Getest: de makkelijkste manieren om te memoriseren
Wat is de gemakkelijkste en meest efficiënte manier om te leren? Geheugenexperten bogen zich over de kwestie en zochten naar technieken om nieuwe informatie sneller en beter te memoriseren.
De opdracht: Wat moet je doen om op een uurtje tijd tachtig woorden in het Litouws te memoriseren, met als doel ze een week later nog te kennen? Geheugenexperten van over de hele wereld mochten hun leertechnieken uittesten. De resultaten werden telkens vergeleken met een groep deelnemers die de specifieke leertechniek niet opgelegd kregen.
Memoriseren Hoewel niet elke wetenschappelijk onderbouwde aanpak vruchten afwierp, konden sommige teams door een combinatie van strategieën het aantal woorden dat effectief bleef hangen, verdubbelen bij hun proefpersonen. "Zo zie je maar hoe moeilijk het is om wetenschappelijke principes te vertalen naar praktische leertoepassingen", klinkt het.
* Fouten doen leren Via een strategie die 'errorful generation' wordt genoemd, worden onze hersenen extra geprikkeld. Deelnemers moesten zonder enige voorkennis de betekenis van de Litouwse woorden raden. Hoewel ze er uiteraard vaak naast zaten, zorgde precies het maken van de fouten ervoor dat de juiste betekenis én de woorden dubbel zo goed bleven hangen. Je eigen onwetendheid erkennen, doet je hoofd werken.
* Leerbuffet We zijn snel geneigd om grote brokken informatie netjes in te delen in thema's of categorieën en ze blok per blok aan te pakken. Uit het experiment blijkt echter dat alles doornemen zonder uitgestippelde volgorde soms efficiënter werkt. Memokampioenen doen precies hetzelfde wanneer ze een stapel kaarten memoriseren. "Bekijk leren als een buffet in plaats van een vastgelegde maaltijd", luidt de theorie. Door meer variëteit in het leerproces te brengen, geef je verveling veel minder kans.
* Er was eens... Een eigen verhaal vastknopen aan de in te studeren woordenschat bleek ook zeer effectief om de kennis te verzegelen. Het opbouwen van een 'geheugenpaleis' sluit hier mooi bij aan. Deelnemers moesten woorden linken aan objecten in de ruimte. De visuele kapstok stimuleerde het herinneringsproces.
Obstakels De makers van de app Memrise zijn nog volop in de weer met het kiezen van de beste memotruc. Het winnende team krijgt 10.000 dollar, terwijl de app gebruikt maakt van de grootschalige testfase van leertechnieken om hun leerapplicatie verder bij te schaven. Het doel is de wedstrijd jaarlijks te organiseren om de kunst van het memoriseren te blijven verfijnen.
"Het draait niet alleen om het snel en efficiënt maken van leren, de grootste obstakels zijn afleiding en verveling. Of het nu gaat om zonnen in het park of televisiekijken, we gaan nog veel wedstrijden nodig hebben om die stoorzenders weg te werken", luidt het besluit. (br.hln)
|