Help, onze chocolade is bijna op
Er dreigt wereldwijd een tekort van één miljard kilo cacao tegen 2020, wat de chocolade-industrie grote zorgen baart. Het probleem ligt bij de productie: boeren in West-Afrika planten liever rubber- of palmbomen voor de olie dan arbeidsintensieve en teergevoelige cacaobomen. "We leren hen nu duurzaam cacaobonen te kweken, met voldoende andere teelten om hun inkomen te waarborgen", klinkt het bij Barry-Callebaut. De Belgische chocolade is wereldberoemd en vooral een zeer succesvol exportproduct. Maar er dreigen donkere wolken: in West-Afrika gaat de cacaoproductie zienderogen achteruit, omdat boeren massaal overstappen op producten als rubber en palmolie. Die teelten zijn een stuk standvastiger dan de tere cacaobonen, en vooral een pak minder arbeidsintensief. De grote spelers in de chocolademarkt - Nestlé, Mars en Barry-Callebaut - hebben berekend dat er tegen 2020 een tekort van 1 miljard kilo cacao te verwachten valt, op een totale productie van 4 miljard kilo per jaar wereldwijd. (br.hln)
|