Drie weken vroeger dan vorig jaar: al mosselen op 20 mei
Het mosselseizoen begint dit jaar uitzonderlijk vroeg. "Op 20 mei zullen we ze waarschijnlijk al kunnen serveren", zegt Piet Devriendt van De Oesterput in Blankenberge. Het zachte voorjaar is dus ook goed voor wat in zee groeit.
Piet Bout kweekt hangcultuurmosselen in Bruinisse en gaat elke week de zee op om de 'nieuwe oogst' te monsteren. "Momenteel zit er al 23 procent vis in de schelpen", zegt hij. "Vorig jaar zaten we begin mei pas aan 15 procent." De mosselen zijn klaar voor consumptie als het visgehalte hoger is dan 35 procent.
"Het ziet er dus zeer goed uit voor de mensen die naar hun eerste portie mosselen verlangen", zegt Bout. "Vorig jaar was het voor de eerste hangcultuurmosselen wachten tot 12 juni." Bout durft zelf nog niet in de toekomst kijken. "Ik wil er nog geen datum op plakken. We hebben het hier nog steeds over een natuurproduct. Vanaf nu bekijken we ze week per week." Maar volgens Piet De Vriendt mikken de mosselkwekers op 20 mei. Op de échte Zeeuwse bodemcultuur-mosselen is het wachten tot begin juli. (br.hln)
|