Zeeschildpadden eten meer plastic dan ooit tevoren
Groene zeeschildpadden, ook wel 'soepschildpadden' genoemd, krijgen dezer dagen twee keer zoveel plastic binnen als 25 jaar geleden. Dat blijkt uit een onderzoek aan de Australische universiteit van Queensland.
Al sinds eind jaren 80 worden door onderzoekers allerhande data bijgehouden over de toestand van de (zee)schildpadden. Uit die gegevens blijkt dat ze meer plastic eten dan ooit tevoren. Ze slokken bovendien ook meer plastic op dan eender welke andere soort van afval.
De hoeveelheid afval in hun maag hangt samen met de habitat en de leeftijd van de schildpadden. Zo eten jongere dieren, die dieper de oceaan in gaan, meer plastic dan oudere schildpadden die zich enkel in kustwateren ophouden.
In tegenstelling tot wat de onderzoekers verwachtten, hadden schildpadden bij New York City nauwelijks plasticafval binnengekregen, terwijl bijna alle dieren die nabij een nauwelijks ontwikkeld gebied in Zuid-Brazilië leefden, wél plastic in hun maag hadden. "Dat wijst erop dat het opkuisen van stranden niet de enige oplossing is voor schildpaddenpopulaties", klinkt het bij onderzoekster Qamar Schuyler. Ze stelt dat er meer werk moet worden gemaakt van preventie, zodat dergelijk afval niet meer in zee belandt. (br.hln)
|