De goedkoopste weg naar een groententuintje
Wist je dat je verschillende groenten uit de supermarkt een nieuw leven kan geven als je ze niet meer nodig hebt? Met wat groene vingers en wat geduld heb je zo een nieuwe maaltijd op je bord. Femme.nl maakte een lijstje van recupereerbare groenten en praktische tips. Wij zetten alles even voor jou op een rij.
(Zoete) aardappel Er blijven altijd wel een aantal aardappelen liggen in de zak. Als je de aardappel doormidden snijdt en hem daarna half onder water zet, zullen er kleine plantjes uitgroeien. Zet hem wel op een warme, vochtige plaats, zoals de vensterbank. Na een aantal weken kan je de plantjes voorzichtig van de aardappel halen en planten in een pot. Vanaf dan geldt: geef de eerste week elke dag water en daarna iedere week één dag minder.
Knoflook Uit één teentje knoflook kan je een nieuw plantje laten groeien. Stop de grootste delen zo'n vijf centimeter onder de grond en bestrooi ze met compost, die je vochtig houdt.. Ook deze plantjes doen het goed in de zon. Als na een paar maanden de groene stengels boven de grond bruin kleuren, kan je de knoflook oogsten.
Lente-ui Lente-uien zijn wat aan de duurdere kant, maar gelukkig kan je ook deze zelf verderkweken. Bewaar de uiteinden, zet die in een pot water en zet de pot vervolgens in de zon. Een nieuwe ui zal binnen de paar dagen beginnen groeien. Vergeet wel niet af en toe het water te verversen.
Basilicum Basilicum kan je gemakkelijk in plantvorm in de supermarkt kopen, maar als hij zijn beste tijd gehad heeft, hoef je hem niet per se in de vuilbak te kieperen. Knip de bovenste twee centimeter van het plantje en haal de blaadjes eraf, behalve de bovenste twee. Het uiteinde van het miniplantje zet je vervolgens in water. Als de wortels wat aangedikt zijn, kan je hem opnieuw in een pot grond zetten.
Champignons Om een voorraad champignons te kweken, heb je er maar ééntje nodig. Snij het steeltje eraf en plant het in twee centimeter natte, koele grond. Zet de pot op een donkere plaats en de nieuwe paddenstoelen schieten na een paar weken op.
Romeinse sla Voor Romeinse sla geldt hetzelfde als voor de lente-ui: zet de onderkant in het water en ververs dat elke week. Uiteindelijk zal er een nieuw plantje tevoorschijn komen.
Ananas Voor deze heb je iets meer geduld nodig. Draai voorzichtig de kruin van een gezonde ananas en haal er al het vruchtvlees af, want dat gaat rotten. Laat de kroon drogen en zet hem daarna in een bakje met water. Als er wortels groeien, kan je hem in vochtige grond zetten. Een drietal jaar later heb je een ananasplant in je tuin.
Citroengras en bleekselder Ook bij deze pas je de techniek van de lente-ui toe: zet de uiteinden van de stengels onder water. Als er wortels zijn, kan je ze in een pot grond zetten.
Uien Als je de achterkant van een ui snijdt (de wortel), en deze een paar dagen laat drogen, kan je hem daarna in een pot met natte grond zetten op een donkere plek. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft.
Gember Als je kookt met gember, heb je meestal al genoeg met een klompje. Jammer genoeg kan je in de supermarkt vaak alleen een flinke hoeveelheid kopen. Bewaar de overschot tot er kleine groene stipjes verschijnen. Snij hem dan in stukken en stop ze onder een laagje grond. Dek de pot af met folie, of zet hem in een serre. Na een paar weken zie je plantjes verschijnen, en een paar maanden later kan je de wortels oogsten.
Voor het bijhorende beeldmateriaal kan je terecht op Femme.nl. (br.hln)
|