Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




01-06-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Manneke Pis plast melk

Manneke Pis plast melk

http://static1.hln.be/static/photo/2014/11/3/2/20140601110359/media_xll_6787457.jpg

Manneke Pis, gehuld in de kleren van een Afrikaanse veehouder, plast vandaag melk naar aanleiding van Wereldmelkdag. Initiatiefnemer Dierenartsen Zonder Grenzen wil zo de aandacht trekken op Afrika, waar melk een belangrijke voedsel- en inkomensbron is. De melkproductie blijft er echter onvoldoende.

Melk speelt in Afrika een essentiële rol in de strijd tegen honger, ondervoeding en armoede. Meer dan een miljard mensen in ontwikkelingslanden zijn afhankelijk van dieren voor hun voedsel en inkomsten, terwijl 85 procent van de veeboeren melk van zijn dieren drinkt.

De productie in Sub-Sahara-Afrika blijft echter ondermaats. Vaak geeft een Afrikaanse koe slechts twee à drie liter melk, tegenover twintig of dertig liter bij een Belgische soortgenoot. In het droogseizoen is dat vaak zelfs één liter. Dat gebrek aan melkproductie is te wijten aan een tekort aan water, voer en dierengezondheidszorg.

Met de actie vragen Wervel, Biosano en Dierenartsen Zonder Grenzen aandacht voor het belang van melk en voor de uitdagingen waarmee veehouders geconfronteerd worden. Ze pleiten voor maatschappelijk verantwoorde en eerlijke melk waar boer, dier, milieu en consument samen beter van worden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oostende Voor Anker lokt mensenzee naar kust

'Oostende Voor Anker' lokt mensenzee naar kust

http://static1.hln.be/static/photo/2014/14/15/11/20140531230136/media_xll_6787061.jpg

Het maritieme evenement 'Oostende Voor Anker' lijkt te profiteren van het mooie weer. Donderdag daagden al 75.000 bezoekers op, vrijdag werden er nog eens 50.000 geteld. Zaterdag en zondag hopen organisatoren Toerisme Oostende en de vzw Oostende Voor Anker tussen de 250.000 en 300.000 bezoekers te stranden.

Voor een soortgelijke cijfer moeten we al terug naar 2009. "Vorig jaar merkten we 180.000 bezoekers op, maar toen was het weer een flink stuk minder", weet Vincent Drouard van Toerisme Oostende. "Nu is het over de koppen lopen. Sinds zaterdagmiddag moesten we al het verkeer afleiden naar de parkings op oosteroever of nabij de Sleuyter Arena. Van daaruit kunnen bezoekers de bus, tram of overzet nemen."

Oostende Voor Anker staat dit jaar in het teken van de 70-jarige bevrijding van de kuststad. Blikvangers zijn onder meer driemaster Marjorie II, Bel Espoir, Bel du Roy en twintig zogenaamde Little Ships, die de evacuatie en redding van de stad inzetten. Het evenement zal over de vier dagen heen 150 schepen mogen verwelkomen. Naast het bezoeken van authentieke en legendarische schepen, kan je ook genieten van sfeervolle muziek en lekkere hapjes.

De organisatoren raden iedereen aan om met het openbaar vervoer te komen en dan vooral met de trein. Vandaag staat om 15 uur een spectaculair vertrek op het programma, wanneer de twintig Little Ships Oostende terug verlaten. (br.hln)


» Reageer (0)
31-05-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ontroerend: man is dikke vriendjes met bruine beren

Ontroerend: man is dikke vriendjes met bruine beren

Klik op de foto om de video te bekijken

De meeste mensen beleven de schrik van hun leven als ze een bruine beer tegenkomen, maar dat geldt niet voor Sulo Karjalainen. De Fin heeft jaren geleden voor een paar weesjes gezorgd en staat sindsdien bekend als 'the bear man'. De nu 73-jarige Sulo werd verliefd op de dieren en baat met zijn broer het Kuusamo Large Carnivore Centre uit, dat een thuis biedt aan 20 bruine beren. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Injectie tegen overgewicht binnen het jaar op de markt?

Injectie tegen overgewicht binnen het jaar op de markt?

http://static0.hln.be/static/photo/2014/4/4/0/20140530203231/media_xll_6785265.jpg

Wetenschappers uit 27 verschillende landen experimenteren al enkele jaren met het inspuiten van liraglutide, een stof die onder meer het hongergevoel beïnvloedt, de bloeddruk verlaagt en de goede cholesterol verhoogt. De injectie werd ondertussen getest op meer dan 4.000 zwaarlijvige mannen en vrouwen en wordt binnen het jaar nog op de markt verwacht.

Obesitas wordt als de plaag van onze moderne samenleving gezien. Het verkort je levensduur gemakkelijk met 9 jaar en maakt je vatbaar voor diabetes, hart- en vaatproblemen, beroertes en bepaalde kankers. Al deze aandoeningen bestrijden kost daarbovenop fortuinen, om nog maar te zwijgen van het bijhorende ziekteverzuim. De hoop dat alleen gezonder eten en meer bewegen het tij kunnen keren, neemt zienderogen af. Vanuit wetenschappelijk hoek wordt daarom hardnekkig gezocht naar oplossingen.

"Het probleem met diëten is dat mensen vaak hongeriger worden en hun lichaam steeds weer probeert het oude gewicht te bereiken. Medicatie kan zwaarlijvigen helpen om meer kilo's te verliezen en het gewichtsverlies ook op lange termijn te behouden", klinkt het.

Uit verschillende testfasen met dagelijkse liraglutide-injecties blijkt dat mensen op een periode van 12 maanden gemiddeld 9 kilo verloren. Bij een derde van de vrouwen was dat zelfs bijna 10,5 kg. Naast de inspuitingen werden de meer dan 4.000 proefpersonen ook aangespoord om op hun voeding te passen en actiever te leven. Dergelijk gewichtsverlies kan volgens experten het risico op onder meer hartaandoeningen aanzienlijk verkleinen, maar ook de slaap- en levenskwaliteit bevorderen.

De impact van liraglutide werd uitgebreid besproken op het European Congress on Obesity in Sofia. De injectie zou niet alleen je brein doen denken dan je verzadigd bent, ze zou ook de bloeddruk verlagen, de goede cholesterol doen stijgen en diabetes voorkomen. Wat bijwerkingen betreft, blijkt vooral misselijkheid de kop op te steken.

Liraglutide wordt geproduceerd door het Deense bedrijf Novo Nordisk en wordt vandaag al ingezet in de strijd tegen diabetes. Het doel is nu de injectie nog binnen het jaar te laten erkennen als medicijn tegen overgewicht. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belg eet drie kilo minder vlees dan vijf jaar geleden

Belg eet drie kilo minder vlees dan vijf jaar geleden

http://static3.hln.be/static/photo/2014/2/11/13/20140531060102/media_xll_6785833.jpg

Belgen eten gemiddeld drie kilo minder vlees dan vijf jaar geleden. De consumptie van gevogelte, wild en charcuterie stabiliseert, terwijl het verbruik van rund-, varkens-, schapen- en ander vers vlees jaar na jaar blijft dalen, zo staat vandaag in De Standaard en Het Nieuwsblad.

Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (Vlam) volgt jaar in jaar uit de voedingsaankopen van vijfduizend Belgische gezinnen en becijferde dat de Belg in 2013 ruim 43 kilo vlees kocht, tegenover 6,2 kilo vis, week- en schaaldieren en 0,2 kilo vegetarische vleesvervangers. Liefst 99 procent van de gezinnen kocht vorig jaar vlees, en dat gemiddeld 58 keer per jaar. De Belg blijft dus wel een vleeseter.

Toch ziet de Vlam ons koopgedrag veranderen. "De consument koopt almaar prijsbewuster", zegt Liliane Driesen van de Vlam. "Net de goedkopere producten zoals gemengd gehakt, worsten en kip zien hun aandeel stijgen." (br.hln)


» Reageer (0)
30-05-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat je huisdier over je karakter vertelt

Wat je huisdier over je karakter vertelt

http://static3.hln.be/static/photo/2014/4/3/0/20140530132325/media_xll_6784125.jpg

Je hoort dierenvrienden zichzelf wel eens beschrijven als een 'katten- of hondenmens'. Die typering zou volgens een onderzoek van een Amerikaanse universiteit wel eens meer kunnen verklappen over het karakter van mensen dan aanvankelijk gedacht werd. Zo is er volgens wetenschappers een duidelijk karakterverschil tussen beide groepen.

Mensen die aangeven een hondenmens te zijn, voelen zich meestal levendig en beschrijven zichzelf als actief. Kattenmensen zouden daarentegen juist introvert en gevoelig zijn. Daarnaast staan ze voor meer zaken open en durven ze, net zoals hun favoriete dier, wel eens hun voeten aan een aantal regeltjes vegen.

Het karakter van de mensen lijkt dan ook heel erg op het gedrag van de dieren. Zo kijken honden hele dagen uit naar een energieke wandeling buitenshuis terwijl katten het merendeel van de tijd languit ergens liggen te slapen.

Daarnaast blijkt ook de band met het dier anders: zo hechten kattenbaasjes veel belang aan de affectie die ze krijgen. Hondeneigenaars houden dan weer van het actieve gezelschap van hun makker.

Natuurlijk werd ook de link met intelligentie onderzocht, daarin blijken kattenmensen te winnen.

Voor het onderzoek werden 600 studenten ondervraagd door de Carroll universiteit in Winsconsin. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een negatieve houding kan leiden tot dementie

Een negatieve houding kan leiden tot dementie

http://static0.hln.be/static/photo/2014/11/3/4/20140530114147/media_xll_6783904.jpg

Een studie heeft aangetoond dat uw levenshouding gerelateerd is aan de gezondheid van uw hersenen. Cynische mensen hebben een grotere kans om dementie te ontwikkelen dan wie positiever in het leven staat. Dat meldt de wetenschapssite MNN.

De studie werd gepubliceerd in Neurology, het vakblad van de American Academy of Neurology. 1.449 senioren ondergingen twee tests. De eerste testte hen op dementie; in de tweede kregen ze stellingen voorgeschoteld die ze moesten beoordelen.

"De meeste mensen zouden oneerlijke middelen aanwenden om winst of een voordeel te verwerven"; "De meeste mensen zouden liegen om vooruit te komen"; "Het is het veiligst om niemand te vertrouwen". Wie akkoord was met uitspraken als deze, werd beschouwd als cynisch.

Uit een vergelijking met de resultaten van de eerste test bleek dat de personen met de hoogste cynismescores 2,54 keer meer risico liepen om dementie te ontwikkelen dan de vrijwilligers met de laagste cijfers.

Dat cynisme niet goed is voor de gezondheid, bleek al eerder. Studies toonden aan dat cynische personen een grotere kans hebben om vroeger te sterven en dat bepaalde gezondheidskwalen bij hen vaker opduiken. Een verband met dementie of andere hersenziekten werd nog niet eerder aangetoond. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo lief, dit lammetjeskoor

Zo lief, dit lammetjeskoor

Klik op de foto om ze te beluisteren

De finale van de Koningin Elisabethwedstrijd voor Zang zullen ze wellicht nooit halen. Neemt niet weg dat dit 'lammetjeskoor' ook de harten van velen beroert op YouTube.

Op aangeven van hun hoeder beginnen de lievelingen te blaten dat het een lieve lust is. Mooi tezamen en redelijk toonvast, als was het een concerto in Wol-groot. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brandweer redt vijf wolfjes van bosbrand in Alaska

Brandweer redt vijf wolfjes van bosbrand in Alaska

http://static2.hln.be/static/photo/2014/14/9/8/20140530020249/media_xll_6783128.jpg

De brandweer in de Amerikaanse staat Alaska heeft dinsdag vijf pasgeboren wolfjes gered van een gewisse dood. De brandweermannen, die een hevige bosbrand op het schiereiland Kenai onder controle probeerden te krijgen, stopten met de bluswerkzaamheden toen ze gejank hoorden dat afkomstig bleek uit een hol. Daar ontdekten ze vijf welpjes die uitdrogingsverschijnselen vertoonden en allemaal gestoken bleken door een stekelvarken.

De welpjes, drie mannetjes en twee vrouwtjes, zouden twee dagen alleen in het hol doorgebracht hebben. Een zesde welpje was reeds gestorven. De brandweer schakelde hulp in van het Department of Fish and Game en het Kenai National Wildlife Refuge om de wolfjes te redden. De dieren werden meteen gevoed met suikerwater.

Reddingswerkers gaan ervan uit dat de volwassen wolven waarschijnlijk door de bosbranden niet meer naar hun kroost konden terugkeren. 

Leven in gevangenschap
Later op de dag werden ze naar de Alaska Zoo in Anchorage gebracht, waar ze verder verzorgd werden. De wolfjes, die twee weken oud zijn, zullen niet meer terug in het wild geplaatst kunnen worden nadat ze in aanraking kwamen met mensen. Er wordt gezocht naar een goede thuis voor hen.

"Ze zouden gestorven zijn als we hen niet uit het hol gehaald hadden", zei brandweerman Jefferson Sam tegenover The Alaska Dispatch. "Voor mij, was dit de juiste beslissing." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze tiener kan sterven door examens

Deze tiener kan sterven door examens

http://static0.hln.be/static/photo/2014/9/3/3/20140529094058/media_xll_6781983.jpg

Jennifer Lloyd (17) lijdt aan de zeldzame ziekte van Addison. Terwijl stress bij andere mensen de adrenalineproductie de hoogte injaagt, schakelt de ziekte Jennifers lichaam volledig uit bij stress.

Omwille van haar ziekte heeft Jennifer gerenommeerde universiteiten als Oxford of Cambridge afgezworen. "Het is heel zwaar als de examens voor de deur staan, ik moet mijn tijd perfect indelen, ik moet me goed organiseren", aldus Jennifer. Omdat Jennifer de examens nauwkeurig moet plannen om geen stress te kweken, begint ze de examens verschillende weken vroeger dan iedereen voor te bereiden.

Haar school in Manchester heeft haar de kans aangeboden om in Oxford of Cambridge te studeren, maar daar is ze naar eigen zeggen niet klaar voor. Jennifer looft wel de steun van haar school: "Mijn leerkrachten kennen alle symptomen wanneer het fout gaat."

Amanda, Jennifers moeder, heeft een liefdadigheidsorganisatie opgericht, 'Jenn's Pennies', dat al 17.000 pond (20.000 euro) heeft binnengebracht voor het kinderziekenhuis in Manchester. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gedaan met boren, laser repareert je tanden

Gedaan met boren, laser repareert je tanden

http://static2.hln.be/static/photo/2014/9/11/4/20140529104809/media_xll_6782059.jpg

Boezemen tandartsbezoeken jou ook veel angst in? Dan zal dit nieuws je ongetwijfeld blij stemmen. Amerikaanse wetenschappers hebben namelijk een manier gevonden waarop aagetaste tanden zichzelf herstellen door een laserstraal. Deze doorbraak zal patiënten veel geld en pijn besparen.

Voorlopig werden enkel tests op ratten gedaan, maar het team hoopt snel te testen op mensen. De experimenten waarbij eerst een gaatje in de tand werd gemaakt en daarna een laser op de aangetaste tand werd gezet, toonden aan dat de laserstraal een natuurlijk genezingsproces start. Twaalf weken na de behandeling heeft de tand zelf nieuw tandbeen aangemaakt en is het gaatje gedicht.

Het felle licht van de laserstraal wekt stamcellen op, cellen die dienen als reparateurs van het lichaam. De stamcellen diep in de tand maken dan nieuw tandbeen aan. Deze behandeling zal veel beter zijn dan de huidige methode, want er is geen sprake van vullingen.

Omdat de methode nog op mensen moet worden getest, kan het wel nog even duren vooraleer de procedure effectief wordt toegepast. Voorlopig wordt het dus nog even op je tanden bijten bij een tandartsbezoek. (br.hln)


» Reageer (0)
29-05-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The Manhattans - Kiss And Say Goodbye

The Manhattans - Kiss And Say Goodbye

Klik op de foto om hun te beluisteren






De Manhattans zijn een populaire vocale groep . Hun bekendste liedjes zijn 'Kiss and Say Goodbye "en" Shining Star " uitgebracht in 1976 en 1980 .




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo word je op een natuurlijke manier high

Zo word je op een natuurlijke manier high

http://static2.hln.be/static/photo/2014/18/8/6/20140527180302/media_xll_6778401.jpg

Vele legale en illegale psychoactieve stoffen werken door de neurotransmitters en receptoren in onze hersenen te kapen. Oorspronkelijk had het ervaren van genot alles te maken met overlevingskansen. Zo werd een belangrijk doel bereiken 'beloond' met een aangenaam gevoel. Plezier ervaren is echter ook broodnodig om gewoonweg gelukkig te zijn, en daar voorziet de natuur genoeg mogelijkheden voor.

Sporten
Iedereen kent het als de 'lopersroes', maar je hoeft ervoor niet noodzakelijk te lopen. Het is de meest bekende vorm van een natuurlijke high en zorgt ervoor dat je letterlijk op wolkjes loopt. Hoewel je het voornamelijk bereikt door op uithouding te trainen, waardoor beta-endorfines (die de pijn verzachten en zorgen voor ontspanning) worden vrijgegeven, is het vooral de intensiteit van de sportsessie die telt. Oorspronkelijk was de bedoeling waarschijnlijk een actieve levensstijl te promoten, die noodzakelijk was om te overleven in de natuur. En het werkt, ook nu nog raken fervente sporters verslaafd aan die 'roes'.

Verliefd zijn
Voor velen zorgt verliefd worden voor de ultieme natuurlijke high. Uit verschillende studies blijkt dat niet minder dan 12 verschillende delen van de hersenen geactiveerd worden door een stortvloed van hormonen zoals dopamine, adrenaline, serotonine, vasopressine en oxytocine wanneer we verliefd worden. Het resultaat is dat we ons tegelijkertijd gelukkig en lusteloos voelen, verward en opgewonden en angstig en overmoedig. We zijn met andere woorden een hoopje bij elkaar gegooide chemische stoffen die strijden om de bovenhand.

Natuur
We staan als 'moderne' mens tegenwoordig zo ver af van onze oorspronkelijke natuurlijke omgeving dat het ons waarschijnlijk inherent veranderd heeft. Wanneer we de stad, met al haar gsm-masten, verlaten ervaren we letterlijk een ander niveau van bewustzijn. De natuur en haar schoonheid kunnen, zeker in deze maatschappij, overweldigend zijn. Geef toe, denken we niet allemaal helderder na door de frisse bos- of berglucht?

Samen sporten
Waar je van sporten high kan worden, kan sporten in groep mogelijk tot een nog grotere vorm van euforie leiden. Uit een studie blijkt dat de pijngrenzen bij roeiers veel hoger lagen tijdens een groepstraining dan wanneer er apart getraind werd. Doordat pijn gelinkt wordt aan het vrijgeven van endorfines, gaven groepstrainingen bijgevolg een betere roes. Daarnaast zou een gezamenlijke overwinning en vooral het vieren ervan ervoor zorgen dat ons brein oxytocine vrijgeeft (het liefdeshormoon). Die stof werkt niet alleen aanstekelijk, maar versterkt zo ook het groepsgevoel.

Pikante voeding
Sommige mensen houden er vooral een trauma aan over, terwijl anderen 'meer' ervaren na die branderige hitte in de mond. Hoewel er geen harde bewijzen bestaan voor het feit dat pikante voeding bepaalde delen van de hersenen beïnvloedt, suggereren testen bij dieren wel dat capsaïcine (een van de hoofdcomponenten in pepers) beta-endorfines en adrenaline vrijmaakt. Het lijkt trouwens ook aannemelijk dat wanneer mensen zonder problemen voedsel eten waarvan hun mond en ingewanden letterlijk gaan branden, er een achterliggende reden voor moet zijn...

Seks
Vrijen zorgt voor een stortvloed aan endogene drugs, hormonen en neurotransmitters. Het lichaam geeft adrenaline en noradrenaline vrij, het hart klopt sneller dan normaal en de bloeddruk verhoogt. Bij een orgasme, wordt de bloedstroom getrakteerd op een bedwelmende cocktail van prolactine, oxytocine (tijd om te knuffelen), fenethylamine en dopamine. Voor mannen zou het brein bij de ejaculatie trouwens op dezelfde manier beïnvloed worden als dat van heroïnegebruikers.

Muziek
Krijg je letterlijk kippenvel van een bepaald nummer? Dan worden dezelfde delen van het brein geactiveerd die ook aan het euforisch gevoel door voeding, seks of drugs gelinkt worden. Onderzoekers veronderstellen dat bij de evolutie van de mens geleidelijk aan ook een mogelijkheid ontstond om via abstracte activiteiten 'genot' te ervaren. Hoewel het dan niet meer louter om overleven gaat, zorgt muziek wel voor sociaal contact en versterkt het de samenleving.

Extreme sporten
Zelfs al heb je er persoonlijk geen interessen in, de aantrekkingskracht is logisch. Extreme sporten plaatsen het menselijk lichaam in een uiterst stresserende situatie. Wanneer je van een rots of uit een vliegtuig springt, is ons brein er immers van overtuigd dat we wel eens zouden kunnen sterven. Het resultaat is een roes van krachtige hormonen en zorgt ervoor dat de hartslag versnelt en meer bloed naar de spieren en de hersenen wordt gepompt. Onze zintuigen staan op scherp en de tijd lijkt stil te staan. En dan is er nog het gevoel achteraf. Wanneer je terug met beide voeten op de grond staat, volgt een serene kalmte en verdwijnen alle zorgen in het niets met wat je juist gepresteerd hebt.

Humor
Uitbundig lachen is besmettelijk en de spierbewegingen die we erbij maken geven beta-endorfines vrij. Het vreemde aan lachen is dat het niet onder controle gehouden kan worden. Als iets grappig is, kan je niet anders dan lachen. En we hebben allemaal wel eens een lachsessie meegemaakt die na tien minuten meer op buikspieroefeningen gaat lijken en waarvan je gezicht pijn gaat doen. Het is krankzinnig, maar op een goede manier. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dertig procent van de wereldbevolking is te dik

Dertig procent van de wereldbevolking is te dik

http://static3.hln.be/static/photo/2014/13/4/12/20140529033856/media_xll_6781797.jpg

Uit een nieuw wereldwijd onderzoek blijkt dat bijna een derde van de wereldbevolking te dik is. Meer dan twee miljard mensen hebben overgewicht of lijden aan obesitas. Het onderzoek wordt vandaag gepubliceerd in het gerenommeerde medische tijdschrift The Lancet.

In het Midden-Oosten en Noord-Afrika is ongeveer 60 procent van de mannen en 65 procent van de vouwen zwaarlijvig. De Verenigde staten omvat dan weer 13 procent van deze obese populatie, een percentage dat ongeveer overeenkomt met dat van Cina en India samen.  

"Het ziet er niet goed uit", zegt onderzoeker Christopher Murray van de universiteit in Washington, die samen met zijn collega's meer dan 1.700 studies over 188 landen tussen 1980 en 2013 bestudeerde. "Toen we ons realiseerden dat in geen enkel land een daling van het aantal obesitas-patiënten werd waargenomen, beseften we hoe moeilijk dit probleem is om aan te pakken."

Murray beweert dat er een sterke link is tussen inkomen en obesitas. Hoe rijker mensen worden, des te dikker ze worden. Met het overgewicht gaat ook vaak kanker gepaard.

Vorige week waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) nog voor obesitas bij kinderen. "Onze kinderen worden steeds dikker", aldus WHO-chef Margaret Chan. "Sommige delen in de wereld eten zich letterlijk dood."

Volgens obesitas-expert syed shah is het probleem de laatste twintig jaar vijf keer zo erg geworden. Technologie zou volgens hem één van de oorzaken kunnen zijn. "Jaren geleden moesten we een afstand wandelen wanneer we naar iemand wilden bellen", zegt hij. "Nu heeft iedereen een gsm. Modernisatie is niet goed voor onze gezondheid." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.En de minst aangename stad ter wereld is...

En de minst aangename stad ter wereld is...

http://static3.hln.be/static/photo/2014/7/0/0/20140528112728/media_xll_6780195.jpg

Barslechte hotels, onvriendelijke locals en weinig waar voor uw geld: de Russische hoofdstad Moskou is verkozen tot minst aangename stad ter wereld.

In een jaarlijkse enquète van TripAdvisor worden de grootste steden ter wereld door meer dan 54.000 deelnemers beoordeeld. De ervaringen van toeristen worden opgedeeld in zeven categorieën: algemene ervaring, gezinsvriendelijkheid, restaurants en winkels, locals, taxi's, prijs-kwaliteitverhouding en hotels. Moskou scoorde het slechtst in de laatste vijf categorieën. Mumbai in India werd voorlaatste, Punta Cana in de Dominicaanse Republiek op twee na laatste.

Tokio wordt door reizigers als aangenaamste stad ter wereld beschouwd, vooral dankzij de uiterst behulpzame inwoners. Andere steden die hoog scoorden waren Singapore, Rome en Dubai. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drie- tot twaalfduizend Belgen lijden aan jongdementie

"Drie- tot twaalfduizend Belgen lijden aan jongdementie"

http://static0.hln.be/static/photo/2014/11/5/8/20140521175541/media_xll_6759698.jpg

Het aantal mensen dat in ons land lijdt aan jongdementie - dat is dementie die optreedt voor de leeftijd van 65 - wordt geraamd op 3.000 tot 12.000. Voor Nederland schommelt de raming tussen 5.000 en 19.000. Dat staat te lezen in de publicatie "Dementie op jonge leeftijd" die vandaag voorgesteld werd tijdens een studiedag in Leuven. Op die studiedag werd ook de nieuwe Vlaams-Nederlandse website www.jongdementie.info gelanceerd.

Hoewel dementie op jonge leeftijd heel wat minder vaak voorkomt dan op oudere leeftijd, zijn de aantallen niet te verwaarlozen. "Jonge personen met dementie maken wellicht tussen 2 en 9 procent uit van het totale aantal dementen. Op basis van buitenlandse studies schatten we dat in België jaarlijks 600 à 700 patiënten de dementie op jonge leeftijd krijgen. Twee derde is ouder dan 55. Toch zijn ook gevallen bekend van kinderen en twintigers met dementie", aldus Annemie Janssens (ECD Vlaams-Brabant) en Rob Groot Zwaaftink (Alzheimer Nederland).

Tijdens de studiedag pleitte Jurn Verschraegen, directeur Expertisecentrum Dementie (ECD) Vlaanderen, voor een snellere diagnosestelling. "Tussen de eerste signalen en het stellen van de diagnose dementie verlopen momenteel gemiddeld zo'n 4,5 jaar. Een snellere diagnose maakt het mogelijk dat er sneller werk kan gemaakt van een geschikte opvang, wat tal van problemen voorkomt. In West-Vlaanderen is gestart met een opleiding die hulpverleners helpt bepaalde kenmerken sneller te detecteren. Ook drie hogescholen hebben plannen om die opleiding te gaan aanbieden", aldus Verschraegen.

"Het probleem is dat personen die op jonge leeftijd lijden aan dementie een gedragspatroon vertonen dat op bepaalde punten verschillend is met gewone dementie. Ze kunnen gaandeweg moeilijk op namen komen of voorwerpen benoemen, zonderen zich af, gaan zich excessief gedragen zoals veel roken of snoepen, maken zich sneller kwaad, kunnen hun eigen leven nog moeilijk organiseren,... Dit gedrag leidt tot problemen op het werk en in de familie", aldus Verschraegen.

Naast een snellere diagnose is er ook nood aan meer opvang. Momenteel zijn er verspreid over Vlaanderen al vijf centra uitgebouwd die residentiële en/of dagopvang aanbieden. In de provincie Antwerpen bijvoorbeeld bestaat een dergelijk centrum nog niet. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mooi bewijs: liefde overwint alzheimer

Mooi bewijs: liefde overwint alzheimer

http://static0.hln.be/static/photo/2014/1/13/0/20140528213807/media_xll_6781500.jpg

Melvyn Amrine, een gepensioneerde man die getroffen is door alzheimer, herinnert zich misschien niet alle details uit zijn leven even vlot, toch bewijst hij dat de liefde voor zijn vrouw stand blijft houden. Zo haalde hij op moederdag een boeket bloemen voor zijn geliefde, een traditie die hij al meer dan zestig jaar in eer houdt.

Op moederdag vonden twee Amerikaanse agenten de verdwaalde alzheimerpatiënt Melvyn op enkele kilometers van zijn huis. Zijn vrouw Doris had alarm geslagen dat haar man sinds enkele uren verdwenen was. Toen hij door de straten doolde, werd hij opgemerkt door twee agenten. Die waren echter verbaasd over hoe aandachtig de man was. "Vele alzheimerpatiënten lopen vaak doelloos rond. Melvyn wist daarentegen goed waarmee hij bezig was", vertellen de agenten.

Zo was de man even een wandeling gaan maken om bloemen voor zijn vrouw te halen. En hoewel hij niet meer weet of hij haar nu ten huwelijk heeft gevraagd, herinnerde hij zich wel dat het moederdag was. Ook wist hij nog goed dat hij zijn vrouw dan letterlijk in de bloemetjes zet. Iets wat dit jaar niet anders zou zijn, mede dankzij de agenten.

Toen zij Melvyn naar huis wilden brengen, protesteerde de oude man. Hij moest en zou naar de winkel gaan. De politiemannen toonden daarop hun gulle hart en gaven de man een lift. Ze gingen ook mee in de winkel om een mooi boeket te kopen en staken Melvyn zelfs wat geld toe wanneer bleek dat hij niet genoeg op zak had.

Eenmaal thuisgekomen was zijn vrouw natuurlijk erg blij dat hij goed en wel teruggekeerd was. "Toen hij de trappen opkwam en ik de rozen en de glimlach op zijn gezicht zag, smolt ik vanbinnen", vertelde ze. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ontvoerde baby binnen drie uur terug dankzij Facebook

Ontvoerde baby binnen drie uur terug dankzij Facebook

http://static3.hln.be/static/photo/2014/1/10/13/20140529071252/media_xll_6781633.jpg

Een pasgeboren baby die enkele uren na de geboorte uit een ziekenhuis in Canada werd ontvoerd, is met behulp van een razendsnelle Facebookactie binnen drie uur teruggevonden. Dat schrijft The Globe and Mail.

Een vrouw die zich als verpleegster had vermomd, kwam de pas 16 uur oude baby bij de moeder weghalen om het te wegen. Maar in plaats daarvan liep de onbekende vrouw met baby Victoria het ziekenhuis in Trois-Rivières in Quebec uit, de jonge ouders in wanhoop achterlatend.

Een oplettende voorbijganger, die vreemd opkeek toen hij het pasgeboren kindje zonder sokjes en mutsje over straat zag gaan, herinnerde zich het type auto waarin de baby werd vervoerd, waarna er een oproep op Facebook werd gedaan.

"Help ons onze dochter terug te vinden", zo schreef vader Simon Boisclair op zijn Facebookpagina. "Deel dit zo snel mogelijk."

Vier vrienden, allen rond de 20 jaar, zie zich thuis op de bank zaten te vervelen, zagen de oproep op Facebook en besloten op zoek te gaan. Toen een foto van de verdachte werd verspreid, dachten ze de vrouw te herkennen. Niet lang daarna vonden ze de auto min of meer toevallig voor het huis van de vrouw staan en belden ze de politie.

Drie uur nadat baby Victoria voor het laatst was gezien, lag ze weer bij de dolgelukkige moeder in haar armen. Haar 21-jarige kidnapper kon worden gearresteerd. (br.hln)


» Reageer (0)
28-05-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chris De Burgh - The Head And The Heart


Chris De Burgh - The Head And The Heart

Klik op de foto om hem te beluisteren






Chris de Burgh, geboren als Christopher J. Davison (Buenos Aires, 15 oktober 1948) is een Ierse zanger.

Dankzij het werk van zijn vader heeft hij als kind een groot deel van de wereld gezien. Ten slotte is de familie in Ierland gaan wonen. Daar woont hij nu nog steeds, samen met zijn vrouw Dianne en hun drie kinderen, Rosanna (de Miss World van 2003), Hubie en Michael.

Tijdens zijn lange carrière als singer-songwriter heeft hij vele hits geschreven, waarvan The Lady In Red (1986) de bekendste is. Ook het album Into the light werd goed verkocht. Hij treedt regelmatig op, vooral in Duitsland, waar hij een grote schare trouwe fans heeft. Ook in Nederland speelt hij regelmatig voor volle zalen. Na de nieuwjaarsbrand in Volendam heeft hij daar een benefietconcert gegeven, waarvan ook een DVD is uitgebracht.

Zijn laatste CD is The Storyman, waarvan hij tijdens zijn laatste concert in Nederland (4 december 2006 in de Heineken Music Hall in Amsterdam) veel nummers heeft gespeeld. In 2005 is een live-CD van het jubileum-concert van 6 november 2004 in Dortmund uitgekomen.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prins Amedeo trouwt op 5 juli met Italiaanse journaliste

Prins Amedeo trouwt op 5 juli met Italiaanse journaliste

http://static3.hln.be/static/photo/2014/11/15/1/20140528174041/media_xll_6781111.jpg

Prins Amadeo zal op 5 juli in Rome in het huwelijksbootje treden met Elisabetta Maria Rosboch von Wolkenstein. Dat bevestigde het paleis. Op 15 februari hadden ze al hun verloving bekendgemaakt.

'Lili' is een 26-jarige Italiaanse journaliste. Ze leerden elkaar in 2006 kennen tijdens hun studies in Londen. Momenteel wonen de twee in New York, maar binnenkort staat er naar verluidt een verhuis naar Brussel gepland.

De prins studeerde economie aan de London School of Economics, waarna hij een jaar in Chili bij een ngo ging werken. In 2009 trad hij in dienst als analist bij Deloitte in New York. Nog eens vier jaar later trok hij opnieuw naar de schoolbanken: aan de universiteit van Columbia wil hij volgende maand een MBA bekomen.

Elisabetta werkt als journaliste bij Bloomberg News in New York, waar ze de actualiteit over kunst en cultuur volgt. Ze schrijft artikels over tentoonstellingen en neemt interviews af van artiesten en personaliteiten uit de culturele wereld. (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!