Hoe een dagboek bijhouden helpt tegen stress

We weten allemaal dat praten over stress helpt om alles in perspectief te plaatsen. Maar soms hebben we nood aan iets extra's om onze gedachten te ordenen. Een dagboek, bijvoorbeeld.
Met een dagboek bedoelen we echter geen 'liefste dagboek', gevolgd door een ellenlang verslag van je levensverhaal, maar korte kattebelletjes over de gebeurtenissen van de dag en enkele emoties. Op die manier wordt je dagboek een handige tool om over de dagelijkse gebeurtenissen maar ook je eigen acties en emoties te reflecteren.
Bovendien heeft zo'n persoonlijk dagboek het voordeel dat je ook bepaalde factoren van stress kan behandelen waarover je liever niet praat met anderen. Hier zijn enkele tips om ermee te beginnen (én het vol te houden):
- Welke onderwerpen behandel je? Focus je op de actuele stressfactoren. Schrijven over stress helpt je om meer afstand te nemen en de verschillende opties beter te beoordelen.
- Welke techniek gebruik je? Om stress te verminderen moet je toch zeker met twee zaken rekening houden. Eerst schrijf je wat er precies gebeurde (de feiten over de objectieve gebeurtenis). Vervolgens ga je na hoe je je precies voelde bij die gebeurtenissen en waarom.
- Wat is de inhoud? Hou je zeker niet in. Schrijf een vijftiental minuten non stop zonder enige vorm van censuur, totdat je alles hebt kunnen neerschrijven. Spellingsfouten en grammatica zijn niet van belang, het hoeft immers geen literaire roman te zijn.
- Wanneer moet je schrijven? Probeer het iedere dag te doen, maar het belangrijkste is en blijft dat je vooral schrijft wanneer je er nood aan hebt.
- Moet je het delen met anderen? Het is aan te raden om je dagboek voor jezelf te houden. Wanneer je schrijft met de gedachte dat je het aan iemand zou laten lezen, bestaat het gevaar dat je voor die ander gaat schrijven. En een dagboek is net voor en door jezelf. (br.hln)
|