Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




19-06-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wodka in het huishouden: enkele handige toepassingen

Wodka in het huishouden: enkele handige toepassingen

http://static1.hln.be/static/photo/2014/3/10/5/20140619174049/media_xll_6835880.jpg

Het eeuwenoude drankje dat tegenwoordig een gewild ingrediënt is in allerhande cocktails, maar net zo goed nog 'puur' wordt gedronken, heeft een lange geschiedenis in de geneeskunde. Zo was het ooit een wondermiddel voor alles gaande van onvruchtbaarheid tot koliek en de pest. Hoewel dat iets te hoog gegrepen bleek, zijn er wel enkele verrassende toepassingen voor wodka die ook vandaag de dag ons leven iets makkelijker kunnen maken. We zetten er enkele op een rijtje.

Waarom het goedje niet gewoon drinken? Wodka is overal verkrijgbaar, efficiënt en minder toxisch dan de vele chemische alternatieven die vaak gebruikt worden voor deze huishoudelijke taken. Een reden te meer om deze toepassingen eens te testen:

Frisse kleding
Er van uitgaand dat niemand graag de was doet, is het leuk wanneer kleren zo lang mogelijk proper blijven. Wodka is hierbij handig om je kleding langer fris te doen ruiken. Verstuif het goedje over de kledij en laat dan drogen in een goed verluchte ruimte (wel opletten met delicate kleding). De alcohol doodt immers reukveroorzakende bacteriën, maar laat zelf geen geur achter wanneer het opdroogt.

Deurknoppen opblinken
Maak een schone doek vochtig met wodka en bereid je vooral mentaal voor op het schrobben. In geen tijd blinken die deurknoppen weer als nieuw.

Bewaren van bloemen
Voeg enkele druppels wodka en een theelepel suiker toe aan het water in de vaas om langer van de bloemen te kunnen genieten. Ververs het mengsel dagelijks.

Insecten afweren
Tenzij je graag insectenwerende middelen op chemische basis gebruikt (waarvan de veiligheid soms in twijfel wordt getrokken), vormt wodka een verrassend alternatief. Giet een kleine hoeveelheid van de geestrijke drank in een verstuiver en richt het op de irritante beestjes, of spray het op jezelf om ze af te weren.

Stralend haar
Wie had gedacht dat wodka je ook echt mooier kan maken? Probeer dit mengsel voor gezonder en voller haar: voeg een beetje wodka toe aan een fles shampoo van ongeveer 400 ml. De alcoholische combinatie zou zelfs een beter effect hebben dan shampoo en conditioner.

Schimmel bestrijden
Schimmel verspreidt zich gemakkelijk en kan de luchtkwaliteit binnenskamers ernstig schaden. In plaats van meteen naar agressieve chemische producten te grijpen, kan je ook een goedkope fles wodka erbij nemen en er een spuitbus mee vullen. Besproei de schimmel en laat 15 minuten inwerken. Vervolgens goed schrobben.

Tandpijn verzachten
Het is een klassieker en hoewel de tandarts uiteraard nog steeds op nummer 1 komt te staan, kan een beetje wodka zeker helpen wanneer je niet meteen een afspraak kan krijgen of je te horen krijgt dat de pijn vanzelf wel zal overgaan. Probeer in dat geval een shot wodka over de pijnlijke plek te spoelen. Het helpt te desinfecteren en zou de pijn in het tandvlees voor een deel moeten verzachten. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bescherm je benen tegen deze sluwe ziekte

Bescherm je benen tegen deze sluwe ziekte

http://static3.hln.be/static/photo/2014/17/12/4/20140618103014/media_xll_6831904.jpg

Ooit al gehoord gehoord van de chronische veneuze ziekte (CVZ)? Uit een recente studie bij 5.740 patiënten van meer dan 400 huisartsen in België en Luxemburg blijkt dat deze veel voorkomende aandoening aan de benen zwaar onderschat wordt. Lees hier alles over de symptomen, bereken je eigen risico en ontdek wat je kan doen om je benen te beschermen.

Wanneer de aders of venen in de benen kwetsbaarder worden, stroomt het bloed minder gemakkelijk terug naar het hart. Dit wordt aangetaste veneuze circulatie genoemd, een fenomeen dat echter evolueert tot een chronisch probleem: CVZ. De ziekte veroorzaakt ontstekingen die de wanden van de aders beschadigen en een waaier aan symptomen kunnen veroorzaken:

* Zware en/of pijnlijke benen
* Pijn in en rond de aders
* Jeuk, tintelingen of een branderig gevoel in de benen
* Nachtelijke krampen
* Gezwollen enkels of voeten bij warm weer en/of aan het einde van de dag

Complicaties
Uit Belgo-Luxemburgse epidemiologische studie (die je in bijlage kan nalezen) blijkt dat te veel mensen de ernst van hun klachten negeren en de symptomen bijgevolg niet melden bij de huisarts, waardoor de sluwe aandoening te vaak het chronische stadium bereikt. Snel in actie schieten is - zoals bij heel veel ziekten - nochtans de boodschap. Wie zich tijdig laat behanden ontsnapt namelijk veel vaker aan de complicaties die verbonden zijn met CVZ: zichtbare aders onder de huid, permanent gezwollen voeten of enkels, spataders en bloedklonters.

Doe de test
Op twee minuutjes kan je voor jezelf berekenen hoe groot of klein het risico is dat jij een veneuze ziekte ontwikkelt. Ontdek wat jouw Fleboscore is via deze test.

Bescherm je benen
Wie een verhoogd risico loopt kan zelf al heel wat ondernemen om zijn of haar benen te beschermen:

* Blijf in beweging, vooral als u overdag lang moet zitten of rechtstaan.
* Kies de juiste sport: wandelen, zwemmen, fietsen, dansen, turnen,...
* Vermijd warmte: niet in de zon zitten, niet epileren met hete was, geen sauna en hete baden.
* Kies voor koud water: koude douches op de benen of een wandeling aan de rand van het water zijn goed voor de bloedcirculatie.
* Vermijd overgewicht en constipatie door vezels te gebruiken en elke dag 1,5 l water te drinken. Beperk ook zoveel mogelijk alle verzadigde vetten.
* Draag losse kleding en schoenen met hakken van 3 tot 4 cm.
* Denk er ook aan wanneer u gaat slapen: doe de nodige pedaalbewegingen (zie onderstaand oefenschema) voor het slapengaan en verhoog het voeteneinde van uw bed.
* Masseer uw benen vaak, steeds in de richting van de voet naar de dij toe.
* Aarzel ook niet om bij twijfel je arts te raadplegen, zeker wanneer je pijn of een zwaartegevoel ervaart in de benen, last heb van gezwollen enkels of zichtbare/voelbare onderhuidse aders opmerkt.(br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gele tanden? Dit eet je om ze witter te maken

Gele tanden? Dit eet je om ze witter te maken

http://static0.hln.be/static/photo/2014/12/1/6/20140619063510/media_xll_6834426.jpg

Dat koffie en rode wijn onze tanden doen verkleuren is alom bekend. Maar eten kan ook helpen bij het witter maken van je gebit. Tandarts Harold Katz uit Beverly Hills geeft je enkele tips:

Donkere chocolade
Deze lekkernij bevat theobromine, een bittere stof die de hardheid van je tanden verbetert. Hierdoor zijn je tanden ook beter bestand tegen verkleuring. Jammer genoeg geldt deze regel niet voor melkchocolade. Omdat het suiker en melk bevat, kan het zelfs een slechte adem veroorzaken.  

Groene thee
Groene thee bevat tannine. Dankzij deze stof blijven bacteriën niet aan je tanden plakken waardoor je een frissere adem krijgt. De thee verhoogt ook de fluoridenconcentratie in je mond waardoor tandglazuur minder wordt aangetast.

Aardbeien
Je tanden bleken met aardbeien is ook mogelijk. Omdat het organische zuren zoals malic acid bevat, werkt het perfect om vlekken op je tanden te verwijderen. Pas op: andere bessen hebben niet hetzelfde effect. Ze maken net vlekken op je witte tandenrij.

Kaas
Deze hartige hap doet de pH-waarde in je mond stijgen waardoor er minder zuren worden aangemaakt. Hierdoor ga je verkleuring tegen. Bovendien worden je tanden sterker door het calcium in de kaas.  

Noten en appels
Knapperig eten, zoals noten, zaadjes, appels en peren, helpen om tandplak van je tanden te schrobben. Sappige Appels en peren doen de speekselproductie ook stijgen om bacteriën in je mond te verminderen. (br.hln)


» Reageer (0)
18-06-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verzacht je muggenbeten met deze keukenmiddeltjes

Verzacht je muggenbeten met deze keukenmiddeltjes

http://static2.hln.be/static/photo/2014/13/1/8/20140617110715/media_xll_6829088.jpg

We zijn verzot op zomerse temperaturen, maar de insecten die ermee gepaard gaan, mogen van ons best naar de maan verhuizen. Hoeveel spuitbussen en pastilles je ook gebruikt, er zijn er altijd wel een paar die de hele boel weten te omzeilen. Met een jeukende, gezwollen en soms pijnlijke beet als resultaat. Naar de winkel voor een (dure) zalf of lotion? Nee hoor, met deze natuurlijke middeltjes kom je al een heel eind.

Basilicum kan je niet enkel tijdens het koken gebruikten. De bladeren van de plant bevatten onder andere kamfer, wat een koelend effect heeft. Scheur en plet een aantal blaadjes en wrijf de stukjes op je beet.

Het is een beetje een plakkerige boel, maar honing werkt ontstekingen tegen en kan het jeuken sterk doen afnemen.

Iedereen heeft wel wat theezakjes in huis rondslingeren. Stop ze even in de koelkast zodat ze lekker fris zijn. Als je ze daarna op je beet legt, kunnen ze het vocht uit het wondje trekken en de zwelling en jeuk verminderen.

Essentiële oliën als lavendelolie, kokosnootolie en tea tree helpen tegen jeuk, pijn en de zwelling. Tea tree heeft daarnaast nog eens een antibacterieel effect, wat eventuele infecties kan vermijden. Wel opletten: hoge concentraties van sommige oliën kunnen irritaties veroorzaken. Leng ze dus best een beetje aan met water.

Meng evenveel water als magere melk met elkaar en dep het goedje op de pijnlijke beet. De huid zal al heel wat verzacht worden.

De zuurtegraad van azijn is perfect om de jeuk van beten tegen te gaan. Je kan het rechtstreeks op de pijnlijke plekjes aanbrengen, maar als van kop tot teen onder zit, kan je ook een tweetal kopjes onder je badwater mengen.

Het is zo simpel dat je het vergeet, maar een ijsblokje zal al heel wat van de zwelling en jeuk verzachten. Daarnaast helpt ijs ook om de aanmaak van histamine - wat een allergische reactie veroorzaakt - te verminderen.

Citroen- en limoensap hebben antibacteriële eigenschappen en zijn geweldig tegen de jeuk. Nadat het prikkende gevoel verdwenen is, tenminste. Gebruik deze methode ook niet als je buiten loopt. De combinatie van de zuren met de zon kan brandwonden veroorzaken.

Niet echt een natuurlijk middeltje, maar ook tandpasta kan helpen bij insectenbeten. De tubes met een muntsmaakje bevatten menthol, wat net zoals kamfer een koelend effect heeft. Het brein registreert deze sensatie veel sneller dan de jeuk, waardoor die zo goed als verdwijnt. Daarnaast helpt het ook bij de zwelling. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Postzegel voor 9,5 miljoen dollar onder de hamer

Postzegel voor 9,5 miljoen dollar onder de hamer

http://static0.hln.be/static/photo/2014/18/16/6/20140618014349/media_xll_6831126.jpg

Op een veiling in New York is 9,5 miljoen dollar (ruim 7 miljoen euro) betaald voor de 'One-Cent Magenta', een postzegel uit de negentiende eeuw. De postzegel uit Brits-Guiana is daarmee de duurste ter wereld.

Veilinghuis Sotheby's schatte de postzegel tussen de tien en twintig miljoen dollar. Na twee minuten werd de postzegel al toegewezen aan een anonieme koper.

De 'One-Cent Magenta', 2,54 cm op 3,18 cm, dateert uit 1856. De zegel werd toen gedrukt door een krantenuitgever in Brits-Guiana, omdat het lokale postkantoor geen zegels uit Londen meer in voorraad had. De verantwoordelijke van de post was echter niet tevreden over de kwaliteit van de zegel en vreesde bovendien dat hij zou worden nagemaakt. Hij vroeg daarom aan de postbeambten om elke zegel te paraferen om zo fraude tegen te gaan.

Die initialen en zijn achthoekige vorm en zwarte letters op magenta, maken de zegel uniek. Er staat bovendien een driemaster op en het motto van de kolonie: we geven en verwachten iets in de plaats.

De 'One-Cent Magenta' werd in 1873 teruggevonden door een 12-jarige jongen, die de zegel verkocht voor 6 shilling, vandaag ongeveer 1 euro. In 1935 was de zegel al 40.000 dollar waard, in 1980 werd hij verkocht voor 935.000 dollar.

De stempel was in het bezit van de in 2010 overleden multimiljonair John du Pont, een erfgenaam van het chemieconcern Du Pont. Hij overleed in de gevangenis op 72-jarige leeftijd waar hij een straf uitzat voor het doodschieten van de Amerikaanse worstelaar David Schultz.

"Dit is altijd 's werelds beroemdste postzegel geweest", aldus een medewerker van het veilinghuis. "Dit is een van die objecten waar in de loop der jaren een sfeer van geheimzinnigheid omheen gegroeid is."

Het vorige record voor een postzegel dateert uit 1996. Een Zweedse zegel uit 1855, de 'Tre Skilling', werd toen voor 2,2 miljoen dollar (ruim 1,6 miljoen dollar) verkocht. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oxfam erft 900.000 euro van 86-jarige vrouw uit Eeklo

Oxfam erft 900.000 euro van 86-jarige vrouw uit Eeklo

http://static3.hln.be/static/photo/2014/4/11/7/20140618080440/media_xll_6831682.jpg

Een vrouw uit Eeklo heeft haar fortuin - een dikke 900.000 euro - nagelaten aan Oxfam Solidariteit. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws.

Agnes Devisscher (86) uit de Raverschootstraat in Eeklo overleed op 21 maart vorig jaar. De vrouw, die onder meer verificateur was bij de belastingen in Gent, had geen man of kinderen.

"We werden op een dag gecontacteerd door haar notaris", zegt Petra Van Wynsberghe van Oxfam. "Ze had ons haar hele fortuin nagelaten: 916.350 euro. De grootste gift die we in 15 jaar tijd mochten ontvangen."

Omdat ze haar fortuin nalaat aan een goed doel, moeten er maar 8,8 procent successierechten op betaald worden. Zo blijft er nog 835.711 euro over voor Oxfam. "De ziel van Agnes mag gerust zijn: we zullen het geld goed besteden aan een van onze vele ontwikkelingsprojecten in Afrika, Midden-Amerika of Zuidoost-Azië." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hang Hang (247 kilo) proeft voor het eerst in drie jaar van buitenlucht

Hang Hang (247 kilo) proeft voor het eerst in drie jaar van buitenlucht

http://static2.hln.be/static/photo/2014/9/8/11/20140618071955/media_xll_6831611.jpg

Hang Hang heeft zijn gewicht niet mee. Hoewel de Chinese jongeman nog maar twintig lentes telt, weegt hij al 247,66 kilogram. Toen Hang Hang 17 was, duidde de balans 146 kilogram aan. Door zijn gewicht zat de Chinees gedurende drie jaar vast in zijn flat in Shenyang, tot een lokale krant het niet meer kon aanzien.

De krant ronselde mensen die Hang Hang wilden helpen en organiseerde een 'uitstap' voor de zwaarlijvige twintiger. Negen Chinese brandweermannen brachten uiteindelijk verlossing.

Op een laken droegen ze Hang Hang naar buiten. Geen gemakkelijke opdracht, maar ze slaagden erin de trappen af te dalen en de jongeman - voor het eerst in drie jaar - van de frisse buitenlucht te laten genieten. Dat deed hij vanuit een bed dat speciaal voor hem verstevigd was.

Volgens de moeder vecht Hang Hang al zijn hele leven tegen overgewicht. Toen de Chinees 17 was, woog hij 146 kilogram. Sinds de jongeman drie jaar geleden bij haar introk, kwam daar ongeveer honderd kilogram bij, moeders keuken is dan ook de beste.

Toch overweegt Hang Hang best een ander eetpatroon. Volgens de vrouw verorbert haar zoon tijdens een maaltijd "zeker tien pannenkoeken, een grote kom havermoutpap en groenten". (br.hln)


» Reageer (0)
17-06-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe kan je iemand graag zien die je slaat?

Hoe kan je iemand graag zien die je slaat?

http://static1.hln.be/static/photo/2014/7/1/8/20140617181035/media_xll_6830108.jpg

Partnergeweld is en blijft een gevoelig onderwerp waar ook vandaag nog veel taboes rond bestaan. Slachtoffers verbergen zich vaak achter schaamte, zwijgen als de dood of worden veroordeeld omdat ze niet zomaar halsoverkop hun koffers pakken. Hoe kan je iemand graag zien die je slaat?

Om een antwoord op die confronterende vraag te geven, laat ik graag een vrouw aan het woord die kwetsbaar en bloedeerlijk terugblikt op een gewelddadige relatie waarover ze drie jaar geleden een beklijvende tekst het wereldwijde web instuurde.

Met de titel 'Vijf dingen die een misbruikte vrouw wil dat je weet' schreef ze alle pijn, verwarring en onbegrip van zich af. De getuigenis riep bij vrijwel alle lezers dezelfde vraag op die zowat elke man of vrouw te horen krijgt die opbiecht een slachtoffer van partnergeweld te zijn: Hoe kan je iemand graag zien die je slaat?

"Ik probeerde de vraag te beantwoorden door diep te graven en te zoeken naar woorden die ik nog niet tegen mezelf had gezegd omdat ik schrik had dat ik het probleem was. Ik geloofde niet met heel mijn hart dat ik meer verdiende dan het misbruik dat me overviel. Ik wist ook niet hoe ik aan anderen moest proberen verklaren wat ik zelf nog zo wanhopig moest leren begrijpen", deelt Sarafina Bianco, die nu na drie jaar therapie terugblikt op het trauma.

Rozengeur
"Ik heb een gewelddadige man graag gezien omdat zijn handen in het begin zachtaardig en warm waren. Wanneer hij lief mijn kin optilde en mijn blik ving met zijn doordringende blauwe ogen, wist ik dat hij antwoorden bezat op vragen die ik mezelf al eeuwig stelde. Voor het misbruik liet hij me openbloeien, hielp hij mijn verleden wegsmelten. Hij liet me geloven dat ik beter was dan mijn geschiedenis en groter dan de toekomst die ik voor mezelf had gepland. De waarheid is dat eender welke vrouw voor hem had kunnen vallen, zo charismatisch, aantrekkelijk, succesvol en zelfzeker. Hij deelde zijn waarheden en fouten en bouwde een beeld op van iemand die minstens zoveel gebreken had als ik. Die bagage maakte hem menselijk, dus stelde ik hem nooit in vraag", getuigt ze.

Wanhoop
"Een jaar later, toen het moment gekomen was om de wanhoop, de vermoeidheid en de pijn die hij gecreëerd had te aanschouwen in de spiegel, nam hij me in zijn armen en smeekte me om hem te helpen om mij te helpen. Hij droeg me met tranen in zijn gezicht naar de slaapkamer en wou dat ik zou genezen. Hij wou hulp zoeken en wegzinken in de liedjes die hem herinnerden aan onze liefde en ons uitzonderlijk begin. We gingen in therapie, eerst apart en daarna samen. Ik overleefde de eindeloze cycli van liefde, lof, teleurstelling en schuldgevoel, maar hij stelde mijn kracht steeds meer op de proef om te zien hoe ver hij zou kunnen gaan. Hij beloofde me verandering en zijn bereidheid om hulp te zoeken maakte het gemakkelijk om te geloven dat hij ook effectief moeite deed. In werkelijkheid duwde hij me altijd verder en vernederde hij mij telkens meer", gaat ze verder.

Heen en weer
"Ik geloofde dat onvoorwaardelijke liefde betekende dat je bij je partner bleef, zelfs in de zwaarste tijden, en ik geloofde niet dat het ooit zo erg zou kunnen worden als het uiteindelijk werd. Dus overtuigde ik mezelf om mijn kracht te bewijzen, zijn handen en woorden te doorstaan en hem recht in de ogen te kijken toen hij zijn pistool tegen mijn slaap drukte. Ik geloofde dat hij zou zien dat ik onaangetast was, ook al was uitgeschakeld accurater. Ik wist dat dat het antwoord was, want ik had al twee keer tevergeefs geprobeerd hem te verlaten. De eerste keer wou de politie me niet geloven en me niet helpen, waardoor ik mezelf alleen nog meer in vraag stelde. Misschien was ik wel overdramatisch? De tweede keer was hij ziek en had hij hulp nodig met zijn dochter. Het was haar schuld niet en ik zou een monster zijn als ik mijn rug keerde naar iemand die ik graag zag."

Waarom?
"Ik zou je nog duizend redenen kunnen geven waarom ik gebleven ben, maar je zou nog met vragen blijven zitten, net als ik. Dit is wat ik geleerd heb... Als mens proberen we angst te minimaliseren, in stukjes te breken zodat alles kleiner wordt en gemakkelijker verteerbaar. We leggen het probleem bij het onbekende en het onbereikbare. Dit is ook de reden dat de helft van de wereld mensen die een gewelddadige relatie overleefden zo moeilijk begrijpen. Je wil niet geloven dat misbruik jezelf, je moeder of je zoon kan overkomen. Het is een te harde realiteit om te slikken dat er psychopaten in je eigen omgeving zouden kunnen wonen, die alles bovendien vaak goed verbergen achter strakke maatpakken en brede glimlachen. Ook goed functionerende mensen zijn gewelddadig. Beangstigend niet?", stelt Sarafina.

Onwetendheid en ontwijken werken misbruik in de hand. Als we niet accepteren dat het iedereen kan overkomen en niet stoppen met het veroordelen of overdadig bemoederen van overlevers, gaan we de oorlog nooit winnen, luidt haar besluit. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onbekend Picasso-portret onder Picasso-werk ontdekt

Onbekend Picasso-portret onder Picasso-werk ontdekt

http://static1.hln.be/static/photo/2014/3/2/2/20140617164633/media_xll_6829667.jpg

Onderzoekers hebben onder het doek 'De Blauwe Kamer' van Pablo Picasso een portret ontdekt van een man met een vlinderdas. De grote vraag van de conservatoren in Washington is wie de Spaanse kunstenaar heeft geportretteerd. "We proberen die vraag nog altijd te beantwoorden", zegt Patricia Favero, conservator van The Phillips Collection in Washington, waar het doek sinds 1927 deel van uitmaakt.

Volgens onderzoekers gaat het niet om een zelfportret. Ze proberen te achterhalen wie de man is en waarom Picasso een portret van hem maakte. Mogelijk gaat het om de Parijse kunsthandelaar Ambrose Villard. 'De Blauwe Kamer' is momenteel in Zuid-Korea. Het onderzoek wordt voortgezet als het doek volgend jaar terugkeert naar Washington. Curatoren van The Phillips Collection willen 'The Blue Room' en het onderliggende portret in 2017 centraal stellen in een expositie.

http://static2.hln.be/static/photo/2014/4/3/3/20140617164522/media_l_6829668.jpg



Picasso maakte het schilderij in 1901 aan het begin van zijn melancholische, blauwe periode in Parijs. Amerikaanse experts zijn vijf jaar bezig geweest het werk onder 'De Blauwe Kamer' scherper in beeld te krijgen. Technische analyse toont aan dat Picasso het doek vermoedelijk maakte vlak voor het schilderen van 'De Blauwe Kamer'.

Dat Picasso het canvas van 'De Blauwe Kamer' al eens had gebruikt, werd duidelijk in de jaren negentig. Toen werden röntgenfoto's van het werk gemaakt, waarna vage contouren van een eerder schilderij werden waargenomen. De kubist hergebruikte zijn canvas vaker, veelal uit geldgebrek. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blijf deze zomer gespaard van tekenbeten

Blijf deze zomer gespaard van tekenbeten

http://static2.hln.be/static/photo/2014/7/1/2/20140616115452/media_xll_6826232.jpg

De zomer staat voor de deur, tijd om weer volop te genieten van zonlicht, gezonde buitenlucht en de bloeiende natuur. Helaas zijn we niet alleen, ook teken profiteren maar wat graag van onze zomerkriebels om zich met hun weerhaken aan onschuldige slachtoffers vast te klampen. Blijf ervan gespaard (of wees er toch minstens heel vroeg bij) met deze tips.

Afstoten
Wie stevige wandeltochten of kampeertripjes op de planning heeft staan, kiest best voor de grove middelen. Hoewel misschien minder 'groen' dan gewild, zijn insecticiden nog altijd een krachtig afstootmechanisme voor teken. Je kan zelfs kledij, sokken en schoenen aanschaffen die preventief behandeld zijn met Permethrin.

Verder kan je ze zelf ook behandelen met een spray die doorgaans DEET zal bevatten, al is niet iedereen even overtuigd van de werking op teken. Zo wordt gewaarschuwd dat Diethyl-meta-toluamide (DEET) niet giftig zou zijn zijn voor deze grijpgrage parasieten en ze dus gewoon over het ingespoten oppervlak kunnen kruipen tot ze een plekje gevonden hebben waar geen product te bespeuren valt, zoals een lekker warm been.

Zon
Teken en zeker hun larven verliezen snel vocht, wat ervoor zorgt dat ze niet langer dan 8 uur kunnen overleven in een omgeving met minder dan 80 procent luchtvochtigheid. Het zal je dan ook niet verbazen dat de larven zich nestelen in met schaduw overladen, vochtige plaatsen. Wie de zon opzoekt, verlaagt het risico dan ook aanzienlijk.

Alert
Je hoeft je eigen woonomgeving niet te verlaten om het slachtoffer te worden van een teek. Uit cijfers blijkt zelfs dat gemiddeld 3 op de 4 een beet oploopt tijdens een activiteit in de eigen tuin of omliggende natuur. Spelende kinderen en tuinierende volwassenen zijn dat ook een gemakkelijke prooi. Maak daarom een routine van een tekencontrole en verwijder deze beestjes enkel en alleen met een tekentang of -lepel.

Strategisch
Om je tuin beter te beschermen tegen teken kan je strategisch aan de slag gaan met houtschilfers. Het droge materiaal is namelijk niet aanlokkelijk om overheen te kruipen. Verder laat je best geen opgehoopte bladeren liggen. Ook krioelende bodembedekkers en lage struiken zijn geliefde nesten voor deze ziekteverspreidende bijtertjes.

Bedekt
Het ziet er misschien niet uit, maar je broek in je sokken steken kan effectief helpen om tekenbeten te vermijden. Als het kwik de hoogte in schiet en je in de verste verte niet denkt aan het dragen van een lange broek, mik je best op hele lichte kleuren. Tekenlarven zijn misschien piepklein, maar op lichtgekleurde kledij zal je ze toch veel gemakkelijker spotten.

Sneldrogen
Wie er na een buitenactiviteit niet gerust in is, zwiert zijn kleren (indien mogelijk) best even 5 minuutjes op hoge temperatuur in de droogkast. Teken kunnen een wasbeurt namelijk perfect overleven, maar zijn ontzettend gevoelig voor uitdroging. Wat je ook zeker niet moet doen, is je vuile was op een hoopje gooien voor later. Beter even sneldrogen en dan de wasmand in.

Inspectie
Na activiteiten met een hoog risico op tekenbeten inspecteer je best onmiddelijk heel je lichaam. Douchen bij het thuiskomen is bijvoorbeeld een goede gewoonte omdat je bijtende teken zo veel sneller op het spoor komt, nog voor ze een eventuele ziekte (zoals Lyme) kunnen verspreiden. Na een beet kan het namelijk meerdere uren tot een dag duren voor je effectief geïnfecteerd wordt. Vergeet ook je huisdieren niet met regelmaat te controleren.

Verwijderen
Ondanks al deze voorzorgsmaatregelen is het helaas nooit helemaal zeker dat je gespaard zal blijven van teken. Wie er eentje op het spoor is, verwijdert de parasiet best zo snel mogelijk met een tekentang. Wie achteraf koorts krijgt of een verdachte uitslag op de huid ziet verschijnen, raadpleegt best een arts. De teek zelf kan bij twijfel ook altijd onderzocht worden op ziektes. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goeie laag boter is dik oké

Goeie laag boter is dik oké

http://static2.hln.be/static/photo/2014/15/12/1/20140617071714/media_xll_6828691.jpg

Jarenlang is boter verketterd als bron van alle kwaad - en vooral: van dichtgeslibde aderen - maar nu blijkt dat dierlijke vetten toch niet zo slecht zijn als al die tijd gedacht. Dat schrijft Time Magazine op basis van bevindingen van de universiteit van Cambridge. "Boter kan zelfs een positief effect hebben op het lichaam. Het is vooral de overconsumptie van alles waarmee we vet zijn gaan vervangen - koolhydraten, suiker - die verantwoordelijk is voor de epidemie van obesitas en diabetes", luidt het. De échte boosdoeners heten nu de kunstmatig gefabriceerde transvetten te zijn, aanwezig in sommige koekjes en kant-en-klaarmaaltijden.

Wat zeggen Belgische experts? VUB-professor Patrick Mullie wil toch even waarschuwen voor wat hij "het Bokrijk-effect" noemt: "de nostalgie van de stevige klomp hoeveboter die over een stuk vlees smelt, want vroeger was alles beter. Dat mensen toen veel jonger stierven, vergeten we voor het gemak." Mullie pleit vooral voor gezond verstand: "Een worstje in de pan of wat boter over de vis, dat moet je niet verketteren, dat geeft brandstof, smaak, voldoening... Maar ik ben altijd een beetje bang voor hypes, zodat de man in de zetel denkt: 'Laat me nog een curryworst nemen, vet is toch niet slecht.' Alles met mate, in functie van je beweging en gezondheid." (br.hln)


» Reageer (0)
16-06-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit (vreselijke) seksadvies kregen koppels in 1894

Dit (vreselijke) seksadvies kregen koppels in 1894

http://static3.hln.be/static/photo/2014/15/11/0/20140616143239/media_xll_6826905.jpg

Sekstips zijn wellicht van alle tijden, alleen zijn ze tegenwoordig grotendeels verlost van preutsheid en een heleboel taboes. Gelukkig maar. Deze quotes uit 'Sex Tips For Husbands and Wives From 1894' doen ons in ieder geval een gat in de lucht springen dat de seksuele revolutie al achter de rug is.

Het motto van auteur Ruth Smythers luidt alvast: "Geef weinig, geef zelden en boven alles geef het met tegenzin". Juist, ja...gezellig.

Hier volgen nog enkele pareltjes uit 1894:

"Een wijze vrouw maakt het haar missie om nooit haar naakte lijf te laten zien aan de man en hem ook nooit toe te laten zelf bloot te verschijnen. Wanneer seks toch niet ontweken kan worden, doe je het enkel en alleen in totale duisternis."

"Wanneer een man toeslaat, hoort de vrouw zo stil mogelijk te blijven liggen. Lichaamsbeweging van haar kan kant zou geïnterpreteerd kunnen worden als seksuele opwinding door de optimistische man. Onder geen enkele omstandigheid hoort een vrouw te grommen of te kreunen, brabbel liever over het huishouden terwijl hij ligt te puffen."

"Mannen zijn van nature pervers. Wanneer ze de kans krijgen zullen ze een brede waaier aan weerzinwekkende dingen willen, waaronder de daad doen in abnormale posities, het vrouwelijk lichaam aanraken met hun mond en hetzelfde verwachten van de vrouw."

"Dikke katoenen nachtjaponnen en pyjama's moeten niet verwijderd worden tijdens de seksuele daad en aangedaan in aparte kamers. Zo wordt het vlees minimaal ontbloot."

"Van zodra de man zijn daad heeft gedaan, moet een wijze vrouw hem een waslijst aan kleine taken naar het hoofd slingeren die hij 's anderendaags moet doen." (Of kortweg: voor wat hoort wat.)

"Slimme vrouwen zijn altijd alert voor nieuwe en betere manieren om de seksuele uitspattingen van manlief te negeren of te ontmoedigen."

"Wanneer geprobeerd wordt om op de mond te kussen, moeten vrouwen hun hoofd lichtjes kantelen zodat de kus onschuldig op de kaak belandt. Proberen mannen je op eender welke andere plaats te kussen, spring dan uit bed en kondig aan dat de natuur roept." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terminaal zieke boswachter neemt afscheid van zijn bos

Terminaal zieke boswachter neemt afscheid van 'zijn bos'

http://static1.hln.be/static/photo/2014/16/16/2/20140616165453/media_xll_6827267.jpg

De terminaal zieke Ed had nog slechts één wens: afscheid nemen van zijn bos. Enkele brandweermannen sprongen in de bres zodat de 'ranger' een laatste keer één kon zijn met de natuur.

Door zijn ziekte had Ed al enkele jaren geen voet buiten de deur kunnen zetten. De man was immers aan zijn bed gekluisterd in het Evergreen Hospice in het Amerikaanse Kirkland. Zijn laatste wens was iets wat andere mensen zo vanzelfsprekend vinden: gewoon de buitenlucht kunnen opsnuiven.

Ed was zijn hele leven boswachter geweest. Hij leefde voor de natuur. Toen een kapelaan de wens van de terminaal zieke patiënt vernam, trommelde hij de brandweer op om Ed te transporteren naar het Meadowdale Beach Park in Edmonds.

De reddingswerkers namen de man mee in zijn ziekenhuisbed langs de verschillende bospaden zodat Ed ten volle de boslucht en de natuurgeluiden in zich op kon nemen. Op de ontroerende foto die tijdens de wandeling werd gemaakt, zien we hoe een brandweerman liefdevol het gezicht van de boswachter aanraakt. En Ed was verheugd. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vier redenen waarom je beter niet gaat shoppen

Vier redenen waarom je beter niet gaat shoppen

http://static3.hln.be/static/photo/2014/16/16/11/20140613144123/media_xll_6818546.jpg

Toegegeven: het druist in tegen onze principes, waarom zouden we in godsnaam niet mogen gaan shoppen? Elke gelegenheid die zich aanbiedt, is altijd mooi meegenomen, niet? Toch stapelen die impulsieve en emotionele koopjes zich op. Lees hier vijf redenen waarom je in sommige omstandigheden beter niet gaat winkelen. Geloof ons, je bankrekening zal je dankbaar zijn.

1. Verveling
Stel je voor: het is een saaie vrijdagavond waarop je vrienden geen zin hebben om iets te doen en er helemaal niets boeiend op televisie is. Ook je filmverzameling lijkt plotseling niet meer interessant, dus ga je maar eens kijkje op het internet nemen. Plots ontdek je een nieuwe website waar er toch wel een aantal leuke hebbedingetjes opstaan. Voor je het weet liggen er dan ook heel wat spullen in je het winkelmandje, die bovendien aanzielijk wat kosten. "De onlinewinkelwereld is echt verleidelijk", weet psychotherapeute Peggy Wynne. "Het is een beetje zoals gokken of porno kijken. Je moet er niet lang naar zoeken en evaart meteen plezier." Die afrekening vind je toch soms wat later in je bus, dus wat maakt het uit? Toch kan je volgens Wynne beter even afstand nemen van de aankopen of het shoppen vervangen door kijken uit verveling. "Lees in plaats wat reviews, zo weet je welk product je geld waard is. We geven bovendien veel meer geld uit wanneer we ons vervelen omdat we er alles aan willen doen om de saaiheid te verwerpen."

2. Na een tegenslag
Je bent gedumpt, kreeg je ontslag of iemand was brut tegen je: dan verdien je toch wel een beetje troost in de vorm van nieuwe schoenen of kleren? Neen, neen, neen. Wynne: "Winkelen is een persoonlijke aangelegenheid en de keuzes die we zelf maken geven ons gevoel dat we terug controle over een situatie kunnen krijgen. Wanneer je droevig bent, maak je trouwens andere beslissingen dan wanneer je gelukkig bent."

3. Op vakantie
Die lokale winkeltjes in vreemde landen: ze hebben iets pittoresk en gezellig, toch zijn ze gemaakt om je geld te doen uitgeven. Eigenlijk heb je helemaal niets nodig, want je hebt alles al mee in je valies die bovendien te krap is voor nieuwe spulletjes. Ook naar de souvenirs die je vaak meeneemt voor familie of vrienden wordt zelden nog omgekeken door hen. Ja, het is leuk en attent maar ook duur. De enige uitzondering op vakantie: wanneer je weet dat sommige producten of merken niet bij ons verkrijgbaar zijn, kan je je laten verleiden.

4. Het toekomstgerichte koopje
Je bent het heus wel al eens tegengekomen: het mooiste, meest perfecte kleedje ooit... Dat er enkel nog in maat small is terwijl jij medium nodig hebt. Ach, dan neem je het toch gewoon mee, je was al lang van plan om wat kilo's te verliezen en dit is toch de beste motivatie, niet? Jazeker, als je ook echt je beloftes nakomt. Maar al te vaak blijven we toch net dat tikkeltje te dik waardoor die jurk in de kast blijft hangen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Inwoners van district Antwerpen willen meeste geld besteden aan fietsvriendelijke straten

Inwoners van district Antwerpen willen meeste geld besteden aan fietsvriendelijke straten

http://static1.hln.be/static/photo/2014/0/5/11/20140615225312/media_xll_6824876.jpg

De inwoners van het district Antwerpen hebben dit jaar voor het eerst de kans gekregen om te beslissen over de verdeling van 1,1 miljoen euro, tien procent van de volledige begroting van 2015. De burgers hadden het meeste geld veil voor fietsvriendelijke straten, langer thuis wonen en betere voetpaden.

Het districtsbestuur had de voorbije weken verschillende startmomenten georganiseerd waarin twaalf thema's werden gekozen, twaalf zaken die de inwoners graag anders hadden gezien. De burgerbegroting werd vandaag concreet ingevuld in Park Spoor Noord. Zowat negentig inwoners werden in kleine groepjes verdeeld en konden met pokerchips geld inzetten op de thema's van hun keuze. Dat zorgde hier en daar voor pittige discussies. Nadien werden alle resultaten samengeteld.

Bovenaan de lijst staan fietsvriendelijke straten (172.756 euro), langer thuis wonen (113.996 euro), betere voetpaden (99.893 euro), groen in straten en gemeenschapstuinen (ieder 92.842 euro) en participatie (85.791 euro). Daarna volgen fietsenstallingen (84.615 euro), bewonersgroepen (79.914 euro), groen op pleinen (74.038 euro) en aantrekkelijkere pleinen (71.688 euro). Onderaan de lijst bungelen de interculturele projecten (68.162 euro) en kunst in het openbaar domein (63.462 euro).

Nu is het district opnieuw aan zet. Zij werken deze zomer concrete projecten uit met deze extra budgetten van de burgerbegroting. Daarna keurt de districtsraad de aangepaste begroting goed. Op het einde van het jaar koppelt het district de concrete projecten terug naar zijn bewoners. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Topbedrijven: Volg unief in het Engels

Topbedrijven: "Volg unief in het Engels"

http://static0.hln.be/static/photo/2014/18/15/14/20140616060725/media_xll_6825464.jpg

De bedrijfswereld roept op om het Engels te omarmen als volwaardige opleidingstaal aan onze universiteiten. "Kennis van het Engels op academisch niveau is noodzakelijk voor verdere economische groei", klinkt het in De Morgen.

"Het is hoog tijd om het talendebat te voeren", zegt Pieter Timmermans, topman van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). "Als we het nu niet doen, wanneer dan wel?" Hij vertolkt het heersende gevoel bij heel wat topondernemingen: we lopen achter wat de erkenning van Engels als universitaire taal betreft, en daar lijden onze bedrijven onder.

Daarmee treden de bedrijven Anne De Paepe bij. De rector van de Universiteit Gent brak afgelopen weekend een lans voor meer Engelstalige opleidingen aan de Vlaamse universiteiten. De huidige Vlaamse regelgeving is volgens De Paepe en de ondernemers te streng. Slechts 6 procent van alle Vlaamse bacheloropleidingen mogen in het Engels gegeven worden, en een opleiding wordt al als Engelstalig beschouwd als 18,33 procent van de vakken in die taal wordt gegeven. (br.hln)


» Reageer (0)
15-06-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De koning van vernieling onder de honden

De koning van vernieling onder de honden

http://static1.hln.be/static/photo/2014/0/2/0/20140615150001/media_xll_6824040.jpg

Volgens onderzoek van een Britse verzekeringsmaatschappij bij 2.000 gezinnen met honden is de piepkleine chihuahua de absolute koning van vernieling, gevolgd door teckels en boxers. De hondenrassen met de minste honger voor verwoesting zouden dan weer Staffordshire bull terriers, Yorkshire terriers en cockerspaniëls zijn.

Wie een hond in huis haalt, weet meestal maar al te goed dat hij zich ooit wel eens zal mogen verwachten aan wat vernieling in huis of daarbuiten. Toch zijn alle honden in dat kader zeker niet aan elkaar gewaagd.

Vernieling
Met een gemiddelde van meer dan 1.000 euro schade op een heel leven staat de chihuahua overtuigend op kop in de lijst van meest destructieve hondenrassen. Tot de favoriete bezigheden behoren het verscheuren of bevuilen van tapijten, krabben en kauwen aan zetels en het verwoesten van planten en bloemperken. In schril contrast staat de Staffordshire Bull Terrier, die baasjes gemiddeld zou opzadelen met 220 euro schade.

Ook teckels blijken geen al te goede reputatie te hebben bij verzekeraars, aangezien ze bestempeld worden als de troonopvolger van de chihuahua. De rest van de top 10 wordt aangevuld door Duitse herders, Engelse pointers, beagles, husky's, Duitse dogs, bulldogs, dalmatiërs en boxers.

Brave beesten
Uiteraard werd ook gezocht naar de hondenrassen die je over het algemeen zullen opzadelen met weinig of geen schade. Rottweilers pronken onderaan de top 10, gevolgd door onder meer jack russels, labradors, shih tzu's en cockerspaniëls. De titel van braafste hond gaat zoals eerder gezegd naar de Staffordshire bull terrier.

Tijdens de studie gaven baasjes grif toe dat de liefde voor hun viervoeter tijdelijk rake klappen kan krijgen wanneer ze confronteerd worden met (grote) schade. Ongeveer 1 op 5 bekent dat ze zich de adoptie van een hond al hebben beklaagd, 1 op 10 overweegt zijn 'probleemdier' zelfs weg te geven. Gelukkig verteert de meerderheid de vernieling best goed omdat ze hun huisdier beschouwen als een onmisbaar deel van het gezin. (br.hln)


» Reageer (0)
14-06-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Poolse poetsvrouw (27) schopt het tot voltijds model

Assepoester in het echt: Poolse poetsvrouw (27) schopt het tot voltijds model

http://static3.hln.be/static/photo/2014/18/2/0/20140614110652/media_xll_6820980.jpg

De 27-jarige Aleksandra Naranowicz had moeite om een job te vinden toen ze van Polen naar Bristol was verhuisd. De knappe blondine had nochtans een masterdiploma Pedagogie op zak en kon een indrukwekkende cv voorleggen. Om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen, werd ze poetsvrouw bij een lokaal kuisbedrijf. Aleksandra verdiende iedere week ongeveer 300 euro, tot een van haar klanten haar doorverwees naar een modellenbureau in Londen.

Volgens de gepensioneerde mediamagnaat hoorde de Poolse van 1,82 meter op de catwalk thuis en niet in zijn keuken als poetshulp. Aleksandra nam de raad ter harte: ze spaarde al haar centen en vertrok een paar maanden later naar de Britse hoofdstad. Daar struinde ze van casting naar casting, tot ze door een toonaangevend modellenbureau werd opgemerkt.

Aleksandra ruilde emmer en zwabber voor een leven in de spotlights. Een keuze die loont, zo blijkt. De jonge vrouw is tegenwoordig fulltime model en verdient ongeveer 2.500 euro per fotoshoot.

"Mensen vertelden me dat ik een mooi gezicht had en een goed model zou zijn. Dat gaf me zelfvertrouwen om naar Londen te trekken. Klanten zijn vooral gek op mijn gezicht en haar. Ik hou echt van mijn werk en hoop dat er nog meer deuren zullen opengaan", verklapte de ex-poetshulp aan Daily Mail. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hond die 'per ongeluk' naar WK wandelde, herenigd met baasje

Hond die 'per ongeluk' naar WK wandelde, herenigd met baasje

Klik op de foto om het filmje te bekijken

Een zwarte Labrador, die onlangs enkele Britse voetbalfans vergezelde tijdens hun 2.000 kilometer lange trektocht door Zuid-Amerika, is herenigd met zijn emotionele eigenaar. De hond houdt duidelijk wel van wat avontuur (of voetbal?) en volgde de vier mannen naar Porto Alegre in Brazilië. Eigenaar Ignacio Etchetchury herkende zijn vermiste hond op tv en kwam de Britten in Brazilië tegemoet.

Vier Britse voetbalfans, David Bewick, Ben Olssen, Adam Burns en Pete Johnston besloten van Mendoza in Argentinië naar Porto Alegre te wandelen om geld in te zamelen voor een waterput in Zuid-Amerika. Toen ze door Uruguay trokken kwamen ze de vriendelijke viervoeter tegen, die hen bleef volgen. Het viertal, dat veronderstelde dat het om een straathond ging, gaf hem de naam Jefferson. Algauw werd de hond een volwaardig lid van het team en kreeg zelfs een eigen voetbalshirt. Jefferson vergezelde de Britten twee maanden (en stapte zo'n 1.287 km) tot ze hun eindbestemming bereikten.

Dankzij een tv-reportage over de trektocht van de Britten kon de eigenlijke eigenaar, Ignacio Etchetchury zijn geliefde Labrador spotten. Hij contacteerde de Britten via Facebook en liftte daarop van Uruguay naar Brazilië, waar hij zondag herenigd werd met zijn avontuurlijke viervoeter. Jefferson, die eigenlijk Negro heet, kwispelde non stop toen hij zijn baasje zag bij aankomst in Brazilië. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Matisse in 'nazi-kunstschat' Gurlitt is van joodse familie

Matisse in 'nazi-kunstschat' Gurlitt is van joodse familie

http://static1.hln.be/static/photo/2014/10/4/1/20140612014005/media_xll_6813961.jpg

( Enkele van de ruim 1500 schilderijen die in het huis van de Duitser Cornelius Gurlitt werden aangetroffen. )

Een Duitse taakgroep die onderzoek doet naar de kunstcollectie van de onlangs overleden verzamelaar Cornelius Gurlitt is tot de conclusie gekomen dat een werk van Henri Matisse uit de verzameling in de Tweede Wereldoorlog door de nazi's werd geroofd van kunsthandelaar Paul Rosenberg. Het gaat om het schilderij 'Vrouw zittend in een leunstoel' dat Matisse in 1921 schilderde.

Het schilderij was een van de ruim 1.500 kunstwerken die in 2012 in het appartement van Gurlitt in München werden aangetroffen. Gurlitt overleed begin mei op 81-jarige leeftijd. Volgens het hoofd van de taakgroep, Matthias Henkel, is niet duidelijk hoe Gurlitt aan het schilderij is gekomen. Wel is volgens hem duidelijk dat het schilderij het "rechtmatig eigendom" van Paul Rosenberg is.

De advocaat van de familie Rosenberg, Chris Marinello, zei dat de familie niet op de hoogte is gesteld van de vondst voordat deze gisteren wereldkundig werd gemaakt.

Gurlitt erfde de collectie, met werken van onder anderen Pablo Picasso en Henri Matisse, van zijn vader. De Duitse autoriteiten vermoeden dat Gurlitts vader Hildebrand schilderijen heeft gekocht die door de nazi's werden geroofd van joden. (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!