Tips om je kopje koffie of thee gezonder te maken
Aan zowel koffie en thee worden verschillende gezondheidsvoordelen
toegeschreven. Zo zouden de drankjes onder andere ziektes afweren en een
boost geven aan je metabolisme en je geheugen. Maar om daar ten volle
van te kunnen genieten, moet je ze wel op de juiste manier drinken. Wij
geven enkele do's en don'ts om je ochtendlijke koffie- of theeritueel
wat gezonder te maken.
Doen: kruiden toevoegen aan koffie
Suiker laat
je het best achterwege, extra smaak voeg je beter toe door middel van
kruiden. Niet alleen bevatten die minder calorieën dan suiker, ze hebben
ook gezondheidsvoordelen. Kaneel kan bijvoorbeeld helpen om je
suikerspiegel te controleren, terwijl nootmuskaat goed is voor je
spijsvertering.
Niet doen: melk toevoegen aan thee
Misschien
drink jij je thee wel zoals de Britten, met een beetje melk erin?
Helaas is dat geen goed idee, want door je thee te mixen met melk gaan
de krachten van de gedroogde bladeren deels verloren. Als je wil
genieten van de kankerbestrijdende eigenschappen van je dagelijkse kopje
thee, moet je er zeker de zuivel uitlaten.
Doen: citroen toevoegen aan thee
Wat
je zeker wel mag - en misschien wel moet - doen, is citroen toevoegen
aan je kopje groene thee. Dat zorgt ervoor dat de antioxidanten van de
catechines in je thee beter hun werk kunnen doen.
Niet doen: vitamines nemen met koffie
's
Ochtends is een goede routine van groot belang, maar het is belangrijk
dat je koffie en je dagelijkse vitamines en supplementen van elkaar
gescheiden houdt. Onderzoek toonde namelijk aan de voedingsstoffen uit
de vitamines minder goed geabsorbeerd worden na het drinken van koffie.
Dat komt omdat koffie je spijsverteringssysteem aanzet om sneller te
werken. Wacht dus minstens 10 à 15 minuten na je kopje koffie om je
vitamines te nemen.
Doen: de trektijd van je thee checken
De
gezondheidsvoordelen van thee worden toegeschreven aan het
catechinegehalte erin, omdat die veel antioxidanten bevatten. Als je de
theeblaadjes te lang laat trekken, komen er echter minder antioxidanten
vrij in je thee. De meeste theezakjes mogen maar drie tot vijf minuten
trekken. Nog een extra tip: groene en witte thee mogen zelfs geweekt
worden in water dat net niet kookt. (br.hln)
|