"Honderden geneesmiddelen niet werkzaam of onveilig"

Martine Van Hecke, coördinator gezondheid bij Test-Aankoop.
Meer dan één op tien medicijnen werkt amper of houdt een te groot risico in voor de patiënt. Test-Aankoop eist dat hun gebruik wordt ingeperkt of dat ze zelfs uit de rekken worden gehaald. Dat schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad en Le Soir.
Over een flink deel van de geneesmiddelen die vandaag in de Belgische apotheken worden verkocht, bestaan twijfels of ze wel werken en of ze voldoende veilig zijn voor patiënten. Tot die conclusie komt consumentenorganisatie Test-Aankoop, nadat een groep experts zich over zo'n vierduizend middelen boog.
"Van de onderzochte geneesmiddelen is voor 460 of 12 procent niet bewezen dat ze de patiënt beter maken, of dat hun voordelen opwegen tegen de bijwerkingen", zegt Martine Van Hecke, coördinator gezondheid bij Test-Aankoop. "Bij 113 andere middelen moeten we patiënten zelfs ten stelligste afraden om ze te gebruiken omdat de risico's voor hen te groot zijn. Die middelen moeten van de markt gehaald worden."
Het gaat bijvoorbeeld om tabletten tegen keelpijn (zoals Orofar of Lemocin), of siropen en tabletten tegen verkoudheden (zoals Sinotab en Rhinofebryl). De volledige lijst met geneesmiddelen kunnen burgers in een online databank van Test-Aankoop opzoeken. Per geneesmiddel worden de conclusies van de experts, een team van artsen en apothekers van Test-Aankoop, weergegeven. (br.hln)
|