Wist je dit al over champagne?
De kans is groot dat je rond middernacht een fles soldaat maakt met vrienden en familie. Maar wat weet je over champagne, behalve dat je het lekker vindt en er vrolijk van wordt? Dankzij deze weetjes verbluf je straks je gasten met je sprankelende kennis
* We hebben champagne te danken aan een speling van Moeder Natuur. In de 15de eeuw kenden we in Europa een mini-ijstijd. Daardoor stopte het fermentatieproces dat essentieel is bij het wijnmaken. Toen het in de lente weer warmer werd, begon de fermentatie opnieuw. Dat zorgde voor koolstofdioxide in de wijnflessen, 'bubbels' in de volksmond. De bubbelwijn werd als minderwaardig beschouwd en 'duivelswijn' genoemd omdat flessen ontploften en de glasscherven voor lelijke wonden zorgden. Tot monnik Dom Pierre Pérignon eind de 17de eeuw de opdracht kreeg de bubbelwijn te finetunen. Champagne was geboren.
* De klassieke champagne-coupe werd ontworpen met een wassen mal van de borst van Marie Antoinette, de vrouw van de Franse koning Lodewijk XVI.
* In een fles champagne zit drie keer zoveel druk als in een autoband.
* Een champagnekurk die uit de fles knalt, doet dat aan 64 kilometer per uur.
* Marilyn Monroe nam een bad gevuld met 350 flessen champagne. Weliswaar niet op een temperatuur die geschikt was om ervan te drinken.
* Het grootste formaat van een champagnefles is de zogenaamde Melchizedek. Die is goed voor 40 standaardflessen of 30 liter puur genot.
* In een standaardfles zitten ongeveer 49 miljoen bubbels (br.hln)
|