Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




08-11-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bevestigd: in Tongerlo hangt een echte Da Vinci

Bevestigd: in Tongerlo hangt een echte Da Vinci

https://images3.persgroep.net/rcs/jKqxtaR4z-cdJLL5z2HHU3dQNfk/diocontent/160133296/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Na intensief onderzoek is een team van internationale kunstwetenschappers er vrij zeker van: Leonardo da Vinci heeft wel degelijk meegeschilderd aan de replica van ‘Het Laatste Avondmaal’ in de abdij van Tongerlo. Het gezicht van Johannes is “heel waarschijnlijk” van de hand van de meester. 

Het schilderij hangt al sinds 1545 in de Antwerpse abdij. Onderzoekers zagen op scans (inzet) dat de neus, ogen en het voorhoofd van Johannes (rechts op schilderij) opvallende gelijkenissen vertoonden met de Mona Lisa, Da Vinci’s bekendste werk. Volgens kunsthistoricus Jean-Pierre Isbouts, die de Da Vinci-hypothese al langer verdedigt, is het zeker dat dit schilderij “in de studio van Leonardo is gemaakt”. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verbeteren kamerplanten de luchtkwaliteit? Dit is wat de wetenschap zegt

Verbeteren kamerplanten de luchtkwaliteit? Dit is wat de wetenschap zegt

https://images1.persgroep.net/rcs/5oRQOPu-zF7Ch6VmHRmBn1Tj11w/diocontent/160174432/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Je kan er niet omheen dat kamerplanten anno 2019 weer helemaal in zijn. Naast tal van gezondheidsvoordelen, zoals bijvoorbeeld het verminderen van stress en angstgevoelens, zouden ze volgens een studie uit 1989 ook de lucht in je huis zuiveren. Nu plaatst een nieuw onderzoek daar echter een belangrijke kanttekening bij.

Uit een nieuw onderzoek, gepubliceerd in Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology, blijkt dat we de luchtzuiverende eigenschappen van kamerplanten misschien wel schromelijk overdrijven. Zo blijkt dat gewone ventilatiesystemen zoals airconditioning de lucht veel sneller zuiveren dan planten dat kunnen.

Voor het onderzoek analyseerden professor Michael Waring en student Bryan Cummings meer dan een dozijn wetenschappelijke studies rond het onderwerp en wisten ze zo meer dan 30 jaar aan research te bundelen. Zo kwamen ze tot de conclusie dat de NASA-studie uit 1989 die claimt dat kamerplanten de lucht zuiveren niet helemaal klopt. Dat komt omdat het onderzoek, en de anderen die volgden, werd uitgevoerd in een afgesloten kamerlab, in plaats van een huis- of kantoorgebouw. De resultaten werden niet verder geanalyseerd om te bepalen of planten dezelfde effecten hebben in een meer realistische binnenomgeving.

Om hun bevindingen verder te onderzoeken, creëerden de twee onderzoekers een regel die ze de ‘schone luchtafgitesnelheid’ noemden. Toen ze vervolgens de 30 jaar aan studies rond kamerplanten verder onderzochten, gebruikten ze deze regel om de snelheid te berekenen waarmee planten vluchtige organische stoffen in de lucht verdunnen of afbreken. Zo bleek dat de snelheid van planten om dat te doen eigenlijk veel langzamer was dan dat bijvoorbeeld de airconditioning de vervuilde lucht uit de omgeving filtert. Ze concludeerden dat het tussen de 10 en 1000 planten per vierkante meter vloeroppervlak zou kosten om lucht aan hetzelfde tempo te zuiveren als een airconditioningsysteem.

Laat dat echter geen reden zijn om onze kamerplanten massaal de deur te wijzen. Ze mogen dan wel de omgevingslucht niet in sneltempo reinigen, ze hebben wel heel wat andere gezondheidsvoordelen én ze maken je huis gewoon gezellig. (br.hln)


» Reageer (0)
07-11-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In Franse keuken gevonden meesterwerk brengt 24 miljoen euro op

In Franse keuken gevonden meesterwerk brengt 24 miljoen euro op

https://images0.persgroep.net/rcs/3QcM5Zs2wbHIfwIGDpEbHMToPTk/diocontent/159450807/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Een lang verloren gewaand schilderij van de middeleeuwse kunstenaar Cimabue, dat jarenlang in de keuken van een bejaarde vrouw in Noord-Frankrijk hing, heeft op een veiling een recordbedrag van 24 miljoen euro opgebracht. Dat is maar liefst vier keer zoveel als de vooraf geschatte waarde van zes miljoen euro.

Het kunstwerk, getiteld ‘De Bespotte Christus’ van de hand van de Italiaanse schilder Cimabue, dateert uit 1280 en werd enkele maanden geleden door een veilingmeester ontdekt in de keuken van een bejaarde vrouw in Compiègne, ten noorden van Parijs. De man raadde de eigenaresse aan het schilderijtje van slechts 20 bij 26 centimeter te laten taxeren. De vrouw en haar familie dachten zelf dat ze een oud religieus icoon in huis had.

Veilinghuis Acteon Auction House meldt dat de som betaald is door een anonieme koper uit het noorden van Frankrijk. “Wanneer het werk van een schilder die zo zeldzaam is als Cimabue op de markt komt, dan kan je verrassingen verwachten”, zegt veilingmeester Dominque Le Coent aan persagentschap Reuters over de hoge prijs die voor het kunstwerkje betaald is.

Het was de eerste keer in tientallen jaren dat er een tableau van Cimabue, ook wel bekend als ‘Cenni di Pepo’, onder de hamer ging. (br.hln)


» Reageer (0)
06-11-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Amerikaanse duivenliefhebber wil 1,4 miljard euro geven voor huis met duiventil in Vlaanderen

Amerikaanse duivenliefhebber wil 1,4 miljard euro geven voor huis met duiventil in Vlaanderen

https://images1.persgroep.net/rcs/htjolEJWFNupaBLNYLhK6iE7V1U/diocontent/160099724/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Een Amerikaanse belegger wil maar liefst 1,4 miljard euro investeren in zijn passie: duivensport. Hij is op zoek naar een huis met duivenhokken in Vlaanderen. Ook zoekt de Amerikaan iemand die de vogels kan verzorgen. Nikolaas Gyselbrecht, een duivenmakelaar uit Knesselare, helpt de miljardair in zijn zoektocht. “België is het mekka van de duivensport”, vertelde Gyselbrecht gisteren op Radio 2.

“Toen we onze zoektocht gestart zijn, hebben we heel veel respons gekregen. Samen met de man uit Amerika gaan we dan kijken wat het meest interessant is. Hij is uiteindelijk degene die zal beslissen. Ik ben slechts het doorgeefluik”, aldus Gyselbrecht. De rijke Amerikaan, Allan Mecham, wil 1,4 miljard euro investeren in de Vlaamse duivensport. 

“Er komen steeds meer mensen uit het buitenland naar hier om zich te meten met de besten. Ze willen kijken hoe goed ze zijn. Naar België komen voor de duivensport is vergelijkbaar met het spelen van de Champions League”, gaat de duivenmakelaar verder op Radio 2.

Gyselbrecht licht in het programma ‘De wereld vandaag’ op Radio 1 verder toe dat er gemengde reacties zijn bij de Belgische duivenmelkers. “Ik denk dat een groep deze evolutie positief vindt”, zegt hij. “Anderen vinden het dan weer niet leuk dat zo het grote geld komt opzetten en zij het moeilijker krijgen.”  (br.hln)


» Reageer (0)
05-11-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van rustiger ademen tot meer relaxen: 10 simpele tips om sterker in het leven te staan

Van rustiger ademen tot meer relaxen: 10 simpele tips om sterker in het leven te staan

https://images0.persgroep.net/rcs/_QZth-WFf0JyDZ5yUrwBlc7euWc/diocontent/159999249/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Geluk zit in de kleine dingen. Dat beweert ook therapeute Hannelore Demonie. Volgens haar wordt je niet vrolijker van ingewikkelde work-outs, vermoeiende diëten of complexe meditiatie-oefeningen, maar enkele poepsimpele aanpassingen kunnen wél het verschil maken. We sommen ze even voor je op. 

1. Ademen

Anno 2019 hebben we het allemaal druk, druk, druk. Er is te weinig tijd om te ontspannen, om te werken, om gezond te eten en te sporten en zelfs om te ademen, schrijft Hannelore Demonie in haar boek ‘Klein geluk’. Omdat we te gehaast zijn, ademen we te snel en happen we te veel lucht naar binnen. Het gevolg: je bent vermoeid, duizelig en mogelijks ervaar je zelfs en druk op de borst. De oplossing ligt ook voor de hand: rustig in- én uitademen.

2. Bewegen

We weten het allemaal: we zitten te veel. Demonie pleit daarom voor meer beweging. Moet je meteen een fitness-abonnement kopen of je inschrijven voor groepslessen pilates? Niet per se. Je kan evengoed laagdrempelig beginnen, door bijvoorbeeld wat vaker te wandelen of te fietsen naar het werk.

3. Eten

Hippocrates zei het 2.300 jaar geleden al: “Laat je voeding je medicijn zijn en je medicijn je voeding.” Met andere woorden: puur en gezond eten blijft een van de belangrijkste factoren voor een goede gezondheid. Demonie raadt onder meer aan om rustig te eten, voldoende te kauwen en uit je comfortzone te treden. “Blijf niet steken in een geroutineerd weekmenu. Op maandag stoofvlees, op dinsdag spaghetti ... Niets tegen klassiekers, maar durf te experimenteren.”

4. Drinken

Veel Vlamingen drinken te weinig water, meent de therapeut. Wil je ook meer drinken? Voorzie bij iedere maaltijd minstens één glas water en probeer daarnaast nog 3 keer per dag een bijkomend glas te drinken. 

5. Rusten

Maar liefst 1 op de 2 Vlamingen slaapt slecht, en dat is problematisch, want een goede nachtrust is noodzakelijk om je lichaam en geest te ontspannen en te ontstressen. Demonie: “Probeer het idee van ‘moeten’ slapen los te laten. Beter is het om te vertrouwen op je lichaam dat vanzelf in slaap kan vallen.” 

6. Ontspannen

We zijn maar al te vaak bezig met duizend en één zaken tegelijk, waardoor ons lichaam zich nog moeilijk kan ontspannen op commando. Yoga, wat vaker offline gaan of bosbaden zijn enkele oplossingen die kunnen helpen om te relaxen. 

7. Genieten

Wat vaker genieten. Het klinkt poepsimpel en evident, maar dat is het niet, aldus Demonie. We zijn te vaak te gejaagd, waardoor we niet de tijd nemen om ons te laten verwonderen. In je dagelijks leven zo veel mogelijk kleine momenten van blijdschap ervaren, is dus de boodschap. En daar kan je ’s ochtends al mee beginnen. In plaats van te snoozen en vervolgens rap in de douche te springen en naar het werk te hollen, zet je de wekker bijvoorbeeld beter een kwartier vroeger zodat je wat meer speelruimte hebt. 

8. Lachen

Verschillende studies hebben al aangetoond dat mensen vrolijker worden door breed te glimlachen. Ook volgens Demonie kan een smile je humeur boosten. Maar de therapeut raadt aan om nog een stapje verder te gaan. Door zaken wat vaker te relativeren en milder te zijn voor jezelf, zal je gelukkiger worden. 

9. Uitdrukken van gevoelens

Sommigen kroppen hun gevoelens op, uit schrik voor negatieve reacties, om conflicten uit de weg te gaan of om anderen niet te kwetsen. Maar dat is net ongezond, lezen we in ‘Klein geluk’. Dat zorgt voor hogere inwendige stress, wat op zijn beurt kan leiden tot fysieke klachten zoals overdreven spierspanningen of spijsverteringsproblemen.

10. Beminnen

De Beatles weten het al langer: all you need is love. Dat beaamt ook Demonie. “Door liefdevol om te gaan met iets of iemand geven we een zekere waarde aan hun bestaan. Of dat nu het graag zien van onze kat of hond, de passie voor onze hobby, een warme vriendschap of de allesomvattende liefde voor onze kinderen of partner is. Hoe meer verschillende vormen van liefde we ervaren, hoe meer voldaan we ons als mens voelen.” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ontwerper Marc Jacobs veilt eigen kunstcollectie

Ontwerper Marc Jacobs veilt eigen kunstcollectie

https://images4.persgroep.net/rcs/PTUVSyR8b6UIpG_zeiXhCoGrjyI/diocontent/160043783/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De Amerikaanse mode-ontwerper Marc Jacobs (56) gaat meer dan 150 kunst- en designstukken die hij zelf verzameld heeft doorheen zijn leven verkopen. De eerste veiling vindt volgende week plaats in het bekende veilinghuis Sotheby’s in New York. 

Het was Sotheby’s zelf dat bekendmaakte een groot deel van de kunstcollectie van Marc Jacobs te gaan verkopen. Het gaat om 150 stuks die zijn ondergebracht in het huis van Jacobs en zijn man Char Defrancesco in Manhatten, New York. Omdat het koppel een nieuw huis kocht eerder dit jaar, doen ze nu een groot deel van hun kunst- en designvondsten van de hand. 

“Het is niet dat ik plots heb besloten dat alles weg moest, maar in ons nieuwe huis hebben we helaas niet de mogelijkheid om veel aan de muur te hangen”, aldus de ontwerper in een reactie. “Ik vind het moeilijk om afscheid te nemen van de werken, maar het is tijd om aan een nieuw hoofdstuk te beginnen.”

In de collectie die onder de hamer gaat, zitten onder meer werken van grote namen als Andy Warhol, Richard Prince, Urs Fischer en Ed Ruscha. Ook zijn er heel wat opvallende designmeubelen van ontwerpers als Jean Dunand, Jean-Michel Frank, Diego Giacometti, Alberto Giacometti en François-Xavier Lalanne. Jacobs verkoopt verder ook keramiek van Picasso en enkele antieke juwelen. 

De eerste veiling vindt plaats op 13 november en loopt nog door tot in maart 2020. Meer info: sothebys.com.  (br.hln)


» Reageer (0)
04-11-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom je altijd extra moe bent tijdens je maandstonden

Waarom je altijd extra moe bent tijdens je maandstonden

https://images3.persgroep.net/rcs/parLi4WBZH6hWeymxLXoLVdkC7o/diocontent/159817705/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Je maandelijkse bezoekje van Tante Roza is sowieso niet iets waar je reikhalzend naar uitkijkt. En dat vermoeide gevoel dat er steeds mee gepaard lijkt te gaan? Dat beeld je je zeker niet in, er is namelijk een wetenschappelijke verklaring voor.

Hoe het dan komt dat je tijdens je maandstonden extra vermoeid bent? Dat heeft alles met je hormonen te maken. Gedurende de 10 dagen voorafgaand aan je maandstonden bereidt je lichaam zich voor op de mogelijke innesteling van een bevrucht eitje. Wanneer dat niet gebeurt, volgt er een plotse daling van je hormoonspiegel. Je lichaam gaat op die manier van een staat van paraatheid naar helemaal niets hormonaal gezien. Die verandering brengt op zijn beurt heel wat veranderingen teweeg in je lichaam, en dat is behoorlijk uitputtend. Tot je hormoonlevels weer beginnen te stijgen, zal je je dan ook behoorlijk uitgeput voelen.

Veel kan je hier jammer genoeg niet aan doen. Het is nu eenmaal de natuurlijke cyclus die je lichaam volgt. Het goede nieuws is dan weer wel dat je energieniveau een hoogtepunt bereikt tijdens je eisprong. Die vindt ongeveer een tweetal weken na het begin van je maandstonden plaats.   (br.hln)


» Reageer (0)
03-11-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maaike Cafmeyer schittert in de nieuwe fictiereeks ‘De Twaalf’: “Het is een van mijn meest intense rollen ooit”

Maaike Cafmeyer schittert in de nieuwe fictiereeks ‘De Twaalf’: “Het is een van mijn meest intense rollen ooit”

https://images2.persgroep.net/rcs/LKtNn9igfFxYmA8kP1iiVXIbz34/diocontent/158098128/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Vanavond start de nieuwe fictiereeks ‘De Twaalf’ op één. Nog voor de eerste uitzending werd de reeks al verkocht aan heel wat landen en dat heeft ongetwijfeld ook te maken met de acteerprestatie van Maaike Cafmeyer (46), die na een reeks humoristische rollen nog een keer in haar dramatisch arsenaal kan tasten.

Nog geen minuut werd er uitgezonden van ‘De Twaalf’, maar zelden was er meer te doen over een nieuwe Vlaamse fictiereeks. De adelbrieven die de reeks kan voorleggen zijn dan ook behoorlijk indrukwekkend. Onder meer in Australië, Nieuw-Zeeland, Frankrijk en Spanje werden de rechten al verkocht en in april won de reeks de prijs voor het Beste Scenario op het Canneseries-festival, het festival van Cannes voor series zeg maar.

De hoofdrol in de rechtbankreeks is voor Maaike Cafmeyer (46). Zij speelt schooldirectrice Frie Palmers die beschuldigd wordt van de moord op haar dochter en haar beste vriendin. Het is aan de twaalf leden van een volksjury om tijdens een assisenproces te bepalen of ze schuldig is. Na een lange reeks komische rollen en lollige interventies in panelshows speelt Cafmeyer nog eens een dramatische rol.  “Het is misschien wel de meest intense rol die ik ook gespeeld heb”, vertelt de actrice. “Mensen kennen mij voornamelijk van humoristische rollen, maar eigenlijk viel het me niet echt zwaar om de gevoelens van zo’n gebroken vrouw op te roepen. Ik ben zelf moeder en alleen nog maar dénken aan het feit dat je zoiets zou overkomen is heel heftig. Dan komt het spelen vanzelf.”  Al wil dat uiteraard niet zeggen dat het een gemakkelijke rol was. “Wat het in dit geval extra moeilijk maakte was dat ik achter die beklaagdenbank eigenlijk de hele tijd alleen stond te spelen. Er was vaak geen tegenspeler, alles moet op zo’n moment uit jezelf komen. Dat het dan om zo’n hevige emoties gaat, maakt het alleen maar moeilijker.”

Als kijker moet je je hoofd bij de reeks houden. Doorheen de reeks leer je elk van de twaalf juryleden kennen en dan zijn er ook nog verwijzingen uit verschillende tijdstippen in het verleden.  “Het klopt dat de reeks met de vele personages en de flashbacks misschien ietwat complex is, maar je mag de mensen niet onderschatten. Het belangrijkste is dat ze in een verhaal worden meegezogen en ik denk wel dat dat gaat gebeuren. Als je naar een detectivereeks kijkt, heb je bij de verklaring op het eind vaak ook niet elk detail meegenomen, maar het gaat over de beleving. Mij overtuigde het scenario alleszins onmiddellijk.”

Dat de reeks nog vóór de eerste uitzending op Eén al zo succesvol is, verbaast de actrice niet. “Daar ben ik niet echt van verschoten”, aldus Cafmeyer. “We hebben in dit land eigenlijk alles wat een reeks succesvol maakt. Goede scenaristen, regisseurs, acteurs en mensen met een drive. We moeten hier dringend af van dat minderwaardigheidscomplex.”  (br.hln)


» Reageer (0)
01-11-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo ga je winterkwaaltjes als gesprongen lippen en droge huid te lijf

Zo ga je winterkwaaltjes als gesprongen lippen en droge huid te lijf

https://images3.persgroep.net/rcs/AJGEqRz9PTWfjVg8Vqvj1OE_7Ss/diocontent/159708440/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De winterkoude die ons land bereikt heeft, doet ons uiterlijk niet bepaald goed. De scherpe wind en op volle toeren draaiende centrale verwarming droogt lippen en huid uit, zorgt voor pijnlijke ogen en zelfs gebroken nagels. Gelukkig zijn er maatregelen die je kunt treffen om de schade in te perken.

Gebarsten lippen

Lippen zijn extra gevoelig voor droogte omdat de oppervlakte een dun membraan is dat ideaal gezien altijd vochtig zou moeten zijn. Een eerste reflex is wellicht om eraan te likken, maar dat maak het probleem alleen erger omdat het vocht zo sneller verdampt. 

Lekker ouderwets maar superdoeltreffend is het aanbrengen van een laagje vaseline. Dit zal letterlijk een barrière vormen tegen wind, droge lucht en overbodig vocht. Een gebrek aan vitamine B kan overigens ook leiden tot droge lippen, dus een supplement nemen kan ook soelaas bieden. Verder helpt om veel water te drinken om je te hydrateren en je kunt ook nog proberen met een schijfje komkommer te wrijven over je lippen en vervolgens een laagje honing aan te brengen voor je gaat slapen.

Droge ogen

Als je veel last hebt van droge ogen, leg dan ’s avonds een warm kompres op je ogen of gebruik doorheen de dag vochtinbrengende oogdruppels die kunt kopen bij de apotheek of bij de drogisterij. Je kunt de traanklieren in je ooghoeken ook vochtig houden door ze regelmatig aan te stippen met een wattenstaafje, gedrenkt in verdunde baby-olie.

Uitgedroogde handen

Naast lippen krijgen handen het ongetwijfeld het zwaarst te verduren tijdens de winter. Daarom hebben ze ideaal gezien extra bescherming nodig omdat ze meer dan welk lichaamsdeel ook vatbaar zijn voor uitdroging door frequente blootstelling aan water en zeep. 

Wanneer je huid begint te barsten ontwikkel je al snel een aandoening die ‘eczema craquelee’ genoemd wordt. Een extra goede reden dus om handcrème niet in de rekken te laten liggen. Eigenlijk zou je bijna 24 op 24 je handen moeten hydrateren met dit type verzorging, zeker na de zoveelste wasbeurt. Hierdoor zal je ongemakken de das omdoen en het genezingsproces stimuleren. Draag ook altijd handschoenen als je naar buiten gaat. 

Statisch haar

De enige manier om je warrig strohaar te temmen tijdens de koude wintermaanden is hydratatie, hydratatie, hydratatie. Goede middeltjes hiervoor zijn haarmaskers of conditioners die je niet hoeft uit te spoelen. Breng deze aan vooraleer je overgaat tot het stylen van je kapsel.

Verder kan je ook meer tijd inlassen tussen het wassen en het drogen van je haren en elke avond goed je haar kammen. Hierdoor verdeel je de oliën mooi van de schedel naar de puntjes. Zo kan je niet alleen statische plukken bestrijden, je geeft ook een extra voeding aan je haar. Wollen mutsen kunnen je hoofdhuid soms irriteren. Als je gevoelig bent voor wol of makkelijk jeuk of schilfertjes hebt, draag dan liever een katoenen muts.

Droge (gezicht)huid

De raad van schoonheidsspecialistes om te voorkomen dat je van een droge naar een ronduit geïrriteerde huid gaat, is het probleem vroegtijdig aanpakken. Dit kan je doen door een milde hydraterende crème te gebruiken, kortere en minder hete douches te nemen en een reinigingslotion te gebruiken die ook extra hydrateert.

Zo zullen vocht en natuurlijke oliën minder snel van je huid worden onttrokken opdat die langer zacht blijft en beter bestand is tegen de teisterende winterdroogte. Verder is het ook goed dode huidcellen minstens 2 keer per week aan te pakken om celvernieuwing te stimuleren. Let wel, gebruik ook hier milde producten om te voorkomen dat het nut van de rest van je verzorging wordt uitgeschakeld. Dus eerder een peeling dan een scrub. Koop ook een luchtbevochtiger voor in huis, zodat de lucht niet te droog is. 

Gebroken nagels

De droge winterlucht en centrale verwarming zijn jammer genoeg ook slecht voor je nagels. Om te verhinderen dat je nagels afbreken of splitten, kun je een supplement essentiële vetzuren (vlaszaadolie) nemen. Om je nagels en nagelriemen gehydrateerd te houden, kun je ’s avonds een dikke laag vaseline smeren en gaan slapen met katoenen sokken aan je handen. ’s Ochtends zullen je handen en ook je nagels poezelig zacht en in betere conditie zijn. Droge nagels kun je ook behandelen door ze 15-30 minuten te laten weken in een warm badje van olijfolie. (br.hln)


» Reageer (0)
31-10-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Handen vasthouden is niet alleen melig, het vermindert ook pijn

Handen vasthouden is niet alleen melig, het vermindert ook pijn

https://images0.persgroep.net/rcs/te3gFLIXqiJAne1sDQ1_C5_2_4w/diocontent/159701651/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Handen vasthouden. Meestal is het een romantisch gebaar, af en toe doen we het ook om iemands pijn te verzachten. En met rede. Volgens een nieuwe studie helpt het echt. 

Een fysieke aanraking, zoals een knuffel of handen vasthouden, kan pijn helpen verzachten. Dat blijkt uit een nieuwe studie die voorgesteld is op het congres Society for Neuroscience in Chicago. “Als we meeleven met de pijn van iemand anders, activeren we een zone in ons brein die ook in actie schiet als je zelf pijn ervaart”, stelt Simone Shamay-Tsoory, een professor psychologie van de Universiteit van Haifa in Israël die het onderzoek ook leidde. 

Shamay-Tsoory verdiept zich al enkele jaren in het onderwerp en heeft dan ook verschillende experimenten uitgevoerd. In een eerste test werd nagegaan wat het effect was van een aanraking - zowel van een geliefde als van een vreemde - op de perceptie van pijn. Bij alle proefpersonen werd een milde pijnprikkel op de arm uitgelokt. Wat blijkt? Als proefpersonen de hand van hun partner vasthielden, voelden ze zich beter. Hoe empathischer de wederhelft was, hoe groter het pijnstillende effect. De aanraking van een vreemde had daarentegen geen impact. 

Hersenactiviteit loopt synchroon

Vervolgens werd het experiment herhaald en werd ook de hersenactiviteit gemeten met eeg’s. Zo ontdekte het onderzoeksteam van Shamay-Tsoory dat als twee mensen hand in hand zitten, hun hersengolven synchroon verlopen. Hoe meer empathie getoond werd, hoe beter de synchronisatie was en hoe minder pijn de proefpersonen ervoeren. 

“We weten allemaal dat handen vasthouden een manier is om elkaar te ondersteunen. Nu tonen we ook dat hersengolven synchroniseren als we elkaar een hand geven, en dat dit pijn vermindert”, besluit Shamay-Tsoory.

In het meest recente experiment kregen de proefpersonen opnieuw een pijnprikkel en moesten ze de hand van hun partner vasthouden. Deze keer moesten zowel de proefpersonen als de partners in een MRI-scanner gaan liggen. Alle duo’s vertonen meer activiteit in de hersenkwab waar de spiegelneuronen zitten. Dit suggereert opnieuw dat het synchroniseren van de hersenactiviteit met die van een medelevend mens als pijnstiller kan werken. 

De vraag blijft: hoe komt dit? Wat is de verklaring? Daar hebben de wetenschappers nog geen klinkklaar antwoord voor. Juulia Suvilehto van de Universiteit van Linköping in Zweden werkte niet mee aan de studies, maar heeft wel een vermoeden. Ze denkt dat het verband niet causaal is, wel correlationeel. Met andere woorden werkt de synchronisatie an sich niet als pijnstiller. Volgens Suvilehto is het logischer dat stress er iets mee te maken heeft. Onder stress lijken mensen immers meer pijn te hebben. Als mensen ontspannen zijn, voel die pijn minder intens aan. Het kan dus ook zijn dat een simpele aanraking de stress doet verminderen, en zo ook de mijn. 

Hoe het ook zij: de volgende keer dat je naar de dokter moet voor een spuitje, je kleine teen stoot of een pijnlijke val maakt, kan een helpende hand wel degelijk deugd doen. (br.hln)


» Reageer (0)
29-10-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Afscheid van Marieke Vervoort: “Ook in liefde en vriendschap behaalde je goud”

Afscheid van Marieke Vervoort: “Ook in liefde en vriendschap behaalde je goud”

https://images0.persgroep.net/rcs/3Y1K2ZI0MrpjAk7YX2FfaGytra4/diocontent/159573630/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Vandaag hebben familie en vrienden in besloten kring afscheid genomen van Marieke Vervoort. De paralympisch kampioene overleed vorige week dinsdag op 40-jarige leeftijd. Ze leed al sinds jonge leeftijd aan een progressieve spierziekte. Het was een pakkende uitvaartceremonie met tal van optredens en speeches van vrienden en van haar papa, Jos.

Naast haar papa namen vrienden en tv-makers Tom Waes en Eric Goens tijdens de dienst het woord. Andere sprekers waren Johan Marchand, Lieve Bullens en burgemeester van Diest, Christophe De Graef. Guy Swinnen bracht live het nummer ‘Time’ van The Scabs. Ook Stan Van Samang zong live zijn hit ‘Een Ster’. Verder waren er live optredens van Kathleen Vandenhoudt en van Keruna. ‘Rood’ van Marco Borsato kwam eveneens aan bod. 

Onder de genodigden waren ex-judoka Gella Vandecaveye, ex-atlete Svetlana Bolshakova, Michel Van de Brande, de ouders van Annick Van Uytsel en Groen-voorzitster Meyrem Almaci.

“Ook in liefde en vriendschap behaalde je goud”, zei voorgangster Liesbeth Goossens in haar verwelkoming. Na een woordje van Mariekes vriend Johan Marchand, met wie ze samen in Pellenberg revalideerde, begon Goossens met een overzicht van het leven van Wielemie. De voorgangster heeft het niet alleen over Mariekes uitgesproken talent voor allerlei sporten, maar ook over haar tekentalent. “Dat heb jij van mij geërfd, mama”, zei ze tegen haar moeder. Dan stak haar spierziekte de kop op. Ze belandde in een rolstoel. Toch bleef ze doorzetten en bleef ze sporten. “Marieke, altijd de duimen omhoog.” Over de laatste maanden van Mariekes leven zei Goossens dat de kampioene soms de kracht niet meer had om de gordijnen te openen: “Het wordt stil in huis.”

Dan is het de beurt aan Guy Swinnen, die een akoestische versie van ‘Time’ brengt. Ondertussen worden er foto’s van Marieke getoond.

Goossens legt uit hoe belangrijk ‘Rood’, de hit van Marco Borsato en Mariekes lievelingskleur, voor haar was. Het lied kon niet ontbreken op de afscheidsplechtigheid van de paralympische kampioene.

Mariekes meter Lieve Bullens neemt het woord: “Je straalde rust uit. Deze rust is nu een oorverdovende stilte.” Bullens noemt haar vriendin “een prachtig mens met kantjes maar vooral met gouden randjes”: “Je bent een kunstwerk van het leven”.

Ook Mariekes begeleidingshond Zenn is aanwezig om afscheid te nemen van baasje ‘Wielemie’.

De ouders van Marieke steken dan een vlam aan, wat even niet wil lukken. Applaus weerklinkt als het vuur brandt. Mama Odette kan de tranen niet bedwingen.

Stan van Samang begeleidt zichzelf op de gitaar om “Een Ster” live te brengen. Indrukwekkend.

Daarna speecht Jos, de papa van Marieke. “Wat leek op iets van voorbijgaande aard ging over naar een leven in een rolstoel. Het aanvaardingsproces was moeilijk: we hebben de medailles door de kamer zien slingeren.” Jos Vervoort houdt zich erg kranig. Als het over de laatste momenten gaat, krijgt hij het moeilijk. Dan gaat hij verder. “Marieke was een open boek, ze had geen geheimen, nooit, voor niemand. Haar hart lag op haar tong. Dat is wat de mensen apprecieerde.” “Ons gezin zal nooit meer compleet zijn, nooit”, zei Jos. Hij zinspeelde nog op een mogelijke toevoeging aan de Dikke Van Dale: “een Dafalganneke drinken”. Hij eindigt met: “Het ga je goed”, waarna de papa van Wielemie applaus krijgt.

Kathleen Vandenhoudt zingt live ‘Last Lullaby’ van Ollabelle, waarna Jan Laurys en Christophe De Graef, respectievelijk de vorige en de huidige burgemeester van Diest, aan het woord komen. 

“Mensen kunnen sterven maar legendes leven eeuwig”, klinkt het in een woordje van vriend Eddy Peeters dat Liesbeth Goossens voorleest.

Tom Waes verschijnt in een filmpje voor Marieke. Hij vertelt dat Marieke ‘Mariette’ hem vroeg om iets op haar begrafenis te zeggen. Maar Waes zit in het buitenland en kon niet komen. “Vertel anders een mop”, zei ‘Mariette’. “Op verzoek van Marieke”, benadrukt Waes, vertelt hij dan maar de niet zo propere “mop van den aap en de leeuwin”.  Het miste zijn effect niet: de zaal moest lachen.

Eric Goens verschijnt dan achter het spreekgestoelte. “Ik heb Marieke vijf jaar geleden leren kennen op een trampoline aan het Huis. Ze wilde een salto maken”, vertelt Goens over de tijd die de twee samen doorbrachten voor Goens’ tv-programma. Dat lukte niet helemaal. “Het ging voor haar over die ene mislukte salto”, aldus Goens, terwijl iedereen het over de ondraaglijke pijn van Marieke had na de uitzending.

De voorgangster vraagt na de speech van Goens een staande ovatie voor Marieke, die lang aanhoudt.

Keruna zingt ‘Marieke’s Blessing’ als afsluiter van de live acts.

Als slot van de plechtigheid wordt het vuur van Marieke, dat de ouders hadden aangestoken, aan de aanwezigen doorgegeven met een kaars.

De kist wordt weer buitengedragen, op de tonen van ‘Somewhere over the Rainbow’ en onder applaus voor onze heldin, Marieke ‘Wielemie’ ‘Mariette’ Vervoort. Rust zacht.

“Marieke heeft aan mij gevraagd om vandaag een nummer te brengen”, zei Guy Swinnen, zanger van The Scabs en stadsgenoot van Wielemie, voor de dienst. “Niet eenvoudig, maar ik ben zeer blij dat ik als Diestenaar en als vriend van haar hier kan staan vandaag om eer te betuigen.” Swinnen zong ‘Time’, “iets wat Marieke nog wel graag had gehad”, aldus de zanger. “Ik vind haar een zeer moedige vrouw. Ondanks de verschrikkelijke tegenslagen in haar leven, heeft ze daar helemaal iets fantastisch’ van gemaakt en is ze als kampioene geëindigd”, aldus nog Swinnen. Hij besloot dat ‘Wielemie’ van haar afscheid een feest wou maken, vandaar ook de locatie van de plechtigheid in een feestzaal: “Dat typeert haar.” (br.hln)


» Reageer (0)
28-10-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Na hoeveel tijd is een beha aan vervanging toe?

Na hoeveel tijd is een beha aan vervanging toe?

https://images3.persgroep.net/rcs/cpgAW9jPmbOJUx7phbZ2fdOy2M8/diocontent/159518727/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Geen enkel paar borsten is hetzelfde, wat het moeilijk maakt om de perfecte beha te vinden. Maar eens je een fijn exemplaar hebt gevonden, hoelang kun je er dan mee doen? We vroegen het aan Deborah Sonneville, lingeriestyliste en trainer bij Van de Velde.

Als je de vraag googelt, kom je veelal uit bij het antwoord dat de levensduurte van beha’s gemiddeld 6 maanden tot 1 jaar bedraagt. Daarna is het tijd voor de vuilbak. Behoorlijk kort voor een kledingstuk dat vaak een flinke duit kost. Volgens Sonneville zit er - helaas - wel een grond van waarheid in. Al hangt veel af van hoe je de beha in kwestie verzorgt en van hoe vaak je afwisselt.

“Uit onderzoek blijkt dat de meeste vrouwen 4 beha’s in hun kast hebben liggen”, vertelt Sonneville. “Als we ons op dat aantal baseren, kun je inderdaad stellen dat een beha ongeveer na een jaar toe is aan vervanging. Vrouwen die er dubbel zoveel hebben en dus vaker afwisselen, kunnen als vanzelfsprekend ook langer doen met hun lingerie. Als je kleren vaak draagt, verslijten ze nu eenmaal veel sneller. Dat is niks nieuw.”

Alleen vloeibaar wasmiddel

“De manier waarop je beha’s wast speelt ook een grote rol, daarom is het moeilijk om een vaste termijn op de levensduurte te plakken. Wij raden klanten aan om een beha na twee keer dragen te wassen omdat het kledingstuk dan nooit té vuil wordt zodat je wel een hogere wastemperatuur moét kiezen. Een beha mag gewassen worden in de machine, maar sluit dan zeker de haakjes, stop het in een wasnetje en stop er geen zware items bij zoals jeansbroeken of truien. Kies ook altijd voor een fijn wasprogramma van maximum 30 graden en een laag toerental, gebruik nooit wasverzachter en de droogkast is absoluut uit den boze. Wat nog veel mensen niet weten is dat waspoeder beha’s kan beschadigen, dus een vloeibaar wasmiddel is aangeraden. Is je beha gemaakt van pakweg heel delicate kant, dan is met de hand wassen een veiliger alternatief.”

Lingerie verschilt enorm in prijs. Je kunt al een setje kopen voor een tientje en dat kan oplopen tot een paar honderd euro’s. Gaan dure beha’s langer mee dan goedkope? “Dure beha’s worden gemaakt van kwalitatievere materialen dus het is logisch dat de levensduurte ervan iets langer is. Maar als je een dure beha elke dag draagt en vaak wast op hoge temperaturen, maakt dat uiteindelijk nog weinig verschil”, zegt Sonneville. 

Hoe weet je of een beha vervangen moet worden?

“We adviseren om je bh te vervangen wanneer het rugpand dunner en minder elastisch is geworden. Het rugpand geeft immers de meeste steun aan je boezem. Andere tekenen van slijtage zijn lycra-draadjes die uit het afwerkelastiek komen, een beschadigd of verdwenen beschermlaagje van de haakjes en slap geworden cups.” (br.hln)


» Reageer (2)
27-10-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een jurk waaraan 30 uur gewerkt werd: deze outfit koos kroonprinses Elisabeth uit

Een jurk waaraan 30 uur gewerkt werd: deze outfit koos kroonprinses Elisabeth uit

https://images4.persgroep.net/rcs/erostrVfO6D1l9bjF6vqCDsDsCc/diocontent/159302542/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Kroonprinses Elisabeth vierde haar achttiende verjaardag. De verjaardag van de troonopvolgster werd gevierd met een grote plechtigheid in het Koninklijk Paleis in Brussel in aanwezigheid van de hele koninklijke familie en heel wat belangrijke gasten. Een schitterende outfit mocht daarbij niet ontbreken en daarvoor klopte de kroonprinses aan bij het Belgische modehuis Natan. 

De prinses trok op de dag van haar achttiende verjaardag een wit manteljurkje van de Belgische hofleverancier Natan aan. Aan die jurk werd tot gisterenavond gewerkt voor de laatste retouches laat Pieterjan Van Biesen van Natan weten. Het stuk werd speciaal voor de gelegenheid gemaakt in samenwerking met ontwerper Edouard Vermeulen. Het jurkje zal dan ook niet terug te vinden zijn in de collectie van Natan.

Modeblogster en oprichtster van de website www.modekoninginmathilde.be Jelka Van Duyse benadrukt dat inspraak bij het ontwerp belangrijk is voor de kroonprinses. “Prinses Elisabeth weet goed wat ze wil op het vlak van mode en laat zich niet zomaar iets opdringen. Ik ben er dan ook van overtuigd dat dit witte kleedje exact is wat zij wilde.” De jurk werd gemaakt uit een ecru “crêpe de laine” (wollen crepe) en er werd 30 uur aan gewerkt. 

Ook Koningin Mathilde koos voor de gelegenheid voor een jurk van het Belgische modehuis.  (br.hln)


» Reageer (0)
26-10-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waar de zon niet schijnt: zonlicht heeft een positief effect op je darmen

Waar de zon niet schijnt: zonlicht heeft een positief effect op je darmen

https://images1.persgroep.net/rcs/AThkWoYoN0Ip9TL2z-bSnMfBNqQ/diocontent/159300863/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Niet alleen aan je huid kan je zien hoe vaak je aan de zon werd blootgesteld, maar ook aan je ontlasting. Dat blijkt alvast uit een nieuwe studie van de University of British Columbia. Zo zou de samenstelling van je darmbacteriën veranderen naargelang je uurtjes zonnebaden.

Voor de studie, die verscheen in het tijdschrift ‘Frontiers in Microbiology’, werden 21 gezonde vrouwen geanalyseerd. 9 onder hen hadden de afgelopen maanden vitamine D-supplementen genomen, de andere 12 niet. Zowel voor die behandeling als erna werden ontlastingsmonsters genomen om hun darmbacteriën te onderzoeken, en werd hun bloed afgenomen om hun vitamine D-waarden te controleren.

Daaruit bleek dat de groep vrouwen die wel een supplement nam, voldoende vitamine D had, terwijl bij de overige 12 een tekort werd vastgesteld. Zij hadden aanzienlijk minder diversiteit en rijkdom aan darmbacteriën dan aan het begin van de studie.

Daarna moesten alle deelnemers 3 sessies van 1 minuut onder de zonnebank doorbrengen en dat in een week tijd. Wat bleek? De blootstelling aan de uv B-stralen in zonlicht stimuleren de productie van vitamine D. Zo werd er een gemiddelde toename van 10% vastgesteld. Maar alleen de groep vrouwen die geen vitamine D-supplement nam, had een verhoogde diversiteit aan darmbacteriën na de blootstelling aan de uv B-stralen van de zonnebank. De verbeteringen waren zo goed, dat hun darmdiversiteit kon vergeleken worden als die van de vrouwen na hun vitamine D-kuur. 

“Voorafgaand aan de blootstelling aan van de uv B-stralen hadden de vrouwen die geen supplement namen een minder divers microbioom dan de vrouwen die de supplementen namen. De blootstelling aan de uv B-stralen verhoogde het aantal maar ook de diversiteit van hun darmbacteriën, bij de andere groep veranderde het microbioom niet significant. Daarnaast was een toename van de vitamine D-waarden vastgesteld in het bloed na de blootstelling aan de uv B-stralen”, aldus professor Bruce Vallance.

Van zowel uv B-stralen als vitamine D is geweten dat ze het immuunsysteem beïnvloeden. “Daardoor kunnen zo ook een gunstig effect op je darmbacteriën hebben”, aldus Vallance. “De resultaten kunnen van betekenis zijn voor mensen die uv B-fototherapie ondergaan en het toont dat uv B-licht een beschermende rol kan spelen bij ontstekingsziekten als multiple sclerose en inflammatoire darmziekten.” Blootstelling aan de zon, vitamine D-waarden en je darmbacteriën worden immers gelinkt aan beide ziekten. (br.hln)


» Reageer (0)
25-10-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tuurt je kind te veel naar een scherm? 94% van de ouders piekert erover

Tuurt je kind te veel naar een scherm? 94% van de ouders piekert erover

https://images3.persgroep.net/rcs/-ucRXqggg9TXJJGSgJtxZYPlXWY/diocontent/159213075/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De smartphone of tablet is soms de ideale manier om je peuter of kleuter te sussen. Meer dan zes op de tien Vlaamse ouders geven aan dat hun kinderen onder de 7 jaar gek zijn op het kleine schermpje als ‘shut-up toy’. De schaduwzijde? Liefst 94% van de ondervraagden zegt moeilijk een goede balans te vinden.

De cijfers komen uit een wetenschappelijk onderzoek van Mediawijs, dat peilde bij 500 ouders. Dé vraag die het Vlaamse kenniscentrum het vaakst krijgt, is: hoeveel schermtijd is oké? Helaas is ze niet eenvoudig te beantwoorden. 

“Er bestaat nauwelijks wetenschappelijk onderzoek rond”, klinkt het. Daarom is de richtlijn: gebruik je gezond verstand. “Het slechtste wat je kan doen, is je kinderen volledig afsluiten van dergelijke apparaten”, zegt onderzoekster Hadewijch Vanwynsberghe. “Mediawijsheid betekent: kinderen weerbaar maken in een digitale wereld. Dan moeten ze af en toe fouten kunnen maken.”

De meeste ouders leggen wel enkele beperkingen op. Denk aan een limiet op schermgebruik (74%) of ze laten hun kinderen enkel een tablet of smartphone gebruiken als beloning (48%). Zolang ze niet verslaafd raken aan die apparaten en er voldoende gepraat kan worden over de filmpjes die ze zien en de spelletjes die ze spelen, is er volgens de onderzoekers geen reden tot ongerustheid. “Het is wel positief dat 96% van de ouders een oogje in het zeil wil houden.” De mediaconsumptie van 0- tot 7-jarigen speelt zich dan ook vooral af in de woonkamer.  (br.hln)


» Reageer (0)
23-10-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Marieke ‘Wielemie’ Vervoort is overleden

Marieke ‘Wielemie’ Vervoort is overleden

https://images2.persgroep.net/rcs/ggL_ZMn3wQ0AFb_v3VOx0HiSc-4/diocontent/159113451/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Voormalig rolstoelatlete Marieke Vervoort is op 40-jarige leeftijd overleden. Ze onderging vandaag euthanasie na een lange strijd tegen een ongeneeslijke spierziekte.

Vervoort nam twee keer deel aan de Paralympische Spelen. In 2012 won ze in Londen een gouden medaille op de 100 meter sprint en een zilveren medaille op de 200 meter. In Rio de Janeiro in 2016 behaalde ze een zilveren medaille op de 400 meter en een bronzen medaille op de 100 meter. Wielemie leed aan een onomkeerbare verlammingsziekte, waarbij ze ondraaglijke pijnen moest trotseren. 

De stad Diest opent woensdag een rouwregister voor rolstoelatlete en paralympisch kampioene Marieke Vervoort (40), die dinsdagavond is overleden na euthanasie. “Marieke kan een voorbeeld zijn voor veel mensen die het moeilijk hebben vanuit hun medische of sociale situatie”, reageert burgemeester Christophe De Graef. “Ze bleef er steeds in geloven en telkens een doel vastleggen, hoe moeilijk soms ook.”

Marieke Vervoort ondertekende al in 2008 de nodige documenten voor euthanasie, maar toch bleef ze vechten. Ze stortte zich vol op haar ‘bucket list’, het verlanglijstje van wat ze nog wilde doen in dit leven. Maar het was een moeilijk gevecht, tegen een lichaam dat niet meer meewilde. “Eens een vechter, altijd een vechter”, zei Marieke. (br.hln)


» Reageer (0)
22-10-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Philippe Geubels breekt op Nederlandse tv: “En toen ben ik gecrasht”

Philippe Geubels breekt op Nederlandse tv: “En toen ben ik gecrasht”

https://images3.persgroep.net/rcs/c7MydmQhWBcyeiVQXrpakqsXxP8/diocontent/159068849/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Philippe Geubels (38) is met zijn programma ‘Taboe’ in de race voor een prestigieuze Internationale Emmy Award. In het programma tast de komiek de grenzen van humor af, door grappen te maken over mensen met een beperking, andere huidskleur of seksuele geaardheid. Toch was het achter de schermen niet altijd makkelijk voor Philippe, zo vertelde hij in de Nederlandse talkshow ‘Beau’ waar hij te gast was. Geubels moest zijn tranen verbijten toen de terminaal zieke Mireille ter sprake kwam.

“‘Taboe’ gaat over mensen waar je niet mee mag lachen. En voor alle duidelijkheid, dat zijn niet alleen mensen met een beperking”, begint Geubels. “Ik ga eerst een week mee op vakantie met hen, om ze te leren kennen en te luisteren naar wat zij wel of niet grappig vinden, als het over hun gaat.” Het ging er niet altijd even vrolijk aan toe achter de schermen. “Dat was emotioneel natuurlijk heel zwaar. Je gaat samen op vakantie, je leert elkaar kennen, we bleven dag en nacht samen. Na één dag ben je ook al vrienden.” 

Geubels wordt emotioneel als de ongeneeslijk zieke Mireille ter sprake komt. “Het zwaarste moment om aan te denken is het moment dat ik bewust zal meemaken dat ik afscheid moet nemen van mijn kinderen”, zegt Mireille in een fragment uit de reeks. “Dat zijn de dingen waar je je als moeder zorgen over maakt. Ze gaan je vergeten.” Philippe steekt haar meteen een hart onder de riem: “Dat kan niet, daar moet je op vertrouwen dat dat niet gaat gebeuren.”

Gecrasht

In de studio bij ‘Beau’ blikt de komiek terug op die opnames. De uitzending met Mireille was emotioneel een erg moeilijke om in te blikken, zo geeft Geubels toe. “Ik ben gecrasht na die week. Je zit een week samen met fantastische mensen waarvan je weet dat die gaan sterven. Je wordt daar vrienden mee en dat is...” Philippe krijgt het zichtbaar moeilijk in de studio. “Mireille is intussen gestorven”, zucht hij. “Ik heb er nog een aantal keer contact mee gehad. Ik ben toen gecrasht in de kindercreche. Ik ging mijn dochter halen en ben daar gecrasht. De dames in die creche keken een beetje vreemd op. Het was erg emotioneel, maar tegelijk was het ook comedy.”

Moppen over Allah?

“Één van de moeilijkste onderwerpen om grappen over te maken is Allah”, klonk het verder in de studio. Maar daar kon Philippe zich niet in vinden: “Ik vind dat voor alle duidelijkheid niet één van de moeilijkste zaken. Maar er was wel heisa bij ons over het programma, omdat ik tijdens de show geen mop had gemaakt over Allah omdat één van de deelnemers mij dat had gevraagd. Hij had dat daar heel moeilijk mee. Dat geloof zit zo diep dat dat voor hen onmogelijk is.”

“Dus als iemand vraagt om geen grappen te maken over Jezus, dan had je dat ook niet gedaan?”, werpt een andere tafelgast op. Waarop Geubels stelt: “Waarschijnlijk niet, nee. Ik zou het vergelijken met presentator Beau die me uitnodigt in zijn programma terwijl ik een enorme wijnvlek in mijn gezicht heb. En ik zou zeggen dat ik het echt niet leuk zou vinden als hij daar in zijn programma mee zou lachen, omdat ik dan tot in het diepst van mijn ziel vernederd zou zijn. Dan zou Beau dat ook niet doen. En dan is dat toch niet meer dan beleefdheid?” (br.hln)


» Reageer (0)
20-10-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slechte slaper? Deze Japanse ademhalingstechniek kan je helpen

Slechte slaper? Deze Japanse ademhalingstechniek kan je helpen

https://images3.persgroep.net/rcs/EBTnPZTDk_K0HXbv6WxaIgc_3Mo/diocontent/158877550/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Schaapjes tellen, mediteren of een glas warme melk drinken: slechte slapers proberen talrijke trucjes uit, vaak tevergeefs. Maar wie weet kan ‘moon breathing’ - een Japanse ademhalingstechniek die momenteel viraal gaat - wel soelaas kan bieden.

Lig jij af en toe te woelen in je bed, wachtend tot Klaas Vaak slaapzand in je ogen komt strooien? Dan ben je niet de enige. We hebben allemaal wel eens moeite om in te dommelen. “Wanneer die klachten langer dan een half jaar duren, hebben we het over chronisch slecht slapen. Ongeveer 10% van de bevolking zou eraan lijden. Maar ongeveer de helft van de bevolking heeft er occasioneel last van”, weet psychotherapeute Annelies Smolders, die het boek Start to sleep schreef en een online slaaptraining ontwikkelde.

De grote boosdoener? Het feit dat we voor het slapengaan niet ontspannen. “Voor je in bed kruipt, zou je een of twee uur niet functioneel gedrag moeten vertoond hebben: een boek lezen, muziek beluisteren, tv kijken. Niks beter dan Netflix om bij in slaap te vallen, zeg ik altijd. Maar wat doen we? We lezen onze mails op de computer tot kwart voor twaalf, of we zoeken nog snel naar een vakantiehuisje op de iPad en liggen dan om twaalf uur met de ogen wijd open in bed. Zo lukt het niet natuurlijk. Je moet activiteiten doen om ‘het klopje’ uit te lokken, om slaperigheid op te wekken.”

Kaizen

Een voorbeeld van zo’n activiteit is ‘moon breathing’. De Japanse techniek wordt momenteel druk besproken op online en sociale media, nadat het aan bod kwam in het nieuwe boek Kaizen: The Japanese Method for Transforming Habits, One Small Step at a Time.  

Kaizen is een Japans begrip dat zoveel betekent als ‘het verbeteren van je leven’, veelal door slechte gewoontes te doorbreken. Sarah Harvey, een Britse schrijfster die in Tokio gewoond heeft, legt in haar boek stap voor stap uit hoe je dit kunt toepassen. Eén van haar trucjes is ‘moon breathing’. “Dit is een korte ademhalingsoefening die me helpt als ik midden in de nacht wakker lig en de gedachtenmolen op volle toeren draait”, zo legt ze uit. De techniek wordt ook wel Chandra Bhedana genoemd. 

De methode gaat als volgt: 

Stap 1: Ga rechtop zitten of leg je comfortabel neer.

Stap 2: Doe je ogen dicht en ontspan.

Stap 3: Duw met je rechterduim je rechtse neusgat dicht. Laat ondertussen je wijs- en middelvinger rusten op je handpalm. Je ringvinger en je pink mag je uitstrekken.

Stap 4: Adem rustig in door je linkse neusgat. 

Stap 5: Verplaats je vingers: zet je ringvinger op je linkse neusgat en hef je duim op zodat je rustig kunt uitademen. 

Stap 6: Herhaal deze oefening een paar keer. Na enkele minuten zou je moeten merken dat je ademhaling veel trager is en dat jij helemaal relaxed bent. Het proberen waard, als je het ons vraagt.  (br.hln)


» Reageer (1)
19-10-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom experts het een goed idee vinden om kinderen voor te lezen in moedertaal

Waarom experts het een goed idee vinden om kinderen voor te lezen in moedertaal

https://images3.persgroep.net/rcs/pYLWZyPj6FedkgC6YwBmSEWcU7c/diocontent/158697628/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Kinderen vinden het superleuk en het is goed voor hun ontwikkeling. Extra pluspunt voor ouders is dat een verhaal voorlezen best gezellig is. En volgens wetenschappers valt er nóg iets voor te zeggen: voorlezen in de moedertaal zou de kroost helpen om andere talen onder de knie te krijgen op school. 

Kleuters die hun moedertaal al ‘goed’ kunnen lezen, voor hun leeftijd weliswaar, zullen later op school ook vlotter andere talen leren. Dat beweert Steven Amendum van de University of Delaware. Voor het onderzoek baseerden de professor en zijn onderzoeksteam zich op een bestaande dataset van de Amerikaanse overheidsorganisatie National Center for Education Statistics, die kinderen van over heel de VS gevolgd heeft van de kleuterklas tot en met het vierde leerjaar. 

Amendum en co. focusten zich tijdens de studie op kinderen met Spaanstalige ouders. Ze ontdekten dat kleuters met een relatief sterke Spaanse leesvaardigheid later ook beter scoorden in de Engelse lessen in vergelijking met leeftijdsgenootjes met een slechtere Spaanse leesvaardigheid. Opvallend: dat geldt ook voor Spaanstalige kinderen die in de kleuterklas al vlotjes Engels konden spreken, maar niet zo goed Spaanse sprookjes en verhalen konden lezen. De bevindingen werden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Child Development.

“Dit suggereert dat het vroeg ontwikkelen van een goede leesvaardigheid in de moedertaal - in deze situatie Spaans - een grote rol speelt bij het aanleren van andere talen”, zo vat Amendum het samen. De boodschap voor ouders is dus duidelijk: voorlezen is ontzettend belangrijk, en doe het vooral in de moedertaal. De vaardigheden die ze tijdens die momenten aanleren, komen later op school sowieso van pas. “Als kinderen tweetalig zijn, zullen ze daar nog lang de vruchten van kunnen plukken. Als kleine kinderen naar boeken grijpen, moeten we dat dus aanmoedigen. En we moeten leerkrachten en ouders helpen te begrijpen wat de kracht is van de moedertaal, en hoe het bijdraagt aan het leren van andere talen.” 

Vorige maand ontstond er nog hetze toen de stad Gent bekendmaakte dat het haar leerkrachten aanmoedigt om de thuistaal van de leerlingen toe te laten in de klas. Het stedelijk Onderwijscentrum lanceerde een website met tips en tools voor leraren die meertaligheid een plaats willen geven in de klas. “Leerlingen die hun volledige taalrepertoire kunnen benutten, voelen zich gewaardeerd en leren meer én beter”, reageerde schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen) destijds. (br.hln)


» Reageer (0)
18-10-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slecht geslapen of sta je op met nekpijn? Zo kies je een goed hoofdkussen

Slecht geslapen of sta je op met nekpijn? Zo kies je een goed hoofdkussen

https://images1.persgroep.net/rcs/-LO_EU9QdRe2Vjdl9cc8zB8zCsQ/diocontent/158708041/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Zowat de helft van de Vlamingen slaapt slecht. Meer zelfs: deze week kwam aan het licht dat 1 op 5 ooit al slaapmiddelen genomen heeft omdat ze te lang moesten wachten op Klaas Vaak. Er zijn natuurlijk heel wat factoren die je nachtrust beïnvloeden, zoals stress, blauw licht en voeding. Maar ook je hoofdkussen speelt een rol. Wij vroegen tips aan ergonoom Pascal Mannekens om het juiste kussen te kiezen. 

Zacht of hard, dik of dun, één of twee op elkaar gestapeld. Iedereen heeft een duidelijke voorkeur voor het kussen waarop we ’s nachts ons hoofd te ruste leggen. Maar is dat ook altijd het juiste kussen? Zeker als je opstaat met nekpijn, schouderklachten en misschien zelfs hoofdpijn, kan het de moeite waard zijn om een nieuw - en beter - exemplaar aan te schaffen. Dat doet meteen een vraag rijzen: hoe kies je dat in godsnaam uit? 

Het advies van collega’s, vrienden en Google luidt als volgt: kies een hoofdkussen dat past bij je slaaphouding. “Larie en apekool”, verzucht Pascal Mannekens, slaapexpert, ergonoom en auteur van ‘Rust voor je rug’. “Er bestaat niet zoiets als één specifieke slaaphouding. De mens ligt niet de hele nacht muisstil, maar beweegt tijdens de slaap. Wie weet dommel je in op je zij, maar voor je het weet rol je op je buik en even later word je wakker op je rug. Het klopt dat je een dominante slaaphouding hebt - de meesten vallen in slaap op hun zij - maar vroeg of laat verandert iedereen van houding in bed.”

Twee parameters

Je keuze mag je dus niet baseren op je slaaphouding. Zoveel is duidelijk. Maar op wat dan wel? “Over het algemeen raad ik aan om te kiezen voor een rechthoekig kussen, eentje dat bijvoorbeeld 60 centimeter breed is en 40 centimeter diep. Daarnaast moet je rekening houden met twee parameters. Het hoofdkussen vormt het sluitstuk van je slaapsysteem, oftewel het samenspel van matras, bedbodem en kussen. Je hoofdkussen moet hier goed op afgestemd zijn”, legt Mannekens uit. 

“Je lichaamsbouw is de tweede factor. Mensen die zwaargebouwd zijn of overgewicht hebben, kiezen het best voor een kussen dat iets harder en dikker is. Dat zal voor hen ook een tikje comfortabeler aanvoelen. Aan het ander uiterste vind je magere mensen - vaak vrouwen - met weinig vet en spiermassa. Zij liggen beter op een zachte matras en dun hoofdkussen. Zeker als hun schouders breder zijn dan de taille.” 

Allemaal goed en wel, maar hoe moet je dat concreet aanpakken? Volgens Mannekens ga je het best naar een winkel en zoek je eerst een matras die lijkt op die bij je thuis. Voelt die even hard of even zacht aan? Leg je dan neer op je zij en check of je schouder goed wegzakt in de matras. Dan is het tijd om enkele kussens uit te testen. Het belangrijkste is dat je hoofd niet te hoog ligt. “Stevig aan de nek, zacht aan de schedel. Zo ziet het ideale kussen eruit. Op die manier krijgen je nekwervels voldoende ondersteuning. Deze moeten immers in een rechte lijn liggen met je ruggenwervels.” Nog een laatste tip van de expert: leg nooit of te nimmer twee kussens op elkaar. “Dan ligt je hoofd gegarandeerd te hoog.” (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!