid een belangrijke nieuwkomer in Planckendael. ( br.hln - foto Planckendael / Artman.)
Hoewel de Verenigde Staten graag in alles de 'primus van de klas' zijn, zien ze de titel van 'dikste volkje ter wereld' aan hun neus voorbijgaan. Uit een alarmerend rapport van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties blijkt immers dat de Mexicanen voortaan de kroon spannen.
Volgens het rapport lijdt in Mexico 32,8 procent van de bevolking aan obesitas, tegenover 31,8 procent in de VS. Bovendien kampt maar liefst 70 procent van de Mexicanen met overgewicht en lijdt 1 op de 6 aan diabetes. Aan dit laatste sterven 70.000 mensen per jaar.
De VN legt de schuld van deze alarmerende cijfers bij de geïndustrialiseerde landbouw, de overvloedige aanwezigheid van fastfoodketens uit de VS en de goedkope junkfoodmaaltijden. Het rapport merkt bovendien op dat obesitas een vorm is van een verkeerde manier van eten. Met een armoedecijfer van 50 procent hebben vele Mexicanen bovendien niet genoeg geld om verse en voedzame producten te kopen.
"De personen die fout eten zijn diegenen die uiteindelijk obesitas krijgen", aldus Mexicaans voedingsdeskundige Abelardo Avila. "Bij de arme bevolking zien we vaak obese ouders met slecht gevoede kinderen. Het ergste is dat kinderen geprogrammeerd worden om obesitas te krijgen. Het is een ernstige epidemie", besluit hij in het VN-rapport. (br.hln)
Sluwe signalen die de komst van migraine aankondigen
Sluwe signalen die de komst van migraine aankondigen
De hevig kloppende pijn, gevoeligheid voor licht en geluid, misselijkheid en braken zijn de symptomen die we allemaal zullen koppelen aan een migraine. Wie echter voor het eerst geconfronteerd wordt met deze martelende hoofdpijn zal vaak niet weten wat hem overkomt, omdat de vroege, sluwere signalen tot 24 uur op voorhand kunnen opduiken.
"Omdat die vroege signalen mensen niet doen vermoeden dat het om een aanstormende migraine gaat, panikeren velen omdat ze denken dat er iets vreselijks met hen scheelt. Hoewel er wel degelijk iets aan de hand is, zijn de meesten achteraf opgelucht dat het "maar" een migraine is. Het is ontzettend vervelend, maar gelukkig niet levensgevaarlijk", stelt Dawn C. Buse, professor Neurologie aan het Albert Einstein College of Medicine.
Om toekomstige paniek te vermijden en vastgeroeste vooroordelen tegenover migrainepatiënten toch een beetje te verdrijven, zetten we de sluwe signalen op een rijtje die de kop kunnen opsteken lang voor de hoofdpijn begint. Er zijn doorgaans vier verschillende stadia, al beleeft niet iedereen ze allemaal. Wij zoomen in op de prodromale fase, die tussen de 12 en 24 uur voor de hoofdpijn kan voorkomen. Gemiddeld 60 procent ervaart (enkele van) volgende symptomen:
* Constipatie of diarree * Hunkeren naar bepaalde voeding * Irritatie, verwarring, rusteloosheid, verstrooidheid * Stijve spieren, met nadruk op de nek * Oncontroleerbaar geeuwen * Hogere drang om te plassen * Vermoeidheid * Depressieve gevoelens of euforie
"Door de neurochemische reacties die ontstaan in het vroegste stadium van een migraine wordt een complex web van symptomen gevormd. Veranderingen in de hersenstam en een onevenwichtige chemische balans in het brein werden al naar voren geschoven als verklaring, maar een ruwe oorzaak van migraines hebben we nog niet", klinkt het besluit. (br.hln)
Opschudding in het West-Vlaamse Pervijze waar de paarden van twee bevriende amazones op hol sloegen en vast kwamen te zitten in het water. Met de nodige mankracht van de brandweer en een hoogtewerker van een landbouwer werden de paarden uiteindelijk weer op het droge getrokken.
Sanne Decapmaker (23) en Maddie Ternier (24) galoppeerden maandagavond langs de Vaart in de Diksmuidse deelgemeente toen Guinness rond 20 uur plots opschrok. Het paard viel achterover en belandde samen met zijn ruitster in het water. Sanne stopte meteen om haar vriendin te helpen, maar terwijl ze dat deed, raakte ook haar merrie in paniek en stoof het dier weg.
Maddie en haar paard konden na een halfuur uit het water worden gehaald dankzij de brandweer en de hoogtewerker van een lokale landbouwer. Pas in de vroege uurtjes werd de weggelopen merrie teruggevonden op een kilometer van waar ze laatst gezien was. ze was helemaal uitgeput en... eveneens in het water gesukkeld. Er zat niets anders op dan opnieuw de brandweer en landbouwer op te trommelen. Paarden en ruiters hielden behalve natte voeten niets aan het avontuur over. (br.hln)
In Bellewaerde Park is vanochtend een Europese bizon geboren. Dat heeft het park bekendgemaakt.
Het gaat om een vrouwelijke bizon. Het dier weegt 40 kilogram en stelt het goed.
"De geboorte van deze bizon, die behoort tot de familie van de grootste landzoogdieren van Europa, is heel belangrijk voor het park, dat actief deelneemt aan een programma voor het instandhouden van dit ras", klinkt het bij het park.
De bizon bonasus, of wisent, is het grootste zoogdier van Europa en één van de Europese grote grazers. Hij behoort tot de familie van de Bovidea. Een volwassen mannetje weegt tussen 800 kg en 1,200 ton en de grootte ervan kan tot 2 meter bereiken op schouderhoogte. Het vrouwtje is een beetje kleiner en haar gewicht varieert van 350 kilogram tot 600 kilogram.
In Bellewaerde Park bestaat de kudde uit vier vrouwtjes en een mannetje. (br.hln)
Niet zo onschuldig middel tegen rimpels: collageenbank
Niet zo onschuldig middel tegen rimpels: collageenbank
Een nieuwe schoonheidstrend is momenteel Europa aan het veroveren: de collageenbank voor een strakkere huid die zou zelfs helpen tegen eczeem en rosacea. Experts waarschuwen echter dat dit net huidaandoeningen erger kan maken.
Een collageenbank lijkt op een zonnebank maar ze werken met rood licht in plaats van uv-stralen. De theorie is dat dit een boost geeft aan het niveau van collageen in de huid, waardoor je huid elastischer en volumineuzer wordt en je dus jonger lijkt omdat rimpels zo verdwijnen. Sommige experts beweren zelfs dat dit kan helpen medische aandoeningen als eczeem en rosacea te voorkomen. Een behandeling voelt aan als een warme gloed die ontspannend werkt. Specialisten raden aan wekelijks drie kuren van tien minuten te volgen. Het rode licht van de lampen werden door wetenschappers van NASA 10 jaar geleden ontwikkeld om mensen sneller te helpen herstellen, onderzoek suggereerde dat het gebruik ervan veilig was.
Schoonheidspexperte Hannah McLoughlin probeerde de collageenbank gedurende een maand uit. "Ik ging naar een schoonheidskliniek waar de medewerkers me uitlegden dat het net een zonnebank was, maar eentje die wel goed is voor je huid. Na de behandeling voelde deze voller en natuurlijker aan, net alsof ik een gezichtsbehandeling had gekregen. Een week later verdwenen mijn rimpels, mijn huid en de rest van mijn lichaam voelden beter aan. Na twee weken merkte ik pas echt een verschil op, mijn vrienden vertelden me hoe ik jonger leek en straakde. Het was een pakje goedkoper dan botox, dus ik zag het als een goed alternatief. Ik gebruikte de collageenbank een maand toen ik op vakantie ging naar Amerika gedurende twee weken. Toen keerden mijn rimpels terug,waarschijnlijk door de zon komt. Ik denk dat de collageenbank op dat vlak lijkt op een zonnebank als je er niet blijft ondergaan, vervaagt het effect onmiddellijk. Moest nu blijken dat de behandelingen ongezond zijn, zou ik er onmiddelijk mee stoppen, maar voorlopig lijkt het me gezonder en vooral goedkoper dan botox."
Dermatoloog Nick Lowe is een woordvoerder van de Britse associatie van dermatologen. "Tien jaar geleden hebben we onderzoek gedaan naar de voordelen van deze therapie met rode lichten. Er is een theorie dat blootstelling ervan aan de huid de productie van collageen stimuleert, maar daar is tot nu nog geen bewijs van. Daarom denk ik dat deze trend weggesmeten geld is. Tot er nog geen ernstig onderzoek naar dit onderwerp is gebeurd, waarschuw ik mensen dit niet te gebruiken." (br.hln)
Sommige energieleveranciers brengen de gratis stroom voor gezinnen niet in rekening. Dat zegt althans Vlaams parlementslid Peter Reekmans op basis van een aantal dossiers dat hem is gemeld. Volgens Reekmans dreigt een doorsneegezin met twee kinderen 106 euro te veel te betalen. De LDD'er raadt iedereen aan zijn jaarlijkse energie-afrekening grondig na te kijken en wil de kwestie aankaarten bij Vlaams energieminister Freya Van den Bossche. Bij de Vlaamse energieregulator VREG heeft men de laatste dagen geen meldingen over de kwestie ontvangen.
In Vlaanderen heeft elke huishoudelijke verbruiker al ruim 10 jaar recht op een hoeveelheid gratis elektriciteit per jaar. Concreet gaat het om 100 kWh gratis stroom. Per gezinslid komt daar jaarlijks nog eens 100 kWh gratis elektriciteit bovenop. "Een tweeoudergezin met 2 inwonende kinderen heeft bijgevolg per jaar recht op 500 kWh gratis stroom. Omgerekend gaat het om een korting van 106 euro op de factuur", aldus Reekmans.
"Maar bepaalde leveranciers blijken die gratis stroom nu te 'vergeten' in hun eindafrekening. Ik heb de voorbije dagen verschillende meldingen ontvangen van mensen die klant zijn bij Luminus en ENI. Toen die mensen uitleg vroegen bij hun leverancier kregen ze te horen dat de gemeente de gezinssamenstelling niet had doorgegeven", legt Reekmans uit. Voor de LDD'er voldoet die uitleg helemaal niet. "Leveranciers sturen toch geen facturen naar gezinnen die uit 0 personen bestaan? De leverancier moet toch ook zien dat er dan iets niet klopt? ", aldus Reekmans.
De LDD'er rekent erop dat de betrokken leveranciers "snel zelf orde op zaken stellen". Hij wil de kwestie alvast in het Vlaams parlement aankaarten bij Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche. (br.hln)
Fabrikanten verkopen hun auto's met korting in België
Fabrikanten verkopen hun auto's met korting in België
Heel wat autofabrikanten blijven met een te grote voorraad zitten door de lagere vraag naar wagens in het zuiden van Europa. Daarom proberen ze om die auto's aan de man te brengen in gebieden zoals België, waar er wel nog een sterke vraag is. Het gevolg is dat het in ons land wemelt van de koopjes, zo blijkt uit een onderzoek van de krant L'Echo.
In Europa is de automarkt sinds januari met 6,8 procent gekrompen, wat voor heel wat autofabrikanten een pijnlijke zaak is. Want na een rampzalig 2012 hadden zij gehoopt op een stabilisering, en ook de productie werd daarop afgestemd. Het gevolg is dus een overproductie. De autobouwers proberen nu "te allen prijze" van hun voorraad af te raken, om te vermijden dat de vaste kosten oplopen.
Vooral de Belgische consument lijkt te kunnen genieten van de kortingen die daardoor worden toegekend. Sommige wagens zijn tot 35 procent goedkoper, aldus L'Echo. (br.hln)