Wist je dit al over amandelen?
Dat een handvol amandelen een gezond alternatief is voor wie hunkert naar een tussendoortje, is niets nieuws. Toch zijn er aantal interessante feiten over deze noten die je misschien nog niet weet.
1. Familie van de perzik De noten die we kennen als amandelen zijn technisch gezien steenvruchten van de amandelboom, die op zijn beurt behoort tot de 'prunus'-familie. Onder deze categorie vallen bomen en struiken die eetbare vruchten produceren zoals kersen, pruimen, perziken en nectarines. Kijk maar eens naar hun groeiproces.
2. Caloriearme noten 30 gram amandelen is goed voor zo'n 160 calorieën. Hiermee behoren ze samen met cashew- en pistachenoten tot de caloriearmste noten. Amandelen bevatten bovendien ook meer calcium, gemiddeld 9 gram gezonde vetten, 6 gram proteïnen en 3,5 gram vezels per portie.
3. Rauw of droog geroosterd De gezondste manier om van amandelen te genieten, is ze rauw te eten of op zoek te gaan naar droog geroosterde exemplaren. Wanneer er gewoon 'geroosterde amandelen' op de verpakking staat, werden ze namelijk vaak opgewarmd in ongezonde vetten. Uiteraard kan je ze zelf ook heel gemakkelijk roosteren zonder vetstof:
Strooi de noten in de droge pan en verwarm ze op middelhoog vuur tot ze goudbruin zijn. Schud de pan tijdens het roosteren regelmatig. Wie liever een oven gebruikt, verwarmt die eerst voor op 175°C en spreidt de amandelen vervolgens uit over de bakplaat om ze ongeveer 5 minuten te laten bakken. (br.hln)
|