Goeie laag boter is dik oké

Jarenlang is boter verketterd als bron van alle kwaad - en vooral: van dichtgeslibde aderen - maar nu blijkt dat dierlijke vetten toch niet zo slecht zijn als al die tijd gedacht. Dat schrijft Time Magazine op basis van bevindingen van de universiteit van Cambridge. "Boter kan zelfs een positief effect hebben op het lichaam. Het is vooral de overconsumptie van alles waarmee we vet zijn gaan vervangen - koolhydraten, suiker - die verantwoordelijk is voor de epidemie van obesitas en diabetes", luidt het. De échte boosdoeners heten nu de kunstmatig gefabriceerde transvetten te zijn, aanwezig in sommige koekjes en kant-en-klaarmaaltijden.
Wat zeggen Belgische experts? VUB-professor Patrick Mullie wil toch even waarschuwen voor wat hij "het Bokrijk-effect" noemt: "de nostalgie van de stevige klomp hoeveboter die over een stuk vlees smelt, want vroeger was alles beter. Dat mensen toen veel jonger stierven, vergeten we voor het gemak." Mullie pleit vooral voor gezond verstand: "Een worstje in de pan of wat boter over de vis, dat moet je niet verketteren, dat geeft brandstof, smaak, voldoening... Maar ik ben altijd een beetje bang voor hypes, zodat de man in de zetel denkt: 'Laat me nog een curryworst nemen, vet is toch niet slecht.' Alles met mate, in functie van je beweging en gezondheid." (br.hln)
|