Voor deze appel kan niemand allergisch zijn
Goed nieuws voor iedereen die last heeft van fruitallergieën. Wetenschappers zijn namelijk volop in de weer met de ontwikkeling van een appelsoort waar niemand slecht op kan reageren door natuurlijke proteïnes te vervangen door hypoallergene varianten.
Een interdisciplinaire onderzoeksgroep werkt momenteel aan de ontwikkeling van een hypoallergene appel. Hoewel het fruit op zich niet geassocieerd wordt met een specifieke allergie, is ruim 75 procent van wie allergisch aan berkenpollen ook gevoelig voor appels. Onaangenaame irritatie en blaasvorming op tong en lippen zijn mogelijke reacties, net als zwelling in de keel en kortademigheid.
Het team ontwikkelt een genetische kaart van de appel en vervangt irriterende proteïnes door hypoallergene varianten die ze elders in de natuur vinden. Toch gaan ze uiterst voorzichtig te werk: "Je kan nooit weten wat er gebeurt wanneer je een biologisch gen uitschakelt. We moeten alert zijn voor mogelijke bijwerkingen", verklaart Alessandro Botton. Allergieën zijn bovendien geen statisch gegeven, dus wat start als een hypoallergene appel kan op termijn opnieuw voor reacties zorgen.
Het grootste probleem lijkt echter de weerstand tegen genetisch gemanipuleerde voeding. "Hoewel consumenten met voedselallergieën sneller positief zullen staan tegenover de 'GM-appel', ging de voorkeur overtuigend naar het traditionele kweekproces. De reductie van allergenen in de voedselketen is nochtans extreem belangrijk", besluit Lynn Frewer. (br.hln)
|