Daarom vinden we mishandelde dieren erger dan mishandelde volwassene
Artikels over mishandelde dieren lokken altijd veel en heftige reacties uit. Ongeveer evenveel als mishandelde kinderen, maar opvallend veel méér dan mishandelde volwassenen. Waarom is het dat dieren vóór mensen komen als ze mishandeld worden?
Sociologen Jack Levin en Arnold Arluke van Northeastern University zochten het antwoord op die vraag. Daarvoor lieten ze 240 universiteitsstudenten reageren op vier artikels, die identiek waren op het onderwerp na: een mishandelde baby, een mishandelde volwassene en twee over mishandelde dieren: een met een pupyy en een met een hond van 6 jaar.
De studenten werd gevraagd de artikels te lezen en daarna hun gevoeles van empathie duidelijk te maken.
Tussen de reacties puppy en de baby was er praktisch geen verschil. De mishandelde hond daarentegen kon op veel meer empathie rekenen dan de mishandelde volwassenen.
Dat was een verrassing voor de sociologen: "Geweld tegen honden raakt ons niet méér dan geweld tegen mensen, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt. De leeftijd en de soort spelen een rol, waarbij leeftijd belangrijker is dan soort. Mensen moeten zichzelf kunnen verdedigen, terwijl volwassen honden gezien worden als grote puppy's", legt professor Levin uit.
"Het feit dat geweld tegen volwassen mensen minder empathie oplevert dan een kind, puppy en volwassen hond, suggereert dat honden als afhandelijk en kwetsbaar worden gezien, net als baby's en puppy's", aldus professor Levin.
De onderzoekers verwachten dat de resulatten gelijkaardig zouden zijn voor katten en bij andere populaties. "Niets in de resultaten wijst erop dat deze mening gelimiteerd is tot studenten."(br.hln)
|