Drie keukenfouten die ook jij zal herkennen
We koken elke dag of enkele malen per week en toch heeft onze keuken nog enkele geheimen. Zo maak ook jij (onbewust) enkele keukenfoutjes die makkelijk te vermijden zijn. Lees daarom hier de drie meest gemaakte kookfouten.
Zout Kruiden kunnen je gerecht een extra smaakboost geven, maar het zijn de kleine witte zoutkorreltjes die elke smaak extra benadrukken. Hartig, zoet, pittig, zuur? Zo goed als elk ingrediënt kan een extra snuifje zout gebruiken! Wees daarom niet bang om je steak, salade en zelfs havermout wat extra pit te geven.
Gaartijd De cuisson: het was en is een hip woord maar meestal wil je gewoon dat je vlees doorbakken is en je groenten gaar zijn. Soms is het echter moeilijk om je ingrediënten op het juiste moment uit de pan of pot te halen. Onthoud alvast dat je je eten best niet te ver laat garen. Vlees dat te lang in de pan ligt, wordt taai en groenten die te lang gestoomd zijn, verliezen hun frisse toets. Ben je ongeveer zeker dat het eten gaar is? Laat het dan geen tien minuten langer koken. Vaak gaart vlees nog wat verder op je bord waardoor je nog wat speelruimte hebt. Kooktijden van dessert moet je wel goed in het oog houden: er is niets lekkerder dan een zachte brownie, maar een minuut te lang in de oven kan ervoor zorgen dat het gebakje hard en droog is.
Warm eten Eten serveer je warm, niet? Toch is het verstandig om je eten op je bord te scheppen en het vervolgens tien minuten te laten 'rusten'. Het zorgt er niet alleen voor dat de sappen in het vlees zich kunnen verspreiden maar zorgt er ook voor dat je meer zal smaken van je eten. Wanneer je moet puffen of uitblazen omdat je eten te warm is, kunnen je smaakpapillen niet optimaal werken. Zonde van al dat harde werk, dus. (br.hln)
|