Gekweekte zalm is vettiger dan pizza
Gerookte zalm gemaakt van Schotse gekweekte is vetrijker dan een diepvriespizza. Brits onderzoek heeft aangetoond dat wilde zalmsoorten drie keer minder vet bevatten. Zalm wordt gepromoot als een gezonde vis die bomvol deugdzame omega-3-vetzuren zit. Omdat de gekweekte vis in een kleine ruimte moet leven en niet zo ver zwemt als zijn wilde soortgenoten is die veel vetter. Een analyse heeft aangetoond dat een klassieke pizza margarita gemiddeld 6,4 gram vet per 100 gram bevat. Het hangt natuurlijk van het merk af, maar het vetgehalte van de gekweekte zalm varieerde tussen 9,9 gram en 14 gram. Bij vis die in het wild leefde, schommelde dat tussen 2,7 en 3,3 gram vet per 100 gram. De kans is groter dat de gekweekte vissen wel rijker aan omega-3-vetzuren zijn door het hogere vetgehalte.
Don Staniford, directeur van de 'Global Alliance against Industrial Aquaculture', zegt dat het absolute onzin is om zalm te beschrijven als een magere en gezonde vissoort. (br.hln)
|