Suiker vs zout: weet jij wat het slechtst is?
Gedurende vele jaren kregen we te horen dat een te hoge zoutinname slecht was voor onze bloeddruk. Zo zou je sneller flauwvallen door een te hoge bloeddruk maar sterven er ook wereldwijd meer dan drie miljoen mensen per jaar aan een te hoge zoutconsumptie. Nu blijkt echter dat suiker wel eens een van de grootste vijanden voor onze gezondheid kan zijn.
Volgens Amerikaans onderzoek is suiker en niet zout de uitlokkende factor van een te hoge bloeddruk. Zo zorgt het ervoor dat bepaalde delen in de hersenen een impuls naar het hart sturen bij suikerinname waardoor het rimte en ook de bloeddruk verhoogt.
De dokters stellen hun advies aan de hand van deze studie dan ook bij: "We moeten beter opletten voor suiker, een product dat in veel voedingsmiddelen verwerkt is." Hoewel vele onder ons al weten dat snoep en frisdranken met mate geconsumeerd moeten worden, drukken de dokters op het hart dat een verminderde inname echt veel kan doen voor je gezondheid. Niet alleen zal je minder last hebben van je (te hoge) bloeddruk, ook hart- en vaatziektes en diabetes worden minder in de hand gewerkt wanneer je oplet wat je naar binnenspeelt.
De studie werd uitgevoerd bij 8.670 deelnemers. (br.hln)
|