Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




28-11-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Draag morgen rood en steun Rode Neuzen Dag: tips en tricks van een stylist

Draag morgen rood en steun Rode Neuzen Dag: tips en tricks van een stylist

https://images3.persgroep.net/rcs/It2oDwJqAFsQxN0gpXEzXWLdlRs/diocontent/161522346/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Morgen, vrijdag 29 november, wordt overal in Vlaanderen Rode Neuzen Dag gevierd. Ook jij kunt je steentje bijdragen door “a touch of red” toe te voegen aan je outfit. Met behulp van onderstaande tips en tricks van onze NINA-stylist lukt dat zelfs zonder moeite. 

“Kleurrijke kledij heeft een grote invloed op hoe je gezien wordt. Kies je voor een felle kleur, dan geef je een signaal naar andere mensen. Zo blijkt uit onderzoek dat mannen vrouwen aantrekkelijker vinden in een rode jurk dan in een jurk met een andere kleur. Wie een outfit in een felle tint draagt, straalt zelfverzekerdheid uit. Felle kleuren zijn immers voor durvers. Bovendien fungeren ze vaak als ‘conversation starters’, en kunnen ze zo het ijs breken,” legt trendwatcher en kleurexperte Hilde Francq van trendstudio Francq Colors uit.

Zo draag je rood

“Rood is mijn favoriete kleur, en volgens mij kan je er dan ook niet veel mis mee doen”, zegt stylist Sarah Roelstraete. “Al snap ik dat veel mensen niet goed weten hoe ze het moeten combineren. Het is immers een opvallende kleur die al snel met alle aandacht gaat lopen. Gelukkig staat rood eigenlijk iedereen. Alleen blondines moeten opletten met tomaatrood, dat kan er soms een beetje tacky uitzien. Zij kiezen beter voor warmere variaties zoals bordeaux of oranjerood. Die tinten zagen we ook veel terug op de catwalk, vaak in combinatie met winterse kleuren zoals bruin, okergeel en donkergroen. Donkere types kunnen alle tinten rood dragen, maar pittig rood is helemaal mooi.”

“Een rode jas of trui vind ik prachtig en fleurt meteen je grijze winterlook op. In het gezelschap van basics in neutrale kleuren zoals marineblauw, beige en wit ziet het er niet té opzichtig uit, zeker niet als je ze combineert met een casual sneaker. Is zo’n fel kledingstuk alsnog too much voor jou? Rode accessoires zoals pumps of enkellaarsjes, een riem of sjaal zijn subtieler maar hebben toch een wow-effect. Alleen van een rode das bij mannen ben ik geen fan, dat vind ik meer weggelegd voor politiekers”, lacht Roelstraete. 

Do’s-and-don’ts

- “Doorgewinterde fashionista’s combineren dit seizoen verschillende tinten rood in één outfit. Cognacrood met koraalrood en tomaat bijvoorbeeld. Superopvallend, dus enkel voor durvers.”

- “Felrood gaat heel goed samen met lichte denim. De combinatie doet een beetje denken aan wat vrouwen droegen in de jaren zestig, maar werkt anno 2019 minstens even goed.”

- “Rood en zwart samen is sexy en uitdagend, dus die combinatie is eerder weggelegd voor het uitgaansleven. Overdag kan het wat hard overkomen omdat rood zo nog meer opvalt.”

- “Op de catwalk was het een en al ruitentroef en dat is meteen ook een makkelijke manier om rood in je outfits te verwerken op een meer subtiele manier. De winkels liggen momenteel vol met schotse ruiten, waar altijd rood in verwerkt zit. Kies voor een sjaal, een blazer of kokerrok en je bent helemaal mee met de laatste mode.”

- “Felrood combineer je beter niet met andere primaire kleuren zoals geel of kobaltblauw. Dat is een beetje te veel van het goede, zeker in de winter.”

- “Een rode jeansbroek is een beetje passé, maar rode pantalons zijn dan weer wél je van het. Staat heel chique met een blouse in het gebroken wit bijvoorbeeld.”

- “Ook voor mannen gelden de bovenstaande tips, trouwens. Leuk is ook om een rode rolkraagtrui onder een kostuum te dragen, of onder een blazer. Rode sneakers onder een jeansbroek zie je tegenwoordig ook veel op straat, net als rode sweaters met kap. Je van kop tot teen in het rood hullen, ligt voor mannen iets moeilijker. Hou het bij één stuk in het rood. Less is more, heren.”

- “Overdrijf niet met juwelen als je een rood bovenstuk draagt. Omdat de kleur al genoeg opvalt, creëer je een kerstboomeffect als je er oorbellen, een halsketting én armbanden bij draagt. Kies ook eerder voor goud dan zilver, dat staat chiquer.” 

Hieronder vind je wat voorbeelden ter inspiratie!

Rode Neuzen Dag kent vrijdag zijn finale. Met het ingezamelde geld helpt Rode Neuzen Dag onze jongeren sterker te maken, vooral op scholen. Samen met meer dan 2 miljoen lezers gaat HLN voor #generationstronger. Als elke HLN-lezer slechts 1 euro bijdraagt, kan Rode Neuzen Dag een recordsom ophalen in de laatste rechte lijn. Het enige wat je daarvoor moet doen, is een sms sturen. Dat doe je door NEUS te sms’en naar 4666. Met slechts 1 euro kan je dus een wereld van verschil maken. Of het is gelukt, verneem je vrijdag tijdens de grote liveshow op VTM om 20.40 uur.

Wil jij nog extra een steentje bijdragen? Op de website van Rode Neuzen Dag kun je ook een gift doen.  (br.hln)


» Reageer (0)
27-11-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meeste dolfijnen zijn ‘rechtshandig’

Meeste dolfijnen zijn ‘rechtshandig’

https://images0.persgroep.net/rcs/qYvL4ZgX8DeTFu91y30CwUPFvdo/diocontent/148267428/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Dolfijnen hebben, net zoals mensen, een dominante rechterkant. Dat blijkt uit recent onderzoek dat gepubliceerd werd in het vaktijdschrift Royal Society Open Science.

Ongeveer 90 procent van de mensen zijn rechtshandig. En we zijn overigens niet de enigen die een dominante rechterkant hebben: gorilla’s zijn meestal rechtshandig en zelfs katten hebben een voorkeur voor één dominante kant. Zo’n voorkeur wordt door wetenschappers ‘lateraal gedrag’ genoemd.

Uit recent onderzoek blijkt dat dolfijnen - tuimelaars in het bijzonder –een nog sterkere voorkeur hebben voor hun rechterzijde dan mensen.

Dezelfde bochten

Voordat die conclusie getrokken werd, bestudeerden enkele wetenschappers een groep tuimelaars in de Bahama’s terwijl ze met behulp van echolocatie naar prooien zochten op de zeebodem. Daarbij maken de dieren scherpe bochten vlak voordat ze hun bek in het zand duwen om hun maaltijd te grijpen. Het was de kapitein van het onderzoeksschip die voor het eerst opmerkte dat de dolfijnen daarbij altijd in dezelfde richting leken te draaien.

“Ik merkte het eerst niet op, maar na een tijdje observeren zag ik het ook. Ik dacht dat het een geweldig onderwerp voor onderzoek zou zijn,” aldus Jennifer Kaplan die deel uitmaakt van de onderzoeksgroep.

In totaal werden er tussen 2012 en 2018 maar liefst 709 gemaakte bochten bestudeerd en 99 procent van die bochten draaiden naar links. Nog belangrijker: op die manier hielden de dolfijnen hun rechteroog op de zeebodem gericht. Slechts vier van de 709 bestudeerde bochten draaiden naar rechts, en alle vier die bochten werden gemaakt door dezelfde ‘linkshandige’ dolfijn met een vreemd gevormde rechtervin.

Hersenfunctie

Mogelijke redenen voor het gedrag werden voorlopig niet onderzocht, maar de onderzoekers introduceerden alvast enkele hypotheses. Zo stellen ze in hun studie dat de overweldigende dominantie van de rechterzijde verband moet houden met de hersenfunctie van dolfijnen.

Zo bevinden de fonische lippen – waarmee dolfijnen hun klikgeluiden maken – zich aan de rechterkant. “En ze moeten naar beneden gericht worden voor echolocatie”, aldus Kaplan. En net zoals mensen taal verwerken in de linkerhersenhelft, gebruiken dolfijnen wellicht ook de linkerkant van hun hersenen om de sensorische informatie van hun rechteroog te verwerken. (br.hln)


» Reageer (1)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.14 psychologisch bewezen trucjes om sneller vrienden te maken

14 psychologisch bewezen trucjes om sneller vrienden te maken

https://images1.persgroep.net/rcs/nkT6gpjPJATsLCm7CSIj7mZZ8Wg/diocontent/161456906/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De meeste vriendschappen ontstaan op een natuurlijke en ongedwongen  manier, waardoor je meestal zelf niet eens doorhebt hoe of wanneer ze juist begonnen zijn. Soms wil je echter wel proberen om beter bevriend te raken met een kennis die je wel leuk lijkt. Gelukkig bestaan er heel wat door de wetenschap gesteunde trucjes om jezelf in een mum van tijd populair te maken bij een potentiële vriend of vriendin.

1. Kopiëren en imiteren

Deze strategie staat ook bekend onder de naam ‘spiegelen’ en bestaat eruit om subtiel het gedrag van de tegenpartij te imiteren. Ben je met iemand aan het praten? Probeer dan zijn of haar lichaamstaal, gebaren en gezichtsuitdrukkingen subtiel na te doen. Uit een onderzoek van de universiteit van New York blijkt dat dit zogenaamde ‘kameleon-effect’, dat optreedt wanneer mensen elkaars gedrag onbewust nabootsen, ervoor zorgt dat jullie elkaar makkelijker leuk gaan vinden.

2. Breng meer tijd samen door

Volgens het ‘loutere blootstellingseffect’ houden mensen van dingen die ze kennen. Kennis rond dit fenomeen dateert uit de jaren ’50, toen MIT-onderzoekers ontdekten dat studenten die dicht bij elkaar woonden vaker vrienden waren dan studenten die verder uit elkaar woonden. Dat kan zijn omdat ze meer passieve dagelijkse interacties met elkaar kunnen ervaren, zoals elkaar begroeten in de gang of in een gemeenschappelijke ruimte. Onder bepaalde omstandigheden kunnen die interacties zich verder ontwikkelen tot volwaardige vriendschappen.

Deze bevinding suggereert dat gewoon meer tijd doorbrengen met mensen ervoor kan zorgen dat ze je leuker gaan vinden. Woon je niet in de buurt van je vrienden? Probeer dan een vaste routine te implementeren - zoals bijvoorbeeld samen koffie gaan drinken - om jullie vriendschapsband te versterken.

3. Geef complimentjes …

Mensen associëren de bijvoeglijke naamwoorden die je gebruikt om anderen te beschrijven met je eigen persoonlijkheid. Dat fenomeen staat ook bekend onder de naam ‘spontane eigenschapsoverdracht’. Volgens Gretchen Rubin, auteur van onder andere ‘The Happiness Project’ heeft alles wat je over anderen zegt een invloed op hoe mensen jou zien. Als je dus iemand beschrijft al oprecht en vriendelijk, zullen mensen die eigenschappen ook met jou gaan associëren. Het omgekeerde is ook waar: als je constant over anderen roddelt achter hun rug, zullen ze die negatieve eigenschappen ook met jou gaan associëren.

4. … maar wees er niet te gul mee

De winst-verliestheorie van interpersoonlijke aantrekkelijkheid suggereert dat complimentjes die je geeft meer effect zullen hebben als je er niet al te gul mee bent. Een onderzoek, uitgevoerd door wetenschappers van de universiteit van Minnesota toont hoe deze theorie in de praktijk werkt. De onderzoekers lieten 80 vrouwelijke studenten in tweetallen aan een taak werken, en zorgden ervoor dat de studenten vervolgens hun partners over hen ‘hoorden’ praten. In werkelijkheid hadden de wetenschappers die het experiment uitvoerden aan hen verteld wat er gezegd moest worden. In één scenario waren alle opmerkingen positief, in een ander allemaal negatief. In een derde scenario gingen de opmerking van positief naar negatief en in een vierde van negatief naar positief. Het bleek dat studenten hun partners het leukst vonden als de reacties van positief naar negatief gingen, wat aantoont dat mensen graag het gevoel hebben dat ze je op één of andere manier voor zich hebben gewonnen. Conclusie: hoewel het contra-intuïtief lijkt moet je proberen je vrienden minder vaak een compliment te geven.

5. Zorg ervoor dat je zelf een goed humeur hebt

‘Emotionele besmetting’ beschrijft wat er gebeurt als mensen sterk worden beïnvloed door de gemoedstoestand van andere mensen. Volgens een onderzoek van de universiteit van Ohio en de universiteit van Hawaï kunnen mensen onbewust de stemming van de mensen om zich heen voelen. Zodus: als je wil dat anderen gelukkig zijn in jouw bijzijn, dan zorg je er beter voor dat je zelf ook in een goed humeur bent.

6. Zorg ervoor dat je gemeenschappelijke vrienden hebt

De sociale netwerktheorie achter dit effect wordt triadische sluiting genoemd, wat betekent dat twee mensen waarschijnlijk betere vrienden zullen zijn als ze een gemeenschappelijke vriend hebben. Om dat effect te illustreren, ontwierpen studenten van de universiteit van British Columbia een programma dat willekeurige individuen op Facebook bevriendt. Ze ontdekten zo dat mensen meer geneigd waren om hun vriendschapsverzoek te accepteren naarmate hun aantal gemeenschappelijke vrienden toenam. Dat ging van 20% zonder gemeenschappelijke vrienden tot bijna 80% met meer dan 11 gemeenschappelijke vrienden.

7. Wees warm en bekwaam

Sociaal psycholoog Susan Fiske heeft een theorie die de naam ‘het stereotiepe inhoudsmodel’ noemt. Deze theorie stelt dat we mensen beoordelen op basis van hun warmte en competentie. Volgens dat model krijgen anderen het gevoel dat ze je kunnen vertrouwen als je jezelf afschildert als niet-competitief en vriendelijk. Als je competent lijkt (bijvoorbeeld door een hoge economische of educatieve status) zijn anderen eerder geneigd om je te respecteren.

8. Toon je mindere kantjes

Volgens het ‘Pratfall-effect’ zullen mensen je leuker vinden als je af en toe een foutje maakt. Let wel, dat is enkel en alleen het geval als ze geloven dat je meestal wel een competent persoon bent. Het onthullen dat je niet perfect bent, en ook mindere kantjes hebt, maak je herkenbaarder voor de mensen om je heen.

9. Leg de nadruk op gedeelde waarden

Volgens een klassiek onderzoek van Theodore Newcomb voelen mensen zich aangetrokken tot andere mensen die op hen lijken. Deze theorie staat bekend als het aantrekkelijkheidseffect. In zijn experiment mat Newcomb de houding van zijn proefpersonen ten opzichte van bepaalde controversiële onderwerpen, zoals seks en politiek, en bracht hen vervolgens samen onder in een huis van de universiteit van Michigan om daar een bepaalde periode te wonen. Aan het einde van hun verblijf vonden de proefpersonen de huisgenoten die een vergelijkbare houding hadden ten opzichte van bepaalde onderwerpen leuker. Je doet er dus goed aan om uit te zoeken wat je gemeenschappelijk hebt met een vriend of vriendin, en daar de nadruk op te leggen.

10. Ga voor een vluchtige aanraking

Subliminaal aanraken doet zich voor wanneer je iemand zo subtiel aanraakt dat hij of zij het nauwelijks merkt. Veel voorkomende voorbeelden hiervan zijn het tikken op iemands rug of het aanraken van zijn of haar arm, waardoor de persoon in kwestie zich warmer zal beginnen gedragen. Dat dit werkt, blijkt uit een experiment van de universiteit van Mississippi en Rhodes College. Zij lieten serveersters in een restaurant kort de hand of schouder van hun klanten aanraken wanneer ze wisselgeld teruggaven. De serveersters die dit deden, verdienden beduidend meer dan zij die hun klanten niet hadden aangeraakt.

11. Zie de ander hoe hij of zij gezien wil worden

Mensen willen worden gezien op een manier die aansluit bij hoe ze over zichzelf denken. Dat fenomeen staat ook bekend als de zelfverificatie-theorie. Die zegt dat we allemaal bevestiging zoeken voor onze opvattingen, of die nu positief of negatief zijn. Voor een reeks onderzoeken aan de Stanford universiteit en de universiteit van Arizona, werd aan deelnemers met positieve en negatieve meningen over zichzelf gevraagd of ze liever wilden communiceren met mensen die een positieve of een negatieve indruk van hen hadden. De deelnemers met een positieve zelfvisie gaven de voorkeur aan mensen die positief over hen dachten. Wie een negatief zelfbeeld had, gaf aan liever te communiceren met iemand die eerder kritisch ingesteld was over hen. Dat kan zijn omdat we graag communiceren met mensen wiens feedback consistent is met wat we over onszelf denken.

Ander onderzoek toont aan dat de communicatie met een ander persoon vlotter verloopt als diens mening over ons in lijn is met wat we over onszelf denken. Dat komt waarschijnlijk omdat we ons dan begrepen voelen.

12. Vertel een geheim

Jezelf onthullen is één van de beste technieken voor het opbouwen van een relatie. In een onderzoek onder leiding van Arthur Aron van de Stony Brook universiteit werden studenten aan elkaar gekoppeld en kregen ze te horen dat ze 45 minuten moesten besteden aan het elkaar beter leren kennen. De onderzoekers gaven enkele paren een reeks vragen om te stellen, die steeds dieper en persoonlijker werden. Andere paren kregen lichtere vragen, die niet erg in de diepte gingen.

Aan het einde van het experiment meldden de studenten die persoonlijke vragen gesteld hadden dat ze zich closer voelden met elkaar dan wie over koetjes en kalfjes gepraat had.

13. Heb gevoel voor humor

Uit onderzoek van de Illinois State universiteit en de California State universiteit blijkt dat gevoel voor humor erg belangrijk is, zowel bij een mogelijke romantische partner als bij een vriend. Het niet hebben van een gevoel voor humor kan dan weer averechts werken. Uit een onderzoek onder 140 Chinese werknemers tussen 26 en 35 blijkt dat mensen minder geliefd en populair zijn als ze ‘moreel gefocust’ zijn. Dat wil zeggen dat ze veel waarde hechten aan het tonen van zorgzaamheid, eerlijkheid en andere morele eigenschappen. De onderzoekers zeiden dat moreel gefocuste personen door hun collega’s als minder humoristisch werden ervaren en dus minder geliefd waren.

14. Laat hem of haar over zichzelf vertellen

Onderzoekers van de universiteit van Harvard ontdekten dat over jezelf praten inherent lonend kan zijn, op dezelfde manier dat eten, geld en seks dat zijn. Voor een onderzoek lieten de wetenschappers de deelnemers plaatsnemen onder een MRI-apparaat en daar reageren op vragen over hun eigen mening, of over die van iemand anders. Aan de deelnemers was gevraagd om een vriend of familielid mee te nemen naar het experiment, die buiten de machine moest blijven. In sommige gevallen werd de deelnemers verteld dat hun antwoorden met die vriend of dat familielid zouden worden gedeeld, in andere gevallen zouden hun antwoorden privé blijven. De resultaten toonden aan dat de hersengebieden geassocieerd met motivatie en beloning het meest actief waren wanneer de deelnemers informatie publiekelijk uitwisselden, maar ook als ze over hun eigen mening spraken (en dat zelfs wanneer aan hen verteld was dat er niemand meeluisterde).

Met andere woorden: iemand een verhaal over zijn of haar leven laten vertellen, in plaats van het enkel en alleen over jezelf te hebben, zorgt ervoor dat de ander een positieve herinnering aan jullie interactie overhoudt. (br.hln)


» Reageer (0)
26-11-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze zes voedingsmiddelen doen je huid stralen

Deze zes voedingsmiddelen doen je huid stralen

https://images4.persgroep.net/rcs/G6YAx4_YhJurqJd28TOeZ5MwvCI/diocontent/129059653/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Opstaan, wat water in je gezicht pletsen en aan je dag beginnen. Het is een droom van veel vrouwen. Een perzikhuid is ons niet allemaal gegund. Maar er zijn meer manieren om aan een goede huid te komen dan een heleboel crèmes op je snoet te smeren. 

“We kunnen niets veranderen aan ons DNA of acne volledig wegwerken, maar we kunnen wel voeding eten dat hand in hand gaat met een mooie huid,” vertelt Kimberly Snyder, nutritionist, aan lifestylewebsite Well + Good. Dus ja, het klopt: je bent écht wat je eet. Snyder deelt zes voedingsmiddelen die ervoor kunnen zorgen dat je huid er beter uitziet en gezonder wordt. 

Komkommer

Komkommer is een wondermiddeltje uit de natuur. De hydraterende structuur van de groente zorgt voor een jongere, gezondere en zachtere huid. Komkommer zit boordevol vitamine B en C en bevat ook zink, ijzer, calcium en magnesium. Daarnaast werkt het ook verkoelend, dé reden waarom we het op onze ogen leggen bij een DIY gezichtsbehandeling. 

Kale of boerenkool

Een groene en supergezonde bron van vitamine A, C en E. Deze vitamines werken verjongend en stimuleren celgroei. Daarnaast is de groente een bron van mineralen zoals magnesium en calcium, exact wat een gezonde huid nodig heeft. 

Papaya

Papaya heeft zijn oranje kleur te danken aan het pigment bètacaroteen, wat een hoge hoeveelheid aan vitamine A bezit. Dit zorgt voor een goede reparatie van de huid. Wanneer je deze vrucht eet, gaat het je spijsvertering bevorderen en je huid schoon houden. 

Pompoenzaad

Een handvol pompoenzaad is hetzelfde als een pilletje vitamine B inslikken. Een essentieel ingrediënt voor sterk haar, mooie nagels en een glanzende huid. Pompoenzaden zitten boordevol mineralen die ook voor minder acne kunnen zorgen. 

Chiazaad

Chiazaadjes voeden de huid en hoofdhuid. Ze bevatten antioxidanten die helpen tegen eventuele schade. Aan chiazaad wordt ook een bloedverdunnende en bloeddrukverlagende werking toegeschreven. Maak ze wel eerst nat voor je ze opeet of doe ze in pudding of smoothie. 

Citroen

Met citroen kan je op zo’n eenvoudige en lekkere manier veel smaak aan eten en drinken toevoegen. Het geeft je daarnaast ook een boost van vitamine C en helpt het collageen in je huid te onderhouden, een eiwit dat de structuur van de huid bepaalt. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.‘Belgium’s Got Talent’-jurylid Dan Karaty betrokken bij kettingbotsing op snelweg

‘Belgium’s Got Talent’-jurylid Dan Karaty betrokken bij kettingbotsing op snelweg

https://images1.persgroep.net/rcs/xG28EZtSk0MlnXSvFBXRufBTyac/diocontent/137882245/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

‘Belgium’s Got Talent’-jurylid Dan Karaty is gisteren betrokken geraakt bij een ernstig verkeersongeval. Dat meldt het Nederlandse Shownieuws. De presentator is geschrokken door het ongeluk, maar hij maakt het naar omstandigheden goed.

Dan lag ten tijde van het ongeval op de achterbank te slapen, toen meerdere auto’s achterop de auto van zijn chauffeur knalden. “Ik remde op tijd”, laat de chauffeur aan de Nederlandse pers weten. Hoewel Dan Karaty erg geschrokken is, werkt hij wel gewoon verder. Hij wordt wel nog onderzocht om te kijken of hij geen letsel heeft opgelopen door de botsing. (br.hln)


» Reageer (0)
24-11-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hartverscheurend verhaal in ‘Mij Overkomt Het Niet’: Martine verloor kleinzoon Siebe nadat ze met hem van de trap viel

Hartverscheurend verhaal in ‘Mij Overkomt Het Niet’: Martine verloor kleinzoon Siebe nadat ze met hem van de trap viel

https://images4.persgroep.net/rcs/68zXoJcV0Waj3QR96K8syjQL7wg/diocontent/161252125/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De verhalen in ‘Mij Overkomt Het Niet’ zijn altijd erg emotioneel, maar de aflevering van aanstaande maandag is nog een pak schrijnender dan gewoonlijk. Fatma Taspinar luistert naar het verhaal van een gebroken familie. Oma Martine viel met haar kleinzoon Siebe, een baby van negen maanden, van de trap. Het jongetje overleefde de valpartij niet. Voor de ouders van het kindje werd de confrontatie met Martine te zwaar. “Ik was op dat moment zowel mijn kind als mijn moeder kwijt”, reageert Dieter in de aflevering. 

Het drama vond acht jaar geleden plaats in de woonst van Martine. Ze ging de trap af met haar kleinzoon op de arm, maar verloor haar evenwicht en gleed uit. “Ik probeerde hem nog te beschermen, maar Siebe viel uit mijn handen naar ­beneden. Hij kreunde en ik wist meteen dat het niet goed was.” De hulpdiensten kwamen ter plaatse en ook Dieter, de zoon van Martine en vader van baby Siebe, repte zich naar de plaats van het ongeval. De man had nog oogcontact met zijn zoontje en hoopte even dat alles goed zou komen, maar in het ziekenhuis werd al snel duidelijk dat het einde nabij was.

De hechte familie kon het verlies niet verwerken. Het leidde tot een breuk. Lien, de moeder van Siebe, kon het niet langer aan om in dezelfde ruimte te zijn als haar schoonmoeder en verbrak alle contact. “Mag ik zeggen dat je op bepaalde momenten zowel je kind als je moeder kwijt was?”, vraagt Fatma in de aflevering. Dieter knikt. “Dat zij de oorzaak was, maakte die confrontatie te zwaar.” Ondanks de moeilijkheden besloot Dieter om het contact met zijn moeder niet te verbreken. Maar de vrouw bleef wel gebroken achter. De zus van Dieter weigerde om haar kindje nog bij haar moeder achter te laten, en toen Dieter en Lien een nieuw kindje kregen, mocht Martine de baby pas na dertien maanden voor het eerst in haar armen sluiten. “We konden het niet aan om haar met een baby te zien.”

De familie probeert ondertussen verder te gaan met hun leven. Elk jaar vieren ze de verjaardag van Siebe, maar de band wordt nooit meer volledig hersteld. “Ik hoop dat ze nog geluk kan vinden, maar haar ver­geven kan ik niet”, zegt Lien. Of Martine echt schuld heeft aan het jammerlijke ongeval, daar wil haar zoon niet op antwoorden. “Als ik ‘nee’ zou zeggen, zou ik me schuldig voelen ten opzichte van mijn zoon. Maar ik zeg ook geen ‘ja’”, klinkt het tegenstrijdig.

‘Mij Overkomt Het Niet’, maandag om 20.40 uur op Eén. (br.hln)


» Reageer (0)
23-11-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steeds meer vrouwen doen zich op Instagram voor als man voor meer views en likes

Steeds meer vrouwen doen zich op Instagram voor als man voor meer views en likes

https://images2.persgroep.net/rcs/rMMfAg8dgPfOTbFmW2KXXW08RVk/diocontent/161153302/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Steeds meer vrouwen veranderen hun geslacht op het socialemediaplatform Instagram. De reden? Ze zouden opnieuw meer zichtbaar zijn en krijgen meer views en likes. Volgens hen probeert Instagram immers vrouwen die “ongepaste” inhoud, denk aan expliciete foto’s, zoveel mogelijk te verbergen en zo’n geslachtswisseling zou dat kunnen omzeilen.

Sinds april verbergt Instagram foto’s en videos die het socialemediaplatform als “ongepast” beschouwt. Helaas doet het dat zonder uit te leggen wat het nu precies als ongepast ziet. De berichten worden op algoritmische wijze geblokkeerd.

Dat soort censuur zorgt al een tijdje voor hetze bij veel vrouwen. Expliciet naakt zou immers verboden zijn op Instagram, maar mannen kunnen hun blote torso wel nog posten bij de vleet. Murielle Scherre van lingeriemerk La Fille d’O mocht dat aan den lijve ondervinden. Haar Instagramprofiel is al een tijdlang minder vindbaar op de app. “Ik weet dat je op Instagram geen vrouwentepels of schaamhaar mag tonen dus laat ik die – tegen mijn zin – op alle foto’s van La Fille d’O blurren. Maar zelfs dan word ik gecensureerd”, vertelde ze eerder aan De Standaard. “Uit protest ben ik nu begonnen met foto’s te posten van mannen in mijn lingerie: mannentepels mogen absurd genoeg wel.”

Maar nu gaan vrouwen van over heel de wereld nog een stapje verder. Want dit soort censuur treft ook vrouwen die de app gebruiken als kostwinning. Denk maar aan paaldanseressen en fitnessinstructrices. “Als paaldanseres gebruik ik Instagram vaak om trainingsvideo’s te delen, contact te leggen met nieuwe mensen, informatie te geven en uiteraard mijn bedrijf te laten groeien”, aldus Michelle, een Australische paaldanseres en eigenares van een paaldansstudio. Toen ze eind vorige maand zag dat haar views en likes maar bleven achteruitgaan, besloot ze om haar profiel te bewerken en haar geslacht naar man te veranderen. De Australische had namelijk ergens gelezen dat het algoritme bevooroordeeld is tegenover vrouwen.

En wat bleek? Binnen de drie dagen nadat ze haar geslacht had veranderd, kregen haar berichten opnieuw meer views en likes, wat doet suggereren dat Instagram haar account weer zichtbaarder heeft gemaakt. “Het is belachelijk dat we onze toevlucht moeten nemen tot deze soort acties”, vertelt Michelle.

Everybodyvisible

En zij is niet de enige die positieve veranderingen meldde na de geslachtswisseling, die op gang kwam nadat activistische anticensuurpagina’s als @everybodyvisible in het leven werden geroepen. “Het is verontrustend en belachelijk dat vrouwen van geslacht moeten veranderen op Instagram om te voorkomen dat ze gecensureerd moeten worden”, vertelt Carolina, een van de oprichtsters van @everybodyvisible en doctoraatsstudente die onderzoek doet naar content moderation ofwel het controleren van beelden en posts op sociale media en verwijderen van aanstootgevend materiaal.

Ook de Vlaamse Jitske Van de Veire merkte dat haar profiel bijna onvindbaar werd gemaakt. Op Instagram pleit ze al langer voor wat meer positiviteit over het vrouwenlichaam. En dat doet ze door af en toe zelf een streepje naakt te tonen. “Vandaag ontdekt dat Instagram mijn profiel gigantisch onvindbaar heeft gemaakt”, stond er te lezen op haar pagina. “Ik pas niet meer in de ‘community richtlijnen’ door hetgeen ik post. Dus als je niet elke dag een outfit of the day of een mooie zonnige bikinifoto aan een schoon strand door mensen hun keel ramt, pas je er niet in. Als je jezelf bloot geeft, taboes wil doorbreken, onderwerpen bespreekbaar wil maken en aandacht wil vestigen op de gigantische onzekerheid hier op dit platform, pas je er niet meer in. En mogen mensen je niet meer vinden.”

De oorzaak van dit alles was een foto waarop Jitske halfnaakt - de borsten zedig met de arm bedekt - op een stoel zit. “Deze foto werd al twee keer verwijderd wegens te naakt en ‘seksuele handelingen’”, stond er te lezen op het beeld. “Door zo’n foto’s te verwijderen die niks, maar dan ook niks met seks te maken hebben, seksualiseren jullie ons”, ging ze nog verder.

En ook nu is Jitkse verbaasd als we haar vertellen over welk effect de geslachtsverandering heeft op Instagram. “Ik sta er altijd gigantisch van versteld hoe Instagram het algemene vrouw-zijn steeds meer in de schaduw zet”, aldus een verontwaardigde Jitske. “Dit zou dus een soort van rebellie kunnen zijn tegen het hele Instagramgegeven, maar aan de andere kant geven we ook toe aan alles wat ons opgelegd wordt door het medium en gaan we zo weer binnen de lijntjes kleuren. Erg dubbel allemaal.”

Gefreezed

Fotografe Noortje Palmers van het Instagram-account ‘Taboob’ is ook niet voor het verwijderen van aanstootgevende foto’s van vrouwen, maar ook niet tegen. Zij stak samen met Jasper Declercq de draak met de blootgrens van het sociale medium door creatief gekadreerde borsten te posten. “Ik vind het eigenlijk normaal dat er een onderscheid gemaakt wordt tussen een man en een vrouw. In de zomer neem je ook geen aanstoot aan een man in bloot bovenlijf, aan een vrouw met blote borsten daarentegen wel. Op zich snap ik die keuze van Instagram dus wel. We mogen ook niet vergeten dat Instagram een Amerikaans bedrijf is, waar ze nog altijd veel conservatiever zijn dan hier. Bovendien zijn zowel mijn account als die van mijn mannelijke partner van Taboob Jasper gefreezed zodra we enkele foto’s van onze reeks erop hadden gepost. We merkten wel dat er geen logica zat in welke beelden nu wel of niet verwijderd werden. Na wat research kwamen we er ook achter dat soms erg vulgaire beelden wél toegelaten werden, terwijl kunstzinnige geblokkeerd werden.”

Toch is Palmers ervan overtuigd dat Instagram elke dag bezig is om die grens op punt te stellen. “Instagram moet zoveel content verwerken dat het onmogelijk is om er een strakke lijn in te vinden. Wij vonden het vooral grappig om het platform uit te dagen, een spel dat we verloren hebben want ons account is offline gehaald. Maar als paaldanseres of lingeriemerk moet dat wel enorm frustrerend zijn. Want waar trek je de grens? Mocht ik Instagram zijn, ik zou het zelf niet weten. Aan de ene kant ben ik blij dat er een filter is. Anders zouden we bijvoorbeeld ook beelden van onthoofdingen te zien krijgen. Maar aan de andere kant is het niet altijd correct waar die grens ligt. Ik denk aan artistieke foto’s van een lingeriemerk, van vrouwen die borstvoeding geven of bijvoorbeeld van Jitske, die ook al vaak geblokkeerd werden. Die zijn compleet onschuldig en dan is het jammer dat net die foto’s van Instagram geweerd worden.”  (br.hln)


» Reageer (0)
22-11-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.“Nog 43 minuutjes...”: ietsje langer slapen is al goed voor je gezondheid

“Nog 43 minuutjes...”: ietsje langer slapen is al goed voor je gezondheid

https://images3.persgroep.net/rcs/G4ipBVrpuii1RFxpa6ZM7GEQyhc/diocontent/161139698/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Korte nachtjes zijn nergens goed voor. De dag erna ben je extra hongerig, ziet je snoet er verfomfaaid uit, kan jij je slechter focussen én krijg je last van moodswings. Maar volgens een nieuwe studie maakt iets langer slapen - exact 43 minuten om precies te zijn - een wereld van verschil.

Dat een slechte nachtrust niet bepaald gezond is, moeten we u niet meer vertellen. Toch maken we er ons allemaal wel eens schuldig aan. ’s Avonds een serie bingewatchen, te lang op café blijven zitten met je vrienden of tot diep in de nacht werken om een deadline te halen: het is ons allemaal al eens overkomen. Maar als het té vaak voorvalt, heeft dat nare gevolgen. Denk maar aan vermoeidheid, prikkelbaarheid, concentratieverlies en vergeetachtigheid.

Een nieuwe studie - die gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift Sleep Health - benadrukt nog maar eens hoe belangrijk voldoende slaap is. Amper 43 minuutjes extra zouden al gezondheidsvoordelen bieden. 

‘Druk, druk, druk’ als ultieme excuus

Het onderzoek werd uitgevoerd door wetenschappers van de Pennsylvania State Universiteit. Zij hadden 53 gezonde studenten opgetrommeld, die eerst naar het labo moesten komen om hun gewicht, bloeddruk, hartslag et cetera te laten opmeten. Alle proefpersonen kregen ook een smartwatch die ze ’s nachts moesten dragen. Zo konden de wetenschappers hun slaappatronen in de gaten houden. Tijdens de eerste week mochten de studenten hun gewone slaapritme aanhouden - ze sliepen allemaal minstens 6 uur per nacht -  tijdens de tweede week kregen ze de opdracht om een uurtje langer te dutten. Tussendoor gingen ze opnieuw naar het labo om hun bloeddruk en hartslag te laten opmeten. 

Opvallend genoeg slaagden de meeste studenten er niet in om effectief een uur langer in dromenland te vertoeven. Hun excuus: “We hadden het te druk, druk, druk”. Zo’n 66 procent speelde het wel klaar om meer dan een halfuur per nacht extra te slapen. 

Bloody surprise

En die extra tijd onder de lakens - gemiddeld 43 minuten - bracht een heleboel gezondheidsvoordelen teweeg. Geen grote verrassing: overdag voelde de studenten zich minder slaperig. Wel opvallend: ze hadden een veel betere bloeddruk. “We hadden wel verwacht dat een goede nachtrust het humeur en energiepeil zou beïnvloeden, maar we hadden in de verste verte geen effect verwacht op de bloeddruk”, reageert professor Anne-Marie Chang, hoofdauteur van de studie. 

“Zelfs een kleine aanpassing of iets vroeger in bed kruipen kan een enorme impact hebben op de gezondheid”, zo gaat ze verder. “Onze proefpersonen waren allemaal jong en gezond, en toch zagen we nog significante en medisch relevante verbetering. Slaap je niet genoeg? Dan is deze studie toch de ideale aanmoediging om daar verandering in te brengen, zeker als je weet dat het kan leiden tot fysieke veranderingen.” 

Hoe lang is lang genoeg?

Hoe lang moet je dan precies slapen? Geldt het vaak gehoorde advies van 8 uur per nacht? Neen, stelt psychologe en slaapcoach Annelies Smolders. “Het aantal uur slaap dat je nodig hebt is afhankelijk van persoon tot persoon. De ene persoon heeft meer slaap nodig dan de andere. Het heeft dus geen zin om je blind te staren op die 8 uur. Als jij schoenmaat 40 hebt, ga je jezelf toch ook niet in een maatje 36 wurmen?”, legt ze uit. “Opgelet, élke nacht minder dan zes uur slapen is wel schadelijk voor je gezondheid.”

Als je te veel focust op die 8 uur per nacht, kan dat zelfs tegen je werken. Stel: na 7 uur onder de lakens ben je plots klaarwakker. Dan heeft het geen nut om nog te blijven liggen. Of wat als je wekker aanduidt dat je maar 6 uur kunt slapen? Dan is de kans groot dat je begint te piekeren omdat je niet voldoende slaapt, et voilà, de rest van de nacht lig je te woelen. De enige oplossing: probeer zo veel mogelijk om op hetzelfde moment onder de wol te kruipen en zoek je eigen slaapritme. (br.hln)


» Reageer (1)
21-11-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Originele Kuifje-prent van Hergé onder de hamer voor bijna 400.000 euro

Originele Kuifje-prent van Hergé onder de hamer voor bijna 400.000 euro

https://images0.persgroep.net/rcs/8UVFkOh_s6zIRXPkL0mBkl5iCek/diocontent/161109276/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Bij veilinghuis Christie’s in Parijs is een originele prent van de Belgische tekenaar Hergé de deur uitgegaan voor 394.000 euro. 

Het gaat om een print uit het Kuifje-album ‘De scepter van Ottokar’.

De prent uit het achtste Kuifje-album was geschat op 280.000 à 300.000 euro. Ze werd getekend met Chinese inkt, blauwe aquarel en witte waterverf, en toont de jonge journalist met zijn hondje Bobby, terwijl die de scepter van Ottokar roven van boeven. (br.hln)


» Reageer (0)
20-11-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Australische vrouw zet alles op alles en redt zwaar verbrande koala uit vlammenzee

Australische vrouw zet alles op alles en redt zwaar verbrande koala uit vlammenzee

https://images2.persgroep.net/rcs/Z-6WUnOgHS4SzsUc9tOgz11lJa4/diocontent/161022538/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

In Australië zijn indrukwekkende beelden uitgezonden van een koala die vlucht voor de bosbranden die het oosten van het land momenteel teisteren. Het diertje lijkt niet te kunnen ontkomen aan de vlammen en is zwaargewond. Totdat een toegesnelde vrouw haar t-shirt uittrekt, op het diertje af rent, hem in het katoen wikkelt en uit het vuur redt. Ze giet daarna water over de brandplekken op het beestje, de koala heeft duidelijk veel pijn. Intussen likt de geredde nationale troetelbeer gelukkig wel zijn wonden.

Het is een filmpje dat gelukkig relatief goed afloopt: het dier is gered. De vrouw laat lokale media weten de koala naar het bekende koalaziekenhuis in Port Macquarie te brengen. Daar worden de laatste tijd elke dag weer nieuwe dieren met brandwonden binnengebracht.

Te traag

Koala’s zijn te traag om het vuur voor te blijven. Hun instinct is niet om te vluchten, maar om bij gevaar hoog in een boom te klimmen, wat meestal einde verhaal betekent. Experts lieten eerder al weten dat ze denken dat de helft van de koalapopulatie in New South Wales is omgekomen door de vele branden daar en in Queensland in het oosten van Australië. In het reservaat rond Port Macquarie zijn alleen al naar schatting 350 van de 500-600 dieren overleden. In heel Australië zouden 50.000 à 100.000 koala’s wonen.

Tientallen branden

De oostkust van Australië gaat gebukt onder vele branden. Ruim 350 huizen zijn de afgelopen maand verwoest. Hittegolven en stevige winden maken de situatie er niet makkelijker op voor de 1.400 brandweermannen die dagelijks vechten tegen tientallen branden. Zes mensen kwamen tot nu toe om het leven en zo’n 2,5 miljoen hectare is al verbrand. 

Ook de komende dagen is er geen verbetering in zicht. Verwacht wordt dat het kwik op vele plaatsen rond de 40 graden Celsius zal schommelen, wat gecombineerd met een droge lucht en windsnelheden van 65 kilometer per uur en meer het risico op nieuwe branden nog doet toenemen. (br.hln)


» Reageer (1)
19-11-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wetenschap ontwikkelt nieuwe formule om de échte leeftijd van je hond te berekenen

Wetenschap ontwikkelt nieuwe formule om de échte leeftijd van je hond te berekenen

https://images3.persgroep.net/rcs/ThTYBo9gLyhhfjb2vzLbyRm3qWM/diocontent/161006262/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Het berekenen van de leeftijd van je hond, is veel moeilijker dan eerst gedacht. Het idee dat je de leeftijd van je trouwe viervoeter gewoon maal 7 mensenjaren moet doen is volgens een aantal wetenschappers immers complete nonsens. Zo verouderen honden helemaal niet op hetzelfde tempo als mensen.

Daarom ontwikkelden onderzoekers van de universiteit van Californië een nieuwe formule. Daarvoor keken ze naar de veranderingen in het DNA over de jaren heen. Specifiek werd er gekeken naar de methylgroepen ofwel moleculen die zich met een constante snelheid aan het DNA toevoegen. Die kunnen gebruikt worden om de leeftijd van zowel hond als mens te meten, wat ook wel de epigenetische of interne klok wordt genoemd.

Op 10 maanden puberteit 

Uit hun onderzoek blijkt dat mensen en honden op een gelijkaardige manier oud worden, maar dat dat bij honden vooral in de eerste jaren veel sneller gaat. Zo is een puppy bijvoorbeeld al op 10 maanden in zijn puberteit en krijgt hij al tandjes na 7 weken terwijl dat bij een baby pas na 9 maanden is.

Daarnaast krijgen honden met dezelfde ouderdomsziekten te maken als mensen. Zo krijgt een hond bijvoorbeeld dezelfde ouderdomstekenen als een mens van 30 jaar. Bereikt hij de leeftijd van 3 jaar, kunnen ze vergeleken worden met een 50-jarige mens. Na dat levensjaar veroudert hij evenwel veel minder snel. Zo komt de leeftijd van een 12-jarige hond overeen met een persoon van 70.

Maar hoe bereken je dan de leeftijd van je harige vriend? Daarvoor heb je het tekentje “ln” of logaritme op je rekenmachine nodig. Dan ziet de formule er als volgt uit:

ln(leeftijd hond) x 16 + 31

Simpel gezegd is de menselijke leeftijd hetzelfde als 16 keer het natuurlijke logaritme van de leeftijd van een hond plus 31. Is je hond 6 jaar, dan moet je dus 16 x ln(6) + 31 doen, wat een uitkomst van 60 jaar geeft. Wil je het zelf eens proberen voor jouw hond? Met dit gratis rekenmachine kan je makkelijk de leeftijd berekenen. Voer eerst de leeftijd van je hond in, bijvoorbeeld 6, druk dan het symbooltje ‘ln’ in en vermenigvuldig dat getal met 16. Tel er daarna nog 31 bij en je bekomt de échte leeftijd van je viervoeter. 

Deze studie is vooral van belang om zicht te krijgen op de verouderingsprocessen van honden. Dit onderzoek werd uitgevoerd op labradors, maar in de toekomst willen ze dit ook op andere hondenrassen toepassen om meer te weten te komen waarom sommige honden al op heel jonge leeftijd ziek worden en andere niet. (br.hln)


» Reageer (1)
17-11-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe communiceer je met katten in hun taal?

Hoe communiceer je met katten in hun taal?

https://images3.persgroep.net/rcs/pnbD7XIF-wu88NJYj3XmXvXuSUQ/diocontent/160755699/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Ah, katten. You love them or you hate them. Al worden de poezelige huisdieren vaak onterecht als nors of onverschillig bestempeld. Dat bevestigt ook Anneleen Bru, auteur van de ‘I love Happy Cats’-boeken en de oprichtster van Felinova, een praktijk die zich specialiseert in katten. Ze legt in haar nieuwste boek uit hoe je met katten communiceert in hun taal. 

Als het op liefde aankomt, loopt het soms stroef. Katten komen onverschillig over bij ons terwijl wij dreigende signalen geven. Het is belangrijk om je gedrag aan te passen wanneer je met een kat omgaat. Begrijpen hoe je kat affectie laat zien en verwacht van ons, is belangrijk wanneer de kat ongewenst gedrag vertoont. 

Hoe toon je liefde in kattentaal? Een stappenplan: 

Stap 1: Maak alleen contact met je kat wanneer zij het initiatief neemt.

Stap 2: Geef ‘kattenkusjes’ door je ogen zachtjes te laten toevallen en zeker niet in de ogen van je kat te staren.

Stap 3: Experimenteer met waar en waarmee ze geaaid wil worden.

Stap 4: Ga zelf op de grond zitten of liggen om contact te maken met de kat.

Stap 5: Praat tegen de kat i.p.v haar altijd te willen aanraken.

Stap 6: Het is niet omdat de kat kopjes komt geven, dat ze ook effectief aangeraakt wil worden. Zij wil JOU kopjes geven, dat wil niet zeggen dat ze altijd contact terugverwacht.

Stap 7: Een kat die in je buurt komt liggen of zitten met haar kopje naar jou gedraaid, laat zien dat ze jou heel graag heeft. Dit is haar manier van knuffelen. Vele eigenaars vinden dit helaas niet genoeg, maar het is wel zo.

Stap 8: Geef niet te veel échte kusjes. Je komt met je grote ogen en je mond zeer dicht bij de kat, en dit is niet natuurlijk. Uiteraard kan de associatie van de kat met jouw lichaam veranderen doorheen de tijd, maar overdrijf hier niet mee.

Stap 9: Ga zitten en laat je rug halvelings zien aan de kat, dit is voor haar een zeer veilige manier om jou te benaderen. (br.hln)


» Reageer (0)
16-11-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2 op 3 baasjes slapen met hun huisdier in bed: hoe gezond is dat?

2 op 3 baasjes slapen met hun huisdier in bed: hoe gezond is dat?

https://images1.persgroep.net/rcs/0FjxsbwCQ8FOCbi7zDLH5QSJNwc/diocontent/160670383/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Maar liefst 2 op de 3 van de huisdiereigenaars slapen met hun kat of hond in bed omdat het hen een veilig gevoel geeft. Dat blijkt uit een studie van de website Itchpet.com bij 2.000 volwassenen. Maar is dat ook daadwerkelijk een goed idee? In de wetenschap blijft het voorlopig een verhitte discussie.

In 2016 werd door onderzoekers bij hoog en bij laag beweerd dat het not done is om met je huisdier in bed te slapen. Dat zou te maken hebben met demodex, een soort mijten die leven rond de ogen van je dier en overdraagbaar zijn naar mensen. Het resultaat zijn jeukende en gezwollen ogen. Ook moet je rekening houden met E.coli - ook wel de ‘poepbacterie’ genoemd -, bepaalde parasieten uit de ontlasting en resistente bacteriën in de mond van het dier die je mogelijks ziek kunnen maken. 

Volgens een onderzoek uit 2017 van de Mayo Clinic in Arizona loopt het echter zo’n vaart niet, en is met je huisdier in bed slapen zelfs goed voor je nachtrust. Ze kwamen tot die conclusie nadat ze het slaapgedrag van 40 volwassenen en enkele honden analyseerden. Uit die resultaten bleek namelijk dat zowel mens als dier beter sliepen, ongeacht het ras van de hond. Dat zou komen omdat de aanwezigheid van je huisdier een soort van veiligheid creëert. “De relatie tussen mensen en hun huisdieren is de laatste jaren veel veranderd”, legden de onderzoekers uit. “We laten onze huisdieren steeds vaker in de kamer slapen, en nu weten we dat dat geen negatieve invloed heeft op je nachtrust.” Integendeel dus. “Een spinnende kat of goed getrainde hond aan je voeteneinde kan een erg ontspannend effect hebben en bijdragen tot een betere nachtrust.” Al nuanceerde hij tegelijkertijd zelf de resultaten, want bewegende of ronkende beestjes kunnen volgens hem net ook de nachtrust verstoren. Krahn raadde dan ook aan om je hond aan het voeteneinde of net naast het bed te laten slapen in plaats van naast je. 

Opvallend is dat in datzelfde jaar door de KU Leuven een project werd opgestart waarbij een gebouw werd geopend naast het Universitair Ziekenhuis Brussel waar patiënten tijd met hun huisdier kunnen doorbrengen. Daarvoor werden ook speciale bedden voorzien. “Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een waaier van hormonen vrijkomt bij contact met dieren”, vertelde dokter Mark De Ridder, diensthoofd radiotherapie-oncologie. “Patiënten voelen zich kalmer, kinderen moeten minder pijnstillers nemen en de bloeddruk en het hartritme raakt onder controle.”

Géén fan

In 2018 bleek dan weer uit een onderzoek van datingwebsite Twoo dat 58% van de Belgen het niet ziet zitten om het bed te delen met het huisdier van zijn of haar partner. Voor 15% is een huisdier in bed zelfs reden genoeg om meteen een punt achter de relatie te zetten. We hebben niet gepolst naar de redenen voor deze afkeer”, zei Lien Louwagie, woordvoerder van Twoo, toen. “Maar misschien ligt het wel aan de afkeer voor te veel haar. Uit onze cijfers blijkt namelijk ook dat maar liefst 55% van de Belgen niet zou willen daten met iemand met abnormaal veel lichaamsbeharing.”  (br.hln)


» Reageer (0)
15-11-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eenzaamheid piekt: zo wapen je je er tegen

Eenzaamheid piekt: zo wapen je je er tegen

https://images0.persgroep.net/rcs/J2AyFakC9OW3yjHUquP0nw_6e8w/diocontent/160666306/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Gaat Vlaanderen gebukt onder een eenzaamheidsepidemie? Die vraag houdt niet alleen presentator Xavier Taveirne, die er vanaf 20 november een vierdelige Canvas-reeks aan wijdt, bezig. Deskundigen waarschuwen dat we eenzaamheid maar beter serieus nemen. “Het is killer nummer een, dubbel zo dodelijk als alcohol.” Voel jij je soms eenzaam? We geven enkele tips. 

Er lijkt de laatste jaren steeds meer aandacht te komen voor eenzaamheid. Begin augustus ging een Nederlandse studente viraal met een tweet waarin ze schreef dat ze zich vaak eenzaam voelt en een sociaal netwerk mist. Prompt werd bij onze noorderburen een nationaal meldpunt geopend: eenzamejongeren.com. In eigen land duidden Sint-Truiden en Geraardsbergen schepenen van Eenzaamheid aan, die inzetten op vrijwilligerswerk en buurtnetwerken.

Volgens het Geluksonderzoek is het probleem het grootst bij jonge Belgen: 54,5 procent van onze landgenoten tussen de 20 en 34 jaar voelt zich eenzaam. Volgens onderzoekster Leen Heylen (Thomas More) is eenzaamheid een subjectief gevoel. Ze schreef er een doctoraat over. “Je kunt veel contacten hebben, maar je toch eenzaam voelen omdat je bepaalde relaties mist of je niet goed voelt in de contacten die je hebt.”

En dat langdurige eenzaamheid een pijnlijke ervaring is, nemen we volgens onderzoekers best letterlijk. Eenzame mensen worden vaker ziek dan anderen, krijgen gemiddeld eerder kanker en hart- en vaatziekten, lijden vaker aan depressies en krijgen sneller last van dementie. Vivek Murthy, gezondheidshoofd onder voormalig VS-president Barack Obama, schat de gevolgen van eenzaamheid even erg in als vijftien sigaretten roken per dag.

De Duitse neuroloog en bestsellerauteur Manfred Spitzer gaat nog een stap verder en noemt eenzaamheid in zijn gelijknamige boek een van de urgentste problemen van onze westerse samenleving: “Het is killer nummer een, dubbel zo dodelijk als alcohol.” 

Hoe ga je met eenzaamheid om? Tele-Onthaal geeft enkele tips.

1. Zorg goed voor jezelf, jezelf verwennen mag

Leer je eigen gezelschap waarderen. Zelfliefde is een eerste stap: wees lief voor jezelf. Het is belangrijk dat je eerlijk bent tegen jezelf over wie jij bent en wat jij nodig hebt. Las voldoende me-time in, gun jezelf ontspanning.

2. Durf je eenzaamheid onder ogen zien

Onderzoek zelf de kern van je eenzaamheid. Leer jezelf kennen: waar komt dat gevoel vandaan? Wat heb ik nodig om me minder alleen te voelen? Hoe draag ik zelf bij aan mijn eigen eenzaamheid? Voel ik de moed om zelf stappen te zetten? Wanneer steekt eenzaamheid het meest de kop op? Erkennen dat je er last van hebt, kan helpen om actief met deze gevoelens aan de slag te gaan.

3. Ontwikkel nieuwe interesses

Een activiteit kan eenzame gevoelens verminderen, binnen- of buitenshuis. Probeer je bestaande patronen te doorbreken met iets nieuws. Ontdek iets nieuws, zoek wat je passies zijn. Doe dingen die niet altijd vanzelfsprekend zijn, zoek nieuwe bezigheden. Veel mensen vinden het eng om iets nieuws te doen, patronen doorbreken vraagt nu eenmaal doorzettingsvermogen. Stap voor stap, begin gerust klein.

4. Neem zelf initiatief, wacht niet tot anderen jou contacteren

Zoek zelf nieuwe contacten. Investeer tijd en aandacht in het maken van vrienden. Maatschappelijke organisaties, ontmoetingsplekken, verenigingen, sociale activiteiten en events in de buurt kunnen helpen om nieuwe contacten te leggen. Heb je vriendschappen die verwaterd zijn? Zijn er contacten die je misschien zou willen verdiepen? Oefen met smalltalk als eerste stap naar nieuwe contacten.

5. Praat erover

Vrijwel niemand die zich eenzaam voelt, komt hier openlijk voor uit. Op eenzaamheid rust nog steeds een taboe. Durf erover te spreken, je staat heus niet alleen met je eenzame gevoelens. Je bent niet de enige. Er zijn zeker mensen die je zullen begrijpen of naar je willen luisteren. Durf ook hulp te vragen, durf je nood aan gezelschap zeker kenbaar te maken.

Of je kan ook een anonieme hulplijn zoals Tele-Onthaal (24/7 via gratis nummer 106) contacteren: hier kan je gewoon eens je hart luchten of vind je een luisterend oor. Soms kan het ook nodig zijn om professionele hulp te zoeken. Praten met je huisarts, een therapeut of een cursus volgen kan zeker lonen. (br.hln)


» Reageer (0)
13-11-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jan Verheyen wilde Pico erbij in ‘Kampioenen’-film: “Dat bleek geen goed idee”

Jan Verheyen wilde Pico erbij in ‘Kampioenen’-film: “Dat bleek geen goed idee”

https://images3.persgroep.net/rcs/HwnbBOAijKsUKwZWhc-doJW0P5Q/diocontent/56798411/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

“Weet je dat ik met het plan rondliep om ook Walter ‘Pico’ Michiels een rol te geven?”, vertelde regisseur Jan Verheyen gisteren op de voorstelling van ‘F.C. De Kampioenen 4: Viva Boma’. “Maar ik had zeer snel door dat dat geen zin had. Voor de acteurs is dat een afgesloten hoofdstuk.”

“Ik wilde Pico eens door het beeld laten lopen in een scène, maar dat bleek geen goed idee. Bovendien denk ik niet dat ik die mens een plezier doe door hem opnieuw in de spotlights te plaatsen.” Walter Michiels, die enkele seizoenen de rol van Pico vertolkte, is al lange tijd op de sukkel. Dit jaar vorderde het Openbaar Ministerie nog drie jaar cel voor voor onder meer enkele diefstallen, drugsbezit en onrechtmatig verblijf. Het vonnis wordt begin december geveld. De rechter stelde vorig jaar in september een psychiater aan om hem te laten onderzoeken. Hij bood zich nooit aan bij die psychiater.

Samen met een kompaan stal Michiels in Leuven acht nummerplaten in de Vital Decosterstraat, drie terrastafels aan De Hoorn, een paraplu van een apotheek en een gsm in fakbar Recup in de Tiensestraat. Daarnaast zou hij ook nog iemand met de dood bedreigd hebben. Vorig jaar maakte Walter Michiels amok aan de faculteit Psychologie.

“Hij valt er mensen lastig en blijkt een joint aan het rollen. Hij wordt zeer agressief en hij kan amper op zijn benen staan.” Een koppel uit Holsbeek legde in 2018 klacht neer tegen Walter Michiels. Ongevraagd was hij in een stacaravan komen wonen die zich bevond in een bos. Het had heel wat voeten in de aarde om hem daar buiten te werken.

BTW

Acteur Jakob Beks - die van 1998 tot 2000 in de huid kroop van BTW, een neef van Xavier - mocht wel z’n opwachting maken. Verrassend, aangezien zijn personage allesbehalve populair was bij de kijkers. “Hij heeft veel bagger over zich gekregen”, zegt Jan. “We wisten dus niet of hij wel wilde meedoen. An Swartenbroekx heeft hem gebeld, en hij zag dat gelukkig direct zitten. We hebben hem zo in ere hersteld, vind ik. BTW zorgt echt voor een heel toffe scène, maar dat moeten jullie zelf ontdekken”, besluit Jan. (br.hln)


» Reageer (0)
12-11-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Katie Holmes houdt van middagdutjes: hoe (on)gezond is het?

Katie Holmes houdt van middagdutjes: hoe (on)gezond is het?

https://images3.persgroep.net/rcs/FY0UDyKrzEVfmi-_1vZQcMrcl8U/diocontent/160390948/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Onze zuiderburen zijn er fan van, en Katie Holmes ook. “Af en toe neem ik een siësta”, vertelde de actrice zopas op het Women Who Fly Panel. “Zo kan ik mezelf resetten en energie bijtanken.” Die redenering klinkt verleidelijk, maar klopt het ook? Of word je daar net nog meer moe van? Enkele experts scheppen voor eens en altijd klaarheid.

De wetenschap is de jongste jaren uitermate enthousiast over de effecten van middagdutjes. Het zou je productiviteit bevorderen, je energieker maken en goed zijn voor je hart en brein. Dit jaar nog heeft een onderzoek zelfs aangetoond dat een siësta wonderen kan verrichten voor je bloeddruk. 

Voor de studie werden 212 volwassenen onderzocht met een gemiddelde leeftijd van 62 jaar en een gemiddelde systolische bloeddruk (of onderdruk) van 129,9 mmHg. Elke proefpersoon droeg gedurende 24 uur een bloeddrukmeter, waarbij sommige deelnemers een middagdutje deden en anderen niet. De gemiddelde duur van het dutje bedroeg 49 minuten.

Wat bleek? Na het uitsluiten van andere factoren als leeftijd, geslacht, medicatie en levensstijlfactoren als fysieke activiteit, roken, alcohol-, koffie en zoutinname, ontdekten de onderzoekers dat de systolische bloeddruk van degenen die ’s middags even gingen dutten 5,3 mmHg lager lag dan die van de deelnemers die dat niet deden.

Slaapefficiëntie

Is dat het ideale excuus om elke dag rond de middag even je ogen te sluiten? Het antwoord is niet zo simpel, beweren experts. Volgens Chris Winter, neuroloog, slaapdeskundige en auteur van het boek ‘Waarom je niet slaapt’, hangt alles af van je slaapefficiëntie. Die bepaal je door te uit te rekenen hoeveel procent van de tijd je slaapt als je in je bed ligt. Een normale slaapefficiëntie zit tussen de 85 en 90 procent. 

Als je slaap ’s nachts efficiënt is, maar je je overdag toch nog slaperig voelt, is een powernap best oké. Je moet er alleen voor oppassen dat je hazenslaapje je nachtrust voor de komende nacht niet in de war schopt. Winter: “Twintig tot dertig minuten is ideaal, dan ben je weer helemaal bij de les en krijg je geen last van die vervelende dufheid in combinatie met een lichte hoofdpijn die je na een uit de hand gelopen dutje vaak voelt.”

Ook psychologe en slaapcoach Annelies Smolders deelt die mening. “Een powernap kan wonderen doen, maar enkel wanneer je ’s nachts een goede slaper bent”, legt ze uit. “Vergelijk het met de situatie bij kinderen. Vanaf een bepaald moment wordt een middagdutje afgeraden, omdat je kleuter dan ’s nachts niet meer zal slapen. Hetzelfde geldt bij volwassenen. Eigenlijk is de boodschap: luister naar je lichaam. Voel jij dat je uitgeput bent, dan kan een powernap wonderen doen, maar maak er geen gewoonte van. En hou het dutje kort, zodat je ’s nachts niet inboet aan slaap.” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Singles Day: 5 wetenschappelijke redenen waarom vrijgezel zijn net goed is voor je gezondheid

Singles Day: 5 wetenschappelijke redenen waarom vrijgezel zijn net goed is voor je gezondheid

https://images0.persgroep.net/rcs/16prSVD95FbN3K2XL6TD4GXnBPE/diocontent/160263870/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

All the single ladies, now put your hands up want vandaag vieren we Singles Day! Daardoor kan je vandaag niet alleen tal van leuke promoties scoren, een vrijgezellenleventje heeft ook een hoop voordelen voor je gezondheid. 

1. Het is goed voor je lijn

Hoewel getrouwde koppels meer gezondere voeding op het menu zetten, beoefenen ze minder sport én hebben ze vaker een hogere Body Mass Index (BMI) dan singles. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Basel in Zwitserland en het Max Planck Institute for Human Development in Duitsland. Aangezien overgewicht gelinkt is aan een hoger risico op hartaandoeningen, type 2 diabetes, ademhalingsproblemen, galstenen en bepaalde kankers, is het voor je BMI dus beter om single te zijn.

Uit een ander onderzoek bij vrouwen tussen de leeftijd van 50 en 79 jaar, blijkt dan weer dat de dames die vrijgezel bleven gedurende het onderzoek minder gewicht aankwamen, minder alcohol dronken, en een sterkere daling hadden van de diastolische of onderdruk dan hun getrouwde tegenhangers.

2. Het is beter voor je psychologische groei

Uit onderzoek van Bella DePaula van de Universiteit van California blijkt dat singles niet alleen meer zelfbewust zijn, maar ook meer het gevoel hebben dat ze kunnen blijven groeien en zich beter kunnen ontwikkelen als persoon dan getrouwde mensen. Daarnaast zouden alleenstaanden minder vaak negatieve gevoelens hebben. Eerder onderzoek toonde ook al aan dat singles een groter gevoel van autonomie en persoonlijke ontwikkeling ervaren.

3. Het verhoogt je productiviteit én creativiteit

Volgens verschillende wetenschappelijke onderzoeken kan single zijn, als je gelukkig bent en goed in je vel zit, veel voordelen bieden. Zo zou het je productiviteit verhogen, je creativiteit stimuleren en je gelukkiger en meer tevreden maken over verschillende aspecten van het leven. Singles ervaren vaak ook minder stress dan gehuwde koppels. Een onderzoek dat gepubliceerd werd in het tijdschrift Personality and Social Psychology Bulletin vond ook dat vrijgezellen zich vrijer voelen en hechtere vriendschappen hebben. Door tijd alleen door te brengen leer je jezelf ook beter kennen en beter je plan trekken zonder afhankelijk te zijn van anderen.

4. Het verbetert je sociale relaties

Singles zijn socialer, verzorgen hun relaties beter en krijgen meer steun van de mensen die het dichts bij hen staan in vergelijking met getrouwde stellen. Zo bleek bijvoorbeeld uit een onderzoek dat gepubliceerd werd in het tijdschrift Journal of Social and Personal Relationships dat alleenstaanden meer geneigd zijn om contact te houden met en hulp te bieden aan hun ouders, broers, zussen en vrienden dan gehuwde of gescheiden mensen.

5. Het verbetert je conditie

Mensen die zich settelen zijn over het algemeen minder fit dan singles omdat ze minder tijd spenderen aan fysieke activiteiten. Dat blijkt uit een studie van de onderzoekers Kei M. Nomagunchi en Suzanne M. Bianchi. Zo sporten alleenstaande mannen gemiddeld iets meer dan acht uur over een periode van twee weken, tegenover iets minder dan vijf uur bij gehuwde mannen. Vrijgezelle vrouwen sporten ongeveer vijf uur en een half, terwijl getrouwde maar vier uur sporten.

Single zijn heeft dus meer voordelen dan je denkt, en is op verschillende vlakken goed voor je gezondheid. Geniet er dus maar van! (br.hln)


» Reageer (0)
11-11-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eva (17) werd acht jaar lang gepest op school “Ze gingen rond met een petitie: ‘Pleeg zelfmoord, Eva, iedereen haat u’”

Eva (17) werd acht jaar lang gepest op school “Ze gingen rond met een petitie: ‘Pleeg zelfmoord, Eva, iedereen haat u’”

https://images2.persgroep.net/rcs/utzSkrPKamUg64XvivX1GtqDCW8/diocontent/160269533/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Zes was ze, toen het begon. Eva Vroman (17) werd acht jaar aan één stuk door gepest op school. “Ze gingen rond met een petitie: ‘Pleeg zelfmoord, Eva, iedereen haat u.’” De opgekropte stress zocht een lichamelijke uitweg: ze viel tot twintig keer per dag flauw. Maar nog kreeg ze aan haar ouders niet verteld wat er scheelde.

Nu wel. Nu kan ze het allemaal haarfijn uitleggen. Verbluffend. Hoe Eva haar hele, heftige verhaal zit te analyseren, in de woonkamer thuis, ergens tussen Brugge en Gent. Rustig pratend. Een mooie, open blik en glans op haar kastanjebruine haar én wangen. Op haar donkerblauwe hoodie, discreet, een klein rood opschrift: ‘Happy Inside & Out’. Heeft ze niet per toeval aan.

Maar: “De diepste wonden zijn degene die je niet ziet”, zegt ze. En dat ze van ver komt. Haar mama, Els, die meeluistert op de achtergrond, knikt - niet voor het laatst tijdens ons gesprek. Zij gaf haar parttimejob op om bij haar dochter te zijn, sinds duidelijk werd dat zij echt niet meer kón. En dat is nog maar sinds relatief kort. Er is een oudere broer, Lars, en er is papa. Hun optelsom is hecht. Eva is niet liever dan thuis, of samen op weekend in hun appartement aan zee. In de warmte van een liefdevol gezin. Maar op zondagavonden lag ze vaak in stilte te wenen in haar bed. Dat ze echt niet weer naar school wilde. Niet terug naar die hel.

Slaan, knijpen

“In de lagere school al werd ik uitgesloten. Uitgelachen. ‘Je bent dom, lelijk, dik.’ ‘Kijk niet in de spiegel, of hij breekt in duizend stukken.’ Het was nog matig pesten, maar het bleef wel duren. Ze gooiden mijn muts in de vuilnisbak. Dat soort dingen. Ik had geen vrienden, stond altijd alleen en voelde me verschrikkelijk.”

In de middenschool werd het nog veel erger. “Drie pesters stookten de hele klas op. Het derde meisje was ooit een soort van vriendin geweest. Niet dus. Zij ‘mocht’ pas vriendin worden met de andere twee als ook zij mij te grazen nam.” En dat deden ze. “Ze verstopten keer op keer mijn kleren bij turnen. Ik heb tot op vandaag een hekel aan kleedkamers. Ze verstopten mijn cursussen. Er was chantage opdat ik hun huiswerk zou maken. Ik, de ‘vuile nerd’ die toch de beste punten haalde. En ze gingen rond met een petitie: ‘Pleeg zelfmoord, Eva, iedereen haat u.’”

“Er gebeurden nog extreme zaken, die ik nog steeds liever niet vertel. Genoeg om mee naar de politie te stappen. Maar dat durfde ik niet. De vertrouwensleerkracht luisterde, maar zei ook: ‘Je moet toch wat tegen plagen kunnen.’ Als er dan eens gepraat werd, leek het een kruisverhoor: drie tegen één. De directrice zei ronduit: ‘Op onze school wórdt er niet gepest.’”

“We wonen niet ver van een station. Ik héb ooit op het perron gestaan, een half uur lang: spring ik of niet? Tot ik stomweg dacht: het is vanavond volleybaltraining. En ik heb me omgedraaid. Gelukkig. Ik heb nog vaak donkere gedachten gehad. Maar blij dat ik nooit een poging heb ondernomen.”

“Ik probeerde me onzichtbaar te maken. Had een mooie gele jas, maar mama moest met mij een zwarte gaan kopen om minder op te vallen. Op de bus naar school krabde een pester me de hand open met een fietssleutel. ‘O, gevallen bij het turnen’, loog ik, maar een meisje van volley geloofde er niks van en haar mama belde de mijne erover. Ik heb dan een klein beetje verteld, maar zei er snel bij: ‘Dit was eenmalig!’ Ik vreesde erger als mama zou tussenkomen. Mama’s briefje voor de directie gaf ik nooit af. Ik wou dit zélf aanpakken, maar deed dat totaal verkeerd. Ik sloeg of kneep de pesters, uit pure frustratie. Zij toonden dan hun blauwe plekken aan de directie en ik kreeg de straf. Mama moest naar school komen, ook zij was kwaad op me. Zo had ze me toch niet opgevoed?”

De suikertruc

Thuis zette Eva nog altijd de grote smile op. Maar ze moest zich oppeppen. “Op de terugweg van school ging ik telkens snoep en koeken kopen. Ik propte me vol suiker, dan ging het weer even.”

Els: “Ik vond het al raar, zag mijn dochter volumineuzer worden. Toen vond ik de pakken snoepgoed achter in de speelgoedkast. Ik dacht aan een eetstoornis. Maar weer klapte ze dicht.”

Eva: “Het hele pestverhaal heb ik zo lang verzwegen omdat ik mijn ouders niet wilde teleurstellen. Ik dacht dat ze kwaad zouden zijn, omdat ik er duidelijk niet in slaagde me te verweren. En ik dus geen flinke dochter was. Ik wilde hen ook geen pijn doen door mijn pijn toe te geven.”

Els: “Ik schrok zó hard toen ik op Eva’s gsm haar berichtjes las aan het meisje van volleybal dat ze stilaan wél in vertrouwen nam. Ik ben haar prompt wakker gaan schudden.”

Eva: “Maar boos was mama helemaal niet.”

Els: “Tuurlijk niet! Bezorgd, héél bezorgd. Dat wel.”

Moe, moe, moe

Eva: “Van één van de pesters heb ik, na het laatste juni-examen, een sms gekregen. ‘Sorry, dit moet verschrikkelijk zijn geweest voor jou.’ Tja, het was wat laat.”

Eva ging naar weer een nieuwe school vanaf het derde middelbaar. Ze vertelde er - zonder uit te wijden - over haar pestverleden. De leerkrachten vingen haar ongelofelijk op. Toch is het daar, in die fijne school, nadat een jongen haar verbaal nogal brutaal had aangepakt, dat ze in het voorjaar 2018 plots is beginnen flauw te vallen. En dat tot twintig keer per dag.

Mama Els: “We zijn als een gek een resem onderzoeken gestart, tot in Leuven toe. Men dacht aan een hartprobleem. Dat was het niet. Ook neurologisch was er niets te vinden. Het was de stress, duidelijk, zei één psychiater toen. De aanvaring met die jongen had dit getriggerd. Het hele oude verhaal kwam weer boven.”

Eva: “Ik ben me dan beginnen te snijden en verbranden, door heel lang met een gom over mijn armen te wrijven. Ik wilde vanbuiten pijn voelen, om me af te leiden van die vanbinnen. Ik heb té lang onder die grote emotionele druk geleefd. En altijd alles opgekropt. Elke vorm van grote stress kan nu uitlokken dat ik flauwval. Mijn lichaam slaat dan telkens even tilt. Raar hoor, ik glij weg en hup, ik val. Ik heb op school maanden op een zitzak gezeten, want ik viel ook regelmatig van mijn stoel.”

Eva is vorig jaar vier maanden niet naar school kunnen gaan door het flauwvallen. “En ik was moe, moe, moe. Ik deed niets anders dan slapen.” Ze kreeg thuisonderwijs. De aanvallen verminderden, maar kwamen terug toen ze examens moest maken. Maar ze slaagde, ondanks alles. Dat ze trots mag zijn, zeg ik. “Ja, toch? Ik kán iets positiefs zeggen over mezelf, nu: ik ben een doorzetter.”

Els: “Er was een wachtlijst van zes maanden in de jeugdpsychiatrie. We hebben dan EMDR-therapie gevonden voor Eva. Die speelt in op de snelle oogbewegingen, die we ook hebben in onze REM- slaap, en doet haar de verdrongen, onverwerkte pestervaringen herbeleven om ze vervolgens achter zich te kunnen laten. Ze krijgt ook energetische massage. En het werkt. Het is nu vier weken geleden dat ze nog flauwviel.”

Maar het traject is niet ten einde. Eva: “In het begin word je ‘gewoon’ boos als men je pest. Maar als je zo vaak wordt gezegd, aan één stuk door, dat je niks waard bent, ga je dat helaas ook geloven.”

Dank u, Niels

Vorig jaar zag Eva op tv de finale van Rode Neuzen Dag. “Ik dacht: als het anderen helpt om te praten, moet ik dat misschien toch ook eens proberen? Ik ben beginnen te wandelen met de hond van mijn tante, heb eerst een nichtje in vertrouwen genomen, dan mijn broer, en dan - eindelijk - mijn ouders. Ik vond het vreselijk. Maar een tweede gesprek gaat al beter. Nu weet ik: weerbaar zijn betekent niet dat je alles zélf moet kunnen oplossen. Je mag hulp vragen. Ik vertel nu zelfs mijn eigen verhaal. Want Rode Neuzen Dag gaat dit jaar over betere ondersteuning van scholen. En ik weet hoe hard dát nodig is.”

Eva volgt nu haar laatste jaar jeugd- en gehandicaptenzorg. “Volgend jaar wil ik voortstuderen voor kleuterleidster. Kleuters zijn eerlijk. En nooit gemeen. Ik wil niks liever dan voor hen meebouwen aan een veilige schoolomgeving.” Ze vertelt nog hoe een superfijn sportkamp deze zomer haar een boost gaf. “Er werd zelfs gewedijverd: ‘Ik wil in team Eva!’ Nooit meegemaakt.”

Na het volleyballen was ze begonnen met voetbal, maar dat mag ze niet meer spelen - door het flauwvallen. Dus kochten haar ouders een driejarige merrie voor hun dochter. Straks gaat ze naar Princess. Eva: “Mijn paard is lief. In de wei komt ze direct op me af. Ze oordeelt niet. Ze luistert, laat zich doen - net als ik vroeger. (lachje) En ik? Ik moét wel mijn rug rechten. Fier in het zadel zitten en tonen dat ik de teugels in handen heb. Ook dat doet me deugd.”

Eva wuift ons uit. Een dag later stuurt ze een mailtje na. “Nog dit vergeten: toen ik het moeilijk had, luisterde ik vaak naar Niels Destadsbader. Ik vond troost in zijn liedjes.” Paarden en popidolen. Of hoe tienermeisjes altijd tienermeisjes blijven. Gelukkig.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be. (br.hln)


» Reageer (0)
08-11-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bevestigd: in Tongerlo hangt een echte Da Vinci

Bevestigd: in Tongerlo hangt een echte Da Vinci

https://images3.persgroep.net/rcs/jKqxtaR4z-cdJLL5z2HHU3dQNfk/diocontent/160133296/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Na intensief onderzoek is een team van internationale kunstwetenschappers er vrij zeker van: Leonardo da Vinci heeft wel degelijk meegeschilderd aan de replica van ‘Het Laatste Avondmaal’ in de abdij van Tongerlo. Het gezicht van Johannes is “heel waarschijnlijk” van de hand van de meester. 

Het schilderij hangt al sinds 1545 in de Antwerpse abdij. Onderzoekers zagen op scans (inzet) dat de neus, ogen en het voorhoofd van Johannes (rechts op schilderij) opvallende gelijkenissen vertoonden met de Mona Lisa, Da Vinci’s bekendste werk. Volgens kunsthistoricus Jean-Pierre Isbouts, die de Da Vinci-hypothese al langer verdedigt, is het zeker dat dit schilderij “in de studio van Leonardo is gemaakt”. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verbeteren kamerplanten de luchtkwaliteit? Dit is wat de wetenschap zegt

Verbeteren kamerplanten de luchtkwaliteit? Dit is wat de wetenschap zegt

https://images1.persgroep.net/rcs/5oRQOPu-zF7Ch6VmHRmBn1Tj11w/diocontent/160174432/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Je kan er niet omheen dat kamerplanten anno 2019 weer helemaal in zijn. Naast tal van gezondheidsvoordelen, zoals bijvoorbeeld het verminderen van stress en angstgevoelens, zouden ze volgens een studie uit 1989 ook de lucht in je huis zuiveren. Nu plaatst een nieuw onderzoek daar echter een belangrijke kanttekening bij.

Uit een nieuw onderzoek, gepubliceerd in Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology, blijkt dat we de luchtzuiverende eigenschappen van kamerplanten misschien wel schromelijk overdrijven. Zo blijkt dat gewone ventilatiesystemen zoals airconditioning de lucht veel sneller zuiveren dan planten dat kunnen.

Voor het onderzoek analyseerden professor Michael Waring en student Bryan Cummings meer dan een dozijn wetenschappelijke studies rond het onderwerp en wisten ze zo meer dan 30 jaar aan research te bundelen. Zo kwamen ze tot de conclusie dat de NASA-studie uit 1989 die claimt dat kamerplanten de lucht zuiveren niet helemaal klopt. Dat komt omdat het onderzoek, en de anderen die volgden, werd uitgevoerd in een afgesloten kamerlab, in plaats van een huis- of kantoorgebouw. De resultaten werden niet verder geanalyseerd om te bepalen of planten dezelfde effecten hebben in een meer realistische binnenomgeving.

Om hun bevindingen verder te onderzoeken, creëerden de twee onderzoekers een regel die ze de ‘schone luchtafgitesnelheid’ noemden. Toen ze vervolgens de 30 jaar aan studies rond kamerplanten verder onderzochten, gebruikten ze deze regel om de snelheid te berekenen waarmee planten vluchtige organische stoffen in de lucht verdunnen of afbreken. Zo bleek dat de snelheid van planten om dat te doen eigenlijk veel langzamer was dan dat bijvoorbeeld de airconditioning de vervuilde lucht uit de omgeving filtert. Ze concludeerden dat het tussen de 10 en 1000 planten per vierkante meter vloeroppervlak zou kosten om lucht aan hetzelfde tempo te zuiveren als een airconditioningsysteem.

Laat dat echter geen reden zijn om onze kamerplanten massaal de deur te wijzen. Ze mogen dan wel de omgevingslucht niet in sneltempo reinigen, ze hebben wel heel wat andere gezondheidsvoordelen én ze maken je huis gewoon gezellig. (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!