Halveer de calorieën in je rijst met dit kooktrucje
Een kop witte rijst bevat algauw 200 kilocalorieën, en dan heb je de rest van je bord nog niet geteld. Maar wat als je dit aantal op een snelle en natuurlijke manier zou kunnen halveren? En alles wat je nodig hebt, is wat tijd, kokosnootolie en een koelkast.
Het is een poepsimpel trucje dat de College of Chemical Sciences in Sri Lanka ontdekte: voeg een theelepel kokosnootolie toe aan het kookwater van een halve kop witte rijst en laat langzaam gaar koken - 40 minuten zou ideaal zijn. Stop het daarna in de koelkast voor 12 uur, en het aantal calorieën verdwijnt als sneeuw voor de zon. Wetenschappers stelden dalingen tot 60 procent vast.
De uitleg is iets moeilijker, maar we pluisden het voor je uit. Rijst bestaat uit zetmeel, waarvan een deel verteerbaar is en een deel niet. Dit niet-verteerbare deel wordt niet omgezet in suiker en opgenomen in je bloedbaan. Hoe meer onverteerbaar zetmeel de rijst bevat, hoe minder calorieën je uiteindelijk consumeert.
De wetenschappers konden nu een manier ontdekken om de verteerbare zetmeelmoleculen om te zetten in onverteerbare. Ze testten 38 soorten rijst en vonden zo de perfecte verhouding en manier om de rijst te koken. En het goede nieuws: de nieuwe samenstelling van de rijst wijzigt niet als je ze opnieuw opwarmt, dus je hoeft je rijst niet koud te eten. (br.hln)
|