Grote merken willen onderzoek naar dood textielarbeiders

Tientallen grote internationale kledingmerken hebben aan Cambodja hun bezorgdheid uitgedrukt over de dood van vijf stakende textielarbeiders. Zij werden doodgeschoten tijdens een protestactie.
Het gaat om merken als Puma, Walmart, Gap, Levi en H&M. Zij zendden een gezamenlijke brief naar eerste minister Hun Sen, waarin ze met aandrang een onderzoek vragen. "Het gebruik van dodelijk geweld tegen protesterende arbeiders zal niet resulteren in langdurige industriële vrede", klinkt het. "Het onderzoek moet de volledige aansprakelijkheid garanderen van leden van veiligheidstroepen die onevenredig of buitensporig geweld hebben gebruikt."
Op 3 januari zijn vijf arbeiders om het leven gekomen en nog eens tientallen anderen gewond geraakt, toen het tijdens een protest voor een hoger minimumloon tot confrontaties kwam met de politie. De overwegend vrouwelijke werknemers van de textielsector legden op 24 december het werk neer. Twee weken later gingen ze opnieuw aan de slag.
De merken maanden de regering ook aan om de rechten van de 23 arbeiders en vakbondsleiders die sinds de protesten vast zitten, te respecteren en het recht op vrijheid van vereniging te garanderen.
De textielsector is de grootste exportindustrie van Cambodja, met meer dan 5 miljard dollar inkomsten in 2013. De sector stelt zowat 600.000 werknemers tewerk, vooral jonge vrouwen van het platteland. Ongeveer vijfhonderd fabrieken maken kledij en schoenen voor Europese en Amerikaanse merken. (br.hln)
|