Bepaalt je blaas je leven?
Een overactieve blaas kan je het leven al snel zuur maken. 's Nachts opstaan, opeens erg dringend moeten plassen of enkele druppels verliezen, het is gewoonweg niet aangenaam. Laat je blaas dan ook je leven niet langer dicteren, lees hier enkele tips om het probleem aan te pakken.
Een overactieve blaas kan heel wat oorzaken hebben, die verschillen van man tot vrouw. Dames ondervinden vaak problemen door een infectie van de urineweg, niet-kwaadaardige gezwellen op de baarmoeder, blaasontstekingen of het verzwakken van de bekkenbodemspieren. Bij mannen ontstaat het ongemak dan weer door een vergrote prostaat, blaaskanker, blaasstenen of een infectie van het urinair stelsel.
Tips Eerst en vooral zijn er een aantal dingen die je zelf kan doen om het probleem te verhelpen. Vooral het bezuinigen op alcohol en cafeïne is essentieel. Zonder het te weten kunnen deze stoffen de blaas aanzetten tot overproductie door de blaaswand te laten ontsteken. Bij een algemene gezonde levensstijl hoort ook een 'normaal' gewicht. Zeker wie problemen heeft bij het plassen, kan proberen om extra kilo's te verliezen: minder buikvet zorgt namelijk voor minder druk op de blaas.
Bekkenbodem Daarnaast kunnen sterke bekkenbodemspieren de oplossing tegen urineverlies zijn. Leer jezelf hoe je de bekkenbodemspieren kan aanspannen en ontspannen. Dit soort oefening is bovendien altijd en overal uitvoerbaar, zonder dat mensen in je naaste omgeving er weet van hebben. Ook op het toilet kan je de training verderzetten. Probeer tijdens het plassen een aantal keer te stoppen tot je drang volledig verdwenen is.
Hydratatie Mensen die last hebben van incontinentie, of een andere vorm van blaasproblemen, hebben vaak de reflex om minder te drinken. Minder vochtinname betekent minder plassen, niet? Neen. Het is niet alleen erg ongezond, waardoor je bijkomende nierproblemen kan krijgen, maar ook de blaas gaat hierdoor verder achteruit. Uit onderzoek blijkt dat regelmatige vochtinname, verspreid over de dag, goed is voor een overactieve blaas. Het zou namelijk de capaciteit van de blaas vergroten en ook de reactie van de blaaswand verbeteren, waardoor je minder frequent naar het toilet moet.
Advies Als het kwaaltje met bovenstaande tips nog niet verdwenen is, raadpleeg je best een dokter alvorens een uroloog op te zoeken. Zo kan uitgesloten worden of een bepaalde ziekte, zoals diabetes, de problemen veroorzaakt en kan er medicatie op maat voorgeschreven worden. Wanneer dit geen uitweg biedt, kan je langsgaan bij een internist. Die zal vooral de verandering in je urinepatroon onderzoeken. Meestal wordt er ook gekozen voor een urinestaal om na te gaan wat er aan de hand is, vooral infecties zijn goed op te sporen via de urine.
Stapje verder Ook een cytologisch onderzoek behoort vaak tot de routine, via deze weg wordt er vooral gekeken of een kankergezwel de oorzaak is van het ongemak. Met een cystoscopie wordt je urinebuis dan weer onder de loep genomen en wordt er vooral op het slijmvlies van de blaas en de prostaat gelet. (br.hln)
|