Haal deze 6 supergezonde winterproducten eens in huis
In de winter lijken verse groenten en vers fruit soms niet te bestaan, maar er zijn veel wat supergezonde groenten en vruchten die zelfs pieken tijdens deze koude maanden. Haal de volgende 6 producten eens in huis, zegt voedingsexpert Sara Haas. "Je zult niet alleen de voedingsstoffen binnenspelen die je nodig hebt voor de winter, omdat het gaat om echte seizoensproducten zal je nog geld besparen ook."
Rapen Veel wortelgroenen zijn wintergroenten, zo ook rapen. Rapen staan erom bekend dat ze onder meer veel vitaminen, mineralen en ijzer bevatten. Gebruik ze in soepen en stoofpotjes, rooster er eens eentje of combineer met andere wortelgroenten in een lekkere en gezonde salade.
Venkel Niet zo veel mensen gebruiken venkel in hun keuken. Het is nochtans een bommetje van vitamine C, ijzer en kalium. Bak de venkel in een pan en voeg toe bij een lekkere worst, steak of burger. Je kunt ook rauwe stukjes aan een salade toevoegen.
Spruitjes Spruitjes. Als kind lustte je ze waarschijnlijk niet, maar eigenlijk best lekker toch? Ze zijn in ieder geval een enorme bron van vitamine A en C, ijzer en antioxidanten. Rooster ze met olijfolie, zout en peper en voeg eventueel appeltjes en walnoten toe.
Donkergroene bladgroenten Donkergroene bladgroenten zoals kool, spinazie, broccoli en snijbieten bevatten onder andere veel calcium en ijzer. Dep de donkere blaadjes in een beetje olijfolie en bak ze dan om je eigen groentechips te maken of meng wat onder een slaatje met feta, granaatappelzaadjes, amandelen en een vinaigrette. Fris!
Citrusvruchten Ook de citrusvrucht is een wintervrucht, afhankelijk van het klimaat waar het groeit. De meeste citrusvruchten zijn zelfs beter in de winter. Denk aan mandarijnen, sinaasappel en pompelmoes. Citrusvruchten zitten boordevol vitamine A en C en ijzer. Leuk detail? Ze gaan goed samen met venkel.
Granaatappel De granaatappel is opnieuw niet alleen lekker, maar ook enorm gezond. Het zit vol met onder meer antioxidanten, vitamine C en kalium. Strooi de zaadjes als topping op je yoghurt, draai ze mee in je smoothie of besprenkel de zaadjes op havermout of quinoa. (br.hln)
|