5 redenen waarom je een (Belgische) appel per dag moet eten
Het gaat gaat niet goed met onze appelen door de Russische boycot. Daarom roept het Verbond van Belgische Tuinbouwers de Belgen op om meer inheemse appelen te eten. We geven alvast vijf redenen om elke dag een appel op het menu te zetten. Tegenwoordig smijten winkels met superfoods als granaatappels en gojibessen naar ons hoofd, waardoor de Belg de gewone appel vergeten lijkt te zijn. Toch heeft dit fruit ook heel wat gezondheidsvoordelen.
1. Voedzame stoffen In appels zitten heel wat oplosbare vetten (4 gram per middelgrote appel) voor een bescheiden hoeveelheid calorieën. Dit maakt het een vullend én zoet tussendoortje. Daarnaast is het fruit een goede bron van vitamine C (met 1 appel zit je 14 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid).
2. Gewichtsverlies Appels stillen de honger maar bevatten niet zoveel calorieën. Het is dus niet verrassend dat ze gewichtsverlies promoten. Een studie heeft aangetoond dat gedroogde appels kunnen helpen vermageren. De onderzoekers aan de universiteit van Florida menen dat dit komt door bestanddelen als antioxidanten en pectine.
3. Hartgezondheid Wetenschappers in het Amerikaanse Iowa hebben na een onderzoek van 20 jaar ontdekt dat deze fruitsoort het risico op hartziekten beperkt. Finse onderzoekers hadden eerder al aangetoond dat regelmatige appeleters minder risico lopen een hartaanval. De antioxidanten zouden helpen om de slechte cholesterol te verlagen.
4. Bescherming tegen metabolisch syndroom Mensen die appels eten, hebben minder kans om het metabolisch syndroom te ontwikkelen. Dit is een reeks van symptomen die in verband worden gebracht met een verhoogd risico op hartziekten en diabetes. Vorsers beweren op basis van onderzoekn dat mensen die een appel eten minder kans lopen op symptomen van het metabolisch syndroom dan wie dat niet doet. De appeleters hebben een lager niveau van het C-reactief proteïne, een teken van ontsteking in het bloed, dit kan duiden op een verhoogd risico van hartziekten en diabetes.
5. Beter sporten Een appel eten voor je gaat sporten kan je prestaties verbeteren. Dit fruit bevat namelijk het antioxidant quercetine, wat het uithoudingsvermogen een boost geeft omdat er meer zuurstof naar de longen gaat. (br.hln)
|