NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea
07-10-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijftig jaar onterecht in de psychiatrie, maar toch een positieve boodschap in nieuw boek

Vijftig jaar onterecht in de psychiatrie, maar toch een positieve boodschap in nieuw boek

https://images3.persgroep.net/rcs/ELV79sjWl3-BewvK2I9K2ZMMuLE/diocontent/113210512/_crop/0/85/1620/909/_fill/679/382?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Liliane Stynen, beter bekend als Rosalie Niemand, viert op 28 oktober haar 85ste verjaardag met een concert in het Mechelse Cultuurcentrum. Bijna vijftig jaar bracht ze onterecht gedwongen door in de psychiatrie, maar sinds ze op haar 49ste ‘mocht gaan’, omarmt ze het leven. Volgend jaar komt ook een derde boek van haar hand uit. Niet over “de hel” die ze doormaakte, wel over de periode daarna. De periode waarin Rosalie Niemand iemand werd.

De eerste vijftig jaar van haar leven waren voor Liliane Stynen een langgerekte nachtmerrie. Toen ze vijf jaar was, werd het ongewenste meisje door haar liefdeloze moeder in een gesticht voor achterlijke kinderen gestopt. Op haar twaalfde verhuisde ze naar een psychiatrische inrichting voor volwassen vrouwen, hoewel ze geestelijk gezond was. Een lijdensweg waar pas op haar 49ste een einde aan zou komen. En niet omdat ze ‘genezen’ was, maar omdat de subsidies voor gesloten instellingen teruggeschroefd werden. Ze was toen niemand - een identiteitskaart had ze niet. Tot schrijfster Elisabeth Marain haar levensverhaal optekende en de bestseller ‘Rosalie Niemand’ uitbracht in 1988. Sindsdien mocht Liliane overal gaan spreken, en kwam er zelfs een theatervoorstelling.

Je wordt deze maand 85. Meer dan de helft van al die jaren zat je in een instelling. Denk je daar nog vaak aan terug?

“Ik kijk niet om, nee. Of ik probeer dat toch zo weinig mogelijk te doen. Het verleden is het verleden. Op mijn 50ste is een nieuw leven gestart. Maar als ik op tv iets over kindermisbruik zie, dan krijg ik ‘het’.”

Het verhaal van je eerste levenshelft leest als een fictieroman. Hoe kon dit gebeuren?

“Het was oorlog, en zo nauw werd er niet gekeken in de psychiatrie. De verandering is er pas gekomen met de komst van personeel - al waren dat in het begin familieleden van de nonnen - en de opmaak van reglementen voor de sector, eind jaren 60. Natuurlijk waren er mensen die dan al gezien hadden dat er niets mis was met mij. Maar wie dat durfde aankaarten of te vriendelijk was, werd overgeplaatst. Ik was een harde werker, en moest onder meer kantklossen voor de priesters. Daarom hebben ze mij gehouden. Ik heb later nooit een vergoeding gevraagd, ik was al blij dat ik er weg was. Ik was ook niet de enige die daar onterecht zat. Zo herinner ik me de vrouw van een rijke advocaat, die daar tegen betaling door haar man gedumpt was. Maar ik heb er misschien wel het langst gezeten.”

De financiële gevolgen voel je nog steeds. Je woont in Mechelen in een klein sociaal

appartement en moet rondkomen met een minimumpensioen.

“Na mijn vrijlating ben ik meteen gaan werken in de linnendienst van Borgerstein en als naaister voor verschillende winkels in Zaventem. Maar de tijd was te kort om een pensioen op te bouwen. Dankzij de vele spreekbeurten die ik gegeven heb, kon ik wel wat geld opzij zetten. Het enige waar ik iets aan uitgeef, is muziek. Voor de rest heb ik niet veel nodig. Mijn instrumenten, waaronder drie mandolines en twee gitaren, gaan na mijn dood naar begaafde kinderen die zelf geen instrumenten kunnen betalen. Geld dat overblijft, gaat naar kinderen die te vondeling gelegd worden.”

Koester je wrok?

“Nee, al kan ik niet naar de kerk gaan. Daar heb ik te veel voor meegemaakt. De nonnen zeiden: ‘Ge krijgt wat ge kunt verdragen’. En dus heb ik veel moeten verdragen. Ik was te fier. Als ik gestraft werd, beloofde ik nooit om voortaan braaf te zijn. Ik ben altijd een koppige plantrekker geweest, maar ik geloof dat dit uiteindelijk ook mijn redding was.”

En je moeder? Geen wrok tegen haar?

“Ze is gestorven op 76-jarige leeftijd (haar vader heeft Liliane nooit gekend, red.). Het deed me niets. Ze was voor mij een vreemde vrouw, een stripteaseuse die me afgestaan heeft. Ik heb haar voor het laatst gezien op mijn plechtige communie. Die dag heeft ze me gezegd dat ze me nooit meer zou bezoeken. Dat was mijn cadeau. Als je moeders met hun kind ziet, dan lachen die. Ik heb de mijne nooit weten lachen.”

Een eigen gezin was voor jou ook geen optie?

“Als je pas op je 49ste vrijkomt, dan begin je daar niet meer aan. Al had ik heel graag kinderen gehad.”

Je bent lid van twee orkesten die zullen optreden tijdens je verjaardagsfeest, waar je ook zelf zal zingen. Muziek is je lange leven?

“Ja. Had ik dat niet gehad, dan zou ik het nooit overleefd hebben. Als ik op mijn kamertje zat, kon ik huilen en muziek spelen tegelijk. Ik heb alles zelf moeten leren, door op mijn gitaar Franse liedjes van Eurosong mee te spelen. Muziek brengt mensen samen. Als ik niet meer kan spelen, dan hoeft het voor mij niet meer.”

De theaterversie van ‘Rosalie Niemand’ wordt nog regelmatig opgevoerd. Is het belangrijk dat je verhaal nog altijd verteld wordt?

“Voor mij hoeven die voorstellingen niet, al blijft de boodschap wel belangrijk. Zoiets mag nooit meer gebeuren. Wie wantoestanden ziet in een bejaardentehuis, school of ziekenhuis: stop dat niet in de doofpot. Onlangs was er in het nieuws een bericht over een kind van 11 jaar dat ze in de psychiatrie gestoken hadden. ‘Dat dit nu nog kan’, dacht ik. Gelukkig zijn de tijden wel veranderd. Ik heb de folterbaden en elektroshocks nog meegemaakt... Al verkoos ik dat boven de medicatie. Ik was niet ziek, maar ik kreeg medicijnen die van mij een plant maakten. Ik stak mijn vinger in mijn keel om ze weer uit te braken.”

Volgend jaar komt er een derde boek uit over je leven, met als werktitel ‘Rosalie Iemand’. Delfin Vandenheede schrijft het in jouw opdracht. Wat wil je nog vertellen?

“Het gaat over mijn leven na de psychiatrie. Voor ik ga, wil ik nog een positieve boodschap achterlaten. Hoezeer het leven ook tegenzit: probeer de draad weer op te pikken. Laat je hoofd niet hangen, maar omarm het leven. Kijk naar mij, ik ben nu gelukkig. Het boek vertelt over de goede dingen die ik tegengekomen ben. De vele vrienden, de muziekgroepen. Als die boodschap aankomt, dan heb ik niet voor niets geleefd.” (br.hln)


Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weduwe (80) krijgt gepeperde factuur van 85.000euro door lekkende mazouttank

Weduwe (80) krijgt gepeperde factuur van 85.000 euro door lekkende mazouttank

https://images1.persgroep.net/rcs/BDjR55KJl5b59aH6VKzMBSV4YWE/diocontent/113164387/_crop/0/86/1618/908/_fill/679/382?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Rustig genieten van haar oude dag, het is Erna Algoedt (80) uit Koolskamp niet gegund. Nadat drie jaar geleden haar tuin vervuild raakte door mazout die uit haar tank was gelopen, blijkt dat zij moet opdraaien voor de kosten van de sanering. Voorlopige raming: ruim 85.000 euro. “Moet ik dat betalen van mijn schamel pensioentje?”, vraagt Erna zich af.

Eind 2014, enkele maanden na het overlijden van haar man Gabriel Eeckhout, verbleef Erna Algoedt uit de Zwevezeelsestraat in Koolskamp een tijdje in het ziekenhuis.

”Weer thuis stak ik m’n mazoutkachel aan”, vertelt de kranige weduwe. “Het duurde niet lang voor hij weer uitdoofde. Ik snapte het niet. Buiten zag ik dat de peilbuis van mijn bovengrondse tank was losgerukt. Met opzet, want op de plek waar ze normaal vastzit aan de tank, was lichte schade te zien.”

Vervuiling

In de overtuiging dat ze mazoutdieven over de vloer had gekregen, belde Erna de politie. “Maar toen die kwam kijken, ontdekten we dat de mazout niet gestolen was, maar gewoon weggelopen uit de tank in mijn afhellende tuin. Bij de politie ging een lichtje branden. De week voordien was door het groentenverwerkend bedrijf hier wat verderop mazoutvervuiling gemeld in een beek naast de fabriek. Van waar de brandstof kwam, was toen niet duidelijk. Tot ze bij mij kwamen kijken, natuurlijk.”

Onderzoeken

Wat volgde, is een nachtmerrie voor Erna.

”De gemeente meldde de vervuiling aan OVAM. Drie of vier keer zijn hier experten langsgekomen om de bodem te onderzoeken. Ze ontdekten dat drie kwart van de vervuiling zich op mijn eigendom situeert, de rest bij twee buren. Die onderzoeken hebben me ongeveer 12.500 euro gekost. Maar mijn klomp brak helemaal toen ik recent bericht kreeg dat alle vervuilde grond moet worden gesaneerd, tegen december volgend jaar. Op basis van de onderzoeken werd meteen ook een kostenraming gemaakt. Afhankelijk van hoe diep er moet afgegraven worden - een meter of drie, zeggen ze -, zal dit grapje mij ongeveer 85.000 euro kosten, of misschien zelfs meer. Dat geld heb ik niet. Met mijn pensioentje van iets meer dan 1.200 euro per maand zal ik niet ver lopen, als het zover komt.”


Op hulp van de verzekering moet Erna niet rekenen.


”Ze komen tussen voor de saneringskosten bij de buren - schade aan derden, noemen ze dat - maar het afgraven en weer opvullen van m’n eigen grond moet ik zelf betalen. En dat allemaal omdat het kwaad opzet van de losgemaakte peilbuis niet kan bewezen worden.” De weduwe slaapt naar eigen zeggen niet meer door de hele affaire. “Zeker op mijn leeftijd wil je zo’n zaken niet meer meemaken. Er gaat geen moment voorbij of ik denk aan wat mij boven het hoofd hangt.”

Steunfonds

Zoon Mario en dochter Christine hebben intussen het idee opgevat om een steunfonds op te richten voor hun moeder.

Ze klagen bovendien aan dat er voor grootvervuilers een Belgisch stookoliefonds is opgericht, maar dat de belofte om eenzelfde fonds voor particulieren nooit werd nagekomen. “Hopelijk levert het fonds iets op”, mijmert Erna. “Al wat ik wil, is hier rustig mijn oude dag slijten. Meer vraag ik niet.” Wie Erna een duwtje in de rug wil geven, kan terecht op steunfondserna.weebly.com.  (br.hln)


Reageer (0)
06-10-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brits-Japanse auteur Kazuo Ishiguro wint Nobelprijs Literatuur

Brits-Japanse auteur Kazuo Ishiguro wint Nobelprijs Literatuur

https://images0.persgroep.net/rcs/0_4X4xyHxnWcsJw3CmEwc4Q7Cog/diocontent/113114470/_crop/0/6/3024/1697/_fill/679/382?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De Brits-Japanse auteur Kazuo Ishiguro wint dit jaar de Nobelprijs Literatuur. Dat heeft de Zweedse Academie bekendgemaakt. De Academie looft hem om zijn “grote emotionele impact”. Zijn bekendste werk is ‘De rest van de dag (The Remains of the Day)’ uit 1989, verfilmd in 1993.

“De auteur legt in zijn werk de afgrond van onze vermeende verbondenheid met de wereld bloot”, zo oordeelde het comité. 
De 62-jarige auteur is in de Japanse stad Nagasaki geboren. Hij verhuisde op zijn vijfde naar Engeland, waar hij opgroeide in Guildford. Hij studeerde aan de universiteit van Kent en de Universiteit van East Anglia in Norwich.

Ishiguro heeft een beperkt oeuvre van acht romans, waarvan zijn derde, ‘The Remains of the Day’ uit 1989, de bekendste is. Voor dat werk won hij de prestigieuze Booker Prize. Het werk werd succesvol verfilmd door James Ivory. De schrijver had in 1986 voor zijn boek ‘An Artist of the Floating World’ al de Whitbread Prize gekregen. Hij kreeg van het Franse ministerie van Cultuur de Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres uitgereikt.

“Fantastische erkenning”

Ishiguro is “bijzonder geflatteerd” met de Nobelprijs. “Het is een magnifieke eer, vooral omdat het betekent dat ik in de voetsporen stap van de grootste schrijvers aller tijden. Het is een fantastische erkenning”, zei Ishiguro aan de BBC. Op het moment dat hij door de Britse publieke omroep gebeld werd, had Ishiguro nog niets vernomen van het Nobelprijscomité, en was hij niet zeker dat het geen grap was.
De schrijver drukte de hoop uit dat de Nobelprijs een positieve kracht kan zijn. “De wereld bevindt zich op een heel onzeker moment, en ik hoop dat al de Nobelprijzen een kracht kunnen vormen voor iets positiefs in de wereld. Het is alleszins het moment. Ik zou diep ontroerd zijn mocht ik deel kunnen uitmaken aan een soort van klimaat dit jaar dat op een bepaald moment bijdraagt aan een soort van positieve atmosfeer.”

Bob Dylan

De toekenning van de prijs aan Ishiguro betekent een terugkeer naar de ‘echte’ literatuur, nadat de prijs vorig jaar werd toegekend aan het ‘icoon’ Bob Dylan, zanger en schrijver van liedjes. Die toekenning deed nogal wat stof opwaaien. De winnaar van 2017 mag naast de oorkonde een bedrag van 940.000 euro tegemoet zien.  (br.hln)


Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Droom je van wonen in adellijk kasteel? Grijp je kans

Droom je van wonen in adellijk kasteel? Grijp je kans

https://www.mupload.nl/img/hf7pmex6ibi8q.jpg

Het beschermde kasteel Ter Heyde in Vladslo bij Diksmuide staat te koop. Voor hoeveel wil makelaar Dewaele Vastgoedgroep niet zeggen maar dat het een bijzondere woonst is, staat buiten kijf. Het domein is 24 hectare groot, dat is 35 voetbalvelden, en telt naast het kasteel nog een koetshuis, kasteelhoeve en boswachtershuis allemaal omringd door bos en weides. “Dit pand is op vele vlakken uniek”, promoot Filip Dewaele, ceo van Dewaele Vastgoedgroep. “Het kasteel is acht eeuwen oud, beschermd en grotendeels instapklaar. De bekende Belgische architect Hendrik Vermoortel, die er tot zijn overlijden in de zomer van 2015 woonde, heeft het grondig onder handen genomen. De kelder en het gelijkvloers zijn nog authentiek maar de drie verdiepingen zijn hedendaags en strak ingericht. Naast het kasteel treffen we op het domein nog een koetshuis, kasteelhoeve en boswachtershuis aan. Die verdienen wel een opknapbeurt maar zijn daarna zeker bruikbaar als woonst. De vier panden kunnen afzonderlijk gedomicilieerd worden maar de site verkopen we wel in zijn geheel. Ook de tuin is uitzonderlijk. Vlakbij het kasteel hebben we een prachtig aangelegde tuin waar liefst 85 verschillende soorten rozen bloeien. De dreven die door het bos kronkelen, zijn in ere hersteld.”

Op verkenning

“Op het gelijkvloers hebben we twee leefruimtes, een eetzaal, kapel en keuken. In de inkomhal springt de imposante draaitrap in het oog”, leidt Filip ons rond. “De polyvalente ruimtes op de eerste verdieping zijn opsplitsbaar met verschuifbare wanden. Daarboven treffen we drie grote slaapkamers aan met elk hun badkamer. Op het hoogste verdiep hebben we nog een leefruimte, de master bedroom met badkamer, wellnessfaciliteiten en een kitchenette. Ondergronds kan je perfect een wijnkelder inrichten. De hoge deuren en gewelven hebben de geschiedenis overleefd.”

Mogelijkheden

“Goedkoop is zo’n domein uiteraard niet maar in overleg met de familie hebben we besloten de vraagprijs niet bekend te maken”, besluit Filip. “De mogelijkheden zijn enorm maar houd er rekening mee dat de natuur primeert. Een bestemming die veel verkeer aantrekt, zoals een hotel, kan niet. Kleinschalige vakantieverblijven, culturele initiatieven of bedrijven die een exclusief decor nodig hebben zijn perfect mogelijk. Dankzij een aangepast ruimtelijk uitvoeringsplan is een uitbreiding, tot 15 procent, van de bestaande panden mogelijk.”  (br.hln)Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uur beweging per week kan al depressie voorkomen

Uur beweging per week kan al depressie voorkomen

https://www.mupload.nl/img/60i7bdmsrcufc.jpg

Een uur beweging per week kan al depressieve gevoelens voorkomen, stellen onderzoekers van het Australische Black Dog Institute. De intensiteit maakt daarbij niet uit. De studie in het American Journal of Psychiatry laat zien dat zelfs weinig beweging beter is dan geen beweging, als het gaat om bescherming tegen depressieve gevoelens. Dat geldt volgens de auteurs voor mensen van alle leeftijden.

Voor het onderzoek analyseerden de wetenschappers elf jaar aan gezondheidsdata over bijna 34.000 Noorse volwassenen, inclusief eventuele symptomen van depressie en angst. Het internationale onderzoeksteam constateerde dat 12 procent van de depressiegevallen voorkomen had kunnen worden, als de deelnemers slechts één uur fysieke activiteit per week ondernamen.
”We weten al enige tijd dat beweging een rol speelt bij de behandeling van depressieve symptomen, maar dit is de eerste keer dat we in staat zijn geweest conclusies te trekken over de preventieve kracht van fysieke activiteit bij het verminderen van toekomstige depressieve gevoelens”, zegt hoofdauteur Samuel Harvey.

”We weten nog niet precies waarom beweging dit effect heeft, maar we vermoeden dat het komt door de combinatie van de verschillende fysieke en sociale voordelen die beweging met zich meebrengt.”

Angstgevoelens

Volgens Harvey kunnen de uitkomsten van het onderzoek van belang zijn voor publieke gezondheidscampagnes. “Als we manieren kunnen vinden om mensen zelfs maar een klein beetje meer te laten bewegen, leidt dat waarschijnlijk tot een substantiële verbetering van de fysieke en mentale gezondheid.”
Mensen die helemaal niet bewegen, hebben 44 procent meer kans om depressieve gevoelens te ontwikkelen dan mensen die één tot twee uur per week bewegen, zegt hij.

Er werd echter geen verband ontdekt tussen de mate en intensiteit van beweging en het ontwikkelen van angstgevoelens.

De deelnemers aan het onderzoek beantwoordden vragen over hoeveel ze bewegen, de intensiteit van de beweging en opkomende gevoelens van angst of depressie. Bij de beoordeling van die gegevens werd ook gekeken naar sociaaleconomische en demografische factoren, de mogelijke invloed van gebruik van middelen, gewicht, andere medische indicaties en sociale steun. (br.hln)


Reageer (0)
04-10-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alison Moyet - Cry me a river

Alison Moyet - Cry me a river

Klik op de foto om ze te beluisteren

 Alison Jane Moyet, (Billericay, 18 juni 1961) is een Brits singer-songwriter.

Alison Moyet werd geboren in Billericay en groeide op in Basildon. Haar vader is Fransman en haar moeder is Engelse. Op haar zestiende ging Moyet van school. Na een tijdje in een winkel gewerkt te hebben begon ze een opleiding tot pianostemmer, waar ze echter na twee jaar mee ophield, omdat ze toen met de band Yazoo, waar ze samen met Vince Clarke in zat, een hit had met de nummers 'Only You' en 'Don't Go'.

Moyet maakte met Yazoo twee albums, en de band kreeg een Brit Award voor Beste Nieuwe Band, voordat ze de band verliet om solo te gaan. Haar solodebuut noemde ze Alf, naar de bijnaam die ze van Vince Clarke gekregen had. Ze maakte verschillende cd's, won nog drie Brit Awards en verschillende andere prijzen, en tourde over de hele wereld. Ze staat in de top 5 van best verkopende Britse zangeressen ooit.

In 2001 speelde Moyet Matron ‘Mama’ Morton in de musical Chicago, en kreeg goede kritieken.

Reageer (0)
03-10-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf dingen die je niet mag doen als je met een dieet begint

Vijf dingen die je niet mag doen als je met een dieet begint

https://images0.persgroep.net/rcs/MBKwgcBkq6LlCIdrAfBSnY1inFk/diocontent/112931911/_crop/0/3/1618/908/_fill/679/382?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Een nieuwe maand, een nieuwe poging tot gezonder eten? Dapper, maar bezint eer ge begint: deze vijf veelvoorkomende fouten zouden wel eens roet in het eten kunnen strooien bij jouw gezonde voornemens.

Met “dieet” bedoelen we overigens niet dat je naarstig in boeken van Dr. Atkins of Montignac moet gaan bladeren. Iedereen die wat op zijn voeding wil letten en daar mee begint, is gebaat bij deze tips. Wie zichzelf nieuwe gewoontes wil aanleren en die op lange termijn wil volhouden, doet er namelijk goed aan niet te hard van stapel te lopen.

1. Voeding(sgroepen) volledig schrappen

Een glutenvrij dieet of een voedingspatroon zonder lactose, met gewichtsverlies als belangrijkste motief? Geen goed idee. Heb je geen allergie aan één van deze producten, dan is het helemaal niet gezonder voor je om ze te schrappen. “Bovendien kan voedingsmiddelen schrappen ervoor zorgen dat je er net meer zin in krijg,” aldus diëtiste Adina Pearson. Wat er dan weer voor zorgt dat je er veel te veel van gaat eten op een moment waarop je dat dieet beu bent. Deze regel geldt trouwens ook voor die boterham met choco of dat zakje chips: laat jezelf af en toe een zondigmomentje toe, of je houdt die voornemens nooit vol.

2. Hongersignalen negeren

Minderen met porties is een goed idee als je wat kilo’s kwijt wil. Maar dat wil niet zeggen dat je met honger van tafel hoeft te gaan. Het gevoel hebben dat je niet genoeg mag eten, zal zelfs een diëter met het allersterkste karakter doen breken op een bepaald moment. “Leer te luisteren naar je eigen hongergevoel, en laat anderen niet bepalen wat een juiste portie is voor jou,” tipt Pearson. Eet rustig, kauw goed en weet dat het twintig minuten duurt voor jouw hersenen het signaal aan je maag geven dat je genoeg hebt gegeten. Maar ga niet met honger van tafel.

3. Alles in één keer willen veranderen

Wil jij ook meteen stoppen met snoepen, elke dag vers koken en ook nog eens vier keer per week gaan sporten, vanaf vandaag? Dan is de kans reëel dat je tegen woensdagavond huilend in een hoekje een doos ijs naar binnen lepelt. Maak voornemens in fases, en weersta de verleiding om alles in één keer te willen aanpakken. Probeer bijvoorbeeld eerst eens drie weken vers en gezond te eten, voor je een sportschema aan die voornemens toevoegt. Wees je er bewust van dat het een paar maanden zal duren voor je verandering zal zien, maar dat dit de meest efficiënte manier en beste aanpak op lange termijn is.

4. Op slaap besparen

Gezond koken en regelmatig gaan sporten vraagt - helaas - heel wat tijd. In een eerste fanatieke fase zal je geneigd zijn om te beknibbelen op je uurtjes slaap, zodat je nog vroeg ’s ochtends kan gaan sporten of een gezonde lunch bereiden. Maar houd in je achterhoofd dat goed slapen minstens even belangrijk is voor een succesvol dieet. Onze honger- en verzadigingshormonen raken in de war als we te weinig slapen, waardoor we meer gaan eten en minder snel merken dat we verzadigd zijn. Voldoende slapen is dus extra belangrijk als je wat kilo’s kwijt wil. 

5. Een sport kiezen op basis van het aantal verbrande kcal

Met lopen zal je meer calorieën verbranden dan wandelen, maar als je er een hekel aan hebt zal je er snel de brui aan geven. En dan verbruik je nul calorieën. Kies altijd voor een sport die je leuk vindt, eerder dan een work-out die je probeert te verleiden met het aantal verbrande kcal per uur. (br.hln)


Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een hele dag staan op het werk even ongezond als zitten

Een hele dag staan op het werk even ongezond als zitten

https://images0.persgroep.net/rcs/6VmpoSwUNxPM2ubAFe5MD9mwp7w/diocontent/112923323/_crop/1/11/724/406/_fill/679/382?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Feit: acht uur per dag op een bureaustoel doorbrengen is ongezond. Maar een staand beroep levert niet bepaald een garantie voor een betere gezondheid, zo wijst nieuw onderzoek uit. “Een job waarbij je regelmatig kan afwisselen tussen zitten, rechtstaan en bewegen, is ideaal voor je gezondheid,” klinkt het. Mensen met jobs waarbij je de hele dag moet rechtstaan - zoals winkelbedienden, obers, bewakingsagenten enzovoort - hebben een dubbel zo grote kans op een hartaandoening dan wie een hele dag op een stoel zit, zo wijst een studie van de American Journal of Epidemiology uit.
Harder werken
Wie uren na elkaar rechtstaat, verzamelt veel bloed in de benen. Je lichaam moet dan harder werken om het naar het hart te pompen, met meer druk in de aders tot gevolg, aldus hoofdonderzoeker Peter Smith. Vandaar het hogere risico op een hartaandoening. Zij trekken hun conclusies op basis van een enquête bij 7.300 werkende mensen met zittende en staande beroepen, die 12 jaar lang gevolgd werden.

Meer bewegen
Dit onderzoek mag geen excuus zijn om een hele dag te zitten, want ook dat is ongezond, zegt Smith. De ideale werkomstandigheden zijn die waarin je veel kan rechtstaan en bewegen, en gaan zitten als je moe bent. “Als je in een omgeving werkt waarbij je regelmatig kan afwisselen tussen zitten en staan, is dat positief. Een staand bureau zal bijvoorbeeld een gezondheidsvoordeel kunnen opleveren, maar verwacht er ook niet te veel van. Het kan helpen voor mensen die bijvoorbeeld rugpijn hebben, maar je doorbreekt er geen zittende levensstijl mee. De energie die je gebruikt bij het staan verschilt niet zoveel van het zitten. De echte tegenhanger van zitten is actiever zijn en meer bewegen, niet rechtstaan,” aldus Smith.

Wat als je veel moet rechtstaan?
Langdurig rechtstaan bij een job komt niet zo vaak voor als zitten: minder dan 10% van de mensen uit de studie staat een hele dag recht voor zijn werk, in vergelijking met 37% die voornamelijk zit. Het overige percentage had een job die een combinatie van zitten, staan en bewegen inhoudt, wat een ideale afwisseling is voor je lichaam. Moet jij toch veel rechtsaan voor je job? Ga dan zitten als jij je moe voelt, adviseert Smith. Wie omgekeerd veel moet zitten voor zijn werk, staat best elk halfuur even recht voor een minuutje.  (br.hln)


Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom een herfstwandeling de perfecte sport is

Waarom een herfstwandeling de perfecte sport is

https://www.mupload.nl/img/ssjvnbwxjlise.jpg

De herfst is hét seizoen om urenlange wandelingen te maken in de natuur. “Wie een zittend beroep heeft, krikt er meteen zijn conditie mee op”, zegt sportdiëtiste Stephanie. “En neen: die Leffe of pannenkoek achteraf doet die inspanning niet teniet.”

Je hoeft niet altijd tot het uiterste te gaan of een marathon te lopen om sportief te zijn. Je kan ook heel fit worden door regelmatig te wandelen. Voor heel wat mensen ‘voelt’ dit echter niet aan als sporten. “Onterecht, want wandelen is een van de beste vormen van beweging, met Nordic Walking wereldwijd op één”, zegt Stephanie. “Het is goed is voor je bloedvaten, gewrichten, botten en hart. En het is de ideale bewegingsvorm om blessures te vermijden.” Je verbrandt ongeveer 5 kcal per kilogram lichaamsgewicht per uur als je met een tempo van 6 km per uur wandelt. Iemand met een gewicht van 60 kilogram verbrandt dus 300 kcal per uur. Bergop wandelen of af en toe wat interval (snel/ traag) inlassen, zal dat getal nog wat de hoogte injagen.

Bij langere tochten waak je er het best over voldoende tussendoortjes bij de hand te hebben. “In principe is één banaan of energiereep per twee uur voldoende”, zegt Stephanie. “Probeer ook om de twee uur een halve liter water te drinken. Als je gaat wandelen, kan je voor je vertrek gerust nog een grote kom havermout of volkorenpasta eten. Omdat je bij wandelen minder schokbewegingen hebt dan bij lopen, kan je maag onderweg verder verteren. Drie uur vooraf eten, zoals bij andere sporten, is dus niet nodig.”

Ook de Leffe of pannenkoek aan het einde van je wandeling doen weinig kwaad. “De positieve effecten van een urenlange wandeling verdwijnen echt niet omdat je een biertje drinkt of ijsje eet. Het hoort erbij om zo’n tocht af te sluiten met een beloning en die pannenkoek vormt voor je kinderen meestal de motivatie om mee te gaan. (lacht) Tenzij je echt wandelt om af te vallen of aan wedstrijden deel te nemen. In die gevallen kan je de alcohol en de snacks beter laten staan.” (br.hln)


Reageer (0)
02-10-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit jaar al 300 zieken door giftige paddenstoelen

Dit jaar al 300 zieken door giftige paddenstoelen: “Wie geen kenner is, blijft er beter af”

https://images2.persgroep.net/rcs/yfgwVEf4-MydHImViP8E5en-dsI/diocontent/112705462/_crop/0/73/2000/1122/_fill/679/382?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Dit jaar heeft het Antigifcentrum al ruim 300 meldingen gekregen na het eten van paddenstoelen. Dat is bijna net zoveel als in heel 2016. Uitschieter was augustus, met 134 oproepen. Dat komt wellicht omdat paddenstoelen beter gedijen in een regenachtige zomer.
Het Antigifcentrum lanceert een campagne. “Wie geen kenner is van paddenstoelen, blijft er beter af”, klinkt het in tv-spots die vanaf vandaag lopen. “Wie een grote hoeveelheid eet, kan er flink ziek van worden. De meest courante symptomen zijn spijsverteringsstoornissen zoals braken en diarree, maar van de groene knolammoniet en nog wat andere giftige zwammen in ons land kan je zelfs sterven.” (br.hln)


Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerstverlichting, twee stokken, spuuglelijk, schandalig

“Kerstverlichting, twee stokken, spuuglelijk, schandalig”: Gentenaars allesbehalve tevreden met nieuwe kunstwerken

https://images1.persgroep.net/rcs/WDrmvadHO6oTufgvtyr61Zd08Q4/diocontent/112599665/_crop/1/57/959/538/_fill/679/382?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Daar zijn ze dan. De langverwachte kunstwerken op de Gentse Korenmarkt. En hoewel ze er maar sinds deze middag staan, worden ze nu al de grond ingeboord. “Belachelijk, schandalig, spuuglelijk”, klinkt het bij veel Gentenaars. “Een beetje groen en wat struikjes waren mooier geweest. Met dit geld had het stadsbestuur beter wat gedaan aan betaalbare woningen” of: “Een wasdraad die geknoopt rond een paal zit”, “een misplaatst stuk kerstverlichting” tot “twee stokken en wat prikkeldraad”. De Gentenaar is creatief.


Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zucchero - Il volo

Zucchero - Il volo  

Klik op de foto om hem te beluisteren


Zucchero, artiestennaam van Adelmo Fornaciari (Roncocesi (Emilia-Romagna), 25 september 1955), is een Italiaanse zanger, tekstschrijver, componist en producer. 'Zucchero' is Italiaans voor 'suiker', de bijnaam die hij van een lerares kreeg en die hij later voor zichzelf is gaan hanteren.

Zucchero brak in 1985 door in Italië na zijn deelname aan het Festival van Sanremo met het nummer Donne. Na enkele goedverkopende albums volgde in 1988 het uitermate succesvolle album "Blue's" dat het best verkochte album ooit in Italië  werd en gemaakt werd met sessiemuzikanten als Clarence Clemons en de legendarische Memphis Horns. In 1989  volgde het album "Oro incenso e birra" (lett. "Goud wierook en bier", en betrekking hebbend op het bijbelse "Goud, wierook en mirre"/"Oro incenso e mirra") met gastoptredens van Ennio Morricone, Rufus Thomas en Eric Clapton en dat de hits "Diavolo in me" en "Diamante" bevatte. In 1991 volgde de complete Europese doorbraak met een heropname van zijn vroegere hit Senza una donna (Engels: Without a woman) samen met Paul Young. Hiermee behaalde hij internationaal succes, wat hij spoedig herhaalde met een Engelse versie van Diamante met Randy Crawford.

In 1992 nam Zucchero het crossoverstuk Miserere op samen met Luciano Pavarotti. De demo van dit nummer werd ingezongen door de dan nog onbekende Andrea Bocelli, die later tijdens Zucchero's Miserere tour de klassieke vocalen voor zijn rekening nam en in 1994 met het door Zucchero geschreven Il mare calmo della sera zelf doorbrak. In 1994 nam Zucchero zelf deel aan Woodstock '94.

In 1996 haalde Zucchero een internationale hit met Il volo van het studioalbum "Spirito DiVino" dat een jaar eerder uitgekomen was. In 1996 volgde een compilatie album, "The best of Zucchero Sugar Fornaciari's Greatest Hits" dat vooral gebaseerd is op nummers van "Blue's", "Oro Incenso e Birra" en "Spirito DiVino". Na een lange wereldtournee bracht Zucchero in 1998 het album "Bluesugar" uit, waarvan de eerste single "Blue" geschreven werd met Bono van U2 en tourde wederom door Europa en de VS. In 2001 volgde het album "Shake" dat onder meer het laatste nummer dat blueslegende John Lee Hooker voor zijn dood opnam ("Ali D'Oro") en de Europese zomerhit "Baila (Sexy Thing)" bevat.

In mei 2004 bracht Zucchero het album Zu & Co. uit, waarin hij duetten zingt met grote artiesten waaronder Pavarotti, Bocelli, Tom Jones, Eric Clapton, Miles Davis en Sting. In oktober volgde de DVD 'Zu & Co. Live at the Royal Albert Hall waarop Zucchero samen met, onder andere, Eric Clapton, Luciano Pavarotti, Paul Young, Brian May en Solomon Burke nummers van 'Zu & Co.' ten gehore bracht. In 2005 volgde een Nederlandse versie van "Zu & Co." met een speciaal hiervoor opgenomen duet met Ilse DeLange.

In september 2006 is 'Fly', een nieuw studioalbum van Zucchero uitgekomen, geproduceerd door Don Was. De eerste single was "Bacco Perbacco", die gevolgd werd in begin 2007 door "Occhi", beiden waren Paradeplaat op Radio 2. Op 27 en 28 mei 2007 gaf Zucchero een concert in de Amsterdamse Heineken Music Hall.

In november 2007 komt een nieuw compilatie album uit onder de titel All the Best. In 2008 tourt Zucchero naar aanleiding van dit album, en gaf drie concerten in Nederland: in Ahoy, Rotterdam, in De Oosterpoort, Groningen en in Vredenburg Leidsche Rijn, (Utrecht).


Naast zijn normale optredens, treed Zucchero veelal op tijdens benefiet concerten zoals de Pavarotti & Friends concerten voor War Child, het Netaid concert in New York, en twee van de Live 8 concerten. Bovendien is Zucchero een van de ambassadeurs van 46664, de benefiet organisatie van Nelson Mandela dat aandacht probeert te vestigen op het probleem van HIV/AIDS in Afrika en de rest van de wereld. Daarnaast gaan sommige album opbrengsten naar AIDS bestrijding en de Italiaanse Multiple Sclerose organisatie AISM. In 2006 werd Zucchero door de toenmalige Italiaanse president Carlo Azeglio Ciampi benoemd tot 'commendatore' vanwege zijn internationale promotie van de Italiaanse muziek.


Reageer (0)
01-10-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Minischilderijtje van Renoir gestolen nabij Parijs

Minischilderijtje van Renoir gestolen nabij Parijs

https://www.mupload.nl/img/25oz0dv916rno.jpg

De dag voor het onder de hamer zou gaan, is een klein olieverfschilderij van de Franse impressionistische meester Pierre-Auguste Renoir gestolen uit een veilingruimte.

Het werk ‘Portrait d’une jeune fille blonde’ werd gisteren de hele dag tentoongesteld in de veilingzaal van Saint-Germain-en-Laye, een stad ten westen van Parijs, in aanloop naar de verkoop die vandaag zou plaatsvinden. In de loop van de dag merkte een van de medewerkers echter op dat het werk verdwenen was: er was een lege plek op de muur.

Het olieverfschilderij was het meest belangrijke lot van de 485 loten die vandaag geveild worden. Het werk heeft naar schatting een waarde van 25.000 tot 30.000 euro.

De politie hoopt nu aan de hand van bewakingsbeelden te kunnen achterhalen wie er verantwoordelijk is voor de diefstal. ‘Portrait d’une jeune fille blonde’ meet slechts 14 centimeter bij 12,2 centimeter en heeft de initialen AR in de linkerbovenhoek. (br.hln)


Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chinees kannetje geveild voor 250.000 euro in Brugge

Chinees kannetje geveild voor 250.000 euro in Brugge

https://www.mupload.nl/img/pfszbwwtlxr6n.jpg

Bij het Brugse veilinghuis Carlo Bonte Auctions is een Chinees kannetje de deur uitgegaan voor maar liefst 250.000 euro, vijf keer meer dan het startbedrag. Dat liet Carlo Bonte weten na een veiling op 26 en 27 september.

Tijdens de veiling brachten heel wat stukken een mooi bedrag op, zoals de Oriëntaalse Schone van Cesare Dell’Acqua, afgeklopt op 27.000 euro, of een schilderij van Franz Kline dat de deur uitging voor 37.500 euro. Maar de grootste verrassing kwam van een klein Chinees kannetje. Dat werd vooreerst geschat op 20.000 tot 30.000 euro en aangeboden voor 50.000 euro maar het opbod liep uiteindelijk op tot 250.000 euro.
Het gaat om een wit kannetje dat gedecoreerd is met blauwe bloementakken en met een zilveren montuur. “Het gaat om een uniek stuk”, opent Tim De Doncker van het veilinghuis. “We hebben weet van een ander kannetje in het nationaal museum van Peking en nog eentje in een privé-collectie. Dit exemplaar kwam uit een Brusselse collectie.

Heilig water
De hoge prijs is vooral te danken aan het feit dat het enkele jaren geleden nog deel uitmaakte van een tentoonstelling in Londen en we konden de catalogus van die expositie bij het stuk toevoegen. Opmerkelijk is dat er in de catalogus wordt gesproken van ‘Holy Water’, heilig water, wat duidelijk verwijst naar de westerse religie, en dat voor een stuk dat dateert van de 15de eeuw.”

Het stuk kent wellicht zijn oorsprong in de Xuandeperiode, die verwijst naar de vijfde keizer van China die regeerde van 1425 tot 1435 tijdens de Mingdynastie. “Zelfs in het museum van Peking kennen ze weinig over de geschiedenis van dit kannetje.”

Buitenlandse collectie
Al tijdens de kijkdagen was er heel wat interesse. Een vijftal mensen waren gegadigd waardoor het bedrag snel opliep. Het kannetje verhuist nu naar een buitenlandse collectie. (br.hln)


Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Puppy’s kunnen schuldig kijken

“Puppy’s kunnen schuldig kijken”: 3 hondenmythes ontkracht

https://www.mupload.nl/img/wbfaj3zram3o8.jpg

Denk je dat je hond als een kind is? En dat je hem zindelijk maakt door hem met zijn neus in zijn urine te duwen? Fout! Hondencoaches Hilde Quisquater en Joke Monteny helpen enkele mythes de wereld uit, opdat de anderhalf miljoen honden in ons land liefdevol kunnen samenleven met hun baasje.

Een puppy kijkt schuldig als hij iets fouts heeft gedaan
Monteny: “Heeft je puppy iets vernield terwijl je weg was, dan gaat hij misschien zitten met zijn kopje naar beneden en kijkt hij weg van je. Hij doet dit niet omdat hij zich schuldig voelt. Integendeel: een puppy voelt zich niet schuldig voor zijn gedrag. Wat hij wel doet, is anticiperen op berispingen of je boze blik. Hij wil de spanning uit de situatie halen en conflicten vermijden. Dat hij die vernieling niet mocht aanrichten, snapt hij niet. Het best negeer je het ongewenste gedrag en geef je geen aandacht. Dat is meer dan genoeg straf voor je pup. Ga ook na waarom hij dingen vernielt: misschien komen de tanden niet goed door of heeft hij een foute beet? Of is het een vorm van communiceren? Goed gedrag versterk je door gezellig samen te zijn. Al moet je wel eerst gewenst gedrag aanleren.”

Honden zijn zoals kinderen
Quisquater: “Honden zijn geen kinderen en zullen het nooit worden. Kun je dit niet accepteren, dan doe je de hond onrecht aan en koester je verwachtingen die hij niet kan inlossen. Wat wél klopt, is dat je een hond levenslang moet behandelen als een peuter. Ze hebben een IQ dat min of meer overeenkomt met dat van een tweejarige. Dat maakt dat je de rest van zijn leven consequent moet zijn, regels moet aanhouden en beseffen dat overleg nooit mogelijk zal zijn, want in tegenstelling tot een kind wordt een hond niet slimmer. Hou je dit aan, dan zal je hond zich veilig bij je voelen.”

Een puppy maak je zindelijk door zijn neus in urine te duwen
Monteny: “Dergelijke straffen zijn nefast voor de relatie met je pup en dragen absoluut niet bij tot sneller zindelijk worden, integendeel. Het zou zelfs kunnen dat je pup leert dat het niet veilig is om zijn behoefte te doen met jou in de buurt. Met alle gevolgen van dien: een pup die niet meer geneigd is om zijn behoefte te doen als je hem uitlaat of het binnen doet als jij het niet ziet. Routine, regelmaat en geduld zijn de beste hulpmiddelen bij zindelijkheidstraining. Net zoals je een kind een potje geeft, baken je voor je pup een rustig, makkelijk bereikbaar plekje af in de tuin of op het terras. Hou er rekening mee dat hij in het begin heel vaak naar het ‘toilet’ moet.”  (br.hln)


Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Griekse of magere yoghurt? Roomijs of sorbet? Dit is de beste keuze

Griekse of magere yoghurt? Roomijs of sorbet? Dit is de beste keuze

https://www.mupload.nl/img/i3mgyxkrkqxl0.jpg

We kennen allemaal de basisregels voor een gezond lichaam: beweeg voldoende, slaap genoeg en eet gezond. Maar als je dan door de gangpaden van de supermarkt loopt, blijkt dat laatste niet altijd evident. Wij helpen je een keuze maken uit het overaanbod van producten.

Roomijs of sorbet?
Gezond eten wil niet zeggen dat je niet af en toe mag zondigen. En als je dan toch eens een zoet moment inplant, ga je beter meteen voor roomijs. Als je eet wat je ook echt verlangt, zal je je sneller voldaan voelen en in totaal ook minder eten. En daarnaast bevat sorbetijs uit een pot vaak meer suiker dan roomijs, zonder de vullende vetten en zuivel. De verleiding om dan een bolletje meer op te scheppen, is veel groter.

Een eitje of Special K?
Wat de Special K-reclame je ook wil doen geloven, in de realiteit ga je beter voor een spiegelei. ’s Ochtends wil je een maaltijd die goed vult, en dan ben je bij de proteïnen en het vet van eieren aan het goede adres. Producten als Special K bevatten eigenlijk enkel koolhydraten, waardoor je een uur later alweer honger hebt. Met een groentenomelet, eventueel met een snee volkorenbrood, kom je een heel eind verder.

Magere dressing of gewone dressing?
Dat slaatjes gezond zijn, hoeven we je niet meer te vertellen. Het is ook helemaal niet erg om daar een beetje dressing aan toe te voegen voor wat extra smaak. Laat je echter niet verleiden door de ‘light’ dressings in de supermarkt: de gewone dressing bevat weliswaar meer vet, maar dat helpt je om bepaalde vitamines uit je groenten beter op te nemen. En daarnaast wordt de lightvariant op smaak gebracht met extra suiker en zout. Je neemt dus beter de ‘normale’ dressing, maar gebruik die wel met mate.

Een mager koekje of zwarte chocolade?
In het gangpad met koekjes kom je heel wat vetvrije varianten tegen. Maar vetvrij wil niet zeggen dat er minder calorieën inzitten. De magere koeken bevatten meer koolhydraten, suiker en zoetstoffen. Heb je zin in iets zoets? Neem dan een (bescheiden) stukje zwarte chocolade, daar zitten tenminste nog antioxidanten in.

Griekse yoghurt of magere (fruit)yoghurt?
Ook hier geldt dezelfde regel als bij de eieren: een beetje vet kan geen kwaad, en al helemaal niet bij het ontbijt. Griekse yoghurt zal je een voldaan gevoel geven, en bevat tot 17 gram proteïnen per potje. Magere ongesuikerde yoghurt bevat dan wel bijna geen calorieën, maar verder ook weinig voedingsstoffen. De verleiding is dan groot om heel wat vet- en suikerrijke granola toe te voegen. Wil je er graag fruit bij je yoghurt? Voeg dat dan zelf toe. De varianten waar het fruit al inzit, bevatten erg veel suiker.  (br.hln)


Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kortste kraak ooit: zeventien Roma kraken woning en vertrekken acht uur later

Kortste kraak ooit: zeventien Roma kraken woning en vertrekken acht uur later

https://images3.persgroep.net/rcs/pXEqUPxtQsBdys1gxfqd-W_c0jE/diocontent/112812284/_crop/0/125/1580/887/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

In Gent hebben 17 Roma een woning aan de Coupure Rechts gekraakt. Dat gebeurde vanmorgen vroeg. De buren hadden al snel door dat er iets niet klopte in nummer 78, want een week of drie geleden was de huurder daar vertrokken. Plots was er lawaai. Bleek dat een groep Roma het glas uit de voordeur had geslagen, waarna ze het slot forceerden en de woning - die piekfijn in orde staat - binnendrongen.

Blijkbaar hadden de Roma eerst geprobeerd om nummer 76 te kraken, een woning die al langer leeg staat en waar verbouwd wordt, maar daar raakten ze niet binnen.

De Gentse politie kwam ter plaatse en vroeg de Roma vriendelijk om vrijwillig het pand te verlaten. Dat weigerden ze categoriek. Ook de eigenares van het pand kwam ter plaatse, maar kreeg te horen dat de politie machteloos stond en dat ze best een procedure tot uithuiszetting opstartte.

Vreemd genoeg vertrokken de Roma enkele uren later dan toch vrijwillig. Om 16.30 bleek de woning helemaal verlaten te zijn. (br.hln)


Reageer (0)
30-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.8 vrouwen verklappen wat ze liever al voor hun huwelijk geweten hadden

8 vrouwen verklappen wat ze liever al voor hun huwelijk geweten hadden

https://www.mupload.nl/img/omtjbmn18rchx.jpg

Nog niet in het huwelijksbootje gestapt? Dan ben je nog mooi op tijd voor dit advies van ervaringsdeskundigen. Acht Amerikaanse dames delen wat ze niet wisten voor ze gingen trouwen, en eigenlijk liever wel geweten hadden. Lees en leer.

1. Politiek doet er toe

Lisa D: “Ik ben een liberale democraat en mijn ex-man een conservatieve republikein. Ik weet echt niet waarom ik ooit heb gedacht dat dat geen probleem was. Ik had er een hekel aan wanneer zijn conservatieve krant op de deurmat belandde en hij had hetzelfde gevoel bij mijn krant. Ik was ook bang dat zijn visie op abortus zelfs gevaarlijk zou worden voor mij. Ik kampte met vruchtbaarheidsproblemen, en kunstmatig zwanger proberen raken had misschien wel problemen opgeleverd.”

2. Je relatie verandert

Naomi F: “Ik wou dat ik geweten had dat onze relatie zou veranderen, en dat we door heel erg moeilijke tijden gingen gaan. Maar los daarvan: het was het zeker waard.”

3. Ken jezelf

Penny T: “Ik heb twee huwelijken achter de rug. Ik wou dat ik geweten had dat je altijd jezelf moet blijven. Verander je niet voor iemand anders, tenzij het een positieve verandering is!”

4. Je hebt nog tijd alleen nodig

Ashley T: “Een huwelijk verbindt je echt aan een ander, op een prachtige manier, maar het blijft leuk om nog steeds je eigen persoontje te behouden. Zorg ook voor genoeg tijd alleen en kies andere hobby’s dan je partner, dat is echt belangrijk. Wij hebben dit ontdekt na één jaar huwelijk en hebben die gewoonte nu ingebouwd.”

5. Familie is belangrijk

Kelly B.: “In mijn eerste huwelijk kwam ik erachter dat het belangrijk is om ook een goede band te hebben met de familie van je partner. Ze zijn belangrijk voor hem, dus je komt er maar beter ook goed mee overweg. Stop daar tijd en moeite in.”

6. Je geliefde kan geen gedachten lezen

Echo G: “Hoe close je ook bent met je partner, je moet nog steeds onder woorden brengen wat er mis is, hoe jij je voelt of wat je nodig hebt. Dat klinkt niet romantisch, maar het is niet fair om spelletjes te spelen waarbij je hoopt dat hij of zij je gedachten kan lezen. Praat met elkaar en spreek uit wat er op je lever ligt.”.

7. Een huwelijk draait niet om het trouwfeest

Dana M: “Hoe leuk die ene dag ook is, een huwelijk draait niet rond het trouwfeest. Over twintig jaar zal je al lang niet meer wakker liggen over de topping op de taart tijdens het trouwfeest of welke dj je gevraagd had.”

8. Ruzie maken is oké

Jess S: “Ik wou dat ik de kracht had gehad om ruzie te maken. Focus op de grote, belangrijke dingen die je geluk op lange termijn in de weg staan, en laat kleine ergernissen voor wat ze zijn.”  (br.hln)


Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog nooit eerder geveilde Magritte onder de hamer

Nog nooit eerder geveilde Magritte onder de hamer

https://images4.persgroep.net/rcs/rbMYWfUjMwA9sl95hRa-5Q623Bk/diocontent/111643280/_crop/0/1938/4465/2506/_fill/679/382?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

In New York gaat bij het veilinghuis Christie’s in november het schilderij ‘L’empire des lumières’ (‘Het rijk der lichten’) uit 1949 van de Belgische schilder René Magritte onder de hamer. De waarde van het werk wordt geschat op 14 tot 18 miljoen dollar (ongeveer 12 tot 15 miljoen euro). Dat meldt Christie’s vandaag in een persbericht.

Het werk uit 1949 is het eerste schilderij dat de surrealist Magritte maakte in zijn beroemde reeks van “L’empire des lumières”, waarvan andere versies onder meer in de collectie van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten, het Guggenheim Museum en het MoMA in New York zitten.

Privécollectie
Het doek dat nu wordt geveild komt uit een privécollectie en was oorspronkelijk in het bezit van Nelson A. Rockefeller, die het werk in 1950 kocht en later vicepresident van de Verenigde Staten zou worden. Het is de eerste keer dat het werk onder de hamer zal gaan. Dat gebeurt op 13 november in New York. Het schilderij wordt wel eerst nog tot 3 oktober tentoongesteld bij Christie’s in Hongkong.

“Christie’s is vereerd de kans te krijgen om dit werk voor het eerst te veilen. Het is een mijlpaal in Magrittes oeuvre”, zegt Sharon Kim, directeur bij het veilinghuis.  (br.hln)


Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zitten er giftige stoffen in thee?

Zitten er giftige stoffen in thee?

https://www.mupload.nl/img/t5mubhdtc7mbl.jpg

Zelfgemaakte kruidenthees, maar ook groene, zwarte, kamille-, munt- en rooibosthee zouden natuurlijke gifstoffen bevatten volgens een onderzoek van het Duitse BfR en het Europese EFSA, twee organisaties die waken over de voedselveiligheid. Maar hoe erg is dat? “De giftige stoffen die in thee, maar ook in andere producten zoals honing zitten, zijn pyrrolizidine- alkaloïden, kortweg PA’s”, sust toxicoloog Jan Tytgat. “Dit zijn geen door de mens gemaakte pesticiden, maar ze komen voor in planten in de natuur.” Het gaat hier niet om zeldzaam groen, maar om gewone kruiden en planten die je zelfs in de berm langs de weg kan vinden zoals slangenkruid, jakobskruiskruid, klein kruiskruid en bezemkruiskruid. “De ongerustheid over de PA’s geproduceerd door planten, is vooral ontstaan na verschillende grootschalige studies over honing. Daaruit is gebleken dat er zowel op korte als lange termijn gevolgen voor de  gezondheid kunnen zijn als men te hoge concentraties PA’s binnenkrijgt. PA’s zijn toxisch voor de genen waardoor ze een verhoogd risico op kanker kunnen veroorzaken. Maar ze hebben ook nadelige effecten op de lever en de longen”, legt Tytgat uit.
Kinderen zijn er meer vatbaar voor dan volwassenen. Het is dan ook voor kinderen dat men zich zorgen maakt bij een te hoge blootstelling aan PA’s. Jan Tytgat: “Enkele jaren geleden is er een jongetje van vijf jaar oud gestorven nadat hij in enkele dagen tijd hoge concentraties PA’s had binnengekregen. De Europese dienst voor de voedselveiligheid EFSA heeft dan ook een drempelwaarde opgelegd van de hoeveelheid PA’s die niet overschreden mag worden. Maar dat cijfer ligt zo hoog dat bij normaal theeverbruik die drempel nooit gehaald wordt. Zeker toch niet voor volwassenen. Bij kinderen is het wat anders omdat zij een veel lager lichaamsgewicht hebben. Kinderen die twee keer per dag honing zouden eten bijvoorbeeld lopen een verhoogd risico.”

Variëren
Al wil dat niet zeggen dat volwassenen zomaar hun gang kunnen gaan. Tytgat: “Zoals bij alles, is het ook bij thee aangewezen om te variëren en andere dranken te consumeren. Alleen maar zelfgemaakte thees drinken met kruiden die je in het wild plukt, is geen aanrader. Door variatie ‘verdunt’ de blootstelling aan PA’s zodat je geen verhoogd risico op kanker of leverproblemen oploopt.” Stoppen met het drinken van thee is niet nodig. “Drie à vier kopjes thee per dag kunnen zeker zonder risico”, bevestigt Evelyne Verhaeghe van theewinkel Javana. “Het is zoals met veel dingen in het leven: alles met mate! Thee is absoluut gezond voor ons lichaam. Maar bij extreem verbruik kan zelfs iets goeds slecht voor ons worden.” (br.hln)


Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 01-2008

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!