Dat vieze doorschijnende vocht op je yoghurtje, wat moet je ermee?
Iedereen kent het wel als je een nieuwe pot yoghurt opendoet: een waterachtig vocht drijft bovenop de maagdelijk witte yoghurt. Wat doet dat vocht daar eigenlijk, elke keer opnieuw? En kan je dat niet beter weggieten?
Ten eerste: het vocht is helemaal niet vies. De waterachtige substantie is wei, een stof die zich vormt als melk gefermenteerd wordt tot een ander product, in dit geval yoghurt. Het bevat naast water ook eiwit, kalium en calcium, stoffen die behulpzaam zijn bij de spijsvertering en je immuunsysteem een opkikker geven.
Roeren maar Wie het goedje in de gootsteen doet belanden heeft dus ongelijk. Als je de wei onder de yoghurt roert, krijg je gezonde stoffen binnen én wordt de substantie van de yoghurt romiger. Als je moeilijk afraakt van de ingebakken afkeer voor het vochtje, kan je ook schudden met het potje voor je het opent. De wei zal van zichzelf vermengen met de yoghurt, en het vochtlaagje wordt automatisch ingeperkt. (br.hln)
|