Waarom we liegen: bedrog veroorzaakt roes
Liegen en bedriegen kan een roes veroorzaken bij oneerlijke mensen, zolang niemand gekwetst raakt, dat blijkt uit een nieuw rapport. Dit kan verklaren waarom we toch liegen zonder hier veel voordeel uit te halen.
Mensen denken dat ze zichzelf slecht zullen voelen nadat ze liegen of oneerlijk zijn, maar dat is bij velen niet het geval, dat blijkt uit de studie die gepubliceerd werd in Journal of Personality and Social Psychology. "Alle studies in het verleden toonden aan dat wanneer mensen opzettelijk iets doen om iemand anders te kwetsen, zoals het aanbrengen van een elektrische schok, dat deze mensen zich slecht voelden over hun gedrag. Maar deze laatste studie bij 1.000 mannen en vrouwen in de Verenigde Staten en Engeland toont aan dat mensen eigenlijk een roes ervaren nadat ze iets onethisch hebben gedaan waarbij niemand echt gekwetst raakt", aldus de vorsers.
Bij enkele academische experimenten bleek dat de deelnemers voorspelden zich slecht te voelen wanneer zijzelf of iemand anders spiekte bij een test of loog over het aantal gewerkte uren. Wanneer de deelnemers echt bedrog hadden gepleegd, kregen ze hier een emotionele boost van, dat is gebleken uit vragenlijsten en testjes. Bij een van de experimenten bleek dat wie spiekte bij een wiskundige test achteraf gelukkiger was dan wie dat niet had gedaan. Ook toonde de testjes aan dat mensen die voordeel haalden uit de wandaden van anderen zich gemiddeld beter voelden dan wie dat niet deed.
Het goede gevoel dat sommige mensen krijgen wanneer ze bedrog plegen kan verklaren waarom mensen oneerlijk zijn zelfs wanneer het voordeel klein is. Het is belangrijk dat we begrijpen hoe ons moreel gedrag invloed heeft op onze emoties, aldus de onderzoekers. Toekomstige studies moet enonderzoeken of deze roes door bedrog mensen kunnen motiveren om oneerlijk te zijn. (br.hln)
|