Zeg dat het niet waar is: koekjes maken ons depressief
Na een dag vol stress durven de meesten onder ons al eens naar een koekje (of het hele pak) te grijpen, in de hoop dat het ons beter doet voelen. Nieuw onderzoek toont echter aan dat koekjes en andere bronnen van transvetten wel eens met onze emoties zouden kunnen knoeien.
Transvetten, over het algemeen veel voorkomend in koekjes en andere gebakken zoetigheden, zouden een belangrijke rol spelen in de manier waarop we onze gevoelens reguleren. Dat blijkt uit een onderzoek van Megan Holt, diëtiste aan de San Diego State universiteit. Zij onderzocht daarvoor 5.000 testpersonen en keek naar de invloed van transvetten op hun gevoelswereld.
Uit het onderzoek bleek dat de testpersonen die beduidend meer transvetten consumeerden zich minder bewust waren van hun gevoelens. Daarnaast konden ze ook minder makkelijk de emoties van een ander aflezen en hadden ze minder controle over hun eigen stemmingen. "We moeten er ons goed van bewust zijn dat hetgene wat we eten een invloed heeft op ons psychologisch welzijn", aldsu Holt. "Er naar streven om zo weinig mogelijk of gewoon compleet geen transvetten te eten, zou al een goede start zijn."
Gebak is trouwens niet de enige plek waarin transvetten teruggevonden kunnen worden. Vlees en melkproducten bevatten bijvoorbeeld een lage hoeveelheid transvetten, in natuurlijke vorm. Het zijn echter de artificiële transvetten die de grootste aanslag vormen op onze emoties. Dit type transvet wordt gebruikt in koekjes en andere gebakjes om ze een langere houdbaarheid te geven. Toch maar twee keer nadenken voor je na een zware dag met een doos koeken op de bank neerploft dus. (br.hln)
|